Egy RETtentő izgalmas interjú

Hero . Interjú 1255

A bevezetők túlértékeltek, úgyhogy nem is rabolnám feleslegesen az értékes időtöket. Mindenki olvasgassa kedvére a Joseph „Ret” De Kroonnal készült interjút.

Szia Ret, hogy vagy mostanság?

Sziasztok. Pompásan vagyok! Lassan megint beindul a versenyszezon, én pedig már készülök is a sok utazásra és a noobok pwnolására!

Kicsit tekintsünk vissza az időben, hisz már több éve profi szinten játszol; először a Brood Warral, most pedig az SC2-vel. Hogyan sodródtál bele az RTS játékok áradatába? Mikortól kezdve játszottál a versengés miatt a hagyományos játék helyett?

Körülbelül 14 éves lehettem, amikor elkezdtem játszani a Command & Conquerrel. Mindig is versengő típus voltam, így a ladderezés, ahol világszinten is megmérettetheted magad a többiek ellen, azonnal megvett kilóra. Kezdtem úgy nyúlni a játékokhoz, hogy a célom már a kezdetektől fogva az volt, hogy folyamatosan képezzem magam jobbá és jobbá. Szerintem akkor váltam profivá, amikor először kezdtem el fizetséget kapni azért, hogy játszottam. Ez a BW-s korszakom vége felé volt.


Ret Koreában tartózkodásakor.

Annak idején Európa egyik legjobb Brood War játékosának számítottál, míg 2010-ben egyszer csak úgy nem döntöttél, hogy szünetelteted a profi karrieredet. Mi lett ennek a szünetnek az eredménye? Profi játékosként jó vagy rossz hatással volt-e ez a fejlődésedre?

Szerintem jót tett nekem a szünet. Sok olyan dologra jutott időm, amire azelőtt nem igazán. Például kimozdulni otthonról, kondizni és felkeresni pár régi barátomat, akiket a játék miatt hosszú ideig elhanyagoltam. Azt viszont bánom, hogy lemaradtam a béta által nyújtott remek lehetőségről, hogy sok rajongót szerezzek magamnak. Az olyan játékosok, mint például TLO és Idra hatalmas rajongótábort szerzett annak idején, így széles körben elismert és elfogadott játékosokként várhatták a játék megjelenését.

Azért te is játszottál a StarCraft 2 bétájában, csak nem igazán vettél részt a komolyabb versenyeken. Még mindig úgy véled, hogy előnyöd van azokkal szemben, akik annak idején nem játszottak a bétában?

Nem igazán, hisz alig játszottam a béta alatt. Viszont az, hogy előtte több évig is játszottam az SC1-gyel, szerintem előnyt jelent a számomra azokkal szemben, akik úgymond újoncként érkeztek az RTS-ek világába. Azt hiszem a WC3-as játékosok is hasonló cipőben járnak, bár manapság már nem igazán számít, hogy mikor is kezdtél el játszani.

2010-ben nem akármilyen visszatérést tettél a profi közösségbe, hisz nem sokkal azután, hogy a Team Liquid játékosa lettél, már Koreába is költöztél. Te, mint egy a realitásokkal tisztában lévő európai, tudnál nekünk mesélni egy kicsit a Korea SC2-es világról? Mit gondolsz a játék széleskörű elterjedtségéről a koreai kultúrában?

Először is el kell, hogy mondjam: rettentő király, hogy a StarCraft ennyire fontos helyet foglal el a koreaiak életében! SC1-es játékosokként éveken át nem vehettünk részt semmiféle versenyen, de már maga a gondolat, hogy esetleg kimenjünk Koreába, hogy aztán játszhassunk a nagyokkal, mindnyájunkban tartotta a lelket.  A Koreai SC2 nagyon durva: mindenki együtt lakik, folyamatosan gyakorolnak és sokuk még csak fizetést sem kap. Szerintem a koreai játékosoknak nagyon jó a munkamoráljuk, és ez megfizetődni látszik, hisz most, hogy megjelent az SC2, egyre több és több játékos válik igazán híressé. A koreai játékosoknak sokkal nehezebb befutniuk, hisz nagyon sokan álomba gyakorolják magukat és feláldozzák az egész napjukat. A csapatházak, a munkamorál és az egymást segítő környezet az oka annak, hogy Korea még sokáig uralni fogja az SC2-t. A dolgok pedig jól megbolydulnak majd, ha az összes SC1-es pro váltásra adja a fejét.

Néhány hónapnyi Koreában tartózkodás után úgy döntöttél, hogy visszatérsz Hollandiába a külföldi versenyek és lehetőségek miatt. Mondhatjuk azt, hogy szerinted a Koreán kívüli tornák jobbak, mint a koreaiak?

