DreamHack Open Summer 2014

Ander . Hírek 1479

dhsummer2014

Idén 20. éve, hogy DreamHack néven rendezik meg, a mostanra már a világ legnagyobbjává vált LAN partiját, Jönköping városában. A Starcraft 2 bajnokságot 14-én, 15-én és 16-án bonyolítják le. Összesen 96 játékos küzd majd a 25 000 dolláros összdíjazásért és a kiosztásra kerülő 4 000 WCS pontért, az első helyezett 10 000 dollárral és 750 WCS ponttal lesz gazdagabb. A tovább után olvashatjátok, hogy kik lesznek a nevesebb versenyzők, a kommentátorok, és hogy a TeamLiquid szerkesztői kit ítéltek a játékosok közül a legjobbaknak.
Pontosítás: a verseny 14-én 10:00-kor elkezdődött, de a hivatalos stream csak 17:00-kor kezdődik, a második csoport köröknél. Addig elérhetőek független streamek, érdemes körülnézni a Twitchen (példának okáért White-Ra is játszik már az első csoport körben).

A beharangozó és kedvcsináló videó itt érhető el.

Hivatalos Stream pedig itt, kezdés 14-én 17:00-kor.

DH_Summer_2014_players

Kommentátorok: Apollo, Nathanias és iNcontroL
Házigazda: Smix
Interjúk és tolmácsolás: LilSusie
Observer: Funka

A TeamLiquid rendezvénnyel kapcsolatos cikke.

A verseny Liquipedia oldala.

Streamek nem csak angolul érhetőek el, így ha valakinek nem az angol az erőssége annak érdemes körülnéznie.

Alant a TeamLiquid szerkesztők által összeállított erősorrend egy részét olvashatjátok. A teljes cikket itt találjátok.

Mi is az az Erősorrend?
„Kire tennéd fel a lakáshiteledet és még vagy 401 ezer dollárt, hogy győztesként kerül ki egy 101 meccsből álló sorozatból?” Kitalálni a választ jó kis agytorna volna. „Ki mutatta a legmeggyőzőbb teljesítményt az elmúlt X hónapban”, ez a kérdés is megfordult a fejünkben. Rengeteg különféle tényező jött elő a beszélgetéseink során (igaz, alaposan körbejártuk ezt a témát), mikor arra a kérdésre kerestük a választ, hogy : „Ki a jobb?” és felsorolni sem tudnánk őket, ha esetleg meg is próbálnánk.  Ha lichterre bíznánk, akkor ő biztosan az alapján szavazna, hogy kinek a játékát ítéli a legszórakoztatóbbnak. Viszont a kimutatássokkal teli, teljesen demokratikus és kellően rendszerezett választási folyamatunk köszönhetően, ami magában foglalt sok egymásra mutogatást és titkos Google dokumentum szerkesztését, eléggé biztosak vagyunk abban, hogy valaki majd egyetért velünk. Remélhetőleg.

Néhány megjegyzés a sorrenddel kapcsolatban:

  • Az erősorrend csak a DreamHack: Summer 2014 versenyében résztvevő játékosokat veszi számításba.
  • Az erősorrend nem azt mutatja, hogy kinek mekkora az esélye arra, hogy megnyerje a bajnokságot. Nagyon sok múlik a szerencsén, hogy kit kivel sorsolnak össze és jelentős előnyben vannak a meghívott játékosok, és a teljes esély rangsor elkészítése átkozottul összetett volna. Az erősorrend csupán egy általános válasz arra a kérdésre, hogy „ki a jobb?”.
  • Az erősorrend nem akarja azt sugallni, hogy egy előbbre rangsorolt játékos jobb egy hátrébb sorolt játékosnál egy közvetlen összecsapás esetén. A sorrend a játékosokat általánosságban becsüli fel.
  • Elképzelhető, hogy lesznek olyan játékosok, akik hiányozni fognak a versenyről vagy lemondják a szereplésüket ennek a cikknek a megjelenése után, de még a verseny kezdete előtt.
  • Az erősorrend egy kompromisszumot tükröz, ami több író véleménye alapján készült, és garantált, hogy még az írók maguk sem örülnek a végeredménynek.
  • A TeamLiquid nem tehető felelőssé az erősorrend elolvasása által kiváltott indulatokért és a hirtelen felindulásból szerzett sérülésekért. (Illetve a Starcraft2.hu sem, a ford.)

