Kutakodj, mint egy profi

Promie Motz . Cikkek 1028

Ezzy elkészített nekünk egy érdekes fordítást a hivatalos oldalról, azon belül is arról, hogyan lehet hatékonyan használni a kereső funkciót.

kép

Ez egy folytatódó sorozat része, melyben a Starcraft II közösségi oldal jellemzőire helyezzük a hangsúlyt. A közösségi oldal egyik leghasznosabb eszközét fedezzük most fel: a kereső funkciót. Kezdjünk is bele!

A kereső felületet egyszerű megtalálni. Ez az a fehér csík egy nagyítóval ami a képernyő jobb felső részlegében keresendő. A használata mindösszesen annyi hogy beírod azt amit keresel, enter-t nyomsz vagy rákattintasz a nagyítóra. Az oldal ahova visz pedig a keresés eredményeit mutatja meg. A lap tetejénél pedig egy lista lesz arról, hogy hol is keresel éppen. Ez legtöbbször az összes tartalom (All content), rögtön ezután a szerző jön ha megjelöltél egyet, de erről majd később. Ez alatt van három csoportosítási opciók. Na és itt kezd érdekessé válni a dolog. A kereső oldal segítségével három különböző módon csoportosíthatod a találatokat:

  • Tárgyhoz tartozás (Relevance) – Ezt kiválasztva a találat pontosságához mérten fog átrendeződni.
  • Dátum (Date) – Ez az opció az időbeli sorrendet veszi figyelmül. A legújabb fog legelőre kerülni.
  • Népszerűség (Popularity) – Itt pedig az alapján rendezi a találatokat, hogy mennyi látogatója volt eddig.

A keresés eredményénél kidob olyan címkéket is amelyek sajátos kategóriák alapján csoportosítják az oldalakat. Például ha rákeresünk „Raynor”-ra akkor több információs kategória is megjelenik:

  • Minden (All) – Ez az összes kategóriát magába foglalja ami kijöhet eredményül.
  • Cikk (Article) – Ezzel a blog bejegyzések között keresi a megadott dolgot.
  • Fórumok (Forums) – Itt az összes fórumtémát megtalálod aminek köze van a keresés eredményéhez.
  • Tartalom (content) – Ez a tartalmi oldalakhoz vezet vissza amiket a Game fül alatt találsz.
  • Segítség (Support) – Ezzel a segítséget nyújtó bejegyzések kerülnek előtérbe a témával kapcsolatban.

Ezekre kattintva kategória szerint csoportosítja a találatot (ezek között szabadon váltogathatsz). Szóval ha mondjuk egy blog után nézel valószínűleg rögtön a Cikkekhez (Article) szeretnél eljutni. Ha többet szeretnél megtudni a derék terran marinek-ról az egység leírásoknál akkor a Tartalom (Content) az amit keresel.

A látszólag ártatlannak tűnő kérdés is képes rengeteg találatot felhozni különböző helyekről, sokszor még a típus és kategorizálás segítsége sem lesz elegendő ahhoz, hogy megtaláld amit keresel. Egy kis erőfeszítéssel nagyobb részekre tudod tagolni a találatokat könnyítve ezzel az átnézésüket, akár még a keresés módosításával is. A következőkben felsorolt eszközök szintén azért vannak hogy segítsék a keresésedet:

Megjegyzés: A keresési funkciók elég körülményesek. Pontosan úgy kell őket leírni ahogy a példák mutatni fogják.

