Bobby sAviOr nyomában

Hero . Egyéb 2034

Elcsépelten fog hangzani, de valahogy már akkor sejtettem, hogy ez a bejegyzés lefordításra fog kerülni, amikor megpillantottam a címét. Sakk és Starcraft? A legjobb! Nem egészen azt kaptam, amire számítottam – figyelmeztetett is a szerző, hogy ez most más –, de ez egyáltalán nem volt baj. Szerintem egészen szuper a témamegközelítés! Nagy köszönet viasznak is, aki eredeti formájában ültette át magyarra a grafikus dolgokat, még úgy is, hogy ezzel ellent ment a saját szépérzékének!

Elég hamar szembe fog tűnni, hogy az SC2-ről semmi említés, és ez bizony az utolsóelőtti mondatig így is lesz. Itt csakis a Sakké és a Broodwaré lesz a terep, de nem kell félni, az egyes párhuzamokat olvasván akarva-akaratlanul is eszünkbe fog jutni egy-egy SC2-es játékos neve is, és ezt most nem azokra értem, akik átjöttek a BW-ből. Ennyit az időhúzásról, a tovább mögött olvashatjátok az eredeti szerző, whattefhat saját bevezetőjét, majd irományát.

Több párhuzam is vonható a Sakk és a Starcraft között, és ezek közül is a leg említésre méltóbb, hogy mindkettő egy olyan stratégiai játék, amelyet rendkívül magas szinten űznek versenyszerűen. A sakk egy paraszthajszálnyival idősebb, lévén a ma is használatos szabályok olyan 600 évvel ezelőttre datálhatóak, azonban a fejlődése és az egy-egy kiemelkedő alak által dominált korszakok sokkal több időt vettek igénybe, mint a Broodwar esetében, így korántsem őrültség a történelmük összehasonlítása. Ezen, valamint a Sakk és a Broodwar játékosok eredményeit oly remekül rendbe szedő és ábrázoló emberek munkáin felbuzdulván úgy döntöttem, hogy készítek egy közel sem teljes körű irományt ennek a két sportnak a történelméről és a legkiemelkedőbb játékosaik egybefonódó történeteiről. Tudom, hogy már jó pár Sakk/Broodwar iromány született a múltban, de én most valami mást szerettem volna csinálni.

A távoli múltban a Sakk még egy egészen más játék volt. A bábuk máshogy mozogtak, és a szabályok is mások voltak. Időszámításunk szerint 1500 körül olyan változásokon ment keresztül a játék, mellyel elnyerte a ma ismert formáját. A Broodwar esetében is hasonló fontosságú változások történtek a mérföldkőnek számító 1.08-as patch kijövetelével, még 2001 elején.

Ahogy a Vezér és a Dropship mozgékonyabbak lettek, úgy váltak a játékok is lendületesebbekké, ami megalapozta azt, hogy népszerű versenysportokká válhassanak. A játékok e kezdetleges szakaszában kiváló játékosok fedezték fel az alappilléreket. Maynard tette népszerűvé a róla elnevezett technikát, a munkások átszállítását, míg Philidor a gyalogstruktúra fontosságát emelte ki a játékmenet vezetésében. Egyszerű megnyitások is születtek, az ezek mögött lévő elképzelések azonban továbbra is nagyon kezdetlegesek maradtak.

A két játék folyamatos fejlődése magával vonta a versenyzők javulását is. Idővel mindkét játékot egy-egy ország fiai kezdték el uralni. Míg a Sakkban ez Oroszország volt, addig a Broodwarban Korea. Azonban ebben az időszakban még azonos szinten játszottak a világ minden táján.

Howard Staunton egyike volt az első nagy tehetségeknek, uralva a Sakk világát az 1840-es években. Eközben H.O.T.-Forever, az egyik legelső profi Broodwar játékos, a 2000-2003-as évek egyik legjobb játékosává vált.

A legnagyobb tehetségek talán Észak-Amerikából érkeztek ez idő tájt. A legendás Paul Morphy már csodagyerekként megvillantotta tehetségét, majd egy rövid ideig ő vált a világ legerősebb sakkozójává, akihez hasonlót még nem látott addig a világ, a kései 1850-es években. Ezután teljesen váratlanul visszavonult. A Broodwar világában a kanadai Grrrr… ért fel a csúcsra 2000-ben, újfajta stratégiát és ötletességet hozván a játékhoz.

