TSL4 – Interjú a bejutottakkal #1

Hero . Interjú 1114

Úr ég, mi ez?! Hogyan? Milyen sötét erők munkálkodnak a háttérben? Vagy lehet, hogy ez a valóság? Ez tényleg a legújabb TSL? Neee…

De igen! Ez nem ámítás, ez valóban a TSL4, amiről egy ideje már tudhattok is, de most ide is elérkezett ez a kis üstökös. Én már nagyon vártam, hogy ismét úgy kezdhessek egy bejegyzést, hogy „T-S-L”, ti pedig talán már el is feledkeztetek az egészről, de semmi gond, ez a korral jár.

Az első bejegyzés ebben a témában három interjút tartalmaz a már bejutott versenyzőktől, de aki végigkövette a TSL3-at, az tudhatja, hogy ez csupán csak ráhangolódás a kétszázezer oldalas megacikkekre!

Kellemes olvasgatást tehát, és ne feledjétek, sohasem tudhatjuk, hogy nem-e köztük lapul a majdani végső győztes!

ESC.DAISY


Mesélj egy kicsit az RTS tapasztalataidról. Mivel játszottál az SC2 előtt?

Én is az egykori Brood Warosok közé tartozom, hiszen én is szerettem volna BW pro lenni annak idején. Sikerült is A-, A szintet elérnem a PGtour-on, de végül nem sikerült bekerülnöm a prok közé.

Mielőtt Németországba költöztél és az ESC csapatához igazoltál, a Primeban játszottál. Hogy kerültél a csapathoz?

Már azelőtt a Prime Clan tagja voltam, mielőtt pro-gamer csapat lett volna, így a váltáskor az edző javaslatára én is hivatalos tag lettem.

Milyen volt a Prime-ban játszani?

Nem igazán tudok erre mit mondani, hiszen csak egy évig voltam a csapat tagja, a csapatházban sem töltöttem el olyan hosszú időt, szóval nem tudtam annyira megismerkedni a többiekkel.

Mesélj nekünk a Németországba költözésedről és a klán váltásodról. Mik a céljaid?

TypeReal javasolta nekem az ESC-et, akik pár hónap megfigyelés után leigazoltak. Németországba pedig azért jöttem, mert a GSL az egyetlen verseny Koreában, miközben online megmérettetéseket nem igazán tartanak, és csak azért külföldre utazgatni, hogy részt vehessek egy-egy versenyen, eléggé költséges.

Miképp szereztél tudomást a TSL4-ről? Mi vett rá, hogy megpróbálj bejutni rá?

Már az első szezonja óta tudok a TSL-ről. Ez egy igazán nagy és híres verseny.

A selejtező előtt aligha fogadtak volna rád, mint a végső győzelemre is esélyes résztvevőre. Te mit gondoltál az esélyeidről?

Még nem vagyok ismert. Egy nevesebb versenyen sem díszelgett még a nevem a dobogó körül, így érthető, hogy sokak számára meglepetés a győzelmem. Azonban attól még, hogy nem vagyok híres, nem hiszem, hogy képességek terén hiányt szenvednék a többiekhez képest, így számomra egyértelmű volt, hogy ezt a selejtezőt meg fogom nyerni.

Ki szorongatott meg a leginkább a menetelésed során?

Nem volt szorongató meccsem. Egyszer kaptam csak ki, akkor is egy baneling all-intől. Nem a képességeim miatt veszítettem, szóval nem is igazán érdekelt, csak a következő meccset vártam.

Hogy érzed most magad, hogy diadalmaskodtál és bejutottál a TSL-be?

Nagyon boldog vagyok. A DreamHackről csinálom ezt az interjút, qxc pedig itt van mellettem, és azt mondja, hogy a TSL4-et sokan fogják nézni, én pedig sok rajongót szerezhetek. A DreamHacken nem jutottam tovább a csoportkörből, de a TSL-en nevet akarok szerezni magamnak.

