Mafia – Death is permanent. There is no mercy.

Hero . Ismertető 1742

UPDATE: Ha szeretnétek velünk játszani, akkor gyertek a „magyarmafia” channelre!

Csak magadban bízz! Ezt a mondatát hangsúlyozza Dark.Revenant a játékával kapcsolatban, és mennyire igaza van! De ne ugorjunk ennyire előre, hiszen később úgyis elveszti majd mindenki a fonalat, akkor legalább az elején legyen még valami fogalmunk a dolgokról.

Ez egy roppant addiktív custom game, ahol az eszünkön kívül csak a nyelvünket kell használnunk. Utóbbit persze csak képletesen. Adott egy város, ahol legjobb esetben 14 ember tengeti a mindennapjait. Igen ám, de a 14 ember között vannak, akik a hírhedt maffia tagjai, és vannak olyanok is, akik a városon kívülről jöttek, és oda állnak, ahonnét a szél fú. Minden egyes embernek van egy végső célja, ami a játék során motiválja a tetteiket. A városiak például mind azt szeretnék, hogyha elűznék a gazfickókat, a maffia viszont azért ármánykodik, hogy az összes városit hűvösre tehesse.

Játékmenet

A bevezetőm talán túlságosan is felületes volt ahhoz, hogy rendes képet kapjatok erről a játékról, úgyhogy nézzük egy picit részletesebben. A tizennégy játékos karakter minden nappal egy kört áll a középen lévő pódiumtól egyenlő távolságra és egyikőjük sem tudja, hogy kinek mi a szerepe – csakis a sajátjukkal vannak tisztában. Vannak karakterek (nagyon kevesen), akik nappal tudják aktiválni a képességeiket, de ez a napszakasz általában két dologról szól: a megbeszélésről és a lincselésről. Nappal mindenki szabadon beszélgethet a még életben maradt emberekkel, és megoszthatja a tapasztalatait. Például ha a sheriff az éjszaka folyamán sikeresen lenyomozott egy maffiózót, akkor nappal megpróbálhatja meggyőzni a tömeget, hogy lincseljék meg a gyanúsítottat. Igen ám, de mi van akkor, ha ő nem is a sheriff? Mi van akkor, ha ő valóban a sheriff, de nem hisz neki a többi játékos, mert a vádlott kidumálja magát? Mi van akkor, ha ő valóban a sheriff, és hisz is neki a város, de a gyanúsítottat az éjszaka folyamán csúnyán csőbe húzta a maffia, és a sheriff a tudtán kívül vádol egy ártatlant? Ez csak pár eshetőség volt a lehetséges kavarodásokból, és ezeket csakis a nyelvetekkel, magyarán a dumátokkal oldhatjátok fel. Ha megvádolnak titeket, ti pedig csak némán álltok, akkor minden bizonnyal meglincselnek titeket. Ha viszont nagydumások vagytok, akkor akár még arról is meg tudjátok győzni az embereket, hogy lincseljék meg a saját sheriffjüket.

De mi is az a lincselés? Minden nappali gyűlésen szavazhatnak a játékosok, hogy kit akarnak meglincselni. Ez a szavazás lehet nyílt (ez esetben akkor lincselnek meg valakit, ha a játékosok több mint fele ugyanazt az embert szeretné a szószéknél látni) és lehet titkos (ez esetben az kerül lincselésre, aki a legtöbb szavazatot kapja – azonos szavazatszámnál senkit sem lincselnek). Akit meglincselnek, az kifárad a szószékhez. Itt van egy kis ideje (beállításoktól függ, általában 15-20 mp), hogy megvédje magát. Ez alatt az idő alatt csakis ő beszélhet, tehát senki sem kiabálhatja túl, valamint az is beszélhet, akit az este folyamán elnémítottak (erről később). Amint lejár az idő, a játékosok (a meglincselten kívül) szavazhatnak, hogy bűnösnek, vagy ártatlannak ítélik-e a manust. Természetesen tartózkodni is lehet. Amennyiben a bűnösre szavaznak többen, a vádlottat kivégzik. Ekkor van még 5-10 másodperce, hogy valamit még mondjon az utolsó szó jogán. A kivégzett játékos szerepét ezután mindenki megtudja.

A nappal után beköszönt az éjszaka. Ilyenkor senki sem áll kört, nem lehet beszélgetni, mindenki alussza az igazak álmát, valamint azok a karakterek, akik valamilyen képességgel rendelkeznek, ilyenkor alkalmazhatják azt. A  gyilkosok este ölhetnek, a nyomozók este nyomozhatnak, a buszsofőr pedig este fuvarozhat. True story. Természetesen senki sem látja, hogy mit csinál a másik. Amikor felkel a nap, akkor mindenki láthatja, hogy kit, esetleg kiket és hogyan gyilkoltak meg az este. Minimum egy ember szinte minden éjszaka meghal. Ilyenkor a játékosok megtudhatják, hogy mi volt az elhunyt szerepe, kivéve ha a Janitor eltakarította a nyomokat. Így váltakoznak a napszakok egészen addig, míg valamelyik csoport végül nem nyer.

