MondoGames Live Invitational 9 összefoglaló

Ander . e-Sport, Hírek 1098

mondogames-live-invitational-8Idén második alkalommal került megrendezésre a MondoGames Live Invitational, mely a MondoConon rendezett Starcraft II bajnokságok sorában a 9. A verseny napján, október 5-én, az elődöntőket, a bronzmeccset és természetesen a döntőt lehetett figyelemmel kísérni, élőben a MondoConon és a Wild Multigaming csapat Twitch csatornáján. A versenyzők: (P)BBQ, (T)NRG, (T)PSZ és (T)Wordix. Ha valaki lemaradt volna a bajnokságról, vagy szeretne egy összefoglalót olvasni az eseményekről az kattintson a tovább gombra. Akit csak az eredmény érdekel, annak két kép segít a tájékozódásban.

mondogames-starcraft-2-donto-agrajz

I. Elődöntő: BBQ 3 vs 0 NRG

1. Pálya: Nimubs

NGR kihasználva a pálya adta lehetőségeket egy Command Centerrel (CC) nyitott, majd nekilátott az általa preferált Mech kompozíció infrastruktúrájának kiépítésébe. BBQ egy Dark Templar drop stratégiát választott, ami a 12. perc környékén jutott el NRG bázisához, akinek ekkor egyetlen Scanje sem volt. Viszont NRG is ekkor indított egy támadást Hellionokkal. A végeredmény 11 lekaszabolt SCV és 18 porrá égett Probe. Ezt követően mindkét játékos a gazdaság és technológia fejlesztésére koncentrált. NRG továbbra is Mechre koncentrált, míg BBQ a Colossusokat és Upgradeket választotta, ezek segítségével indított egy támadást a 14. percben NRG 3. bázisa ellen, ami így nem tudott kiépülni egy ideig. Majd a 17. percben BBQ ismét célba vette a 3. bázist, bár NRG védelmét nem tudta teljesen megtörni, de komoly veszteségek árán NRG Siege Tankjainak többségét elpusztította. Illetve nem sokkal ezután egy Zealot drop ritkította meg az SCV-ket a 2. bázisnál, majd egy Dark Templar 3 további Tankot semmisített meg. Végül a 22. percben sikerült BBQ-nak egy végső támadással megtörnie NRG legyengült védelmét.

2. Pálya: Merry Go Round

Ezen a pályán NRG Reaperrel nyitott mely 2 Probeot is ki tudott lőni, de ami még jelentősebb, felfedezte BBQ előretolt Robotics Facilityjét. Ennek ellenére BBQ  droppolni próbálta NRG főbázisát, 4 Gatewayel megtámogatva, először sikertelenül. Viszont ezután folyamatosan nyomás alatt tartotta NRG bázisait és néhány előnyös összecsapásnak köszönhetően megszerezte a győzelmet.

3. Pálya: Foxtrot Labs

NRG ismét egy újabb nyitást választott és egy Widow Mine droppal akart előnyhöz jutni. BBQ is váltott és az első Gateway után egy gyors Nexussal majd a Blink kifejlesztésével indított. Így jutott abba a helyzetbe, hogy egyetlen Observer nélkül volt kénytelen átvészelni a Widow Mine droppot. Gyors reakciójának köszönhetően azonban sikerült komolyabb Probe veszteségek nélkül megúsznia a Widow Mineokat viszont rengeteg időt veszített, amíg a Probejai nem tudták gyűjteni az erőforrásokat. Végül megérkezett az Observer és sikerült megszabadulnia a Widow Mineoktól, majd egyből támadásba is lendült a Blink Stalkerekkel. Többségüket elveszítette, de közben NRG több tankját is kilőtte illetve SCV-it is megritkította. Illetve folyamatosan pótolta a kiesett Stalkereket és állandó nyomás alatt tartotta NRG 2. bázisát, míg otthon készültek a Colossusok. Mindeközben azért NRG kiépítette a Mechhez szükséges infrastruktúrát és a 3. bázis elfoglalását tervezte. Ezt azonban BBQ Stalkerei tudták egy darabig késleltetni majd a pálya adta lehetőséget kihasználva, a 3. bázisnál kiépített védelmet elkerülve ismét bejutottak a 2. bázisra. Ekkor NRG végül úgy döntött, hogy megindítja seregét BBQ 3. bázisa felé, viszont ott több Colossus és Archon állta útját, amikkel végül BBQ megszerezte a győzelmet és így bejutott a döntőbe.

