Blizzard Kupa: Ismertető, összefoglaló

Gepzsir . e-Sport 829

A héten csapnak össze, a világ legjobb játékosai! Itt nem csak az fog eldőlni, hogy ki részesül a  42,500 € -ból (kb.:13 millió Ft), a tét ennél nagyobb: ki lesz a 2011-es év abszolút bajnoka. Lássuk, hogy is néz ki ez a verseny, és mi történt eddig.


A versenyt a GOMTV rendezi dél-Koreában, és az év legjobb játékosai csapnak össze.

Tíz játékos kapott meghívót az eseményre:

  • A GSL legjobb 3 játékosa:  Mvp, NesTea, MC
  • Az MLG első és második helyezettje:  Leenock, és NaNiwa
  • Az IEM VI GC bajnoka DongRaeGu
  • Az IGN Proliga 3 nyertese Stephano
  • A Téli Dreamhack bajnoka HerO
  • Mvp, háromszorosan is bekerült, hiszen itt a helye a GSL ranglista szerint, és megnyerte az idei Blizzcont, és a WCG-t is. Ezért meghívták a GSL ragnlista negyedik, és ötödik helyezettjét is, MMA-t, és Polt-ot.

A tíz játékosból 8 Koreai, 1 Francia: Stephano és 1 Svéd: NaNiwa

A Játékosok a következő díjakért játszanak a dicsőségen kívül:

Helyezés KRW HUF EUR
1. 40 000 000 8 000 000 Ft 25 000 €
2. 10 000 000 2 000 000 Ft 6 250 €
3. 4. 5 000 000 1 000 000 Ft 3 125 €
5 000 000 1 000 000 Ft 3 125 €
5. – 6. 2 000 000 400 000 Ft 1 250 €
7. – 10. 1 000 000 104 000 Ft 625 €

Itt mindenki nyer!

A játékosokat két csoportba osztották, ahol mindenki játszott mindenkivel egy meccset (BO1),  és minden csoportból az első 3 játékos került tovább az ágrajzos részbe, a következő módon:

A csoportmérkőzések hétfőn, és kedden zajlottak. Így néztek ki a csoportok, és az eredmények:

December 12 Hétfő: 

A Csoport
1. DongRaeGu 3-1
 

2.

Mvp 3-1
 

3.

MC 2-2
 

4.

Stephano 2-2
 

5.

HerO 0-4

 

December 13 Kedd: 

B Csoport
1. MMA 5-1
 

2.

Leenock 4-2
 

3.

Polt 3-3
 

4.

NesTea 1-3
 

5.

NaNiwa 0-4

 

 

Ezek alapján így néz ki a verseny (keddi állás made by paint ):

Sajnos a két Európai játékosnak nem sikerült a tovább jutás.

Az Ro. 6 meccseket tegnap játszották, az Ro. 4 pedig ma volt. A meccseket helyi idő szerint délelőtt 10-kor kezdték minden nap. Pénteken szünet, Szombaton délelőtt 9-kor lesz a döntő!

UPDATE: Már tudjuk, hogy DongRaeGu legyőzte MC-t 3-2-re, MMA pedig 3-0-val győzedelmeskedett Mvp ellen. Így tehát a szombati döntő egy TvZ lesz, DongRaeGu fog játszani MMA ellen.

A helyezések, és a pénz eloszlása a következő képpen néz ki:

Van élő közvetítés a GOMTV-n, és a TwitchTV-n, és vannak VODok is, de minden fizetős.

Ha nem lenne fizetős, sajnos akkor is biztosan sokan lemaradnánk, hiszen délelőtt sokan dolgozunk/suliban vagyunk. (tanárok mindkettő)

A GOMTV-n minden első VOD ingyen is nézhető kiváló minőségben, és azt hiszem az élő adás is ingyenes, ami jó, mert egy remek összecsapást láthatnánk szombaton ebéd előtt. (persze kénytelenek leszünk megelégedni a kis felbontással.)