Van még egy nagyon fontos tényező a játékban, ez pedig a végrendelet. A végrendeleteteket azután olvashatja mindenki, miután *dobpergés, nagy levegő* meghaltatok. Sokan csak valami poénosat írnak bele, de vannak olyan szerepek, akiknek létfontosságuk a végrendelet.  Gondoljunk csak bele! Ha már az első nap megölik az összes orvost, akkor nyilvánvaló, hogy a nyomozó nem szívesen fedi fel a kilétét. A nyomozó tehát megteheti azt, hogy folyamatosan frissíti a végrendeletét az egyes játékosokról szerzett információval, így ha esetleg egyik este megölnék, mindenki tudomást szerez az addig összegyűjtött információiról. Kivéve, ha a maffiánál egy profi janitor játszik.

Most viszont ismerkedjünk is meg talán a csoportokkal!

A város – ahol a szomszéd fűje mindig zöldebb

Citizen: Vitathatatlanul az egyik legunalmasabb szerep, kivéve ha van a csapatban egy mason leader is. A citizen egyetlen képessége, hogy egy éjszakára felvehet egy golyóálló mellényt, de vannak olyan beállítások, ahol még ezt is elveszik szegénykéktől.

Sheriff: Minden este átvizsgálhat egy embert. Amennyiben az átvizsgált személy a maffia tagja, sorozatgyilkos, esetleg gyújtogató (arsonist), a sheriff tudomást szerez az illető szerepéről. Stresszes szerep, mert legszívesebben már másnap világgá kürtölnéd, hogy elfogtál valakit, de nem eszik ilyen forrón a kását. A legveszélyesebb ebben a mutatványban az, hogy még ha igazatok is van, minden rosszarc tudni fogja, hogy ti vagytok a sheriff. Ez lényegében annyit jelent, hogy amint meghalnak az orvosok és a testőrök, nektek végetek.

Doctor: Egy embert megvédhet az este. Lényegében az általad védett személy sebezhetetlen, kivéve ha többen is megtámadják. Amíg működik a doktor+sheriff/nyomozó kombináció, addig a város nyeregben érezheti magát. A doktor vitathatatlanul az egyik legtáposabb support kari, csak figyeljetek oda, hogy nehogy véletlen a rosszarcokat védelmezzetek.

Investigator: Hasonló a sheriffhez, azonban ő nem tud konkrét információkat szerezni. Ő sosem fogja tudni, hogy pontosan milyen karaktert is nyomozott le, csak azt, hogy milyen eszközökkel dolgozik. A nyomozó tehát bizonyos tekintetben hihetetlenül táp, hiszen szinte majdnem mindenkiről tud információkat gyűjteni, azonban egymaga ritkán tud leleplezni egy bűnözőt. Vegyük például azt az esetet, hogy a nyomozó valakinél kést talál. Ha először játszotok, akkor biztosan már másnap szeretnétek elújságolni, hogy akit az este folyamán lenyomoztatok, az egy sorozatgyilkos, de nagy az esélye, hogy egy orvost lincseltetnétek meg, ugyanis ők is késsel dolgoznak. Jó kezekben tehát az investigator egymaga meghozhatja a városnak a győzelmet, rossz kezekben azonban lemészároltathatja a fél várost. Fun fact: én investigatorként háromszor is megdöglöttem az első éjszaka.

Escort: Minden este blokkolhat egy karaktert. A blokkolt karakter nem tudja használni azon az estén a képességeit. Tegyük fel minden nap 2 gyilkosságot követtek el, majd egyszer csak 1-re csökken ez a szám, pedig egy gyilkos sem halt meg. Nos, ez esetben nagyon valószínű, hogy előző este egy gyilkost blokkoltatok. Egész vicces karakter, mert nagyon sokat le lehet szűrni másnap a blokkolt ember reakciójából.

Vigilante: az egyetlen városi, akinek a kezébe lőfegyvert adnak. A vigilante akkor nagyon hasznos, ha valakiről nagyon megoszlik az emberek véleménye, és már csak egy sheriff/nyomozó maradt életben, esetleg egy sem. Ilyenkor a város nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon. Ha a vigilante jól olvasott a sorok közül, akkor este levadászhatja a rosszfiút, és ezután nyilvánvalóvá válik, hogy kik is a társai, hiszen valószínűleg azok, akik védelmezték. A vigilante csak korlátozott számú gyilkosságot követhet el. Én még csak egyszer voltam ez a kari, és hát mit ne mondjak… A legelső éjszaka kinyírtam a saját orvosunkat:D:D De szerencsére nem tört meg ez az eset, és később még ki tudtam nyírni egy maffiózót is. Nehéz vele játszani, mert csábít, hogy bárkit megölhetsz, de sajnos nem szabad véletlenszerűen lövöldözgetni, mert nagy az esélye, hogy társat találsz.

