A nagy LAN vita: A Blizzard visszavág…

L4.ZsukoV . Cikkek 1358

imagesMivel az előző hírben egymás szubjektív véleményen kívül nem jutottunk előrébb, ezért  jöjjenek akkor a tények, amik egyértelmű választ adhatnak, hogy miért nem lesz LAN a Starcraft II-ben. Sweeping talált egy nagyon jó TEAM LIQUID-es cikket, ami logikus gondolatokkal levezetve tartalmazz egy – lehetséges – okot, hogy miért is vették ki a LAN opciót az SC2-ből. Mivel ez egy magyar oldal és nem mindenkinek az angol a második nyelve, ezért kL_Xy volt olyan kedves és lefordította (röviden):

Kínában vannak Koreán kívül a legjobb SC/WC3 játékosok, akik még véletlenül sem játszanak
Battle.net-en hanem egy „játék platformon” amin Haofang-nak hívnak ez egy kalóz szerver,
ami ingyenes és ahol több millió kínai játszik a szerverhez LAN (TCP/IP protocol) keresztül lehet
csatlakozni. A működése egyszerű letöltesz egy programot elindítod, meghatározod neki hova
van telepítve az SC a gépeden utána, csatlakozol egy szóbába ahol 255 ember, van ez a maximum
létszám egy szobában a TCP/IP miatt. Ezek után rámész a „Run”-ra ami elindítja a játékot utána meg
Multiplayer-> UDP és ott vannak a játékosok által kreált dolgok. Ez azért rossz, mert több
millióan használják/használni fogják ezt a kalóz szervert, anélkül hogy eredetinek kell, hogy legyen
az SC vagy WC3.
A Blizzard Kínában látja a következő nagy piacot (mivel Korea már foglalt).
És nem akarja, azt, hogy ha feltörik az SC2-t akkor a semmiért, fektettek bele ennyi pénzt, ami
nem fog visszajönni. Sajnos a Haofang ellen nem tud a Blizz mit tenni, mert ők azzal védekeznek,
hogy csak TCP/IP-én engedélyezik a játékot, vagyis a B.net-hez ők egy ujjal se nyúltak hozzá,
vagyis nem egy olyan szerver, mint pl: a volt pgt vagy iccup akik, lemásolták az eredeti b.netet
és igy futtatják a saját B.net szerverüket.

Tehát mint már korábban is sejthettük ennek a döntésnek erősen köze van az üzlethez vagyis “Money makes the world go round” (by Aston). Ezáltal felmerülhet a kérdés, hogy ennek mi a következménye?
Sajnálatos módon emiatt a Starcraft II Lan által indított petíció nincs túl jó helyzetben, mert ha akár 100000 aláírás is meg lenne a Blizzard akkor se gondolná meg a dolgot, mert nem fogja 100000 legális felhasználó miatt visszarakni a LAN-t, hogy a több millió Kínai (és egyéb más országokban lévő emberek) hackelt verziójával illegálisan  játszhasson…

Szóval lehet továbbra is mondani, hogy ez szemétség meg ehhez hasonló „értelmes” megnyilvánulásokat, de az igazság az, hogy a Blizzard, mint minden más játék cég a sikerre és a nagy bevételre hajt. Ezáltal vannak dolgok, amik még ha nagyon is kellemetlenek, de el kell fogadni.


Comments (38)

  • mark182

    |

    a lan az jó 😀

    Reply

  • sc2.huser

    |

    EZ AZ EGÉSZ CSAK HYPE

    szóba se kellett volna hozni ezt a szart, pistike majd észreveszi hogy nincs lan ha multizi akar.

    ez is ugyanúgy fel lesz törve mint bármi más, aki majd warezolt verzióval akar multizni ugyanúgy képes lesz rá bnet nélkül is.

    Reply

  • Aston

    |

    Zsukov, azért az egy dolog, hogy én is és mások is a szubjektív véleményüket írták le a témával kapcsolatban, na de a cím, hogy „A Blizzard visszavág” nekem azt sejteti, mintha ez amit ide leírtál valami hivatalos dolog lenne, miközben a TL-től valaki ugyanúgy leírta a véleményét, – ismétlem – szubjektív véleményét. Csak a honfitársaink szemében ez itt egy utolsó szaros kis fansite, én egy idióta vagyok és egyébként is csak baromságokat beszélhetek, de ha valaki a TL-neten elfingja magát, akkor az már maga az igazság.

    Az igazság egyébként nem egy konkrét okban keresendő, biztos vagyok benne, hogy rengeteg érvet és ellenérvet felsorakoztattak ott bennt a fejlesztők, és elég ha a mérleg egy kicsit elbillent oda, hogy nem lesz LAN, az már egy jól megalapozott döntés, annak okai vannak, nem egy, nem kettő. Amit én is csináltam és amit a cikk eredeti írója is csinált, megpróbált a dolgok mögé nézni egy kicsit és nem csak azt nézni, hogy de szar lesz nekem mert nem tudok LANozni a haverokkal.

    Reply

  • rimor

    |

    Teljesen korekt a hozzaallas, en a Garena-n szoktam Dotazni, ami hasonlo TCP/IP alapu szolgaltatas, teljesen ingyenes, sokan vannak, jol jatszanak…idealis. Ha „jo” lesz a jatek, es miert ne lenne jo:), ezzel a lepessel rengeteg vasarlot fognak nyerni, es minimalis lesz a veszteseg, ebbol adodoan…ha jo lesz a game!

