Az E-gaming Boxer véleménye alapján…

L4.ZsukoV . Hírek 1573

boxer5aq4Egyik fórumozunk, nekdolan lefordított egy Boxerről készített interjút, amiben (szerintem) sok érdekes téma felvetődött, hogy ide kirakjam:

  • Az E-sport elmúlt 10 évéről:

Nagy sikerernek tekinthető, hogy a semmiből ilyen nagy piac épült. Kezdetekben a játékosok mind szabadúszóként próbáltak a versenyeken díjat nyerni. Ez abban az időben volt amikor még hiányzott a sportból a profizmus és a csapatmunka. Játék volt csupán a játék öröméért versenyekkel kiegészítve amikor rendezésre kerültek. Ezután a csapat rendszer ki lett alakítva, mert szükség volt társakra akivel gyakorolni lehetett és ehez kellett a rendszer. De még ekkor is csak a verseny díjakért folyt a küzdelem. Akkoriban a menedzsereknek nem volt más pénzügyi modeljük és ez így folytatódott egy darabig.

Majd elindult a ProLeage (professzionális liga) és megalakultak a cégek álltal szponzorált csapatok. Fizetést kaptak azok a játékosok is akik nem voltak feltétlenül jók, vagy nyertek versenyt bármikor is. Ez az időszak nagyon jó volt és a csapat rendszer általánossá vált.

Őszintén szólva manapság egyre több rajongó hagy el minket. Amikor még fellendulőben volt az ágazat több céget be kellett volna vonnunk. Jobban kellett volna bánnunk a rajongóinkal is, és eközben mégtöbbet szerezni belőlük. Ha megnézzük a proleague-et most a játékosok elég kellemetlen helyzetben vannak. Olyan pozícióban van a liga ahol épp félig sport és félig szórakoztatás.

Az egyik oka annak, hogy a rajongók elmennek az, hogy az E-sport nagyobbik felének a Starcraftnak nincsen elég nagy tere a globális piacon. Koreában népszerű és van sok verseny, de a tengeren túlon nem kap sok figyelmet. Főleg akkor éreztem ezeket a korlátokat amikor másodjára is megnyertem a WCG (world cyber games)-t. Nem éreztem nagy örömöt amikor megkaptam az aranyat. A Koreai médiát sem izgatta nagyon.

Az odafigyelés más mint pl. a korsárlabdánál vagy egyéb sportoknál. A rajongók kiszolgálása is más. Hála a vezérszurkolóknak, az ajándékoknak és a rendezvényeknek a rajongók folyamatosan el vannak foglalva a sport gondolatával. Még enni is lehet egy stadionban. eSport arénák nem árulnak ennivalót, és nincs mász szórakoztatás a játéknézésen kívül. A rajongók érdeklődnek amikor a játékok izgalmasak, de elvesztik a fókuszt amikor azok unalmassá vállnak. Az eSport emócionális ágazat ezért több beruházásra van szükség a rajongók kiszolgálása végett, hogy figyelmük folyamatosan a játék körül forogjon.

A replayek is nagy gondot jelentenek. A régi pro játékosok visszavonulása is sokban a replayek hatására következett be. Mág akkor is ha Nar_rA vagy mások kirpóbáltak egy új stratégiát, a replayeknek hála egy két nap alatt le lehetett azokat másolni. Ahogy a régi pro-játékosok eltűntek a rajongók is eltűntek. Több erőfeszítésre volt szükség hogy visszatartsuk őket, de manapság már ez sem elég.

Amikor találkoztam az előző kóreai miniszterelnökkel Roh úrral, megkértem hogy támogassa az Esportot a kormányzat segítségével. Sajnos azt felelte hogy „Korea az esport hazája és ezért magától fog nőni”. Semmi különösebb figyelmet nem fontos szentelni a témának.

Remélem a kormányzat segíteni fog a növekedésben. Ahelyett hogy csak a baseballt,a kosárlabdát és a focit támogatnák amik külföldről érkeztek, remélem hogy a kormányzat támogatni fog házon belül felnövekvő esportot. És ahelyett, hogy csak Koreán belül tesszük ezt, remélem hogy azok akik jártak Koreában is később külföldre mentek majd segítenek az ottani esport kialakulásában. Nem fogunk kielégítő választ találni a problémákra míg az esport nem indul el a globális fejlődés útján.

  • A Starcraft 2-ről:

Én még nem játszottam vele, de remélem hogy globális szinten elterjedté válik. Ha a starcraft 2 kijön, vagy talán ha egy másik játék ami nemzetközi meccseket eredményez, talán még a mai starcraft irányzatú esportot is túlnövi. A net kávézók elterjedésével a népszerű játékok támogatást kapnak, ezért amikor az SC2 kijön és sok nemzet megnyitja net-kávéházait talán többet játszák majd mint annó a régit. Attól félek még ha SC2 ligák meg is alakulnak azok is Koreán belül rekednek egy két éven belül.

