Magyarország legjobbjai: Psz

esfrost . Interjú 1947

Legújabb interjúsorozatunkban Magyarország legjobbjaival beszélgetünk, hogyan is vélekednek a magyar top játékosok a StarCraft II-ről, a balanceról, milyennek látják a játék elmúlt két évét. Kiderül, hogyan érték el azt a szintet, ahol jelenleg állnak. Tervekről, célokról, lehetőségekről. Breach után a magyar válogatott újdonsült kapitányával Psz-szel beszélgettünk.

SCIIHU: Szia Psz! Kérlek mutatkozz be az olvasóknak. Mivel foglalkozol, mikor nem játszol?

Psz: Sziasztok, Pásztor Szabolcs vagyok, FoPǂPsz néven ismerhettek. Amikor nem játszom, mostanában főleg érettségizek és éppen ezért tanulok, de egyébként szeretek eljárni a barátaimmal edzeni, mozizni, iszogatni és egyéb jó dolgokat csinálni. 🙂

Olvashattuk, hogy a StarCraft II az első RTS játék, amivel komolyabban játszol. Miért a StarCraft II? Minek köszönhető az, hogy máig aktív vagy?

A beta utolsó hetében próbáltam ki az SC2-t, és nagyon megtetszett, mivel szeretem a kihívásokat és a kompetitív játékokat. Hamar elhatároztam, hogy szeretnék elérni egy komolyabb szintet és a motiváció máig tart.

Purple a héten bejelentette, hogy téged bízott meg a magyar válogatott vezetésével a továbbiakban. Mesélnél erről nekünk, hogy milyen feladatokat fogsz ellátni a válogatottban?

A válogatott vezetése lényegében annyit jelent, hogy én fogom összeállítani a csapatot, valamint az én feladatom lesz megszervezni a cw-ket. Remélem lesz elég aktív és jó player, és hamarosan össze fog állni a magyar válogatott.

Gondoltad volna, hogy egyszer ilyen szintre jutsz majd el a StarCraftban, hogy a hazádat képviselheted, mint játékos és csapatkapitány?  Milyen érzés volt először válogatottként játszanod, a hazádat képviselvén?

Mindig is arra törekedtem, hogy jobb legyek, de nem gondoltam volna, hogy ilyen megtiszteltetésben lesz részem. Nagyon örültem, amikor meghívást kaptam a válogatottba és próbáltam komolyan odatenni magam a cw-ken, mivel Magyarország színeiben játszhattam.

Mi volt a célod mikor elkezdted a játékot? A legjobb akartál lenni, vagy csupán a játék élvezete miatt játszottál?

Eleinte csak hobbiszinten kezdtem el, viszont hamar körvonalazódott bennem, hogy szeretnék elérni egy magasabb szintet.

Hogyan sikerült elérned, a jelenlegi top-master szintet? Mennyit gyakorolsz naponta ehhez? Ladderezel, esetleg vannak társaid, akikkel gyakran együtt játszol?

A kulcs a sok gyakorlás és az akaraterő. Rengeteg meccset megnéztem és próbáltam utánozni a prokat, rájönni, hogy mit miért csinálnak így viszonylag hamar sikerült elérnem a jelenlegi szintet. Ha van időm, napi 4-5 meccset játszom legalább, emellett rendszeresen nézem a GSL-t, aminek döntő szerepe volt a gyors fejlődésben. Főleg ladderezni szoktam, mivel mostanában a csapattársaim különböző okok miatt inaktívak (vizsgák, Diablo…), de persze szoktunk egymás ellen is gyakorolni.

Ha már a társaknál tartunk, Magyarország egyik legjobb csapatát, a FoP-ot erősíted. Mesélnél nekünk a csapatról? Mennyire vagytok aktívak? Esetleg van valamilyen nemzetközi verseny, ahol részt vesz a csapat?

A Face of Power nem az egyik, hanem Magyarország legjobb csapata. ^^ Mint már mondtam, mostanában elég inaktív mindenki, ezért nem tudunk versenyeken sem szerepelni, de remélem, hogy ez a jövőben, főleg a válogatott felélesztésével változni fog.

