IM.Trap a 2014-es MLG Anaheim bajnoka

Ander . Hírek 1269

Trap win MLG

Mindenki legnagyobb örömére ismét egy koreai Protoss játékos nyert bajnokságot a hétvégén, akire lehet senki nem számított, valószínűleg kevesen szurkoltak neki és feltehetőleg egyesek számára teljesen ismeretlen. 😈
A tovább gombra kattintva elérhetitek a TeamLiquid oldalán, a bajnokságról megjelent összefoglaló fordítását. Illetve itt megtekinthető egy animált gif is, mely morbid humor segítségével próbálja meg szemléltetni a történteket, csak erős idegzetűeknek ajánlott és azoknak, akik látták a Trónok Harca 3. évadát (nem elírás, tényleg harmadik).

Trap a bajnok

Hagyományokhoz hűen idén, sorozatban a 4. alkalommal Anaheimban rendezte az MLG idei legnagyobb versenyét és sorozatban a 4. alkalommal új bajnok vitte el a kupát. (P)IM.Trap, aki korábban az STX_Soul csapatában játszott, az alsó házból küzdötte fel magát az első helyig. Azok után, hogy éppen csak eljutott az MLG-re a koreai kvalifikációkon keresztül, Trap bebizonyította, hogy nem veszett kárba a neki szánt hely, sőt. Briliáns microval, kiváló tervekkel és acél idegekkel a koreai módszeresen küzdötte át magát a vetélytársakon, közben két korábbi anahiemi bajnokon is felülkerekedve (DongRaeGu és Polt). Az IM Protoss utóbbit látszólag nehézségek nélkül győzte le, egymásutánban kétszer is 2-0-ra a Nagy Döntőben (gyakorlatilag 4-0-ra, a ford), közben csodálatos játékot produkálva, készség szinten váltogatva a Kolosszus és Templar alapú kompozíciók között. PvZ-ben Trap megmutatta, hogy hajlandó elhúzni a játékot egy klasszikus, erősen makró alapú stílust használva lassan építette fel mindent elsöprő seregét. Viszont a Scarlett elleni mérkőzésekben arról is tanúbizonyságot tett, hogy nem zárkózik el a cheestől és egy hatásos időzített támadással semlegesítette a kanadai zerget. Trap számára ez volt az első MLG szereplés az első MLG bajnoki cím (csapata, az IM számára pedig a 2. miután 2011-ben Anahiemban Mvp volt a bajnok).

viOLet újra formában

Viszont nem Trapé volt az egyetlen sikertörténet a versenyen.  Talán az egyik legörömtelibb esemény (Z)viOLet sikeres visszatérése. A 2013-as vízum problémái után, a korábbi MLG és IEM bajnok, viOLet háttérbe szorult, a bajnokságokon rossz teljesítményt mutatott és úgy tűnt nem tud alkalmazkodni a jelenlegi meta játékoz. Most viszont egyre sikeresebb az amerikai bevándorló játékos. Miután csoportelsőként jutott tovább a WCS AM csoportmérkőzéseinek első köréből, viOLet nagyszerű teljesítményt mutatott a RedBull Battlegrounds North America rendezvényén is. Viszont igazán csak ezen a hétvégén került az előtérbe. Csoportjából 6-1-es mérleggel, elsőként jutott tovább, amivel egy látványos teljesítményt alapozott meg. A felsőházban könnyedén győzte le Ragnarokot 2-0-ra, hogy aztán lakótársától Polttól szenvedjen 0-2-es vereséget. Annak ellenére, hogy Traptól 2-1-re kikapott és így csak a 3. helyet sikerült megszereznie, ez volt viOLet legjobb teljesítménye az elmúlt több, mint másfél évben. Mind a játéka, mind a hozzáállása felvillanyozó volt egész hétvégén, bár az még a jövő zenéje, hogy ez fenntartható lesz-e.