Ekkor még a Sakkot és a Broodwart is merő tapasztalatból és puszta képzelőerővel játszották. Olyan briliáns elmék diadalmaskodtak az eszes és teljesen szokatlan játékaikkal, mint Joseph Blackburne a Sakkban, és GARIMTO a Broodwarban. Az ilyen játékstílusok azonban nem igényeltek nagy felkészülést a mai nagyokéhoz képest.

Ez azonban változóban volt, amint két roppant kreatív játékos került a csúcsra, forradalmasítva a saját játékaikat. A Sakkban Wilhelm Steintz lett az első hivatalos világbajnok, és előállt az első igazán komoly elképzeléssel a játék pozíciós elemeit illetően. Eközben BoxeR a Broodwarban egy addig példanélküli gyakorlási mennyiséget és minőséget vezetett be az alapvető képességek és a micro fejlesztésében. BoxeR a rendkívül szórakoztató játékával uralta a mezőnyt.

Mind BoxeRnek, mind pedig Steintznek felül kellett kerekednie egy hihetetlenül erős és agresszív riválisukon, hogy bebiztosítsák az uralmuk; BoxeR riválisa YellOw, míg Steintzé Anderssen volt. Ma úgy gondolunk BoxeRre és Steintzre, mint úttörőkre, akik kikövezték az utat a jövő játékosai számára.

Steintz és BoxeR uralmára végül náluk is nagyobb, feltörekvő tehetségek vetettek árnyékot. 1894-ben Steintz meggyőző vereséget szenvedett a Sakk Világbajnokságon egy újonc részvevőtől, Emanuel Laskertől. Az 1896-os visszavágó még ennél is egyoldalúbbra sikeredett, elindítva egy olyan 10 éves szakaszt a Sakk történelmében, ahol Lasker majd minden versenyen diadalmaskodni tudott, amin csak részt vett. Eközben BoxeRt egy fiatal tehetség, NaDa szorította háttérbe, aki minden idők egyik legsikeresebb Broodwar játékosa lett, valamint ő volt az első, aki megnyerte az aranyegér díjat.

NaDa és Lasker egyaránt hihetetlen hosszú ideig a pályán maradtak. NaDa szerepelt a legtovább a KeSPA top 30-as listáján, 87 hónapig zsinórban. Lasker 27 évig volt Sakk Világbajnok, tovább, mint bármely más játékos. Ezen kívül mindketten jelentős tevékenységeket végeztek a játékaik mellett: Lasker a matematikában, NaDa pedig a testépítésben.

BoxeR és Steintz nem akármilyen hagyatékot tudhatnak maguk mögött. Steintz elképzelései roppant értékesnek bizonyultak a Sakk világában, és rendkívüli hatással volt a nagyok következő generációjára, beleértve Capablancát is. Hasonlóképp volt ez BoxeR esetében is, aki a következő generáció nagyjai közül jó párat edzett, beleértve iloveoov-ot.

Jose Raul Capablanca egy rendkívül nagy tehetség volt, aki 1909-ben robbant be a sakk világába, amikor is 8-1-re legyőzte az amerikai bajnokot. A hihetetlenül gyors és hibátlan játékáról volt híres, kiérdemelve a „sakkgép” becenevet. Miután már tíz éve uralta a sakk világát, megmérkőzött Laskerrel az 1921-es Világbajnokságon, és úgy győzte le ellenfelét, hogy egyetlen egy meccset sem veszített. Capablanca meccsei a mai napig ösztönzőleg hatnak, és még azt is kimutatták rajtuk, hogy épp annyira hasonlítottak a lépései egy számítógépéhez, mint bármely mai sakkbajnoké.

Iloveoov hasonló egyeduralomra tett szert a Broodwarban. BoxeR felfedezettjeként 2003-ban érte el első sikerét, majd 5 starleague döntőn is learatta a babérokat az elkövetkezendő 3 évben. Az utolérhetetlen macro tudása miatt „Csaló Terran”-nak becézett játékost minden idők egyik legnagyobb Broodwar játékosaként tartják számon. A 33-4-es sorozata, amit még 2003 és 2004 között ért el, minden idők legjobb sorozata, a zsinórban 25 megnyert meccse a Zergek ellen pedig a mai napig a leghosszabb TvZ győzelmi sorozat.