Először bejutottál a válogatottba, jelenleg csapatkapitány is vagy. Szerinted, mi az eddigi legnagyobb eredményed, amit elértél ebben a játékban?

A megtiszteltetés, hogy átvehettem a válogatott vezetését elég nagy eredménynek mondható, a legnagyobb versenyeredményemnek pedig egyértelműen az Esport Finesses versenyen elért 2. helyezésemet tartom.

Mesélnél  nekünk a további terveidről? Milyennek látod a jelenlegi szinted? Mikorra lehet meg a GM?

Szeretnék végre feljutni GM league-be!  Úgy érzem, elég közel járok, mivel több GM-et is vertem már meg, így akár a következő szezonra meg is lehet.

Breachet is megkérdeztem arról, hogy mit gondol a játék jelenlegi kiegyensúlyozottságáról. Szeretném, ha te is megválaszolnád ezeket a kérdéseket.

Mit gondolsz az egyes matchupokról? Nehezebb lett a TvZ a patch után? Általánosságban milyennek látod a TvZ-t? Biot, vagy mechet preferálod? Mi a véleményed a TvP lategameről?

Az utóbbi időben a zerg és protoss playerek végre rájöttek, hogy létezik más is, mint az allin-ezés és elkezdtek okos macro gameket játszani. Ehhez kaptak egy nagy adag buffot a Blizzardtól, ennek ellenére szerintem viszonylag jó a balance.
A TvZ azért lett nehezebb a patch után, mert a reactor hellion kezdések sokkal gyengébbek, mivel 2 queennel lehet fogni 6 helliont és még microzni sem kell. A buff miatt elkezdtek a zergek rengeteg queent gyártani ezért a creepet is sokkal jobban spreadelik, így lategameben teljes visionük van és gyorsabb az összes földi egységük. A másik nagy hátrány pedig az, hogy az overlord buffal a zergek earlygame-ben lényegében kaptak egy maphacket, ezért muszáj macrozni, mivel úgyis tudják, hogy mire megy az ellenfelük. Általában tank marineozok de néha próbálok mechezni, viszont az új overlord buff miatt ha hamar látja az ellenfelem, hogy mechezek, legyárt egy rakat roachot és amoveval bever.
A TvP lategamemel az a baj, hogy top GM szint alatt sokkal nehezebb microzni a terran armyt, mivel a protossnak annyi dolga van a csatában, hogy forcefieldezik, és elnyomja a stormokat, terrannal pedig kiteolni kell a zealotokat, ki kell állni a stormokból, snipeolni/emp-zni kell a templarokat és az archonokat, és eközben még a vikingeket is illik irányítani. A másik nagy probléma pedig super lategameben az, hogy a protoss a warp miatt sokkal hamarabb gyártja újra a seregét, ráadásul a pálya bármelyik pontján.

Milyennek látod a magyar online és offline eseményeket? Esetleg min változtatnál, ha tehetnéd?

Örülök, hogy az SC2 napokkal rendszeressé vált egy offline találkozó, viszont szerintem sokkal több online verseny kéne.

Tegnap feltűnt egy új videó a HOTS egységekről, illetve egy gameplay Day9 kommentálásában, láttad? Milyennek tűnik számodra a kiegészítő? Mit gondolsz róla? Várod?

Igen, elkövettek 1-2 túlzást mindhárom faj egységeinél. Az elején biztos, hogy lesznek balance problémák, és legalább 1 év kell majd, mire kialakul egy új metagame, mint ahogy ez volt a Wings of Libertyvel is.

Ha meg kéne nevezni valakit, akinek a játékát igazán elismered, ki lenne az, és miért ő?

A példakép egyértelműen LG-IMMvp, és nem a hype miatt. Hihetetlenül jól variálja a macro/allin buildeket, mindig tudja, hogy mikor melyik buildet kell bedobni, ez az ellenfelétől és az aktuális állástól is függ. Emellett szinte tökéletes a macroja, nagy nyomás alatt is sorra hozza a jó döntéseket és mindig tud újat mutatni. Az eredményei is ezt tükrözik, mivel 4x nyerte meg a GSL Code S-t, remélem a mostani szezonban is jól fog szerepelni.