II. Elődöntő: Psz 3 vs 2 Wordix

1. Pálya: King Sejong Station

Wordix 2 gyors Barracksal nyitott a bázisában, a másodikat szerette volna elrejteni, de Psz SCV-je megtalálta. Ezek után Wordix Marine és Siege Tank alapú kompozíció kiépítésébe kezdett, míg Psz Cloack Bansheeval és Hellionokkal próbált minél több SCV-t eliminálni. A Bansheenak 9 SCV-t sikerült kilőnie, de a Hellionoknak néggyel kellett beérniük, mert a Siege Tankok eltántorították őket. A játék további részében is Psz volt a támadó és dropokkal próbált jelentős károkat okozni, de Wordix mindig hárítani tudta ezeket és eljutott maximum supplyig. Majd a pálya közepén egy sikeres összecsapásból indított ellentámadással módszeresen felmorzsolta Psz seregeit. A végső lökést a 3/3 gyalogos fejlesztések adták Wordixnek és így végül meg tudta szerezni a győzelmet.

2. Pálya: Merry Go Round

Mindkét játékos a Marine plusz Tank kompozíciót választotta, egy Ravennel kiegészítve, különbséget csupán az jelentett, hogy Psz Reapere mindezt sikeresen felderítette. Viszont Wordix 2 Tankot hordozó dropját már nem vette észre időben és így Wordix 18 SCV-t tudott kilőni a főbázison.  Mikor mindkét játékos 2. CC-je elkészült 37-27 volt az SCV-k száma Wordix javára. A gazdasági előnyét kihasználva Wordix 3 Tankkal újabb támadást indíott Psz 2. bázisa ellen és jó ideig ostrom alá tudta venni, míg végül Psz Vikingek segítségével tudta visszaszorítani Wordix csapatait. Ekkora azonban Wordix már közel 40 supplyos előnyre tett szert. Bár Psz hárítani tudta Wordix egy dropját a főbázisánál, de a 2. bázisa ellen indított támadást már nem tudta megállítani.

3. Pálya: Overgrowth

Ismét hasonló nyitást választott a két játékos: Barrack, Factory és Starport gyors egymásutánban, viszont Wordix Bansheet épített, míg Psz Ravent így a Banshee nem tudott különösebb károkat okozni. Ráadásul Psz kicsit előbb tudta kiépíteni 2. bázisát is. Ezt ellensúlyozandó Wordix Hellionokkal próbált Psz 2. bázisánál károkat okozni, de Psz sikeresen hárította ezt is. Psz ezúttal Bio+Tank sereget épített és ezzel indított támadást Wordix 2. bázisa ellen, viszont a Vikingek ismét visszaszorították a támadókat. Ezt követően a seregek a Fog of Warban kergették egymást a pálya közepén és mindkét fél elszenvedett veszteségeket. Majd miután ismét rendeződtek a csapatok mindkét oldalon Psz két frontos támadást indított, egyrészt a Bio egységekkel droppolta Wordix főbázisát, másrészt a sereg maradék része Wordix 2. bázisát vette ostrom alá. Ezek a hadműveletek meghozták a várt eredményt és 143-77-es supply előnyt hoztak Psznek, aki egy újabb, végső támadással szerezte meg a győzelmet.

4. Pálya: Deadwing

Ezúttal Psz a Barracks és Gáz megépítése után egy CC-vel folytatta az infrastruktúra kialakítását, majd ezt követte egy Factory és Starport. Wordix viszont ez utóbbi épületek utánra hagyta a 2. bázis megépítését. A nyitások ellenére mégis Psz indította az első támadást, egy Marine és Hellion droppot, mellyel 11 SCV-t tudott megsemmisíteni, amivel 73-49-es supply előnybe került. Ez az előny 125-80-ra nőtt, mikor a 3. bázisok kiépültek, mivel Wordix többször is supply blockba került. Psz ismét magához ragadta a kezdeményezést és támadást indított Wordix 3. bázisa ellen és hosszabb időre ostrom alatt tartotta, még egy doom droppal is megpróbálkozott, de ezt Wordix sikeresen hárította. Talán ezen felbuzdulva Wordix kimerészkedett a pálya nyíltabb területeire, vesztére, mivel Psz egy előnyös összecsapásban megsemmisítette seregét és kiegyenlített.

