Karune Kérdések és Válaszok 54.

Cho . Hírek 1118

Hogy egy ideillő ” jó-munkás-ember-viccel” kezdjem a postot, „…Olyan jól állunk a mai melóval főnök, hogy nemsokára már majdnem elkezdjük.” Na hát valahogy én is így vagyok a postolással mostanában, de most legalább a végére jutottam. Mielőtt valaki a fejemhez vágná, kijött egy map-maker QnA is, de nem biztos, hogy annak a lefordításához kellő szakértelemmel rendelkezem. Belenéztem, de elvesztem a a 3.ik sornál a sok rövidítés közt.

De amíg az elkészül addig is itt van az 54es QnA. Enjoy

StarCraft II Q&A Batch 54

1. Q: Megmaradt-e a Zergling vs. Zealot arány 4:1-nek vagy változott-e a legutóbbi verziókban? (szerk: hány kell az egyikből, hogy a másikat megölje; jelen esetben 4 zergling 1 zealot ellen)[SC2 Forum]

A: Egy Zealot általában két zerglinggel tud végezni, néha esetleg hárommal, ez az arányszám azonban nagyban függ az egységek elhelyezésétől és a játékos microjától. Ahogy azonban nő a Zealotok száma, úgy egyre több (egységnyi) zergling kell a legyőzésükhöz, mivel a ha a Zealotok összetömörülnek akkor lecsökkentik a támadhatósági felületüket. A terep okos használatával (pl.: szűk bemeneti pontok használata vagy falnak háttal történő küzdelem) is hasonló hatást érhetnek el a játékosok. A zerglingekkel biztosítani kell a körülzárást az ellenséges egységek körül, hogy ez az arány alacsony maradjon.

2. Q: A World of Warcraftban kiderült, hogy a játékosok „módfelett kellemetlennek találták” a párbajok során azokat a képességeket, amelyek karakter irányításának elvesztését eredményezték, mivel ezek gátolták őket a szerepeük kiteljesítésében.  A StarCraft 2-ben jelentősen megnőtt azon képességek száma, amelyek „kábulást” (stun) vagy mozgásképtelenséget okoznak, s amely képességek csak elvétve jelentek meg a StarCraft 1-ben. A tesztelési tapasztalatok alapján elmondható-e, hogy ezek a képességek aggodalomra adnak okot, vagy inkább elősegítik a dinamikus játékmenetet? [SC Legacy]

A: Először is szeretném megemlíteni, hogy a StarCraft 1-ben is voltak ilyen jellegű, irányítás vesztést okozó képességek. Ezek közé tartozik a Ghost lockdownja, a Corsair disruption webje illetve a Dark Archon mind controlja. Elhamarkodott lenne azt állítani jelenleg, hogy „jelentősen megnőtt” az ilyen jellegű képességek száma a StarCraft II-ben.
Hogy a korábbi párhuzamot figyelembe vegyük, elmondható, hogy a WoW-ban a játékos egyetlen karaktert irányít, ellentétben egy valós idejű stratégiai játékkal, ahol egyszerre több bázist és egységet kell irányítani.
A különbség az, hogy a WoW-ban a játékosnak meg kell várnia mire újból visszakapja az irányítást ilyen esetben a karaktere felett, leszámítva persze ha rendelkezik valamilyen egyéb, az irányítás vesztést megszüntető/lerövidítő képességgel.
Ezzel szemben a StarCraftban ha a játékos az egyes egységei felett el is veszíti az uralmat, akkor is még mindig tudja irányítani a bázisát/bázisait, termelési parancsokat oszthat illetve a seregének többi részét irányíthatja.Rengeteg választási lehetőség áll rendelkezésre és elégedettek vagyunk a változatossággal amit ezen képességek hoznak a játékmenetbe.

3. Q: Mit lehet elmondani a protoss Mothership jelenlegi helyzetéről? Milyen szerepet tölt be jelenleg a játékmenetben, illetve ha esetleg ki lett véve, akkor számíthatunk-e valamilyen más, hasonló szerepet betöltő egységre a közeljövőben? Vagy enélkül is teljes a Protoss sereg?

A:  A Mothership jelenleg a következő képességekkel rendelkezik:

  1. egy passzív aura amely eltünteti a közelében lévő egységeket illetve épületeket
  2. wormhole transit (szerk: az anyahajó egy féregjáratot hoz létre, melynek segítségével bármelyik protoss épülethez azonnal oda tud teleportálni)
  3. temporal rift (szerk: Az anyahajó egy torzító mezőt hoz létre egy adott területen. A benne levő egységek mozgási-, támadási- és idézési képessége a felére lassul. 30 mp-ig tart)
  4. vortex (szerk: az örvény egy adott területen magába szívja az egységeket, amelyek így nem tudnak támadni, de őket sem lehet támadni. Az örvény nem sebzi a beszívott egységeket).

