GSL 2013 Season 1 CODE A RO32 1.nap összefoglaló és CODE S RO16 C csoport előzetes

Eyesis . Cikkek, e-Sport, gsl, Hírek 1815

GSL

Ma (csütörtökön) 10 óra 10 perctől folytatódnak a Code S csoportmérkőzései, jelen esetben a C csoporttal. Határozottan érdekes meccsek elé nézünk a 2-base timing király protossMC, a hamvaiból feltámadó, hajdanán Code S döntős zergLosira, a kreatív mech buildeket felvonultató terranGumiho, és a semmilyen, Code S kapuőrző zergCurious között.

A hét második felében zajló Code S csoportkörök előjátékaként február 13-án, szerdán került megrendezésre a 2013 GSL  Season 1 Code A Ro32 első napja. Ezúttal nyolc ‘best of 3’ mérkőzést láthattunk, négyet hajnali 5 óra 10 perctől, négyet pedig a szokásos 10 óra 10 perctől (magyar idő szerint). A kattintás után főleg az utóbbi négy mérkőzésről olvashatjátok scr beszámolóját.

 

[Code A] Ro32 1. nap összefoglaló

Nem születtek kifejezetten váratlan eredmények a kora reggeli mérkőzéseken, Wolfdor elmondása szerint egyoldalú meccseket láthattunk. Erről árulkodik az is, hogy mind 2-0-ra végződött. A legszorosabb állítólag a ByuN vs Center volt, de bennem egy pillanatra sem merült fel, hogy a Quantic újhús terranja lenne az esélyesebb. Zárójelben a TL felhasználóinak azon százalékát látjátok, akik igennel szavaztak arra, hogy a mérkőzést megtekintésre ajánlják.

protossHerO <Bel’Shir Vestige> protossAvenge (13%)
protossHerO <Akilon Flats> protossAvenge (0%)

terranByuN <Daybreak> terranCenter (73%)
terranByuN <Icarus> terranCenter (20%)

terranLabyRinth <Neo Planet S> zergHyuN (7%)
terranLabyRinth <Daybreak> zergHyuN (40%)

protossTrust <Cloud Kingdom> terranYoDa (60%)
protossTrust <Akilon Flats> terranYoDa (20%)

Szerencsére a 10 óra után kezdődő mérkőzések már jóval több izgalommal kecsegtettek, mint kiderült nem alaptalanul. Ugyan az első párharcban az előző szezon győztese, a minden mókát megölő Sniper számított egyértelmű esélyesnek a fiatal, mostanában nem túl sok figyelmet kapó MarinePrince Maru ellen az első meccs mégis nagyon szórakoztatóan alakult.
Az MVP zergje az első 100 gázból Lairre ment miközben kirakta a harmadik bázisát, míg Maru 8 Hellionnal próbálta tartani a map controlt és közben iszonyatos gyorsasággal bio upgradeket hozni. A 12. percben már 2/2-vel rendelkeztek az egységei, hasonlóan Sniper Muta/Ling/Bling seregéhez. Sokáig nem lehetett látni ki kerül ki győztesként a folyamatos összecsapásokból, Maru remekül lenullázta Vikingek nélkül ellenfele Broodlord seregét, de az Ultralisk tech és az újonnan morpholt 4 Broodlord már túl soknak bizonyult. Terranok seregei kérdőjelezték meg Akilon Flats létjogosultságát a map poolban a creep spreadet látva.
A második mérkőzésen, Cloud Kingdomon egy már-már szokványos buildet láttunk a bo3-ban előnybe kerülő Zergtől, egy 8:30 körüli Roach/Baneling timingot. Maru pechjére az egyik lehető legkapzsibb buildet választotta: 3CC, 1/1 upgrade, Stim és Starport egy Bunker védelmével, ami természetesen kevésnek bizonyult. Ugyan még 2 Bunker elkészült a high-groundon, ekkora Sniper már jókora előnyt robbantott magának, többek között SCV-ket, Reactort és a Stimet fejlesztő Tech Labot. A 10. percben Maru úgy döntött, hogy inkább az Up and Downsban próbálja megszerezni a Code S helyét.

terranMaru <Akilon Flats> zergSniper (89%)
terranMaru <Cloud Kingdom> zergSniper (58%)