Capablancát végül egy Alexander Alekhine nevezetű, hihetetlenül tehetséges és elkötelezett orosz játékos váltotta. Alekhine hosszú és figyelemreméltó karriert tudhatott maga mögött, fénykorában pedig teljességgel uralta a sakk világát. Főképp a kalkulációs képességeiről volt híres, és arról, hogy képes volt a maga javára fordítani a mérkőzések menetét, ezt pedig gyakran váratlan és kreatív módon érte el.

GoRush hosszú és eredményes karriert futott a Broodwarban, megnyervén a 2000-es World Cyber Gamest, ami után átmenetileg szüneteltette a pályafutását. A visszatérésekor aztán a Broodwar csúcsáig meg sem állt, 2005-ben megnyerte az MSL-t, iloveoov legnagyobb bánatára. Fénykorában főképp arról volt híres GoRush, hogy az elképesztő macro tudásával diktálni tudta a mérkőzések menetét.

Miután szemtanúi lehettünk pár nem mindennapi tehetség pályafutásának, a Sakk és a Broodwar eggyel magasabb szintre lépett a versenyzés terén. A tehetségek száma mindkét játékban elsöprő mennyiségű volt, a legértékesebb trófeákért vívott csaták pedig egyre kiélezettebbekké váltak.

Ebben a rendkívül túlzsúfolt időszakban két játékosnak sikerült társai fölé nőnie: Mikhail Botvinnik, világbajnoknak, és az aranyegeret elnyerő Julynak. Mindkettejük a döntőkben mutatott, átlagon felüli teljesítményeikkel tűntek ki a tömegből. Botvinnik 1938-ban szerzett magának nevet, amikor is mindenki megrökönyödésére legyőzte Capablancát. A világbajnoki címet először 1948-ban hódította el, majd jó pár évig nem tudott senki sem a súlycsoportjába férkőzni. 1957-ben veszítette el legelőször a címét, de aztán kétszer is visszaszerezte azt, 1958-ban és 1961-ben. Karrierje során jelentősen hozzájárult a sakk fejlődéséhez, megnövelve a legjobb játékosoktól elvárt gyakorlás mennyiségét.

July egy elsöprő erejű Broodwar játékos volt 2003 és 2005 között. Megszakította iloveoov 25-0-s győzelmi sorozatát a Zergek ellen, több tornagyőzelmet is magabiztosan bezsebelt, ideértve két OSL sikert is. Annak ellenére, hogy ezután hullámvölgybe került, sikerült visszanyernie régi formáját, amivel 2008-ban egy újabb starleague győzelmet tudhatott a magáénak, ezzel pedig ő lett az első Zerg, aki elnyerte az aranyegeret. July nevéhez köthető a mutalisk micro kifejlesztése, ami a mai napig az egyik legfontosabb elméleti hozzájárulás a játék fejlődéséhez.

Az egyik legnagyobb sakktehetség talán Mikhail Tal volt, aki egészen egyedi, ösztönös támadó játékot tudhatott a magáénak. Tal fénysebességgel robbant be a sakk világába, így az 1957-ben még szinte ismeretlen játékos 1960-ban már Botvinnikot győzte le a Világbajnoki döntőben az elképesztően agresszív játékstílusával. Sajnálatos mód ettől kezdve betegségek hátráltatták a karrierjét, és noha voltak bíztató próbálkozásai, hogy visszatérjen a csúcsra, sohasem szerezte vissza régi formáját.

A Broodwar világában GGPlay hasonlóan gyorsan ért fel a csúcsra, megnyervén a 2007-es DAUM OSL-t, amiben kiemelkedő szerepet játszott az egyedülálló defiler használata. Azonban a játéka ezután szinte teljességgel szétesett, ugyanis kéztőalagút szindrómában szenvedett. Noha az elkövetkezendő években voltak arra utaló jelek, hogy ismét a csúcs felé halad, de ő sem tudta visszanyerni a régi formáját.

Ez volt mind a Sakk, mind a Broodwar aranykora, és olyan óriási tehetségeket tudhatott magáénak ez a korszak, akik közül sokan évekig a legmagasabb szinten játszottak.

A Sakk nem állt készen arra, ami ezután jött. Ahogy a Broodwar sem.

