Blizzard Authenticator

Astonkacser . Cikkek 1165

blizzard_authenticator.jpgHa már ennyire nincsen semmi hír – a Dreamhack is csak holnap kezdődik -, meg egyébként is ahogy már többször írtam, jön a karácsony, jön az újév, bla-bla, ekkor nincsen semmi „mozgás”, tehát jó lesz egy kicsit elővenni elvontabb témákat, mint a Blizzard Authenticator.

Ennek a kütyünek jelenleg csak a WoW-hoz van köze, de előbb-utóbb az SC2-höz is lesz, hogy miért azt mindjárt meglátjuk. (Bocs egy kicsit hosszú lett, wall-of-text-riadó!)

Biztos hallottatok már erről a szerkezetről, és hogy miért kell ez. Történetesen ugyanis a Blizzard történelmében először a World of Warcrafttal jelent meg az, hogy egy accountnak értéke lett. Előtte csak a megvásárolt játék cd kulcsának volt értéke, nyilván mivel ezzel lehetett játszani online (és elméletileg offline is csak ezzel), viszont ezt nagyon nehéz volt megszerezni, hiszen a Blizzard ezt sehol sem kérte, csupán egyszer a telepítéskor. Egy regisztrált felhasználó a Battle.neten játszhatott, gyűjthette a győzelmeket, kaphatott értük szép képeket meg rangokat, de ez alapvetően nem hozta meg a virtuális javak kereskedésére való vágyat az emberekben.

A WoW-al viszont két szempontból is értéke lett az accountodnak amit létrehoztál. Egyrészt mivel fizetsz érte, havonta 20 dodót, amit levonnak a bankkártyádról és ez a pénz igazából hozzáíródik az accountodhoz, aminek fejében játszhatsz, innentől ez az érték az accountodhoz rendelődik. A másik, ami ennél is fontosabb az a játékban elért eredmény, amelyet nevezhetünk úgy is, hogy a maximális szintre „felhúzott” karakterek száma, amelyek különböző legendás fegyverekkel vannak tele. Ezeknek pénzben kifejezhető értéke van, hiszen ezekért így is úgy is meg kell dolgozni. Felhúzni egy karaktert és utána még beszerezni neki a cuccokat, az baromi sok idő és meló. Ha ezt elérted, onnantól az accountod értéke is magasabb lesz, hiszen ami időt/energiát beletettél, az súlyos dollárokban mérhető.

Aki viszont át akarja ugrani a „szintezés” kellemetlen mivoltát (teszem hozzá én mint teljesen casual játékos ezt élvezem a legjobban), vagy csak egyszerűen szeretne villámgyorsan sok-sok idő árán összeszedhető virtuális fizetőeszközt (aranyat) magának, az egyszerűen felmegy az illegális wowpiacra és vesz magának x dollárért egy accountot, vagy x dollárért 1000 aranyat, és már játszhat is a legendás hőssel, aki megküzdött már a Warcraft világ összes szörnyével, vagy megveheti magának azt a tárgyat, amire idáig nem volt pénze.

Innentől fogva az accountnak értéke van, ergó megéri ellopni. Rengeteg módon próbálják a játékosoktól kicsalni a jelszavukat, és sikerül is nekik, hatalmas üzlet van benne.

Nos, az authenticator ez ellen véd, legalábbis egy plusz biztonsági réteget képez közted és a támadó közé, hogy annak ne legyen esélye ellopni az accountodat még akkor sem, ha megszerezte a jelszavadat. Úgy működik, hogy ez a kütyü a rajta található gomb megnyomására generál neked egy azonosítót. A bejelentkezéskor ezt a számot is be kell ütnöd, nem elég csak a jelszavad, persze csak akkor ha az authenticator hozzá van rendelve az accountodhoz.

