Magyarország legjobbjai: Breach

esfrost . Interjú 1710

Legújabb interjúsorozatunkban Magyarország legjobbjaival beszélgetünk, hogyan is vélekednek a magyar top játékosok a StarCraft II-ről, a balanceról, milyennek látják a játék elmúlt két évét. Kiderül, hogyan érték el azt a szintet, ahol jelenleg állnak. Tervekről, célokról, lehetőségekről. Első áldozatunk nem más, mint hazánk legmagasabban rangsorolt játékosa, Breach. A tovább után az ő válaszait olvashatjátok.

SCIIHU: Kérlek mutatkozz be azoknak, akik esetleg nem ismernének. Mivel foglalkozol, mikor nem starcraftozol?

Breach:  Orosz Dénes vagyok, 21 éves és angol-történelem szakos tanárnak (ELTE BTK) készültem, mielőtt elkezdtem teljes időben az SC2-re koncentrálni.

Hogyan ismerkedtél meg a játékkal, mi fogott meg benne? Mi teszi számodra ennyi idő után is szerethetővé?

Még az ősidőkben a BW fogott meg, amikor először volt netünk otthon, ezzel a játékkal kezdtem el játszogatni, először csak funolásképp, majd picit komolyabban, egészen addig a szintig, amíg magyar viszonylatban, ha nem is a legjobb, de egy jó játékosnak tarthattam magam. Az tetszett meg benne, hogy pörgős játék, gyorsan kell dönteni, plusz űrlények ádázul irtják egymást. Ez mai napig is tart, mondhatjuk úgyis, hogy függővé tett a játék.

Hogyan szoktál gyakorolni? Vannak fix partnereid vagy inkább csak ladderezel?
Mennyi időt szánsz egy átlagos napon gyakorlásra?

Is-is. Jelenleg a lengyel pro-házzal vagyok kapcsolatban, mint hivatalos online practice partner, így Mana, Breathe, Snute stb. általában kapható egy egy BO3-BO5re. Amúgy sokat ladderezem is, ott lehet jól fogni a csízeket, vagy egy-egy buildet éles helyzetben is kipróbálni.
Bár sokszor frusztráló, de jóérzés, ha sok az ember pontja. 😀

Szerinted mi kell ahhoz, hogy valakiből Grandmaster játékos váljon? Pusztán gyakorlás és elszántság? Esetleg valami más?

Megválaszoltad szerintem a kérdésedet, de tegyük hozzá, hogy az elszántság a legfontosabb. Anélkül az ember nem tudja áthidalni a nehezebb (kevésbé sikeres) időszakokat, amikor úgy érzi, semmi sem sikerül. Igazából a tudatosság, türelem, precizitás ami nagyon fontos. Ezek segítségével bármit meg tud csinálni az ember. Legalábbis szerintem. GM-et mindenképpen.

Szoktál célokat kitűzni magad elé, mikor játszol? Ha igen, mik a közeli és távlati terveid? Céljaid között szerepel, hogy főállású progamer legyél?

Mindenképpen kellenek célok, a tudatossághoz hozzátartozik, hogy tudja, hogy mit akar elérni. Ha úgy vesszük, most is „főállású” progamer vagyok, mivel csak erre koncentrálok az utóbbi időben. De szeretnék mindenképpen egy magasabb szintre lépni, ismert/elismert lenni a prosceneben, ami felé, úgy érzem jól haladok, bár még sok dolog van, hogy teljesüljön ez a célom.

Ha már a „progaming-nél” tartunk, nemrég kiléptél az nfteamből és csatlakoztál a team amityhez. Mi történt veled azóta? Tagjuk vagy még? Mivel nyújt számodra többet egy külföldi csapat?

Az amity sajnos inaktivitás miatt megszűnt, de a csapatom nagy részét és az orgát felvették a MANGO GAMING csapatába, ahol jelenleg is játszom. Egy külföldi csapat tud támogatást nyújtani (felszerelés, pénz, kevés hype), emellett folyamatos practice lehetőség és CW-k tömkelege. Ez mindenképpen kell, hogy az ember le tudja küzdeni a tétmeccs miatti izgalmat és/akár jobban is tud játszani ilyen környezetben, mint a gyakorlás során.

Térjünk rá egy kicsit a játékra. Mit gondolsz, milyen jelenleg a Starcraft II? Sokan felhozzák a balance témát, te mit gondolsz az egyes matchupokról? Nehezebb lett a TvZ a patch után?
Mi a véleményed a TvP lategameről?

