TvP – ahol nyugodtan mehetsz mechre

CroW . Cikkek, Hírek, Ismertető, Stratégia, Stratégiák 1841

A mostani cikkben bátorítalak titeket kedves Terran playerek, hogy használjatok mech-et Protoss ellen, abból is a Hellion használatát írom fel receptre.

Early Hellionokkal irányísd a meccset, de ne feledd, hogy hoznod kell egy Starportot a légi egységek ellen. Ha stalkerekre vált az ellenfél hozhatod a Siege Tankjaidat. A Protossok a Terran mechre Immortalokkal és Void Rayekkel válaszolnak, te hozz Vikingeket vs Void Ray és Bansheeket vs Immortal ellen. Játszhatsz úgy, mint a Bio sereggel, droppok, védekezés, stb. A lényeg, hogy gazdasági csapást mérj az ellenfeledre.

Fejlesztésekre csak akkor költs, ha a játék elhúzódik. De a lényeg főleg, ha Immortalok jönnek ellened, hogy ne a sebzés nagyságára menj rá, hanem, hogy minél gyorsabban sebezz. Ezzel annyit mondok, hogy az Immortal pajzsa csökkenti a támadást és több egységgel gyorsabban elkopik a pajzsa.

Ha nagyon nem látod a lehetőséget a támadásra, akkor is indulj meg a +1 fegyver fejlesztés és a Hellion kék tűz fejlesztése után. Úgy gyorsabban fogja irtani a dolgozókat.

Build order
9 – küld el az SCV-det a rampádhoz
10 – Supply Depot
11 – Refinery és töltsd fel SCVkel 3/3ra
13 – Barracks a rámpádra
Ha van egy piszkálódó Probe a base-eden akkor a Reactort késleltesd és hozz le egy Marinet
17 – Factory
17 – Orbital Command
50gasnál Reactor Barracksra
100mineralsnál Supply Depot
100mineralsnál még egy Supply Depot
Barracks Factory csere és a Reactorolt Factorydból hozz 2 Helliont
Jöhet a Starport
Folyamatosan gyártsd a Hellionokat és az SCVket, jah és megállás nélkül épüljenek a Supply Depotok
Hozz Medivacet és építs a Starportodra Tech labet
Állítsd le a Supply Depotok építését amikor eléred a 43 supplyt a seregeddel (8 Hellion és egy Medivac a sereged ilyenkor)
Jöhet a CC a natural base-eden
Rakj még le Supply Depotokat és indulhat megint a gyártás ezerrel
Rakj le 2 Factoryt és a 2.gast (Factory add-onjai a helyzettől függenek)

Early Game, vagyis éld túl a rushokat és az all-ineket

Vs 2Gate
Kicsit zűrös, de védhető a megfelelő scouttal és a wall-innel. Wall-inneld a rámpádat és hozz egy Marinet védekezésként.

Ha a base-eden belülre építette a 2gate-et akkor építs Bunkert közel a mineral linhoz, így megvédve azt, SCVkel javíttasd támadás esetén.

Vs 2Gate Stalker
Ez még keményebb, de egy Bunker visszatartja a Stalkereket.

Vs Cannonrush
Ha a rámpádnál kezdődik akkor ne izgulj haladj a Sige Tankodig, köszönhetően a gas firstödnek.

Ha base-eden belül kezdődik akkor is menj Tankra, de nagyon figyelj az épületek Reptetésére. Amikor végeztél a Cannonokkal gyárts Hellionokat és robogj velük büntetni.

Hogyan scoutolj 1base agresszióval
Van 8 Hellionod egyik leggyorsabb egységed, naná, hogy piszkálni kell velük a Protosst. És ezt tedd megállás nélkül, közben figyelj, hogy mit hoz az ellenfeled. Azt ajánlom, hogy az első 4 Hellionoddal csak piszkálódj és a következő néggyel menj droppolni. Két oldalú támadással nagyobb esélyed lesz! Ha merész vagy akkor bedroppolhatod mind a 8 Hellionod az ellenfél base-ére egy kis sütögetésre, de ajánlatos védekezned és készülnöd az ellenfeled reakcióira.
hellion
Vs Proxy Stargate
Elég jól lehet deríteni ezt a lépést a Hellionjaiddal, ajánlom hozz Vikingeket Turreteket vagy Widow Mine-okat (de vigyázz mert ez a Hellion gyrátásba beleszólhat) Amikor jönnek az Oracle-ök jelöld ki azonnal a dolgozóid és irányítsd a naturalod vagy a 3.base-ed mineraljaira, mert az Oraclenek gondjai vannak a folyamatos lézerezéssel, ha mozgó célpontra támad. Büntess Hellionokkal, kölcsön kenyér visszajár.

