Purple búcsúzik

Darc1n . Hírek 1719

Alább Orosz „Purple” Gyula levelét olvashatjátok:

Kedves StarCraft 2 közösség!

Sokan már biztosan értesültetek róla, hogy lemondtam az sc2.hu-s szerkesztői jogomról, illetve nem foglalkozom többé sc2-es szervezéssel. Emellett a csapatom, az nfteam vezetését is átadtam Mate-nak, bár ez nem tartozik szervesen ide. A döntésekhez sok – sok esemény és történés vezetett és búcsúzásomként szeretném bemutatni őket: hogy tapasztalataimat később felhasználhassátok, hibáimból tanulhassatok – és nem utolsósorban mindenki tisztán lásson a hazai sc2-es élet velem kapcsolatos dolgairól.

A kezdeti optimizmusom és naivitásom eredménye (vagy inkább kudarca) volt az MSCL, amely rengeteg dolgot próbált egyszerre nyújtani a magyar sc2-es közösség számára: oktatást, versenyeket, laddert és rendezvényeket. A fő koncepció az volt, hogy egy egységes rendszerben, átgondolt támogatással egyszerűbben és hatékonyan lehet megszervezni ezeket a dolgokat, ám, hogy ez mennyire nem működött, az bizony sok esemény összjátéka.

Az idők során rá kellett döbbenjek, hogy pár fanatikus támogatót leszámítva (Badamtól Ádám, Webshop Expertstől Cam, Zomputertől Zomby, RBNET-től RoB és persze Millenáris Oscarral– hogy csak a legfontosabbakat említsem) gyakorlatilag senki más nem érdekelt a hazai esport, főleg nem az sc2 támogatásában. Hogy a tervet tartani lehessen sokkal több támogatásra lett volna szükség, mint amit magányszemélyek hobbi és önzetlen támogatása biztosítani tudott akkor. Ígéretet kaptam ugyan sokat, de valóságban megjelenő támogatást semmit. Így a kezdeti „mindent bele” elv súlyosan sérült: minden energiámmal az offline sc2 napok szervezésére koncentráltam, abban láttam kitörési pontot. A kapkodással teli, éppenhogy összegrundolt rendezvényeknek meglett a maguk böjtje: sok olyan emberrel romlott meg a kapcsolatom, amelyet bőven el lehetett volna ezt kerülni, vagy megakadályozni, akár kicsit több kommunikációval, vagy több energiával, de nem sikerült. A legjobban ezek fájnak, annak ellenére, hogy a rendezvények rendben, gond nélkül lezajlottak, köszönhetően a lelkes brigádnak (MSCL-es fiúk: köszönet!)

Ám az sc2 tavaszi napok végeztével több magánéleti krízis közepette (ami végképp nem ide tartozik – ám tudni kell róla) jutottam arra, hogy másképp, vagy egyáltalán nem akarom már ezt csinálni. Nem akarok szervezni, irányítani, amely bár számomra jóleső dolog, mégis nagyobb felelősséggel jár, mint amit el tudok viselni, sokkal másabb rendezési elvvel és gyakorlattal kellene megközelíteni az sc2-es programok, rendezvények szervezését, hogy ne a hobbiból támogató kvázi „résztvevőknek” kelljen a saját pénzükből finanszírozni egy-egy eseményt.

Ekkor még többen rábeszéltek a folytatásra: fizetéses szerkesztői munkaajánlattal, új, komolynak tűnő támogatóval, illetve a legfontosabbal: nagy hazai verseny-rendezvénnyel.

Egyikből sem lett végül semmi sem! Több hónapnyi idegesítő huzavona után végül csak a LAN tartotta bennem a lelket, hogy annak sikere még dobhat a hazai sc2 és persze az én hozzáállásomon is. Mindenki tudja mi történt (vagy helyen fogalmazva: mi nem történt) az Alienware rendezvénnyel… ez volt számomra az utolsó csepp a pohárban.

Végezetül a hazai fanatikusok mellé egy újabb fanatikus érkezett az esport fineness képében, akinél még most is várják, hogy valaki segítsen nekik, mert ők nagyon szeretnének a hazai sc2-eseknek versenyekkel, programokkal szolgálni. Amit én már nem tudok felvállalni a belátható közeljövőben.

Játékosként még sokat találkozhattok velem a virtuális csatamezőkön, ám most, mint szerkesztő búcsúzom. Ha valamilyen kérdés, kérés felmerülne még email-ben válaszolok, a forge@nii.hu címen lehet elérni.

Végezetül sok sikert szeretnék kívánni mindazoknak, akik szervezéssel, szerkesztéssel foglalkoznak most, vagy a jövőben, kívánom, hogy munkájukban örömüket leljék! Azoknak, akik az eddigi ténykedésemet segítették, pedig sok-sok köszönet! Van, amit már csak köszönni tudok, de meghálálni, vagy jóvátenni már nem.

GL & HF

Purple


Comments (41)

  • insomania

    |

    magyar sc2 esport…szarból nem lehet várat épiteni…csoda,hogy eddig csináltad.sok sikert a továbbiakban

    Reply

  • stalker4ever

    |

    Valaki elmondhatna nekem roviden hogy milett az alienwares versennyel mert en arrol semmit sem halottam, hogy miert nem lett megtartva 😀