A Blizzard szerverei az authenticator szériaszáma alapján (amit beregisztráltál) mindig tudják, hogy az authenticatornak mely időpillanatban milyen kódot kell mutatnia, ezeket a kódokat viszont rajtad és a Blizzardon kívül nem tudja senki. A beütött kód alapján kitalálni a kód generálás algorimusát egy gyakorlatilag lehetetlen feladat (vagyis elméletileg lehetséges, csak mondjuk 100 évbe telik). Tehát ha veszel magadnak egy ilyen eszközt (6 dollár), akkor az accountod (amelynek értéke van) biztonságban van. Persze fizikai lopás ellen nem véd, de mi annak az esélye, hogy valaki online kicsalja a jelszavadat, ráadásula zsebedből ki tudja lopni az authenticatort.

A LÉNYEG:

A Starcraft II-vel a battle.net accountodnak is lesz értéke, hiszen ez már biztos, hogy a játékért így-vagy-úgy de fizetni fogunk online is, legalábbis opcionálisan. Mondjuk elképzelhetőnek tartom, hogy lesznek fizetős tournamentek, bajnokságok, amiken profi játékosokkal játszhatsz és ha ügyes vagy, megsokszorozhatod a nevezésre szánt pénzedet. Na itt jön az, hogy az accountodnak értéke lesz, így előbb-utóbb kialakulhat az is, hogy el akarják lopni. Ekkor jöhet majd az authenticator a képbe, aminek a megvásárlásával bebiztosíthatod magadat, ha online akarsz játszani.

Tegyük hozzá azt is, hogy ha te a battle.neten nem fizetsz semmiért, akkor is ellophatják az accountodat. Ez esetben igen nagy veszteség lesz (legalábbis számodra), ha a körülbelül 10.000 meccs ami lejátszottál hirtelen elveszik. Éppen ezért a Blizzard Authenticator segítségével – ami nem több nem kevesebb mint 6 dollárba kerül – védve vagy a lopás ellen.


Comments (25)

  • nrvn

    |

    Tehát mostmár nem csak attól kell félni, hogy kicsalják a jelszvad és ellopják az accod, hanem hogy meg is vernek, mert tudják hogy a Blizz. Aut. nélkül semmire se mennek vele igy arra is szükségük van… király 😀

    Reply

  • BlaZ

    |

    OFF
    Na figyi pípöl, gyertekmár mókázni op starcraft2.hu csenelre teszemazt, 6 körül, akinek kb jó írjon már ide.
    ON
    mivan ha behúzzák a 10.000 gémes accomat? csinálok másikat. A tudást úgyse tudják ellopni.

    Reply

  • K4E

    |

    És egyáltalán van rá valami mód ,hogy egy ilyet kis hazánkban is beszerezzünk ? ? ? 😀

    Reply

  • Zedas

    |

    Blaz, nekem jó 🙂 Sőt, már most fent vagyok. Írj MSG-t.

    Reply

  • FarkY

    |

    Van rá mód. egy ismerősöm megrendelte, nem is zavarta hogy a postaköltség több volt mint maga a szerkentyű…

    Reply

  • Raymond

    |

    Szerintem ezt inkabb csak a prok hasznalnak, Mi(en) szegeny playereknek ugyse lenne nagy veszteseg, mivel csak hobby szinten nyomjuk az idonk hianya miatt, es ha valaki megis megtenne, na akkor?Csinalunk masat, a haverok meglesznek Te is ott vagy, kellhet meg mas egy jo meccshez?:)