A nyílt egyenes kiesés szakasz visszatérése

Az anaheimi bajnokság a nyílt egyenes kiesés szakasz visszatérését is magával hozta. Több mint 200 fő nevezett, köztük Life, Leenock, Choya, Thorzain, NonY, HerO, Bomber, Jaedong, HyuN, Revival, Suppy, State, Harstem, Alicia és még vagy tucatnyian. Még Destiny is tett egy kitérőt az EVE mellől, hogy részt vegyen a versenyen. A rakás old school rajongói kedvencnek, jelenlegi élmezőnybeli koreainak és oszlopos MLG tagoknak köszönhetően a verseny kíméletlen és kiélezett volt, tele hihetetlen mérkőzésekkel. RedBull.Bomber a bajnoki egyenes kiesés szakaszba Jaedong, Leenock és Keen legyőzésével jutott. Az újonnan csapatott váltott D.Seed mindenkit meglepett azzal, hogy még mindig játszik és azzal, hogy eljutott a bajnoki egyenes kiesés szakasz 3. körébe, ezzel megszerezve a 9. helyet és 125 WCS pontot. Life senkit sem lepett meg lenyűgöző teljesítményével a nyílt egyenes kiesés szakaszban, ahol Thorzaint, Choyat és Aliciat győzte le. Ellenben rá nem jellemző módon hamar kiesett, miután 2-1-es vereséget szenvedett Scarlett-től.

Scarlett láz

Egy MLG bajnokság sem volna az igazi egy erős külföldi (értsd: nem koreai) szereplés nélkül, és ez alkalommal minden dicsőség (Z)Acer.Scarlett-et illeti. A kanadai Zerg hónapokig tartó koreai gyakorlás után végre újból elkezdett külföldi eseményeken részt venni. A nyári rohanást egy elődöntős szerepléssel kezdte a 9. HSC-on, majd kihasználva a lendületet megszerezte az első helyet a RedBull Battle Grounds North America rendezvényén. Az MLG-n pedig pályafutása legjobb teljesítményét hozta. Miután csoportjában a 4. helyet szerezte meg a bajnoki egyenes kiesés szakasz 3. körében ST.Life ellen játszott. Life fölött stílusos győzelmet aratva, két teljesen eltérő játékkal (egy lassú mindent elsöprő offenzívával Froston és egy baneling/speedling all-innel Overgrowthon), jutott tovább, hogy DongRaeGuval kerüljön szembe a következő körben. Azután, hogy egy Zergling alapú játékkal szemben alul maradt Habitation Staitonön, mindenkit sokkolt azzal, hogy Protoss fajjal kezdte a 2. mérkőzést. Míg mindenki azt várta, hogy az utolsó pillanatban fajt vált, Scarlett alaposan végiggondolta stratégiáját. Egy pálya függő all-in, melyet Anaheimban akart használni (csakis kapzsi Zergek ellen), az 1 Gas és 7 Gateway alapú all-in teljesen meglepte DRG-t. A 3 Hatchery alapú nyitás után meglepetten tapasztalta a Zealotok és Stalkerek hirtelen feltűnését. Bár tovább tudta tartani a frontot, mint arra számítani lehetett, egy hosszas oda-vissza után mely során Scarlett lenyűgöző microt és tökéletesen pozicionált Zealot warp-ineket használt, sikeresen nyerte a játszmát, majd a teljes sorozatot is. A Ragnarokkal szembeni újabb győzelmet követően Trap ellen kellett játszania az alsóház döntőjébe való továbbjutáshoz. A sorozatot egy a játék kezdeti szakaszában indított támadás elleni vereséggel kezdte Overgrowthon, majd egy az Alterzim pályán játszott macro játékkal egyenlített az Acer Zerg. Sajnos a határozatlanság okozta a vesztét Froston, mivel egy a játék elején megszerzett előnyt vesztegetett el azzal, hogy hosszú ideig nem támadott, ezzel lehetővé téve Protoss ellenfelének, hogy elpusztítsa a gazdaságát és felállítsa saját mindent elsöprő hadseregét, mellyel megszerezte a győzelmet.

Annak ellenére, hogy Trappel szemben vereséget szenvedett, Scarlett versenyfutása telis-tele volt bajnoki szintű vetélytársakkal és GSL bajnokokkal. Szinte észrevétlen maradt, hogy ez volt minden idők egyik legerősebb koreaiak elleni szereplése, amit egy külfölditől valaha láthattunk egy bajnokság során, és ez nagyban öregbíti Scarlett hírnevét, mint talán az egyetlen igazi külföldi reménység. Bár átállt a Sötét Oldalra azzal, hogy az általa legjobban gyűlölt Protoss fajt is használta, de azt hiszem ezt mindannyian meg tudjuk bocsátani neki.

Forrás

Az MLG hivatalos SC2 YouTube oldala, ahová remélhetőleg idővel felkerül majd minden mérkőzés felvétele.


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.