Streaming: Konfigurálás…

L4.ZsukoV . Leírások 1819

1195421755148157000Andy_-_Tools_Hammer_Spanner.svg.medMiután megtettük a szükséges előlépéseket, ezért akkor neki is állhatunk, hogy gépünket egy remek közvetítővé fejlesszük. Ahogyan azt megígértem a korábbi cikkemben, elsőként a router port beállításával fogom kezdeni, majd jöhetnek a programok, mint az FMLE és a Camtasia Studio. (A cikk egy kicsit hosszúra sikeredett!)

I. Router port és DMZ konfigurálás:

1.  IP cím lekérdezése a routerről: Első lépésként ki kell derítenünk, hogy a router „milyen” IP címet osztott a gépünknek. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy ha előhívjuk a parancssort (Start -> Futtatás -> cmd) és ipconfig bepötyögése után lenyomjuk az entert , akkor ehhez hasonló képek fogadnak majd minket: (Pirossal bekereteztem, amire nekünk a későbbiekben szükségünk lesz.)

XP-nél:

CmdPromptIpAddress

Vista/Win7:

ipcim

2.  Portok beállítása: Miután sikeresen megtudtuk a belső hálózati IP címünket, nincs más dolgunk, mint a routerbe belépve engedélyezzük (webböngésző -> 192.168.1.1)  a 6112-es és 4000-es portot. Sajnos elég sok féle router van, ezért kénytelen lesz mindenki kikeresni a sajátját ezen az oldalon, hogy hol is lehet a port beállításokat elvégezni. Az új routereknél mint például a Linksys-nél csak rámegyünk az Applications & Gaming-re, és egyszerűen beírjuk a következőket: (192.168.x.x -> belső hálózati IP címedet írd be!)

Application Start End Protocol IP Address Enable
SC1 6112 6112 Both 192.168.x.x „pipáld ki”
Live 4000 4000 Both 192.168.x.x „pipáld ki”

3.  DMZ: Végül elérkeztünk az utolsó fontos router beállításhoz, de vajon mi is ez? A DMZ a személyes vagy a vállalati hálózatok megbízhatatlan külső, és a megbízott belső részet között elhelyezkedő terület. A mi esetünkben erre, azért van szükségünk, hogy a gépünk és a livestream.com-on lévő csatornánk között meg legyen a kapcsolat. Csupán annyi dolgunk vele, hogy megkeressük a router opciójinál ezt a szót, és ide beírjuk korábban lekért belső hálózati IP címünket.

Miután túléltük a hálózati beállítások szörnyűségeit, akkor végre át is térhetünk a programokhoz. (Az átláthatóság érdekében miden fontos beállításhoz egy képet fogok mellékelni, hogy minél milyen értékeket kell megadni.)


II. Camtasia Studio beállítása:

Fontos: A telepítés közben majd megfogja kérdezni, hogy felakarjuk-e telepíteni a Live Output-ot, amit ne felejtsünk el kipipálni! (Különben telepíthetjük újra a programot. 🙁 )

C. S. életre keltése után indítsuk el a Camtasia Recorder-t, majd menjünk az Eszközök (Tools) -> Beállításokba (Options):

cs2

Ezután jöhet a Videó Fül: (Szerintem nem fog senkinek sem a gondot okozni, hogy leolvassa a képről a lépéseket. Ha netán mégis, akkor később kiegészítem a cikket…)

cs4

Végezetül menjünk át Hotkey részhez is, mert az alapbeállítása a felvétel leállításánál az F10-en van, és mint tudjuk az a játék menüjének előhívása, ezért ajánlatos átrakni egy másik billentyű gombra (én az F11-re cseréltem).

cs5

Végeredményként ehhez hasonlót kell látnunk: (Múltkor említettem, hogy a C.S. 4.0.2 verziója bugos, mert azt mutatja, hogy a hang felvétel nincs engedélyezve…)

cs6


III. FMLE beállítása: A program segítségével tudjuk a C. R. (Camtasia Recorder) által rögzített felvételeket továbbítani a saját livestream csatornánkhoz, amivel el is kezdődik az élőadás. (3 fő részre osztottam, hogy a könnyebb legyen elmagyaráznom, hogy mi mire is jó…)

fmle1

1. Itt tudjuk a videó és hang minőségét beállítani. Igazság szerint ez mindenkinek saját döntése, hogy mit hogyan állít be, de akik ingyenes csatornával rendelkeznek, azoknak fontos tudniuk, hogy a livestream csak 500kbit/s adatforgalmat biztosít/engedélyez. Szóval az értékek megadása után ajánlatos a kékkel bekeretezett részt megnézni, hogy ne haladja meg a maximális, 500-at.  Emellett az Input size-nál mindig azt az értéket kell megadni, amit rögzítő programodnak is megadtál (640×480).

