F2 te csodás, te gonosz

Eyesis . Blog 1417

F2 Megjelent a már oly nagyon várt első számú kiegészítés a StarCraft II-höz, ami több mint egy évet késett a tervezetthez képest, de csupa jósággal lett megtöltve. A teljesség igénye nélkül ezeket sorolnám fel egy semmiképpen nem master, nem top master, és nem grandmaster, de még csak nem is látens pro gamer szemszögéből.
Továbbra csak azok kattanjanak, akik nem félnek, és belátták már magukról, hogy még kezdő játékosok, de ezt nem hagyják annyiban.

Kezdeném egy kis élménybeszámolóval. Mint azt már korábbi cikkünkben láthattátok, változott a ladder. Bizonyára láttatok már olyan bronzos játékost, aki 10-20as apm-el 1 barack kíméletes használata mellett gyűjtötte a minerált, hogy majd azzal próbálja lefizetni a sörözni beugró zerglingeket elhanyagolható sikerrel. Na de olyan bronzos játékost is láttunk már, különösen bronzos versenyeken, akik azért nagyjából úgy próbálnak játszani ahogy kell, csak a lassúságuk miatt alul maradnak a gyorsabb játékosok ellen. Arról igyekszem megfeledkezni, hogy néhány lényegesen magasabb ligás játékos is kiadja magát bronznak, hogy alacsony ligás versenyeken bizonygathassa mennyire zseniálisan professzionális játékos. Lényeg a lényeg, hogy szerintem nagyon jó döntés volt ez a 8%os tartomány a bronzosoknak. Silveresek maradtak ugyanúgy 20%-ban, de a goldosok már 32%ban lesznek jelen a ladderen, ahol azért a nagy tudáskülönbség nem annyira zavaróan hat, mint lejjebb. Ez mind szép és jó, aztán letoltam a rank meccseim. Sajnos az első játékos egyből egy platina zerg játékos volt, aki látván a hellion droppos nyitásom mutaliskokkal büntetett, majd kikaptam protosstól is, terrantól randomtól is, majd valaki játék nélkül kilépett. Persze már a 4 vereség után nem számítottam semmi jóra, de 4-1 aránnyal bizony pont belefértem a bronz ligába 🙂 Nem kell megijedni, nem terrorizálom a bronzos játékosokat, szerencsére hamar felkerültem silverbe, és nem szeretnék megállni platináig, ahogy WOL-ban is voltam.

A csodálatos F2

Na de térjünk rá a lényegre, arra bizonyos F2-re. Ugye F1 már korábban is volt, ami kijelölte nekünk a lazsáló munkásunkat, és ctrl+F1-el az összes lazsálót, na ennek a tovább gondolása végett megjelent az F2, ami az összes harci egységet jelöli ki. Nagyon jól hangzik, különösen a kezdő játékosoknak, ám fokozott óvatossággal próbáljuk ki, ugyanis az első alkalommal függőséget okoz, és nagyszerű segítség az egysíkú támadások kezelésében, hiszen mindegy hol a rally, F2 aztán atack move és máris támadó módban sétafikál az utánpótlásunk is. Vagy akár control group-ba is tehetjük pl ctrl+1.

Na de előbb utóbb mindenki túl lép az egysíkú csatázásokon, hiszen látjuk a TV-ben, azaz a streameken, na meg az ellenfeleink néha privát show keretein belül mutatják be, a többszálú háborúzás képességét, esetleg harassolásokat, azaz nagyon változatos módon piszkálják a lelkesen dolgozó munkásainkat. Persze mindenki előbb utóbb megpróbálkozik jó kis droppokkal, cloack banshee-vel, oracle-vel, mutaliskokkal zavarni az ellenfelet, különösen a gyorsítós medivac ingerli nagyon a terranokat, hogy berakjanak a mainra pár katonát, ám itt jön az F2 sötét oldala.

F2 árnyoldala

Elindítod a droppot, aztán látod, hogy szanaszét vannak a katonáid, jön a bűvös F2, aztán a crtl+1, és ha már az megvan biztos jön egy jobbklikk, vagy a move valahova. Kicsivel később eszünkbe jut, hogy kéne játszani a bedroppolt katonákkal, ám szomorúan konstatáljuk, hogy sajnos ellenfelünk megsemmisítette a droppunkat. Ha jó a szemünk észrevesszük, hogy túl hamar lemondtunk a különítményünkről, hiszen azok ott figyelnek a hajókban a seregünk fölött. Én ezt többször is meg tudtam csinálni egymás után, és persze mire harmadjára sikerül a medivacnak odaérnie, már lényegesen több ellenállásra számíthat.