TvZ mindenképpen nehezebb lett, de ez korántsem jelenti azt, hogy az egyik vagy a másik fél imba. Egyszerűen early gameban nagyon nehéz mostmár a zerget megszorongatni, úgy kell hozzáállni, hogy a meccs minimum 15 perces lesz, ha nem több. Lehet az elején nyomást gyakorolni, de igazából vagy 10-15 nyitás, ami eddig többé-kevésbé használható volt, most teljesen használhatatlan lett az overlord és a queenbuff együttes hatása miatt. Jól kell deríteni, míg a zerget minden scout lehetőségtől megpróbálni elzárni és közben a lehető leggreedybben a lategame fele haladni. Plusz macro.
Plusz jó kontrol. És persze egy-egy jól helyezett 11-11. ^^

A TvP igazából, ha úgy vesszük nem imba matchup. Csak iszonyatosan frusztráló. Amiatt az, mivel rengeteg a BO win, mindkét oldalon. Ilyenkor az ember hajlamos azt hinni, hogy teljesen imba a matchup, pedig arról van szó, hogy az első 5-6-7-8 percben szinte lehetetlen teljesen megbízható derítést csinálni, és így a döntések nagy részét intuícióból kell megoldani, ami ahhoz vezet, hogy teljesen rossz döntések is születhetnek, mivel nagyon nehéz felmérni, hogy milyen pozícióban van az ember a játék  során.
A P lategame erős, de csak amiatt mivel a legtöbb P opener iszonyatosan greedy és erősen egység cutos, viszont, ha tudják fogni az előnyük percről percre exponenciálisan növekszik. De nem lehetetlen.
Igazából okosabb, kevésbe könnyen defelhető pályák tennének jót a TvP matchupnak, nem lenne
3base vs 3base minden meccs, mivel teljesen esélytelen támadni mindakét félnek.

Aktív résztvevője vagy a magyar online, de inkább offline versenyeinek.  Hogyan látod a magyar esport helyzetét? Létezik?

Ez egy jó kérdés. A magyar esport az az emberek. Létezik?

Hogyan készülsz fel mentálisan egy komolyabb versenyre? Legyen az akár egy ZOTAC kupa, vagy egy magyar offline verseny. Nem izgulsz? Hogyan viseled a vereséget?

Cigi, kávé, opener vagy mindgame végiggondolása. Nyugalmat és türelmeterőltetek magamra. Izgulni izgulni szoktam, de hátrányból mindig jobban játszom, mint előnyből. Kevésbé izgulok. A vereséget baromi rosszul viselem akkor, amikor nem azt a teljesítményt nyújtottam, amire képes vagyok. Ha kihoztam magamból, azt amire képes vagyok, és mégis kikapok, akkor az csak egy megerősítés arra, hogy gyakorolj többet.

A Stephanos meccshez kapcsolódva, milyen érzés olykor a világ legjobbjai ellen játszani? Ilyenkor nagyobb a nyomás? Vagy csak plusz motivációnak fogod fel?



Úgy próbálok játszani, mint bárki más ellen. De izgulok persze :D, néha könnyebb dolgom van, mivel tudom, hogy játszanak, ők meg nem tudnak rólam semmit.

Szóval tudtad, hogy Stephano bepróbálkozik ezzel az allinnel? Tudatos volt a banshee counter?

Az allint nem tudtam, de azt igen hogy szereti az early rócsot.

Ha meg kéne nevezni valakit, akinek a játékát igazán elismered, ki lenne az, és miért ő?

Grubby, mert ő az egyetlen toss, aki ésszel játszik. Keen, mert ő a legjobb terran! (Csak még vár.) Julyzerg, mert ő volt sokáig a kedvencem BW-ben. És főleg NaDa, mert sokáig ő volt a motiváció, hogy tovább játszak.

Mit gondolsz a magyar közösségről? A magyar Starcraft II elmúlt 2 évéről? Milyennek látod a jövőt?

A magyar közösség lehetne összetartóbb, több interaktivitás kellene, és több offline event, ahova soksoksoksok ember eljönne és megismernénk egymást, versenyeznénk. Megmutatnánk a többi gamer communitynek, hogy miről is van szó. A magyar SC2 elmúlt két éve a körülményekhez és a lehetőségekhez képest egész sok mindent magába foglalt, szerintem innét még bőven tovább lehet fejlődni, de ehhez mindenkinek a segítsége kell.
Hungary Hwaiting!!!