Mit gondolsz a magyar közösségről? A magyar Starcraft II elmúlt 2 évéről? Milyennek látod a jövőt?

A magyar SC2 közösség elég lassan kezdett kialakulni, de most az SC2 napokkal nagyot léptünk előre. Remélem, hogy a válogatott meccseit sokan fogják nyomon követni, ezzel is erősítve a közösséget. Fontos azonban az, hogy legyen kinek szurkolni, ezért kellenek eredmények, ahhoz pedig aktivitás és ambíció.

Üzennél valamit a magyar közösségnek?

Nemsokára újraéled a válogatott, nézzetek majd válogatott meccseket; ha van időtök és szívesen teszitek, foglalkozzatok az SC2-vel (és ne Diablozzatok!); ha megakadtok a fejlődésben kérjetek segítséget, és ne adjátok fel; és végül de nem utolsó sorban nézzétek a streamemet! ^^

HUNGARY HWAITING!! ~(^-^)~


Comments (23)

  • WhiteZombie

    |

    „Az utóbbi időben a zerg és protoss playerek végre rájöttek, hogy létezik más is, mint az allin-ezés és elkezdtek okos macro gameket játszani.”

    „az overlord buffal a zergek earlygame-ben lényegében kaptak egy maphacket”

    Ez az oldal mindig megnevettet :’D

    Reply

  • killmepls

    |

    „mivel a protossnak annyi dolga van a csatában, hogy forcefieldezik, és elnyomja a stormokat”
    Azért ez is egy szép aranyköpés…

    Reply

  • joeace

    |

    Hajrá Captain Psz ! 🙂

    GM-re fel

    Reply

  • csana

    |

    Istenem te butább vagy, mint gondoltam.

    Reply

  • Julien

    |

    Válasz killmepls #2 üzenetére:
    P combat: ff, storm, „colo micro” (mondjuk, hogy van ilyen), stalker fókusz a vikingekre
    T combat: scan, utána szétszórás, stim, emp, viking fókusz, storm alól kifutás, zealot kite, ffel bezárt egységek mentése medivec microval

    Gondolkozzál már, mielőtt beszélsz. Amúgy a protossoknak kéne a legjobban hőbölögniük azért, hogy no skill a fajuk, ez ugyanis csökkenti a játékélményt, a fejlődés lehetőségét, stb.

    Reply

  • killmepls

    |

    Nem vagyok protoss, igazság szerint protoss a leggyengébb/legkevesebbet játszott fajom, tökéletesen meggyőztél, szerintem válts fajt, játsz protossal és szólj mikor két ligával feljebb kerültél, köszi.

    Reply

  • joeace

    |

    Válasz killmepls #6 üzenetére:
    inkább ne szóljon mert akkor egy óra múlva telespammeli a fórumot

    kekeke 😀

    Reply

  • Delebriel

    |

    Hogy sikerült megint balance sírás csinálni egy interjúból mindössze 5-6 koment alatt? Ez a magyar szupererő. 😀

    Amúgy pont most lett a monkom is 60-as Diablóban… már csak barbárom nincs… de jó lenne még HotS előtt újra SC2-zni. Lehet majd elveretem párszor magam ladderen azt farmolom tovább Infernot. 😀

    Reply

  • esox

    |

    2. sc2 napok:

    „Lys: -Psz segített pár dologban. Adott pár tippet meg küldött repeket.
    esox: -Na zsír psz nem rossz remélem megtanított már marint gyártani. Most majd dumálhatsz vele élőben.
    Közvetlen mellettünk ülő srác: -Sziasztok Psz vagyok!” 😀

    Gratulálok és GL a munkádhoz meg a GMhez! Remélem egy manner, aktív és persze erős csapatot tudsz majd összeállítani. Legyél velük majd szigorú! Jó kis Magyar meccseket szívesen néznék mert mostanság szinte semmi időm nincs játszani, ennek ellenére még melóban is streamet nézek úgy hiányzik a játék.

    Reply

  • Psz

    |

    Ne haragudjatok, ha balance sírásnak tűnt, nem annak szántam. (‘…ennek ellenére szerintem viszonylag jó a balance.’).
    A TvP matchupról a kérdés a lategameről szólt, nem az early gameről, ahol egyébként a terran sokkal könnyebb és erősebb.
    Ha lehet fejezzük be a balanceról való flamelést még mielőtt elkezdenénk, mert semmi értelme, mindenki a saját faját védi.