Mason: A masonok egyetlen képessége, hogy este beszélgethetnek egymással. Ez szintén egy vicces szerep, ráadásul szokatlanul erős, hiszen ha a 2-3 mason közül valakit hamis vádakkal akarnak kivégeztetni, akkor a vádaskodó jó nagy pofonba szaladhat bele. Ráadásul úgy tudom, hogy a masonok mindent látnak egymásról, szóval lehetetlen őket csőbe húzni.

Spy: A kém olvashatja a masonok és a maffiások beszélgetéseit az este, de természetesen csak a szöveget, azt nem, hogy kik írják. Sajnos kém még nem voltam, de már kétszer is volt egy a nyakamon. Egyszer teljesen átvertem, mert szándékosan félrebeszéltem a maffiachaten, másszor viszont elszóltam magam az este, és másnap rögtön kivégeztek.:(

Bus Driver: Kicserélheti két ember pozícióját az este. Ennyi. Ha kicseréled A-t B-re, akkor ha másnap B-t holtan találjátok, az azt jelenti, hogy A-t meg akarták ölni. Rengetegszer voltam már buszsofőr, és nem olyan rossz, de az esetek 90%-ában teljesen véletlenszerűen csinálod a dolgokat. A buszsofőr is egy olyan karakter egyébként, akinek a legjobb társa a végrendelet, ugyanis néha sokat elárulhat, hogy kiket cseréltél ki, vagy esetleg kik hallgattak arról, hogy elvitted őket egy menetre.

Coroner: A neve mindent elárul. Minden este megnézheted egy halott szerepét, és hogy mit csinált legutoljára. A Coroner két esetben hasznos: 1. Ha van janitor a játékban, aki eltünteti a nyomokat, és ezért nem derül ki egy-egy halottról, hogy mi volt a szerepe és a végrendelete 2. Clue módban, ahol senki szerepére nem kerül fény a halála esetén.

Bodyguard: Az orvoshoz hasonlóan minden este meg tud védeni valakit, azonban ha megtámadják a védencét, akkor meghal ő is és a támadó is – kivéve, ha a támadó sebezhetetlen este, vagy épp gyógyították.

Mayor: Azon kevés karakterek egyike, aki nappal tudja aktiválni a képességét. A polgármester a nappal folyamán bármikor felfedheti, hogy ki is ő valójában, és ilyenkor a szavazata 3-4 átlagember szavazatát éri. Mondanom sem kell, hogy nagyon szituációs karakter. Ha nem debil kézben van, akkor a mayor lehet a város utolsó bástyája.

Jailor: A másik karakter, aki nappal aktiválhatja a képességét. Amennyiben nappal nem lincselnek meg senkit (ha jól vettem észre, akkor ez itt most annyit jelent, hogy nappal senkit se végezzenek ki, az nem gáz, ha kiküldik az emelvényre), akkor kiválaszthatsz valakit, akit estére a celládba viszel. A kiválasztott egyén blokkolva van, tehát az este ő már nem használhatja a képességét. Tudsz beszélgetni a bebörtönzött kiválasztottaddal, ő azonban nem látja, hogy te ki vagy. A Jailor kivégezheti azt, aki a cellájában van. Aki 20-30 másodperc után ki tudja szedni valakiből face-to-face, hogy jó vagy rosszarc-e, annak ideális ez a szerep. Sajna én már találkoztam ilyen egyénnel…:(

Mason Leader: A citizenekből masonoket toborozhat, és beszélgethet este a masonokkel.

A maffia – A Corleone család büszke lenne

Az összes maffiatag közös tulajdonsága, hogy beszélgethetnek az este.

Mafioso: Tud ölni. Igazából ennyi. A godfather viszont felülírhatja azt, hogy kit is öltök meg, tehát amíg ő él, addig csak remélheteitek, hogy meghagyja a szabad akaratotokat.

Godfather: Felülírhatod, hogy kit öljenek meg a maffiózók, nem ölhetnek meg az éjszaka (bár van, amikor ezt kikapcsolják), valamint hiába nyomoz le a sheriff vagy az investigator, nem találnak nálad semmit. Ti is láttátok a filmet, úgyhogy azt hiszem ez a szerep méltatás nélkül is elnyeri az emberek tetszését.:)

Consort: Blokkolhat egy karaktert az este. Lényegében ő a maffia sajátbejáratú escortja, csak ő nem a gyilkosokat próbálja blokkolni, hanem a dokikat, sheriffeket és nyomozókat.