Egy viszonylag stabilnak nevezhető periódus után mindkét játék talaját a mindenkori történelmük talán legnagyobb játékosai – és minden bizonnyal legnagyobb tragédiái – készültek felrázni. Lépj be, sAviOr. Lépj be, Bobby Fischer.

Egy olyan időszakban, amikor a Zerget menthetetlenül gyengének tartották, sAviOr bámulatba ejtő menetelése, aminek során öt MSL döntőben szerepelt zsinórban (ebből hármat megnyert), valamint egy OSL trófeát is elhódított, páratlan volt. Oly könnyűszerrel nyert a többi faj ellen, hogy teljességgel átírta a Zerggel való játékot.

Hasonlóképp tett Fischer, aki az esélyekkel mit sem törődve, egymaga fektette vállra az oroszokat. Menetelése a világbajnoki címig ép ésszel felfoghatatlan volt: két egymást követő 6-0-val győzte le Taimanovot és Larsent (egy döntetlent sem játszott – tartsuk észben, hogy ezen a szinten általában minden második meccs döntetlennel végződik), ezután egy 6.5-2.5-el megfosztotta Petrosiant a világbajnoki címétől, majd a döntőben 12.5-8.5-ös diadalt aratott Spassky ellen. A hidegháború közepette az orosz sakkiskola összefogott, hogy megállítsák Fischert, de ez az ember megállíthatatlannak bizonyult.

Tragikus mód, mindkét játékos távozása a porondról épp oly drámaira sikeredett, mint az érkezésük, döbbenetben hagyva rajongóikat. Miután egy MSL döntőben Bisutól 0-3-ra kikapott, sAviOr egy olyan hullámvölgybe süppedt, amiből soha többé nem tudott kimászni. Aztán 2010-ben a tragédia katasztrófába torkollott, ekkor ugyanis a játéktól való végleges eltiltással sújtották, amiért részt vett a bundaügyben.

A világbajnoki győzelme után Fischer, aki egyre paranoiásabbá vált, nem volt hajlandó megvédeni a címét Karpov ellen, és bejelentette a visszavonulását.

Mind a sakk, mind pedig a Broodwar egy teljesen új szintre lépett sAviOrnak és Fischernek köszönhetően. Ugyanakkor mindkét játék súlyos sebet szerzett ezen játékosaik elvesztésével.

Ebben az új korszakban Viktor Korchnoi emelkedett ki a Sakk világában. Már az 1960-as években is ért el sikereket, a 70-es és a 80-as évekre pedig egy egészen új szintre emelte a játékát. Sokak szerint ő volt a legkitűnőbb nem világbajnok játékos. Az agresszív és olykor töredezett játékáról volt híres.

A sAviOr utáni korszakban Bisu minden idők egyik legerősebb Protoss játékosává vált. 2007 és 2008 között 3 MSL-t nyert, ezzel ő lett a legtöbb starleague győzelemmel rendelkező Protoss játékos. Eközben bevezetett egy forradalmian új PvZ stílust, valamint kiérdemelte a „Ninja Toss” becenevet a dark templarokkal való harassolásai miatt.

A játékos, aki végül Fischer helyébe lépett a világbajnoki trónon, nem volt más, mint Anatoly Karpov. Kétségbeesett mód szerette volna bebizonyítani, hogy nem érdemtelenül lett ő a világbajnok, ennek jeléül pedig olyan szinten uralta a sakk versenyvilágát, mint ahogy azt azelőtt még soha senki. Miután kétszer is sikeresen megvédte a címét Korchnoi ellen, Karpov a világ legjobb játékosának bizonyult.  Az elképesztően szilárd játéka Capablancáéra hasonlított, a végjátéka pedig utánozhatatlan volt.

A Broodwar világában hamar egyértelművé vált, hogy ki volna érdemes sAviOr egykori trónjára: Jaedong, egy újabb hihetetlenül tehetséges Zerg. Miután a 12-0-s ZvT mutatójával és első starleague győzelmével felhívta magára a figyelmet 2007-ben, bebizonyította, hogy a ZvZ-je és a ZvP-je egyaránt remek, ezen kívül felbecsülhetetlen elméleti elemekkel bővítette az összes match-upot. Jaedong kivitelező képessége szintén a hibátlan határát súrolta, ezzel pedig hatalmas előnyt tudhatott a magáénak akkori ellenfeleivel szemben.