Mit kellene tudniuk a rajongóknak a játékstílusodról?

A stílusomról? Lehet nem kéne ezzel dicsekednem, de szerintem nincs különösebb stílusjegyem. Ha valamit mégis ki kellene emelnem, akkor talán azt mondanám, hogy az ellenfeleim gyakran legyőznek olyan meccseken, ahol hátrányból sikerül visszajönniük. Ha majd nézitek a streamemet, akkor biztos szórakoztatónak találjátok, amikor bedühödök egy-egy ilyen meccs után.

Valamit még így a végére?

Szeretném megköszönni az Icy Boxnak és a QPaD-nak, hogy szponzorálják a csapatomat, az ESC-et.

Elkeserít, hogy ilyen hamar kiestem a DreamHacken, de a TSL4-en szeretnék jól szerepelni. Valamint még nem vagyok kiemelt a TeamLiquiden, szóval hamarosan ezt is el szeretném érni. Ha egy TL admin olvassa ezt, akkor kérem emelje ki a streamem! A TL felhasználónevem ESCDaisy. [Sz\J: Az igen….:D:D]

Ja, és TaeJával itt siránkozunk, hogy a Zerg menynire OP. Nem tudjuk elhinni, hogy a GESL-en az első négy helyezett Zerg lett. Valószínüleg a Dreamhacket is egy Zerg fogja megnyerni. Zerg Imba!

Végezetül pedig szeretnék a rajongóimnak üzenni, akik nézik a streamemet, még ha nincsenek is olyan sokan. Köszi fiúk!

ACER.NERCHIO


Szia. Köszönjük, hogy válaszolsz a kérdéseinkre és gratulálunk a kvalifikációdhoz! Elég híres vagy, de azért biztos vannak páran, akik nem ismernek téged annyira jól. Miért is nem mutatkozol be?

Sziasztok, a nevem Artur Bloch és Lengyelországból származom, ami valószínűleg a legerősebb ország Koreán kívül… vagy legalábbis remélem, hogy az. Talán a legfontosabb, amit tudnotok kell rólam, hogy én még jelenleg is tanulok, a Starcraft 2 pedig csak egy hobbim, de azért elég sok időt rászánok. Nagyjából azt szeretem, amit a kockák többsége: könyveket olvasni, filmeket nézni, de ezek mellett szeretem még a tengert, a tengerparti nyaralások pedig elengedhetetlen a számomra.

Te nem vagy az az „ismeretlen TSL hős” típus. Milyen eredményeket értél el eddig az SC2-ben?

Na igen, talán páran már hallottak rólam, de mivel még egyszer sem voltam az Egyesült Államokban, hogy részt vegyek  egy ottani versenyen, ezért nem vagyok olyan népszerű, mint mások, még ha képességek terén közel azonos szinten is vagyok velük. Szeretek otthonról játszani, de ettől még a LANokon is jól szerepelek, még ha egyesek mást is állítanak. A legnagyobb eredményem szerintem az IPL2-es második helyezésem és a Battle in Berlin megnyerése.

Milyen érzés, hogy már magad mögött tudhatod a kvalifikációs szakaszt?

Azt kell, hogy mondjam, biztos voltam benne, hogy előbb vagy utóbb bejutok, de azért jelentkeztem most, mert egészen egyszerűen szeretek a Starcraft 2-vel játszani, és egyáltalán nem volt bennem az, hogy muszáj jól szerepelnem. Eléggé csalódott vagyok, hogy több selejtezőn már nem vehetek részt. Lehet, hogy a második helyet kellett volna választanom a győzelem helyett!

Elég zsúfolt volt a felhozatal a mai tornán. Olyan játékosokat ejtettél ki, mint Bly vagy SaSe, mire eljutottál a döntőig. Miután előző nap kiestél az EU selejtezőből, hogyan láttad az esélyeid az észak-amerikai selejtezőn?