    Reply

  • ProNoob

    |

    Kár, hogy itthon nem működik ez az e-sport dolog. Pedig a világban, annyi jó csapat, verseny és színvonalas fesztivál van, mert tényleg nagyon jó a starcraft és sokan szeretik, de nem Magyarországon és ez a baj. A legnagyobb baj, hogy kicsi a magyar starcraftozó játékos állomány, sokan nem is ismerik ezt a játékot, mert nincs reklámozva, hypeolva. Egyszerűen a Blizzardnak és más játékkészítő-kiadó cégnek se célpontja Magyarország. Szerintem ha elegen ismernék és kipróbálnák, sokkal többen lehetnénk, de ehhez pénz kell, de nem a támogatóktól, hanem a blizzardtól. Ha ez a lépés meglenne, akkor lennénk annyian és lenne elég érdeklődő, hogy megérje a támogatóknak pénzt invesztálni az e-sportba. És akkor lennének profi játékosok, teamek és versenyek, de pár száz hobbi starcraftos szórakoztatására én se adnám a pénzem. Itthon még a több évtizedes hagyománnyal rendelkező sportokba sincs pénz. Több élsportoló saját pénzből ment ki az olimpiára, munka mellett edzett és saját pénzből vette meg a felszerelését is. Úgyhogy egyhamar nem lesz magyar e-sport szerintem. Ismerőseim 90%-a azt se tudja, hogy mi az a starcraft, a maradék 10%-ból aki tudja 1% játszik vele… néha

    Reply

  • Puding1337

    |

    Válasz ProNoob #3 üzenetére:
    itt csak az a baj, hogy a versenyekre nem csak pénzt nem ad a blizzard, de bizonyos bevétel (vagy díjjazás?) fölött már a reklámokból bejövő profit felét is követelik, de külön szervert se biztosítanak egy nagyobb versenyre, vagy legalább rejoinoli lehessen egy custom meccsre ha kibaszott, és az ellenfeled nem kickelt… Magyar sc2 höz meg sok kéne, pl nem ártana, ha a starcraft2 magyar hivatalos oldala, nem olyan lenne amilyen. Pl Darc1n nem ismerem személyesn, de amit leművel, itt ő az atyaúristen, kijön a d3, akkor helóka sc2 fél évig semmi, hír… Nem ilyen emberekre kéne bízni, hanem olyanra aki lelkiismeretesen is végezné a dolgát, de azért mondjuk kapna juttatást is, de mind1. Nem Darcin személye ellen, vagyok, de nem értem hogy egyáltalán szerkesztői jogosultsága hogy lehet neki egy starcraftos oldalon:) na mind1.

    Reply

  • Darc1n

    |

    Válasz Puding1337 #4 üzenetére:
    Sajnálom, hogy így látod, az igazság az, hogy itt senki nem kap pénzbeli juttatást a munkájáért (még én sem). Tény, hogy az inaktivitás az oldalon jelentősen csökkent az év folyamán, jelenleg 16 szerkesztőnk van, és abból csak 2-3 aktív. Ez ellen tenni fogunk, hamarosan pedig az oldal is teljesen meg fog újulni, új motor/fórum/design, lesz minden.

    Hozzátenném még, hogy 5. alkalommal kerül megrendezésre az MCLI, Magyarország eddigi legnagyobb pénzdíjazású SC2 versenye, hála a MondoCon csapatának, amiért befogadták és támogatják évek óta a magyar Starcraft 2-es közösséget, ha gondolod, nézz le, szerintem jó buli.

    Engem lehet kritizálni, és részben jogos is a felháborodásod az inaktivitásommal kapcsolatban, sajnos így jött ki, én sem szívesen hagytam magára az oldalt erre a pár hónapra. Kevés az erőforrásunk, kéne még ember, ebben is egyet értünk, a személyeskedést viszont fejezzük be.
    Ez nem egy olyan téma, ahol helye van a másik rágalmazásának, így inkább a lehetséges megoldásokra és ötletekre koncentráljatok, már akit tényleg foglalkoztat a hazai e-sport jövője.

    Reply

  • WarFire

    |

    Válasz ProNoob #3 üzenetére:
    Ez teljes mértékben igaz, én is kb ezeket tapasztalom: „Mi az a StarCraft?” Vagy ha játszik vele, akkor szökőévente egyszer, az is annyiban merült ki, hogy végigtolta a „szingül pléjör” kampányt, azt csókolom. Ami érdekes viszont, hogy a wow-ot annál többen ismerik.

    Reply

  • Puding1337

    |

    Válasz Darc1n #5 üzenetére:
    ha direkt pénzt nem is kapsz érte, de ha egy látogatott elismert oldalt művelnétek itt akkor az késöbbiekben egy elég komoly referencia lehetne, de mind1:-)

    Reply

  • nf.purple

    |

    Válasz Puding1337 #7 üzenetére:
    van pár dolog amiben egyetértünk és van amiben nem, de egy dolgot ne felejts el: ez nem olyan, hogy „kire bízzák” hanem, hogy ki „vállalja” el … nem ugyanaz a ketto 🙁
    ——-
    Válasz insomania #1 üzenetére:
    koszonom, etyeken a pincenel lehet csekkolni 🙂

    Reply

  • Puding1337

    |

    Válasz nf.purple #8 üzenetére:
    az is igaz, de annál még 1 üres weblap is jobb, mint amikor 6 hónapot vársz és nincs semmi élet, max pár troll az üzenőfalon, akiket amúgy is megtalálsz hun-1-en, és csak vársz csak vársz és aztán esetleg 15 év múlva megjelenik egy cikk ami már 25 éve volt újdonság:D.

    Reply

  • Krisztian

    |

    Sajnálom, hogy így végződött :(. Szeretném megköszönni a munkádat és sok sikert kívánni a továbbiakban.