Óvatosan használjuk az F2-t

Tehát az F2-t csak nagyon tudatosan lehet használni. Vagy akkor, amikor minden egységünket egy pontba szeretnénk gyűjteni, esetleg elbújt a pályán a ravenünk/observerünk/overseerünk, és éppen valamilyen láthatatlan egység rombolja az idegeinket, ilyenkor mindenképp jól jön a pánik F2. Akkor is jó érzés használni, ha épp egy komoly támadást indítunk és szeretnénk ha csatlakozna a csatához az utánpótlás is, de lehetőleg ne használjuk ezt a funkciót, mert a fejlődésünk elkerülhetetlen, hiszen mindenki nyomja a find match-et, és nagyon visszafog minket, azaz visszahúz, ahogy a híres Keresztapa idézet is szól: „Mikor már éppen kiléptem volna… visszahúztak” á nem ez az idézet inkább arra értendő, ha valaki néhány loss után ki akar szállni, de mi visszahúzzuk 🙂 A F2-re inkább egy Belga dalszöveg illik: „Nem tudok leállni! Nem tudok leállni!! Muszáj az OVIba bejárni!!!” 🙂

Zárszó

Gondoltam néha összeszedek pár ilyen kezdőknek hasznos, vagyis talán hasznos tartalmú tippet, trükköt, tanácsot és valamennyire viccesen tálalva kirakom Nektek, persze csak ha szeretnétek. Kommentben próbáljátok tudtomra adni, ha így van 🙂


Comments (12)

  • HUN__ter

    |

    Nekem tetszett, jöhet még ilyen.
    Mondjuk én még nem használtam soha az F2-t, és a HOTS is még messze van (legalább 4-5 nap még), hála egy kis félreértésnek a MEEXGames-el…
    Szerintem ez kb addig használható, míg az ember bronzos. Ha kilépett onnan, felejtse el!
    Van, hogy védenéd a bázisod kb 10 egységgel, a többivel meg támadsz. Aztán nyomsz F2-t, hogy az utánpótlás is menjen, és a szép támadásoddal szép kis pusztítást csinálsz. Aztán hopp, visszanézel a base-ekre, és láss csodát, nincs szedőd, és kb 5 egység darál téged. No mineral, no egység, no szedő.
    Ez persze csak a legrosszabb forgatókönyv, de szinte biztos, hogy valakivel megtörtént már…

    Reply

  • Gepzsir

    |

    Arról nem is beszélve, hogy Zergnél a Queeneket is kijelöli, és kellemetlen látni őket a pálya közepén sompolyogni

    Reply

  • JunoO

    |

    F1-F5 camera hotkey alap 😉

    Reply

  • nf.purple

    |

    Az F2 nagyon nagyon jó cucc. Gyula szépen összeszedte mire is kell figyelni – végülis mindegy mire megy el a + apm, arra hogy ügyelj a fő harci ctrl groupodra, vagy ügyelj az F2 használatára ÉS a droppra 😀 én nagyon megszerettem és nagyon sok esetben jól is használható, de az sokszorosan is szentigaz, hogy gyakorolni – gyakorolni kell vele, míg gördülékenyen fog menni a dolog! főleg protossnak kedvez, itt ugyanis a leszúrt warp prism (amivel esetleg tobbhelyen is rendelkezunk zerg bazist szopatni) au az biza nem repül el mint egy ostoba medivac 😀 zergnel eleg jo meg, leszamitva a mutálkodást (a kozhiedelemmel ellentetben nem huzza el a kvint, de a overseert igen) terrannal meg viszont eleg kellemetlen tud lenni ha a medivac beakad a turetba / sporeba, vagy a pozicionalt mine-k bohon hazaszaladnak … szerintem kellett ez a funkcio, sokaknak konnyites, sokaknak + jo funkcio., kulonbozo jatektudassal lehet hasznositani.

    Reply

  • Eyesis

    |

    Köszi a visszajelzéseket, készül még ilyen 🙂

    Reply

  • whitecoffee

    |

    Jó cikk, és a gomb is mindenképpen megérdemelte.

    Közepes játékosként többször is nagy hasznát vettem. Legegyszerűbb példa a mainen megjelent opponent, ilyenkor: szedők el, egységek egy helyre – na most, hogy gyakorlatilag a szedők elhúzása közben már jönnek fel a unitok(mert nem kellett átugranom az expre) az remek-remek. És persze még van sok hasonló eset.

    Én is úgy találtam, hogy a tudatosság a legfontosabb ebben. Mindig, amikor megnyomod, szánj 1-2 másodpercet arra, hogy most mit cseszhetsz el ezzel (tower, dropp, satöbbi), aztán csináld.

