2014 GSL Code S 2. szezon döntő

Ander . Hírek 1386

GSL

A Code S döntőt (P)Classic és (Z)soO játssza, Bo7 rendszerben, június 28-án a GomTV stúdiójában. Ez az első SKT csapattársak közötti döntő a jelentősebb koreai ligák történetében az EVER2004 OSL óta, mikor is Boxer és iloveoov kerültek szembe egymással. A tét több mint 66 ezer dollár és 2000 WCS pont. A Stream itt lesz majd elérhető szombaton reggel 8:00-kor:

SK Telecom T1 Classic VS SK Telecom T1 soO

A pályák listája: King Sejong Station, Alterzim Stronghold, Frost, Habitation Station, Overgrowth, Merry Go Round, Waystation. A tovább gombra kattintva elolvashatjátok hogyan is alakult a két játékos számára az elődöntő, illetve hogy utána hogyan nyilatkoztak a történtekről.

GSL_S2_2014_ro8bracket

Classic

SKT (P)Classic folytatta menetelését a Code S bajnokságban, biztosítva magának az első döntős helyet azzal, hogy legyőzte az utolsó Terran játékost (T)JinAir_Marut. A jobbára PvT eredmények híján levő Classic előzetesen úgy tűnt hátrányból indul a TvP mester Maruval szemben. Ennek ellenére a mindenre kiterjedő jó játék lehetővé tette Classic számára, hogy 4-2-es eredménnyel tovább jusson.

(T)Maru < Frost > (P)Classic
(T)Maru < Merry Go Round > (P)Classic
(T)Maru < Waystation > (P)Classic
(T)Maru < Habitation Station > (P)Classic
(T)Maru < Alterzim Stronghold > (P)Classic
(T)Maru < King Sejong Station > (P)Classic
(T)Maru < Overgrowth > (P)Classic

Maru 2 – Classic 4

Classic erősen indított azzal, hogy rögtön megszerezte az első győzelmét Froston, egy izgalmas, hosszan elhúzódó adok-kapokban kerekedett felül Marun. Maru gyorsan egyenlített egy jól időzített támadással Merry-Go-Roundon, ami kihasználta Classic Főnix-Kolosszus alapú kompozíciójának gyengeségeit.

Meglepő módon Classic csak a harmadik mérkőzésen nyúlt híres varázs sipkájába, hogy előrántson egy proxy-gate alapú nyitást, amivel hátráltatta Maru 2. bázisát. Classic agresszív nyitása ellenére a játék eljutott a késői fázisba, ahol Classic ismét egy mindent elsöprő sereggel győzte le Marut. Bár Classic előnye nem tartott sokáig, mert ismét sikertelenül próbálkozott a Főnix-Kolosszus alapú kompozícióval, ezáltal lehetővé téve Marunak, hogy újra egyenlítsen a 4. meccsen.

Végül az 5. játékban sikerült Classicnak működésre bírnia a Főnix-Kolosszus alapú kompozíciót, köszönhetően a bázisok közötti nagy távolságnak az Alterzim Stronghold pályán. Látni lehetett, hogy Classic mit is akart elérni a korábbi mérkőzésekben, a Főnixek szétcincálták Maru csapatászállító repülőit és a megmaradt szédelgő egységeket, miután elérték a kritikus tömeget.

A szériának a 6. játszmában lett vége King Sejong Stationön, ahol Classic egy Blink Stalker alapú nyitással gyakorolt nyomást, majd áttért egy standard macro játékra. Maru mindent megtett, hogy kibillentse Classicot egyensúlyából a dropjai segítségével, de nem járt sikerrel, mivel az SKT Protoss játékosa túlélte ezeket, hogy végül ismét a végjátékban tiporja el Maru seregeit.

Az elődöntő utáni interjú

Hogyan érzed magad most, hogy először jutottál el egy egyéni liga döntőjébe?

Maru egy kiváló játékos és őszintén szólva egyáltalán nem gondoltam, hogy tovább tudok jutni. Viszont nagyon boldog vagyok, hogy sikerült és most érzem csak igazán milyen érzés részt venni egy döntőben és nem csak a TV nézni.

Volt valami, amivel kifejezetten készültél Maru ellen?

Maru nagyon jó a Madivac alapú taktikákban, ezért úgy döntöttem, hogy védekező stílusban játszom és megcélzom a végjátékot. Viszont az agresszivitása sokkal erősebb volt, mint amire számítottam, ettől ideges lettem. Előzetesen úgy terveztem, hogy Főnixeket fogok használni az utolsó meccsen is, de túl jól reagált ellenük. Ezért gondolom, hogy jó döntés volt improvizált stratégiát használni.