Az EU-s vereségem nagy butaság volt, és csakis magamat okolhatom érte. Lebecsültem az ellenfelem és nem is játszottam elég körültekintően, ezeket pedig nagyon meg lehet torolni egy BO1-ben. A mostani selejtezőn nem gondoltam, hogy esetleg nyerhetek, főleg mivel hasonló kaliberű játékosok ellen kellett játszanom a saját szerverükön. Be kell valljam, nehezebb versenyre számítottam, főleg a SaSe elleni meccseknél, hiszen az előző DreamHacken rommá vert.

Melyik volt a legnehezebb meccsed?

A döntőt leszámítva minden meccset könnyedén vettem, de SaSetól féltem, mert Protoss, és már többször is legyőzött ezelőtt.

A döntőben 0-2-es hátrányban voltál Bischuval szemben. Mi járt akkor a fejedben?

Nem sok. Ilyenkor általában bekapcsolom a szörnyeteg módot és arra gondolok, hogy „Most elpusztítalak”. Ez sajna nem mindig válik be.

Hogyan tudtál visszajönni? Milyen változtatásokat hoztál?

Az első két meccsen agyatlanul játszottam, mint egy robot, aki végigvisz egy bizonyos buildet és nem reagál az ellenfelére. Nem szeretek várni a meccseim között, a második elődöntő viszont elhúzódott, így nem tudtam a legjobbamat nyújtani. Megfigyeltem, hogy az ellenfelem legtöbbször robora épülő 2 base all-ineket nyomat, úgyhogy a második meccs után már könnyebb volt a számomra. Egyszerűen csak nem a megszokott mód játszottam, az ellenfelem pedig nem tudott rá reagálni.

Hogy érezted magad, mikor nyertél?

Mivel az utolsó pár fordulót felvételről közvetítik, mindig bekapcsolom a streamet, hogy halljam miket mondanak a kommentátorok a meccseimről, közben pedig olvasgatom a TeamLiquiden a kibeszélőt. Magába forduló személyiség vagyok, nem is nagyon mutatom ki az érzelmeimet, de azért csalódott voltam, hogy a többi kvalifikációs tornán már nem vehetek részt.

A közvetítés alatt Mr. Bitter megjegyezte, hogy éppen hogy csak lecsúsztál a TSL3-ba való bejutásról, és volt olyan kvalifikációs torna, ahol pont Thorzaintól, a későbbi győztestől kaptál ki. Végignézted a menetelését, miközben az járt a fejedben, hogy „ez akár most én is lehetnék”?

Ez egy elég jó történet. Thorzain pont azon a versenyen kvalifikálta magát, ahol velem is összekerült, 2-1-re legyőzve engem. Az első meccset én nyertem Shakuras Plateau-n, ezután pedig legyőzött Xel’Naga Cavernsen és Metalopolison, de utóbbin egymás mellett volt a kezdőpozíciónk, így szerintem érthető, hogy akkor nagyon dühös voltam. Már csak azért is, mert nem hiszem, hogy akkor jobb lett volna nálam Thorzain. Az már egy másik kérdés, hogy mi lett volna a TSL3-on, ha akkor kiejtem őt. Szerintem a teljesítménye negyedéig sem tudtam volna felérni.

Természetesen még nagyon korai ilyet kérdezni, de mire számítasz, hogyan szerepelsz majd a TSL4-en? Szerinted meddig juthatsz el?

Mivel ez egy online verseny és lesz elég időm fejben is felkészülni minden egyes meccsre, szerintem jól fogok szerepelni, de sok függ attól, hogy kikkel kerülök majd össze, és hogy mennyi Koreaival kell majd megmérkőznöm. Ha sikerül a legjobbamat hoznom, akkor nem okozhat problémát az elődöntőbe jutás.

Mik az erősségeid? Milyen meccsek fekszenek neked a leginkább?

