Mizu, mizu, mizu? – avagy mi újság a versenyekkel

Hero . e-Sport 1503

Sok a verseny, mi meg csak kapkodjuk a fejünket. Most egy kis – valóban rövid – összeírás következik ezekről, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy melyek azok a szuper versenyek, amikről lemarad, mert túl későn vannak és melyek azok a szuper versenyek, amikről lemarad, mert túl korán vannak. Ez inkább csak egy emlékeztető, mintsem egy részletes leírás.

Kezdjük talán a GSL-el (amiről viszont van részletes leírás is), mert mintha némi zavart éreznek az Erőben, amikor erről a versenyről van szó…

gsl may

A zavart abban érzékelem, hogy többen szeretnének elérhetőséget a meccsekhez, pedig a gomtv honlapján minden megtekinthető, csodaszépen rendbe szedve. Igen, fizetni kell, de aki ezzel nem tud megbékélni az feleslegesen kéreget, mert még ha érkezne is válasz, mindenképp el lenne tüntetve. Többit a „Tovább” mögött!

A GSL Openek alatt nem tudtuk, hogy a hype az valóban fedi-e az igazságot, ezért bőszen töltögettük le a vodokat az oldalakról, amik mára már megszűntek, hiszen illegálisan léteztek. Mára azonban tudjuk, hogy ez valóban a világ legrangosabb SC2-es tornája, ami úgy tud csak tovább fejlődni, ha mi is támogatjuk. A konklúzió? Vagy szerencsések vagyunk és megtudjuk nézni élőben a meccsek többségét és beérjük azzal, hogy nem nézhetjük újra az olyan epic meccseket, mint pl. Boxer legutóbbi Code A összecsapása, vagy fizetünk és „miénk a világ”. A legolcsóbb jegy ~2000 Ft, amivel a szezon összes Code A és Code S meccsét visszanézhetjük, HQ minőségben is. Aki legyint a Code A-re, az pedig nincs tisztában a dolgokkal, mert a mai Code A már nem ugyanaz, mint ami a legelső szezonban volt.

A mostani szezonra még bőven megvásárolhatjátok a jegyeteket. Aki nem akar ekkora összeget „vakon” kidobni az ablakon, annak azt ajánlom, hogy a következő GSTL-re fizessen be, mivel egyrészt olcsóbb (~1000 Ft), másrészt a legminőségibb meccsek vannak ott. A hátránya, hogy rövid – ez a hátrány pedig csak még nagyobbnak tűnik, miután végignéztünk egy elképesztően fordulatos, végletekig kiélezett szezont és kaparjuk a monitort, mert többet akarunk.:)

A „de válság van…” – „…nézd meg mennyit költesz cigire” vitát szerintem felesleges elkezdenetek, de persze ahogy gondoljátok.

NASL – North American Starleague

NASL_Banner

ZsoL erről már egyszer írt, én pedig mást nem is nagyon tudnék hozzáfűzni. A meccseket hajnali 2:30-tól tudjátok nézni élőben, de restreamelik az eseményt 18:30-kor. A VODokhoz itt is fizetni kell és a GSL-hez hasonlóan ez is egy hosszabb lefolyású liga. Linkek a streamhez és a fizetési információkhoz ZsoL bejegyzésében.

FXOpen Invitational

fxois1title2

Nem egy nagy költségvetésű verseny, de nagyon magas a koreai résztvevők száma, úgyhogy aki odavan azért, hogy tanulmányozza a különbségeket a régiók között, annak ez egy kötelező darab. A meccsek ápr. 24-én, ápr. 30-án és május 1-én kerülnek megrendezésre, mind hajlani kettőkor veszi kezdetét. Micsoda szerencse, hogy itt a szünet – bizonyára ehhez igazították a meccseket. Az angol streamen Wolf és Unstable löki a sódert, akiket én szégyenszemre nem ismerek, a német streamen közvetítő Khaldort viszont annál inkább!

Aki csak az eredményekre kíváncsi az sasolja majd az ágrajzot!

IGN Pro League

IGN

Az IGN valamilyen szinten a NASL konkurensének tekinthető, de a szóval csak csínján bánjunk, hiszen mindkettőjük sikere a külföldi e-Sport sikerét jelentené. Az IPL (IGN Pro League) első szezonjában csak azért egy elsőre megmosolyogtató 5000 $ a nyereményalap, mert ez volt a minimum, amihez még nem kellett túlságosan elmerülniük a bürokrácia rejtelmeiben. Ezt azért kerülték, mert már kevés idő állt a rendelkezésükre, de nem kell aggódni; súlyos összegek vannak a raktárban, amik arra várnak, hogy a következő szezonokra kiszabadulhassanak. Merthogy lesznek további szezonok, és az, amit én eddig láttam ebből a versenyből az számomra egyértelművé tette, hogy itt egy nagyon komoly dolog van készülődőben. És mit ad a véletlen, őket eddig nem is sújtotta semmiféle csapás – hát igen, itt meglett mondva, hogy azok a játékosok lesznek itt, akiket ők akarnak, ergo meghívnak, és nem adtak elő egy színházi darabot, mint a NASL. Utóbbinak azonban több ideje volt az első szezon megszervezésére, ezért a koreai húzónevek megmentik még a dolgot és elegendő indokot szolgáltatnak arra, hogy mindkettőt néznünk kelljen.