Ha nem esett volna egybe a karrierjük az elkövetkezendő két játékoséval, akkor könnyen lehet, hogy Karpovot és Jaedongot tartanák ma minden idők legeslegjobb játékosainak a maguk játékában. Legnagyobb bánatukra, Kasparovnak és Flashnek más tervei voltak.

Garry Kasparov akkor hozta lázba a Sakk világát, amikor úgy nyert meg 16 évesen egy Nagymester tornát, hogy még csak rangsorolva sem volt, ráadásul csak a véletlennek köszönhette, hogy egyáltalán részt vehetett a versenyen. Öt éven belül ő lett az első helyen rangsorolt játékos, majd Korchnoi és Smyslov legyőzésével kiérdemelte a lehetőséget, hogy kihívja Karpovot a világbajnoki címért. Egy elnyújtott összecsapást követően, amit végül a 48. játék után megszakítottak, megnyerte a visszavágót, ezzel 22 évesen ő lett mindenidők legfiatalabbik sakkvilágbajnoka. Az elkövetkezendő 20 évben Kasparov folyamatosan az első helyen tanyázott a ranglistán 1985 és 2004 között, és olyan megingathatatlan egyeduralomra tett szert, amire eddig még nem volt példa. A játéka minden téren egyformán erős volt. Főképp az elképesztően agresszív játékáról vált híres, na meg arról, hogy fejben félelmetesen előrébb tartott a játékban, mint bárki más. A tüzetes elemzéseivel pedig a felkészülés egy egészen új formáját vezette be.

Flash bemutatkozása elég szégyenletesre sikeredett, lévén kicheese-elte Bisut a DAUM OSL-ből. Azonban nem kellett sok idő, hogy az emberek felismerjék a hatalmas tehetséget benne. 2008-ban ő lett a legfiatalabb OSL győztes a maga 15 évével, megverve Jaedongot és Bisut. 2009-ben kissé megtorpant a karrierje, de 2010-re olyan egyeduralomra tett szert, amilyenre addig még nem volt példa. Ebben az időszakban több KeSPA pontra tett szert, mint előtte bárki más, és beállította NaDa rekordját a legtöbb starleague győzelem terén (3 OSL és 3 MSL győzelemmel). Flash arról ismert, hogy szinte hibátlan a játék minden terén, hiszen egyaránt otthon érzi magát mind az agresszív, mind a defenzív játékban, szituációkban. Újszerűségével jelentős változásokat hozott a Terran stratégiák palettájára.

Kasparov és Flash nyomában több új, bíztató tehetség is megjelent a Sakk és a Broodwar világában. A Sakkban Kramnik, Anand, Carlsen, Aronian és Topalov, a Broodwarban pedig Stats, ZeRo, Effort, Fantasy, Hydra és JangBi. Azt még nem tudni, hogy valamelyiküknek sikerül-e majd elődjeik nyomába lépni.

Az azonban bizonyos, hogy az oroszok egyeduralma a Sakkban fokozatosan alábbhagy, köszönhetően a játék nemzetközibbé válásának. Jelenleg a világ 5 legjobb sakkozója közül 3 nem orosz. Hogy lesz-e hasonló változás a Starcraft világában, az még bizonytalan, az viszont kétségtelen, hogy az SC2 felemelkedésével jóval nagyobb a nemzetközi befolyás a játékban. Nagy izgalommal várom a Starcraftok (a világ elsőszámú e-sportja) és a Sakk (a világ elsőszámú nem-egészen-sportja) jövőbeli fejlődését!


Comments (21)

  • Yashok

    |

    ♥♥♥♥ savior, best zerg EVER!!!!!! Amúgy még nem olvastam el a cikket, de most el fogom, bw ftw!!!

    Reply

  • Boshi

    |

    Nálam akkoris Stork a legnagyobb BW-s 🙂

    Reply

  • breach

    |

    szerintem meg nada.

    Reply

  • balimko

    |

    Nagyon jó cikk, köszönjük!

    Reply

  • shael

    |

    Isteni cikk! 😀 Köszi! 😀

    Reply

  • nedved22

    |

    Jó a műsor …. 🙂
    Kivagy te Hiro???