    Reply

  • nop

    |

    Tudom, hogy senkise kíváncsi a véleményemre ezért nem is mondom meg mert nem veszem meg a játékot úgyse, hozzáteszem nem a játék miatt, mert biztos fasza lesz, csak mire kiadják ezt a szart, addigra már phd-t csinálok…

    Reply

  • spani

    |

    Én nem sajnálok mondjuk egy 10est a Blizzardtol, mert abbol sok jo dolgot fognak csinálni, föleg ha ezzel az ingyenélő kinaiaknak borsot török az orra alá… 🙂

    Reply

  • sc2.huser

    |

    #6 spani
    én igen. a nyomorék wow-os zombikból már többszörösét megkeresték a sc2 bevételeinek.
    egybéknét nem azért warezol valaki mert gonosz és tönkre akarja tenni a fejlesztőket hanem mert nincs pénze

    Reply

  • L4.ZsukoV

    |

    Válasz Aston #3 üzenetére: Egyrészt miért ne lenne hivatalos mikor bejelentették, hogy nem lesz LAN? Másodrészt A Blizzard visszavág cím arra értendő, hogy a cég szeretné növelné bevételét azzal, hogy csökkenti a kalózkodások számát… Az, hogy meg volt egy TL ember, aki egy nagyon jó példát hozott fel (akár szubjektív akár nem), amivel alá támasztja, hogy ez eléggé per döntő volt a LAN kérdésben. Csupán annyit jelent, hogy közel állt az igazsághoz…

    Jah és Isten mentsen, hogy honfitársaim lelki világát megsértsem, mert nem azért járok fel ide!

    Reply

  • Brebbia

    |

    Nagy kamu az egész. Egy valódi BNet-only rendszerrel az egész használhatatlan lenne, senki nem hajlandó latencyvel játszani magas szinten. A másik módszer, ha csak be kell logolni, aztán mehet a lan, ezzel kicsesznének a sufnilanosokkal, de működne a dolog bármilyen kisebb-nagyobb rendezvényen, ahol van bármilyen net. Én remélem, hogy erre készülnek.

    Bármit mondanak anti-warez törekvésektől kezdve community-építésig, ócska duma, egy hét alatt feltörik és ugyanúgy többmillió kínai ingyen használja majd, a vásárlókkal meg kitolnak. Tipikus post-WoW Blizzard lépés.

    Reply

  • spani

    |

    Válasz sc2.huser #7 üzenetére:
    Énis diák vagyok és ha a 2 nyári honap alatt nem tucc feéretenni a munkából 10e forintot akkor sajnállak… És különben nekemse tetszik hogy nem lesz benne LAN, de ha te rohadnál a játékon 10évet és utána ingyen jáccanak vele megnézném a fejedet… Azt ha ecce bejelenti a Blizzard hogy akkor holnaptol irjon magának játékot aki tud mert csödbementek a sok hacker miatt? Meg kell becsülni azért a munkájukat sztem, és nem azt mondom, hogy a wow ami 4e havonta vagy menniy az igy korrekt, de a st2 nem igy lesz

    Reply

  • Zedas

    |

    1. Nem értem hogy Aston és Zsukov között mi ez a feszkó. Nem is nagyon követhető. Ezt miért itt beszélitek meg? Nem igazán ránk tartozik. Szerintem.

    2. Ha ez igaz, és tényleg meg akarják fogni, akkor viszont a játék egy lényeges részét a szerveren kell futtatni, hogy ne lehessen szimpla klónszerverrel helyettesíteni. Ebben az esetben viszont a szervereknek iszonyatosan erősnek kell lenni, kb. mint a WoW szerverparknak. Ezzel lehetne sok mindent csinálni, pl. ki lehetne védeni a maphacket is, stb., de ezt szerintem csak havidíjas konstrukcióban bírná ki egy cég. Most ha ezt a gondolatmenetet folytatom, akkor még az is kiderülhet, hogy a ladder teljesen más technkiával lesz megoldva mint a mezei játék, és csak fizetős brutál szervereken érhető el, nagy sávszélességgel rendelkező játékosok számára. Erről írt egy kommentet is Aston a másik lanos cikknél, és ezen a nyomon elindulva lehet hogy igaza lesz. Egyéb módszerrel a törés megakadályozhatatlan, két hét alatt felnyomják és csinálnak egy chat szerver klónt, ami összehozza a játékosokat.

    3. Ha akarjátok (site tulajok) akkor írok egy cikket erről a bnet témáról, meg a maphack kivédési lehetőségekről.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Javaslom váltsunk nyugodtabb hangvételre ez nem az RSHU hogy szét legyen igénytelenkedve bocs azoktol akik szeretik illetve akkor is bocs ha megváltozott pár ok miatt nem voltam arra ugy 2-2,5 éve 😀 de akkor még az egész egy flameből állt)

    #2 lehet hogy az.

    #3 ö hát igen igazad van Aston bár mintha a te írásodból is némi besokaltság sugározna :S

    #4 Én is a kalóz szerveren kezdtem anno (kani) csak feltűnt hogy még 1v1 hez is ugy kell összekönyörögni az ellenfelet. Mindeki parázott mindenkitől 2v2 néha annál nagyobb game meg kb soha nem jött össze. Volt helyette jó sok custom game ami hát őszintén nem nagy potenciál valakinek aki inkább a rendessel tolná. A hackereket meg letojták összevissza lehett ügyeskedni úgyhogy inkább megvettem és azota fel se mentem tört serverre. Ha így vesszük a tört szerver még reklámnak se rossz könnyen rákapathatja az embert és ha kicsit többet akar mehet a bnetre 😀