    Reply

  • snipz

    |

    Csak néhány dolog ami a nemzeti esporthoz kellene, és ehhez sajnos pár lelkes vállalkozó kevés.
    -min. standard gm szintű playerek akik feltűnnek online versenyeken és lehet nekik drukkolni,később akár offline (számomra ez egyedül breach volt, de belőle sem annyit kapott a nép mint szerették volna)
    -community aki drukkol a playereknek (sajnos nem 5-10 fő)
    -egy szerkesztőség ami összetartja a közösséget és kapcsolatot teremt az első 2 szereplővel, valamint naprakész információkkal látja el őket
    -remélhetőleg a tehetség és a tömeg bevonzza az esetleges szponzorokat, nagyobb tömeget, lehetőséget, érdeklődőket stb.
    (zárójelben megjegyzem hogy magyarországról beszélünk, hatványozottan nehéz szponzort találni, sőt a legtöbb érdeklődő átlagembernek sincs annyi pénze/ideje hogy versenyekre,rendezvényekre járjon)
    A legegyszerűbb az lenne ha lenne/lennének olyan player(ek) akik folyamatosan képviselni tudják mo.-t kisebb majd nagyobb versenyeken és berobbannának az europai köztudatba, ezzel megszerezni az emberek figyelmét, az embertömeg pedig hozná maga után a pénzt.

    Én itt most probáltam esportban gondolkodni, nem pedig egy kis közösség saját szervezésű gold és platina versenyein. Ahhoz hogy előbbi sikerüljön sok tényezőnek kell egyszerre működnie,viszont minden elismerésem annak aki próbált tenni az ügy érdekében

    Reply

  • jakos20

    |

    Sajnálattal olvastam a leveledet, úgy érzem, hogy a mi piciny magyar e-sportunknak a gépezetéből most egy igen nagy fogaskerék esett ki :(. Természetesen megköszönném eddigi munkádat, és sok sikert kívánok, bármibe is vágod a fejszéd.
    Ettől függetlenül érdeklődnék, hogy a nagy részben általad szorgalmazott dolgok, fognak-e a jövőben működni. Tehát konkrétan a hsl 2.0-t indulását kérdezem :), mivel korábban több helyen olvastam, hogy ez meg fog történni.
    Ezen kívül tudom, hogy ez már nem a te feladatod, de mióta a válogatottat átvette Psz, azóta 1 sort sem hallottam felőle. Érdekelne, hogy létezik-e még ilyen, vagy fog-e, mert én régen nagyon szívesen néztem a meccseiket, de valahogy (mint egyre több dolog a magyar sc2 körül) köddé vált az egész egy pillanat alatt.

    Reply

  • Darc1n

    |

    Válasz snipz #11 üzenetére:
    Nagyon szépen összefoglaltad, azért nem fogytunk még ki a tervekből ;).

    Reply

  • nf.purple

    |

    Válasz jakos20 #12 üzenetére:
    HSL: nem elkepzelhetetlen, tul sok munka van benne ahhoz, hogy csak lelőjuk… de egyelore nincs napirenden
    ———
    valogatott: tessek rugdosni psz-t, jatekosok lennenek szerintem! (frodo, yasi, ocsi, mate stb.)
    —-
    koszonom a szavaitokat, jolesnek! jottok majd borozni is etyekre?:D am aki erdeklodik a tovabbi dolgaimrol, sokmindent megtalál a blogomon: forge.nii.hu cimen

    Reply

  • FaLtY

    |

    Válasz nf.purple #14 üzenetére:
    Remélem még találkozunk! : ) a megbeszélt időpontban 🙂

    Reply

  • RataRoot

    |

    Hát ez GG Purple Úr,

    Nagyon sajnálom a dolgot, de köszönök szépen mindent! A legjobbakat!
    Gl hf

    Reply

  • WiNtER

    |

    Nagy reményekkel vettem meg a játékot 3 hónapja (mivel a BW már haldoklott úgy gondoltam itt az ideje a váltásnak) , azt hittem, hogy itt rengeteg online verseny lesz, LAN-ok, klánok, régi ismerősök. Mikor először feljöttem ide, megdöbbenve láttam, hogy LAN-ról szó sincs, régi ismerősből van kb. 5 darab, HSL halott, Huncraft versenyekre alig lehet összeszedni 8 embert, hogy meglehessen tartani. Klánok (és CW-k) meg egyszerűen nincsenek, ami szerintem a legjobb közösségkovácsoló dolog . És ami a legrosszabb, hogy hihetetlen kevés játékos van és ezért felesleges is lenne LAN-t szervezni (mert kb 10en lennének szvsz, BW-ben első Lanomon voltunk vagy 100an és abból kb 70en játszottak is) vagy versenyeket. Remélem ez változik….. GJ Purple, remélem jól megy a borüzlet 🙂 Wake UP SC2 SCENE!!!

    Reply

  • ProNoob

    |

    Szeretnék pár ötletet megosztani, amitől jobb lehetne az oldal:
    Az oldallal kapcsolatban lehetnének:
    versenyeket kibeszélő posztok – nem kell fogalmazni, szerkeszteni, csak elindítani egy témát pár infóval. egy szavazást mellé, hogy ki nyeri. a hozzászólásokba kibeszélni a meccseket, laza stílusba, de nem másokat sértegetve megvitatni, hogy ki a jobb, ki mit csinált jobban az adott meccsen. Ez nem igényel nagy munkát és közösség kovácsoló ereje van, naprakész és érdekes.
    A fórumot kellene megreformálni, rendbe tartani, meg jó lenne ha egyszer kéne beloggolni és az jó lenne a fansitera meg a fórumra is.
    Lehetne egy highscore-t csinálni a huncraftos versenyekhez is, legyen vmi nyoma ha nyert valaki, legyen ebből egy hosszútávú kihívás.
    Azt se értem, minek ilyen kis közösségnek MSCL, Huncraft meg Starcraft2.hu oldal. Nem lehet ezt egybe megoldani? A huncrafton vannak versenyek meg tök jó oktató cikkek, itt is vannak néha jó dolgok, ez egy oldalon simán elférne, úgyis mindenkinek az a baja, hogy nem történik semmi. A versenyekre is több jelentkező van, ha itt is ki van rakva. Sokszor egy rövid hírnek sajnáljátok a külön posztot, csináljatok egy hírek részt az oldalon, ha csak elolvassátok akár a teamliquiden a hírt és kiírjátok a lényegét, már az nagy segítség lehet azoknak, akik nem tudnak olyan jól angolul. És nem igényel több munkát, mint egy facebook post.

