A kampány szereplői – Arcturus Mengsk

Velral . Cikkek 1997

Rengeteg képpel, videóval és leírással frissült a hivatalos StarCraft II oldal. A Wings of Liberty kampány főbb hőseit, és az egységek teljes leírását is feltették. A következőkben Arcturus Mengsk életéről következzen néhány sor:

Arcturus Mengsket hívták már lázadó hősnek, tömeggyilkosnak, és bárminek, ami a kettő között elképzelhető.

artwork_mengsk-large

Mint a Konföderáció régi, elit családjainak egyik leszármazottja, Mengsk előtt egy egyszerű út állt: örökli a szülei mérhetetlen szerencséjét, és a hírnév és hatalom bűvöletében éli az életét. Mégis, nyomdokaiba lépni az apjának, Angusnak, egy konföderációs szenátornak a Korhal IV-en, nem volt Arcturusnak való. Már fiatal korától kezdve eltökélt volt, hogy a saját maga formálja a sorsát a galaxisban.

Leginkább azért, hogy a szüleinek bosszúságot okozzon, Mengsk ambíciói hatására beállt a Confedarate Marine Corps-ba (Konföderációs Tengerészgyalogos Osztag – a szerk.). Ott azt remélte, hogy megtanulhatja a talajkutatás (!!! tényleg az- a szerk.) fontosabb elemeit, egy hivatást, ami már egy ideje nagyon foglalkoztatta. Ahogy nőtt a feszültség a Konföderáció és a Kel-Moriai Kombinát között, Mengsk összezavarodott, ahogy a brutális Céh Háborúk közepében találta magát. Tengerészgyalogosként a briliáns taktikáiért, és a veleszületett vezetői képességeiért vált ismertté, de az élet a seregben soha nem volt a céljai között. Mielőtt a Céh háborúk véget értek volna, Mengsk elhagyta a tengerészgyalogosokat, és peremvilágokon kezdte el a talajkutatói karrierjét.

Röviddel azután, hogy Mengsk elment talajt kutatni, az élete fenekestül felfordult. Angus (az apja) kijelentette Korhal függetlenné válását a Konföderációtól, mire a válasz az volt hogy meggyilkoltatták Arcturus egész családját. Habár ezt annak szánták, hogy leverje a Korhal forradalmát, a támadás összességében egy teljesen más hatást váltott ki: Mengsket az egész felkelés legnagyobb vezérévé változtatta. Mengsk a múltban soha nem értett egyet az apja Konföderáció-ellenes szónoklásával, de a családja halála rendületlen bosszúvággyal töltötte el.

Mengsk egy bénító gerillaháborút vívott a Konföderációval, az ellenfelei válasza erre Korhal lebombázása volt, ezer Apocalypse osztályú nukleáris rakétával. A támadás minden életet elpusztított a bolygón. Mengsk, aki ebben az időben nem tartózkodott a bolygón, átkeresztelte a forradalmárjait ‘Korhal Fiainak’ (Sons of Korhal), azok tiszteletére, akik meghaltak, és egyre könyörtelenebb taktikákkal folytatta a felkelést. Abban az időben, amikor a zerg és a protoss megjelent a Koprulu szektorban, Mengsk erői beszivárogtak egy szigorúan titkos létesítménybe (Jacobs Installation) Mar Sara-n, és megszerezték a psi-emitter terveit, egy konföderációs fegyverét, ami képes tömegével magához vonzani a zergeket.

A psi-emitter volt az utolsó szög a Konföderáció koporsójában. Annak ellenére, hogy mekkora mértékű, válogatás nélküli mészárláshoz vezethet egy ilyen eszköz használata, Mengsk több psi emittert is elhelyezett Tarsonison, a Konföderáció fő bolygóján. A zerg hamarosan meg is érkezett, és ellepte a bolygót,, mindeközben halálos csapást mérve a Konföderációra. A győzelemmel a kezében Mengsk elhagyta Tarsonist és Sarah Kerrigant, egy volt konföderációs ghostot, a másodtisztjét, egyenesen a bolygó felszínén. A volt szövetségese figyelmen kívül hagyása azonban katasztrofális következményekkel járt. Ahelyett hogy megölték volna, a zerg foglyul ejtette Kerrigant és átformálta őt a Pengék Királynőjévé (Queen of Blades) egy könyörtelen lénnyé, aki később a vérszomjas idegenek uralkodónőjévé vált.

A Konföderáció bukása után Mengsk az új állam uralkodójának kiáltotta ki magát, aminek a neve a Terran Dominion (Domínium) lett. De alighogy a birodalma formát öltött volna, a UED (United Earth Directorate) érkezett a Koprulu szektorba, és átvette az irányítást a Domínium nemrég terraformált főbolygóján, a Korhalon. Tekintettel a körülményekre, Mengsk egyetlen esélye volt, hogy egyesítse erőit Kerrigannel és a zergjeivel, és a szabadságharcos Jim Raynorral, egy volt Sons of Korhal taggal, aki már a Domínium-ellenes lázadó csoportot vezeti, a Raynor’s Raiderst. A szövetségesei segítségével Mengsk visszafoglalta Korhalt, de csak azért hogy Kerrigan elárulhassa ezután. Mengsk visszatámadt a zergnek, aminek katasztrófális következménye lett: az erői nagy többségét eltörölték, és visszavonult Korhalra.