    Azt se felejtsük el hogy a blizzard nyilatkozott egy olyat hogy szeretné ha a közösség nem aprózódna el. Szóval van abban valami hogy ne 5-6 törtszerverre meg a bnetre osszuk szét a közösséget, hanem legyen mindeki csak szépen egy helyen, talán az AMM is jobban fog majd működni (mondjuk nem csak ettől függ)
    Mellesleg a bnet reklámok is többet hoznak ha mindeki azokat nézegeti, és ugy alapjában is emelkedik a szinvonal ha mégtöbben vannak.
    Nyilván lesz a LAN hiánynak is hátránya, uygankkor én ezt nem igazán érzem tekintve hogy mint mondtam a LAN-ok ugyis általában belterjesek (megvan a hierarchia hogy ki mennyire jo és akkor az emberkék csak kerülgetik egymást, ráadásul fejlődéshez nem vezet ha ugyanazt a 2-3 embert vered non-stop)

    A játékot meg amugy is megvennénk/megvesszük mert ad 1 garantált minőség ad 2 garantált support ad 3 ha ingyenes a bnet akkor van miért megvenni (amikor arrol volt szo hogy esetleg fizetős lesz akkor én is kicsit másképp láttam)
    Aki pedig még mindig nem akarja megvenni semmi baj lewarezelheti de akkor marad a single.

    #5 szép comment nem biztos hogy jól értem de akkor „biztos fasza lesz ez a szar” xD

    #7 Ebben részben igazad van, egyrészt szépen kerestek a wowon, másrészt a pénz valóban a kulcs. Azért itt hozzátenném hogy sajnos az általános mentalitás, hogy egyesek sírnak hogy nincs pénzük közben meg 70k bol van felöltözve és 1 este eliszik 4-5 k-t. IUgyhogy az hogy ki szegény és ki nem az, az nagyon relativ.
    Tekitsétek ezt befektetésnek amit egyszer meg kell valahogy szülni (nekem sem lesz egyszerű) és a következő 4-5 évben el lesztek foglalva 😀

    Egyébként ismerek pár wowost és egyik sem nyomorék zombi (habár én nem wowoznék de ez az ő ügyük) másfelől meg az ilyen jellegű hozzászólásoktól csökken le a színvonal egy oldalon (amit ugye nem akarunk)

    Reply

  • AndyDufresne

    |

    A LAN szerintem fontos lenne sc2 be
    nem hinném hogy kidobott pénz lenne amit bele fektetnek és ami soha nem jön vissza.
    Nagy reklám ez az scnek először bnet előtt lannal keztem sc-t sőt még modemes csatlakozással és nagyon jó volt, saját hangulata volt az egésznek és hányan voltunk úgy hogy sc lanpartyt toltunk? vagy hányan mentünk pc klubokba sczni? és nem bneten toltuk hanem lanon ígyalakult meg nem egy klán baráti társaságok verődtek össze, amik később bnetre mentek.
    Szeritnem koreában is LANból kezdődött a progaming alapok valahol ott gyökerezhetnek. Nagyon ellenszenves a blizzardtól eza lépés (ezt csak aztudta tetézni mikor egy időben felvetődött hogy legyen fizetős bnet szerencsére ezt elvetették amennyire tudom csak pár opció lesz az rajta.)
    De ezzel a döntéssel hogy nincs lan leginkáb csak az sc fanokat akadályozzák épp ezzel hogy egy kellemes lanparty hangulatát elveszik az emberektől a csórók lanolnának először és összeverődnek aztán irány bnet ami meg egy más kategória lenne mert egy „más világ” mint a lan.
    Aki kalózkodni akar az úgyis találki valamit ez nevetséges hogy kalózok miatt nemteszünk bele LAN-t.
    Lóvét akarnak leakasztani sokat és engem ez zavar mert mint a wowban pénztárcának néznek jobban kihasználják az embereket mint az sc 1 ben keveseb ráfordítással többet akarnak akasztani csak kérdés jólteszike mert LAN még sc1 ben most is fontos bőven lanolunk sokan. Ami meg kínát illeti ez télleg gáz amit tolnak hogy millióan tolják így de ennyire naív nelegyen a blizzard hogy az a sok ember majd mind bnetezni fog. (mondjuk szerintem akik ott gamelnek bneten is tolják eredeti sc vel csak lan opción kisebb a lag)

    Reply

  • starbug

    |

    Akik megveszik a játékot, azoknak a tobbsége(!) LAN hiányában sem fog panaszkodni. Értehető, ha a Blizzard igazságosságra, a bevételének maximalizálására törekszik. Az eredeti vételt szorgalmazó lépés a kalózkodás elleni harcban szépen hangzik, a játékot meg úgysem veszi meg mindenki, aki multizni akar, csak azok, akik meg akarják venni. Ők pedig túlnyomórészt kényelmesen fogják tolni B.net-en is. Mindenkinek sosem lehet a kedvében járni, sajnos a demokráciának is vannak hátrányai, a többség dönt…

    Reply

  • Aston

    |

    Válasz Zedas #11 üzenetére:
    Nincsen semmilyen feszkó (bocs ha úgy látszott). A címet félrevezetőnek tartottam, és tartom is, a többi amit írtam az pedig az alapján történt, hogy a véleményemet globálisan leszavazta az olvasóközönség 🙂 .

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #9 Nagyon kicsi már az a latency wc3 esetében is, most esetleg még pofozgatnak is rajta nehogy valaki már erre fogja hogy bénázik, főleg ha a töbieknek is van. Nem azt mondom hogy soha nincs delay warcraftban sem de meglehetősen ritka (már amikor a bnet a felelős mert ha amugy töltöd a csirke pornót, vagy szefos a szolgáltatód akkor jo hogy van delay, viszont ezen az se változtatna ha lenne benne LAN)
    Viszont az is igaz hogy bármit heggesztenbek simán meglehet a kalóz verzioja.