Vs 3 vagy 4Gate
Ez elég kétoldalú lehet, mert vagy túléled vagy elveszted a meccset. Sajnos ez gyorsaság és gyakorlat kérdése, mert addig van időm míg kész nem lesz a Warpgate tech.

Még egy pár tippel még kisegítlek.
Mindig hagy otthon is egységeket és megállás nélkül próbáld a dolgozók sorait ritkítani. Védekezéskor hívd a SCVket segíteni. Mindenáron meg kell védened a rámpádat! Widow Mine-okat is tehetsz a rámpádra, de ne sokat!

Vs 3Gate Robo all in
Amikor befut a Protoss sereg már a második Factoryd is meglesz. Legjobb ha ilyenkor a Bansheekre gyúrsz rá, pár tank is belefér, sajnos fókuszpontjai lehetnek a Protoss seregnek. SCV-ket is húzhatsz a tankok védelmére.

Vs 3Gate Stargate
Olyan, mint a Robo all-in ellen védekezni, csak itt a Bansheek helyett Vikingeket hozz és helyezd mindig úgy őket, hogy a Void Rayek nagyon ne érjék el.

Vs Blink all-in
Itt a Tankok lesznek a kulcsok, de csak a védekezésben. Mivel kemény ellene védekezni, így megint csak a Hellionjaidban bízhatsz akikkel ritkítani kell a workerek sorait.

Megjegyezném, hogy láttam már olyan Protosst aki nem gondolja, hogy Hellionok betámadhatják, így csúfos és nevetséges vereséget szenvedve.

Midgame

Ez az eddig eljutottunk mechel, remélem te is örülsz.

Mindig legyenek Hellionok a Protoss base körül és Medivac-ek megtömve mindenféle jóval amit csak tudsz gyártani. Ezek arra fognak kelleni, hogy a Hellionokkal scoutolva vagy Scannelve a Protoss base bejáratát megfigyeld őkelmét és megbüntesd amiért megindult feléd. Ha megindul és te ezt észreveszed, azonnal küld be a Medivaceket és droppold meg a workereket, hogy érezzék a törődést. Ezzel kényszeríted, hogy egységeket hagyjon otthon vagy védelmet építsen. Egyikkel az aktuális serege gyengül a másikkal pedig csak pocsékolja az így is drága nyersanyagot.

Ezek után már csak jól kell reagálnod az ellenfeled lépéseit és counterelni a seregét. Könnyű lesz, mert 2 base-en vagy, van egy kiépített teched.

A játékok nagy részének itt a midgameben véget kell, hogy érjen. (Az eredeti cikk ezt írja.) Mindezekhez csak összpontosítás és a kellő agresszió megléte kell semmi több.

És most nézzünk csak bele milyen arzenállal léphet fel ellened a Protoss. Nyugi nem a Golden Armada-ra gondolok, mert az Kerrigan ellen való.
images (1)
Immortal heavy play
Ez az egyik legkönnyebb, mert pár Tankon kívül csak Hellionok és Bansheek kellenek. Tankok a sebzés miatt, Hellionok a Zealotok ellen, Bansheekel először az Immortalokat kell leszedni majd minden mást. Figyelj a légi angyalaidra, mert a Stalkerek első célpontjaivá válnak!

Agresszió ajánlott az ilyen sereg ellen. Használd ki a lehetőségeidet, olyanokra gondolok, amikor mondjuk expel az ellenfeled vagy techel vagy mondjuk egy drop után. Persze csak akkor ha már az elég kárt csinált!

Ha folytatódik az Immortal gyártás akkor válaszolhatsz Battlecruiserekkel vagy a seregedet támogasd meg még több Tankkal vagy Ghostokkal.

Colossus play
Ez egy kicsit keményebb összeállítás, de a Tankok számának növelése mmindig segít. Hellionok és Bansheek mehetnek előre, az ő dolguk a figyelemelterelés.

Zealot-Archon
Hellionok rendesen megpörkölik ezt a felállást, persze Tank támogatással érdemes velük sütögetni. Ha ez ellen veszítesz, akkor csak nem gyártottál le elég egységet!