Igen, a külföldi versenyek jobbak, mint a GSL. A GSL-t csupán havonta rendezik meg, illetve most már ennél is ritkábban, és hiába lehet vele sok pénzt keresni, iszonyatosan erős játékosok vannak ott. Jóval több a Koreán kívüli verseny, amik nem is tartanak olyan sokáig, így több lehetőséget kapnak a játékosok a bizonyításra, és hogy nyerjenek némi pénzt.

2011-ben rengeteg tornán részt vettél. Melyiken érezted magad a legjobban? Volt olyan, amiben rendezés szintjén nagyot csalódtál?

Az IPL3-at nagyon szerettem. Szuper volt egy kaszinóban játszani, az IPL pedig mindenről gondoskodott a számunkra. Emellett eljutottam a negyeddöntőig, miután kiejtettem ALive-ot, szóval elégedett voltam. A legjobban talán a Blizzcon EU Invitationalt élveztem, mert ott én nyertem, és felemelő érzés volt hallani, amint a lengyel közönség engem éltet. Ezeken kívül nagyon élveztem az MLG versenyeit és az Assemblyt is. Most, hogy belegondolok, lényegében minden verseny rengeteget fejlődött, és mindent megtesznek, hogy jó műsorral rukkoljanak elő és hogy gondoskodjanak a játékosokról. Mostanában nem volt részem olyan versenyben, amiben csalódnom kellett volna.

Egy kivételével eddig az összes MLG-n ott voltál. Egyetértesz-e az olyan játékosok véleményével, mint például Thorzain vagy Stephano, akik szerint az MLG menetrendje igazságtalan azokkal a játékosokkal szemben, akiknek kvalifikálniuk kell magukat, vagy teljesen más az álláspontod a témával kapcsolatban?

Szerencsés voltam, hiszen eddig az összes MLG-t a Csoportkörben kezdhettem, ami jócskán megkönnyítette a dolgomat és nem is kellett olyan sok meccset játszanom. Számomra teljesen érthető, hogy problémát jelent az elkerülhetetlen Egyenesági Selejtezőben eltöltött napi 8-10 óra, amin kénytelenek átrágódni a játékosok, ha messzire szeretnének jutni. De most, hogy az Arena versenyeket az MLG-k előtt tartják meg, és minden játékos azonos eséllyel indul a Csoportkörbe jutásért, szerintem senki sem panaszkodhat.

Ret bizonyít az MLG-n.

Sokat utazgatsz. Szerinted ez befolyásolja a teljesítményed?

Az utazások fárasztóak tudnak lenni, főleg amikor 5-6 versenyre vagy hivatalos egymás után, amiket mind-mind más kontinensen tartanak. Befolyásolhatja a játékosok teljesítőképességét, ha az idejük nagy része nem a gyakorlással, hanem az utazgatással telik. Ilyenkor nem csak kevesebb idejük marad a játékra, de egy idő után mentális és fizikai kimerültséghez is vezet. A játékosoknak meg kell birkózniuk ezzel a problémával, vagy csak egyszerűen kevesebb versenyen kell részt venniük.

Meglepődtem, hogy voltak olyan selejtezők, amiknek az Észak-Amerikai kiírásában vettél részt. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon hol lakhatsz akkor. Elmondanád nekünk, hogy hol gyakorolsz? Egy állandó helyről van szó, vagy esetleg mindenhol gyakorolsz, ahol megfordulsz?

A barátnőmnél, Columbusban szoktam gyakorolni, így amikor ott vagyok, sokkal egyszerűbb az amerikai selejtezőkön részt vennem. Az európai versenyekre is kiutazom és olyankor a hollandiai otthonomban szállok meg egy darabig, mielőtt még visszamennék az USA-ba. Lényegében a világ minden pontján játszom az SC2-vel. Van úgy, hogy egy verseny előtt korábban érkezünk meg, és beülünk gyakorolni egy internet kávézóba. Ha valahol van egy működő számítógép, amin fent van az SC2, akkor én leülök elé.

Amikor a legjobb Európai játékosok kerülnek szóba, akkor hamarabb említik a szintén Zerggel játszó Stephanot, Dimagat vagy Nerchiot. Szerinted így van ez rendjén, ha figyelembe vesszük az eredményeidet? Esetleg élvezed is, hogy nem vagy annyira a rivaldafényben?

Stephano nagyon is kiérdemelte, hogy mindenkinél jobbnak tartsák. Az utóbbi időben mindent megnyert, és azt is kijelenthetjük, hogy ő Európa legjobb Zerg játékosa. Azt nem tudom, hogy Dimagat és Nerchiot tényleg többször emlegetik-e, mint engem, de szerintem közel azonos szinten vagyunk. Nagyon erős Zergek, és én tisztelem őket.

Foglalkozzunk kicsit a csapatoddal, a Team Liquiddel. A Team Liquidet épp annyira tartják egy családnak, mint csapatnak. Szerinted játékosként különleges támogatásban részesítenek? Mint szervezet, milyen a Team Liquid más amerikai és koreai csapatokhoz képest?