    Reply

  • balimko

    |

    A hír nem érintett meglepetésként viszont szomorúan vettem tudomásul. A távozásoddal Purp biztosan hígul a magyar e-sport, remélem ez ideiglenes lesz csak. Mindenesetre már most lelkes lila olvasó vagyok, és még mindig jösz egy borral! 🙂 Én meg egy jó elbeszélgetéssel, ami tudom, hogy már jó ideje késik, de ígérem már közel van- esetleg összekötjük a kettőt! GL HF és reméljük azért nem most hallunk utoljára felőled a magyar e-sport kapcsán! 🙂

    Bali

    Reply

  • Aston

    |

    Bar en magam mar nem vettem reszt az sc2-es eletben amikor Purple es az nfteam szinre lepett, megis ugy erzem egy-ket gondolatot illene megosztanom.

    Szerintem nem erdemes senkit sem hibaztatni. Ennyi van az sc2-ben Magyarorszagon, be kell latni. Ugy kell ra gondolni mint egy hobbira, csinalod amig szereted, beleteszed szivedet es lelkedet, mert szereted amit csinalsz.

    Persze ettol meg az alom ott van, illetve volt, hogy „milyen jo lenne, ha…”, es tenyleg, tok jo lenne ha, de nem. Nezzunk ra inkabb szeretettel es oruljunk annak, ami benne van. Szerintem amit Purple, az nfteam, Darcin es a tobbiek csinalnak, az mar onmagaban egy nagyon szep dolog, hogy ennyi is van mar a Starcraftban Magyarorszagon. Oruljunk neki, es tartsuk meg magunknak azt ami ertekes belole.

    Es azok akik szivuket lelkuket teszik ma is bele, azok csinaljak ameddig kivesznek belole valamit. Lehet fejleszteni magunkat, kiprobalni dolgokat, felfedezni, oromet lelni, ez az egesz SC2 dolog erre jo igazan.

    Es persze sajnos nincs benne tobb, de kepzeljuk el hogy van. Az sokkal masabb lenne. Ma en ha van kedvem akkor felmegyek csinalok par SC2 replayt, meg kozvetitek, es lesz aki nezi, lesz aki orul neki mert hiany van (nem tudom mi a jelenlegi helyzet eteren ma, de most nem is ez az erdekes). Ki tudom magam probalni, fel tudom fedezni ezt is. Ha lenne penz az SC2-ben Magyarorszagon, akkor lenne 15 masik ember aki ebbol akarna megelni. Persze mindent a rajongokert, es ezzel nincs is semmi baj, egyik sem rossz vagy jo, csak mindegyik mas. Masra van, masok az elonyei, masok a hatranyai, es masoknak tartogat lehetosegeket.

    Szoval, ha visszanezunk, felesleges barkit is hibaztatni. Ha eletunk egy pontjan eljutottunk oda, hogy mar nem csinaljuk az SC2-t, mert az eletunk egy masik iranyt vesz, akkor az van. Pont. A harag nem jo masra, minthogy leplezze a fajdalmat. A fajdalmat annak, hogy elkepzeltunk valamit, hittunk valamiben, dolgoztunk erte kemenyen, aztan nem lett az amit szerettunk volna. Csalodnunk kellett, es ez fajdalommal jar egyutt. A harag csak arra jo, hogy ne erezzuk a fajdalmat. Valami elmulik, meg kell siratni, de amig a haragunkkal vedekezunk, addig nem fogjuk elengeni igazan.

    Nagyon sok idombe tellett eljutni odaig, hogy oke vagyok azzal, hogy mar nem csinalom ezt az oldalt. En is szerettem volna anno sok mindent. Nekem is voltak almaim az SC2-vel. De rajottem, hogy az SC2 nem eletcel, csak az SC2-t hasznaltam fel arra, hogy a sajat almaimhoz kozelebb keruljek. Az pedig nem volt mas mint csinalni valamit, aminek van ertelme, ami masokat szolgal, ami masoknak, sokaknak jelent oromet. Eljutni odaig, hogy belattam, az SC2-vel nem erem el a celjaimat, az egy nehez dolog volt.

    Szoval Purple, bar nem ismerlek, kivanom hogy megtalald te is az igazi celjaidat. A tobbieknek akik maradnak, kivanom, hogy hasznaljak az SC2-t onmaguk javara ameddig csak lehet. Igy lesz igazan win-win a szituacio. Csinaljatok amig oromotok van benne, amig tanultok belole, amig fejlodtok, amig fel tudjatok hasznalni arra, amire szeretnetek.

    Reply

  • nf.purple

    |

    Válasz FaLtY #15 üzenetére: remeljuk!
    …..
    Válasz RataRoot #16 üzenetére: wokie!
    …..
    Válasz WiNtER #17 üzenetére: jol megy, rajta vagyok! es valoban ebredjetek 🙂
    …..
    Válasz ProNoob #18 üzenetére: nem konnyu az ilyesmi, de torekedni kell ra.. sajnos leirni egyszerubb az ilyesmit, mint megvalositani .. remelem azert az uj fiuknak sikerulni fog
    …..
    Válasz balimko #19 üzenetére: igen a bor! tamogatom az otletet! etyek?
    …..
    Válasz Aston #20 üzenetére: bar valoban nem ismerjuk egymast, sosem talalkoztunk, most a szivembol szoltal: az sc2es elet szamomra rengeteg dolgot tanitott (neha jol, orommel, neha kudarcal, banattal) de teny es valo, hogy az sc2es szervezesek vilagitottak ra arra, hogy mit is akarok csinalni, mi a celom. Es ez valoban jo erzes! Most is erzem, hogy jo lenne felkarolni dolgokat, embereket, de az uj munkam, celom mar fontosabb. koszonom szavaidat!