  • A Játék kultúráról:

A társadalom nézete a játékokról továbbra sem nevezhető jónak. Amikor az ACE-ben gyakoroltam egy tiszt elohozott egy kölyköt a gyakorlószobába és megkért hogy ugyan beszéljem le a gyereket a játékokról mert túl sok idelyét veszi el. A hadseregben voltam ekkor, de nagyon kellemetlen volt mert még mindig pro játékos voltam. Az kevés ha azt mondom hogy gyakoroljon tovább, de hogy mondhatnám meg neki hogy hagyja abba? A szülők tudják hogy nehéz kezelni a dolgot és ismerik a pro játékosok közti bevételek eloszlását is. A tudósítók által szeretett pro játékosoknak pedig nagyon nehéz kibújni az iga alól. A rajongók is el-elmennek. Ez egy rossz körforgás.

  • Az SKT T1 Kínai játékosáról

A cég sokát várt tőle, de nem váltotta be a reményinket. Már előzőleg is próbáltak Hexatron-nak új külföldi játékosokat hozni, de sikertelen végeredménnyel. Attól tartok hogy ha az esport nem válik igazi sportá a végén Kínától kell majd adási engedélyeket vennünk. Beszélni róla nem elég. Pontos tervekre van szükség. Koreának a sofőrjei több tapasztalattal rendelkeznek, de Kínának viszont erősebb a motorja. Nem lehet már figyelmen kívül hagyni Kínát!

(Helyesírási hibákért szíves elnézéseteket kérem!)


Comments (39)

  • DarkDevil

    |

    Jó kis cick kösz a fordítást nekdolan

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    ja és én meg ezt írtam rá: Érdekes, nem gondoltam volna hogy különösebben zavarja őket hogy csak Koreában olyan népszerűek, lehet nem nézik a youtube-ot vagy nem tudják, hogy milyen irigy rájuk az összes olyan ország fantábora ahol lószar az egész e-sport mint például kis hazánkban. Rávilágított néhány érdekes részletre is ami tényleg csak szervezés kérdése, mint az hogy milyenek a nézői és játékos körülmények. Mindenki azt gondolta ott tejjel mézzel folyó Kánaán van és mégis, egyre gyakrabban szembesülünk vele, hogy lehet mégsem annyira. Már a kormányuk is tojik az egészre mondván, az e-sport hadd menjen a maga útjain (hát nem tudom anno jól jött nekik az ágazat mikor talpra kellett állítani az országot lehet ott is gurítják azt ami szögletes ?)

    Érdekes, hogy úgy tűnik mintha szinte mesterségesen lenne lassítva mindenhol az e-sport előre törése és fejlesztése, ami elég rövidlátó politikára utal ha mondjuk azt nézzük hogy jó 20-30 év múlva várhatóan a jóléti társadalmak lakosságának a nagyobb része, egészen biztosan elmondhatja majd, hogy ezeken a játékokon nőtt fel és ezek folytatásaival tölti a szabad ideje egy részét a mai napig. Ez nem kis (ráadásul fizetőképes) keresletet és érdeklődést jelent, s habár maga a közösség természeténél fogva mindig megosztott lesz (más más játékstílusokat kedvelnek az emberek) még mindig legalább akkora őrületre lehet számítani mint az egyéb sportok esetében, habár valószínűleg ugyanazt a szórakoztatási ágazatot osztja tovább. (kérdés hogy mennyire egyenlően, aki CODon vagy starcrafton nőtt fel lehet nem tartja majd túl izgalmasnak a labdarúgást)

    Meglepő egyébként egy e-sport playertől hallani ahogy nem a sebességre (gyors kézre) helyezvén a hangsúlyt, nehezményezi a replayok visszanézési lehetőségét mondván ez mennyire megkönnyíti a különböző taktikák ellesését (és ezáltal lenyúlását, így a „feltalálót” megkárosítva) valahol jogos a felvetés, jelen esetben, pl már nem az a kérdés hogy milyen új taktikát vet be az ellenfél, csak az hogy az ismert halmazból most melyiket épp. Mégis úgy vélem e-sport gameben replay rendszer kell.
    Érdekes hogy ezzel kapcsolja össze a régi playerek visszavonulását és egyúttal fanok tömegeinek elpártolását is.

    Boxer sc2 megjelenésével kapcsolatos reményeit én is osztom, reménykedek a minél nagyobb népszerűségben, ha nem is azért mert aggódok a koreai e-sport jövőjéért vagy a játékosok elégedettségi szintje miatt, de mindenképp bízok benne hogy talán hazánkban is elindít valami kedvező folyamatot, végül is az egyéb körülmények (mint anno Koreában a gazdasági válság stb) már adottak sajnos…
    Viszont abban is biztos vagyok, hogy boxer jól gondolja, hogy pár év elteltével ez is leginkább kizárólagosan koreai dologgá válik (vagy hát legalábbis kizárólag e-sport dologgá), és csak néhány elvetemült fan fogja más országokból tolni, de ezzel az a helyzet, hogy egyrészt semmit nem tehetünk ellene, másrészt elég reális hogy egy idő után bármelyik játék veszíteni kezd a rajongói táborából, és a blizz igazán nem arról híres, hogy amint elkezdődik ez a folyamat ők kiadnák a folytatást.