Void ray heavy
Vikingekkel könnyen megoldható ez a fenyegetés, míg a Hellionjaid nyugodtan bepöföghetnek workereket sütni. Widow Mineokkal is jöhetsz ez ellen, mert a Void ray nagyon nem hatásos ellenük, nem mellesleg, hogy lassú, hogy elfusson a rakéták elől.
B7Cd8L2
Phoenix
Ez lesz a rémálmod ezzel a buildorderrel, mert a Phoenixek nem elég, hogy felkapkodják és gyorsan lelövik a Hellionokat, de még a droppokat is nagyon könnyen megfogják. Minden csakis a timingodon múlik, itt nem lesz elég, hogy be-be robognak a Hellionjaid. Kockáztatnod kell, támadj több irányból egyszerre, vmelyik csapatod nem fog visszatérni azt garantálom.

Védekezésül otthonra rakj le pár Turretet és hozz pár Thort, de vigyázz, mert a Thor pont az Immortalok és a Void Rayek ellen a leggyengébb! Rakd le a 3.base-ed és állj át a Vikingek massolására. Nem a legjobbak a Phoenixek ellen, de többet érnek a Thoroknál. A figyelem is nagy kincs ebben a helyzetben, mivel, ha a Phoenixek éppen veled vannak elfoglalva, biztos, hogy nem lesznek otthon sokan a védők. Alkalmad nyílik egy kis harassra. Értékes pillanat az ilyen, de megéri. A Widow Mineok felnyomják az ellenfeledben a pumpát, főleg, ha azon az útvonalon vannak lerakva ahonnan támadni szokott.

Lategame továbblépés Phoenixből
Gyakori, hogy ilyenkor megy tovább a Skytoss (többnyire légi egységek), Hozhatsz Thorokat most már bátrabban a Phoenixek ellen, Battlecruisereket Tempestek és Carrierek ellen (ne csóváld a fejed, hogy nem fog működni, mert a Yamato Cannon igen is kihúz a csávából), Ravenekkel Point Defense Droneokkal védheted még a Battlecruisereket. Majdnem elfelejtettem a Vikingeket, amiket tekints úgy, mint bioban a Marineokat. SOKAT-SOKAT gyárts! Droppokat is küldhetsz apírtani kicsit. Nyugi a kellő hatást el fogja érni. Éljenek sokáig a Terranok!

Lategame
Ez már ritkaság, mert a midgame elég frusztráló az ellenfél számára. Ilyenkor már úgyis mindenféle egységet fogsz hozni, még azokat is amik benne sem voltak a build orderben. Battlecruisereket mindig támogasd Ravenekkel és a Point Defense Dronejaikkal. Tankokat hozz ha jönnek a Stalkerek. Hellionok, Bansheek védekező állású Tankok, ha esetleg meg akar kerülni Blink-Stalkerekkel. Légi egységek ellen pedig Viking.

A Tankokkal szépen lassan menetelhetsz békaügetésben előre az ellenfeled irányába, míg minden más egységed támogatja őket. A Battlecruiserek Yamato Cannonja szétszaggat majd minden, csak kérlek, hogy ne használd az Observerre is arra elég a sima A-move. Yamato csak fontos egységek ellen használd, Templarokat szeddle a tankokkal, a Ravenek az összetömörülő egységekre löhetnek Seeker Missilet. Innentől már nyert ügyed van.

Gyakori hibák:
-Marineok gyártása pánikból.
-Hellionok csak állnak üresben és nem foglalkozol velük eleget.
-Egyes egységek massolás, amivel countereled az ellenfeled.

Alap egység counterek
Protoss hozza – Te hozod ellene
Probe – Hellion
Zealot – Hellion
Stalker – Hellion/Tank turmix
Sentry – Hellion
High Templar – Hellion/Tank + kimerült Bansheek
Immortal – Banshee
Colossus – Tank
Oracle – Turret + Hellion
Phoenix – Expand + Turret + Thor/Viking
Void Ray – Viking/Turret
Carrier – Battlecruiser/Viking
Tempest – Battlecruiser/Raven/Viking
Falazás – Medivac
Basetrade – Widow Mine

Eleget károgtam mára, CroW voltam köszönöm, hogy végig olvastad.

Forrás: http://www.teamliquid.net/forum/sc2-strategy/461537-tvp-aggresive-mech


Comments (1)

  • Xes

    |

    Koszi a cikket! Replayek nincsenek veletlen
    veletlen? Miert van az hogy kb lehetetlen pro replayt talalni a HoTS ota?
    Amugy van egy hiba, azaz remelem csak eliras „Oracle – Turret + Hellion” 😉
    Koszi a cikket Megegyszer!
    Xes

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.