    Reply

  • 84Noname

    |

    Olvasgattam a kommeteket…nem volt türelmem végig. Panaszkodtak Darcinra meg, meg körülményekre. Akár jól csinálta akár kevésbé, nem rontott a helyzeten.

    Ez egy ilyen rövid életciklusú gém volt itt magyarországon. Sokan védik a játékot, de amivel nem játszanak az emberek, az szar játék sarkosan fogalmazva… és nem a játékosokkal vagy a szervezőkkel van a baj. 1 éve már, hogy heti 2 játékkal hun top 30-ba lehet kerülni. Valaki írta, hogy szarból nem lehet várat építeni, mondjuk Pöpülnek másból se sikerült volna 🙂 . Legalább jut idő értelmesebb dolgokra is…
    GLHF

    Reply

  • Gepzsir

    |

    Válasz Aston #20 üzenetére: Én is írhattam volna! 🙂

    Többiek: Ne temessük már az sc2-t! Kijön a HotS, új lendületet kap! Jönnek új játékosok!
    A Fórum rendbe van tartva, és hetente jönnek most is újjak akik segítséget kérnek az alap dolgokkal kapcsolatban. A fórumon találjátok őket, és a facebookos közösségben.
    A közösség megvan, és bővülni is fog.

    Reply

  • DNA

    |

    Fájó ezt így olvasni.
    Én anno szinte biztos voltam benne, hogy az sc2 majd egyesíti a bws és war3as scenet, felpörög itthon az esport rengeteg rendezvénnyel és profi fizetett csapatokkal, kiemelkedő nemzetközi szinten is elismert játékosokkal…. Érdekes, hogy a tőlünk nyugatra és keletre levő országok nagy részében ez sikerült is, tehát szerintem nem a játékkal magával van baj, igazából fogalmam sincs miért nem sikerültek itthon a dolgok.
    Mindenesetre mindenféleképpen elismerésre és tiszteletre méltó az amit Purple tettél a hazai esportért, köszönjük.

    Reply

  • Fine

    |

    Nem vagyok benne biztos hogy a HOTS megjelenése fog változtatni az starcraft e-sporton, Magyarországon már legalább 10 éve az FPS a domináló, ha a Blizz anyagilag támogatná hogy fejlődjön a hazai esport akkor lenne csak jelentősebb változás.

    Reply

  • Heretic

    |

    Válasz DNA #24 üzenetére:
    Tény hogy keleten és nyugaton jobban áll a helyzet de szerintem ott sem túl fényes. Az a baj hogy nem ütött akkorát a játék mint kellett volna. Ez van.. a blizzard felett eljárt az idő. Tényleg jó játékokat csinálnak de nem olyanokat mint régen.

    Reply

  • ProNoob

    |

    Válasz Heretic #26 üzenetére:
    Szerintem az sc2 méltó utódja a bw-nek. Megmaradt a starcraft világ hangulata, szép gragika és jó játékélmény multiban és singleben is egyaránt. Amiket könnyítettek és autómatizáltak, az mind a játékélményt szolgálja és több lehetőség is lett a bw-hez képest. És a végleges verzióig még nagyon sok újítás kerül bele a játékba. Nem a játékkal van baj, hanem azzal, hogy le vagyunk maradva, itthon a gépek többsége is elavult és az emberek se költenek annyit eredeti szoftverekre, mint külföldön. Inkább a warez megy. Nagytöbbségnek kimerül a pc a facebookba meg farmviille-be. 😀 És talán ezért se reklámozzák itthon annyira, -amit már feljebb leírtam-, mert nem vagyunk célpont. Lan partykon is sokszor tapasztalom, hogy az ismerőseim gépe miatt is csak régebbi játékokkal tudunk játszani(cod4, aoe, cs…stb.) Magyarország pénzügyi helyzete kihat mindenre, ahogy erre is valamilyen formában.

    Reply

  • Pene

    |

    Sokmindent másképp csináltam volna, mint amit és ahogy te tettél, Purple, de még így sem lövök nagyon mellé, ha kijelentem: nélküled már a játék egy éves szülinapján elkezdődött volna a magyar SC2-es szcéna erodálódása. Érdekes, hogy CS-ben vagy BW-ben 4-5-6 év is kellett ahhoz, hogy elkezdjen széthullani a közösség, míg itt már a második évet is lejtmenetben nyitják a játékosok…
    Az elektronikus sportok oldaláról közelítve a dologhoz: egy-két játék kivételével egyik brand sem tud, illetve se nem tudott megállni a saját lábán még itthon. Ezt az egyet mindenképpen fontos lett volna mindig és mindenkor szem előtt tartani.
    De mindezektől eltekintve is van mit köszönnünk neked. GL IRL 🙂

    Reply

  • Formaster

    |

    Itthon tényleg sokaknak nincs lehetősége normális gépre és eredeti játékokra, vagy arra hogy eljöjjenek egy barcraftra. Szerencsére azért van egy hely, ahol könnyen összejöhetünk és ez az az oldal.

    Reply

  • bericroxx

    |

    Hát én két dolgot emelnék ki ebből a beszélgetésből. Az egyik, hogy ha sc2 önállóan nem áll meg a lábán mint e-sport, akkor a rendezvényeket más játékok fansitejaival közösen kéne szervezni. Szponzorok is szívesebben fektetnének egy olyan rendezvénybe ami jóval nagyobb játékosállományt mozgat meg.

