GSL August: Bezárul a kör?

Hero . e-Sport 1139

Elkészültek a Code S csoportbeosztások, kikerült a Code A ágrajza és minden jel arra mutat, hogy a GSL August lesz minden idők legizgalmasabb GSL-je. Jó-jó, ez most úgy hangzik, mint valami rossz (van jó is?) teleshoppos duma, de higgyétek el, szó sincs ilyesmiről! A nagy sürgés-forgás közepébe szerencsére külföldiek is pottyantak, tehát nem csak kedvenc koreai játékosainknak szurkolhatunk.

 

Code A

 

 

Első ág:
FruitDealer vs Maru
Banbanssu vs GanZi
SaSe vs Sniper
Check vs NaNiwa 

Ne igazítgassátok a szemüvegeteket, mert teljesen jól látjátok az első nevet: FruitDealer. Utoljára látjuk a GSL-en? Maruról nem sokat tudok, lehet verhető, de azt garantálom, hogy GanZin nem fog túljutni, tehát a legjobb esetben is kénytelen lesz a Code A-ben maradni. Személy szerint nem sok reményt fűzök hozzá, de nagyon örülnék, ha rám cáfolna. Az ág másik oldala viszont számunkra érdekesebb: két külföldi! Naninak simán vernie kell Checket (még akkor is, ha esetleg nem tud top formában lenni, a Blizz Invitational miatt), SaSe pedig… hát, tegyük fel, hogy megveri Snipert. Ez azt jelenti, hogy a következő fordulóban Nani vs Sase lesz, amiből pedig az következik, hogy egy külföldi mindenképp ott lesz az up & down meccseken! Ganzit nem hiszem, hogy le tudják majd győzni, de végül is erre nincs is szükség. 

Második ág:
sC vs Extreme
Tails vs Taeja
DongRaeGu vs Inca
anypro vs JYP 

sC-nek nem szabad, hogy gondot okozzon Extreme (bárki is legyen ő) és ugyanezt tudom elmondani a Tails/Taeja meccs győzteséről. Utóbbi meccs viszont elég kiegyenlítettnek tűnik nekem, mindketten lelkes és tehetséges ifjoncok. Inca 2 szezonnal a GSL döntős helyezése után ki fog esni a Code A-ból is, nem semmi. Anyproval is könnyen megeshet ez, hiszen első fordulós PvP-t szánt neki a jó ég. A kérdés ezen az ágon, hogy vajon ki nyeri majd az sC vs DRG meccset. Bárhogy is alakuljanak a dolgok, most, hogy DRG végre megkapaszkodott a Code A-ben, nem tudom elképzelni, hogy ne csatlakozzon a nagy riválisához, MMA-hoz a Code S-ben a következő szezonban. 

Harmadik ág:
Tassadar vs Fenix
Yoda vs TheBest
Boxer vs Leenock
Dream vs Maka 

Igen, Koreában még mindig sok a Terra, jobb is, ha ezen mihamarabb túltesszük magunkat. A mi kis Fenixünk elég kemény diót kapott így az első fordulóban és nem is jósolok neki sok sikert, de ismét: ne legyen igazam. TheBest már hivatalosan is Artosis legutáltabb játékosa és elnézve a Code A selejtezőn nyújtott teljesítményét, meg is tudom érteni. TheBest zseniálisan készít elő egy all-int egy másik all-innel. Aki Terran timingokat szeretne tanulmányozni, az mindenképp nézze a meccseit. 

Boxer szerencsére vissza tudta verekedni magát a Code A-be (az előző szezonban eléggé beszívta asd-vel), de neki sem lesz valami könnyű első fordulója. Leenock, az örök Code A-s… Ha valakinek most azonnal adhatnék egy S-ses tagságot, akkor az Leenock lenne. Pechje van? Vagy csak PONT nem elég jó, hogy az S osztályban legyen? Egy biztos, mindenképp megszakad majd a szívem, mert egyikőjüket sem szívesen látnám a Code B-ben, de ha már választani kell, akkor természetesen Boxert juttatnám tovább. A kérdés, hogy Koreát mennyire éri váratlanul ez a hirtelen hellion-mánia. Egyáltalán alkalmazni fogja-e őfelsége? 

Több embernél is megemlítettem, hogy elképzelhető, hogy a csúcsról belezuhannak egy végeláthatatlan szakadékba, de szerencsére ellenpéldát is találunk a mostani GSL-en, méghozzá Maka személyében. Emlékeztek még, amikor őt tartották az egyik legjobb játékosnak? Hát igen, nem épp úgy alakultak a dolgok, mint ahogy azt gondoltuk volna, de most visszatért. Legalább a Code A-be. A koronájáig (amit igazándiból sohasem viselhetett) azért még hosszú az út. 

