Quantic.NaNiwa interjú: Az első rész

esfrost . Interjú 1674

A következő interjút Waxangel, a Team Liquid szerkesztője készítette. Az interjú során rengeteg témáról esik szó, például a GSL menetelésről, az alábecsült, de rendkívül fontos mental game-ről, Mvp vs Squirtle meccsről, a nem koreai játékosokról és a protoss jelenlegi helyzetéről.

TeamLiquid: Rendben, hetek teltek el azóta, hogy a negyeddönntőben veszítettél Mvp ellen. Hogy érzed magad mostanság?

NaNiwa: Nagyon unatkozom. Ha a legjobb 8 után esel ki, akkor van egy hónapod amikor gyakorlatilag nem tudsz mit csinálni, de ha a legjobb 16-ban kerül sor erre, még mindig játszhatsz a code A-ban, szóval ez ilyen. Most gyakorolgatok többnyire. Nincs semmi amire külön készülhetnék.

Gyakorolgatsz, nehéz motiváltnak maradni a gyakorlásaid során, amikor épp nincs verseny?

Háát, igen.. Régóta játszom, és amikor nincs semmilyen verseny képtelen vagyok hatékonyan gyakorolni szerintem. Szóval, jobban szeretem, ha vannak versenyeim.

Láttalak a TSL3 után, nagyon nehezen viselted azt a vereséget. Hogy érzed most magad egy GSL vereség után?

A két vereség nem ugyanaz szerintem. A TSL-en, ahogy én emlékszem, 3-1-re vezettem, nyerésre álltam az 5. játékban is, Crossfire-n. Volt  egy kidolgozott buildem, és úgy gondoltam a meccset megnyertem és enyém a győzelem. De, nem tudom, mit tudnék erről a meccsről mondani, sok olyan dolog volt ami miatt ez nem sikerült, de mégis úgy éreztem meg kellett volna nyernem azt a döntőt 4-1re, akkor ott, vagy legrosszabb esetben Tal’Darimon (a 7. játékban), ahol hatalmas előnyőm volt, de megint nem jött össze.

Hihetetlen fájdalmas érzés volt veszíteni, de veszíteni a GSL-ben…, az olyan mint.., túl ideges voltam, hogy a megfelelő döntéseket hozzam, és emiatt vagyok igazán mérges még mindig. Nem amiatt, hogy kicheeseltek, vagy bármi, az emberek azt mondják, hogy túl kockázatosan játszottam, de ez nem igaz. Csináltam 3 cannont (Entombed Valleyn) és neki csak szerencséje volt. Egy random allinre ment Entombed Valleyn, ami működött és ennyi. DayBreaken szerintem csak túl rosszul reagáltam. Le kellett volna raknom egy forgeot és onnantól minden rendben lett volna.

Szóval Entombeden, nem igazan tudtad mi is jön ameddig fel nem tűnt a sereg, és a probeok túl későn érkeztek, emiatt volt game over?

Alapvetően igen. Nem tudhattam, hogy neki most egy inbase cc-je, vagy 2 barrackja, 3 barrackja, vagy 4 barrackja van. Ő sem tudhatta, hogy nekem több mint 1 cannonom van-e, mert nem derítte. Szóval, ő allinre készült mielőtt látott volna bármit is.

Szóval feldobott egy…

Feldobott egy érmét, de ez a játék része. Ez egy szoros helyzet volt és egy ilyen szoros helyzetben néha jobb, ha eldobod az allin játékokat és az észjátékra koncentrálsz a továbbiakban.

Számítottál arra, hogy ezt a 2 base tank buildet kétszer is megcsinálja. Számítottál ilyen fajta stratégiára tőle?

Számítottam rá egyszer igen. De úgy gondolom az első játékban én nagyon nagyon ideges voltam, de aztán egy kicsit jobb lett, de amikor egyszer nagyon ideges vagy, de tényleg nagyon és veszítessz, onnan nagyon nehéz visszajönni. Antigán úgy éreztem, hogy normálisan játszom megint, és minden úgy ment, ahogy szerettem volna.