5. Pálya: Catallena

Wordix 2 Barrackból indított 3 Reaperes támadást, amit szerencséjére Psz nem tudott felderíteni, mivel az SCV-t rossz irányba küldte ki. Viszont Psz is gáz alapú nyitást választott és a Hellionjai már készen fogadták a Reapereket. Majd miután Psz Hellionjai visszaszorították Wordix Reaperjeit ellentámadásba lendültek és sikeres portyát hajtottak végre Wordix 2. CC-jénél. Ezt követően Psz Cloack Bansheekkel folytatta a támadások sorozatát, az első 15 SCV-t tudott kilőni, a másodikat  pedig Wordix csak két scannel tudta levadászni. Az első komolyabb összecsapásban is a Bansheek segítették győzelemre Pszt, mivel kezdetekben a harc Wordixnek kedvezett. Végül Wordix 2 támadást is indított, melyekben már SCV-ket is bevetett, de Psz mindkettőt hárította és megszerezte a továbbjutáshoz szükséges győzelmet.

Bronzmeccs: NRG 2 vs 0 Wordix

1. Pálya: Merry Go Round

Mindkét játékos Factoryvel indított, de NRG-é egy kicsit gyorsabb volt, és egy Starport követte, míg Wordix egy CC építésébe fogott. NRG egy Cloack Bansheevel szeretett volna károkat okozni, de Wordix már készen állt Vikingekkel és egy Ravennel. Ezt követően mindkét játékos a Mech kompozíció irányába haladt, de a kezdeményezés továbbra is NRG-nél maradt, aki Hellionokkal tudott elperzselni 14 SCV-t, bár Wordix védelme az összes Helliont elkapta. Az így szerzett SCV előnyt NRG még egy 3. CC-vel is megtoldotta, illetve ismét támadást indított Wordix 2. bázisa ellen. Wordix egy Hellbat droppal próbált kitörni az ostrom gyűrűből, de NRG már készen állt egy Thorral, ami megakadályozta ezt az akciót. Innentől kezdve NRG rendszeres támadásokat indított, először Wordix 2. bázisát, majd a harmadikat vette célba, és idővel 160-130-as supply előnyre tett szert. Végül a 3. bázisnál sikerült, Banshee, Thor és Tank seregével, megtörnie Wordix védelmét.

2. Pálya: Deadwing

Ismét hasonló kezdést láthattunk a két játékostól: Factory, Starport majd CC. NRG egy Raven gyártásába kezdett, amivel sikeresen visszaszorította Wordix Cloack Bansheejét, majd magához ragadta a kezdeményezést. A Raven és Marineok kíséretében 2 Tankot droppolt Wordix főbázisába, de csupán döntetlenre tudta kihozni az összecsapást. A 3. CC-k megépülésekor NRG-nek 1 Tankja és 41 SCV-je, míg Wordixnek 3 Tankja és 32 SCV-je volt. NRG a 2. Tank megépülése után ismét egy droppal próbálkozott, amivel újfent azonos veszteségeket okozott, mint amit elszenvedett, de Wordix Combat Shield fejlesztését kilőtte. Ezt követte egy rosszul sikerült támadás Wordix 3. bázisánál, melyre Wordix egy ellentámadással válaszolt, de kénytelen volt visszavonulót fújni, mert NRG droppolta a hátországát. Az adok-kapok eredményeként NRG megszerezte a gazdasági előnyt, míg Wordix tudhatta magának az erősebb sereget, ezt ki is használta mivel ismét ostrom alá vette NRG 3. bázisát, de nem tudta megtörni. Itt NRG egy rövid időre Medivac nélkül maradt, és az újonnan építetteket egyből dropra használta Wordix 2. bázisánál, miközben a sereg többi részét Wordix 3. bázisához vezényelte. Ez a két frontos manőver 12 SCV-re redukálta Wordix munkásait, aki nem tudta kellő hatékonysággal hárítani a támadásokat. Egy végső támadással 105-52-es supply előnnyel NRG megszerezte a bronzérmet.