    Reply

  • Tauren

    |

    Ez már SZÁNALMAS!!!
    Ki volt az a barom blizzardos, aki ezt a hülyeséget kitalálta, én az SC2-vel játszani akarok, nem pedig fizetni, hogy bajnokkkal játszak. Mondjuk csak ilyen nagyon, nagyon, nagyon nagy bajnokságoknál okés, de miez? Már szerencsejátékot akarnak csinálni az SC2-ből, nem beszélve a WOW-ról. Ez nem Póker, hogy most pénzről szól az egész. A WOW csak egy szerepjáték, ami egy virtuális világban szórakozhatsz, megalkothatod karidat, de nem azért hogy felvidd 70-re, hanem hogy ott élhess benne. Nem hiába van horgászás, kovácsolás, és minden jó kis értelmetlen vaccak, vagy mesterség, amit ki lehet tanulni.
    Az SC2 meg egy stratégiai játék, de ezek után mind kettőt csak pénz szerzési bányának mondhatnám… nem értem, hogy mit vér tőlünk a Blizzard. :S Az Empire Earth-ban van ilyen, vagy az Emperor of Dune, vagy akár a Warhammer 40k, és a szerepjátékoknál a Lineage, Guildwars, vagy sok más… ezek csak játékok, emberi szórakozás nem pedig pénz szerzésre kéne az egészet kitalálni. A szerepjátéknál megértem, de csak akkor ha megfizethető, de most mellé sok ilyen vaccak baromság…
    A stratégiai játék, meg csak szimplán játék.
    Majd ha Lan partyzni szeretnék valakivel, akkor is kötekedni fognak, hogy plusz ilyen-olyan cucc lehet Lanba is. Esküszöm, mint valami hülye piac, mely tele van sok üvöltős emberrel, hogy ”itt van sok WOW account, tessék csak tessék”, vagy „vegyen bajnokságot az SC2-re” vagy mit tom én, hogy mit lehetne mondani.
    Ha már a bajnokságnál tartunk, akkor a nevezési díjra kéne fizetni, nem magára a mecsre, mindenél így szokott lenni.
    De pl: a mikrofonos beszélgetésre is pénzt fizetni, (ami alapból a C&C Tiperium Wars-ban van), de bezzeg az SC2-re fizetni kell. Nem elég, hogy most a 3 rész, amit szétbontottak mindegyik annyiba fog kerülni mint egy rendes játék, de már így is pénzt akarnak csórni.
    A tököm tele van ezzel a k*rv* pénzel, állandóan csak ezt tudják hajtani az emberek, meg jaj… most világ válság. Az emberiség halálra van itélve, mert maga szabja meg a határokat, és a hülyeségeit még oda is beleviszi, ami az embernek a szórakozást jelenti. :S
    Ezek a hírek hallatán egyre jobban csak megundorodom az SC2 megjelenésétől. :S

    Reply

  • Peter1984

    |

    És ha elhagyod? 😀

    @7 Lenyűgöz a naívságod (és ez most a pozítív naívságra értendő) hát persze hogy pénzszerzésre irányul. Minden arra megy ki. Senki nem csinál semmit ingyen. Mindig van valami amit elvárunk,még akkor is ha magunknak sem ismernénk be. Akkor mit vársz egy mamutcégtől, aki az egyik vezető cég a játékiparban? Nem fognak semmit csinálni csak azért hogy néhány millióan jól érezzék magukat. És amíg 1 ember is van aki fizet nekik bármiért, addig le is gombolják a pénzt róla.

    Nincsen ezzel semmi baj. Nekünk kellett a kapitalizmus 😀

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Nem tudom srácok. Halottam már a bneten account lopásokról a wc3 világában is de előbb utóbb mindig kiderült rólluk hogy, az illető elmondta valakinek/kölcsön adta/ kibökte a jelszot vagy csak utalt rá hogy milyen egszerű.
    Erre annyit tudok mondani hogy kell egy jo jelszo, azt titokban kell tartani és akkor szerintem nem lehet csak ugy ellopni (főleg mert a bnet 5-6 jeleszo proba után letilt egy időre)
    A személyes tapasztalatom hogy a 30 accountombol soha egyet se loptak el még az egyszerűbb jelszóval megáldottakat se pedig annyira azért nem roszak hogy egyik másik gyerek ne villogna velük szivesen.
    A wow másabb persze ott közvetlen értékről beszélhetünk… (ettől függetlenl elméletileg a jleszavas védelemnek elégnek kéne lennie)

    Reply

  • nrvn

    |

    #7 Látod Tauren pont ott kezdödik a baj hogy a wow-ban sokan élnek. Nem mint játék tekintenek rá, hanem mint élet és ezért is tud a Blizz ennyi pénzt legombolni belőle, mert rengeteg ember veszi vér komolyan ezt a „játékot”.