    A másik meg, hogy kevés a magyar oktatóanyag, és sajnos még mindig nagyon kevés fiatal beszél olyan szinten angolul, hogy élvezni tudja pl . day9 adásait. Emiatt nagyon nagy a szakadék a magyar viszonylag jó játékosok, és a lelkes fiatalok között. Ha lenne 3-4 olyan magyar caster akik mondjuk heti rendszerességgel tudnának csinálni 1 órás minőségi adást, akkor az nagyon sokban segítené a fórumlurkerek színrelépését. Mert csak az én ismeretségi körömben van 4-5 olyan játékos akik teljes elszigeteltségben vannak jelenleg starcrafton belül.

    Reply

  • Ghatto

    |

    Frostshockon akartak indítani egy rendszeres SC2 streamet, esetleg velük nem tudtok összebeszélni? Az ő látogatóbázisuk azért elég nagy lehet ahhoz, hogy legyen pár tíz ember, aki újra/elkezdi a játékot. A starcraft kísérleti adásukat ~400 ember nézte, és szerintem ez még lehetne bőven több.

    Reply

  • AdamoA

    |

    Blizzard felett eljárt az idő? Nincsenek LANok? Nincsenek offline / online versenyek?

    Szoktátok ti a TLPD-t nézni? Mondjatok már egy másik játékot amivel ennyi és ilyen komoly versenyek vannak… Magyarországon az FPS dominál? Ha most nekem a CoD-dal jöttök összekarmolom az arcom… az meg, hogy vannak páran akik még CS-znek egy dolog… Quake meg… halott

    Szomorú… és nem károgni akarok itt… de semmilyen más területen nem sikerült még semmit elérni itthon. (Jó egyszer Kodiak-ék top8(?)ban voltak CS:S-szal wcg-n mikor kijött és mások 1.6ztak).

    Magyarországon belül mindig megvoltak a „prók”, a magyar „prók”… mivel mi hajlamosak vagyunk a sztárgyártásra… de egyikük sem elismert nemzetközi szinten. Breachet is biztos ismerik páran külföldön is de senki se fogadná rá egy TSL-en (no offense).

    Az, hogy itthon szar a helyzet az egy dolog… de ezért ne a gamet hibáztassuk meg a fejlesztőgárdát… mert egy db RTS sincs ami felveszi a versenyt az SC2-vel… még ha szar is… mert ez a legjobb szar

    Az egész e-sport képlékeny még az egész világon. A nyeremények nagy részét ki sem fizetik (amúgy ennyi erővel mi is rendezhetnénk Pesten $150.000 versenyt… aztán mint a többi, nem fizetünk mindenféle jogi BSre hivatkozva… a nagy pénz szagra pedig sokan jönnek ami miatt még lehet vmi komolyabb sponsor is akadna… szóval blöffölni kell)… jó tudom Koreában kifizetik, de ott eddig is BWztek, meg teljesen más a helyzet (most meg LoLoznak…, hogy azon mit esznek?).

    Amúgy az egész elbaszott helyzetet összefoglaltátok a kommentekben. Megy az egymásra mutogatás… repülnek a nagy szavak… a tervek, hogy kéne _másnak_ csinálnia… mert ahogy ő csinálja az nem jó, mert én tudom, hogy kell csak én nem csinálom… de ahogy te, na az szar. Jönnek a (you dont say?) célok, amik leírva roppant egyszerűnek tűnek. Csak amíg máshol valahogy sikerül ezt együtt csinálni… addig nálunk… nálunk inkább megtartjuk magunknak ami van, nem osztjuk meg másokkal mert azok hülyék, rosszul csinálják, de majd mi megmutatjuk, hogy kell… és durranak egymás után a 70%os próbálkozások. Ahelyett, hogy összedobnák a közösbe és akkor talán meg bele sem kellene dögleni abba, hogy legalább annyit elérjetek, hogy mások fikázanak benneteket. Mert itthon, már az is valami… sajnos.

    Jó éjszakát

    Reply

  • L4.ZsukoV

    |

    Kíváncsi leszek, hogy meddig lesz még ebben a témában avagy játékban lelkes ember, mert az utóbbi időben csak fogyni látom…

    A probléma tényleg abban van, amit Purple is kifejtett, hogy csak ígéretek, ígéretek, ígéretek … jah igen és csak ígéretek. (Se több se kevesebb!) Egyszerűen be kell látni, hogy önmagában „itthon” az sc2 nem állja meg a helyét, hogy nagy rajongást váltson ki, amivel esetleg jobban fel lehetne kelteni a „létező támogatók” érdeklődését. Emellett érthető okokból, akik próbálkoztak is valamit összehozni, azoknak nem volt külön anyagi forrása erre, hogy hosszútávon ezt vállalja… (Legalábbis akiket én is ismertem.) Szóval a megoldás kulcsa AdamoA szavaiban rejlik, hogy nem egy játékkal hanem egy egyesített közösséget (értsd: sok játék közösségét egyesíteni) kéne létrehozni, amire már lehetne építeni. Ehhez azonban egy elszánt és kitartó csapatra lenne szükség. A játékról meg annyit, hogyha már terjengenek olyan pletykák, hogy az SC2-nél elgondolkoztak a F2P átállásra, akkor bizony valami tényleg nem úgy sült el, ahogyan kellett volna, de ebbe nem is menjünk bele.