    #10 Ja hát igen amennyiben van melód igen… amennyiben van….. ja és nem 10k kell hanem annál azért sokkal több

    #11 hát igen ha a 2. pont alatt irtak teljesülnek akkor megint más a helyzet mert rendszeresen fizetni érte nem akarok (illetve akkor minek vegyem meg, ugyse birnám a havi dijat) De nagyon remélem hogy pl a ladder azért még nem számít fizetős extrának -.- főleg hogy az a wc3 bnethez képest egy kiadós szűkítés lenne.

    Reply

  • L4.ZsukoV

    |

    Válasz Zedas üzenetére: Miért csak regisztrált tagok között lehetnek nézet eltérések? 😀

    „Ha akarjátok (site tulajok) akkor írok egy cikket erről a bnet témáról, meg a maphack kivédési lehetőségekről.”
    Örömmel várjuk! 😉

    Reply

  • sc2.huser

    |

    1) bneten is CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a barátaimmal fogok játszani, nem akarok én koreai a szupersztár lenni, csak játszani akarok ezzel a szarral és nem feltétlenül a gyári nyersanyaghiányos pályákon, hanem tuningon.

    2) nem egymást verjük, nem a profoxy veri a noobokat. gyakran játszunk 8an ezer féle felállásban
    és gyakran gép ellen 2 vs 6 , 3 vs 5

    3) nincs rajtam 70K-s ruha, és a gépemet se hozd fel arra évekig gyűjt valaki, másrészről nem csak ez a retek sc2 van. ha mindent megvennék az évi 300-350K-ba kerülne, és hát erre nincs ennyi pénzem. a minőségért fizetek a szemétért nem, és ha emiatt tönkremegy 1 fejlesztő hát nem is nagyon kár érte

    4) hacker ≠ cracker TANULJÁTOK MÁR MEG

    5) én is ismerek wowosokat és bizony mind zombi

    6) fogjátok fel egyszer és mindenkorra – CSAK IDŐ KÉRDÉSE ÉS FELTÖRIK
    teljesen mind1 mit tesz a blizzard aki nem akar fizetni érte annak nem is kell majd és úgyanúgy képes lesz multizni

    Reply

  • Peter1984

    |

    Felfogtuk

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz sc2.huser #7 üzenetére:
    Válasz sc2.huser #18 üzenetére:

    Persze, hogy nem veszünk meg mindent.
    Szerintem én még ennél is többet kellene hogy költsek, minimum 500.000FT-ot.
    De ez olyan dolog, hogy a játékok többségét leszedem kipróbálom játszok vele 1 órát és ennyi volt, ezért nem fogom megvenni…

    A minőséget viszont mindenképpen megveszem. Amivel úgy vagyok, hogy nem 1-2 órát fogok játszani, sem 1-2 napot, hanem éveken át szívesen játszok vele. Az fel sem merült bennem hogy az sc2 letöltsem valamilyen warez oldalról. Ahogy lehet mo-n már elő is rendelem. Pl most vettem meg a Demigodot és nem bántam meg.
    Persze én se veszek sűrűn játékokat, mivel nincs rá keret. De a minőségi játékokat, legalábbis ami számomra az, azt megveszem, ez évi 1-2. (Én sose játszok tört szervereken. Ami jó és látom, hogy ezzel nem 1-2 órát fogok játszani, és nem is 1-2 napra fog lekötni, azt megveszem, és az eredeti szerveren játszom. Mellékesen megjegyezném legutoljára 2004 vagy 2005ben vettem a Demigodon kívül játékot. Ez most egy ilyen időszak volt, nem tetszett meg nagyon semmi se)

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #13 Értem a dolgot velünk is igy volt de…. ez már egy másik világ és ezt el kell fogadni, nem fogok már PC be járni hogy Lanon sc2 zhessek, mint ahogy összecipelni se fogjuk már a gépeket. Az én kor kategóriámbanmár jocskán akadnak oylan játékosok akiknek rég családjuk van és furcsán venné ki magát ha a papi összecuccolna egy rakás ismeretlen arcal egy Lan party erejéig.
    Kétségkívül megvolt az egyedi hangulata, sose felejtjük el az biztos, szép volt jó volt de vége… ez már most kicsit másabb helyzet.

    Olyan szinten sajnálom a LAN-t mint -1 lehetőség, de tudván hogy mennyit élnék ezzel a lehetőséggel….. nem hiányozna igazából.

    #18
    1. te döntésed de a kizárólag barátokkal játszás korlátozó tényező.

    2. ne használd a noob szót ha gépeket versz köszi 😛

    3. „retek sc2” oO csak a minőségi cucc ? Érdekelne mi is az ami nállad a „megéri” kategória, csak gy kiváncsiságból. Egyébként minden gagyi gamet én se veszek meg sőt ami azt illeti csak blizzard gamekért adok pénzt (mert mondjuk ott még van is értelme) 😛

    4. hacker ≠ cracker szerintem ezt midneki tudta nem tom mire irtad

    5. az lesz zombi wowos aki amugy is additív személyisé volt. Vizsgáld abból a szempontból hogy ezzel a hiba százalékkal már mind heroinista lehetne… még mindig jobb ha wowoznak 😀

    6. ÖÖÖ LOL ? Ha igy gondolod akkor meg mi a baj ? Feltörik és raknak bele LAN-t(:P). De akkor meg nem értem minek a vita, az idő neked dolgozik 😀

    Reply

  • Aston

    |

    #21: Crafty azért ez kicsit már túl öreges hozzáállás. Én nem tudom úgy elképzelni az életem, hogy ha egyszer (bármikor, akár 60 évesen is) LAN-ozni támadjon kedvem, akkor ne tehessem meg. Meg is fogom tenni. Hála a notebookoknak már nem kell „cuccolni”.