    Amiben vitatkoznék egy kicsit, hogy szerintem pro, de pláne semi-pro játékokban is lesz szerepe. Ide is egy példa (terrantól): bióval, mondjuk timing push, mondjuk rackok rallyzva a fő haderőre utánpótlásként. Hogy csata közben, F2vel a pályán lévő összes katonát bedrogoztam, az… óriási. 🙂 Hamarabb érkezik az utánpótlás, és ez simán lehet sorsdöntő. OK-OK, droppokra figyelni kell, de pl, ha már kidroppoltam, akkor néha szintén lehet cool, hogy ott is steameltem (és nyilván nem jönnek el a támadó egységek a+move-val). Naja, de nem vagyok profi, viszont szerintem biztos meg fogják találni ők is, hogy mire jó ez. 🙂

    Reply

  • huncs

    |

    Én is a Wolba már platina voltam, itt meg most kikaptam a besoroló meccseken 3-on, és dobott silverbe. Viszont ki is hagytam kicsit, valamint nem volt szerencsém így hozzá kell szoknom megint a játékhoz valamint az újításokhoz is.

    Az F2-t személy szerint nem használom, de a cikket elolvasva talán hasznos is lehet :D.

    Észrevételek a játékkal kapcsolatban.

    Tényleg látni, h a makro játékot akarják segíteni, ez tetszik, de még nincs nagyon kiforrva, wolból hegesztek át BO-kat, viszont majdnem minden játékban csináltam eddig stargate-t ami eddig nem volt jellemző 🙂 (Oracle).

    Reply

  • Gandhi

    |

    Valóban jó lett Eyesis!

    Az F2 alacsony ligákban (bronz, silver) segít, hogy a folyamatos általában rush, vagy all in taktikákat könnyebben lehessen kivitelezni. (lévén itt még mást nem igazán tanulsz vagy gyakorolsz). Késöbb, ha notoriusan használod csak megszivatod vele magad, ahogy Hunter is írta. Esetleg arra jó ha korai támadás éri a bázisodat, amit nem vársz, benézel stb, haza hívd a máshol legyártott egységeidet, miközben amúgy is kétségbeesett védekezést folytatsz. Azon nem aggódnék, hogy jelenleg az első Hots ladder-en milyen ligába sorol a rendszer, mert egyenlőre nincs sok embernek meg a játék, ráadásul global play van és mivel akiknek meg van, a nagy tömegben főleg fanatikus(sokat játszó), ezért a server-en(eken) több egyáltalán nem kezdő játékos van szétdobálva az összes ligába. Így persze a rendszer a server-eken általános jellemzőkön (mmr) keresztül sorol, kategorizál, tehát jó ideig nem fog még visszaállni az alap állapot, amit megszokhattunk. Itt most kijön, hogy ha Na gold játszik Eu gold-al az általában európai győzelemmel, ugyan ez ha korei gold megy eu gold ellen, akkor koreai győzelemmel zárul. Ez volt jellemző a Hots beta-ra is mivel általánosan pár ezer ember közül meg is feszülhettél, akkor sem rakott kezdésnél az általad megszokott ligákba, hiszen azok határai elmosódtak a kevés, más (jobb) képességű emberek között. (pl általában beta bronz=wol platina játékosok voltak)

    Reply

  • Winner_hun

    |

    „Tehát az F2-őt”

    F2-őt -> effkettőőt?

    F2-t -> effkettőt

    Reply

  • xplode

    |

    JunoOval értek egyet, alap az F1-F4 camera hotkey, F5re be van rakva a idle worker bar azt sem nagyon hasznalom, a ctrl+F5re úgysem ér el a kezem 😀 de ezt a army selectet soha nem fogom hasznalni…megtanultam ctrl groupokra rakni, nekem így pontosabb. Na de eleve a kezdő játékosoknak lett kitalálva, ahogy valaki már írta is. Hogy pro-k fogják e használni – egész biztosan nem. a BW prok 100%, de a többit sem hiszem

    Reply

  • huncs

    |

    Amúgy elég könnyen pakol át másik ligába…Sillverrel kezdtem, tegnap átrakott goldba, ma meg platinába, pedig silvernél csak silvereket adott és azokat vertem, goldnál meg goldokat, és ott se egy húzamba… mivel a PvP-m pocsék. (12mecc3győzelem, WoL-ba pedig egyik legerősebbem volt… nem is értem.)

    Reply

  • Vincze01

    |

    Válasz Gepzsir #2 üzenetére:
    Nem jelöli ki a queeneket.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.