Hogy készítsünk VOD-ot?

Astonkacser . Cikkek 1788

mansingingMár többen is kérdezték tőlem, és már elég régóta tervezem, hogy a hazai VODgyártás elősegítése érdekében egy rövid összefoglalóban leírom, hogy nagyjából hogyan is kell VOD-ot készíteni.

A leírásban használt programok sajnos fizetősek és ezek nélkül nincs nagyon értelme elkezdeni a dolgot. Szerencsére van egy ismerősöm, aki hallott már olyan emberről, aki egyszer talált az interneten olyan okosításokat, amikkel ez megkerülhető. Ha írtok nekem emailt akkor elküldöm ennek az ismerősnek az elérhetőségét.

1. lépés: Kell egy mikrofon. Nem kell túl drágának lennie, de ne is legyen extrém olcsó, olyan 1500-2000 forintért már lehet kapni olyan fülhallgatós mikrofont, ami tökéletesen megfelel.

2. lépés: Kell egy program, amivel rögzíted magát a VOD-ot. Én a FRAPS-ot használom erre a célra, de tuti van sok más is, ami teljesen jó. Itt körülbelül 1 Gbyte/perc nagysággal kell számolni, tehát 20-30 giga szabad hely legalább kell. A Fraps kezelése nagyon egyszerű, elindítod, kiválasztod az FPS-t (frame per second, vagyis képkocka/másodperc) ami nekem 30 (legalacsonyabb), plusz kiválasztod, hogy mely hangeszközöket rögzítse, tehát a játék hangját is fel fogja venni, illetve amit majd a mikrofonba beszélsz azt is.

3. lépés: Kell egy Starcraft2 Beta. Elindítod, majd a jobb felső sarokban ha látod nagy sárga számokkal az aktuális FPS-edet, akkor minden a helyén van. Mély levegő, megnyomod az F9-et (konfigurálható), és indulhat a felvétel. (hogy melyik könyvtárba fogja menteni az is konfigurálható természetesen)

4. lépés: Mivel 20 gigát nem igazán bátor dolog feltölteni, illetve a youtube nem is engedi, ezért a videót konvertálnod kell. Ehhez én az AVS Video Converter 6 programot használom. Van benne egy rakás beállítási lehetőség, ezt nem részletezem, viszont én a következő konvertálási paraméterekkel dolgozom:

  • 720 * 480 pixel méret
  • MPEG4 (DivX/XviD compatible)
  • Original frame rate
  • 8000 Bitrate
  • Audio codec: MP3, Stereo, 16bit, 44100 hz, 128kbps

Így az én videóim az eredeti 20 giga helyett 300-400 megabájtra zsugorodnak, és viszonylag élvezhetőek maradnak. Azt még sajnos nem sikerült kitapasztalnom, hogy milyen beállítások mellett fogja a youtube HD-nak titulálni és 720-as felbontásra is konvertálni (az én videóim csak 360p és 480p-ben tekinthetőek meg online) ezeket a fájlokat. Remélem ebben ad nekem valaki egy kis felvilágosítást.

Egyszerre maximum 10 percet konvertálj, és itt jön jól, hogy a Fraps 4 gigabájtonként új fájlt kezd a videónak, mert így külön darabokat tudsz csinálni. Ez a 10 perces határ a feltöltés miatt lesz majd fontos, lásd később (illetve annak akinek sok pénze van az ezt hagyja figyelmen kívül).

Ez a folyamat nagy mértékben leterheli a gépedet, tehát eközben nem tanácsos semmit sem csinálni, tessék kikapcsolni azokat a pornóletöltéseket is!

5. lépés: Feltöltés. Ha nem akarsz egy téli-nyári ruhakollekciót megvarrni, amíg feltöltődik a videód, akkor legalább 0,5-1 megabites feltöltési sebesség mindenképpen kell. Meg kell jegyezni, hogy ilyenkor az interneted lelassul, tehát valamelyest használható marad, de az oldalak betöltése a feltöltési sáv foglaltsága miatt késleltetésre kerül. A pornóletöltés mehet, de a torrentmegosztásokat kapcsoljátok ki, illetve korlátozzátok le, mert lassítja a feltöltéseteket.

Hogy hova akarod feltölteni a videódat az rajtad áll. Valójában mindenki a Youtube-ot használja, ezért (+ amúgy is) oda érdemes. Itt tudsz regisztrálni magadnak egy accountot, gmail júzerek konvertálhatják a google accountjukat, hogy egyben youtube account is legyen. Ha ez sikerül akkor bejelentkezel, aztán megkeresed az „Upload” szöveget, rákattintasz és onnantól szinte magától értetődik. A Youtube feltöltés után pár órával fejezi be a teljes konvertálást, ezután lesz a videód csak a végleges minőségben megtekinthető.