Ha már a jövőbe tekintünk, még az idén jön a Heart of the Swarm kiegészítő. Várod már?
Jót fog tenni a vérfrissítés?

Mindenképpen, de remélem jól végiggondolják majd az új egységeket. A másik nagy reményszintű dolog nálam, hogy úgy is átalakítják a játékot, hogy kevesebb mineralpatchre optimalizálják, ezáltal egy pörgősebb, aggresszívabb játékot kapnánk.

Így a végén, üzennél valamit a magyar közösségnek?

Mindenkinek köszönöm, aki valaha szurkolt nekem, aki nézte a streamemet (remélem valamikor tudok majd streamelni pár alkalom erejéig). Gyakoroljatok, hogy jobbak legyetek, szervezzünk versenyeket. Legyünk sokan, legyen egy jó esport Magyarországon!

 

*A képért köszönet L!onelnek

/Ha esetleg lenne valami, ami érdekel titeket a top játékosokról, kérdezzetek bátran! Kérdéseiteket feltehetitek kommentben, amire majd a következő interjúalany (PSZ) reményeink szerint készségesen válaszol./


Comments (11)

  • esfrost

    |

    Örülünk Eyesis Vincent?

    Reply

  • TinyBee

    |

    Az interjú jó lett GRAT!nekem még lennének kérdéseim:
    Akkor breach az iskolát ott hagytad?:(
    Most akkor gondolom ezerrel sc2.Bár szerintem soha nem fogok sokat játszani mert elveszi a kedvem a sok all in.
    Sok sikert kivánok mindenképpen ha ez az életcélod.
    a következő alany ki lesz?

    Reply

  • esfrost

    |

    A következő alany PSZ, elsősorban tőle kérdezzetek 🙂

    Reply

  • Tegor

    |

    Jó kis interjú lett, nah meg az a game is epic lett Stephano ellen 😀 gogo Breach!!!

    Reply

  • joeace

    |

    Hű ezt a meccset még nem is láttam, tetszett nagyon 🙂
    Ezt a bulidet muszáj kipróbálnom a ladderen..

    Bár azt nem tudtam eldönteni hogy a 17 CC az hiba volt vagy csak elcsúszott.. ?

    Reply

  • huncs

    |

    Jó az interjú és a meccs is! Az, hogy a sulinak vége-e, az engem is érdekelne, de örülnék neki, ha lenne egy magyar aki ebből jól megtudna élni. Sok sok tovább gg-t!

    Reply

  • Gepzsir

    |

    Breach, nagyon boldoggá tennéd a kicsi szívem ha végre küldenél egy sztárfotót a kupával amit küldtünk, had szórjuk az igét, hogy eza srác nyerte meg!

    Reply

  • Eyesis

    |

    Válasz esfrost #1 üzenetére:
    🙂 Még több ilyet, még több ilyet! 🙂

    Reply

  • Eyesis

    |

    PSZ: Mikor lesz meg a GM? 🙂
    Milyen érzés, hogy már van egy magyar terran, aki GM, ez segít még többet gyakorolni, vagy inkább idegesít?
    Te is hasonlóan látod a balance kérdést, mint Breach?
    Milyen érzés volt először válogatottként játszanod a hazádat képviselvén?
    Mi volt a legnagyobb eredményed, amit Te ennek tartasz?
    Szoktál új BO-kat kitalálni, kísérletezni, vagy GSL és hasonló közvetítésekből próbálsz ellesni újdonságokat?
    Ha csak egyet választhatnál, akkor melyiket játszanád legszívesebben? All-in, cheese, late game?
    Melyik a kedvenc felállásod, és miért?
    Melyik a kedvenc egységed, és miért?
    Melyik egységet utálod a legjobban, és miért?
    Átlagosan mennyit játszol hetente? (Mindegy milyen accounton 😉 )
    Mit gondolsz, mikor jött ez az a pillanat, amikor kimagaslottál a hazai játékosok közül?
    Mit gondolsz, miért sikerült ez?
    Hajrááááááááá 🙂

    Reply

  • Delebriel

    |

    Ezt a meccset nem is láttam, de könnyesre röhögtem magam azon a 2 perces supply javításon. 🙂
    GG WP, gyönyörű game volt. 🙂

    Reply

  • sayanfighter

    |

    Keen a legjobb terran? Ez érdekes, vár de mire, hogy elvigyenek előle 10 kupát, amúgy szerintem MarineKing-nek vannak a legszebb momentumai az összes terran közül.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.