    Reply

  • Thomas_cs

    |

    Válasz Julien #5 üzenetére:
    Én gold ligában akkor szoktam nyerni TvP-t, ha a toss van olyan béna, hogy nem hoz HT-t (vagy van olyan bátor, hogy 1gate FE-t nyom). Hála az égnek itt „noob” ligában azért nem kell menteni a bezárt egységeket medivac-el (nem is bírnám, örülök ha el tudok lőni pár EMP-t, mielőtt bedöglenek a ghostok, és túlélem a stormot+ zela kite-ot pár egységgel ), többek közt azért sem mert itt már late game-ben nem vacakolnak FF-el, hanem megy a mass zela, azzal kevesebb gond van, és jól is tankolnak 3/3-on :P.
    Sok stream-et nézek, és tetszett az 1 rax fe amit a pro-k nyomnak, de ladderen a toss-ok, 90% bebüntettek valami 1 base cheese-el (általában 1base blink stalker). Azután láttam day-9-nál, hogy kell nyomni a TVP late gamet. Ez kell nekem!! early 3rd base + leszedni a toss 3rd-t, és folyamatosan droppolni. Nagy elánnal indultam a laddernek, és szembesültem a szomorú valósággal. Mi van, ha a toss nem akar menni 3 base-re, hanem nyom valami 2 base push-t. Totális kudarc :(.
    Most jelen pillanatban csak 1 build működik (szintén day9-nál láttam), a 2rax FE.

    Reply

  • TinyBee

    |

    „Ha van időm, napi 4-5 meccset játszom legalább” azért van ebben a seasonba 500 lejátszott meccsed plusz a custom game-k.Na mindegy de szerintem az interjúknak az a lényege hogy az ember ne kamuzzon össze-vissza mindent mert a közösségnek lehet rossz véleménye lessz rólad….

    Biztos nehéz volt összehozni a top mastert de hát mit akarok a pár száz lejátszott meccsemmel…

    Reply

  • esox

    |

    Válasz TinyBee #12 üzenetére: 2 hónap az 60 nap napi 5 meccs az ugye 300. De mint idézted „legalább”. Gondolom ha úgy van ideje letol 10-et. Nem ezen égnék ki.

    Reply

  • Eyesis

    |

    Válasz TinyBee #12 üzenetére:
    top master és top master között is van különbség, ráadásul az sem ugyanaz, ha valaki offline versenyen, vagy épp online versenyen, vagy ladderon játszik..
    A kötekedésed esox megoldotta..
    Miért kell ilyennek lenni?

    Reply

  • TinyBee

    |

    Válasz esox #13 üzenetére:+ costom game persze de mnid1 neked van igazad én befejeztem bocsi.
    Válasz Eyesis #14 üzenetére:Nem is gondoltam volna hogy top és top master között is van különbség xD
    a többi szót sem érdemel!
    Természetesen igazad van. 🙂

    Reply

  • ANS

    |

    Sok sikert Psz de nem azért kellene „küzdened” hogy gm legyél hanem hogy egyáltalán benn maradj masterbe 🙂

    Reply

  • Pene

    |

    érdekes lenne megtudni, hogy lett az egykori 1.6-os (sőt, mintha még quake-kel kezdődött volna a történet) fopból 10 év elteltével sc2-es fop. személy szerint már 2001-2002 tájékán is játszottam ellenük:p ha van olyan, aki kompetensnek érzi magát a témában, kifejthetné (akár Psz, akár más klántag).

    Reply

  • killmepls

    |

    Hiába kérdeznéd őket, én már megtettem, azt se tudták miről beszélek, más korosztály.

    Reply

  • killmepls

    |

    Válasz TinyBee #12 üzenetére:
    A legalább fogalmát érdemes lenne bevenni a szótáradba.

    Reply

  • CT.CacoS

    |

    Elemi matek fails. xd

    Reply

  • Pene

    |

    Válasz Kaeiir #21 üzenetére: köszi!

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.