Hogyan kellett volna lezajlania a meccseteknek Cloud Kingdomon, ha jobban játszol akkor?

Rengeteg rossz döntést hoztam, ahogy megláttam a vikingeket, azonnal csinálnom kellett volna egy 3. bázist, immortalokkal, és utána egyből váltani archonra és forgera. Könnyedén kivédhettem volna  a támadását, ha úgy játszom, ahogy kell. Ezt könnyű látni mostmár, és elmondani mit tettem volna, hogyan játszottam volna, de én tudom mit csináltam rosszul, és minden amit tehetek az az, hogy a jövőbe tekintek, igaz? Mást nem igazán tudok tenni.

Azzal, hogy elveszítetted a sorozatot Mvp ellen, ez volt a leghosszabb menetelésed eddig a GSLben. Mit mondanál azután, hogy lejátszottad ezt a meccset, egy kicsit elégedett voltál az eredményeddel, nem érezted rosszul magad, hogy kiestél ugye?

Nem, nem nem nem. Én igen meggyőzően nyertem meg a csoportjaimat, szerintem. Hülyeség lett volna tőlem, ha nem akartam volna még tovább jutni, vagy legalább megpróbálni. Mindig ugyanaz, olyan mint amikor egy MLG elődöntőben vagy, vagy nem tom, és azt gondolod, „hű ez nagyon jó”. Azután veszítessz, és azt érzed „b*** m**, ezt sokkal jobban is csinálhattam volna. Miért lennék elégedett az eredménnyel?”

Szóval ahogy egyre előrébb haladsz egy versenyen az alacsony elvárások egyre csak nőnek a végére.

Igen, így gondolom, kell egyfajta megrögzöttség, még ha minden jól is megy, akkor is csak arra kell koncentrálni, hogy tovább kell jutni. Amikor a legjobb 8-ban vagy, ez nyilvánvalóan egy remek dolog, de még ilyenkor is azt érzem, hogy csinálhattam volna mindent jobban.

De azt mondtad nekem, hogy az első célod az volt, hogy nyerj egy játékot.

Igen, nem vártam azt, hogy eljutok ilyen messzire. De mindig is tudtam magamról, hogy egy remek játékos vagyok, bárkit legyőzhetek. De aztán veszítettem Code A-ban háromszor zsinórban, az első körben.  Úgy éreztem, „én talán mégsem vagyok olyan jó játékos, mint gondoltam magamról.” De aztán amikor minden összeállt és  tudtam úgy játszani, hogy ne legyek ideges, stb, hirtelen elkezdtem csak nyerni. Talán igazam volt abban, hogy jó vagyok.
Ezt nem tudhatod biztosra, ezt nehéz megmondani nem?

Igazából, jó helyezést értem el, és elég jó játékosokat győztem le ahhoz, hogy úgy gondoljam, hogy igazán jó vagyok. És, ha én nem bíznék magamban, akkor senki más sem fog, szóval nekem ezt kell tennem, még ha szar is vagyok – ami remélem nem így van – hinnem kell abban, hogy jó játékos vagyok.

Úgy gondolod szerencsétlen vagy amiatt, hogy Code A-ben Lucky-t kaptad, amikor abban az időben ő volt az egyik legjobb ZvP-ben?

Hm, nem… Igen ő jó volt, de nem ő volt a legjobb Code A-ben. Szóval neked nem a legjobb játékos ellen kell játszanod. Így nem érhettem volna el  a code S-t, ha így játszom. Nehéz volt nekem, nagyon nehéz, de egyértelmű volt, hogy nem vagyok olyan erős zergek ellen, mint terranok és protossok ellen szóval ez az oka. Az idegesség és a PvZ.

Szerinted ezalatt a Code S menetelés alatt többet tanultál, mint az elmúlt 6 hónapban?

Igen, bizonyára igen. Megtanultam, hogyan készüljek fel egy játékra mentálisan sokkal jobban, és csak most jöttem rá egy csomó dologra, amire eddig soha nyugati (foreign) bajnokságokon. És most már értem, miért teljesít sok játékos jobban a GSL rendszerben, és mi kell a győzelemhez, vagyis mit kellett megtanulnom.