A Team Liquid egy különleges csapat, a menedzsmentünk pedig mindnyájunk számára kielégítő. Még ha valamelyikünk rosszul is teljesít, ők akkor is teljes vállszélességgel mellettünk állnak, és kiküldik az egész csapatot az MLG-kre és a világ más versenyeire. Jó a hangulat is a csapat berkein belül, jól kijövünk egymással és mindenki azon fáradozik, hogy jó eredményeket érjünk el. Nagyon élveztem, amikor együtt játszottunk a csapatversenyeken, mert összehoz mindnyájunkat és ilyenkor érzi igazán az ember a csapat adta bámulatos plusz löketet. Nem hiszem, hogy lenne még egy ilyen csapat, mint a Team Liquid.


A Liquid Család (A kép a Team Liquid tulajdonát képezi)

A csapattársadat, Tylert/Nonyt, néha elpazarolt tehetségként emlegetik a Brood Waros eredményei fényében. Te hogy látod ezt belülről? Szerinted jobban is tudna teljesíteni?

Igen, én is úgy érzem, hogy Tyler könnyedén bekerülhetne a legjobb SC2 játékosok közé, ha fejben helyre tudná tenni a dolgokat és elkötelezné magát a játék mellett. Sajnos motivációs problémákkal küzd és nem tud hosszabb ideig gyakorolni egyhuzamban. Viszont így is sokat segít nekünk. Fenntartja a csapatunk médiajelenlétét a state of the game-ben és rendszeresen ír hozzászólásokat különböző médiaportálokra. Továbbra is jelentős alakja a közösségnek, és csak reménykedhetünk, hogy hamarosan eljön az idő, amikor képességeihez mérten fog teljesíteni és uralja majd az SC2 mezőnyét. [SZ\J: az egyik SotG epizódban Tyler elmondta, hogy depresszióban szenved.:( ]

Szerinted mit tartogat a jövő az SC2-nek és az e-sportnak? Miképp látod benne a jövődet?

Én nagyon szeretném, hogy az e-sport elterjedtsége növekedjen, és hogy az SC2 még hosszú ideig népszerű maradjon. Nem tudom, meddig maradhatok meg játékosnak, de mindenképp itt akarok maradni a közösségben. Ki tudja, talán ha majd egyszer befejezem a játékos karrierem, akkor belevágok a kommentátorkodásba, műsorvezetésbe, vagy valami hasonlóba. De ez csak akkor lesz lehetséges, ha tovább növekedik az e-sport népszerűsége és még a mostaninál is nagyobb alakot tud ölteni. Az SC2 kiegészítőivel a láthatáron bízhatunk abban, hogy többen is értékelni kezdik ezt a csodás játékot és magát az e-sportot is. Terjesszétek a vírust!

Ideje befejezni az interjút pár lazább kérdéssel. Mi lettél volna, ha nem válsz profi játékossá?

Mindig is tetszett a gondolat, hogy esetleg ügyvéd leszek, de valószínűleg egy unalmas irodai melóhelyen kötöttem volna ki.

Mesélj magadról valami érdekes vagy kínos dolgot!

Amikor játszom, nem tudom becsukni a számat, hiába is erőlködöm. 🙁

Szerinted RotterdaM érez valamit Grubby iránt mostanság?

Nem, nem szeretők. Sőt, a WC3-as korszakukban hatalmas riválisok voltak! Az viszont igaz, hogy nagyon tisztelik egymást.

A játékvilágon kívül van olyan, akit a példaképednek tartasz?

Igazándiból nincsenek példaképeim, de ha választanom kéne egyet, akkor azt mondanám, hogy Michael Jordan.

Köszönjük, hogy leültél velünk és megválaszoltad a kérdéseinket, Joseph! Szeretnél valamit mondani a rajongóknak?

Köszönöm a támogatásotok! 2012 igencsak mozgalmas év lesz a számomra, sok-sok versennyel, és remélem, hogy mindegyikőtökkel tudok majd személyesen is beszélgetni! Csirió!

Forrás: http://www.cadred.org/News/Article/170517/


Comments (7)

  • FoPǂSpirit

    |

    IdrA-ról is pls, ha már ő a kedvenced :D!

    Reply

  • Yashok

    |

    Tök jó az interjú csak 1 kis kritika: mivel az oldal háttere kék, ezért nem biztos, hogy szerencsés a kék szöveg. A többivel nincs gond

    Reply

  • Julien

    |

    Köszi a cikket, adja. Pedig azt hittem, hogy száműzöd magad egy darabig a kis incidens után 🙂

    Reply

  • Eyesis

    |

    Hero, büntetésből kérlek olvasd el a cikked ebben a formában. Nem tudom, hogy sikerült pont ezt a kéket kiválasztani, én az első bekezdés után inkább kimásoltam notepadba… :/
    Amúgy érdekes cikk, köszi, hogy lefordítva elhoztad nekünk.

    Reply

  • Hero

    |

    Hmm, azt hittem még tűréshatár felett áll ez a tónus.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.