A következő napirendi pont egy remeknek ígérkező PvP volt a hasonló mértékben tehetséges Yonghwa és Creator között.
Az első mérkőzés Daybreaken zajlott, ahol Yonghwa rendkívül cseles módon 2 Probeot küldött ellenfele bázisát deríteni, majd egyikkel Creator főbázisán elrejtett egy Pylont. Úgy tűnt, hogy felismerte milyen triviális hibát vétett amikor összezuhanva borult az asztalára miután a rámpa tetején állomásozó 3 Sentryt 6 Stalker fogadta, teljesen használhatatlanná téve a Force Fieldeket. (4Gate vs 1Gate expand, nem is fecsérelem tovább a szót)
A második meccsen, Neo Planet S-en mindkét játékos a maga 1 base timingjához nyúl, Yonghwa 4Gate + Colossust választja, míg Creator egy Blink buildet Observerrel. A Prime Protoss próbálkozik agresszióval, de a 9. perc környékén visszavonulót fúj, egyikük sem szenved el komolyabb veszteséget. Ekkor dönt úgy Yonghwa, hogy megpróbál kiexpelni, amit Creator két oldalról brutálisan megtorol a túl messzire kóboroló Colossus segítségével.
A mindent eldöntő küzdelemnek a hatalmas Whirlwind ad helyet. Talán ebből is következően mindkét játékos 1Gate expanddel kezd, az Incredible Miracles játékosa némileg gyorsabban. Innentől különválnak a tech útvonalak, Yonghwa Immortalokat kezd gyártani, míg Creator most egy Observer nélküli 5Gate Blink timingot választ, mint később kiderül pechjére. A 8. percben indul támadásra, ekkor ellenfelének már a Robotics Support Baye is készen van, 3 Immortal társaságában. Körülbelül 5 percig tartó folyamatos ütközetek során Yonghwa majdnem sikeresen elveszíti a játékot 4 Immortalja ellenére, de Creatort erősen hátráltatja, hogy nincs mivel fellásson a rámpa tetejére. A 14. percben szerez jelentősebb előnyt az egyik játékos, sikerül 20 supply előnnyel kihoznia Yonghwának az első Colossust, és ezzel eldöntenie, hogy ki legyen a következő körben Leenock martaléka.

protossYongHwa <Daybreak> protossCreator (33%)
protossYongHwa <Neo Planet S> protossCreator (70%)
protossYongHwa <Whirlwind> protossCreator (69%)

Igen, ezzel a kijelentéssel egy kicsit előreszaladtam, de ki kételkedett volna a derék Leenocktopus győzelmében?
Mivel a két mérkőzés szinte azonos forgatókönyv szerint zajlott, így egyben taglalnám Akilon Flatset és Daybreaket is. A CJ Entus Terranja Bbyong kezdései standardnak mondható 1raxFE és CCFirst voltak, míg csodálatos Zergünk Hatch+Gas+Pool sorrendben tette le első épületeit. Ezt követi egy brutális gyorsaságú 6:30/7:10-es Spire és Burrow. Bbyong ezalatt mindkét mérkőzésen Hellionokkal és Marineokkal/Marauderekkel próbált némi kárt okozni, minimális sikerrel. A kései harmadik bázisok ellenére Leenock Muták és Baneling aknák tökéletes használatával folyamatosan sakkban tartja ellenfelét, aki mindkét mérkőzésen a 16. perc környékén mondja be az unalmast. Tiszta szívvel ajánlom a VOD-ok visszanézését azoknak, akik imádják, ahogy egy Infestor nélküli egységkompozícióval rommá vernek egy Terran játékost. Eközben Redditen azt firtatják, hogy mivel a Banelingek szeme föld alatt van Burrowed állapotban, így nem szabadna látniuk a felszínen sétáló egységeket, csak Sensor Towerhez hasonló módon csak “érezni”, aha.

terranBbyong <Akilon Flats> zergLeenock (57%)
terranBbyong <Daybreak> zergLeenock (84%)

Eközben a szünetben a Little Girl refrénű nóta szól Stephano tiszteletére, az alábbi képen pedig egy ide (és egyben az ‘ünnephez’) illő csajozási technika tekinthető meg.
infestor_valentine_by_sc2vagenda-d5us31w
Nagyjából ebédre kaptuk a fanboyok által legjobban várt mérkőzést a BW koronázott királya (vagy inkább Istene?) Flash és az előző szezonban majdnem Code S döntőig lavírozó Ryung között. A meccset megelőző jövendölések igazán megoszlottak:

Flash vs Ryung

Az első mapon, Bel’shir Vestigen a KT ásza egy standard 1raxFE-t választ, míg az Axiom új szerzeménye Reaper expandol. Flash Reactort és Factoryt épít, Ryung pedig további 2 Barracksot párhuzamosan Stim fejlesztésével. Ekkor jön a meglepetés, amikor egy ‘isteni’ kis különítmény (5 Marine, 2 Hellion, 1 Viking) felreptetésre kényszeríti ellenfele CC-jét, eközben Cloak Bansheere techelve. Ryung kitörve főbázisáról egy kisebb MM sereggel megöli Flash 23 dolgozóját, ezzel kiegyenlítve hátrányát. A Cloak Bansheekre viszont nem igazán találja a választ, így hiába sikerül még pár dolgozót megölnie a Siege Mode elkészülte előtt, Flash keresztülmasírozott a mapon és pontot tett a meccs végére.
A második mérkőzés Akilon Flatsen játszódik, 45 perc nem annyira tömör gyönyör, amihez sok mindent nem is fűznék hozzá, csak azt, hogy a nézők 96 százaléka ajánlja. A mérkőzés keszekusza Live Reportját:

G2-akilon flats: ryung proxyraxreaper, flash rax+gas. flash scoutolja, nem csinál semmit ar eaper, csak 1 bunkert épít flash a nat előtt. proxy stargate flash, de készül az sp ryungnál is. a 2. ccjek ész. 43 vs 33supply. medivacot gyárt a starport flashnél, ryung vikinget hoz. 63 v 43 supply. 30 scv flash 25 ryung, megfogja a double dropot ryung, csak 9 scvt vesztett. előnyben van a gyorsabb ccvel és supplyban is.ryung mechel, flash bio. 3. cc is előbb készül jóval ryungnál. flash pushol map közepén elveszti a marinejait. 2 tank és 4 vikinggel ér oda a naturáljához ryungnak. 10 scv előnyben flash. 13 percnél kireptetik a 3. cct, ryungnál készl a siege mode. flash megmenti a tankjait és hazavándorol, ryung hellionokat tradel. ryung folyamatosan supply blockban, flash már 20 scv előnyben. ryung makroja borzalmas. 82 vs 82 army, +10 scv flashnél. flash bepushol egy halom felsiegelt tankba és PDDbe, elveszti a fél seregét. ryung egy BF hellion dropal megöl egy csomó scvt flash 3rdjén. +10 supply ryung.
19perc 4base 4base. hellion 2xdrop nem jön be ryungtól, pár scvt veszít csak flash. 3/3 bio vs 3/3 mech upgradek szinte egyszerre. +2 a tankokra flashnél. 4medivac dropot próbál flash, de a sensor tower látja. raven upgradek ryungnál. skyterran inc 23 ercnél. flash 30 supplyt elveszít dropban turretek ellen. 4 starport + thor készül flashnél. tradelnek nagyjából egyenlően a map közepén. flash bankja jóval nagyobb.flash 5thjét presusrezi ryung, ed már kirakott egy 6ot flash.
ryung slowpushol a 4thra, flash rejtve nagy viking sereget épít. közben ryung bankja lett hatalmas. flash leszedi az összes vikinget, ryungnak kb 30 tankja maradt. thorokat kezd építeni.
30.perc a map nagyjából el van felezve. flash 3 bct hoz. skyterran + bio flashnél, tank viking raven ryungnál. thorok lőnek bcket és viszont a seregek többi része csak repked vagy gurul. A bck leszedik a thorokat, 50 supply előny flashnél a csata után. ryung kezdi elveszíteni az expjeit. 35 perc 200v200. bcvikingraven > tankthorviking. 60 supply előnyben flash. 5 bázisra szorul ryung. flash alig mineol, de a bc sereg imba. 43 perc. 45 percnél csata, bck nyernek.

terranFlash <Bel’Shir Vestige> terranRyung (87%)
terranFlash <Akilon Flats> terranRyung (96%)

[Code S] Ro16 C csoport előzetes

Csütörtökön 10 óra 10 perctől folytatódnak a Code S csoportmérkőzései, jelen esetben a C csoporttal. Határozottan érdekes meccsek elé nézünk a 2-base timing király protossMC, a hamvaiból feltámadó, hajdanán Code S döntős zergLosira, a kreatív mech buildeket felvonultató terranGumiho, és a semmilyen, Code S kapuőrző zergCurious között.
Engedjetek meg egy kis tippeldét a végére, kommentben pedig osszátok meg a sajátaitokat!

protossMC > zergCurious
zergLosira > terranGumiho
protossMC > zergLosira
terranGumiho > zergCurious
zergLosira > terranGumiho

Köszönjük scr-nek!