Az első mérkőzésen nagyon merész volt az egy Warpgate utáni három Nexus.

Mikor megláttam, hogy Maru egy Barracks nélküli dupla CCvel indít, úgy döntöttem improvizálok. Tudtam, hogy Barrack alapú játékstílust fog használni, ezért választottam a három Nexusos stratégiát. Annak ellenére, hogy kezdetben előnyben voltam, Maru védelme nagyon erős volt a játék középső szakaszában. Viszont megkönnyebbülést hozott, hogy nyerni tudtam. Ha veszítettem volna, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerültem volna.

Gyakran használtad a Főnix/Kolosszus alapú kompozíciót a mai napon. Miért alkalmaztad ezt újra és újra?

Előre készültem Maru Medivacjeire. Ezért választottam a Főnixeket, hogy az egeket uralhassam, de mint kiderült még finomítanom kell ezen a stratégián.

Úgy tűnt jó helyzetben voltál a negyedik meccsen Habitation Stationön, az Oracle alapú játékodnak köszönhetően, de aztán egy doom drop összeroppantott. Akkor mit éreztél?

Őszintén szólva megnyerhettem volna az a mérkőzést, ha azt az egy időzített támadást kivédem. Letörtnek éreztem miután elveszítettem a negyedik meccset, de sikerült rendbe jönnöm, mivel az ötödik mérkőzést sikerült türelmes játékkal megnyernem.

Egy Zerg játékossal kerülsz szembe a döntőben. Lehetséges, hogy a játékstílusod túlságosan is nyílvánvaló, hiszen hajlamos vagy rá, hogy a Protoss légierőre alapozd a stratégiáidat?

Emiatt én is aggódom. Bár van még időm, ezért alaposan felkészülök, hogy új stílusokat is mutathassak.

Kit szeretnél, hogy tovább jusson soO és TRUE közül?

TRUE egyedi stílusa miatt nagy kihívás volna, de még így is magabiztosnak érzem magam. Biztos vagyok benne, hogy egy szórakoztató sorozatot játszunk majd még akkor is, ha soO jut tovább. Illetve úgy gondolom, hogy festhetnénk valami vicces képet, ha soO sorozatban harmadjára lenne második helyezett (nevetés).

A hat évvel ezelőtti profi játékosi debütálásod után most végre eljutottál egy egyéni liga döntőjébe. Minden bizonnyal most valami teljesen egyedi dolgot érzel.

Hallottam, hogy 1821 napig tartott eljutnom ide. Őszintén szólva megfordult a fejemben, hogy „Tulajdonképpen mit is tettem az elmúlt hat évben?”. Ennek ellenére is elképesztőnek tartom, hogy eljutottam a döntőbe. Teljes mértékben ki akarom használni ezt a lehetőséget és meg akarom szerezni a bajnoki címet.

A GSL döntős szerepléseddel biztosítottál magadnak egy helyet a KeSPA kupában is.

Erről fogalmam sem volt. A mai valóban egész profi játékosi karrierem legfontosabb napja volt. Ezt ismételgettem magamban, miközben keményen készültem. Teljesen áttudtam érezni az elvet miszerint a kemény munka nem okoz csalódást.

Úgy tűnik állandóan nyersz mióta a Protoss fajjal játszol. Miért váltottál?

Mikor először kipróbáltam az SC2-t a Protoss nagyon látványosnak és szórakoztatónak tűnt. Viszont úgy véltem, hogy képtelen volnék egyből fajt váltani, ezért maradtam a Terrannál. Aztán mikor elkezdtem gyakorolni láttam, hogy az SC2 Terran nem nekem való. Így mikor a HotS megjelent jutott rá egy hónapom, hogy kitapasztaljam a dolgokat. Ekkor változott meg az életem. Ez egy igazán őszinte pillanat volt számomra. Mikor elkezdtem felkészülni Protossal azt mondogattam magamban, hogy ha most sem sikerül, akkor az számomra a vég. Valamint a Protoss faj játék stílusa illik hozzám.

Bármi egyéb, amit szeretnél hozzáfűzni?

