Dél-Koreai helyzet: illegális fogadások és titokzatos szponzorok

Ander . e-Sport, Fontos, Hírek 1088

Olivia Wong (Olimoley), az Axiom csapat megbízott menedzsere, Twitter üzenetek sorozatában hívta fel a figyelmet a dél-koreai illegális fogadások és online bajnokságok kapcsolatára. A részletes magyarázat viszont John Baintől (TotalBiscuit) a csapat tulajdonosától érkezett. Melyet a TeamLiquid oldal volt főszerkesztője Kwanghee Woo (Waxangel) is megerősített.

Tovább olvasva TotalBiscuit leírásának fordítását találjátok.

A megbízott menedzserünk Olivia a közelmúltban vádakat fogalmazott meg online események és illegális koreai fogadások kapcsolatáról. Alant elmagyarázom az alapokat, hogy hogyan működnek a dolgok illetve, hogy mit figyeltünk meg a koreai játékosokat is felvonultató online bajnokságoknál.

  1. Rengeteg illegális fogadást kötnek Koreában és az SC2 az egyik fő célpont, mivel kellően sok, kisebb online versenyt rendeznek, ahol nincs semmilyen felügyelet. Most azt gondolhatod, hogy: „kit érdekel, hogy fogadnak?”. Amit meg is értek. A probléma nem a szerencsejátékkal és fogadásokkal van, hanem ami ebből következik.
  2. Ezek a fogadások gyorsan, valós időben köttetnek. A fogadásokat a mérkőzések kezdetéig fogadják el. A probléma az, hogy a streamek 5-10 perc késéssel nézhetőek, azaz a mérkőzés az előtt kezdődött, hogy a fogadásokat lezárták volna. Mi ezzel a gond?
  3. Az első probléma, hogy a koreai fogadók megpróbálnak, gyakran eredményesen, olyan információhoz hozzájutni, amihez nem kellene, így sokkal nagyobb bizonyossággal fogadhatnak. Ezt több módon is el tudják érni.
    1. Zaklatják a játékosokat, adminisztrátorokat és kommentátorokat, hogy adjanak ki információkat vagy a legrosszabb esetben pénzt ajánlanak fel a játékosoknak, hogy szándékosan veszítsenek. Nem tudjuk, hogy mennyi játékos adott így fel mérkőzéseket, ha egyáltalán volt ilyen, de azt tudjuk, hogy a játékosokat rendszeresen megkeresik ilyen ajánlatokkal. MMA nemrég azért törölte a Facebook fiókját, mert a koreai fogadók állandóan üzenetekkel bombázták. A koreai profi-játékosokat állandóan zaklatják ezek az emberek.
    2. Bejutnak a játékba, azt állítva, hogy kommentátorok, adminisztrátorok vagy fordítók. Itt jönnek az IGAZÁN ködös dolgok.
  4. A második probléma: rengeteg kisebb online verseny rendelkezik titokzatos koreai „szponzorokkal”. Szinte soha nem közlik a szponzoráló cég vagy termék nevét, de 1000-2000 dolláros összdíjazással rendelkeznek, ami titokzatos mecénásoktól származik. Jellemzően ezek koreai fogadók, és a játékokhoz való hozzáférésért cserébe adják a pénzt. Azt kérik, hogy a verseny mérkőzésein jelen lehessen egy „adminisztrátor”. Az adminisztrátor egy fogadó vagy egy olyan személy, aki a fogadóknak ad ki információt, megkerülve ezzel a stream késleltetését. Az még felderítésre vár, hogy ez mennyire elterjedt. Elképzelhető, hogy ezek az emberek keresik meg a játékosokat is bundázás céljából.

Ez a jelenlegi helyzet. A külföldi rajongók és játékosok körében nem kellően ismert szituáció, mivel a koreai online versenyek velejárója és természetesen, nagyrészt a nyelvi akadályok miatt sem. Még a jelentősebb versenyek esetén is van kisebb kockázat, mivel némely bajnokságok silány munkát végeznek a játék lobbik felügyeleténél. Láthattátok már, hogy milyen mikor egy spammer teleszemeteli a chatet egy mérkőzés közben, de mi van akkor, ha ezen emberek közül valaki nem spammer, hanem a koreai fogadásokhoz van köze és információval látja el a fogadókat vagy potenciálisan bundázásra ösztönzi a játékosokat? A bundázás kicsi online versenyeknél nagyon kifizetődő tud lenni. A nyeremény kellően kicsi lehet ahhoz, hogy egy játékos megfontolja, hogy feladjon egy mérkőzést, mivel így több pénzt tud keresni. Arról a lehetőségről nem is beszélve, hogy játékosok közvetítőkön keresztül a saját mérkőzéseikre fogadnak… Ez nagyon ingoványos terület.

Mi a megoldás? Részemről, úgy vélem, hogy a versenyek szervezőinek nyilvánosságra kell hoznia honnan származik a pénz. A játékosoknak és nézőknek gyanakvással kell tekinteniük azokra a bajnokságokra, melyek nem tudnak pontosan elszámolni a költségvetésükkel. A kisebb streamerek, akik szeretnének hírnevet szerezni maguknak, nyilvánvalóan ki vannak téve a kísértésnek, hogy ismeretlen forrásból fogadjanak el támogatást, de tisztában kell lenniük a lehetőséggel, hogy a szponzorok szándékai kétesek lehetnek. Ezen túl, sajnos nem tudok egyetlen jó megoldásról sem. Ez a helyzet a koreai alvilágban és nagyon nehéz megállítani.

Forrás


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.