    Reply

  • aarchie

    |

    Nem akarok rasszista lenni, de nekem az évek alatt a kínaiakról ilyen képet kaptam: Lelkibeteg, autista viselkedésű, nyomorult, önértékelési problémás, tálrizsért rabszolga. Annyira szerencsétlenek, annyira más világban élnek. Ők úgyis mindenre kitalálnak valami megoldást. Tököm kivan, hogy minden róluk szól.

    Reply

  • sc2.huser

    |

    Válasz Crafty_FOX #21 üzenetére:

    – megnézném mihez kezdesz 3 gép ellen 😀
    – #10 spani – itt a hacker – kereső funkcióról hallottál már foximaxi ?
    – az lesz zombi wowos aki wowozni kezd, és nem jobb. adagolja túl magát, az ilyennek kár élni. 😀
    – ahogy mondod kispajtás, az idő nekünk dolgozik 😀 ΠRATEpoWΞr

    Reply

  • Chob

    |

    #23 Mit vársz? A Föld népességének 1/6-a kínai… és a GDP-t figyelembe véve még jó, hogy ilyenek.

    #24 Ah ide mégsem írom le amit akartam.. nem akarok a flamewarba beszállni és nagyon offolni… Annyit mégis leírnék neked, hogy én is wowztam kb 1 hónapja és nem voltam zombi, szóval nem mindenki agyhalott aki wowozik, ezt azért jegyezd meg, és szerintem ez a téma már nem igazán ide tartozik.

    Hogy a témához is hozzászóljak, részemről sajnálom a LAN-t, hogy nem lesz, mivel tudom milyen király, de mégis, ha ezt teszi a Blizzard akkor tegye, én megértem őket.

    Reply

  • Daninad000

    |

    Mondjuk az igaz, hogy a mai világban már semmi másról nem szól az egész, mint pénzről. De hát meg lehet érteni. Valamiből élni kell. 🙂
    Meg az tényleg elég szívás lesz majd a koreai progamereknek, ha egy-egy komoly meccs közben, kidiscelnek lag miatt. 😀 A LAN-nal biztos nem lenne ilyen probléma.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #22 a fárasztó cuccolást elkerülve kicsit másabb Aston. De amikor mi lanoztunk a ztöbbnyire oylanokból ált hogy 5 gép 4 ember 1 trabiban mert összecuccolunk 😀 meg buszon vittük a gépeket kezünkbe a monitorral honunk alatt a gépház azért azt nem sajnálom hogy ezek a cipekedős szarakodós dolgok kimaradnak, még akkor is ha anno meg volt a maga bája sokat röhögtünk meg kellemes emlék, de mostmár nem csinálnám az fix. Persze ha 60 évesen eszembe jut hogy menjünk le egy cimbihez és hozza mindenki a laptopját az megint más tészta, bár még talán akkor is egyszerűbb a neten összehozni valami hangkapcsolatot, ha van duma akkor már jok vagyunk és legalább midneki otthon van.
    Ja amugy ebben a témában én lehet nem vagyok tul hiteles mert állandoan LAN ban vagyok egy géppel szal egy kis lan feeling mindig van (még ha csak 2 személyes is) a többieket fel skypoljuk vagy ts vagy ventri és elvagyunk…

    #23 szerintem az általánosítás hibákhoz vezet. Képzeld el ők hogy látnak minket ezen az alapon „a kis közép-kelet európai roncsország ahol a nép csak kínylódik, adóságban vergődik, meg munkanélküliségben fuldoklik az egész miközben hagyják hogy pár gazdag majom lehuzza őket, ja és semmit nem tudnak csak rinyálnak a multjukon. Egész nap ezt csinálják, meg egymást szivatják, ha meg egy országnak jobban megy akkor keserű pofát vágnak hozzá meg fintorognak, de azért az első adandó alkalommal kinyalják a seggét. Ja és totál rasszisták és szélsőségesek mert a mulrkor is volt a csang csing csu hung 1 es csatornán a hiradóban, hogy lezuzták a fővárost mert ott ilyen izomagyú nép van, és szegény kis kissebbséget, hogy utálják pedig nem szép” hát én részemről nem szeretném ha így egy ilyen csoporthoz sorolnának csak azért mert úgy vélik itt a nagytöbbség (vagy minenki) ilyen.

    #24 pl starcraftban elküldök 1 parasztot kicsit megheggesztem a fejét az elején az egyik szedőjének, ezt megcsinálom mind a 3 al aztán körbe körbe rohangálok a pályán még a rtardált gép az összes dronal követ, közbe kifejlődök és kiirtom a totál idióta lemaradt gépeket. Na például ezt csinálom. Vagy warcraftban betornyzom a zegyiket mire az összes csirke odatpzik és meghal a tower falon és mársi anyi 3 insane AI nak.
    Ezzel arra céloztam hogy az eddigi gyakorlat alapján az AI-knak mindig volt valami csunya gyengéjük amit elég egyszer kitapasztalni utána már könnyne leaprithatóak tömegre. Olyan ez mint Q3 ban leverni a nightmare xaerot. Ha tudod hogy kell csinálni nem kell különösebben nagy skill hozzá, és pont ezért unalmas, mert ugynazt a trükköt ármikor letolhatod a kis torkán.
    Egy emberi ellenfél mindig más, sose tudhatod mire számíts vannak oylan meglepő húzásaik amikből lehet tanulni, új trükköket mutatnak stb, fejlődsz. Emberből 1 is elég hogy kihívás legyen, gépből meg 3 at 4 et elverni csak kitapasztalás kérdése, anno bevédekezve simán vertem 4-5 zerget ami full lamaság mert a bevédekezés egy rossz vicc sc ben mégis a gép ellen bejött, csakhogy az nem a játék lényegét hozza ki.
    Olyan ez mint dobokockával sakkozni 😀 nem ugyanaz a játék.