A feltöltéskor vigyázni kell, mert a youtube egyszerre csak 10 percet engedélyez. 10:40-10:50-ig el lehet még talán vele menni, azt még engedi, de 10:59 felett letiltja a feltöltött videót, és erről csak akkor értesít, amikor a videót feltöltése befejeződött. Lehet jó pénzért prémium accountot vásárolni, hogy ezt elkerüljük.

A saját youtube videóidat ezután saját magad moderálhatod. (ha nem tetszenek a kommentek)

6. lépés: Hogy csináljunk jó kommentárt? Na ez a legfontosabb, igazából e nélkül az egész nem ér semmit, a válaszom pedig az, hogy: fogalmam sincs. (talán ha lesz kellő tapasztalatom a témában akkor esetleg egy-két tippet majd leírok, de igazából én még elég n00b vagyok ebben)

Remélem hasznos volt a leírás, kérdésekre ha éppen tudok válaszolok, próbáljunk egymásnak segíteni inkább, várom a véleményeket és a kiegészítéseket. VOD készítésre fel!


Comments (16)

  • Qcz

    |

    Csak akkor fogja HD-nek venni a videódat, ha az valóban HD lesz 🙂
    Azaz a *magasságának* kell 720 pixelesnek lenni, és nem a szélességének (tehát ez 1280×720-as méretet jelent)

    Reply

  • 84Noname

    |

    Talán hozzáfűznék pár dolgot… Aki nem annyira noob mint én, és nem köti le a teljes agykapacitását a nyakatekert mondaiból való kikászálódás, azoknak érdemes pár dologra figyelnie:

    – A repnézés nem fasteren indul, ezért tornázzuk fel arra, különben kicsit lassú lesz. Persze amikor valami szép micro van, érdemes egyel lejjebb venni a sebességet, a nézők talán észre se veszik, de mégis több időd lesz egy picivel az események kommentálására. Szerintem simán beleférhet egy pause is adott esetben…

    – Az income fül önmagában uncsi, elég nevezetes pillanatokban mutatni… pl exp beindulása, mule-ok érkezése, csicskák harassolása után stb… Helyette tessék inkább a production és az units fület használni. A production-ban látszanak a fejlesztések, tehát a néző akkor is tudja mi megy az evóban, ha a drágalátos vodkészítő nem kattint rá. 2v2-ben viszont szerintem kifelyezetten zavaró az összes ilyen kis fül, túl sokat takar ki a képernyőből.

    – Nem hülyeség szerintem beállítani a telónkon „ébresztőt” 10 percel későbbre (az se árt ha csak rezgő 🙂 )… Az ember bele tud feledkezni a kommentálásba, és összecsesszük így az egészet…
    Skype, msn meg mittudoménmit érdemes lelőni, mert vagy behallatszik, vagy adott esetben csak látszódik a vodban. Sc2-ben is érdemes elfoglatra tenni a állapotunkat, mert mindenki akkor fog elkezdeni játékért könyörögni ,amikor vodot veszünk…

    – Amennyiben live meccset veszünk akkor szerintem mindenképp érdemes egy társat is keresni hozzá… de végülis repnél se hülyeség, hacsak nem vagyunk magányos harcos típusok…

    Reply

  • PureLogic

    |

    Már csak egy magyarúl beszélni képes, nem csirke hangú a játék alap metodikáját ismerő, dadogás mentes ember kell, egy olyan géppel amivel érdemben lehet minőségi VOD-at csinálni.

    Uhh, mind ezt leírva látni…. reménytelen 🙁

    Reply

  • Gary

    |

    Huh, kössz Aston a leírást ugazából már régebbóta tervezem, h kicsálok 1-2 VODot, próbaképp, de mendig meguntam a neten a leírások keresgetését.

    Ezekután lehet megpróbálkozok egyel 😀

    Reply

  • Qcz

    |

    Válasz PureLogic #3 üzenetére:
    Ahhoz képest, hogy nem igazán vagy tisztában a magyar nyelv szabályaival, de még a helyesírással sem, elég nagyok az elvárásaid. Nem értem miért kell fikázni azt, ami van, igenis jók 84Noname és FeroxX VOD-jai. Ha nem tetszenek, tessék megtanulni egy külföldi nyelvet (ha már a magyart nem sikerült), aztán ott lehet nézni minőségi, full HD videókat.

    Reply

  • Aston

    |

    #1: Köszi, akkor ez volt a baj xD .. szerintem én akkor nem nagyon fogok HD-t készíteni, mert már így is túl sok nekem a 300-400 mega ^^ …

    #3: Ezt így most én sem értem igazából, hogy mit is akartál ezzel mondani.