    Szerény véleményem szerint MO.-on is létre lehetne hozni vagy megvalósítani az igazi Esportot, de ahhoz magát az itthoni játékos közösséget is meg kéne reformálni.
    Purple neked meg gratula, hogy ilyen sokáig képes voltál csinálni ezt. Látszik, hogy nem ma kezdted az ipart. 🙂

    Reply

  • nf.purple

    |

    Válasz AdamoA #32 üzenetére:
    nem csalódtam benned 🙂
    …..
    Válasz L4.ZsukoV #33 üzenetére: koszonom
    …..
    Válasz Pene #28 üzenetére: 🙂 talán igy van, talán
    …..
    Válasz DNA #24 üzenetére: koszonom
    …..
    Talán megöregedtünk. Talán ez a játék (már) nem az a játék, amit szerettünk volna. A HotS, ahogy most áll, nem lesz jobb. Sőt.

    Reply

  • insomania

    |

    Válasz AdamoA #32 üzenetére:Már nem azért de ha a nagy versenyeket nem fizetnék ki,lehet nem járnának a koreaiak dremhackre meg mlg-re… vagy ezt most nem tom,hogy a magyarországi helyzetre értetted-e. Azért Koreán kivül se kis pénzek mozognak,nem csak nyereményeknél hanem a csapatoknál se,gondolom azért nem véletlen fizetik a játékosaikat vagy szponzorálják egyéb dolgokkal..

    Reply

  • uzsibox

    |

    Bármilyen szomorú is ez, itthon a szórakozás fogalom alatt az emberek nagytöbbsége a TVt az ivászatot és a focimecssnézéssel egybekötött ivászatot tartja.
    A kocka, mint olyan alapvetően negatív fogalom, mindenki aki egy mondatban használja a játék és számítógép szót az léhűtő béna kölyök. Legalábbis ez a tapasztalatom itt Debrecenben.
    Vannak kivételek de elenyésző.
    Szóval jah.

    Am anno thx a gémekért purple király volt 😛

    Reply

  • Platschu

    |

    Remélem senkit nem fogok megbántani a véleményemmel. Én nagyra becsülöm az oldal szerkesztőinek munkáját, ahogy az iszonyatos lassú játékfejlesztés ellenére minden apróságról igyekeznek beszámolni nekünk. Ám lássuk be, hogy nem lehet minden nap parázshíreket bedobni, ahogy nem lehet egy dologért éveken át ugyanolyan hőfokon lobogni. Én pár éve a csillagkapu sorozattal kapcsolatos oldalunkat írtam, vezettem és átéltem ugyanezt az uborkaszezont két évad között, majd a leállítást követően a rajongói tábor fokozatos felmorzsolódását, ahogy a sorozatunk csillaga kihunyt. Ettől még egy szűk baráti kör megmaradt, de közben mind felnőttünk, előbbre léptünk, érdeklődésünk más irányba fordult. Ettől még azt a világot ugyanúgy szeretem, de sajnos el kell fogadni, hogy ez csak egy időszakos dolog és addig igyekeztem a legtöbbet kihozni belőle mások örömére.

    A StarCraft 2 egy remek játék, de véleményem szerint nem kellene e-sportként emlegetni. Sport alatt csapatjátékot, egyéni olimpiai érmeket és csillogást vár az ember, de ez csak egy játék. Lehet kiváló stratéga valaki, mert ismeri az összes egységet és az ellenfél lépéseire adható összes válaszlépést, de ettől még szerintem nem szabad egy kalap alá venni egy gyorsúszóval vagy maratonfutóval. Ha valaki azt hitte, hogy csak e-sportból megélhet, az téved. Biztos szép a sok ezer dolláros fődíj, ha az ember csóró gimis vagy egyetemista, de ettől ez még nem egy nyugdíjas állás, ebből nem lehet megélni és családot eltartani. S akárhányszor ránézek ezekre a koreai fejekre, mintha azt látnám, hogy mennyire SC2 kockák és a játékkal töltik az életüket, ahelyett hogy élnének. Tehát kicsit azt érzem, mintha a nagy magyar valóságba berobbant volna egy máshol meghonosodott e-sportos álom, ami aztán szertefoszlott. Biztos vagyok benne, hogy erőtökön felül mindent megtettek érte, hogy legyen szponzor, hogy legyen médiasajtó, de Magyarországon ez annyira új és nem elfogadott, hogy kevés befektető fog ebben fantáziát látni egy olyan országban, ahol a csemeték többségének pénze alig van arra, hogy megvegye eredetiben a játékokat.

    Hozzátenném, hogy nem ellene vagyok ennek az egésznek, félre ne értsetek, csak szerettem volna a túlzott anyagias elvárásokat kicsit a realitás felé vinni. Hazai e-sport élet nélkül is remélem lesz egyre több magyar nagymester a legfelső ligában és mindenkinek csak ezt kívánhatom.

    Purple : Köszönjük a munkádat. So say we all. 😉

    Reply

  • nf.purple

    |

    Válasz Platschu #37 üzenetére:
    so say we all

    Reply

  • AmStream

    |

    Sziasztok. Utoljára a játék béta tesztjének időszakában logoltam be erre az oldalra hogy kommenteljek. Most úgy éreztem hogy megteszem ezt újra. A béta alatt beletettem napi 50+ 1v1-et a dologba révén hogy azért az SC1 gyermekkorom legjobb játéka volt, toltam is 98-tól kisebb nagyobb kihagyásokkal. De már a Béta alatt rájöttem hogy hiába a csillogás az egész arról szól hogy megfelelő map-ra megfelelő bemagolt bo ezt némileg ha az ember spékeli az sc1-ben megszerzett helyzetfelismerés 10% val már sikeres lehet benne. Miért vagytok kevesen? Mert a játék unalmas, 1 síkon mozog, és a BW közelében sincs, az új játékmotornak köszönhetően a mikrozhatósága az egységeknek ratyi, mozgásuk nehézkes. a játékból még lehet valami ha a következő 2 kiegben tudnak olyan egységeket villantani ami nagyban megnöveli az építsünk 3bo alapján lehetőségek számát. Amennyiben nem ugy megy a kukába a 30playerével 1ütt. Tudom hogy sokan nem így látjátok mert beleöltetek 1-2 évet, de szerintem azt is inkább a névhez való hűség miatt sokan aztán meg már csak benneragadtak a dologban a másik 400 emberrel ellentétbe aki kitette könyvtámasznak. edit: bw méltó utódja? hagyjuk már :), talán az lesz ha a blizz összekapja magát, amennyiben így lesz jövök én is és tolom veletek.