Comments (29)

  • xplode

    |

    Remek összefoglaló, csak kár h kb 2 és fél évet kellett rá várni, de a lényeg h végre van 🙂
    ha már tippelünk, szerintem is 1.MC, 2.Losira lesz a továbbjutó, viszont a losira – gumoho 2-0 tippeddel nem biztos h teljesen egyetértek 😀

    Reply

  • joeace

    |

    Grat Eyesis ,

    szép munka és hiánypótló !

    Reply

  • Eyesis

    |

    Válasz joeace #2 üzenetére:
    Ezt most SCR-nek kell köszönni, én csak beszerkesztettem 🙂

    Reply

  • scr

    |

    utólag belegondolva elég nehezen megtippelhető csoport ez. curious simán megverheti gumihot, losirának lehet jó napja és megverheti MCt, de lehet nagyon szar napja is és kikap mindenkitől. hasonló tudású ember ez a 4 szvsz

    Reply

  • Eyesis

    |

    Válasz scr #4 üzenetére:
    Szerintem MC és Curious jut tovább 🙂 minnyá megnézem, hogy lehet betelni 🙂

    Reply

  • Eyesis

    |

    Válasz Eyesis #5 üzenetére:
    Sajnos már nem tippelhettem 🙂

    Reply

  • crepitation

    |

    losira és gumiho lazán hozzák a napot. mc ha így folytatja utolsó lesz

    Reply

  • scr

    |

    Válasz crepitation #7 üzenetére:
    el volt baszva a sentry immo timing és a 2. meccsen a prehive timing is :/

    Reply

  • crepitation

    |

    na most gumiho hozni fogja nekünk a ro16 legjobb meccseit 😀

    Reply

  • joeace

    |

    atyaég Gumiho olyat csinált amit nagyon rég nem láttam terrantól , elvert egy late game zerget :O

    Reply

  • scr

    |

    én mondjuk ilyet még nem láttam, hogy valaki megöli a saját ultráit 😀 legalább szaladt volna bele egy planetaryba hogy megöljön 3 scvt vagy nemtom

    Reply

  • joeace

    |

    Losira nem érdemelt győzelmet …

    Reply

  • joeace

    |

    egy maruder leszedett egy ultra cavernt meg egy inf pitet … lol

    Reply

  • crepitation

    |

    gumiho akilon flatset választja? :O a tvz winrate kb 10% gsl-ben

    Reply

  • scr

    |

    Válasz joeace #13 üzenetére:
    ja én is azt nézem, hogy nerfelni kéne a 3/3 maraudereket mert szánalmas, hogy 7mp alatt leszed 4 kb egy hatchet 😀

    Reply

  • scr

    |

    LOOOOOOOOOSIIIIIIRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    Reply

  • joeace

    |

    Gumiiihoooooooooooooooooooooooooo :DD

    Reply

  • scr

    |

    hát ez beszarás, el fogja bukni losira, mert nem használta azt a 20+ spinet időben 😀

    Reply

  • joeace

    |

    sick game xd

    Reply

  • scr

    |

    van OCje gumihonak? ha nem akkor burrowol 1 unitot losira és draw

    Reply

  • WhiteLotus

    |

    1 óra 10 perc + …. WTF 😀

    Reply

  • crepitation

    |

    aztarohadteget 😀 gumiho nagyon megérdemelte ezt a wint

    Reply

  • Eyesis

    |

    Válasz crepitation #22 üzenetére:
    na ezt nem gondoltam volna 🙂 Azt hiszem ezeket a meccseket MEG KELL NÉZZEM 🙂

    Reply

  • scr

    |

    sírni fogok, ha most megveri curious gumihot és így nem juthat tovább gumi + losira 🙁

    Reply

  • crepitation

    |

    Válasz Eyesis #23 üzenetére:
    ilyen jó seriest kb évente egyszer lát az ember
    Válasz scr #24 üzenetére:
    dettó.. curioust nem akarom ro8-ban 😀

    Reply

  • kuvasz

    |

    Jó cikk és tiszta az üzenőfal, szép munka 😀

    Reply

  • scr

    |

    Válasz kuvasz #26 üzenetére:
    uccu, spammeljétek gyorsan tele streammel! 😀

    Reply

  • crepitation

    |

    na bazzeg a tippem nagyon nem jött be 🙁

    Reply

  • princeps

    |

    Little girl refrénű dal Stephano tiszteletére 😀 LOL

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.