Szeretnék köszönetet mondani a csapattársaimnak, akik segítettek a felkészülésben. Acer INnoVationnek is szeretnék köszönetet mondani, amiért segített készülni. Annak ellenére, hogy egy örökkévalóságig tartott eljutnom a döntőbe a rajongóim vártak rám és szurkoltak nekem, ezért szeretnék nekik is köszönetet mondani. Akármi is történjen nagyon szeretném, hogy mindenkiben az a kép maradjon meg rólam, ahogyan a bajnoki kupát tartom.

soO

(Z)SKT_soO egy monumentális mérföldkövet hagyott maga mögött a GSL történetében, ő az első játékos, aki valaha egymásutánban háromszor is eljutott a döntőig. 4-1-es (Z)JinAir_TRUE fölött aratott győzelmével az elődöntőben, soO biztosította magának a helyet csapattársa Classiccal szemben a döntőben. Ez lesz soO harmadik Protoss játékos elleni döntője, miután a korábbi szezonokban vereséget szenvedett Dear és Zest ellen.

(Z)TRUE < Alterzim Stronghold > (Z)soO
(Z)TRUE < Merry Go Round > (Z)soO
(Z)TRUE < Overgrowth > (Z)soO
(Z)TRUE < Frost > (Z)soO
(Z)TRUE < Habitation Station > (Z)soO

TRUE 1 – soO 4

Nem túl meglepő módon a sorozat játszmái Roach háborúkban dőltek el. Az 1-4-es eredmény igazságtalanul tükrözi TRUE teljesítményét, aki szinte végig egyenlő ellenfélként küzdött soO ellen. TRUE még erősebbnek is tűnt a játék középső szakaszában, mint soO, mivel többször is nagy sereg és nyersanyag fölényt szerzett. Ennek ellenére TRUE mégis képtelen volt legyőzni soOt a mindent eldöntő végjátékban, még úgy is, hogy többször a maximális fölé duzzasztotta Roach létszámát tömeges Spore Crawler építés-visszavonás trükkjével.

Az elődöntő utáni interjú

Mit érzel most, hogy sorozatban harmadjára jutottál el a döntőbe?

Annak ellenére, hogy ez lesz a harmadik döntős szereplésem, három egymást követő szezonban, nem éreztem úgy, hogy valami rendkívülit értem volna el. Egészen addig míg Classic nem mondta, hogy elképzelése sem volt arról, hogy milyen nehéz eljutni a döntőbe és mennyire lenyűgözi, amit elértem, hogy rájöttem valóban valami különlegeset értem el. Büszke vagyok magamra.

Feltehetőleg arra számítottál, hogy Zest jut majd tovább. Mi járt a fejedben, mikor mégsem ez történt?

Mivel már kétszer is veszítettem Zezt ellen komolyabb bajnokságokban, ezért ezt egy lehetőségnek láttam, hogy ne jusson tovább. Csalódott voltam, mikor Zest kiesett, de úgy vélem végül jól alakultak a dolgok, mert TRUE jutott tovább, akivel jó barátságban vagyok.

Miután egy tökéletes játszmában legyőzted Solart a negyeddöntőben, tovább jutottál, hogy TRUEval kerülj szembe az elődöntőbe. Mit éreztél ekkor?

Nem néztem TRUE egyetlen élő szereplését sem. Főleg azért, mivel teljesen biztos voltam benne, hogy Zest nyerni fog (nevetés). Mikor láttam, hogy TRUE elveszítette az első meccsét kikapcsoltam, mert azt gondoltam, hogy biztosan Zest fog továbbjutni. Később aztán a csapattársaim elkezdtek éljenezni és mondták, hogy TRUE nyert. Kábultan, de végül én is velük szurkoltam (nevetés).

TRUE a maximális létszám fölé duzzasztotta a seregét. Tudtál róla?

Először nem tűnt fel. Viszont mikor felderítettem a bázisát láttam, hogy megszakította valaminek az építését. Azt gondoltam, hogy csak néhány épületet nem épített meg, de aztán észrevettem, hogy a harcokban velem egyenlő szinten áll. Először azt éreztem, hogy TRUE nagyon jól irányít a harcok során, de a végeredményt figyelembe véve, talán mégsem olyan jó a csatákban, mint gondoltam.

Úgy tűnt megtévesztésben is előtte jársz. Ezt hogyan láttad?

Mikor az Overlordom felderítette TRUE bázisát láttam, hogy nem gyűjt gázt. Miután azon gondolkodtam, hogy „Mi lehet ez?” végül jól tippeltem, mire is készül. Ezt leszámítva valóban nem volt semmi lehetőségem, hogy lássam TRUE miben mesterkedik.

Készültél TRUE bekerítésen alapuló stílusára?

Az első csoportkörben már szembe kerültem vele. Mivel az a kép maradt meg bennem róla, hogy szeret bekerítéssel taktikázni úgy döntöttem, hogy amennyire csak lehet biztonságosan játszom, de végül így is veszítettem. Később rájöttem, hogy a stílusa nem csak a bekerítésről szól, ezért úgy döntöttem, hogy most a saját stílusomban játszok. Ahelyett, hogy arra fókuszálnék, hogy az ő stílusára reagáljak, minden lehetőségre felkészültem.