Negyedik ág:
Jinro vs Lucky
Luvsic vs Jjakji
YuGiOh vs ThorZaIN
MarineKing vs Hack 

Jinro egész szerencsés sorso… na jó, nem sütöm el, de ettől függetlenül valóban nem kapott nehéz ellenfelet, és ha sikerül nyernie, akkor a következő fordulót a Luvsic/Jjakji örökrangadó győztesével fogja vívni, ami szintén nem tűnk egy lehetetlen feladatnak. Thorzain már nem járt ilyen jól, de ha a tudása legjavát nyújtja, akkor az első három fordulón túl kell jutnia. Yugioh verhető, és ugyanezt tudom elmondani MKP-ról és Hackről is. Igen, MKP-ról is, hiszen egyáltalán nincs formában és abban sem vagyok biztos, hogy Hacken túl tud jutni, ugyanis egyáltalán nem egy rossz játékos. 

Véleményem szerint így fog kinézni az elődöntő: Ganzi vs DRG és Boxer vs Thorzain. A győztes pediiiig…. mondjuuuk…. legyeeeen… Thorzain, de csak mert láwláw, no meg elég menő lenne, ha végre egy külföldi nyerne egy GSL-t. Kezdetnek a Code A is megteszi. Én kívánom a legjobbakat külföldi féltestvéreink számára! Nem vagyok mohó, nem kérem, hogy rögtön jussanak fel a Code S-be, kezdetnek az is megfelelne, ha eljutnának az up and down meccsekig. Majd meglátjuk, hogy mekkora kérés is volt ez. 

Code S 

A csoport:
NesTea
Kyrix
MMA
Happy 

Uh, oh… A makulátlanul GSL-t nyerő Zerg, a legagresszívabb Zerg, a már beérni kezdő őstehetség Terrán és az előző Code A-s szezon egyik legjobb Terrán játékosa. Ők mind egy csoportban. Természetesen NesTeat és MMA-t várom a továbbjutást érő helyekre, de másodikként szerintem bárki továbbjuthat. Oh, még valami: Artosis szerint, ha NesTea ezt a GSL-t is megnyeri, akkor azzal már lényegében eléri a bonjwa státuszt. Ezek után ki ne akarná nézni a GSL-t? 

B csoport:
MC
MVP
Polt
Noblesse 

MC, a kétszeres győztes, emellett az egyetlen Protoss, aki GSL-t tudott nyerni. MVP, a kétszeres GSL győztes, aki nemrég zsebelt be egy MLG trófeát is. Nem mellesleg, ugyebár. Polt, aki egy majdnem Code A-s státuszú játékosból átvedlett a GSL Super Tournamentet megnyerő behemóttá. Noblesse, aki az up and down meccsein hibátlan, 4-0-s statisztikát tudhatott magáénak, legyőzve többek között olyanokat is, mint sC vagy Tassadar. Lényegtelen, hogy eddig esetleg egy GSL meccset sem láttál: ha szereted az e-sporot (és ezen belül nyilvánvalóan a Starcraftot is, máskülönben miért is olvasnád most ezeket a sorokat?), akkor ezeket a meccseket MUSZÁJ megnézned. Az abszolút halálcsoport, bár az A is szorosan ott van a nyomában. MC-t és Poltot várom a továbbjutó helyekre.
C csoport:
Bomber
viOlet
HuK
Killer 

Végre, egy kicsit fellélegezhetünk. Az első hely sorsa nem lehet kérdéses, na de hogy ki lesz a második… Huk és Killer most már hivatalosan is ellenségek, ugyanis HuK elég megalázó mód választatta Killert a csoportjába, mondván Killer könnyen verhető. Ehhez a kakasviadalhoz adjuk hozzá a csendes kis violetet és kész is a baj. Várt továbbjutók. Bomber és Huk. 

D csoport:
CoCa
Keen
NaDa
Alicia 

Noha Alicia már nem az egyedüli valamirevaló Protoss MC meleltt a Code S-ben, azért róla sem szabad megfeledkeznünk. Bizonyára nagyon boldog, hogy ismét egy csoportban lehet Cocával, aki az előző szezonban kétszer is megverte a csoportkörben, majd egészen a negyeddöntőig jutott, de ott már NesTeat kellett volna megállítania. A lényeg, hogy Coca nagyon formában van. Nada a szokásához híven el van így magában, továbbjutogat, aztán kieseget. Nincs okunk aggódni miatta, de azért nagy reményeket sem fűzhetünk egy esetleges meneteléséhez. Keen örül, mint majom a farkának, hiszen sikerült bennmaradnia a Code S-ben és nem hiszem, hogy egyhamar szeretné átélni az up and down meccsek által nyújtott izgalmakat. Várt továbbjutók: Coca, Alicia. 