A legmagabiztosabban a ZvZ-ben érzem magam, a ZvP pedig egyértelműen a mumusom, szerintem sohasem fogom tudni megérteni ezt a matchupot. Az egységeim helyes irányítása és megfelelő pozícionálása pedig valószínűleg a legerősebb pontom, hiszen sok meccset nyerek ezeknek köszönhetően.

Kit szeretnél még a kvalifikáltak névsorában látni? Kivel szeretnél összekerülni?

Szeretném, ha ParanOid bejutna, mert annyira szuper! Rajta kívül még Scarlett, viOlet és Bly bejutása is nagyon örömteli volna.

Mondj egy vicces dolgot önmagadról, amit mások valószínűleg még nem tudnak.

Minden LANon próbálok olyan helyet találni, ahol lehet palacsintát kapni. Imádom a palacsintát! Sajnos ez valószínűleg nem új a lengyelek számára, hiszen ezt itt mindenki tudja.

Mielőtt még elköszönnénk, üzensz valamit a rajongóidnak?

Remélem, hogy a jövőben én lehetek majd a legjobb Zerg Koreán kívül, vagy legalábbis egy szinten lehetek Stephanoval (szerintem nagyon közel vagyok). Mint mindig, köszönöm a támogatást és hajrá team Acer!

Remek, nagyon szépen köszönjük, már izgatottan várjuk, hogy láthassunk a TSL-en!

ST_Curious


Kemény selejtezőn vagy túl. Hogy vagy?

Gondoltam, hogy nehéz lesz, mert sok koreai vett részt a tornán, de nagyon örülök, hogy sikerült kvalifikálnom magam. Azonban ez mit sem ér, ha a TSL4-en már az elején kiesek, ezért még jobban szeretnék játszani és jó meccseket mutatni a nézőknek. [SZ\J: Ó, igen. Koreaiak, akik jó meccseket akarnak mutatni nekünk? Ez már biztosan a TSL!]

Kicsit bemutatkoznál a Starcraft 2-es rajongóknak, akik a világ minden pontjáról követik az eseményeket?

Brood Waros profi játékos voltam, mielőtt elkezdtem volna a Starcraft 2-vel játszani. Azért váltottam, mert meg akartam valósítani az álmomat, amit a Brood Warban nem tehettem meg.

Jelenleg védekező, macro-központú a játékom, de dolgozom rajt, hogy az agresszív játékomat is erősítsem. Minden erőmmel azon vagyok, hogy élvezetes meccseket mutassak a rajongóknak.

LG-IMSeed volt az ellenfeled a döntőben, aki pár nappal ezelőtt még 0-4-re megvert egy Code S meccsen. Mi járt a fejedben a döntő előtt?

Seed ellen akartam játszani, mert kiejtett a Code S-ből. Amikor pedig láttam, hogy bejutott a döntőbe azt gondoltam magamban, hogy bosszút állok, és mindenáron le fogom győzni.

Megnyerted a Code A Octobert anélkül, hogy akár egyetlen egy pályát is veszítettél volna, valamint olyan  selejtezőkön verekedted át magad, mint az IPL 4 Open vagy a mostani TSL4-es koreai selejtező. Szerinted a kieséses rendszer a te erősséged?

Szerintem ez a formátum azoknak kedvez, akiknek nagyon jók az alapismeretei a játékról, én pedig ilyen vagyok, ezért is sikerül jó eredményeket elérnem.

Nagyon jól szerepelsz a Code A-ben és az Up/Down meccseken, de a Code S-ben már nem megy ilyen jól. Szerinted mi ennek az oka?

Meglepően nyugodt vagyok, amikor Code A vagy Up/Down meccseket játszom, de mivel a Code S-ben mindig korán kiesek, ott nagy nyomás alatt játszom. Ennek pedig az az eredménye, hogy rosszul teljesítek. Találnom kell erre valami megoldást.