Döntő: Psz 4 vs 3 BBQ

1. Pálya: Nimbus

Psz kihasználva a pályát az első Barracks és Gas után egy gyors CC-t épített. BBQ agresszívan akarta indítani a mérkőzést és gyors 3 Gateway alapú támadást indított Psz ellen, de egy SCV felfedezte ezt és BBQ csapatait már Bunkerek várták. Ezt követően BBQ a Templar technológia kifejlesztésébe kezdett, míg Psz a PvT párosításra jellemző Biot választotta. Psz első portyája Medivacek nélkül indult útnak, de a Stim Pack eddigre már elkészült. Jelentős harcra egyelőre még nem került sor, bár BBQ is útnak indította a csapatait, de visszafordultak, mielőtt komoly összecsapásba bonyolódtak volna az ellenséggel. Psz serege a Medivacek megérkezésével lendült igazán akcióba és két fronton is bevetésre került. Egy drop BBQ 2. bázisánál és egy frontális támadás a rámpánál jelentős veszteségeket tudott okozni. Ezt az előnyt kihasználva Psz folyamatosan ostrom alatt tartotta BBQ bázisát, illetve azt is kihasználta, hogy BBQ-nak nem volt Observere és így komoly veszteségeket tudott okozni Widow Mineok segítségével. A folyamatos támadások felőrölték BBQ seregeit, aki kénytelen volt feladni ezt a játszmát.

2. Pálya: Merry Go Round

BBQ egy proxy Stargateből gyártott Void Rayekkel indított gyors támadást, amit 3 Gatewayel támogatott meg. Psz ezt csak akkor fedezte fel, mikor már a bázisa előtt gyülekeztek BBQ csapatai, szerencséjére 3 Barrackból gyártotta a Marineokat és néhány Bunker felépítésére is volt ideje. Viszont a Void Rayek ellen nem tartottak soká, illetve mikor Oraclek is csatlakoztak hozzájuk már a Marineok sem tudták visszaverni a támadást. Így BBQ kiegyenlítette a sorozatot.

3. Pálya: Overgrowth

BBQ most a gazdasági előnyt akarta megszerezni és a Gateway után épített egy Nexust, majd a Blink kifejlesztésébe kezdett. Psz ismét 3 Barracksból kezdte gyártani a Bio seregét 2 bázissal megtámogatva, és hamar útjára is indított egy kisebb csapatot. Sikerült is kilőniük BBQ Mothership Coreját (MSC) a 2. bázisnál, de a Photon Overcharge megvédte a bázist és a Probeokat. Ezután BBQ a Colossus technológia kifejlesztésével folytatta a játékot, közben a Blink Stalkerei a pályán kisebb összecsapásokba bonyolódtak Psz csapataival, de komoly ütközetre nem került sor. BBQ a 3. bázisát nem a megszokott helyen, hanem a főbázis alatt/előtt építette ki, mely rejtve tudott maradni és így a Templarok és Storm kifejlesztésére is jutott erőforrása. Az első nagyobb harcra a pálya közepén került sor, ahol BBQ elveszítette a Colossusait, de kilőtte Psz minden Vikingjét és Stormokkal visszaszorította megmaradt csapatait. Vikingek híján Psz támadást indított BBQ 3. bázisa ellen, de a védelmet nem tudta áttörni, viszont BBQ megpróbált egy 4. bázist is kiépíteni, amit sikerült megakadályoznia. Illetve BBQ 2. bázisára is be tudott juttatni egy droppot. Ezen a ponton BBQ magához ragadta a kezdeményezést és egy támadást indított Psz 3. bázisa ellen, aki ezt még vissza tudta verni, de BBQ átcsoportosította a seregeit a 2. bázishoz és egy neki kedvező szögből tudott harcba bocsátkozni Psz csapataival. Ezzel BBQ megszerezte a vezetést.