    És hát persze beszél a kínaiak előrenyomulásáról a téren amivel szerintem semmi baj, amennyiben megfertőznék sc2 vel pl kína lakosságának csak 1/8 adát az már kb 125 millió játékost jelentene ami egy akkora közösség amit már világszinten sem lehet figyelmen kívül hagyni. (más kérdés hogy az 1/8 mennyire reális figyelembe véve a vidéki Kína szegénységét) Tehát az sc vírus most a legjobb kapukat döngeti ahhoz, hogy az emberiség egy szép hányadát megfertőzze magának, és a jövőre gondolva, aki megfertőződik egyszer az sc2 vel, az valószínűleg a 3 al szemben sem lesz immunins, és bár hatalmas casual rétegek válnak le majd időről időre, az alap játékos szám hizlalni fogja a kemény magot is, és van egy határ, egy bizonyos mennyiségű player, ahonnan már nem lehet azt mondani, hogy a dolog nem elég népszerű. Tudom ez most nagyon furcsán hangzik de 50 év múlva már akár e-sport párt is lehet néhány államban, ami szavazóbázisát a játék őrültekből toborozza és az ő speciális érdekeit képviseli, persze ez csak jóléti államokban elképzelhető. Őrülten hangzik de ki meri kijelenteni, hogy biztos nem lesz ilyen…

    Reply

  • Promie Motz

    |

    CFox, az, hogy a legtöbb országban van egy elhanyagolható réteg, aki csüng rajtuk, az őket nem érdekli. Ők azt szeretnék, hogy ha más országokban is a népességnek egy jelentős hányada (mondju kelég lenne már csak az 1% os észlelési küüszöb is első lépésnek), rendszeresen foglalkozzo nazzal ,hogy mi van a hazája esprtjának életében, meccsekre menjen ki, legyenek kedvenc játékosai, stb. Amíg ez nincs, addig igazából nincs is esport, csak pár srác aki játszik.

    És azért nem fejlesztik az esportot, mert kb nem is hallottak róla. és nem is veszik komolyan.

    most csak ennyit, mennem kell 🙂

    Reply

  • nekdolan

    |

    Én nagyon örülnék ha itt is menne az SC a TV ben magyar vagy angol kommentárorokkal.

    Sztem nem a replayek miatt kéne aggódnia amikor a tv-ben élőben megy a cucc…

    Amúgy CraftyFox nincs messze az igazságtól amikor azt mondja hogy lassan már gamer párt is lehet. Előbb olvastam egy cikket, hogy hogyan enyhül a játékok elleni propaganda az USA-ban évről évre. Bizony amikor már többen játszanak mint iszonyodnak a játékoktól már nem érdemes ilyesmivel (is) hüjíteni az embereket.

    Reply

  • Sziget

    |

    Azert az elegge meghokkentett, hogy nem lehet az eSport arenakban kajat kapni. Nem sok uzleti erzek szorult belejuk.
    A kormanynak pedig tok folosleges az eSportot tamogatni, amikor latszik, hogy remekul megel a multicegek penzen is, illetve biztos nem veletlenul van a koreai legieronek sajat csapata (ez az ACE amirol boxer beszelt).

    Reply

  • nekdolan

    |

    Én úgy vettem ki Boxer szavaiból hogy hanyatlásnak indult az ágazat…
    Vajon hányan (fanok) hagynák ott ha Boxer is abbahagyná?

    Reply

  • bgyuri76

    |

    Más játékokban is elég pontosan dokumentálhatóak a nyitások, taktikák (pl. sakk), furcsa, hogy ezt problémának látja.

    Crafty_FOX, talán egy kicsit messzire jutottál a gondolatmenetben. Kosárlabda-, foci- vagy baseballrajongók pártjáról se hallottam még, pedig ők elegen lennének hozzá.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Szerintem a hanyatlás oka Koreában perpillanat csak annyi hogy mégiscsak 10 éves a játék és ők sincsenek kizárva a világ újdonságaiból, bármennyire is szeretik az sc-t már nagyon látványosan elavult a dolog, mind grafikailag mind egyéb szempontokból. Megértem ha sokan elpártolnak de nem hiszem hogy a kaja vagy a replayok lennének az ok sokkal inkább az hogy már jó rég megérett a helyzet egy starcraft 2 re, egy olyan 3-4 éve kb. Én remélem hogy ha kijön az sc2 a Koreai és a nemzetközi esport is méltó lesz régi nevéhez. (illetve a nemzetközi legyen annál sokkal jobb)

    Reply

  • nrvn

    |

    #6 Mikor Boxer bevonult azt is túlélte az eSport világa, nem hiszem ha abbahagyná jelensősen változna a világ képe ez miatt…

    Reply

  • 84Noname

    |

    Kínában virágzik állítólag az sc e-sport….szóval a 10 év nem biztos, hogy magyarázat…
    Persze lehet igazad is… az első év legyen ön is milliomos érdekes, a második kevésbé, a többi már uncsi. De pl a foci soha nem lesz unalmas, az ember hiába látott már 20 BL döntőt… sose unja meg. Nem tudom hova kéne sorolni az sc-t… de egy 10 éve tartó mánia, amiben még mindig ekkora pénz van, azt talán nem az elős példa esetei. Mondjuk itt pont összevág boxer véleményével, hogy itt a VB-n nem egy esélyes csapat van, mint sc-ben. Mindenhol hasonló képességű játékosok vannak. Sokkal szélesebb a játékoskör… Mindenesetre szerintem a koreai szervezéssel és háttérrel nincs túl nagy gond, a probléma az hogy máshol ezt nem vették annyira komolyan, mint náluk. Ha pl. USA-ban is lenne sc proliga, akkor nem hinném hogy most problémák lennének… inkább a körülmények áldozatai. Kinában még megvan a hajtóerő, mert gyengébbe koreánál. Talán lesz egy fellendülés, a koreai játékban is, ha utolérik őket a kínaiak.