Consigliere: Minden este lenyomozhat valakit, csakúgy mint a városi investigator. Ha meghal a keresztapa, akkor a consigliere-ből lesz az új godfather.

Framer: A sheriffek rémálma. Minden este be tud valakit állítani maffiózónak, így ha pont azt a személyt vizsgálja a sheriff (vagy a nyomozó), akkor bizony másnap kínos beszélgetésben lesz része. Gondoljatok csak bele, milyen mókás lehet olvasni, ahogy nappal a sheriff megfenyeget valakit, hogy az este leellenőrzi, mert nagyon gyanúsan viselkedik, ti pedig framerként ráhúzzátok a palira a vizes lepedőt. Ha a maffiában minden gyilkolni képes tag meghal, akkor a framerből mafioso lesz.

Janitor: A nyomozók rémálma. A janitor az este folyamán kiválaszthat egy személyt, akinek nem derül fény a személyazonosságára és a végrendelete is eltűnik (csak a coroner tudja visszaszerezni). Ha a maffiában minden gyilkolni képes tag meghal, akkor a janitorból mafioso lesz.

Blackmailer: Elhallgattathat egy embert, aki másnap nem tud majd beszélni (kivéve, ha meglincselik és védőbeszédet kell mondania). Ehhez van egy roppant humoros történetem. Egyik játékban én voltam a sheriff, és már az első napok valamelyikén felfedtem magam, hogy leleplezzek egy maffiózót. Később bemákoltam még egy sorozatgyilkost is, szóval 2 fogással már eléggé nyeregbe kerültem – legalábbis így kellett volna lennie. Aztán azon az este, amikor rátaláltam a második maffiásra, egy blackmailer elhallgattatott. Jó mondom nem gáz, úgyis tudják a többiek, hogy bízhatnak bennem, szóval elkezdem spammelni a szavazást a maffiás arcra, és majd mindenki érteni fogja a szitut. Természetesen jó pár másodpercbe tellett nekik kikövetkeztetni, hogy lehet elkapott a blackmailer, de ahelyett, hogy hittek volna nekem, még próbára akartak tenni. Mindenki elkezdte mondogatni, hogy „szavazz rám x-szer, hogy ha lenémítottak”. Ezzel csak az volt a gond, hogy ezt MINDENKI eljátszotta, mert mindenki azt akarta, hogy rá szavazzak. És hogy mi történt akkor, amikor végre mindenki csendben maradt és már csak egy ember kérte, hogy szavazzak rá, hogy ha nem tudok beszélni? Természetesen bekapcsolt a spam-blokkoló, és nem engedett szavazni. De nem gond, mert másnap szétrage-eltem az agyamat, és addig szitkozódtam, amíg ki nem végeztették. Szóval elég szemét dolog ez a blackmailer.

Disguiser: Megölhet valakit az este folyamán, akinek aztán felveszi a nevét és az utolsó végrendeletét, a többiek pedig azt látják másnap, hogy a disguiser halt meg – vagy pedig azt, hogy nem lehetett beazonosítani a halott szerepét. Ha egy disguisernek sikerül kicseréltetnie magát egy olyan személlyel, akiben már bíznak a városiak (sheriff, nyomozó), akkor lényegében game over a városnak. Fontos: a szerepek nem cserélődnek ki ilyenkor, tehát ha helyet cserélsz a sheriffel, akkor te nem kapod meg a sheriff képességeit.

A semlegesek – akiknél az önös érdek dominál

A semlegesek közé azok az emberek tartoznak, akik nem élnek a városban, de ugyanakkor a maffiához sem csatlakoztak. Közös vonásuk, hogy sem a város és – a boszorkányt leszámítva – sem a maffia nem támaszkodhat rájuk, hiszen minden semleges szereplőnek van egy egyedi célkitűzése, és ők csakis azzal foglalkoznak, hogy azt teljesítsék. Bármi áron.

Serial Killer: Minden este megölhet valakit. Nem könnyű nyerni vele, ugyanis a végső győzelmet csakis akkor érhetjük el, hogy ha a sorozatgyilkosokon kívül senki sem marad életben. Egyébként nagyon ritka, hogy egynél több sorozatgyilkos legyen a játékban, tehát a serial killer 1v13-ban játszik.

Survivor: Egy célja van: túlélni. Teljesen mindegy neki, hogy a maffia vagy a város nyer. Nem valami izgalmas szerep, de érdekes semlegesként végignézni az eseményeket. Még viccesebb már az első nap meghalni, miközben az a neved, hogy TÚLÉLŐ, ha-ha.