  • Szerző (author): Ennek a segítségével a szerző postjait és cikkeit keresheted meg. Ha például általam írt bejegyzést szeretnél olvasni akkor a következőt kell beírnod: author:Daxxarri. Sokszor az is segíthet ha beírod a karakter kódját (ID) is például: author:Misterfellow#042.
  • Tartalom (concent): Hogyha olyan dokumentumot keresel aminek a szövegében megtalálható egy bizonyos szó akkor ezt a keresési módod ajánlom. Például ha a ‘zerg’ szóra keresel rá egy szövegben akkor így kell kinéznie: content:zerg. Ha nem írsz be semmit a szóhoz akkor automatikusan e szerint fogja rendezni a listát.
  • Forumkód (forumId): Az összes fórumnak van egy ID-je az URL-en belül.Ezzel a keresési móddal könnyedén keresgélhetsz egy bizonyos fórumon. Ha például az általános fórumon szeretnél keresni akkor ezt kell beírnod: forumId:40568. A fórumkód(Id) az URL legvégén található: http:// us.battle.net/sc2/en/forum/40568/.
  • Hely (position): Ha egy konkrét helyen(fórumon) keresed a bejegyzést, egyszerűen csak írd bele a keresésedbe hogy position:0 és az legelső ilyet fogja neked kidobni
  • Tárgy (subject): Ezzel a címekben tudsz keresni. Ha például a címben szeretnél rákeresni arra hogy protoss akkor ezt kell beírnod: subject:protoss.
  • Témakód (topicId): Ha egy olyan tartalmat keresel ami egy specifikus fórumon van hasdználd a témakód funkciót. Például: topicId:85998600 az útmutató fórumtémáknál fog keresni — a kódok szintén az URL végén találhatóak .http:// us.battle.net/sc2/en/forum/topic/85998600
  • Típus (type): Ezzel a funkcióval a dokumentumok bizonyos típusaira tudsz rákeresni. Talán olyan információkat keresel ami csak és kizárólag blogoknál található meg. Ehhez ennyi kell beírnod a kereséshez: type:article.Ha egy bizonyos fórumbejegyzésre keresnél rá akkor: type:post. Más ilyen típusok is vannak pl.: ‘static’ vagy ‘kb’. A kb az „ismeret” alapú cikkek. Static pedig az olyan oldalakat hozza előtérbe amiket nagyon sokszor használnak, ilyen például az egységek leírása (http://eu.battle.net/sc2/en/game/unit/)

A kereső tálca olyan opciókat tartalmaz, amivel segít egyidejűleg több dologra is rákeresni és eközben még pontos is. Szóval tegyük fel hogy egy zerg játékos vagy és olyan stratégiákra vagy kíváncsi, hogy hogyan győzhetnél le egy terran mechanikus sereget, egyszerűen csak írd be hogy mech + zerg a keresőcsíkba. Segíthet ha használsz az előbb felsorolt dolgok közül néhányat például a szövegben való keresés. Valahogy így kell kinéznie: type:post + subject:mech + content:zerg. Efféle keresések segíthetnek lerövidíteni a listát amit át kell nézned.

Igazából nem kötelező ezeket a bonyolultabb funkciókat használnod, de ha mégis így teszel reméljük megfelelően pontosnak és hatásosnak fogod tartani, és rátalálsz arra az információra amire neked éppen szükséged van.

Ha adsz ennek egy esélyt, kérlek add tudomásunkra egy kommentárral hogy mit gondolsz erről.

Forrás:


Promie Motz

Életcélom megélni a Starcraft azon epizódját, amiben a Zergek elfoglalják a Világmindenséget... XD

Comments (7)

  • googlekereso

    |

    Szép munka Ezzy, bár én tudom, hogy kell rendesen keresni, azért mindenesetre kösz érte

    Reply

  • Plevi

    |

    Characterekre/Profilokra nem lehet rákeresni?

    Reply

  • Ezzy

    |

    Karaktert sztem csak úgy tudsz ha felmész ide: http://www.sc2ranks.com/ majd felül a search fülre utánna beírod a nevet kiválasztod a régiót és search aztán ha megvan akit keresel kattints a nevére utána megint rá kell kattintani a nevére a hírdetés alatt képe mellett és az elvisz az starcraft2.com os profiljára:)

    Reply

  • Pinting

    |

    Válasz googlekereso #1 üzenetére:
    Te már csak tudod… Google. 😀

    Reply

  • googlekereso

    |

    Válasz Pinting #5 üzenetére:
    Én mindent tudok, hisz minden rajta van a neten 🙂

    Istenem mért kell nekem mindig ehhez hasonló nicknevet kitalálnom? 🙂 🙂

    Reply

  • ististi

    |

    szép munka 😀

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.