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz nekdolan #6 üzenetére:
    Biztos hogy lennének olyanok akik otthagynák. Hiszen vannak kifejezetten csak boxerfanok, akiket senki más nem érdekel. De ez a szám csupán egy elenyésző része a rajongóknak.
    Jelenleg úgy néz ki Nada fog visszavonulni. Sőt nem csak úgy néz ki, ez már egy tény hogy végleg visszavonul.
    Sajnos innen nagyon sokan nincsenek vele tisztába ki is az a Nada. Persze sokan tudják
    Annyit mondhatok hogy az egyik legnagyobb terrán volt, legalább akkora mint Boxer
    Sőt sokan nagyobb terrannak tartják, ez is megosztja a rajongókat.
    Biztos hogy lesznek olyanok akik emiatt elpártolnak a starcraftol. De mondom ez a rajongóknak nagyon kis %-át fogja jelenteni csak

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz 84Noname #10 üzenetére:
    Hát igen ha lennének proligák korán kívül, akkor szintben biztos hogy sokkal közelebb állnánk hozzájuk.
    Csak az a baj nincsenek szponzorok akik finanszíroznák ezt.
    Elvileg egy-egy csapat éves költségvetése több százmillió Ftra tehető. Hogy mi ez a horribilis összeg?
    Hát ez egy rettentő jó kérdés. Mondjuk egy csapatnak van 15 játékosa, ez teljesen átlagosnak mondható. Szállást biztosítani, kaja pia. Megfelelő kondícióban tartani őket is a csapat feladata. Utazást biztosítani
    Persze még így se érthető hogy jön ki a több százmilliós költségvetés de hát ez van.
    Nem beszélve arról hogy mennyit keresnek a legjobbak koreában évente. (Ezt nem a csapattól kapja)
    Reklámhirdetéseknek a játéknak meg még nem tudom minek köszönhetően az éves keresetük a legjobbaknak több százmillió FT-ra tehető. Erről régebben írtak egy cikket nincs kedvem megkeresni.

    Szóval szinte lehetetlen hogy valaha erre a szintre jusson bármelyik ország

    Reply

  • Promie Motz

    |

    #10 naname, én pl a focit tartom unalmasnak, éa a Legyen ön is milliomost meg elnézném életem végéig 🙂

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #12 Nem értem miért lenne lehetetlen. Semmivel nem jobb a többi sport sem és ennél nagyobb összegek mozognak bennük.

    #13 Én mindkettőt meg tudom unni. És méghogy a foci nem lehet unalmas ? A foci dögszar unalmas tud lenni az én véleményem szerint, akkor is ha túl jó csapatok játszanak és akkor is ha túl rosszak. Láttam én már világrengetőnek ígérkező dögunalmas abszolút gólmentes mecset is 90 perc lószar volt. Az sc nek ha más előnye nincs is ezekkel szemben akkor az mindenképpen, hogyha nem kellően ellenfeleik egymásnak, legalább pillanatok alatt véget ér.
    Szerintem az 1. lépés az lenne hogy tudatosítsák az emberekben úgy világ szinten, hogy ez semmivel nem alsóbbrendű mint bármelyik másik sport semmivel nem lenézendőbb, sőt több köze van a jövőhöz mint a többi sportnak. Hogy ez nem csak egy tizenéveseknek való hóbort meg gáz dolog nem „kockaság” hanem lehet intellektuális teljesítmény játék magas fokon és persze sport.
    Ehhez kell majd személetváltás de mindenesetre remény van. És csak az a probléma hogy hazánk megint az utolsó utáni helyen fog észbe kapni, mert mi taktikusan lemaradunk mindig a korszerű dolgokról amég egyéb belső és külső problémáinkal foglalkozgatunk, és erősen támogatjuk azokat az ágazatokat amik totál reménytelenek (mint pl a foci) miközben hanyagolva van az amiben jók lehetnénk (és nem csak az e-sport). De itt mindig ez volt vitték ami kerek és gurítják ami szögletes, a lényeg hogy remekül ki lehet röhögni másokat hogy sc esport de gáz meg lehet kritikákat megfogalmazni hogy azért az jó gáz hogy valaki abból él hogy sc-t játszik… szerintem sokkal nagyobb gáz mikor több mint 20 an élnek abból hogy 1 bőrlabda után szaladgálnak 😀

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    …. a gáz számlát meg cseszhetem legalább 4 szer volt de nincs javítás powa…..