Jester: Az egyik legérdekesebb szerep. Az a célja, hogy nappal kivégezzék. Ezzel a szereppel lehettek a legfelszabadultabbak, hiszen az esetek többségében kétszer is meggondoljátok más szerepek birtokában, hogy elkezdtek-e beszélgetni, mert ugye aki középpontba kerül, az gyakran célponttá válik. De a jester pontosan ezt akarja. A legjobb, hogy ha át is látnak a szitán, ti akkor is lökhetitek a sódert, mert a gyilkos szereplők általában nem pazarolják el az értékes képességüket egy jesterre, a város pedig nem fogja meglincselni a jestert. Hogy miért nem? Nos, ha még nem mondtam volna: azok közül, akik a jester tárgyalásán bűnösnek ítélik őt, egy valaki meghal.

Executioner: Valamelyest a jester fordítottja. A játék elején véletlenszerűen kisorsol számára egy célpontot a rendszer (általában városlakót), és ezután az executioner célja, hogy azt az embert nappal kivégezzék. Nagy fejfájást okoz a városnak, ugyanis ezek az executionerek általában önjelölt sheriffeknek vagy nyomozóknak adják ki magukat, és megpróbálják elhitetni a többiekkel, hogy a célpontjuk bűnös.

Witch: Az egyetlen semleges szerep, ami az egyik oldalt, nevezetesen a maffiát erősíti. Az a célja, hogy a város veszítsen, ebben pedig csakis a maffiában lelhet partnerre, hiszen a sorozatgyilkosok és a gyújtogatók csak egyedül maradhatnak életben a végén, míg a maffiának elég annyi, hogy az összes városit megölik. A boszorkány az egyik legerősebb szereplő a játékban, ugyanis képes az agykontrollra. Az éjszaka kiválaszthatja, hogy kit manipulál, aztán pedig azt, hogy a manipulált személy esti képességét kire használja. Ha a boszorkány tudja, hogy ki a sheriff, akkor minden este más emberre irányíthatja a keresését, hogy a sheriff ne kapjon megbízható infókat. Még jobb, ha a boszorkány rátalál a sorozatgyilkosra, hisz lényegében ettől kezdve a boszorkány azt ölhet meg, akit akar.

Arsonist: Minden éjszaka megfüröszthet valakit egy kis benzinben. Ettől kezdve bármikor felgyújthatja az előzőleg benzinbe áztatott alakokat. A célja, hogy senki ne maradjon életben rajta kívül. Előfordul, hogy esetleg két gyújtogató is van a játékban, ez esetben nyerhetnek közösen, és ha meg is hal az egyik, a másik attól még lángra gyújthatja azokat is, akiket a „társa” locsolt meg.

A közeljövőben várható új szerepek.

Az első kettő már biztosan bekerül a következő update-tel, a harmadik pedig a kiírt szavazást ha nem is toronymagasan, de azért egy jókora testhosszal vezeti, így várható, hogy hamarosan az is bekerül. Az első két szerepben az a jó, hogy egyrészt naaaaagyon megkönnyítheti a város dolgát, de ugyanakkor rengeteg téves feltételezést is levonhatnak. A harmadik meg egyszerűen csak király.

Tracker: Megnézheti, hogy egy játékos kire használja az esti képességét.

Watcher: Megnézheti, hogy egy játékosra kicsoda használja az esti képességét.

Amnesiac: A temetőből kiválaszthat egy szerepet, és attól kezdve átveszi a szerep minden tulajdonságát, beleértve a végcélját is.

Verdiktami rossz

Skypers! – mondja a jónép, de valójában nem csak a skype-ot takarja ez a kifejezés. Azokra az emberekre használják, akik valamilyen csatornán keresztül kapcsolatban állnak egymással a játék során. Hogy ez skype, ts, ventri, vagy épp csak egy szobából játszanak, az teljesen mindegy. A baj nem azokkal van, akik így játszanak, hanem azokkal, akik csalásra használják ezt. Például játszik két ember, abból az egyik maffiózó, a másik pedig sheriff. A maffiózó akkor nyugodtan elmondhatja a társai nevét. Egyébként ez egyáltalán nem gyakori, ugyanis akik így játszanak, azok nagyon hamar megunják, hiszen a játék élvezete pont abban rejlik, hogy fel kell fedezned a dolgokat. Ha már a legelején elmondják, hogy ki micsoda, akkor érdektelenné válik az egész. Igazándiból nem is nagyon vettem még észre soha, hogy valakik csaltak volna.

„Random lynch is random…” – értelemszerűen nagyon sok függ attól, hogy milyen játékosokkal kerültök össze. Vannak ugyanis olyanok, akik teljesen poénra veszik a dolgot (és nem azért, mert jesterek lettek), és random lincselésbe kezdenek. Ilyenkor véletlenszerűen ráböknek egy játékosra és aztán kivégzik. Ha maffiózót vagy sorozatgyilkost fogtak, akkor verik a mellük, ha pedig egy városit, akkor pedig mást vádolnak majd. Ez általában az első napokon szokott veszélyt jelenteni, de sajnos gyakori jelenség.