    Reply

  • NightHawk

    |

    #10: a WoWot is fent kell tartani, ha nincs pénz, nincs játék, plusz még az a nagy szerver is amin fut az egész, na az mien drága lehet…

    Reply

  • K4E

    |

    #10 nrvn sok ilyet van 🙂 a két legviccesebb történet szerintem a következő:
    Angol fickó elrabolt 3 kinai-t ,hogy farmoljanak neki pénz a WoW-ban [nem tudom ,hogyan rabolta el őket stb-stb] csak olvastam már nem tudom hol… szoval a lényeg az ,hogy abból élt a fickó, hogy a kis kinai ott farmolta a játékban a pénzt neki 😀

    Másik történet pedig ami a Blikkbe is volt meg máshol is ,hogy egy gyerek beleszeretett a Blood Elf CSaj karakterébe XDXDXDXDXDXDXD OWNED XD azért ennyire nem kéne :D.

    Ha esetleg Kerrigenbe szeretne az egészen más 😀 no de így 😀

    Reply

  • Tauren

    |

    Áhh… öregem…. XD hogy lehet ennyire komolyan venni valamit.
    Én is megnézek minden játékban a nő karikat, legyen az bármi, de hát akkor sem szeretek bele egy számítógépes kreált nőbe.
    A másik, hogy bocsánat, ha ennyire naív vagyok, de hát… próbálok jó dolgokat találni az életben, de hát nagyon nehezen találok bármi jót is.
    Itt kapcsolódik ezek az MMO-k, mert egy olyan világot ad neked, ahol te lehetsz a hős, és tele vagy jó csajokkal, csak kár hogy ez nem az igazi életben megy. XD
    OFF: Milyen lenne az AXE hatás WOW-ban? XD

    Reply

  • Kex)

    |

    „Másik történet pedig ami a Blikkbe is volt meg máshol is ,hogy egy gyerek beleszeretett a Blood Elf CSaj karakterébe XDXDXDXDXDXDXD OWNED XD azért ennyire nem kéne :D.”

    Javítanék, a srác azt mondta a csaj karakterrel játszó játékosba szeretett bele, nem magába a karakterbe :), de attól függetlenül elég gáz :D.

    A hírhez : az én accountjaim közül sem loptak még el egyet sem, pedig van wc3, sc, steam úgyhogy lenne mit :D. Óvatosnak kell lenni és senkinek sem szabad elmondani a jelszót, akkor biztonságban leszel.

    Reply

  • nrvn

    |

    #11 Ezt ne nekem magyarázd, én mindig is tisztába voltam vele hogy itt minden a pénz körül forog, legyen az a játék ipar v bármi más.

    #12 O.társam is ilyen, habár ő azt mondta hogy a klántársa karijába szeretett bele, holott tudja hogy a pc másik oldalán egy 50 év körüli szakállas csávó ül 😀

    Reply

  • RaZorpro

    |

    Hát…..engem már kibaxottul nem érdekel hogy a tetves nyomoronc blizzard mit talál ki!!!
    Elnézést hogy igy beszélek,de ez már dühitö!! Minden csip,csup kis faxságbol pénzt akarnak lehuzni,hogy ö nekik a seggük allat MÉG több,és több pénz legyen. De ne is foglalkozzunk hogy több milla esik benekik.
    Amugy jogosan háborodik fel 1-2 ember itt,én is felháborodtam amiket itt olvastam.

    #7 neked teljesen igazadvan,egyet is értek veled,de tudod,ha ezt a kis véleményedet elmondanád a blizznek.
    HÁT nagy ÍVBEN le se szarnák,hogy mit mondasz!

    Elnézést a csunyabeszédért!! De ez MOST kiverte nálam a biztositékot!

    U.I: A másik ,jah majd elfelejtettem.
    Mivel én WOW-os vagyok,és kb 1 hónapnál nem játszottam a játékkal,a blizzard ugy gondolta hogy kitörli az accom. Lépnék be a játékba és közli nincs ilyen account!! Azt most nézem,hogy VALAMI MIATT,meg lett az accountom! (Sértetlenül o.O)

    Reply

  • Peter1984

    |

    Nem értem a felháborodásodat. Ezt nem kötelező megvenni. Másrészt ha ilyen rossz véleménnyel vagy egy fejlesztő cég iránt, akkor miért reszketsz ennyire a termékéért?