Az Erősorrend

#3: MC
MC még mindig minden kétséget kizáróan a világ egyik legjobb Starcraft 2 játékosa, és a nemzetközi versenyeken a közelmúltban elért sikerei, valamint a WCS szereplése alapján MC kellően felkészült kell legyen a Nyári DreamHackre. Mint rendszeres bajnoksági résztvevő és nagyszerű közönség szórakoztató, egy dolog biztos; MC egy kiváló műsort fog nyújtani. A múlt héten a HomeStory Cup döntőben játszott 0-4-es vereségét elnézve megkérdőjelezhető a PvT teljesítménye. Viszont legyünk őszinték egy pillanatra: Teaja egy félelmetes ellenfél, aki messze jobb, mint a legtöbb Terran játékos. Ezt a csalódást leszámítva még mindig egy újabb dobogós helyezéssel gazdagodott, hatalmas pénzdíjakkal megtűzdelt pályafutása. A WCS-ben mutatott következetes teljesítménye, miszerint egymás után háromszor jutott el a döntőbe, társítva azzal, hogy legalább annyi tapasztalata van ilyen jellegű versenyekben, mint bárki másnak, jogosan juttatta el őt ennek az erősorrendnek a 3. helyére. Számunkra teljesen érthetetlen, hogy a Boss Toss hogyan képes tényező maradni, míg a kortársai mind eltűnnek, és úgy néz ki, hogy ő még csak a közelében sem jár a kifulladásnak.

#2: Hyun
Az Aligulac rangsor és a WCS rangsor második helyén helyet foglaló Hyun, becenevén Pókzerg, biztosan élvezi most az életet. Nem elég, hogy egy rettentő humoros és vagány reklámban népszerűsíti támogatója legújabb billentyűzetét, de kicsivel több mint egy hónap alatt három bajnokságot nyert meg (WCS Amerika, Copenhagen Games, Fragbite Masters 2014), valamint ezüstérmes lett Take Ultra Invitational nevű bajnokságában. Az anno a TSL csapatban játszó Zerg játékost nem kerülte el a Zerg fajra az utóbbi időben jellemző javuló tendencia sem. A ZvT játékok a Roach alapú kezdések irányába kezdenek elmozdulni, nem mintha Hyun nem választaná ezt a nyitást egyébként is. A modern ZvP a játék középső szakaszában indított támadások széles skáláját vonultatja fel, amiket Hyun már régen elsajátított, még mielőtt a többi Zerg megtapasztalta volna hatékonyságukat, és a ZvZ-je most is megbízhatónak tűnik, mint mindig. Ha ez nem a Nyári DreamHack volna, akkor valószínűleg Hyun lenne az élen, mivel a közelmúltban elért sikeri azt bizonyítják, hogy jó formában van, a metagame neki kedvez és rendelkezik a szükséges verseny tapasztalattal. Azonban sajnos a második helyre szorult vissza.

#1: TaeJa
Mostanra már mindannyitoknak tisztában kell lennie azzal, hogy mi a dörgés. A hagyományokhoz hűen, TaeJa idei nyaralását – az évnek ebben a szakaszában körbeutazza a világot és jól felpakol bajnoki címekből amerre csak megfordul – a sorozatban harmadik HomeStory Cup elsőséggel kezdte, egy héttel ezelőtt. Az, hogy 2014-ben TaeJa Nyara harmadjára is eljön-e, egyelőre még a jövő zenéje, de már mutatkoznak rá utaló jelek.
A HSC során egy interjúban TaeJa megerősítette, hogy idén a célja a WCS Nagy-döntője. Szeretne egy nagy dobással zárni a pályafutását. Jelenleg egy kellően ígéretes helyet foglal el ahhoz, hogy eljusson a BlizzConra, egészen pontosan a 9-et a WCS rangsorban. Viszont miért érné be ennyivel, ha az évnek ez a szakasza kedvez számára legjobb, lehetséges, hogy idén utoljára. TaeJa motivált, jó formában van, az új Hellbatek erősnek tűnnek és hacsak a csuklói el nem törnek – lehet még akkor is – ő a bajnoki cím legfőbb várományosa és a negyedik DreamHack trófeával egészítheti ki a már így is impozáns gyűjteményét.


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.