2. Itt tudjuk a csatornánk címét megadni, ahova majd továbbítani fogja a felvételt az FMLE. A következőt kelt az FMS URL-be írni:

rtmp://fme.mogulus.com/mogulus/csatonád neve/username=regisztrált neved/password=jelszó/isAutoLive=true

Backup URL:  –

Stream: csatornád neve

3. Itt tudod beállítani, hogy az általad közvetített felvételeket elmentsed. A név és mentés helye mellett még limitálni lehet, hogy mekkora fálj méretig és/vagy hány percig vagy óráig mentse el az általad adott műsort.

Fontos:

  • Attól, hogy a C. R.-ben 640×480 értéket ,de a FMLE-ben az Output Size-nak csak 320×240-t adtunk meg, akkor az FMLE által elmentett felvételek is csak 320×240-esek lesznek. Ráadásul flash video (flv.) formátú!
  • Jobb oldalt középen az „Auto Adjust” ne legyen kipipálva!

A következő cikkben:

  • Livestream studio ismertetése
  • Streaming time!

Comments (10)

  • DJackson

    |

    jeee 🙂 jó lett grat!

    annyit tennék hozzá mint a fórumban is írtam, hogy akinek a camtasiában 640×480 beállítása után nem lesz olyan nagy a zöld keret, hanem csak a fele marad, az ne aggódjon, nem kell a zoomolással szórakozni, hogy olyan nagy legyen mégis, mert a fmle-ben ha kiválasztjuk a 640×480-at input size-nak, akkor meg fog javulni.

    Reply

  • gorgo

    |

    Nem rossz:D
    De,izé…:S
    Én csóró paraszt vagyok,és nem lehetne Stream nélkül SC2-zni?
    Mert én csak a magam és Xfire-s haverjaim élményéért SC-zek,és nem értem mire kell a Stream…
    Valaki felvilágosítana??=)

    Reply

  • sweeping

    |

    Streamelni általában a jobb játékosok szoktak.
    Azért mert a nép szereti nézni ahogy ők játszanak.
    http://www.livestream.com/Oystein123
    Én is szeretem nézni őket, téged kb senki se nézne ha streamelnéd az sc meccseidet 🙂
    A legjobbakat viszont mindenki szívesen nézi 🙂

    Továbbá poénból az itt szervezett starcraft ligát szokták streamelni, hogy aki kíváncsi rá nézhesse.
    De nem szoktak túl sokan lenni 🙂

    Sc2-t pedig azért streameli aki megteheti még ha láma is hogy mindenki csorgathassa rá a nyálat akinek nincs béta kulcsa
    És szerintem igen jó szórakozás lesz sc2 meccseket nézni 🙂

    Reply

  • goodgame

    |

    Válasz sweeping #3 üzenetére:
    neked streamelni kéne amikor a hülye kommentjeid írod mindenhova.Oszthatatlan sikere lenne.
    Kébzeld lámák is szoktak streamelni hiába rakod tele az rshu üzenőfalat a livestream linkjeiddel , de attól hogy pro-kat nézzel te nem leszel jobb sc2be se ne aggódj.

    Reply

  • Lama Roid

    |

    Válasz goodgame #4 üzenetére:
    sweeping nem mondta, hogy pró játékos, ő azt mondta, hogy általában az emberek miért streamelnek, *************************. (és énis láma vagyok mert az a nicem)

    Ha lehet ne menjünk át Mónika showba… (L4.ZsukoV)

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz goodgame #4 üzenetére:
    Nem aggódom, nálad biztos hogy jobb leszek…. 😀

    Egyébként meg Lama Roid jól mondja.

    Én is néha nézek olyan streamet ahol kezdő játékos játszik.
    Pl perksminus-t szerettem valahogy szimpatikus volt, és kommentálta a meccseit.
    Meg az sc2.hu liga streamelt meccseit is néztem mert poén volt feldobták a kommentátorok 🙂

    Szóval én csak válaszoltam neki, hogy számára tényleg nem lenne sok értelme streamelni.
    És rávilágítottam, hogy inkább a jobb játékosok szoktak streamelni általában.

    Reply

  • goodgame

    |

    Válasz sweeping #6 üzenetére:
    :DDDDD
    téged még a hun-1es lámák is porig aláztak de mind1
    de BIZTOS jobb leszel nálam, AKKORA skillel rendelkezel ( go Korea)
    majd csinálok egy packot hogy milyen lámák vertek szarrá

    Reply

  • Aston

    |

    Sweeping meg Goodgame: a óvodai homokozót nem itt találjátok, keressétek máshol és próbáljátok ott lerombolni a másik homokvárát, ne itt.

    Reply

  • nrvn

    |

    Na tegnap egy kb fél óra kínszenvedés után – sry Zsukov 😀 – megcsináltam én is mindent, szóval már csak fel kell pakolni a progit, beállitani és akár én is tudok majd menni streamelni mikor nincs éppen ember.
    Még az sc-be kell valahogy életet lehelnem a win 7 miatt, de arra volt valahol egy cikk szóval talán nem lesz gond 😀

    Reply

  • petra

    |

    Sziasztok. Egy kis segítségre lenne szükségem a router beállításaival kapcsolatban. A router ip címét lekérdeztem a fenti módon, de a böngészőbe beírva csak egy üres lapot nyit meg. hogyan tovább?
    köszi

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.