Mi kell a győzelemhez?

Egyfajta elkötelezettség, egyfajta gondolkodásmód kell ehhez, bizonyosszintű észjáték, és rengeteg olyan dolog, amire gondolnod kell. Ez nem ugyan az, mint egy MLG-n vagy bármi máson játszani, ahol te csak játszol egymás után és után, és, ha szerencséd van továbbjutsz. Ez nem ugyan az.

Szóval úgy gondolod Mvp-ről, tárgyilagosan, a skillt nézve, te jobb vagy nála, de ő egy játékos, aki tudja, hogy kell győzni jobban mint te?

Hmmm…. Nem tudom, hogy jobb lennék-e nála, ha tennék egy ilyen kijelentést, de… Hát, nyilvánvalóan rossz lenne rám nézve, ha mondanék bármi ilyesmit, tudom, hogy reagálni a közösség erre.

Beszéljünk a tényekről, van egy srác, akinek van tapasztalata, tudja, hogyan kell nyerni ez egy fontosabb tényező mint az egyéni skill Starcraftban?

Igen. Szerintem igaz az a top játékosokra, mint MC, Mvp, stb., ő bennük mind van egy közös. Tudják, hogyan kell teljesen felkészülni, egy bo5-re vagy egy bo7-re, vagy bármire. És borzasztó jártasak az észjátékban. Nem értheted ha te egy olyan játékos vagy, aki sosem játszott ezen a szinten – Én sosem jutottam volna ilyen messzire a GSLben ezelőtt a szezon előtt – nem voltak olyan egyértelműek számomra a dolgok, mint nekik, hogyan reagáljak, hogyan gondolkodjam, mindenről.

Nagyon nehéz összehasonlítani a GSL rendszerét az MLG-vel? Mivel a GSL-ben sok időd van arra, hogy átgondold a dolgokat  meccsek között, míg az MLG-n csak visz a lendület előre meccsről meccsre.

Igen a lendület, de ott van még a hatalmas közönség és ez egy másfajta adrenalin. A GSL-ben, olyan mintha magad ellen küzdenél. Persze tudod, hogy mindenki téged figyel, de ott vagy és ott nincs akkora közönség. Csak azt érzed, hogy ezen a helyen vannak a világ legjobb játékosai a Földön és, ha bizonyítani akarsz magadnak muszáj kihoznod magadból a legjobbat. De az MLG-n…, az olyan, hogy lehetsz szerencsétlen a pool playben, és ott vannak azok a hosszan tartó játéksorozatok és a többi szar, de a GSL az elsőrangú liga ez teszi különlegessé, szerintem.

De azt is mondtad, hogy a tömeg az MLG-n egy nagy előny a számodra, emiatt jobban játszol?

Igen. Amikor sok ember figyeli a játékom én is sokkalta jobban koncentrálok. Ilyenkor úgy érzem, hogy most „nem „b**** el”, amikor ennyien néznek, olyan jól kell játszanom, ahogyan csak tudok. Amíg a GSL-ben játszottam, akkor tudtam mit is jelent ez igazából. Ez olyan, hogy „hű, az egész StarCraft világ ezt figyeli.” És előtte leveleket kaptam a szüleimtől, mennyire szurkolnak nekem. A nyomás hirtelen túl nagy lett, hogy kezeljem.

Térjünk rá a döntőre, azt mondtad Mvp tudja, hogy kell nyerni és Squirtle nagyon jó, ahhoz, hogy kitalálja, hogyan is nyerje meg ezt a szezont. Mond csak Squirtlet egy jobb játékosnak tartod?

Igen azt hiszem…, nem, tudom, sokkal.

De, mondhattad volna azt is, hogy egy szinten vannak, csak, mert ismered Mvp észjátékát, tapasztalatát stb.

