A Zerg raj ereje…

L4.ZsukoV . VOD 1870

Prot3ctor nem rég küldte ezt a zergtől hemzsegő 3v3 VOD-ot, amit a manapság a közismert Husky kommentálja. Nekem személy szerint a belem kifordult tőle, de ettől eltekintve ez egy igen hasznos „taktika”  a zerg játékosoknak team gamek-nél:


Comments (35)

  • Titankahn

    |

    Hát igen ez counterlehtetetlen azonos skill szinten ha egy nagyon jó játszik egy nagyon fogyatékos ellen akkor lehet talán. De ez még balancera vár a blizzardtol.

    Reply

  • Yeaf Kitri

    |

    Az a baj, hogy ezt sose fogják balanszolni, mert az tönkrevágná az 1v1-es egyenlőséget (már ha van :D). 4v4-ben még veszedelmesebb lehet. Kíváncsi vagyok a diamond 1st helyezettek közül hánynak nincs ilyen felállása. 🙂

    Reply

  • butcher

    |

    Najó de ez terrka vagy proti is eljátszhatja marine v. zealot-al sztem 3v3-ba már.

    Reply

  • DJackson

    |

    #3
    erről van szó. 3 ugyanolyan faj esetén minden lol. Egy kivétel van a zealotok, hogyha be tudnak falazni ellene például 3 terra. 😀
    egyébként 4v4 esetén is megy, az előbb próbáltuk ki, pedig csak 3an mentünk. Elég nagy fun ez a sok v sok…

    Reply

  • Zedas

    |

    Most nem azért de ha a 3.-nak betámadott banelingel és az első védi a próbokkal a kannát, akkor kb. sanszuk nincs a zergeknek.
    Baromi rosszul reagálták le.

    Reply

  • triazz

    |

    Ennek amúgy sok értelme nincs 🙂 ! Legalábbis 12 éveseknek ez lehet élvezetes játék, de nem hinném, hogy normális játékosoknak izgalmas 20 meccs után 😛 !

    Reply

  • BlaZ

    |

    na kilőték a bénet.
    Please try again soon!

    Reply

  • Promie Motz

    |

    #5

    Mit banelingezzenek könyörgöm, 7 pool rush 😀 Semmid nincs még akkor kb, nem hogy baneling, falazás sem fejeződik be, semmi. És mit rusholsz TErrannal? huh, lehozol egy marine-t fél másodperccel korábban? ZElákkal meg még annyira sem tudsz rusholni.

    Ez van, védekezni kell zerg ellen… 2v2-ben sem hülyeség…

    Jó persze, ez így nem okés, de most vagy ez van, vagy pedig nincs is értelme sok v sokazni, mert ezzel vernek be….

    Reply

  • Livedreamer

    |

    Ilyen korán tényleg nincs semmid. Én meglepődtem, hogy a gyereknek sikerült kihoznia 1db protos cannont. Ezt kb tényleg csak önmagával countereled. JA és mondjátok, hogy ebbe nincs fun meg ilyenek, de pl a Dawn of War 2ben én voltam worlds first 2 hónapig és a top 50 az csak bugokat használ ki meg ilyen undorítóságokat csinál. Nehogy azthidd, hogy valaki aki fel akar törni inkább veszít, minthogy szemét tacticot használjon. Nameg, ha nem te használod, akkor ellened fogják és te leszel ideges. Szomorú, de az OP dolgokat vagy használod vagy kikapsz(persze ha noob az ellenfeled és nem tudja jól használni akkor nem).

    Reply

  • Tokman

    |

    3v3ba rusholni kell ennyi mi csapatunkT P Z és eddig mindenkit elvertünk igaz eddig csak 5öt játszottunk.
    Amerikai szerverek nem mennek?

    Reply

  • Desy

    |

    egy értelmes at simán fogja…kanonnal/crawlerrel ahogy a zergnél láttuk, terran segít falazni, és onnantól gg a zergeknek, mert makrójuk semmi.