    Reply

  • 84Noname

    |

    Az hogy ti unjátok a focit, illetve, hogy láttatok már szar meccset… az teljesen lényegtelen most a témára nézve. Én sem azt akartam kihozni a dologból, hogy nincs unalmas meccs… én összességében beszélek a sportágról, aszittem ez nyílvánvaló.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Még akkor is érdekes azt állítani hogy sosem unod meg…. hát azért…

    Reply

  • JaReL

    |

    Hát nemtudom… Szerintem a SC nem sport. Mint ahogy a sakk, a póker meg a rádióamatőrködés sem. Ennyi erővel a passziánsz meg a gazdálkodj okosan is az…

    Nem arról van szó, szeretek SC-zni, sakkozni, meg a többi említettet is, de szerintem ezek játékok. Max versenyezni lehet benne, de nem sport.

    Persze van aki tényleg ebből él, meg én is nézek ilyen meccseket, de pl az Olimpia meggyalázásának venném ha lenne esport vagy éppen póker a versenyszámok között! Pláne annak fényében, hogy más igazi sportokat, mint pl a vizilabda is folyton fenyeget az Olimpiai Bizottság, hogy kiveszi a számok közül…

    Ez az egész rajongás kérdése. Lehet akármilyen szar a kedvenc focicsapatod, megnézed a meccsét. Ugyanígy kedvenc pro-gamered mérkőzéseit is nyomon követed, ha máshogy nem, tré jútyúb videókon… Ha csak egy átlagos érdeklődő vagy, és nem fanatikus, akkor is belenézel a focivébé döntőjébe, mert azért az mégiscsak egy jó meccs, aztán ha mégsem, majd elkapcsolsz. Ugyanígy vagyok sok SC2 kézikamerás gameplay videóval. Elkezdem nézni, de ha nem köt le, nem nézem végig. De attól még nem untam meg a játékot.

    Lehet sírni, hogy az állam nem pénzeli az ilyen dolgokat, meg a tv sem adja, de ez mellékes. Ha valami megéri akkor a magánbefektetők pénzelni fogják, sőt ők még több kockázatot is be mernek vállalni, mint az állam, szal kár az államot szapulni. A tévét is el kéne már felejteni, az internet korszakában ez olyan dolog, mintha azért problémáznál, mert a kedvenc zenekarod új albuma nem jön ki bakeliten…

    Összességében azt mondom, hogy a sport fogalmával nekem nem összeegyeztethető (többek között) az SC. Ha pedig koreai színvonalat szeretnénk elérni Magyarországon, ahhoz először a profi játékosállománynak kéne növekednie. Ha minden második gyerek SC-zna otthon, vagy sorba állnának a netcafék előtt, akkor tutira lennének amatőr szervezésű versenyek, majd később jönnének a szponzorok, nagy bajnokságok, csapatok, sztárjátékosok stb… Ha itt tartunk már és senki nem veszi komolyan a SC-t (vagy a SC2-t, 3-at, stb…), akkor majd lehet kérdezni, hogy miért nem pénzeltek minket, de addig nem várhatjátok el, hogy egy jelenleg még döglött piacba fektessenek be a pénzemberek…

    Szal kedves fanatikusok: hajrá, tessék keményen dolgozni, hogy az álmotok valóra válhasson és legyen valami itthon is a SC-ból pro szinten!

    Én mint egyszerű SC kedvelő, pedig addig is megyek és megnézek egy tegnapi NBA meccset, de ha majd eljön az idő és lesz magyar SC prohun kupadöntő, akkor mondjátok, hogy hol nézhető és skubizom azt is!… 😉

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Az hogy mit tekintünk sportnak nyilván értelmezés kérdése. Ez lett a neve e-sport de én végig úgy gondolok rá mint egy játékra, amiben vannak jobbak és gyengébbek vannak akiket fizetnek és akik tömegeket szórakoztatnak parádés játékukkal és vannak akik otthon a maguk kedvére űzik. A lényeg szempontjából mindegy hogy sport e vagy sem, ezt a nevet adták neki a koreaiak és kész.

    Én egyáltalán nem várok állami segítséget, az államnak bőven elég baja van é úgy általában a befektető rétegre gondoltam. Oké nyilván akkor van értelme ha elég nagy az őrület, azt pedig egyikünk sem befolyásolhatja nyilván hogy mit szeressen az átlag magyar játékos. Azon viszont lehetne vitatkozni (más sportok kapcsán szoktak is) hogy a finanszírozás mennyire áll egyenes arányban a felmutatott eredményekkel. A dolognak csak az egyik oldala hogy tehetséges játékosok kellenek a másik hogyha megmaradnak kizárólag hobby szinten akkor a nemzetközi mezőnyben lemaradhatnak azoktól akik ebből simán megélnek és akiknek másra sincs gondjuk csak hogy ők legyenek a legjobbak. Mint ahogy azt is tudjuk hogy pusztán azért mert tőkét pumpálnak egy ágazatba még az nem feltétlen lesz ütőképes.

