Amit a „Nony” féle Dual Stargate Phoenix buildről tudni érdemes

Promie Motz . Cikkek, Stratégia, VOD 1247

Ha minden igaz, Nony az HDH Invitationalon mutatta be ezt a taktikáját a Bétában Zergek ellen, és meglehetősen hatásos. őszintén, ellenem csak egyszer-kétszer használták, és nem ilyen korán, hanem már amikor megerősödtem rendesen, de úgy is nagy csapás tud lenni egy zerg játékosra nézve.
A lényege, hogy Protoss módra 1-2 Zelával elfalazod a feljáródat, és így nem engeded be a kezdeti lingeket, Stalkert és egyéb hülyeséget nem veszel, egyből 2 StarGate-et (az épület nem a sorozat) dobsz le, elhetőleg rejtett helyen. És kihozol 3+ Phoenixet, ideális számuk olyan 6 körül lesz, többet nem érdemes venni, emrt ugye földi egységeket nem tudnak támadni. Kérdés ekkor, hogy ennyire megéri az Overlordokat hajkurászni? Eyébként igen, de nem ez a taktika érdemi része, hanem hogy a Gravity beam-mel (remélem, így hívják :)) felemeled a Drone-jait, és azt már a többi Phoenix tudja ölni. Fontos továbbá, hogy átálljál GateWay-ek gyártására elég hamar, mert különben felmorzsol a zerg földi haderő.

És ha te szegény zerg játékos vagy, mit tehetsz ez ellen? Most következzen a videó, aztán leírom a véleményemet a témáról.



A VOD-ban látható Queen gyártás az persze egy jó lehetőség. Spore Crawlereket letenni elég költséges, de az a Drone már biztos nem hal meg a Phoenixek által, akiből őrtorony lesz 😉 (De nem ez a legjobb felhasználása a pénzünknek, de lehet, hogy 2-2 tornyot letenni még nem hülyeség. Amit én szívesen láttam volna, az az, hogy a zErg játékos ledob egy baneling nestet, hogy kiüsse a zelákat az ajtóban. Ezt még eléggé az elején meg lehetett volna csinálni, amikor még volt Income-ja. Illetve nem tudom, hogy egy 1 base Roach Build ellen mennyire hatékony, mert az már elég lehet ahhoz, hogy ne tudjon körbe körbe szaladgálni a Főnixekkel, és ugyanakkor a Roachok megeszik a Zelákat, tehát a Főnixeknek eleve védekezniük kellene, és otthon emelgetheti a támadókat, ha nem akarja, hogy átrohanjanak rajta. Persze elég kevesen mennek 1 base taktikára Zerggel, de az is megoldás lehetett volna, ha egyszerűen lemond az expjéről, Főnixek nem tudják megsemmisíteni, földi sereg meg gyakorlatilag nem volt és nem is lehetett volna annyi Főnix mellett a közepén.

Hirtelen ennyi, kíváncsian várom a ti véleményeteket, hogy ez ellen mit tud egy zerg játékos tenni (mert nyilván a protossra kell reagálnia, szóval abba ne nagyon menjünk be, hogy a protoss mit csinálna másként)


Promie Motz

Életcélom megélni a Starcraft azon epizódját, amiben a Zergek elfoglalják a Világmindenséget... XD

Comments (14)

  • sweeping

    |

    Én egy koreai progamertől láttam még hasonlót. Csak ő teljesen máshogy játszott, a végére volt vagy 15 phoenixje. Vagy inkább ennél is több, most szerintem keveset mondtam, hydraliskeket is szuperül kapkodta, de csak akkor ha néhány darab volt elhanyagolva. Nagyon mobilis volt és nagyon szétszedte a zerg macrojat. Aztán a végén lemosta földi egységekkel. Nagyon látványos game volt, de sajnos vodot nem tudok linkelni, streamen néztem.
    Na az tényleg igazán durva volt, amúgy ez a game se rossz.

    Szóval az hogy hány phoenixet gyártasz az rád van bízva 20at is legyárthatsz, mert van hogy megéri. De ez megint map függő, pozíció függő meg, továbbá hogy elején mennyi sikert értél el vele, érdemes-e még pumpálni stbstb

    Reply

  • Promie Motz

    |

    #1 volt egy 4v4 VOD, amiben HD vagy Husky játszott többek között TLO-val, és tLO shared unit controllal vezette mind a 4 protoss játékos Főnixeit. Hiába tettek le AA tornyokat, nem zavarta őket 4-5 Főnix halála, míg teljes bázisokról pucolták ki a munkásokat.

