Kis változtatások, nagy különbségek

Gepzsir . Cikkek, Ismertető 1649

A következő útmutató olyan kis dolgokkal foglalkozik, amiket a terran játékosok gyakran elfelejtenek, vagy nem is tudják mennyire fontosak. Ezek könnyen alkalmazhatóak a játékban, és sokszor azt döntik el egy meccs során, hogy nyersz-e, vagy veszítesz. A „Tovább” után 9 olyan tippet találhattok, ami megnövelheti a terranok nyerési esélyeit, és nem kell hozzá óriási apm vagy extra tudás, csak egy kis odafigyelés.

1. Használj Supply Depotokat, hogy többet láss a pályából

Sokan alábecsülik a supply depotok értékét: ezeknek több szerepük van annál, hogy csak supplyt adjanak. Az első kép a Shattered Temple nevű pályán készült. Az első két supply depot TvP és TvT-ben a bázis fölé került szélre, ahelyett hogy falazásra használtuk volna őket. Ezek nagyon fontosak hogy korán kiszúrjuk a droppokat, vagy a korai Banshee/Void Rayt, így hamarabb tudunk reagálni. Egy másik szituáció TvT-ben amikor az ellenfeled marine helliont liftez a bázisod szélén a medivac segítségével. Ezt úgy tudod megállítani, ha fel vagy rá készülve, de ehez idő kell. Ha a bázisod szélén van a supply depot, láthatod hogy oda masírozott az egységekkel, és több időd lesz felkészülni. A legjobb, ha a bázisodat minden oldalról jól látod, hogy ne érjen meglepetés, de ne teljesen a szélére építs, mert akkor lentről le tudja szedegetni az ellenfél.

A fenti képen a bázis sötét, számodra nem látható részére került a supply depot, ami mindig jó ötlet. Ez nagyon hasznos TvP meccseken. Így a protoss nem tudja elrejteni a pylont, illetve később látod, ha warp prismel próbálkozik. Az egyetlen egység ami meg tudja támadni, a Void Ray. Ha falazásra használod, és elölről jön egy korai támadás, nem tudsz hamar visszatámadni, ha a protoss elpusztította a falad, mert supply blockba kerülsz. Másrészről, ha gyors 2 raxra megy a terran, általában az orbital után nem rak le még egy depotot, hanem rakja a következő raxot. Amikor a protoss derít, és két depotot lát két rax helyett, akkor tudja hogy vagy 1-1-1-re megy a terran, vagy lassú 2 raxra. ezért ha nem deríti a második Supply Depotot, máris rossz következtetésekre juthat.

2. Mindig két SCV-t állíts be gyártásra, hogy minél hamarabb elérd a maximális bevételt.

Sok játékosnak van az a szokása, hogy szünetelteti az SCV gyártást, ha másra kell költenie, majd újraindítja. Ez pár másodperces szünetet jelent alkalmanként, ami összeadódik, így lehet hogy több percig nem gyártasz. Így nem érheted el a maximális bevételt a legrövidebb idő alatt.

Ha mindig 2 SCV van a gyártási sorban, soha egy pillanatra sem áll le a gyártás. Olyan profi játékosok mint például EG.PuMa csinálják ezt, hogy hamar elérjék a maximális bevételt. Az a cél, hogy a lehető leggyorsabban lehessen elérni a 3 bázis szaturációt (kb. 65 SCV).

A fenti képen látható a 3 bázis kimaxolva (a képen a minimapot, és az időt nézd)

3. Védd meg a harmadik bázisod bunkerrel a sereged helyett

Gyakran veszítik el a terranok az összes dolgozót a harmadik bázison a ling befutások, és a Zealot lewarpolások miatt. Ezeket hamar rövidre zárhatod 100 mineralért. Ha raksz egy bunkert az orbital, és a gáz közé – persze úgy, hogy ne akadályozd a gáz szedést – az ellenség nem tudja körbe keríteni, és hatékonyan megvédi az scv-ket. Ezt lehet fokozni, ha raksz pár supply depotot is a bunker elé.

A bunker + marine jobban teljesít légvédelemben is mint egy turret. Nem csak mert a bunkernek több az élete, hanem mert egy kicsit magasabb is a DPS-e ( A marinet lehet stimmelni a bunkeren belül is). Ha egy bázist körbe veszel pár turettel, és egy jól elhelyezett bunkerrel, nem kell odamenned a fő seregeddel, hogy megvédd a harmadik bázist. Így a seregedet használhatod agresszívebben.

 

4. Készülj fel a Hive techre TvZ-nél

Sok Terrannak vannak gondjai a játék késői szakaszában, de nagyon sikeresek, sőt sokszor meg is nyerik a játékot az elején, vagy a mid gameben. Ezért könnyen kialakulhat az a mentalitás, hogy „muszáj kinyírnom az ellenfelem 15 percig, vagy bajba leszek.” Így sokan nem készülnek fel a késői szakaszra, és vesztenek a teches egységek ellen. Lentebb a képen látható, hogy kb. hogyan kell könnyedén felkészülni egy késői TvZ-re. Általában a Terran olyan 16-18 perc körül Scannel, hogy van-e a zergnek Hive. Ha talál, akkor fel kell készülnie rá. Ekkorra általában van 2 reaktoros Barrack. Az egyik legjobb reakció, hogy ezekre a raxokra techlabot építesz, és lesz két szabad reactor, amiket használhatsz gyors Viking gyártásra, a barrackokat pedig Marauder, vagy ghost gyártásra. Amúgy is eddigre már kell lennie egy techlabos Barracknak is a stim, és egyéb fejlesztések miatt, így lesz 3 Barrack, amiből onthatod a magasabb szintű egységeket. Építened kell két starportot a két reactorhoz, ilyenkorra már egy szokott lenni, így ebből is három áll rendelkezésre. Ezekkel az épületekkel már lesz annyi gyártási kapacitásod, hogy felvedd a kesztyűt a késői szakaszban. Ezután nem kell többé azzal szembesülnöd, hogy azért vesztettél, mert nem volt elég vikinged mikorra kellett volna.