    „Szal kedves fanatikusok: hajrá, tessék keményen dolgozni, hogy az álmotok valóra válhasson és legyen valami itthon is a SC-ból pro szinten!” Ezt teljesen jól mondtad ugyanis lehet benne szerepünk hogy minél több hazai játékost is megfertőzzünk az sc2 vel és hogy inkább egy amolyan egymást erősítő közösség alakuljon ki, ahol a playerek nem szólják le egymást féltékenységből és a fele nem hagyja abba fél év után mert önbizalom hiányban szenved.

    Így vagy úgy ha van rejtett potenciál a Magyar e-sportban az sc2 kapcsán vagy megmutatkozik vagy várhatunk a következő mérföldkőig, ugyanis egy ilyen volumenű játék adhat lendületet az egész kialakulásának vagy továbbfejlődésének, a következő NFS biztos nem fog 😀

    Reply

  • JaReL

    |

    Amen. 😉

    Reply

  • Zordlord

    |

    Válasz JaReL #18 üzenetére:
    A sportoló is edz, a gamer is edz. Mi itt a baj? Mégis mi a frászért ne lehetne sport? Az egyik az izomtornyoknak való a másik meg a kockáknak..

    Reply

  • JaReL

    |

    De egy sportoló simán leül gép elé játszani, ha éppen ahhoz szottyan kedve, a kocka viszont ott kockul a gép előtt és semmi pénzért le nem menne focizni a grundra, vagy csobbanni az uszodába… 😛

    Reply

  • nrvn

    |

    #22 Szerintem ez nagy tévedés, láttam nem egy videót amin koreai pro gamerek – ha nem is discoban rázzák magukat – de a haverjaikkal akikkel egy iskolába járnak elmennek ide-oda és nem csak a gépet püffölik egész nap mint ahogy azt sokan gondolják.

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz nrvn #23 üzenetére:
    Persze ők is elszoktak járni kikapcsolódni.
    Julyzerg már Bungee jumpingolt is. Az embertelen is lenne ha egész évben be lennének zárva nem börtönben vannak ők. Legtöbbször maga a csapat viszi el a játékosokat kikapcsolódni különböző helyekre, évente 1x-2x.
    Meg ettől függetlenül néha el-eljárnak ide-oda de ez azért igen ritka.

    Nadanak pl volt egy olyan időszaka jó néhány évvel ezelőtt amikor összeakasztotta a bajszát a csapat menedzserrel vagy kivel, mert nem gyakorolt eleget. Csajozni járt, volt egy barátnője és azzal akart több időt tölteni. Egy idő után nem mehetett ez tovább és végül is az E-Sport mellett döntött.
    Vannak itt azért korlátok, nekik ez a dolguk nem csinálhatnak azt amit akarnak. Nincs minden este buli stb.
    Persze tudom te nem is ezt mondtad, de azért ők tényleg ritkán kapcsolódhatnak ki

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Nincs minden este buli ? Miért ki jár itt minden este buliba ?
    Egyébként Jarel szerintem pont az ilyen felfogások miatt van hátráltatva az e-sport hogy sokan feltételezik hogy aki jó egy játékban és sokat tolja az egyben egy kocka gyökér aki semmi mással nem képes foglalkozni, és ezért megvetésre méltó. Ez badarság, attól hogy valaki szeret játszani vagy sokat játszik (de még ha ez is a munkája) nem kell feltétlen minden mást kizárnia az életéből. Ezt ti is tudhatnátok nyilván azért vagytok itt mert anno sokat sc-ztetek és sokat terveztek sc2 zni de gondolom ez nem azt jelenti hogy egész nap a gép mellett ültök se ünnep se hétvége se barátnő se iskola se munka se haverok se semmi és csak toljátok-toljátok. Pl legalább heti 2 szer simán el lehet menni valamit sportolni focizni kosarazni pingpongozni vagy kocsmázni egyéb kötelező jellegű tennivalók mellett, akkor is ha egyébként nagyban játszogatsz valamivel.

    Reply

  • z3rgl1ng

    |

    Válasz Crafty_FOX #19 üzenetére:

    „…hogy minél több hazai játékost is megfertőzzünk az sc2 vel és hogy inkább egy amolyan egymást erősítő közösség alakuljon ki, ahol a playerek nem szólják le egymást féltékenységből és a fele nem hagyja abba fél év után mert önbizalom hiányban szenved.”

    Na ja, emiatt hagytam félbe (illetve bele se fogtam igazából) a Quake e-sportjába. Meg ennek a reményében látogatom ezt az oldalt, meg járogattam streamre, amit Zsukov smeg a többiek szerveznek. De persze ott is akadtak szócsatározások…

    Az effajta közösség hiánya miatt, fordultam el teljesen az online módtól. Először WoW-ban akadtam össze a kis pöcsökkel, akik megugatták a másiknak, hogy mit csináljon, mert ők nem bírnak haladni. Ez hagyján még…. de mikor SC-ben WC-ben alázgattak (ugye a súlycsoport alapján való válogatás való hiánya -> SC vagy annak egy gyenge rendszere -> WC) és szembesültem ezzel Quake-ben, meg más FPS-ekről nem is beszélve (ugye CoD hírhedt erről) akkor életre elment a kedvem, hogy akárkivel játsszak.