    Reply

  • RaZorpro

    |

    Ki mondta hogy reszketek????? 1 szoval nem mondtam ezt! 😀 XD szak 1-2 dolgát a blizznek nem értem 😀
    de mind1 is…. csak szerény kis véleményemet mondtam el.

    Reply

  • SzuL

    |

    jó, hát el lehet sütni egy ilyen közhelyet, hogy „akinek nem tetszik…” más cégek se csinálják másképp, csak a blizzard minőséget ad ki a kezeiből, többiek meg nem (tisztelet a kivételnek)

    Reply

  • Tauren

    |

    Hát az mondjuk igaz… most hallom az egyik barátomtól, mert nagy RA3 kocka, hogy csak 9-9 pálya van frakcióként, és nem annyira hosszúak, meg a story se ilyan nagyon bő. (mert hát ő story őrült, ahogy én is :D)
    Magyarul belegondolva, hogy milyen lesz az SC2-ben is a három faj küldije, hogy nem rögzített, ha nem te választod meg merre mész, meg hogy jó sok pálya lesz, de még is a történet a végén megint egybe csatlakozik, hát akkor az SC2 veri a RA3-t. Mondjuk nem tudom milyen a Warhammer Dawn of War 2, de hát a Soulstrom tetszet a legjobban (ha a jó sok kiegjét nézzük, meg hát abban van 9 frakció XD), de annak nem tom milyen a storyja. Meg mondjuk a Dawn of War-ba nem sok történet volt, elkellet foglalnod az egész bolygót, vagy a naprendszert, és kész.
    A Blizzard mindig is törődött a játékaik storyjával, ami nem is csoda, hiszen szerintem ennél összetettebb történet nincs is. Csak a Half-life állhat mellé, aminek aztán annak is nagy storyja van. 😀

    Reply

  • 84Noname

    |

    Szeintem az a 3×9 misszió nem olyan kevés…sc-ben sem volt sokkal több.

    Reply

  • Ubesz

    |

    Elég könnyűek is voltak 🙂

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Um erről sokat lehetne vitázni hogy jó e ha könyű a kampány egy gameben. Egyrészről ne felejtsük a kampának nem az a célja hogy elvegye a kedved vagy hogy pro szintre neveljen hanem hogy megismerd a game-t meg a story-t. Másfelől a túlkönnyű kampányt bárki végig tolja nem érzel semmi „achivement” érzést 🙂 Erre találták ki nagyon okosan hogy legyen easy meg legyen hard (bár wc3 ban a hard se túl necces). Aki meg a RA3 ban keres kihivást ajánlom neki kis mapon a brutál ai-t 1v1 ben, elég jó kihivás.

    Ami pedig a felháborodásokat illeti, ennyi erővel már régen felháborodhattatok volna az összes egyéb blizz terméken az action figurákon, pólókon stb amiknek lényegében semmi köze a játékaikhoz mégis az azok által megszerzett brand-eket használják ki. Továbbra is igaz a blizz egy mamut cég természetes hogy minden a pénzről szól, de a lényeg hogy te csak azt veszed meg tőllük amire neked szükséged van, az ő feladatuk hogy meggyőzzenek hogy mi kell neked, a wc3 rol meggyőztek, a di2 ről dio3 ról meggyőztek , az sc2 ről meggyőztek viszont a authenticatorukról nem. Hát enny ia story…

    Reply

  • nrvn

    |

    De, azokat akik „magas szinten” üzik a játékot és itt nem feltétlen a pro szintre gondolok, hanem a fanatikus szinten, azokat igen könnyen meg tudják gyözni és sztem java részüket sikerült is meggyőzni arról, hogy az accja érdekében szüksége van erre a kütyüre…

    Reply

  • Blase

    |

    Akkor viszont csak szimplán hülyék. Szerintem amúgyse olyan sok az a 6 dollár.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.