E csoport:
Byun
Zenio
asd
Puzzle 

Zeniót ki nem állhatom, de balgaság lenne elvitatni a képességeit. Ha Leenock az örök Code A-s, akkor Zenio az örök Code S-ses. Nincs meg benne az, ami egy esetleges végső győzelemhez kellene, de azért van annyira S-ses kaliber, hogy nem hajlandó kiesni. Mindegy, talán egyszer hozzászokom. Szerencsére itt vannak nekünk az előző Code A-s szezon legcoolabb arcai: asd, aki az idióta neve ellenére nagyon jól játszik és Puzzle, aki végre valahára eljutott az őt megillető ligába a Code A megnyerésével. Byunról nem tudok nyilatkozni, szégyenszemre nem sok meccsét láttam, de aki a „modern” (értsd: nem Open típusú)  GSL-en el tud jutni a negyeddöntőig, az rossz ember nem lehet, nem igaz? Oh, wait, Inca… Hmmm… Várt továbbjutók: Puzzle és Byun. 

F csoport:
Trickster
Ryung
aLive
TOP 

TOP és aLive a tipikus koreai Terránok: jók. Igen, ezek a mélyenszántó gondolatok jellemzik a pro koreai Terránok nagy részét. Ők sem fognak GSL-t nyerni, de bőven oda tudják tenni magukat, és ők is simán végigvernének egy MLG-t. Ryung rendelkezik az egyik legjobb TvT-vel Koreában. Akkor most adjuk össze amit tudunk. Igen, alázás várható. Van még itt egy Tricksterünk is, akinek csak T-k ellen kell felkészülnie, de én már rég nem érzem olyan erősnek, mint amilyen annak idején volt. Ryungot és aLive-ot jósolom továbbjutóknak. A delphoi-i gyökereim, nem de bár… 

G csoport:
HongUn
Virus
Clide
SuperNoVa 

Ugye-ugye, a harmadik „háromterrános” csoport után már nem is olyan meglepő a mostani MLG-n kialakult végső rangsor. Hongun még a régi Protoss generációba tartozik, akik szinte már teljesen kihaltak. Ezúttal még – szinte – biztosan jegyet válthat a következő Code S szezonra, mert nincs egy nehéz csoportja, de elég egyszer közepes csoportba kerülnie és BUMM. Clide-nak -1,000,000,000,000 pont, amiért képes volt olyan gatyában kilátogatni a csoportválasztásra. Jó, az egész TSL ilyen idiótán öltözött, de most rajta csattantom az ostort. Clide! Többet ilyet ne! NE! Várt továbbjutók: Supernova, Hongun. 

H csoport:
LosirA
Ensnare
July
Genius 

Muszáj volt még egy ilyen tömött csoport a végére, nem igaz? Ensnare-től vagy Geniustól búcsúzunk. Várt továbbjutók: Losira, July. 

És hogy miféle kör zárul be? Hát a Code S köre, legalábbis ami a jó játékosokat illeti.  Már elenyészően vannak azok a játékosok, akiknek ha megpillantjuk a nevét, rögtön azon morfondírozunk, hogy ez mi retket keres még itt. Kezd beválni a GSL rendszere. Elég ha megnézzük az A, B, D, E, H csoportokat. Hónapokkal ezelőtt akár csak egy ilyen csoportért is összetettük volna a kezünket (oké, kaptunk is, ezt aláírom), kiabálván, hogy „HALÁLCSOPORT”, most meg rögtön kaptunk 5-öt is, ami 2 halálcsoport^2. A 8-ból. Az már elég jó arány. Aki  nem tudja eldönteni, hogy mikor ruházzon pénzt az e-sportba úgy, hogy az biztosan ki is fizetődjön, annak elárulok egy titkot: *most*.

A  Code A augusztus 8-tól, míg az S 9-től rajtol el.