„Wooden PC — CHILL GET OUT” – Az esetek 80%-ában van legalább egy olyan játékos a 14-ből, akinek még tárcsázós netje van, ezért szép fokozatosan kilaggol. De nem egy szuszra, nem-nem. Szééép lassan. Természetesen az ilyenek sosem ismernek magukra és sosem lépnek ki idő előtt. Megvárják, míg kilaggolnak. Természetesen ezután rögtön csatlakoznak egy új maffia játékba, mert attól BIZTOSAN jobb lesz a netjük.

„I don’t understand, but fuck you.” – Az angol nyelv sajnos elengedhetetlen kelléke ennek a játéknak, legalábbis egy középszintű ismerete mindenképp. Aki nem tud angolul, az körülbelül lemondhat arról, hogy valaha is kibeszélje magát bűnözőként, de városi alakként is nehéz lesz magáról elhitetnie, hogy ő valójában nem rossz arc. Sokszor kacifántos érvsorozatokat kell kibogozni rövid idő alatt, a hallgatás pedig egyet jelent a halállal – legalábbis az esetek nagy részében.

Balszerencse – Aki az első játékát mondjuk egy Citizenként játssza, vagy már az első éjszaka megölik, annak bizonyára rossz benyomásai lesznek a játékról. Ehhez hozzá kell szokni, ugyanis mindig benne van a pakliban, hogy már az első éjszaka elhaláloztok. Ha egy tanácsot adhatnék, akkor a következő neveket mellőzzétek a játékban: Justin Bieber, Bieber, Rebecca Black, I Cant Die, Idra.

Verdiktami jó

Addiktív – Kezdjük ott, hogy rengeteg szerep van, és legalább egyszer mindegyiket ki szeretnénk próbálni. Ha ez megtörtént, akkor biztosan találtunk magunknak olyan szerepeket, amik megtetszettek, tehát folyton visszajárunk.

Lassú elévülés – A rengeteg szerep mellé rengeteg variáció is társul. Az ember szinte sosem jut el arra a szintre, hogy már mindent látott. Aki jó akar lenni, annak valamelyest el kell mélyülnie a játékban, hiszen tudnia kell, hogy ha pl. megvádolják, akkor mit hazudjon. Utóbbiban hatalmas segítség, ha tudod milyen szereplők vannak a játékban, ha jól tudod olvasni a Role Listet és ha tudod, hogy a nyomozó milyen üzenetet kap rólad, ha lenyomoz. Ezen kívül bámulatos, hogy mikre nem képes a jó beszélőke. Egy profi maffiózó az ujjai köré csavarja a városiakat, és szépen lassan kivégezteti őket. Lehet könnyűnek hangzik, de egyáltalán nem az.

Testreszabhatóság – A Role Listet ti is beállíthatjátok magatoknak, így nem kötelező mindig úgy játszani, ahogy mások összeállítják a dolgokat. Rengeteg opcionális dolog van, amiket külön nem emeltem ki: például a survivor kaphat pár napig golyóálló mellényt, be lehet állítani, hogy a serial killert és/vagy az arsonistot ne lehessen megölni az este, be lehet állítani, hogy a polgármester szavazata mennyit érjen, és így tovább. Jellemző, hogy minél meredekebb összeállítást csináltok, annál nagyobb az esélye, hogy pár ember sírni fog, de ennek ellenére én már voltam olyan játékban, ahol volt 1 arsonist, 1 godfather, 1 mayor, 7 jester és 4 executioner. Képzelhetitek mi volt ott. Van egyébként egy Clue nevezetű játékmód is, ahol a Coroner kapja a rivaldafényt, ugyanis sosem derül ki az elhunytak kiléte. Ilyet viszont nagy valószínűséggel csak akkor tudtok játszani, ha 1.) megszerveztek egyet közösen, 2.) irtózatos nagy szerencsétek van, és pont olyan lobbiba kerültök, ahol csak veteránok vannak.