4. Pálya: Catallena

Psz ezúttal egy Factoryt és Starportot párosított a 2. CC-hez, míg BBQ ismét a Blink Stalkereket választotta. Psz két frontos támadást akart kivitelezni, Marine drop a főbázisnál és Hellion támadás a 2. Nexusnál, a Hellionok sikerrel is jártak és 10 Probeot porlasztottak el. Válaszként BBQ a MSC segítségével akarta bejuttatni a Stalkerjeit Psz főbázisára, de ez a támadása nem járt sikerrel. Ezt követte Psz támadása a 2. bázisnál, ami ugyancsak hárítva lett. Végül egy droppal sikerült Psznek a főbázisnál jelentős károkat okoznia, és ezzel 120-76-os supply előnybe kerülnie. Mivel BBQ a Templar technológiát választotta, ezért nem tudta kellő mennyiségű Observerrel megtámogatni csapatait, így Psz ismét előnyös csatákat tudott vívni a Widow Minejai segítségével. Mire BBQ Colossusai elkészültek, Psz már kellő mennyiségű Vikinggel rendelkezett és így el tudta pusztítani BBQ seregeit. Az állás így ismét kiegyenlítődött.

5. Pálya: King Sejong Station

BBQ újból elővette a jól bevált proxy Void Ray taktikát, de Psz ezúttal még a Stargate elkészülése előtt észrevette, hogy ellenfele mire készül. Így most tudott Missile Turreteket és Widow Mineokat építeni védekezés céljából, de BBQ megfelelően irányította az egységeit és apránként megsemmisítette Psz védelmét. Ezzel újból megszerezve a vezetést.

6. Pálya: Deadwing

BBQ a Gateway után ismét Nexust épített, de most Robotics Facilityvel folytatta. Psz egy Marine+Widow Mine droppal indít, ami kilövi a MSC-t, de a Stalkerek és a Photon Overcharge elkergeti. BBQ szinte minden lehetséges technológiát elkezd fejleszteni: Robotics Bay, 2 Forge, Twilight Council majd Dark Shrine. Az első Colossus elkészültével azonban 3 Medivac droppol Bio csapatokat BBQ főbázisánál, akik ki is lövik a Colossust. Majd átrepülnek a 3. bázishoz, ezzel átcsoportosításra kényszerítik BBQ csapatait, és ismét vissza repülnek a főbázisra, hogy egy további Colossust lőhessenek ki. Ezt a trükköt még kétszer ismétlik meg, így Psz 151-99-es supply előnybe tud kerülni, de BBQ nem hagyja magát és 1 Colossussal és néhány Templarral támadást indít Psz 3. bázisa ellen. Psz ekkora már Ghostokat is vegyít a seregébe és az EMP-k és Stormok sorozata döntetlenre hoz ki több összecsapást is. Végül a Colossusok mind elesnek és BBQ-nak csak Zealotok és Archonok alkotják a seregét, amik már nem tudnak szembeszállni az EMP-k erejével. Psz ismét kiegyenlít.

7. Pálya: Foxtrot Labs

Az utolsó pályán BBQ egy Dark Templar droppal akar indítani, míg Psz a Catallenan is használt 2 frontos Hellion támadás és Marine drop taktikát választja. Utóbbi sokkal nagyobb sikert arat és 20 Probe veszik oda, mag a Dark Templaroknak csak 7 SCV-t sikerült kiiktatniuk. Ezt követően Psz egy Bio támadással kilövi BBQ 2. bázisát és még egy Colossust is. A végső összecsapásra a pálya közepén kerül sor, de a létszámfölényben levő Bio csapatok, Viking támogatással gyorsan végeznek a Protoss sereggel.

20141005_MCLI9_Bajnok_Psz

A bajnok Psz.


Comments (2)

  • Saelil2688

    |

    Köszönjük az összefoglalót, jó lett. 🙂 Gratulálok mindenkinek, ügyesek voltatok! GG PSZ!

    Reply

  • SouNDsOfWar

    |

    szabeeeeeeeeeee

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.