    Reply

  • pogix11

    |

    a jó játék nem feltétlen az amit megnyersz
    volt olyan 2 offline allival küzdöttem 3v3-ban 2 megmaradt ellenség ellen …sajnos kaptam a fél seregre egy atomot (az a fránya piros pont aszittem bázisra megy 😀 )
    na mind1 én azt is tudtam élvezni bizonyos szinten hogy sakkban tartottam egyedül kettőt és ha odafigyelek legközelebb ilyen helyzetben nyerhetek is.
    most mond meg mit élvezel ??? …játszottam ilyennel nagyon kegyetlenül nehéz védeni általában falazás és harassolás segít de van olyan nem bírod visszatartani azt a sok linget pláne ha microzgatnak is mellé..
    nem mondom a mass carrier és corruptor páros is egy verhetetlen seregpárost képest előidézni pláne mothershippel megspékelve(na persze nem verhetetlen mindennek van gyengéje) ,de a creeper war lis élvezetesebb mint ez a sz*r mert szerintem ez nem játék ez csak ilyen olcsó játék hülyegyerekeknek…

    Reply

  • 84Noname

    |

    Jahm…zeddel értek egyet. Ha már canonozott, akkor jól csinálta volna. Vagy körbeépíti a canont épületekkel vagy védi probbal, vagy falaz a bejárathoz és mögé kannázik. Bármi csak ne ez a rakás kaki. Teljesen kezdő volt a srác. Ezeknek a 3v3 vodoknak baromira semmi értelme szerintem még. Kb zéró a sansza, h 2 erős csapat akad össze. Mi eddig még nem erőltettük meg magunkat sok v sok-ban, pedig átlagos képességű játékosok vagyunk.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Akkor néhány gondolat:
    Mi megmondtuk Zsukoval már 2 hónapja is hogy ez lesz. Ha kijön a nagy team mindeki elkezdi ezeket a szefosságokat de azt ne hidjétek hogy ez a bölcsek köve. Wc3 ban totál verhetelennek tűnt anno a 4 sh rush mert jaaj jaaj mit lehet vele csinálni ? Utána meg évekig röhögtünk rajta mikor egy egy noob team ujra meg ujra megprobálta jol megszívták. 1 szer kell kitalálni az ellenszerét és vége a dalnak, én ezt pl egyáltalán nem látom oylan védheetlennek ha 2 t van meg egy p pl simán le is falazhatják és akkor instant loss. Vagy lehet t aki bunkerezik vagy akár oylan is amelyik reaperezik és még kioltják az első tagot reaperrel lekapja az összes zedőjüket otthon. Az egész azon múlik hogy az első játékos akit lerohannak menynire tudja húzni az időt – ami lassú lingek ellen annyira nem is nehéz hiszen csak körbe körbe kell futnia a szedőkkel – meg azon hogy a többiek mit tudnak kezdeni ezzel az idővel, mert szerintem ez 1 bunkerrel 2 reaperrel már gazdaságosan kivédhető aztán mehet valamire a tech, protossnál meg 2 jól pozicionált cannon. Zergnél beválhat a csáp és utána gyorsan a baneling.

    Első ránézésre látszik hogy az a taktika lényege hogy az 1. játékost midneképpen kiütik, ezért az rajta múlik mennyi időt tud nyern ia többieknek. Ilyen sajnos w3 ban is volt az annyira nem élvezetes annak aki megszívja viszont ettől még nem nyernek az okoskodók ha ügyes az áldozat 2 allya.

    4v4 be meg szerintem über hulla a strat mert az 1. szépen kiütik 4 en közbe a másik oldalon kiütik kettőjüket reaperrel és vagy zelákkal.
    Nincs elég tapasztalat még ezért nem akarom így előre megmondani biztosan hogy OP e a taktika vagy sem. Senki nem tudja, de egyelőre amit láttam belőlle egyáltalán nem tűnik olyannak, inkább csak még mindekit készületlenül ér a dolog. Szerintem a jól irányzott ellentámadásokra és az időhúzós védekezésre kell fektetni a hangsúlyt és akkor nem lehetlen megfogni.

    War3 ban is a 4v4 ekben a stratégiák fele anno elsőre tiszta védhetelen OP nek tűnt, de ez cska am ennyiségből adódik, bármi erős van a játékban hirtelen 3-4 el szorozva 1 emeber hátán csattanva még jó hogy OP nek tűnik. Az nem si kérdés hogy az az 1 ember megszívta, a kérdés az hoyga társai mit tudnak kihozn ia helyzetből és ő ebben mennyire tudja őket még támogatni (pl t vel egyszerüen el is viheti a maint egy szigetre.