Vicces – A játékok háromnegyednének tagadhatatlanul nagyon hasonló a lefolyása: vagy nyer a város, vagy pedig nyer a maffia. Ezek sem unalmasak, hiszen rengeteg a variáns, de ami igazán mókás az az, amikor komplett fail mindenki, és már kínodban röhögsz a gép előtt. Nemrég például sheriff lettem és már az első nap lenyomoztam egy maffiózót. Másnap – látván, hogy nem halt meg sem orvos, sem bodyguard – előálltam, hogy X egy maffiózó, végezzük ki, én egy sheriff vagyok, és isti-bizi, hogy kinyírhatnak másnap, ha hazudok. X teljesen berage-elt és azt mondta, hogy tanuljak meg játszani, első nap senki sem vádaskodik, és biztosan van egy framer a játékban, mivel ő egy kém. Hát ez engem nem különösebben érdekelt, szóval némi szócsata után, 1-2 szavazati többséggel ugyan, de elítéltük. Természetesen kém volt a srác. Oké, mondtam, hogy akkor nem kell gyógyítani az este, tudom, hogy már úgysem hiszik el, hogy sheriff vagyok, szóval nyugodtan kinyírhatnak. No, az estét túléltem, és gondoltam azzal kezdem a napot, hogy megpróbálom magam hasznosítani, ezért rögtön úgy kezdtem a beszélgetést, hogy Y ártatlan. Erre előugrott a nyomozó, hogy oké, most bizonyítottam be, hogy én maffiózó vagyok, mivel ő egy nyomozó és Y-nál kést talált. Hát mondom én még mindig egy sheriff vagyok, és lehet, hogy azért jelzett nekem ártatlant, mert Y a keresztapa. Ezután a nyomozó hol engem, hol Y-t vádolta, hogy maffiózók vagyunk, de végül Y-t lincselték meg, majd ítélték egyhangúan halálra. Y természetesen egy orvos volt, mi más is lett volna. Aztán még azon az este megöltek engem, de nem a maffia, nem is egy sorozatgyilkos, hanem a város sajátbejáratú Vigilante-je. Ennél már csak a játék vége volt jobb, ahol egy nap alatt vagy 6* körbelincselték magukat az emberek, és közben a halott-chatben (akik meghalnak, azok beszélgethetnek) mindenki őrjöngött.

Pontok – attól függően, hogy milyen szereplővel voltatok, és hogy kik nyertek a végén, pontokat kaptok. Ezekkel egyrészt új kinézeteket választathattok magatoknak a játékban, másrészt van egy pontrangsor is. A már első éjszaka elhunyt játékosokat pedig azzal marasztalja a játék, hogy egyrészt van halott-chat, másrészt a halottak tudnak orosz-roulettezni a pontjaikat kockára téve, harmadrészt pedig ugyanannyi pontot kaptok a végén, mintha életben maradtatok volna, tehát érdemes megvárni, hogy ki nyer. Természetesen vannak kivételek, ugyanis 1-2 karakter minél tovább életben marad, annál több pontot kap, de ezek a semleges kategóriába tartoznak. Külön öröm az unalmasabb szerepeket kapó játékosoknak, hogy ők több pontot kapnak, ha maradnak. Egy Citizen pl. több pontot kap, mint egy sheriff.

Összesítés: 10/10 – A játék azért kap nálam maximális pontszámot, mert ha megnézitek, akkor láthatjátok, hogy az összes negatív tulajdonsága a játékosokból fakad, leszámítva egyet, ami viszont Fortuna Asszony kezében van. A pontozásnál a játék minőségét kell nézni, és azt, hogy milyen kereteket tud nyújtani egy kellemes kikapcsolódáshoz. Nem érezném jogosnak a pontlevonást csak azért, mert néha betévednek csalók, vagy mert pár hülyegyerek szeret random lincselni. A StarCraft 2 sem kapott volna mindenhol 90% feletti értékeléseket, ha a battleneten tartózkodó, mentálisan szürke egyéneket is belekalkulálták volna a pontszámba.

Aki kedvet kapott a játékhoz, az bátran próbálja ki, akár így közösen a többiekkel. 10-14 helyi jelentkezővel már azok is játszhatnak, akik nagyon nem tudnak angolul, hiszen magyarul, ha nem is heJesen, de Schmitt Páli szinten mind tudunk. Én bárkivel szívesen játszom, de előre szólok, hogy a védőbeszédeimnél berage-elek, szóval nem kell magatokra venni semmit sem.=) FUCKING FAIL TOWN, YOU MORONS SUCK SO HARD I WANT TO KILL MYSELF. IDIOT RETARD MAYOR…

A játék honlapjahttp://www.thecouncilofmages.com/forum/index.php


Comments (18)

  • rici

    |

    tetszik az idras kep : D

    Reply

  • Promie Motz

    |

    haha, ez egy angyon jó játék, amikor megtaláltam, 20 meccset játszottam vele, csak sajnos eléggé szerencse alapú, néha, ha tényleg semmit nem csetelsz, akkor jobban teljesítesz, mert ha elején villogsz, akkor vagy meglincselnek, vagy többen is kivégeznek egy éjszaka 😀

    Reply

  • viasz

    |

    Ezt a játékot picit egyszerűbben, élőszereplős verzióban ismerem, és tényleg nagyon jó!
    Haverokkal összeülve szerintem még jobb is, mert ott nem csak olvasni lehet a szöveget, hanem lehet látni ki mit és hogy mond. Lehet olvasni az arcokról, mozdulatokról, stb.
    Ez vala a játék: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyilkosos

    Reply

  • Atlasy

    |

    Én simán megmondtam, hogy maffiózó vagyok és, hogy öljenek meg (miközben ugye citizen voltam) és megöltek :O Nem megy ez a játék nekem 😀

    Reply

  • Plevi

    |

    ez hasonlít a Bang-re

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz Atlasy #4 üzenetére:
    Iiiiigen, nos nem mondhatnám, hogy megragadtad a lényegét.:P Bár ha van/lehet Jester a játékban, akkor szokták azt csinálni, hogy egy-egy maffiózó vagy sorozatgyilkos úgy viselkedik, mint egy jester, és ezért nem merik kivégezni.

    Én nemrég sk-val nyertem úgy, hogy kb. mindenki azt hitte rólam, hogy egy idióta városi vagyok, amiért kinyírattam a saját sheriffemet, és mindenki nekem üzengetett a végrendeletében, h l2p:D:D És ez valamelyest válasz arra is, hogy szerencse alapú-e ez a játék: nem igazán. Persze, MINDENBEN ott van a szerencse, de ezt leszámítva semmit sem befolyásol. Ha csendben maradok, akkor nem hitték volna azt, hogy egy nub városi vagyok, és előbb-utóbb előállítottak volna csak azért, mert kussolok. Így viszont még csak le sem ellenőrzött senki –> hazudnom sem kellett.

    Válasz viasz #3 üzenetére:
    Szintén „iiiiiigen”, bár én csak 1-2* játszottam irl. De ott nem volt ennyi szerep.

    Reply

  • Promie Motz

    |

    Válasz viasz #3 üzenetére:
    igen, van ilyen élőszereplősben is, de itt ugye zavartalanabb az, hogy akiknek közös a célja, azok meg tudják beszélni a taktikát, plusz, nem kell a poker arccal szenvedni 🙂

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz Promie Motz #7 üzenetére:
    Na igen, de valamilyen rejtélyes okból kifolyólag mind a 14 ember ugyanazt a célt vallja:D:D

    Reply

  • yak

    |

    Ebből a játékkal már vagy 150-et játszottam, viszonylag rutinos vagyok. Csak ajánlani tudom, mindig más a szituáció és nagyon ügyesen kell átverni a másikat. Az eredeti társasjáték is nagyon jó, de a starcraft miatt jól automatizálhatóak a dolgok és mindig van elég játékos.

    yak 786 ha valaki fel akar venni.

    Reply

  • Hero

    |

    No hát, jó pár magyar játszogat, szóval ha szeretnétek csatlakozni, akkor gyertek a „magyarmafia” channelre. Egy f. Nem 2. Egy!

    Reply

  • nrvn

    |

    .

    Reply

  • Rayman

    |

    Akkor ha jol ertem, ehez a jatekhoz jo angol tudas kell, igaz?

    Reply

  • Promie Motz

    |

    legalábbis nem árt, kivéve, ha magyarokkal játszol 🙂 de azért ott is kell egy minimális angol tudás, hogy értsd ki mit tud csinálni, milyen nyomot találsz pl nyomozóval, stb

    Reply

  • ImiHUN

    |

    Ma kipróbáltam és nagyon vicces volt:D Doki voltam és megvádoltak majd el is ítéltek hiába mondtam ,hogy doki vagyok egy másik ember is azt írta ,hogy az, majd utolsó szó jógán megírtam ,hogy öljétek meg mert tuti hazudik amit is csináltak, majd kiderült ,hogy tényleg doki volt ő is xD így a városiak kicsit fogták a fejüket xD

    Reply

  • Hero

    |

    Khm.. : http://imageshack.us/f/685/screenshot2011070416103.jpg/

    Igen, én voltam a jester:D:D Kurva nagy volt, pedig már a második körben kiakartak volna végezni, de akkor 4-4 ellenében még életben maradtam szerencsére. A végén meg már azt sem tudták, hogy ki vagyok, mert investigatortól kezdve, survivoron át, serial killerig mindennek mondtam magam.:D
    EDIT: Itt a replay!! http://www.mediafire.com/?s461653l5rmq15q Váltsatok Mystogan kamerájára, én vagyok Santo De Luca. A 2. naptól lesz igazán vicces a dolog:D

    Reply

  • ImiHUN

    |

    De akkor most vesztettél vagy győztél, mert ugye a jester ki akarja magát végeztetni?

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz ImiHUN #16 üzenetére:
    Csakis én győztem, kivel egyedül én értem el a célom azzal,hogy kivégeztek. A város nem nyert, mert minden városi meghalt, a survivor nem nyert, mert meghalt és a maffia sem nyert, mert ők is mind meghaltak. Egyedül én teljesítettem a célom.:D

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.