5. Mindig használd az Armoryt…. sokkal fontosabb mint képzelnéd!

Sokan teljesen leállnak az armory fejlesztésekkel egy bizonyos idő után. Az Engineering Bay fejlesztéseket nem felejtik el, de az armoryt igen. Zerg ellen kell a +1 mech attack, hogy a tankok továbbra is egy lövéssel tudják írtani az 1/1-es Zerglingeket. A mech attack után KELL a légi egységek fejlesztése is, hogy ne kelljen annyi viking hogy meg küzdjünk a corrupterekkel, és a Broodlordokkal. A zergek sem nagyon szokták fejleszteni a légi egységeket, talán van +1 attack, vagy +1 armor, de nem gyakran láthatsz +3 fejlesztést. Amíg neked jobbak a légi fejlesztéseid, addig jobban megéri a vikingeket elcserélni corruptorokra. TvP-ben, ez még fontosabb. A Terranok sokszor bukják különböző okok miatt a meccset a Colossusok ellen, de az egyik ok, hogy a vikingek nem tudják elég gyorsan leszedni őket. A Protoss szinte mindig +3-ig fejleszti az armort, ami a colossust is erősíti. Ha a Vikingek fejlesztés nélkül próbálják leszedni a +3 armorral rendelkező colossusokat, minden viking lövés 6-al kevesebbet sebez. Ez összességében annyira csökkenti a Vikingek sebzését, hogy előbb meghalnak a stalkerektől minthogy le tudnák szedni a Colossust. A légi fejlesztéssel ellensúlyozhatod ezt.

Ha az armory nem csinál semmit, csak menj légi fejlesztésekre.

+1 air attack fejlesztve
+2 air attack következik

 

6. Mindig deríts a sereged elé ha kimozdulsz

Terranként már biztos tapasztaltad hogy milyen könnyű elveszíteni a sereged, ha rosszul keveredsz egy csatába. Hiába van 20-40 supplyval nagyobb sereged, még így is elvesztheted a meccset egy rossz csata miatt. Ha kimozdulsz, mindig scannelj a sereg elé, vagy csak stimmelj egy marinet, aki így előre fog futni, és olcsóbb is – bár kisebb a látóköre. Mindegy mit választasz, de mindig küldj valamit előre, hogy ne érjen meglepetés. Elkerülheted hogy tankokba rohanj, vagy belefuss egy Protoss deathballba, vagy hogy elkapjon a zerg amíg nincsenek lesiegelve a tankok.

 

7. Használd a depotokat falazásra (első, második, harmadik stb. expen)

Ez egy alap ötlet, amit sok Terran csinál is. Ne csak az legyen a supply depot feladata, hogy supplyt biztosítson. Ha csinálsz belőlük egy falat, lelassítod az ellenfél sereget, és tovább el is látsz a bázisod elé. Ez az egy dolog eldöntheti hogy vesztesz, vagy nyersz egy meccset.

8. Addig fejlessz az Engineering Bayben, amíg van mit

Igen, kell az épület armor, és a turret range fejlesztés is. Ha van rá pénzed, fejleszd őket! Ezek a kis dolgok is sokat számítanak! Az épület armor nagyon hasznos lesz, amikor a muták elkezdik szedni a turreteket, vagy mikor a lingek +3 attack fejlesztéssel berontanak, és villámgyorsan mindent lebontanak.


     

     

9. Ha túl sok a nyersanyagod, állíts gyártási sorba egységeket

Tele vagy nyersanyaggal (2000 felett), nem vagy maxon, és még mindig egyesével gyártod az egységeket? Ha túl sok a nyersanyagod, és nem tudod elkölteni, nyugodtan állítsd be a gyártási sort, így biztosan nem feledkezel meg az egység gyártásól, és amint elvesztesz némi sereget, már készül is az utánpótlás. Ez általában a játék késői szakaszában fordulhat elő, mikor a terrannak már sok bázisa van. Az alacsonyabb szintű játékosok tele vannak nyersanyaggal, és elfelejt egységet gyártani. Legyen legalább két egység a gyártási sorban.

Ez volt az a 9 tipp, amik elősegítik hogy hatékonyabban játsz Terrannal. Minden ilyen kis módosítással megnöveled az esélyed a győzelemre.

Forrás:

OpTiKDream írása alapján


Comments (2)

  • PRGǂShael

    |

    Egész jó kis összegző cikk volt ez. 🙂 Szerintem a másik két fajhoz is jöhetne valami ilyen, biztos örülnének neki a többiek.

    Reply

  • Kaeiir

    |

    Hehe 🙂 Pont tegnap olvastam el az eredetit 😛

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.