    Reply

  • Maigowanin

    |

    Kiváló cikk! Személy szerint nekem nekem Bisu a kedvencem, élőben láttam rengeteg meccsét persze a többieknek is, de amikor Saviort lenyomta extázisban voltam 🙂 Ja és ráadásul annak a verseny sorozatnak volt a legjobb intrója. 🙂
    Ever OSL 2007!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=CFvrd6iYzFU&feature=related

    És köszi mégegyszer a cikket nagyon király, szép emlékeket idéz fel 🙂

    Reply

  • rici

    |

    nagy kar hogy nem ertjuk mit abrazolnak a grafikonok, engem erdekelne bar kitalalnak nem tudtam, a sakkban gondolom az ELO pontszamot
    btw, bwt en nem kovettem figyelemmel annyira, netem se volt akkoriban

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz rici #8 üzenetére:
    Mindkettőnél az ELO pontokat ábrázolják a grafikonok, annyi kiegészítéssel, hogy az SC-ben mindenki pontjait átültették az pontelévüléses rendszerbe, mert ha nem tették volna, akkor csalóka lett volna azoknak a játékosoknak a grafikonja, akik még a pontelévülés előtt játszottak. Boxer pontjai pl. sztem ki se férnének a grafikonon akkor.

    Reply

  • vampire

    |

    Vicc on:
    Szerintem ez nem jó hasonlítás. A sakknál, már mennyire kicsi az APM. És ott mi volt bástya rush?
    Vicc off:

    témához kapcsolodva. Tők jó a cikk

    Reply

  • Triplix

    |

    Az ELO pont grafikonok is át lettek számítva kicsit, mert a valódi pontszámok ott is csalókák lettek volna az idő múlásával. Az utolsó bekezdésben meg van pár pontatlanság: a követők közt Topalov van Tapalov helyett, és a sakk egész sport, csak épp szellemi :). Amúgy remek cikk, grat a fordításhoz! Gogo SC2 gogo Sakk! 😀 (A sakkban is lehet magas APM, csak látnál egy 1-1 perces partit :D)

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz Triplix #11 üzenetére:
    Köszi, Topalov javítva, a másik nem, mert hát ezt írta eredetileg a szerző, és mivel ez fordítás, nem átirat, ezért a tartalmán nem változtatok. De persze jó, hogy megjegyezted, szerintem is egész sport, de ugyanakkor azért értem, hogy mire gondolt, mert ha egy hardcore focistának azt mondod, hogy „én is sportolok amúgy, sakk nagymester vagyok!”, akkor azért érdekes tekinteteket vetne rád, ami persze valahol az ő tudatlansága, de a lényeg, hogy azért még ennyi év után sem rögzült bele a társadalomba, hogy ez pedig sziriusz biznisz. Bezzeg a póker, lol… na, de ez már egy másik téma.:D
    Válasz vampire #10 üzenetére:
    Haha, bástya rush.:D Olvasnék egy jó kis sakk-sc átiratot, van egy sejtésem, hogy én jót szórakoznék rajta.:D

    Reply

  • Triplix

    |

    Válasz Hero #12 üzenetére:
    Tudom, hogy fordítás, meg én is értem, hogy mire gondol, csakhát sakkozó létemre muszáj volt leírni 😀 A bástya-rusht én is like-olom, és további sc-sakk átiratot is szívesen olvasnék 😀

    Reply

  • Rayen

    |

    Zsír ez a cikk, ki is nyomtattam. Gondoltam, hogy Flash lesz a vége 🙂

    Reply

  • Pene

    |

    wow, ez nagyon korrekt kis fordítás/cikk lett. gj Hero, és köszönjük 🙂 át is vettem.

    Reply

  • SZM

    |

    Kissé erőltetettnek érzem de érdekes.
    maynardolás ftw !!

    Reply

  • sasapache

    |

    Kedves allias Hero barátom:D. A cikk elég jora sikeredett tehát egyet kell értsek nedved22 nevezetű felhasználoval: kiválo cikkíró vagy. Bárcsak sakkba is olyan kitünően jáccanál:D

    Reply

  • viasz

    |

    Lassan lehet indítani a sakk bajnokságot? 😀
    Én is benevezek! :p
    _
    A cikk nekem is tetszik, viszont a párhuzam elég erőltetett. De legalább többet tudunk az SC és a sakk történelméről.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.