II. PlayIT országos bajnokság döntő összefoglaló és Psz interjú

Ander . e-Sport, Interjú, Kupa 1776

PlayIT_II_OB

A II. PlayIT országos bajnokság StarCraft II versenyének döntőjében Psz és Megabite küzdöttek meg a bajnoki kupáért és éremért. A döntő mérkőzéssorozatban 3 győzelem volt szükséges az első helyezés megszerzéséhez (Bo5). A cikk további részében a mérkőzések összefoglalóját olvashatjátok. Bónusz tartalom: az Esportmilla csapata készített egy interjút Pszel, amit itt nézhettek meg, vagy a cikk végén beágyazva.

I. Pálya: Echo LE

Psz a már tőle megszokott Reaper nyitást választotta Zerg vetélytársa ellen. Megabite egy gyors felderítő Drone segítségével erről tudomást is szerzett és ennek fényében döntött egy kapzsi nyitás mellett, Hatchery, majd Gas és végül Spawning Pool. A Reperek érkezésekor a védelmet 4 Zergling és 2 Queen alkotta, de így is sikeresen elüldözték a betolakodókat. A Terran játékos nem a Reaperekkel kívánt gazdasági előnyt szerezni, hanem egy gyors 2. és 3. Command Center megépítésével, technológia terén pedig a Hellionok gyártását választotta.

A 3. Hatchery a 7. percben épült meg, de Megabite elsősorban nem Droneok, hanem Zerglingek kitenyésztésére használta. Célja, hogy támadást indíthasson ellenfele 2. bázisánál, ezt megalapozandó építette meg a Baneling Nestet is, és várta a Zerglingekkel a Hellionokat. A terv működött, a Zerglingek visszaszorították a Hellionokat és indulhatott is az ellentámadás. A Banelingek betörték a 2. bázisnál épített, Bunkerrel megerősített Supply Depot falat és komoly veszteségeket okoztak a Terran játékosnak, aki kénytelen volt csapatait visszavonni a főbázisra. Ezután a Zerglingek először a 2. bázisnál épített két Engineering Bayt kezdték el támadni, melyek a +1 gyalogsági fejlesztéseken dolgoztak. Viszont mikor Psz seregei elkezdtek mozgolódni a rámpán a Zerglingek inkább a főbázisra próbáltak meg betörni. Végül sem a fejlesztéseket nem sikerült megakadályoznia, sem a főbázisra nem sikerült betörnie a Zerglingeknek és a Terran katonák visszafoglalták a 2. bázist.

Megabite a 2. bázis ostroma közben figyelt arra is, hogy legyenek még lehetőségei, ha a támadást vissza verik, ezért is épített 2 Evolution Chambert, egy Lairt, majd a Spiret, illetve állt át a Zerglingekről Droneok tenyésztésére. Psz az ostrom megtörése után másfél perccel indította meg első gyalogsági támadását, melyet Medivacek is kísértek. A Zerg játékos azonban Zerglingek és Banelingek használatával hárítani tudta azt, illetve Mutaliskekkel biztosította újonnan kiépített 4. bázisát, majd egy újabb támadást is hárított a 3. bázisnál. Bár a Terran csapatok nem tudtak egyetlen bázist sem megsemmisíteni, de a 17. perc felénél 25 Supply előnybe hozták Pszt (129-104), illetve a gyalogsági fejlesztései is +2/+2-nél tartottak a Zerg +1/+1-el szemben. Ezt az előnyt kihasználva indított Psz egy újabb támadást a 3. bázis ellen, mely néhány sikeres Widow Mine találatnak köszönhetően hamar megtörte a védelmet és Marine-Marauder csapatok így elpusztíthatták a 3. bázist. A Terran játékos viszont nem érte be ennyivel és tovább nyomult, de csapatai megfogyatkoztak és végül a Medivacjei védelem nélkül maradtak így a Mutaliskek többet is le tudtak lőni menekülés közben.

A játékban továbbra is Psz maradt az agresszor és egy-egy Medivac droppal támadta meg ellenfele 3. és 4. bázisát. A seregei azonban nem érték el a kritikus létszámot így Megabite tudta hárítani a droppokat. Ezért Psz egy rövid időre erőt gyűjtött, majd újabb támadásokat indított a 3. és 4. bázisok ellen, ezúttal sikerrel járt és mindkét bázis elpusztította, illetve Megabite seregeit is felszámolta (187-121-es Supply előny). A Zerg játékos így kénytelen volt feladni, és Psz megszerezte az első győzelmet.

II. Pálya: Expedition Lost LE

Ezen a pályán Megabite ragadta magához a kezdeményezést és egy gyors Hatcheryt helyezett el ellenfelének bázisának közelében, az elpusztítható jég akadály mellett. A Hatchery körüli Creepen Spine Crawlereket épített, melyek segítségével elkezdte áttöri a jeget és Zerglingek tenyésztésébe kezdett. Psz viszont felfedezte, hogy vetélytársa mire készül, ezért Bunkerekkel építette körbe rámpájának feljáróját. Megabitenak ezek után már nem sikerült megszereznie a gyors győzelmet, de így is egy időre a főbázisára tudta beszorítani ellenfelét. Közben elfoglalta 2. bázisát és elkezdte a technológiáját fejleszteni: Roach Warren, Baneling Nest, Lair. A Terran játékos Siege Tankokkal erősítette meg védelmét és közben Bansheekat épített, melyeket a Cloacking Field fejlesztéssel is felszerelt. Ezt azonban a Zerg játékos meglátta és minden bázisát elláta Spore Crawler védelemmel, beleértve az újonnan épülő harmadikat is.