Azonban ami késik, nem múlik, amint lezajlik a verseny, biztosan elérhetőek lesznek a Replayek, és a VOD-ok is. Szerintem érdemes lesz utólag is megnézni ezeket a meccseket. (én belenéztem, a hangulat nagyon jó, GSL szint)

Az első Tíz meccs összefoglalója, azaz mi történt Hétfőn – csak hogy kedvet kapjatok megnézni párat (szerintem a régebbi meccsek hamarabb  elérhetőek lesznek)

1. Mvp > MC: Vicces játék volt, MC bepróbált egy blink allin-t. A terv az volt, hogy szépen felblinkel Mvp bázisára egy observer segítségével, de a kivitelezés elég későre sikerült, ráadásul hagyta, hogy egy SCV bejusson a bázisára, aki szépen felfedezte, hogy mire készül. Mindezek tetejében  az observert is elvesztette egy scan miatt.

2. Stephano > HerO: Stephano szépen védte HerO egyébként kiszámítható +1, 4gate támadását. HerO forge expelt, egy kis macro játék következett, majd Stephano próbálkozott +1-es Roach hullámokkal. Akkor támadott, amikor HerO próbálta biztosítani a harmadik bázisát, de elbukott a végtelen Roach hullámoktól

3. DRG > Mvp: Tal’Darim Altaron átlós pozíció, MvP Mech játékot próbál, de DRG remekül használta ki a Roachok mobilitását: Counter támadás, és elvágni Mvp erősítését, ez adott neki óriási előnyt a játék további részében. Állítólag ez volt a nap legjobb meccse.

4. MC > HerO: HerO korai Nexus-sal próbálkozott, nem jött össze.

5. Stephano > DongRaeGu: Nagyon szép micro játék az elején – Stephano szépen védte a korai Hatch buildjét, DRG egy bázisos ling-bane támadása ellen. Rengeteg izgalmas pillanat volt a ling-bane vs ling-bane csatában. Stephano mutatott pár tényleg szép micro trükköt védekezés közben, és meg is nyerte a meccset.

6. Mvp > HerO: Mvp derítette HerO korai Nexus buildjét, és egy fake Rax-CC buildet mutatott HerO-nak, ami átcsapott egy 3-Rax supply call-down rush-ba. Mvp all-in marine, és  sok SCV-i álltak szemben HerO probjai, és ….ja, semmilye ellen.

7. MC > Stephano: MC Forge FastExpel próbálkozott az elég nyitott második bázissal rendelkező Dual Sight pályán, amit Stephano Roach-Ling timingal counterelt. Csodával határos módon MC kimikrózta a helyzetet, amivel előnybe is került. Ezek után a játék korábban is befejeződhetett volna, de MC biztonságosan verte le Stephanot.

8. DRG > HerO: HerO cannon-rushra ment. Nem jött össze. Miután kész lett a spawning pool megpróbálta a  watch towert cannonokkal védeni, de hagyta, hogy a warp-prism elpusztuljon, egy queen csápjai által.

9. MvP > Stephano: Mvp kivitelezett egy mid-game marine + blue flame hellion timingot, ami teljesen kizsigerelte Stephano 1/1 Zergling – Infestors buildjét. Ez keményen megbuktatta a híres  ‘Stephano stílust’. (Erre lejjebb még kitérünk)

10. DRG > MC: Kilenc néha furcsa meccs után, egy hagyományos ZvP-vel zárult a nap. Ezen a meccsen ment az adok-kapok, a tech váltások, bázis cserék, és egyéb látványos dolgok. A második legjobb meccs volt a nap folyamán.

Stephanoról

Mvp megtalálta Stephano ellenszerét? Ez a Marine + blue flame Hellion összeállítás a 9~10 percben nagyon bevált. Amikor a jól fejlesztett Zerglingek egyébként általában dominálnak, áldozatokra vadásznak, és mapcontrolt adnak, hasztalanná váltak Mvp stratégiája ellen. Ezzel romba döntötte a Stephano névjegyévé vált ZvT stílust. Stephano már hiába hozta az Infestorokat, már túl nagy hátrányba került, hogy nyerhessen.


Nehéz megmondani egy játékból, hogy ez kihat-e a jövőben. (arra gondolok, hogy egyszer David Kim láthatta ThorZaIN-t játszani, és arra gondolt ‘ok, nerfeljük a Thort’). Minden esetre, ha a többi Terran is lemásolja ezt a buildet, és sikeresen használja Stephano ellen, akkor mind köszönetet mondhatnak Mvp-nek.

Forrás:


Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.