    Azt sem szabad elfelejteni hogy ha ezt csinálják ez őket is meggyengíti az elején így erre lehet építeni.

    Reply

  • Worlon

    |

    Ez az a játék aminek semmi értelme. Sőt ezt játéknak se nevezném. Rusher lámák.
    Meglehetett ugyan ezt csinálni SC1-ben is, nem tudom most miért mutogatja ezt Husky, mintha megtalálta volna a szent grált.
    Mi annó LAN-n (jah, hogy SC2-ben lan se lesz…) megegyeztünk, hogy nem rusholunk így ki senkit az elején, nem azért mert no rush lámák lennénk (max 2v1 rush), hanem mert nem arra vagyunk kíváncsiak, ki hogy tud rusholni. Persze azért egy jó Protos canonnal és körbe állással, vagy esetleg egy terran falazással megfogta a rusht, főleg ha gyengébb ellenféltől jött.
    Végszó: akik ezzel a taktikával nyomulnak, azok lehet, hogy nyernek, de a világ legszánalmasabb emberei.

    Reply

  • razieel

    |

    szerintem egy kicsit eltúlzod… 3 zerg ellen lehet ilyenre számtani, és ha okosan reagálják le sztem megállítható.

    Reply

  • sweeping

    |

    Nem olvastam el a kommenteket, de én is leírnám erről a véleményemet. Szerintem ez a taktika megfogható. Először is én ebben az esetben protossal zárnám a bejáratot, hogy ne tudjanak bejönni lingel. Így az én felem védve van. Ezután már csak a 2 zergen áll
    Legjobb ha van egy terrán is és akkor mindketten zárjátok mind a 2 pontot azok meg leshetnek. Persze erre nincs túl sok idő hamar ott vannak a lingek. De ezért is kell 8 raxal kezdeni ha az egyik játékos terrán.

    Reply

  • Fenriratya

    |

    Válasz Livedreamer #9 üzenetére:

    Kedves Live, az imba az imba marad 😉 . Egyébként játszottunk már pár 3v3 at, és Crafty_FOX -szal kell egyetértenem, hoyg nincs verhetetlen dolog, mert ha az első jól húzza az időt, a többiek megeszik a zerget. Persze attól még nehéz , és nagy üvöltözés van egymással , hogy „SEGÍÍÍÍTS máááá!!!” 😀 !

    Reply

  • Delebriel

    |

    Hát tény, hogy a protoss ennél szarabbul nem is rakhatta volna azt a cannont… 2pylon , nexus és épülő gw közé rakja, akkor kapásból vége a rushnak… zergek pedig megfogták volna Crawler-el.

    Legalább 2v2-ben kezd csökkenni a rusher-ek száma… de 3v3 4v4-ben erre nem nagyon lehet számítani.

    Reply

  • MHz

    |

    Válasz Worlon #15 üzenetére:
    Ezt most komolyan gondoltad? Szerinted látszik az ha valaki így első? Nem. Akkor meg nem számít. Nem mindtha a 3v3 vagy a 4v4 sőt talán még a 2v2 is kevéssé számít rangosnak.
    Annak meg semmi értelme hogy megegyezünk hogy nincs rush. Jó hogy nem mindenki elmondja milye van. Lehet nyugodtan rusholni, ha a láma nem scoutol, vagy nem készül rá akkor ennyi. De nyilván senki sem fog mindig rusholni.
    Egyébként védekezni úgy lehet ellene protossként, ha én vagyok az egyik szélén, hogy (nyilván készülök rá) 2 gw úgy hogy a sarkuk összeér a csúcsban (ekkor még egy unit elfér köztük). valamint egy pylon segítségével majdnem teljes zár. Mire ott vannak már van egy zelám amit csak 1-2 tud ütni egyszerre és mire az meghal a 2 gwből már kint van a köv 2 zela. Ennyi. Teljsen nem jó elzárni sztem, mert nincs ranged unitod az elején olyan hamar. És így ezuzán már mehet is az ellentámagás és gg.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #19 de ez nem olyan rossz dolog. Ha ezeket megtanuljátok kivédeni utána az összes láma amelyik ezt megpróbálja freewin lesz nektek. Aztán majd csak leszoknak róla.