    Utálni egy csoportot azért mert valamiért lelkesedik szerintem gyerekes dolog, pl sokan néznek retardált műsorokat a tv ben amiket sose néznék meg (monika show,joshi bharat meg egyéb elképesztően igénytelen hülyeségek)de attól még nem utálom azokat akik ezt szeretik, ez a dolog őket jellemzi és kész. Ne ítélj hogy ne ítéltess, biztos találkoztál már te is olyannal aki szerint totál szánalmas amivel te játszol vagy ami téged foglalkoztat/szórakoztat…

    Kispajtás ? 😀 biztos játszottál a szinkronos UT val, akkor én meg azt üzeném hogy ” na gyere ide és adj egy puszit” 😀

    Reply

  • Aston

    |

    Válasz Crafty_FOX #27 üzenetére:
    Az én részemre reagálok. Én is lanoztam sokat haverokkal, volt hogy -15 fokban cipeltük a foteleket hozzánk a sufniba, az egyik sarkon meg megálltunk szívni egy cigarettát. Komoly volt hajnali 2-kor ülni a kereszteződés közepén egy szakadt fotelban, úgy hogy körülötted minden tiszta hó, és lazítani egy kicsit. 8-10 emberrel játszottunk és rohadtul meg volt a hangulata, ez igaz. Nekem ez akkor is meglesz, amikor mindenki egy notebook előtt ül és nem LAN-ban játszunk hanem egy router tolja az internetet. A lényeg, hogy együtt leszünk, csak a környezet változik, hiszen változni mindig változik minden, csak bizonyos dolgok örökek.
    És igen, én is LAN-ban érzem magam, 4 szomszédnak kábelen, 3-nak wifin osztom a netet éjjel-nappal.

    Reply

  • 84Noname

    |

    Jó, de mi genrációnknak nem volt más lehetősége a LAN-on kívül multira… nem mindig volt ilyen széles körben internet. Az még a single gamák korszaka volt… hőbörögtünk, ha valami csak és kizárólag online kivitelű volt. Most meg akkor hőbörögnek az emberek, ha nincs multi. Nagyot változott ez alatt a tizen év alatt a világ… Régen a város másik felére a 10. emeletre cipelted a gépedet, ha épp annál a havernál volt lehetőség a játékra. Hajnali 4-től akár délig is szívtatok a hálózatépítéssel, a végén multiméterrel mérted melyik koaxkábel zárlatos. Esetleg a suliban délután számítástechnikai clubbkártyával sczhettél :)… most meg csak bekapcsolod otthon a gépet, csatizol egy serverre, közben ventrin beszélgetsz a haverokkal. Nem ugyanaz az élmény, de iszonyat mennyiségű szívástól szabadítja meg az embert… Az ember már annyira nem is igényli a LAN-t. A LAN-t mi már csak ilyen kertipartival egybevegyítve tartjuk csak… Talán a HC gamereknek jó, összeröccenni. Megismerni azokat akikkel x száz mecset letoltak… De a nagy lanoknál is min megy mindig a huzavona? Biztosítanak e szállást és gépet…elkényelmesedtünk. Bizonyos szempontból jobb volt a LAN-os korszak, legalább nem csinált kockát az emberből 🙂 Most ott ül Pistike a kis burkában aztán húzogatja a karokat, hogy most épp kaja guruljon be az ajtón vagy inkább wc papír… régen meg mennie kellett, ha akart valamit…

    Reply

  • _BlackGrim

    |

    Válasz aarchie #23 üzenetére:
    Egy barátomnak volt erre egy nagyon jó megfogalmazása, igaz ő a koreaiakat is ide vette de lényegtelen.
    Valamelyik game-ben beszélt a sráccal és feljött h miért utálja a kínaiakat és a koreaiakat, erre ő azt válaszolta h
    LAGGER BM GOSU. 🙂
    Válasz sc2.huser #24 üzenetére:
    Azaz alap h 8 gépet hunters-ön megverjél… Egy csicskával odamegyek beleheggesztek mindeegyikbe azok meg jönnek utánnam, de ezt már előttem vki le is irta.

    Reply

  • 84Noname

    |

    Mondjuk ha már gép ellen tolok…nem mintha túl gyakran fordulna elő… akkor nem használok ki az ilyen butaságait a gépnek. Akkor aztán végképp semmi kihívás…

    Reply

  • linky

    |

    hát én az egészből csak annyit szűrtem ki h sokan nem szeretik a zabpelyhet, de most komolyan mennek a vagdalózások meg én úgyis okosabb vagyok hozzászólások, aztán meg idekerül a wow is…

    1#hát én személy szerint sok wow-ost ismerek, csomó zombi, de nem mind
    (amúgy a wow-ot zombiknak találták ki, akiknek van ideje és pénze arra h felépítsen egy csillogó pixelcsodát amivel más pixeleket öl meg látványos és ‘menő’ módon)
    részemről ennyi a wow, játszottam vele voltam törtön GM+Admin is de még úgy is halálra untatott
    (bezzeg a starcraft1 =) )
    U.I.: arra jó h a sok zombi megvédje a blizzet a csődtől…már amennyire én elképzelem :\

    2#én eléggé spór vagyok és nem szeretek zsákbamacskát venni, de ha fele olyan jó lesz SC2 mit az SC1 akkor már most kérem a megrendelőlapot.