    Reply

  • Parker

    |

    ezt a protoss stratégiát már használták ellenem és nem túl nehéz kijátszani az egészet. 🙂
    annyi az egész hogy az elején 1 nagyobb Baneling támadást kell indítani és utána jöhet a zergling rush is akár, de tegyük fel hogy nem jött be a Baneling támadás akkor sincsen gáz mert 2 torony megoldja a főnixeket és utána hydraliskekkel és mutaliskekkel sima ügy az egész 🙂
    ez ennek a protoss stratégiának a gyengéje: rossz a földi védelem és nem végi a feljáróval ellentétes oldalt 🙂

    Reply

  • piistii87

    |

    és ha mutakat gyártok ellenük?egyébkén én mint zerg player ez baromian idegesit utálom is a protoss fajt cheater szemetek

    Reply

  • Sabika

    |

    Ez a Stratégi nem kifizetődő mert ott a baneling az elején és nem hiszem hogy a zealotok megállítják őket a phonixeket meg anit air és a queen megeszi!
    Szerintem a phoenix muták ellen hatásos mikrozva.Ha proxyba eldugod a stargeteket a zerg találja meg először szerintem:S

    Reply

  • Promie Motz

    |

    Válasz piistii87 #4 üzenetére:
    muták nem emgoldás, főnixek gyorsabbak és nagyobb a lőtávolságuk, sokat sebeznek mutákba, plusz még az életük is több 🙂 Jóval több muta kell, hogy leverd őket
    Válasz Parker #3 üzenetére:
    Az oké, hogy használtak ellened Főnixeket, de ennyire kicentizve és hamar kihozva is? Mert ha már 1 percet kési velük, mert vesz mást is, akkor persze, nem ennyire erős és védhető.

    Reply

  • Sydra

    |

    Egy-két Void is befért volna a gyártásba és akkor foghatná vele a lingeket, vagy Promie által felvetett Roach attack lehetőséget.

    Reply

  • Parker

    |

    Válasz Promie Motz #6 üzenetére:

    igen kb ilyen hamar jöttek és ezért mondtam az elején a baneling támadást és a későbbiek során a 2 oldalas támadást egyik oldal mutaliskek másik oldal hydraliskek és zerglingek 🙂
    az én esetemben bevált

    Reply

  • lokids

    |

    A roachokat sem bírja ez a taktika. Főleg, hogy azok ellen nem zea, hanem stalker kell. Az elveszi a gázt.

    Reply

  • Lamek

    |

    Jó tutorial videó, megtudtam belőle, hogy másik probra kell rallyzni az új probot, mert akkor gyorsabban szedi pl 😀

    És a muta hulladék a főnix ellen 😛 hidra kell és kész. nem nagy szám

    Reply

  • szabgyul92

    |

    Off:
    Inkább azt mondjátok meg, mit lehet csinálni a terran ghost EMPje ellen, mert rohadtul erős.

    Reply

  • Starfun

    |

    Tegnap egy ligameccsen „falaztam” 3 zeával mögéraktam 2 stalkert,az ellenfél zerg volt. Roach push még korai lett volna. Erre mit látok jön 8 ling és 4 banneling és eltünt a falam 3 másodperc alatt. Buktam is a meccset kb 4 percig tartott.
    Terran ghost emp je ellen simán csak 1 templarral feedbackelni kell a ghostot. A feedback annyit csinál hogy amennyi mannája van a ghostnak annyit sebez rajta. Legtöbbször meg is hal a ghost ,rosszabb esetben az összes mannája elvész. Battlék ellen is nagyon jó kis taktika.Templar midig kell a tossnak nemcsak a storm miatt hanem a feedback miatt.Ez a spell a sc1 hagyatéka akkor még a darkarchonok használták maelstormal kombinálva a fürge queeneket 5 össével nyirta ki a feedbackel az archon.

    Reply

  • Starfun

    |

    Megnéztem a reppet, nagyon gyenge 1 valami. Viszont jobban belegondolva.Akkor lett volna látványos a replay ha banneling jön és felemeli a bannelingeket mielőtt célba érnak vagy jön 10 roach és felemeli őket , a maradékot meg a gyenge földi unitok is megfogják. De nagyon jó mikró kell hozzá. Ha továbbmegy a game lehet bukja is. Zerg noob volt nagyon, azt se értem minek dobál le toss 1 rakat gatewayt mikor pénze se lettvolna unitra….

    Reply

  • Sydra

    |

    Válasz szabgyul92 #11 üzenetére:
    http://forum.starcraft2.hu/viewtopic.php?f=67&t=1323&p=51591&hilit=emp#p51591

    Válasz Starfun #12 üzenetére:
    „Terran ghost emp je ellen simán csak 1 templarral feedbackelni kell a ghostot.”
    Templar-od később van csak, a Ghostot detektálni kell és nem biztos, h egyből észre is veszed a képernyőn, ha meg észre is veszed nagy valószínűséggel előbb fogja elnyomni az EMP-t az előbbiek miatt. Az EMP egy értelmetlen tápság.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.