    #15 lehet hogy ezt a taktikát undorítónak éls szánalmasnak érzed (van is benne valami mert ugye nem kell hozzá valami nagy játéktudás) de ez csak azért van mert anno nem játszottál war3 3v3 at gargolyle feederek ellen. Na az volt csak a hyper über undorító, ennél sokkal kevesebb ész meg játéktudás kelett hozzá és sokkal verhetetlenebb volt. 10 lossbol 9 et az okoztt, és mindig jót hánytunk tőle. A végén már tele volt hányva a szoba :S :S Bár mutat a kettő némi hasonlóságot ezzel a share unit controlal, aminek ugye az lene a lényege hogy elég ha egyvalaki tud játszan ia többiek csak gyártanak. W3 ban annyiból rosazbb volt hogy a többiek csak pénzt adtak át mégcsak makrózniuk sem kellett semmit…

    Reply

  • Sabika

    |

    Válasz MHz #20 üzenetére:
    Szerintem meg tényleg szar de ez a zerg előnye ha rusholni akar rusholjon!Én nem zárással szoktam védeni hanem 1 gw 1 forge és mire odaér pont kész a kanna a parasztok közé, és van egy zelám is.
    Bár ezt a zárásos témát még nem gondoltam de nem 1 zerg megy rád hanem 3 és ha zársz akkor még ütné 2 linggel a zeád ha ott van a gw-ed.
    Szóval nemtudom még nem amikor 3 zerg ellen voltam nem rusholtak.:S

    Reply

  • MHz

    |

    Válasz Sabika #22 üzenetére:
    Lehet hogy a többi elkezdi csapkodni a gw-t de 2 linget hamar lekaszál egy zela. Utána már csak mikrózni kell egy kicsit hogy ne menjenek el mellette aztán pikk pakk chronoval kint van a 2. és a 3. zela. Jobban szeretek unitokkal védekezni rush ellen mert akkor van 2 gw-m és unitom is mire neki elfogy és lehet menni kontrázni. Nem modnom, hogy nem necces a dolog és persze nagyon is készülni kell rá ami módosítja a bo-t, vagyis kisebb lesz a gazdaságod, de unit gazdagabb leszel.

    Reply

  • prybaby

    |

    Én azért nem bánnám ha a 3v3 és 4v4 pályákra beraknának pár követ a játékosok közé.

    Reply

  • Boci

    |

    Jelenle úgy érzem teljesen használhatatlan a protoss 4v4ben (és 3v3ban is). 4v4et terrannal tolom (1v1et prottal), eddig nulla darab lossal. Általában társaknak zergeket kapok, néha terrant. A protossok egyáltalán nem tudják kivédeni az ilyen 6-10 poolos támadásokat, mivel gyakran 3 zerg megy 1 játékosra. Full cannonozással lehet kivédi, de akkor semelyik társán nem tud segíteni, támadni meg aztán végképp nem tud.

    Reply

  • aminemfoglalt

    |

    Ahogy többen írtátok, ez megfogható, így megmondom, pedig még nem próbáltam. Viszont minap láttam egy sor 4v4et. 4 Z bling rush. Szerintem az már sokkal inkább fejtörő mutatvány. Megfogja a gyorsabb rushokat, de elég hatékony védekező taktikák ellen is. Ha valaki falazik és volt olyan balga, hogy pylont/supplyt is beleépíttett, akkor azon áttörnek, 2-3 bling a szedősorban lenullázza azt a játékost, ha küldenek még pár sima linget később rá, akkor már ki is esett. Ráadásul a tier 1es egységek közül amit nem üt a bling, az a banet se kifejezetten countereli. Vagy nem éri utol, vagy keveset sebez rá.
    Persze őket is láttam kikapni, egy reaper rushsal kiszedték az egyiküket és az egyik ellenfél gyors légi techelt, végül egy hosszú keserves küzdelem végén kikaptak. De ettől még elég brutális taktika és nem csoda, hiszen bling push/reaper rush még 1v1 is fejfájást okoz, de egy „nem tudom hány lingrush”-t még 1v1ben is viszonylag könnyű védeni, ezen az se változtat, hogy többen vannak.