    Gondolom nem egyedül vagyok így vele.

    Reply

  • 84Noname

    |

    Mondjuk ez olyan dolog, hogy az emberek ilyenek… ne hidd, hogy a konditeremben senki nem szól be, hogy kevés vagy a fakvőpadon, vagy az usziba, hogy pillangód egy nagy szar, vagy fociba, hogy már megint nem tudod fogni az embered…

    Reply

  • nrvn

    |

    Válasz z3rgl1ng #26 üzenetére:
    Pont hasonlókat akartam mondani mint Non, hogy ez nem csak az online világban minden napos jelenség, hanem a való életben is. Ha ennyire zavarnak ezek a dolgok akkor bele se kezdj kb semmibe mert valaki úgy is le fog hurrogni és újfent csak rosszul fogod érezni magad.

    Reply

  • L4.ZsukoV

    |

    Jó hát ezzel most visszamehetnénk Marx barátunkhoz, hogy ” Nem az a cél, hogy a társadalmat megismerjük, hanem megváltoztassuk.”
    Lényegében ennek a fan oldalnak is ez az elve: Összehozni az érdeklődő embereket, ami által kialakul egy stabil közösség. Az, hogy többségben ott vannak a hulladékok, akik nagyon PRÖ-nek érzik magukat, attól még nem kell meghátrálni a dologtól. CFOX-szal is már legalább 10xer voltunk úgy, hogy abba hagyjuk a war3-at, mert sok a cheater és/vagy feeder, ami 2-3 játék után az ember erősen elgondolkodik, hogy tényleg ezért ültem lejátszani?!
    Azonban kisebb szünetek után mindig rájövünk (én legalábbis), hogy ezzel a játékkal nöttem fel első sorban, ami mondhatni a részemmé vált…
    Ami nagyon fontos, hogy kell egy kis önkritika ahhoz, hogy fejlődő képes legyél. Mert pl. én is tisztában vagyok vele, hogy ezen a streamen van még mit csizolni, de sajnos bizonyos keretek korlátozzák ennek fejlődését… Persze az is közre játszik, hogy a tisztelt nézők, hogy állnak a dologhoz, mert ha nem látnám bennünk az „érdeklődést”, akkor biztos az első adás után le is zártuk volna a dolgot. 😛
    Szóval szerintem csak akarás kérdése, hogy az ember mit tudna ebből az e-sportból kihozni, akár itt szerény kis országunkban…

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #27 Ja ez nagyon igaz, egy férfi legyen férfi. Annyi önbizalom legyen mindenkibe hogy nem adja fel rögtön ahogy beszól neki valaki.
    Itt megint az egyensúlyról meg az arany közép útról van szó. nem árt ha az ember tudja hogy miben mennyire jó. A ló másik oldala ugyanis mikor rt ben olyan playerek osztják egymást (meg engem lol) hogy mikor anno 6 éve elkezdtem már jobban ment a game mint most nekik. Tehát a kellő önkritika, mert nincs nevetségesebb annál mikor leszólnak a noobok és ez gyakran megesik. Sokszor a vége félelmetes pofára esés (pl legutóbb 4v4 rt ben egy miután egyedül maradtam a csapatból így a dolog 1v4 é alakult szóval az egyik bátor ellenfél nagy vidáman kijelentette hogy megeszi a szarját ha ezt megnyerem mert noob vagyok és semmi esélyem amúgy sem 4 ük ellen, végülis megnyertem a játékot és megkértem hogy vegye fel és majd a youtubra töltse fel ahogy eleget tesz ígéretének) vagy ott volt a másik eset 2 napja fosztival zsukovval toltunk 4v4 et és az ellenfél már 10 perc után ugy érezte hogy megnyeri szóval végig magas lóról jött az osztás a noobozás a flamelés minden mennyiségben. Ha annyira sértődősek lennénk sírva állhattunk volna fel a gép mellől hogy miket írtak ott nagy örömükben, ehelyett inkább félholtra röhögtük magunkat mikor az ellenfél 1,5 óra küszködés után (ekkor már csak 2 en voltunk 4 ellen 🙂 ) után teljesen megszégyenülve és megalázva lépett ki a játékból (ők már 15 perc után magukénak érezték az egészet és végig csesztettek minket hogy adjuk fel mert esélytelenek vagyunk)

    És mit mondjak, az ilyen gamek esnek a legjobban, talán ők is elgondolkoznak majd azon hogy egy kis önkritika senkinek nem árt meg…

    Úgyhogy szerintem mielőtt mellre szívnád amit más ír mindig nézd meg hogy ki írja, mert néha viccnek is rossz, mondom volt hogy olyanok nooboztak le akikből 4 et elvertem egyedül !!! számít hogy ki mondja ez a lényeg, nem csak az hogy mit.

    Reply

  • nekdolan

    |

    Én nem szoktam nézni a chat-et game közben, ahoz túlságosan lefoglal a játék. Akivel meg dumálni kell az úgyis fent van ventrin…
    Szal ha random gamet játszol ne csodálkozz ha random arcokat kapsz. Ha nem tetszik gyüjtsél haverokat és velük játsz. Én ezt csináltam és egész jól működött annó. Ha meg nagyban kell a cucc csatlakozz vagy alapíts klánt.