Elégedettek vagyunk a Mothership jelenlegi állásával és alig várjuk a játékosok véleményét a béta indulását követően.

4. Q: Mi az Infestor szerepe a játékban? Ennek az egységnek már sok képessége volt és sok képessége lett elvetve; Mi a cél vele: zavar keltés, támogatás vagy csupán egy gyorsan reagáló egység szerteágazó képességekkel?

A: Alapvetően egy zavarkeltő egységnek lett tervezve. A cél vele, hogy beásott állapotban mozogva a fő sereg előtt bukkanjon fel, és fellazítsa a terepet a mögötte érkező egységeknek.

5. Q: Az EMP kivédhető/elkerülhető valamilyen módon, vagy legalább látható-e hogy mikor lesz épp használva? Továbbá okoz ez gondot az Immortaloknak? (szerk: fogalmam sincs, hogy hogy kerül ide az Immortal kérdése, hacsak nem a hardened shield miatt, amit viszont szintén nem értek… várom lent a javaslatokat).

A: Igen, kikerülhető lesz, de csak nehezen. Az elkerülési lehetőségek között van:

  • A játékos előre felkészül egy lehetséges EMPre mivel látja a Ghostot vagy annak torzított körvonalait
  • Kimenni az EMP hatótávolságából
  • Stalkerekkel elblinkelni.

6.Lehetséges lesz-e adatokat közölni egy mapból egy weboldalra? Például lehet-e ponttáblázat adatait a játékon keresztül feltölteni egy weboldalra vagy fordítva, a térkép le tudja-e kérni az oldalról a szükséges adatokat és mutatni azt játék közben? [Vile Gaming]

A: Egyéni ponttáblázat készítésére természetesen lesz lehetőség, de az ilyen direkt kapcsolat/adatáram létrehozására nem lesz lehetőség a Battle.net-en keresztül.

7. Q: Lesz-e lehetőség térképekhez tartozó indító felület létrehozására (lásd: WoW launcher), amely gyorsikonját elhelyezve az asztalon elindíthatóvá válik az adott map, egy Battle.net azonosító képernyő közbeiktatásával (mint ahogy az a Twitter vagy Facebook alkalmazásoknál lehetséges)?

A: Nincs tervbe véve ilyen jellegű lehetőség. Egyéni töltőképernyő készítésére azonban lesz lehetőség.

Adás Vége

Forrás:


Comments (5)

  • SzuL

    |

    első kérdés/válasz nagyon fogyatékos dolog

    ötösnél válasz: az emp ugye eltüntet minden energiát és pajzsot. gondolom logikus, hogy az immortal „mindkét” pajzsát eltünteti, ezáltal „gondot okoz” neki.

    amúgy átlagos q&a az egész.

    Reply

  • L4.ZsukoV

    |

    Köszi a fordítást Cho! Már kezdtem magányos farkasnak érezni magam a blogon, hogy csak én irka-firkálok valamit… 🙂

    „Elégedettek vagyunk a Mothership jelenlegi állásával és alig várjuk a játékosok véleményét a béta indulását követően.” —> Hát még én, hogy kipróbálhassam! 😛

    Reply

  • K4E

    |

    Thanks a fordítást! és ,hogy Zsukov szavaival éljek és a Blizzével: „alig várjuk a játékosok véleményét a béta indulását követően.” —> Hát még én, hogy kipróbálhassam!”

    Saját betöltő képernyő 🙂 jól hangzik ,igaz csak formaság de attól még jó 😛 EMP érdekes ámbár a szokásos téma felboncolása újra. Mothership-et remélem nem „nerfelik” tovább 🙂

    Reply

  • 84Noname

    |

    Nem is gondoltam volna micsoda trükkök vannak az emp elkerülésére…. elmenekülés…. apám, nem semmi 🙂

    A MS-nél azért kicsit lehetett volna bővebben is foglamazni. Pl félkész épülethez lehet e teleportálni, illetve warpprismhez lehet e, ha pilon módban van.

    Reply

  • goodgame

    |

    Válasz 84Noname #4 üzenetére: emp ellen ezeket a modszereket használják sc1be is minél kevesebb egység legyen benne a hatosávba , emp legroszabb amikor elövi arbira de azért még betolja közbe a reccalt:D

    sok lesz a micro fokusztüzz a sok spelles unitnál , viszont nagyon figyelni kell mit mire használsz el microwar

    ez a protoss hazateleport épülethez olyasmi mint a wc3ba , ez akkor vicces beraksz vmi épületet ellenfél main azt odateleportálsz egy rakás unit tisztajóó

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.