    Ami ezt a videót illeti, én is azt mondom, szeretem Husky VOD-jait, de jobb ha megmarad a komoly játékosok meccseinek kommentálásánál, mint hogy ilyen saját ügyeskedéseket mutat be.

    Szerk:
    #25: Ezt elég nehéz elhinnem, a toss is fel tudja gyorsítani az egység gyártás(sőt), egy korrektul elhelyezett pylon-gate fal, plusz a macro rovására gyorsított zealok szűk helyen probe-okal biztos fel tudják eléggé tartani ezeket a korai ling próbálkozásokat, hogy a társaknak elég előnyük legyen a győzelemhez. (hozzá teszem eddig csak néztem a 3v3/4v4eket)
    Elárulod hány lejátszott meccsnél van „nulla darab loss”? Mert nekem is annyi van, de nem nagyon verhetem rá a mellem, ha 10et játszottam top ligában azóta. Inkább a meccsek száma számít, mint a győzelmeké, szerintem.

    Reply

  • Gabesz da Marin

    |

    Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ezt meg lehet fogni. Huskyék azért nyertek, mert egy összeszokott csapat kipróbált taktikát használt. Ennyi. Szervezettséggel simán ki lehet húzni az ilyen zergling fogát.

    Reply

  • triazz

    |

    Hát, látom sok itt a pro, úgyhogy én csak annyit mondanék, hogy aki 18 linget megfog a játék 3. percében az valamit nagyon durván tol. Kollektívan (csapat szinten) fogható, de egy ember biztos beszívja a 3ból (az akire először mennek).

    Reply

  • nrvn

    |

    Ilyen bw-be fogtam úgy hogy nem is falaztam. Kár hogy rep nem megy, de erre kifejezetten emlékszem, hogy 3 zerg támadott és sikerült fogni munkásokkal és 2 marine-val és amíg én játszottam non is legyártott 1 zeát ami ellen már főleg esélytelenek voltak.

    Válasz triazz #28 üzenetére:
    Nem kell übernek lenni, én se vagyok az még is fel tudtam mérni, hogy mit kell csinálnom ahhoz, hogy esélyünk legyen ebből nyerni. Húztam az időt és más nem is kellet. Abban a mecsben egy TTPvsZZZ felállás volt habár én éppen csak túléltem a többiek eléggé eltecheltek hogy sima ügyük legyen utána.

    Reply

  • triazz

    |

    Válasz nrvn #29 üzenetére:
    Nem azt mondtam, hogy nem lehet ilyen rush után nyerni, mert ha megfogjátok az instant win kb. Azt mondtam, hogy akire elsőre rámegy 18 ling (amiket átlagos player irányít) az elhal. Csak azért írtam a „pro” jelzőt, mert látom itt mindenki úgy ír, hogy „ááá, egy cannon parasztok közé és már meg is fogtam!”…szóval kicsit vicces 🙂 !

    Reply

  • DarkTemplar

    |

    Ezt a videót látta már a Blizzard? 🙂

    Reply

  • DarkTemplar

    |

    Amúgy szerintem így lehetne kivédeni:

    A főépület és a mineral közé építeni egy ágyút, plusz még mellé egy épületet. aztán ha jön a támadás, akkor szerintem a csicskákkal körülvéve az ágyú visszaveri a támadást. Főleg a terrannal, aki tud javítani. A bunker meg a barakk időben elkészül, nem?

    Reply

  • protos_drone

    |

    hát, itt a jelenlévők jelentős hányada megfogta volna a rusht, hát küldjenek repet ahogy megfognak egy ilyet, biztos érdekelné Huskyékat!

    Reply

  • Maledict

    |

    Nagyon skilles! Nagyon skilles! Ezért rühellem a 3v3-at meg a 4v4-et mert semmi értelme. Lámáknak való…

    Reply

  • AmStream

    |

    Válasz Maledict #34 üzenetére:
    Nem is fog senki 3v3 meg 4v4ezni csak a lámák, csak most még ezt is ki kell próbálni ennyi :P. Ez olyan mint a dota war3ban és a 3v3 4v4 sc1ben, just fun. Szóval nem kell izgulni :D.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.