cin_mt030_4k_overpaint-large

Az azóta eltelt négy év óta Mengsk folytatta a Domínium újjáépítését és terjeszkedését, mindig készen arra, hogy Kerrigan újra támadhat. Továbbá felvette a kapcsolatot a fiával, Valeriannal, aki egy rövid, Juliana Pasteurrel töltött kapcsolatból született, még Mengsk tengerészgyalogos éveiből. Habár hiányzott Valerian majdnem teljes életéből, Mengsk mostanában elég sok időt szánt a fia felkészítésére, aki egy napon megörökli a Domíniumot. Mengsk örömére, lát valamennyit magából Valerianban is- egy ember, akit a saját akarata vezérel és senki másé. Mengsk elnyomó uralkodása és hatalmi pozíciója célponttá is tette őt különböző forradalmi csoportoknál. A legfőbb ezek közül a Raynor’s Raiders, ami egy állandó tüske volt Mengsk oldalában, azóta hogy elváltak a Sons of Korhaltól. Azon felül, hogy csak simán ki akarja irtani a lázadókat, Mengsk propagandát is használt, hogy a közhangulatot ellenük fordítsa, és hogy a vezetőjüket, Jim Raynort egy könyörtelen terroristának mutassa.

Mengsk befolyása a tömegek fölött messze túlmutat az ellenfelei hírnevének rontásán. A mesteri szónoki képességének és a médiának köszönhetően a múltbéli -és jelenbéli- rémtetteit képes elrejteni a nyilvánosság elől. A Domínium lakosságának nagy része elismeri Mengsk uralmát, abban a hitben élve, hogy ő az egyetlen vezető, aki megvédheti őket a Koprulu szektor idegenjeinek fenyegetésétől. Mengsk állítja, hogy az emberiség egyetlen esélye ezekben a sötét időkben, ha egy vezetés alatt egyesül, akár egyéni választás, akár erő hatására.

forrás: battle.net

Kérek kívánságokat, hogy ki legyen a következő, még hiányzó élettörténetű hős, akit fordítsak.
(Raynor, Tychus és Zeratul már megvan az oldalon korábbról, őket ne kérjétek 🙂 ).

További hősök itt találhatók


Comments (14)

  • Parker

    |

    Végre bővült az irodalom 🙂

    Reply

  • Novver

    |

    Gabriel Tosh nagyon szimpatikus volt az eddigiek alapján. Bár fordításra nincs szükségem, csak egy ötletnek szántam 🙂

    Reply

  • Lamaroid

    |

    Mit jelent az, hogy terra-formálni? Mintha hallottam volna máshol is..

    Reply

  • Elrood

    |

    „Kérek kívánságokat, hogy ki legyen a következő, még hiányzó élettörténetű hős, akit fordítsak.”

    Szerintem legyen a 4 új, azokról semmit se tudok.

    Ariel Hanson, Rory Swann, Gabriel Tosh és Valerian Mengsk

    (ebben a sorrendben :P)

    #3: http://hu.wikipedia.org/wiki/Terraformálás

    Reply

  • AxeMan_cpp

    |

    @Lamaroid

    Nem az amikor egy bolygót lakhatatlanból lakhatóvá tesznek hogy később kolonizálni lehessen? Azaz mesterséges klímaváltozás meg ilyesmi. nézd meg az Aliens 2 -t ott is azt csinálták…

    Reply

  • zf79

    |

    Kerrigan még nincs? Nekem konkrétan nem fontos, de hát eléggé központi szerep az övé, megérne egy fordítást szerintem. Talán célravezetőbb lenne először őt ismertetni, és csak utána a kisebb szereplőket. Biztos van még olyan, aki nem fújja kívülről az életét. 😀

    Reply

  • Kovacsgergows

    |

    Szép munka, Velral! 😉
    Én nem tudom, kire szavazzak, felőlem a sorrend mindegy 😀

    Reply

  • ProfessorJ

    |

    Szép igényes fordítás. Jimmy Raynort szeretném látni.

    Reply

  • Endyr

    |

    Válasz ProfessorJ #8 üzenetére:
    „(Raynor, Tychus és Zeratul már megvan az oldalon korábbról, őket ne kérjétek 🙂 )”

    😀

    Reply

  • wildchild

    |

    Szép munka!!!
    Én mint soron következő Kerrigan-re szavazok 😉

    Reply

  • Velral

    |

    Szívesen mindenkinek!
    Ahogy látom, Kerriganre érkezett a több szavazat, ő lesz a következő. Ha lesz időm utána, még ma megcsinálok annyi életrajzot, amennyi csak sikerül. 🙂

    Reply

  • 84Noname

    |

    Köszi jó kis cikk…én Zeralul-t szeretném kövinek 🙂

    Reply

  • bodike

    |

    Karrigent!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply

  • gavinmagnus

    |

    Valóban jó fordítás. Csak egy dolgot említenék meg: annak nincs túl sok értelme, hogy „örökli szülei mérhetetlen szerencséjét”, főleg, ha hatalomról és hírnévről van szó. Gondolom, az eredeti szövegben fortune volt a kérdéses szó, ami ebben az esetben vagyon (a szerencse az luck, ugye). Így mindjárt érthetőbb lenne. Amúgy fasza.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.