    Lehet fennkölten hangzott amit mondtam, de sztem ennél nincs jobb út.

    Reply

  • L4.ZsukoV

    |

    jó nekdolan, de akkor minek van rt valójában?

    Reply

  • nekdolan

    |

    Ha sokat iszik az ember és nem akar cw-zni. Mondjuk ezt haverjaim csinálják, és tény hogy van akinek részegen jobban megy 🙂

    de be kell vallanom, hogy nem sok war3 as gamet toltam. Kezdetben megpróbáltam sc-ről átállni war3-ra de valahogy nem jött össze. Helyette elkezdtem dotázni kb 5 évvel ezelőtt. Ott is hasonló gondok vannak/voltak, de gondolom mivel sokkal többen dotáznak mint war3-aznak könnyebb normális játékosokat találni.

    viszont dota ide vagy oda sc2-t tuti tolni fogom

    Reply

  • SzuL

    |

    mivel egy terjedelmesebb könyvet is gyorsabban elolvasok, mint ezeket a kommenteket, ezért csak beleolvasgattam, és amiket leszűrtem ebből, arra válaszolnék, ill. véleményt írnék:

    „De egy sportoló simán leül gép elé játszani, ha éppen ahhoz szottyan kedve, a kocka viszont ott kockul a gép előtt és semmi pénzért le nem menne focizni a grundra, vagy csobbanni az uszodába… :P”

    egy általad „kockának” titulált egyén meg elmegy a pályára focizni, vagy akár korizni. feltehetőleg mind a kettőt jól tudja, szórakozik, versenyen azonban valószínűleg már nem indulna, de kb ennyi is, pont. az olimpikon is lehet, hogy imád sc-zni, vagy cs-zni, mégsem úgy játszik, mint egy többszörös wcg győztes.

    az sc/cs/cod/bármiféle játék e-sport, és nem véletlenül rakják oda azt az „e” betűt. nem lehet egy kalap alá venni a normál sportágakkal, többféle okból (ezeket nem részletezném).

    bulizós dolgokról:

    megint emlékeztetnék sokakat, hogy a bulizás mint olyan nem mindenkinek szórakozás. az (átlag)emberek túlnyomó része karácsonykor/szilveszterkor is tv-t bambul, jó esetben közösségben, de ez se feltétlen így van. a „kockák” legalább társasági életet folytatnak, ez is jobb már az előzőnél.

    bunkó parasztokról:

    ez sajnos mindenhol így van, a játékok is csak egy keresztmetszete a világnak. el kell fogadni, nem nagyon tudsz mást tenni.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #31 Hát war3 ban (és sc ben is) vannak azért időszakok amikor bőven ráérsz chatat figyelni, különben sem kell nagyon ráfigyelni arra hogy megint beírták hogy „noob”.
    Ja ne aggódj van klán is meg haverok is csak hát az időegyeztetés nem mindig olyan sima és akkor marad az rt.

    Az meg hogy többen dotáznak mint ahányan rendesen játszanak szimpla tévedés. Legfeljebb azért tűnik így mert akik rendesen játszanak szétoszlanak 1v1 2v2 3v3 4v4 ffa rt-at ágra a dotások meg ugye mindig a legújabb dotába joinolnak. Bár azt mindenképpen nehezen hiszem hogy több dotás lenne mint mondjuk 1v1 es.

    Reply

  • nekdolan

    |

    A getdota.com ról az egyik közelmúltban kiadott mappot 5 millióan töltötték le. Ez a szám természetesen nem pontos hisz sokan más szerverekről pl. Battlenet töltik a mappot.

    War3 at kb 4 millióan ha játszák, de szerintem max az aranykorában játszották ennyien. Másrészről Kínát is belegondolva egész reális ez a szám.

    Dota majdnem mindíg 5v5 ezért nem nagyon érdemes az 1v1 war3 as gamek számával összehasonlítani.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Jó a getdota.com saját népszerűségére vonatkozó felméréseibe gondolkozás nélkül bízok is 😀
    Az is nyilvánvaló hogy a dotához kell war3 ergo a war3 asok részhalmaza a dotások. Sokan vannak akik mindkettőt tolják mellesleg, ezért letölti a dotát és játszik a rendessel is. Vagy pl nekem van dota map toltam vele párat de sokkal többet játszottam rendesen.

    Reply

  • nekdolan

    |

    1) Figy ezt a statisztikai adatot Icefrog a dota jelenlegi készítője tette közzé. A dota egy ingyenes mod/map és Ice nak semmilyen érdeke (anyagi) nem fűződik ahhoz hogy hamis infót terjesszen róla. Szal ez kivételesen olyan adat amire semmi esetben sem lehet azt mondani, hogy nem helytálló.
    2) A dotások többsége soha nem játszott a war3-al, annak ellenére hogy feltelepítették. Igaz az első dotások war3 asok voltak, de amikor áttértek dotára sokan abbahagyták a war3-at, és amikor elkezdték a haveri kört bevonni azok nem is kezdtek wa3-azni.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.