Az utóbbi időben kitűnsz a ZvZ teljesítményeddel. Büszke vagy a ZvZ-ben elért eredményeidre?

Tudom, hogy jó vagyok ebben a párosításban, de úgy vélem ez azért is van, mert sok stratégiát ismerek. Mivel sok stratégiát ismerek, ezért sok lehetőségem van. Képzettség terén nagyjából azonos szinten vagyok a többiekkel. Mivel úgy álltam hozzá, hogy győzni fogok, ameddig nem kell Hive alapú egységek ellen harcolnom míg védekezem, aztán a dolgok úgy alakultak ahogy gondoltam, hogy fognak.

A döntőben Classic lesz az ellenfeled. Harmadik alkalommal kerülsz szembe egy Protossal a döntőben. Hogyan érzed magad.

Annak ellenére, hogy rosszul érzem magam amiatt, ami az előző idény döntőjében történt, úgy vélem ez erősebbé is tett. A legutóbbi szezonban megtudtam, hogy a játék késői szakasza nagy kihívást jelent számomra. Nem tudtam mentálisan megfelelően kezelni a rám nehezedő nyomást és ezért sokszor elvesztegettem az előnyömet. Addig míg ez nem ismétlődik meg képes leszek győzni.

Ha esetleg ismét veszítenél, akkor rekordot állítasz azzal, hogy három egymást követő idényben lettél második. Ez nem kényelmetlen?

Ahelyett, hogy kényelmetlenül érezném magam, ez inkább hamis biztonság érzetet ad. Mivel olyan sokat hallok a második helyezéseimről, kezdem azt gondolni, hogy az ezüst érem nem is olyan rossz. Nem kellene így vélekednem, de mégis befolyásol. Tudatában kell lennem annak, hogy mindent meg kell tegyek azért, hogy ne gondoljak erre, még akkor sem, ha az emberek körülöttem ezt mondják. Még a barátaim is ezt teszik.

Mit gondolsz milyenek az esélyeid Classiccal szemben?

Úgy gondolom én vagyok a jobb. Nem mondok olyat, hogy nem veszíthetek, de Classicnak nagyon karakteres a játékstílusa. Annak ellenére, hogy nem mutat meg mindent, amit tud a közvetített mérkőzéseiben én ismerem minden trükkjét. Felfedem majd a gyenge pontjait. Egyáltalán nem aggódom. Úgy gondolom én vagyok előnyös helyzetben.

Ki fog segíteni a felkészülésben?

Rendelkezésemre áll Rain, PartinG és ParalyzE. Viszont neki ott van Soulkey és Dark, azaz nem lesz egyszerű (nevetés). A csapat szállásán én két emberrel osztozom egy szobán, de Classic egyedül van. Egy szobában vagyok ParalyzEal és Soulkeyel. Úgy gondolom ez előnyt jelent számomra (nevetés).

Tíz éve, hogy SKT csapattársak játszanak egymás ellen egy döntőben. Mit érzel azzal kapcsolatban, hogy te lehetsz az egyik személy, aki ezt lehetővé teszi?

Annak ellenére, hogy egy olyan embernek számítok, aki történelmet írt, úgy érzem, hogy mindig csak mellékszereplő vagyok ezekben a helyzetekben. Most én akarok lenni a főszereplő.

Mit gondolsz mi lesz a végeredmény?

Úgy gondolom még egy 4-0 is lehetséges.

Csalódott vagyok, hogy a döntő a GOM stúdióban lesz?

Igen csalódott vagyok, de biztos vagyok benne, hogy körülményes volt megszervezni az eseményt. Bár csalódott vagyok, de úgy gondolom, hogy a dolgok végül jól alakulnak majd.

Bármi egyéb, amit szeretnél hozzáfűzni?

Szeretnék bocsánatot kérni TRUEtól. Remélem, hogy ezután is jó barátok maradunk (nevetés). Fennállt a veszélye, hogy kiborulok, miután elveszítettem a harmadik meccset, de az edzőim meg tudták akadályozni, ami nagyban segített. Szeretném tudatani velük, hogy nagyon hálás vagyok ezért. Valamint a rajongóknak is köszönöm, amiért mindig szurkolnak nekem. Remélem, hogy sokuk eljön majd a döntőre is.

Források

Classic vs Maru

soO vs TRUE

Interjúk


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.