Forrás: Team Liquid

Comments (22)

  • balimko

    |

    Kösz Hero a beharangozót, ennél jobban sose vártam még a GSL-t 😀

    Reply

  • GeryGTK

    |

    NesTea, Fruit, DRG,July,LosirA ez lesz az én tornám(L)

    Reply

  • scr

    |

    Hongun ma allkillelte majdnem az egész slayerst, nem hiszem hogy ez a csoport nagy gondokat fog neki okozni 🙂 Julyt azért féltem kicsit, akármennyire gyenge ensnare+genius

    Reply

  • rici

    |

    nem ertem milyen kor zarul be (bar herot sokszor alapbol nem ertem 😀 ) de varom mar enis, ahogy most nez ki nesteae lesz ez is imo, azert ugy gslt nyerni hogy egyetlen gamet nem vesztett…. ha kikap szerintem az is max terran ellen lesz :/

    Reply

  • scr

    |

    tippelde:
    A: Nestea, MMA
    B: MVP, Polt
    C: Bomber, Huk
    D: Keen, Alicia
    E: Byun, Puzzle
    F: Ryung, Top
    G: Hongun, Clyde
    H: Losira, Genius

    Reply

  • papirsarkany

    |

    nem trollkodásként, de érdekes a statisztika :

    Code S (32 fő):
    17 terran, 8 protoss, 7 zerg

    Code A (32 fő):
    15 terran, 9 protoss, 8 zerg

    összesen 64-ből 32 terran, 17 protoss, 15 zerg.

    Reply

  • scr

    |

    Válasz papirsarkany #6 üzenetére:
    volt erről szó valahol, hogy a koreaiak között a legnépszerűbb faj a terran. ebből adódhat ez a statisztika is

    Reply

  • scr

    |

    Válasz rici #8 üzenetére:
    ez aztán releváns kis statisztika. épp csak amiről beszélünk a gm liga nem látszik 🙂 (sőt igazából nem is arról beszélünk)

    Reply

  • rici

    |

    Válasz scr #9 üzenetére:
    hat olyannal sajnos nemtudok szolgalni 😀 nemtom van e egyaltalan ilyenre statisztika, de mondjuk mlgt megnezed top4 ott is terran volt ….

    Reply

  • scr

    |

    Válasz rici #10 üzenetére:
    szinten koreaiak. majd lesz olyan statisztika ha elkezdődik a gm szezon, pár hetet biztos érdemes várni amíg rendeződnek a helyek 🙂

    Reply

  • Vargos

    |

    Válasz scr #7 üzenetére:
    „volt erről szó valahol, hogy a koreaiak között a legnépszerűbb faj a terran”
    Igaza van. A utolsó szezonban a top25 GM terran volt koreában. Nagyon erős metagame-t fejleszthettek ki. De az is tény, hogy GSL != ladder. Más mikor frissen, felkészülten, kipihenten, full odakoncentrálva játszanak pár meccset egy versenyen.

    Reply

  • scr

    |

    Válasz Vargos #12 üzenetére:
    ezért is írtam, hogy valójában nem erről beszélünk 🙂

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz rici #4 üzenetére:
    Rici, szokj le arról, hogy úgy kommentálgatsz a bejegyzésekhez, hogy el sem olvasod azokat. /legalábbis ne kérdezz olyanokat, amik le vannak benne írva/.

    Reply

  • rici

    |

    Válasz Hero #14 üzenetére:
    en nem is kerdeztem semmit lol 😀

    Reply

  • uzsibox

    |

    Válasz papirsarkany #6 üzenetére:
    bwből a legtöbb player terranal switchelt sc2re. nézd meg tlen 😀

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz rici #15 üzenetére:
    Te is tudod, hogy miről beszéltem. Uff.
    Más: Ez az első játéknap úgy alakult, ahogy azt várni lehetett. Azért aranyos volt olvasni TL-en az olyan kommenteket, mint a „DRG a legtúlértékeltebb játékos, Inca most szétgyalázza!” és társai.

    Reply

  • scr

    |

    Válasz Hero #17 üzenetére:
    hát nem tudom, te nézted-e az inca vs drg-t, de közel nem olyan sima meccsek voltak mint vártam. érdekes stílusú early infestoros zvp volt mindkét meccsen, de baromi nagy hibákat vétett drg. azt hittem hasonló meccs lesz mint a nestea vs inca code s döntő volt.

    edit: btw a mai napra szóló tippjeimnél kicsit bevállalósabb voltam liquibeten és MMA helyett inkább Happy-t mondanám 🙂 go IM!

    Reply

  • scr

    |

    najó, akkor ne vegyük komolyan az utolsó postomat és bejöttek a #5 tippjeim 😀

    Reply

  • scr

    |

    +Nada,Keen.. édes istenem mennyi TvT lesz itt 🙁

    Reply

  • scr

    |

    na eddig 2 hiba csak alicia->nada, byun->zenio… byuntól lehet elveszik a kutyát 😀

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.