2015 MondoGames ősz összefoglaló

Ander . e-Sport, Kupa 2201

MondoGames

A mai napon került megrendezésre az őszi MondoGames StarCraft II bajnokságának döntője, az őszi MondoCon keretein belül. Az első helyért (T) Wordix és (Z) JDOG küzdhetett meg a döntő 5 játszmából álló mérkőzéssorozatában (Bo5). Tovább olvasva megtudhatjátok, hogy végül kinek sikerült megszereznie a bajnoki kupát és hogyan.

Vétók és pálya választások:

  • Wordix vétó: Dash and Terminal
  • JDOG vétó: Bridgehead
  • 1. Coda (Wordix)
  • 2. Cactus Valley (JDOG)
  • 3. Terraform (Wordix)
  • 4. Iron Fortress (JDOG)
  • 5. Moonlight Madness (Wordix)

1. pálya: Coda

Mindkét játékos biztonságos nyitást választott, JDOG az első terjeszkedő Hatchery után építette meg a Spawning Poolt, Wordix pedig egy Reaperrel indított, hogy felderítse ellenfelét. A Zerg játékos 4 Zerglingre és a Queenekre alapozta védelmét, míg a Terran látva ezt spórolt a haderővel és inkább egy Command Center és Factory építésébe kezdett, közben egy Reactor segítségével párban gyártotta a Marineokat. JDOG a Metabolic Boost fejlesztésébe fogott először, amit a 3. Hatchery, egy Roach Warren és 2 Evolution Chamber követett. Közben ellenfele Hellionok gyártásába kezdett, nekilátott a gyalogsági fejlesztéseknek és a 3. Command Center építésének is. Harcokra nem került még sor, de néhány Zerglingnek sikerült bejutnia a Terran főbázisra, mivel a falat képező Supply Depok egyike le volt eresztve. Terran részről a felderítés kevésbé volt sikeres így Wordix kénytelen volt beruházni 3 Missile Turretbe és néhány Widow Mineba, hogy az esetleges Mutalisk támadást hárítani tudja. Ez a csapás azonban nem érkezett meg, mivel a Zerg játékos a Roach seregét Hydraliskekkel kívánta kiegészíteni.

A játék első 10 percében mindkét fél az infrastruktúra kiépítésére és a fejlesztésekre fordította figyelmét. A kezdeményezést JDOG ragadta magához és a 12 perc környékén nekilátott, hogy egy támadáshoz felállítsa csapatait. Rövid helyezkedés utána a Terran 3. bázist oldalról kezdte megközelíteni, ezzel megkerülve a 2. és 3. bázis közötti Bunkereket. Az ostrom irányának megválasztása után a Roachok és Hydraliskek elözönlötték a 3. bázist, de a Terran gyalogos egységek néhány jól elhelyezett Siege Tank segítségével hárítani tudták a támadást. A csata komoly veszteségekkel járt a Zerg oldalon, mivel közel 200-as supplyról esett vissza a haderő 120-ra, míg a Terran supply 140-ről 110-re csökkent. A jól sikerült védelem adta biztonságot kihasználva Wordix 2 droppot is megindított a Zerg bázis irányába. Az egyik a főbázisra dobta le katonait, míg a másik a 4. bázist célozta meg, mindkettő sikeresen ritkította meg a Droneokat, ráadásul a 4. bázis egy ráadás droppot is kapott. Ezekkel a támadásokkal több mint 30 Dronet sikerült elpusztítania a Terran játékosnak. Mindemellett Wordixnek még a Creep eltakarítására is jutott ideje, így seregei folyamatosan közelebb nyomulhattak a Zerg bázisokhoz. JDOG látta, hogy legyengült gazdaságával nem tudja megállítani a Terran csapatokat, ezért kénytelen volt feladni a mérkőzést. Wordix 1-0 JDOG.