Köztudott rólad, hogy nem mutatod ki az érzéseidet, mikor játszol. Ezt meg tudnád nekünk magyarázni?

Alapvetően arra törekszem, hogy ne mutassam ki őket, és szerintem nem is produkáltam túl fényes eredményeket, amikor túlságosan is izgalomba jöttem. Szóval igyekszem higgadt maradni a meccseim alatt, és ezért tűnhetek érzelemmentesnek.

Naniwa elismerően beszél a játékodról. Mit gondolsz a StartaleQ-s csapattársaidról, Naniwáról és Saseról?

Naniwa és Sase mindig keményen gyakorolnak, és úgy hiszem, hogy a legjobb 5 Protoss közé tartoznak a külföldiek körében. Mind a GSL-en, mind az MLG-n jól teljesítenek.

Mi a véleményed arról a szóbeszédről ami az utóbbi hetekben kapott szárnyra, miszerint a Zerg túl erős, imba.

Szerintem kijelenthetjük, hogy a mostani patch befojásolta a Zergek játékát, ami az utóbbi időben felerősödött. Számomra sokkal kényelmesebbé vált velük játszani. A PvZ-ben az overlord sebességén kívül igazából semmi sem változott, az viszont való igaz, hogy a TvZ-ben sokat segített a Zergeknek a queen erősítése.

De szerintem a Terranok sec perc alatt találnak valami megoldást.

Végezetül még valamit?

Nagyon boldog vagyok, hogy bejutottam a TSL4-be, és mindent megteszek majd, hogy szórakoztassam a rajongókat, és hogy megnyerjem a versenyt!


Comments (7)

  • Eyesis

    |

    Ki lehet deríteni, hogy ki milyen fajjal játszik, de talán jól mutatna a cikkben is 🙂 Berakod? 🙂

    Reply

  • Eyesis

    |

    Amúgy egész jó fordítás. Mivel gondolom nem másolni akarjuk egy az egyben a teamliquid oldalt, mit szólnál ahhoz, hogy egy egy ilyen cikk köré írnál összesítéseket, statisztikákat.
    www teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=345026#1
    Pl. eddig kik lesznek tuti ott a TSL4-en, mi a faj megoszlás, KR-nonKR megoszlás, mi a létszám, amit megtöltenek, pontosan, hogy alakulnak a résztvevők beválogatásai, lesz -e stream a maradék selejtezőről, szóval ne egy cikket forgass le, hanem több cikkből kutyulj össze egy összetettebbet.
    Amúgy nagyon örülök, hogy a TS4-el már most elkezdtél foglalkozni! Nagyon várom már! 🙂

    Reply

  • Hero

    |

    Sejtettem, hogy a „zöld a neve mert protoss” kicsit túl meta, szóval átalakítottam.

    Természetesen nem csak interjú fordítások lesznek, de ha emlékszel még, akkor a 3-hoz is volt egy olyan cikk, ami pont azokkal a dolgokkal foglalkozott, amiket most említettél. Konkrétan még nem tudom, mi lesz a struktúrája a dolognak, egyenlőre csak lefordítottam ezt, hogy egyrészt valahol legyek az egésszel, másrészt, hogy ezer év után új bejegyzést publikáljak.:D

    Az összetettebb cikk az szerintem még várat magára (egy amolyan kései bemutató cikket leszámítva), mert az eddigi eseményekről nem igazán lehet nagyobb terjedelmű cikket írni, nem rég kezdődtek csak meg a selejtezők. De még semmi sem biztos, aktiválnom kell az agyam TSL-ért felelős féltekét, hogy többet tudjak mondani.=)

    Reply

  • Eyesis

    |

    Válasz Hero #3 üzenetére:
    big big lájk 🙂 hajrá hajrá 🙂

    Reply

  • Julien

    |

    Köszi.

    Reply

  • dreAm

    |

    ennek a nerchionak van pofája

    Reply

  • killmepls

    |

    befoLYásolja

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.