A nyitásnak köszönhetően Psz a 11. percig várt, hogy elfoglalja 2. bázisát, de ezzel egy időben már néhány Helliont és Bansheet is útnak tudott indítani, hogy ő maga is károkat tudjon okozni vetélytársa gazdaságában. A Hellionokat a Roachok és Zerglingek visszaverték, és a Bansheek sem tudtak közelébe jutni a Spore Crawlerek által védett Droneoknak, de a 3. bázis felé tartó Droneok már nem voltak ilyen szerencsések, és egy Banshee többet is kilőtt. Az első komoly Terran támadás a 15 percnél érkezett Marineok és Hellionok Medivac kísérettel, bár a Zerg csapatok hárították, cserébe komoly veszteségeket szenvedtek. Egy rövid időre békében ténykedhetett a Zerg játékos és el is készítette a Spire és Infestation Pit épületeket. A 17. perc előtt kicsivel érkezett egy Drop a Zerg főbázisra és egy a 3. bázisra, utóbbit könnyedén hárította a védelem, előbbi viszont komoly károkat okozott, ráadásul fél perc múlva követte egy Marauder Drop, melyet Banelingek állítottak meg. Megabite ekkor úgy döntött, hogy ellentámadást indít Banelingekkel, Roachokkal és Zerglingekkel, utóbbiak még a +2/+2-es fejlesztéssel is rendelkeztek, míg a Terran gyalogság csak +1/+1-el. A Zerg csapatok a 3. Terran bázist vették célba, de nem megfelelően álltak csatasorba és a Banelingek nem megfelelő célpontokat robbantak fel így Megabitenak sokba került ez az ostrom is.

A 20. percben Psz 11 Supply előnyben volt (145-134) és fél perccel később, már a fejlesztésbeli hátrányát is behozta. Ezt kihasználva indított meg egy újabb támadást, mely ellenfele 2. bázisát vette célba, és sikerrel is járt. Bár Megabitenak sikerült vissza szorítania a támadást, de sok egységet kellett feláldoznia. A Terran játékos pedig gyorsan újratermelte seregét és ismét támadásba lendült, ezúttal a 3. bázis sikerült elpusztítania. A Zerg sereget most már Ultraliskek is erősítették így a Terran ostrom megállítása után egy ellentámadás is útnak indult, de az alacsony létszám és a csapatok szétszóródása miatt a Terran gyalogság könnyedén elpusztította a Zergeket. Ezek után, a 25. percre, Psz Supply előnye 37-re növekedett (147-110) és így meg tudta indítani a győzelmet hozó támadást, mely elpusztította a 3. bázis és a Zerg sereg többségét.

III. Pálya: Coda LE

Psz ismét az 1. pályán is látott stratégiát választotta, Reaper nyitás, melyet Factory technológia és 2. gyors Command Center kísér. Megabite pedig most is egy új megközelítéssel próbálkozott és Roachokkal és Zerglingekkel indított támadást a Terran 2. bázisa ellen a 7. percben. A Terran játékos későn vezényelte a Bunker és Supply Depot falhoz az SCV-ket javításra, és így a Zerg egységek át tudtak törni, de néhány jó Widow Mine lövés megtörte az ostrom első hullámát. Psz folytatni is akarta az erőforrások kitermelését, de a vetélytársa egy újabb adag Zerglinget zúdított a 2. bázisára. Ezúttal Megabite sikeresen megtörte a védelmet, több SCV-t is elpusztított és még a főbázisra is betört, közben pedig elkezdte kiépíteni 3. bázisát. Psz végül a 2. ostromot is felszámolta, de a Zerg játékos nem érte be ennyivel és egy 3. adag Zerglinget is támadásra vezényelt, de azokat két jól irányzott Widow Mine lövés mind elpuszította. A 12. percben a Terran Supply előnye 68-60.

A 13. percben indult meg az első Hellion támadás a 3. Hatchery ellen, de Zerglingek sikeresen hárítják. Ezt követően két Medivac juttat be egységeket a Zerg főbázisra, ahol a Marine és Marauder csapatok elpusztítják a frissen elkészült Spiret és a későn érkező védelem miatt a Lairt is. Megabite még a Lair megsemmisülése előtt el tudta kezdeni egy újabb Spire építését, és 4 Mutalisket is kitenyésztett a Spire elvesztése előtt, bár ez kevés a Medivacek távol tartására. Psz ezt ki is használta és egy Medivackel egységeket dobott le a Zerg 3. bázisánál, melyet egy Widow Mine kivételével eltakarít a Zerg védelem, viszont az az egy Widow Mine háromszor is tudott robbantani a bányászó Droneok között összesen több, mint tízet megölve.

A 17. percben újabb 3 egységekkel teli Medivac érkezett a Zerg főbázisra és újból elpusztult a Hatchery, ezzel egy időben a 4. Hatchery megépülését is megakadályozta néhány Terran egység. A 18. percre Psz Supply előnye elérte a 40-et (144-104), és a Mutaliskeket is sikerült mind kiirtania. Egyetlen dolog állt csupán az utolsó mindent eldöntő támadás útjában, elmaradt a Combat Shield fejlesztés. Mikor ez is elkészült már 60 fölött járt a Supply előny (173-110) és a Terran sereg megindult a 3. és 4. bázis felé. Creep híján nem kellett nagyon óvatosan közelíteniük és gyorsan elbántak a Zerg sereggel, majd a Hatcheryk is egymás után pusztultak el. Ezzel a támadással Psz megszerezte a bajnoki címet. GG WP!

Psz 3 – 0 Megabite

20150425_161936_PlayIT_Winners

A bajnok Psz és a 2. helyezett Megabite.

 


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.