2. pálya: Cactus Valley

Wordix ismét a jól bevált Reaper nyitást választotta, míg JDOG ezúttal 2 Hatcheryt is épített a Spawning Pool előtt. A kapzsiság több Drone halálát is okozta, illetve a Zerglingek nem csak későn érkeztek, de jelentős létszámuk (8+) közvetve tovább csökkentve a Droneok számát. JDOG igyekezett pótolni a Dronejait, de ezzel késleltette a Vespine Gas termelést, így mikor Wordix újabb csapatai megérkeztek továbbra is csak lassú Zerglingekkel és Queenekkel védekezhetett. A támadás Hellionok formájában érkezett, amik hamar elbántak a Zerg védelemmel és újabb Droneokat pusztítottak el. Mindeközben a Terran bázison már épült a 3. Command Center és egy Armory. Utóbbi elkészültekor a Zerg 3. bázisán jelentek meg újra a Hellionok, de ezúttal már Hellbatekké is át tudtak alakulni így még gyorsabban perzselték fel a Zerglingeket és Droneokat, és még 4 Queen sem tudta őket kellően gyorsan megsemmisíteni.

A támadások végeztével JDOG nekilátott, hogy Mutaliskekkel és Banelingekkel egészítse ki seregeit, de a legyengült gazdasága miatt nem tudott rendesen felkészülni a következő ostromra. A 13 percben Wordix már Medivacek által megtámogatott gyalogos egységekkel vonult a Zerg bázisok ellen és hamar felmorzsolta a védelmet, majd az épületek elpusztításába kezdett, nem kellett sokáig várnia a győzelemre. Wordix 2-0 JDOG.

3. pálya: Terraform

Ez a játszma az előzőhöz hasonlóan indult, a sikeres Reaper agressziót Hellionok követték, és összesen 16 Dronet öltek meg míg a Zerg védelem vissza tudta őket szorítani, végeredményben ez 10 SCV előnyt jelentett. JDOG ezúttal visszatért a Roach alapú sereg kompozícióhoz, amivel a további gerilla akciókat hárítani tudta, de a kezdeti hátrányt nem tudta egyhamar behozni. Roachokkal duzzasztotta fel seregének létszámát és egy támadással is próbálkozott, de a Terran gyalogság sikeresen hárította azt. Viszont ez nem riasztotta el a Zerg játékost és egy sikeres manőverrel északi irányból indított ostromot ellenfele 3. bázisa ellen, akit ez annyira meglepett, hogy elfelejtette a levegőbe emelni az Orbital Commandot és így elveszítette azt. Közben Wordix sem tétlenkedett és 2 Medivac dropot is a Zerg bázisokra juttatott, egyiket a főbázisra, másikat pedig a harmadikra. Összességében JDOG-nak komolyabb veszteségek nélkül sikerült hárítani a dropokat és stabilizálnia gazdaságát. Fejlesztések tekintetében még előnybe is került, mivel ellenfele késve kezdett neki a 2. pár gyalogsági fejlesztésnek, míg a Zerg egységek már rendelkeztek a 2. szintű távolsági fejlesztésekkel.

A kiegyenlítődött helyzetben Wordix ragadta magához a kezdeményezést és vonult csapataival a Zerg 2. és 3. bázisa alá. Az összecsapás azonban váratott magára, mivel mindkét játékos szerette volna tökéletesen hadrendbe állítani seregeit. JDOG egységei itt hátrányba kerültek mivel a Siege Tankek hatótávja apránként tudott sebzést okozni a felsorakozó, de harcba nem bocsátkozó Zerg lényeknek. Wordix azonban nem apránként kívánt lemorzsolni ellenfelét, hanem egy jól időzített támadással, ami sikerült is neki mivel ellenfelének egységei nem reagáltak időben a meginduló támadásra és a Hold Position parancs miatt a Terran egységek egy rövid időre szinte ellenállás nélkül harcolhattak. Ennek a kezdeti előnynek köszönhetően Wordix seregei győzedelmeskedtek, ezáltal megszerezték neki a győzelmet. Wordix 3-0 JDOG.

20151018_165713_small

A bajnok Wordix.

20151018_170123_small

Az ezüstérmes JDOG.


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.