Sajnos itt is hajnali kettőkor kezdődnek a küzdelmek, amiket viszont három streamen is követni tudunk: egy, kettő és három!

Van azonban egy jó hírem is. A VODok ingyenesek és akár 1080p-ben is megcsodálhatóak. Az első nap VODjait már linkelem is, de előre szólok, hogy ezek a VODok úgy működnek, hogy amint véget ér egy szett, ugrik is a következőre. Magyarán aki nem akarja magának elspoilerezi az eredményeket, az rákattint a kívánt meccsre és hátradől. Ennyi. Kivéve ha nincs háttámlája a széketeknek.

Természetesen nem lesz mindegyik játéknapnak külön bejegyzése, így a további VODokat az IGN hivatalos oldalán érhetitek majd el – továbbra is spoilermentesen. A torna amúgy double elimination rendszerben zajlik, tehát (majdnem) mindenkinek kétszer kell kiesnie ahhoz, hogy befejeződjék számára a verseny.

snsd_popular_kpop_group

Na, most már hivatalosan is kiérdemli a bejegyzés az e-Sport besorolást!:) Csak azok a versenyek lettek felemlegetve, amiket fontosnak tartottam megemlíteni, de folyamatosan zajlanak a közepes és kisebb versenyek is. Előbb-utóbb úgyis lesz majd egy tournament trackerünk és akkor ott azok is fel lesznek tüntetve. A StarsWarról pedig nehogy megfeledkezzetek! A magyar Ace SC1-es döntőmeccséről se! Semmiről se!

Protekciós hirdetés: Aki szeretné, felvehet egy tehetséges-, de mivel még csak pár napja játszik, bronz ~első játékost a friend list-jére. Az ID-je dOpebOy, a kódja 415. 😀

A bejegyzésben tilos bármelyik itt említett verseny eredményeiről is spoilerezni!!

Forrás: TeamLiquid.net


Comments (5)

  • wrtn

    |

    nasl.tv-vel nem vagyok megelegedve. kepminosegileg tokeletes, mert 1080p, de a restream akad a kommentatorok hangja pedig sokszor szarminosegu… pl ma is a kheldor vagy mia banat volt a neve a csokanak borzalmas volt…

    gsl pedig nalam mar instabuy.

    Reply

  • Slamking007

    |

    GSL tök alap, nagyon megéri a pénzét. Minden eseményüket azonnal csengetem, és azonnal nézem! 🙂 Igazi GSL kocka vagyok. NASL-t is kipengettem, de nagyon megbántam. A VODok csak 1080p-ben nézhetőek, és nekem az kicsit akad a gépemen, úgyhogy úgy döntöttem, majd csak az egyenes kieséses szakaszt nézem. Ezen kívül még a TSL-t szeretem, azt nézem is élőben, ha tehetem. Amúgy a live streamek nálam kezdenek fölénybe kerülni, White-Ra-t pl. mindig nézem, ha ráérek. Most is btw 😀

    Reply

  • fubika

    |

    GSL, TSL epic win számomra, NASL nagy csalódás a kommentátorok részérő,l Gretorp szörnyű választás volt szerintem(nagyszerű játékos, de a poénjai laposak és igazán nem kommentátornak való).
    IGN-ről nem sokat tudok mondani nem kapott túl nagy publicitást eddig, valószínűleg mert ez még csak egy amolyan teszt szezon.
    MLG szerintem ha nem lennének azok a technikai problémák nagyszerű event lenne.
    FXOpen tele van nagyszerű koreai-akkal thumbs up!

    Úgy érzem az NASL is nagyon ott lenne, mert a meccsek egyátalán nem rosszak, de profi kommentátorokkal és nem úgy hogy az egyikük részt vesz a versenyben..:D.

    Reply

  • Csenky

    |

    Befizettem már én is a gomtv-re hogy támogassam az e-sportot, nézem az első meccset amit találtam, és az elején ahhoz a cuki „odzsíesz emszí” hanghoz most kép is párosult, hát ez a csajszi made my day! =)))))

    Reply

  • fubika

    |

    GSL abszolút best egyértelmű SD-ben nem is nagyon nézném lehet biztos élvezni de csak HDban lehet mindent részletesen látni, és ez így van rendjén.
    Remélem egyre több külföldi fog bekerülni oda, a kommentátorok nagyszerűek (mind Code S/A), és az egész versenyen látszik hogy nagyon ki van találva.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.