    Reply

  • Lamek

    |

    6, 🙂 csak annyit akart, hogy normális hangú és tudású ember készitsen vodot, nem többet 🙂

    Reply

  • 84Noname

    |

    Most nem akarok nagyot mondani, de úgy emlékszem én ennél a 300-400 megánál jóval kisebbre tömörítettem a vidiket… és szerintem annyira nem szar a minőségük. Hétvégén majd elküldöm a pontos beállításokat. Arra határozottan emlékszek, hogy a 2v2 vodomnál volt olyan file (10 perc), amit 40 mb-ra tömörítettem… A felbontás az 640×480 volt kb, mert frapsal 1280×1024-et vettem fel half size-el. És ezen nem is változtattam a tömörítésnél…

    Reply

  • L4.ZsukoV

    |

    Válasz Lamek #7 üzenetére: Igyekszünk a tudásunkhoz mérten a legjobbat hozni és a hozzászólásaitok alapján fejlődni. Jelenleg ezt tudjuk garantálni… Azonban ha ismertek jó sc-és kommentelő embert, akkor szívesen dolgozom vele, amikor persze én rá érek.
    Emellett hozzátenném, hogy nem véletlenül volt, hogy a Battlereportokban 2-en kommentáltak. Mert ugye bár beteg embernek számít mikor valaki magában beszél. Nekünk meg persze beteget kell játszanunk…

    Reply

  • FeroxX

    |

    én a 45000ft-os Shure Beta 58a ének mikrofonomat használom 😀 -pRo- xD

    amugy a jó kommentáláshoz meg, Tasteless jól mondta egyszer egy interjúban: ISMERD A JÁTÉKOT ! ez a legfontosabb

    Reply

  • Kex)

    |

    Ha WMV formátumba tömöríted, jóval kisebb a mérete. Pl. 4,5-5 perces videó „csak” 60 mega körül volt nekem és a minősége is teljesen rendben, meglehet nézni a Youtube profilomon :D. Az már mást tészta, hogy a kész termék minősége milyen 😛

    Reply

  • bulisz

    |

    Ezeknek a VOD-oknak a replay verzióit nem lehetne kirakni valahova?
    Mert engem azok például sokkan jobban érdekelnének.

    Reply

  • Delebriel

    |

    Amúgy az se baj, ha nem nyomod le a fraps-et 10 percenként, ha van egy vágó progid. Én pl felvettem az egészet egybe, majd Sony Vegas-al 10perces darabonként konvertáltam át avi-ba.

    Reply

  • 84Noname

    |

    i…szerintem a legtisztább tudatosan lezárod a partok végét… Több meló is, lehet rá is kell hagyni pár sec átfedést, meg olyan rész kell ahol se a mondatodat nem vágod szét, se nincs semmi esemény…

    Reply

  • PureLogic

    |

    Válasz Qcz #5 üzenetére:
    A magyar helyesírásomról annyit, hogy az anya nyelvem angol és IGEN ebből kifolyólag inkább nézek angol VOD-at. Nem gondolom, hogy az elvárásaim nagyok lennének. Ami magyar VOD volt eddig mind olyan ember csinált(amit én láttam kb 4-5) ahol sem a BO-val, sem az aktuális patch-el sem a játék alap mechanizmusával nem volt tisztában a VOD készítője.
    Szabály(1) by Nick Tastless Plot.: Before you start shoutcasting learn every aspect of the game !!!
    Szabály(2) by Artosis.: Learn to speak fluently and if possible not about your childhood…

    ui.: Az már csak hab a tortára hogy ha a kommentátor hangja egy 4éves gyerek hang.

    Reply

  • Zentie346

    |

    !!!! SÜRGŐS !!!! SEGÍTSÉGRE LENNE SZÜKSÉGEM !!!!

    Némi segítségre lenne szükségem srácok, ugyanis a Fraps nevű programmal kezdtem el VOD-ot készíteni, és minden gördülékenyen megy, kivéve egy dolog: fél percnél leáll a felvétel. Ezt hogyan lehet meghosszabbítani? Vagy ha nem lehet akkor tudna vki valami más programot ajánlani amivel egyben fel tudok venni egy 30-40 perces kommentárt képestül mindenestül? Tökmindegy hogy ha nagy lesz a file, azt majd lefaragom. Sürgős lenne mert okt.30-ig kész kéne legyek vele 🙂 Köszönöm előre is a segítséget srácok!

    mail: zentie „kukac” windowslive.com (msn-ként is üzemel) vagy pedig ide írjátok a választ, rá fogok tapadni a fórumra 🙂

    üdv, Zentie

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.