    Reply

  • Eyesis

    |

    1) Nincs egy olyan cég sem magyarországon, amelyik nemzetközi szinten nyomul, és valamennyi köze van a PC játékokhoz, akár közvetve is.
    2) Magyarországon a szponzoráció sem az igazi, mert eleve csak 10M emberből gazdákodunk, akiknek csak egy igen kis töredéke érdekelt PC játékokban.
    3) Alig ismeri pár ember ezt a játékot, ha egyszer sikerülne az összes olyan embert egybe gyűjteni, akinek nem ismeretlen a StarCraft 2, szerintem meglepődnénk milyen kevés embert látnánk 🙁
    4) Mivel csak magyar néző még egy online ingyenes közvetítésen is maximum 200-300 fő, addig nincs értelme szponzorációról beszélni, hiszen minden szponzor, aki ma Magyarországon Sc2 szponzorálkodott már valamit, az csakis azért tette, mert szereti a játékot, és nem vágja földhöz egy kis támogatás. Még ha mind a 300 néző akarna venni bármit is, az is egy nagy semmi 🙂
    5) Ráadásul ez egy 22-es csapda, mert addig, amíg nincs egy komolyabb befektetés, addig tovább romlik a helyzet. Ha lenne egy csapat, aki tudna fizetni annyit a játkosainak, hogy azok ne haljanak éhen, és legyen internetük, és számítógépük, akkor azok a játékosok jobbak és jobbak lennének, de még ez sem elég, mert bár van aki saját költségén megoldja, hogy jó játékos legyen, külföldi versenyekre nem, vagy csak ritkan jut el saját pénzből, és ugye szponzor nem fizeti az utat, szállást, nevezést. Itthon is vannak távolságok, de azt azért könnyebben le lehetne küzdeni, ha lenne egyáltalán itthon valamilyen verseny… Most nem egy Becupra gondolok, ahol a fődíj az, hogy a következőn nem kell kifizetni a nevezésed… Hanem ilyen komolyabb versenyekre, mint a Mondocon, csak nem meghívásos, hanem rended Open Bracketes, többszörös vígaszágas, tényleg nézzük meg ki a legjobb versenyekre..
    6) Kommentálás. Ez még annál is szubjektívebb dolog, mint az, hogy hogy látjuk a balance-ot a játékban 🙂 Van akinek a szófosó stílus jön be, van akinek a nagyon durva és mély elemzések, hogy az éppen ismert helyzetből merre, hogyan mehet a játék, van aki csak szeretné nézni, hogy épp mi történik, van aki inkább némít és zenét hallgat közben. Ezek tök érthető dolgok lennének, mégis egymást kritizálják, lenézik, sőt nem ritkán személyes sértegetésbe torkollanak az ilyen közvetítések. Mivel nagyon kevés a kommentálásra vállalkozó ember, és bár nincs sűrűn kommentálni való sem, bizony a közvetítés rettentően időigényes dolog, persze legjobb az lenne, ha mindenkinek kedvére való kommentálás lenne, egyszerre több kommentálás is menne.
    7) A legdurvább, és legmegdöbbentőbb, legalábbis nekem, hogy a jó játékosok nem becsülik meg egymást, nem tisztelik egymást, sőt kifejezetten rosszindulatú piszkálódás zajlik folyamatosan a jó játékosok között is. Lehet vitatkozni, hogy a balance nem az igazi, és bizony együnk sem koreai, akikre a balance szabva lett, de nagyjából mindig igaz, hogy az nyer, aki jobban játszott. Persze előfordul nagy ritkán, amikor hasonló helyzet adódik, mint Leenock Vs Taeja 2012 Season 4 RO8 első meccsén. El kell tudni fogadni a vereséget.

    Lényegében, amíg mi, SC2 rajongók, nem szerzünk több és több nézőt, addig nem lesz szponzor, addig nem lesz pénzdíjas verseny, nem lesznek fizetett játékosok, nem lesz magyar E-sport. Ez az egy, amit csupán szabadidőnkből, pénz nélkül megtehetünk az ügy érdeklben. Össze kell fognunk, és terjeszteni, ismerté kell tennünk a játékot!

    Reply

  • stalker4ever

    |

    Remelem a legjobbakat a HoTS-al kapcsolatban, es nagyon remelem hogy a kiegeszito kijovetelevel ujra felpesdul a magyar kozosseg, es estleg megtobb, uj es regi jatekos kapcsolodik a kozosseghez :D:D:D Nagyon optimista vagyok ezzel kapcsolatba mivel mar en is keveset jatszok a WoL-al es kb akkor hagytam abba amikor a legkozelebb jartam a Master league-hez, amit nagyon sajnalok, de a HoTS-ba megprobalok joval tobb idot es energiat belefektetni, mivel mostmar annyira erzem a jatekot, hogy nem bronzbol kell feltornasszam magam dia/ masterbe :D:D:D Remelem a legjobbakat, es szerintem meg tuti talalkozunk Purpleval jatekos kent is, es eltudom kepzelni a kesobbiekben ismet szervezokent is, ha meglesz hozza a megfelelo kozosseg :D:D

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.