Egy szinten? Nem tudom Lehetetlen megmondani, azért, mert Squirtle remekül játszott mostanában. Mindenkit lemosott az IPL-en, nem is tudom mennyi meccset nyert meg zsinórban. Aztán csak nyert és nyert a GSL-ben, és most ott van a döntőben. Nem tudhatjuk mi az ő teljesítményének a csúcsa, vagy, hogy hol áll jelenleg. Lehetetlen ezt megmondani. Az lehet, hogy már elérte az ő legjobb teljesítményét, és talán egy szoros meccs lesz, vagy sokkal jobban fog játszani, mint azt mindenki várja. Szóval ezt nem lehet most eldönteni.

Te szoktál beszélni Squirtle-lel, ő a csapattársad, stb. Látod őt felkészülni – Hallottam, hogy a fiúk nálatok a játék „külső” részeire összpontosítanak. Nem a skillre, az észjátékra, arra, hogy nyugodtak tudjanak maradni. Látod ezt Squirtlen egyáltalán?

Hát, én tudom, hogy amikor gyakorolt Hero ellen, ő gyakorlatilag nem játszott. Sokáig betegeskedett, de amikor nem volt beteg, csak az észjátékra koncentrált. Nekem úgy tűnik, legyünk őszinték, ő igazán magabiztos az alap készségek terén, ami a játékot illeti. Nem hiszem, hogy felfedhetek túl sokat arról amit mondott a meccsről, de teljesen magabiztos volt, és 3-0-ra meg is nyerte a meccset.

Azt hiszem TheWind valami olyasmit mondott, hogy az SC2-ben vagy a BWben a skill kevesebb mint 50%, a „a fejünkben lezajló dolgok” 50%  vagy több. Koreában azt mondják ez számít igazán, a „fejünkben zajló dolgok”, az önbizalom, a nyugodtság, stb. Ők állandóan erről beszélnek, egyet értessz ezzel tényleg ilyen fontos ez?

Igen, teljesen. A gyakorlatban ez nagyon is nehéz. Úgy gondolom, ha jobban tudod kontrollálni az érzelmeid, mint a többi játékos és, ha nyugodt vagy, te jobb leszel a tömeg hatására, a skilled megugrik a gyakorlószintedhez képest. De, ha azt várod, hogy majd nem tudod kezelni a nyomást, olyan leszel mint MarineKing, azelőtt mielőtt nyert valamit. Az ő gyakorló szintje magas, aztán elmegy egy versenyre, és csak a fele annak ami lehetne. És még így is mindenki azt látja, hogy hihetetlen jó volt a versenyen.

Mondhatjuk akkor azt, hogy teljesen más az amikor valaki játszik, mint amikor eSportol?

Igen így is mondhatjuk ennek van értelme.

Folytatjuk…

 

Forrás:

 


Comments (7)

  • esfrost

    |

    Nem akartam, hogy túl hosszú legyen, így remélem többen olvassák, 2 részletben 🙂

    Reply

  • FaLtY

    |

    Érdekes cikk volt, főleg a mentális felkészülés a játékra és annak taglalása, hogy tényleg igaz : )
    Válasz esfrost #1 üzenetére:
    Szerintem ha egyszerre írjátok ki akkor is ugyan annyi ember fogja elolvasni hiszen akit ez érdekel az úgy is elolvassa az egészet. [legalább is gondolom] —- de várom a folytatást = )

    Reply

  • esfrost

    |

    Ó ez eddig az interjú harmada volt, tényleg jó, és igazán terjedelmes. Talán péntekre várható a második rész :).

    Reply

  • Eyesis

    |

    még idrat is jobban bírom, mint őt.. .annyira utálom, hogy el nem tudom mondani. unszimpatikus beképzelt köcsög

    Reply

  • zf79

    |

    Válasz Eyesis #4 üzenetére:
    Dettó.

    Reply

  • Nando

    |

    Válasz Eyesis #4 üzenetére:
    Kellenek ilyen egyéniségek a starcraft világába! Nem lenne jó, ha mindenki,olyan good manner lenne mint sheth vagy tlo, én őket nem bírom, Idra-t nagyon csipázom, Naniwát meg elviselem 🙂

    Reply

  • Maigowanin

    |

    Várom a következő részét! 🙂

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.