    3#a lan az szerintem b-nettel simán helyettesíthető, ha meg tévedek úgysem fogom beismerni ! 😛
    de most komolyan, én mikor bejelentették SC2t akkor félretettem rá a pézecskémet, szépen fokozatosan bele a rózsaszínű malacperselybe (ha valaki tudja h hogyan kell egy cakk pakk egybeöntött porcelán perselyből pénzt kivenni az írja meg PMbe.), szal amint bejelenik a megjelenés időpontját go&buy[ ]->b.net
    szóval aki igazán akarja az ne mondja h nem tudja kifizetni, natúr tipmix pénzből összeszedtem 2hét alatt.

    4#a kommentekhez csak annyit h mindenki tájékozódjon mielőtt bedob egy tanyasi bölcsességet (falusi vagyok ezt a kijelentést a hatás kedvéért tettem, huh most már védve vagyok a törvény előtt 🙂 )
    U.I.:Nem mindegy hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy hülye okoskodik!

    5#mondtam már h szeretem a zabpelyhet ? =)

    Reply

  • Antares

    |

    Kiváncsi vagyok, hogy milyen rendszerű lesz ez a bnet. Szerény véleményem szerint nem sok értelme lett volna kivenni a LAN-t ha nem tudnának egy olyan rendszert összeállítani, ami törhető a hivatalos szerver megszemélyesítésével. Most egész sok lehetőséget végig gondoltam, de egyelőre mindegyikbe találok rést. Izgalmas, igazi hekkereknek való téma ez. Nem is sejtettem volna, hogy a starcraft2-ben még lesz olyan, ami tényleg elgondolkodtat 🙂

    Reply

  • SzuL

    |

    nem voltam egy hétig, és nem volt kedvem/időm elolvasni az egészet, csak kb a felét. így viszont nem tudom, hogy volt-e szó róla (ha volt, akkor bocs), hogy a bnetes dologgal elsősorban nem is az (volt) a baj, hogy jaj, van lat (kétségkívül ez IS baja), hanem, hogy nem tudtál egy ip-ről felmenni, vagy esetleg nem tudtál egy játékban lenni a másik emberrel (purple és breach esete, hátha ismeri őket vki). ha összejönne egy rakat ember, és lanozni akarna, akkor sc-ből kiindulva valószínűleg nem tudnak majd egy játékban lag nélkül játszani, mert akadnak egymással. ha ez a dolog war3-ban már nem jött elő, akkor reménykedjünk, hogy itt se fog 🙂

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #34 Effelől már meg is nyugtathatlak Szul (végre 1 kérdésben megtehetem :D) War3 ban már szó se volt ilyen betegeskedésről. Simán lehet ugyanarról az Ip ről játszani sőt pár megszoritással akár ugyanazt az akkot használhatjátok is egyszerre 🙂 (mondjuk sok értelme nincs)
    Egyébként is szerintem tudja azt a blizzard hogyha már bnetre korlátozza az egész közösséget akkor annak minden körülmények között minden elvárható igényt ki kell szolgálnia (szoval lagmentesen összekapcsolási hibák minimalizálásával, optimális AMM el, reális Ell kezeléssel stb). Valószínűleg már csak ezért is fejlesztenek bnet 2.0 -t.

    Reply

  • Tauren

    |

    De jó azoknak, akik szenvedhettek a LAN partikra felkészülésileg. Most olvasva Aston, 84noname, vagy akár más üzeneteit, biztos jó volt annak az érzése, mikor megszenvedtél, hogy megteremsd a baráti kört, és mikor megjöttek a haverok, elkezdtetek játszani LAN-ba. Csak ekkor (nem tudom hány évvel ezelőtt voltak ezek, de nem akarok senkit megbántani, a másik, hogy én is nagy Nosztalgikus lélek vagyok) nekem még egy kis gépem volt, a barátaimnak nem is volt, csak egy-kettőnek, a másik, hogy még túl kicsi voltam ahhoz, hogy megszervezzek egy szobát, hogy ott 8 gép elférhessen, és mindenki átjöhessen. (ez lehetet kb. amikor még 10 éves lehettem, akkor kukkot sem értettem, mi hogyan megy a világban) A másik, amikor már picivel nagyobb voltam, a LAN partikat azért nem tudtam megszervezni, vagy más, mert senkinek nem volt sufnia, és a szüleik sem engedték, hogy most ennyi ember „hangoskodjon”, meg stb. Utána már nálünk megjelent a PC kuckó, melyre beülhetett az ember, és ott csinálhatott LAN partit. Lehet, hogy pénzért, de nem volt dárga, és nem kellett vesződni semmivel.
    A lényeg, hogy én is szívesen csináltam volna olyanokat, hogy kábelekkel, és bútorokkal szenvedhettem volna, hiszen ha az ember megszenved azért, hogy szórakozhasson a barátaival, még jobbá teszi azt a helyet, amiben idejét áldozta, és az emberek is még otthonosabban, és még jobban érzik magukat barátikörben.
    Kár, hogy a LAN egyre jobban eltűnik, de nálunk is a 10 millió emberből, legalább 7-8 millió biztos tud netezni, a többi vagy idős már ehhez, vagy nem érdekli a számítógép, vagy csak némileg tud gép, és net közelben lenni.
    Ilyen sztatisztika mellett a LAN tényleg csak egyre jobban tűnik elfele. Nem beszélve a túlzott elkényelmetlenségről.

