Új Replay és Játékfolytatás lehetőségek érkeznek a HotS-ban

Darc1n . Hírek, HotS béta 1596

heart-of-the-swarm-replay

Akár az otthon melegében ülsz, akár a színpadon több ezres nézőközönség előtt, a Starcraft 2-ben a replay-ek mindig is fontos szerepet játszottak játéktudásunk fejlesztésében. A Starcraft 2: Heart of the Swarm kiegészítőben most még jobban ráfeküdtek a replay nézésre és nagyon hasznos funkciókat adtak hozzá.

A Starcraft 2: Wing of Liberty alapjátékban csak egyedül nézhettünk replay-eket, a Heart of the Swarm-ban viszont már másokkal együtt is megtehetjük ezt (az egymástól távol elhelyezkedő stream kommentátorok legnagyobb örömére, nem lesz több „éés 3-2-1” meg „vazze, megint előrébb tartasz, állítsd meg” stb. – a szerk.)

watch-with-others

Ehhez csak annyi lesz a dolgunk, hogy kiválasztjuk a kívánt replay-t és ráklikkelünk a „Watch with Others” gombra. Ez létrehoz egy lobby szobát a Battle.net-en, ahová kedved szerint hívhatod meg az embereket a közös replay nézésre. Ha már egy party-ban vagytok, akkor az egész party-t behívja a lobby-ba.

heart-of-the-swarm-watch-with-others

A replay elindításával mindenki szinkronban lesz, mintha egy élő játékot követnénk. Ugyan úgy lehet chatelni a többi nézővel stb. A replay hostolója (aki elindította a „játékot”) rendelkezik a timeline felett, bármikor átállíthatja a replayt bármelyik időpontra, ekkor az összes többi társának is arra az időpontra fog ugrani a replay. Ezen felül a replay sebességét is a host befolyásolhatja.

A Score Screen-re is került egy „Watch Replay” gomb, így egy ladder vagy custom játék után azonnal, egy kattintással meg tudjuk tekinteni az éppen lejátszott meccsünket. Party esetén megkreálja a party-nak a lobbit közös nézésre.

replay-control

Most hogy megtudtuk, hogyan és miként működik a közös replay nézés, haladjunk is tovább egy másik nagyon hasznos (egyesek számára még ennél is hasznosabb) új funkcióra, a Take Command-ra.

Lehetőségünk lesz ezentúl egy replayen belül bárhol átvenni az irányítást! Ez úgy néz ki, hogy pl. te és egy barátod kiválasztjátok a megfelelő időpontot – ahonnan folytatni szeretnétek a játékot – majd kiválasztjátok, ki melyik replay-ben szereplő játékost akarja felváltani, majd egyszerűen a „Start Game” gombra kattintotok.

Nagyon sok lehetőséget rejt magában ez a funkció: Barátoddal visszamehettek a játék egy fordulópontjához és újra próbálkozhattok egymás ellen vagy játszhatsz egy tanítómestered ellen, aki már korábban előkészített replayekből konkrét helyzeteket gyakoroltat veled, ezek mind sokkal hatékonyabbá teszik a gyakorlást, mivel nem kell minden alkalommal a nulláról kezdeni, de például gondoljatok csak bele pl. Flash és Jaedong egyik meccsére, ahol kideríthetitek, hogy milyen véget ért volna, ha Flash Siege Tank-jai elkerülik Jaedong Viper támadását. (Igaz, nem biztos, hogy nekünk annyi APM-ünk és játéktudásunk van, de élménynek megérhet egy próbát – a szerk.)

take-command

Egy másik funkció, a „Recover Game”, azaz játék visszaállítás sok fejfájástól kímélhet meg bennünket. Ahogyan Nick „Tasteless” Plott is mondta, „A technológia az eSportok mozgatórugója.” Néha bizony fel szoktak sülni a dolgok: Elszáll a hardver, szakad a hálózat vagy esetleg egy rap koncert lecsapja az áramot (lsd.: yt dh bukarest).

A Heart of the Swarmban ezentúl a félbeszakadt játékainkat is bármelyik pontról folytathatjuk. A játék visszaállításához először is szükség van az eredeti játékosokra (ezt a funkciót csak az eredeti játékosok használhatják, ezért különbözik a Take Command-tól), a replay menüben jobbklikk a visszaállítani kívánt meccsre, és katt a „Recover Game”-re. Ez létrehoz egy lobby-t, ahová behívhatjuk az eredeti játékosokat.

recover-game

Ha már minden eredeti játékos a lobby-ban van, katt a „Recover” gombra, ez után kapunk egy ablakot, amiben a host kiválaszthatja az időpontot és már folytatódhat is a játék.

jatek-visszaallitas

A játék ekkor behozza a töltőképernyőt, majd betöltés után a játékot pause, azaz megállított állapotban nyitja meg. Ez lehetőséget ad a játékosoknak, hogy jobban visszarázódjanak a játék menetébe és felkészüljenek a folytatásra.

Forrás:

  • Battle.net


Comments (4)

  • HUN__ter

    |

    Hogy ez mekkora segítség lesz a versenyeken!
    Nem tudom megszámolni az összes ujjamon sem, hogy hányszor volt már olyan, hogy megszakadt a játék, és dönteni kellett, hogy onnan még megfordítható-e az állás, vagy sem, és xy már nyert úgyis.
    Már várom!
    🙂

    Reply

  • Pene

    |

    mindegyik változtatás külön-külön is mérföldkő a Starcraft és az esportok életében, de együtt főképp. egyedüli üröm az örömben, hogy ezeket a funciókat már 2000-ben egy közeli patchben akartuk volna viszontlátni, miután egy esti lanon az újításokra terelődött a szó (a take command kivéltelével, arra nem is gondoltunk). eh… játékfejlesztőnek kellett volna menjek:p

    Reply

  • SZM

    |

    Azért jó, hogy a közös replay nézés funkciót broodwarban már több, mint 10 évvel ezelőtt megcsinálták. Nem is értem, hogy hogyan maradhatott ki az sc2-ből eddig :DD

    Reply

  • Formaster

    |

    Kár, hogy egy ilyen sorsfordíto hírnél nem gyülekeznek a hsz-ek. Bezzeg ha balance lenne 🙂 Minden esetre én úgy gondolom, hogy most már minden adott ahhoz, hogy a játék tényleg hivatalosan is e-sportá váljék.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.