    Reply

  • mastajoda

    |

    oops válaszként kellett volna (delete plz)

    Reply

  • mastajoda

    |

    Válasz sc2.huser #24 üzenetére:

    sc2.huser: te kis energiavámpír.. 😀

    1. Megnézném mit kezdesz 1! jó játékos ellen..
    A gépet verni ne képzeld, hogy akkora kunszt. Megfelelő sebességen játszva Crafty trükkje nélkül is könnyű feladat a elverni, akár többet is. Személy szerint nem vagyok annyira gyors, kb. 4 hete kezdtem és 3 hete* tudom mi az az APM (a játékos gyorsasága; Action/minute a gyengébbeknek;), a microzás stb. Eddíg komoly felladat volt egy gép ellen is, főleg amikor hagyod megerősödni (úgy vettem észre, ha a játék sebessége Fastestre van felhúzva, a gépet sokkal nehezebb megverni).
    Az elején 40 alap APM körül játszottam, pár hét gyakorlás után ez az érték felment 100 fölé, és jelenleg 2 gép ellen próbálkozok többnyire sikeresen, attól függ melyik fajból van kettő (Terrannal; 2 protoss még többnyire elver, de 3 zerget már simán merek vállalni). Tudom nem egy GOSU szinvonal, de nem is az a célom. Lényeg a lényeg, hogy a gép állandóan ugyanazzal a taktikával dolgozik, így teljesen kiszámíthatóak lépései. Az első ellenfelet kb. 10-15perc alatt ellehetetlenítve vagy kivégezve a második legyőzése már csak levezető csata. Szerintem hosszútávon unalmas, de gyakorolni tökéletes. Viszont 100-200APM (a Hotkeyek begyakorlása valamint a Stratégiák alapos ismerete is fontos!) körül már új kihívás kell és ezt a gép nem adja meg, csak egy másik jó játékos.

    2. hacker téma.. Na LOL miért is tanulja meg? Tudod a Bálványfát ma napig Ecetfának hívják, pedíg az Ecetfa nem is fa csak egy alacsonyra növő cserje, míg a Bálványfa egy az Akáccal majdnem egyenértékű tulajdonságokkal rendelkező agresszív terjedésű fafajta. Tudod az egésznek semmi értelme. 100x kijavítasz valakit hogy az Bálványfa, 101.-re is aztmondja Ecetfa… Pedíg értelmes fickó az illető, de van ami úgy ég be a tudatba, hogy lehet sose kopik ki onnan… De ettől MÉG NEM KEZDEK EL KIABÁLNI VELE FENNEN HANGOZTATVA, HOGY HŰ ÉN MENNYIRE OKOS VAGYOK! Tetudod…

    3. Wow! WOW! Kár élnem :,,( Szólok az asszonynak, hogy ne várjon haza a munkából, elbúcsúzok a kislányomtól, elmondom neki, hogy egy nagy GURU megmondta a frankót és a Dunába vetem magam…
    Zombi, kocka egykutya. Tudtad, hogy a hackerek (nem crackerre gondolok; véletlenül tudom a különbséget) többsége büszkén vállalja azt, hogy kocka?? Annyiféle kocka van: Diablós, Starcraftos, Battlefieldes, Lineages, SIMSes, Fifás, Woás, Wowos, Warcraftos stb. esetleg játék berkeken kívüli kocka mint a krónikus pórnó függő, csetelő, letöltés mániás sorolhatnám még. Ebből az egészből neked három betű tűnik elő csak. A WOW. Elképzelni is nehéz miért ezt kezdted el gyülölni, megvetni a felsorolásból, de talán egyszerűsíthető a képlet azzal, hogy nincs rá pénzed, és még senki sem volt képes megfelelő megoldással előállni számodra az évek során. (Említhetném a tört szervereket, de szerintem összehasonlíthatatlan a gyári kivitellel). A gyermeki lélek ha nem kap meg valamit, hamar irreálisan kezd el gondolkodni a dolgokról. Gyülölni kezdi a szülőt (ha nem is sokáig) a barátokat, mindent és mindenkit aki/ami elérhetetlen vágyának tárgyával kapcsolatba hozható. Csak egy fikció, de talán ez áll legközelebb gyerekes utálatodhoz! Olyan emberekről mondasz véleményt, akikről semmit nem tudsz.
    Én több mint négy évig voltam Wow függő, sajnos / hál istennek nem magyarokkal teli szerveren (bocs, de nem jók a tapasztalataim). Sajnos, mert angol tudásom elég gyér volt, ami ma már ha nem is középszintű, de elég jól gyarapodott. A kezdeti makogásból négy év alatt elég jó kis beszélgetések születtek. Érdekes módon az általad megvetett emberek messze túlmenően értelmesebbek voltak nálad. Volt köztük svéd üzletember, román orvos, matematikus programozó, orosz ingatllan kereskedő stb., vagy többségük egyetemista… Azthiszem a Wowos témát nem részletezem tovább egy Starcraftos fórumon, de fontosnak tartottam reagálni sületlenségedre egy olyan játékkal kapcsolatban, amit kb. egy éve hagytam abba, de még a mai napig örömmel gondolok az ott eltöltött percekre…

    4. A LAN: Nekem nem fog hiányozni. Viszont ha igénylik, úgy is lesznek kedves emberek akik hamar áthidalják ezt a problémát, ezáltal felesleges szót fecsérelni erre a kérdésre.
    Nem vagyok LAN ellenes, a közös sörözés sem skypon, sem egyéb kommunikciós rendszeren nem megoldott még :), de a „szisszenés” hangja mikrofonon keresztül is átmegy szóval…

    …Egészségünkre!

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.