Hogyan másoljunk le egy Buildet?

Gepzsir . Cikkek, Leírások 1216

Ez az útmutató, Day[9] episode #285 Stealing a build videójának összefoglalója. Ebben a videóban Day[9] egy módszert mutat be, amivel játékkezdéseket, játék terveket másolhatunk le, és nem az elterjedt Supply alapú kötött leírással, hanem egy teljesen más, de logikus felépítésű megközelítéssel. Ezzel a módszerrel lehetővé válik, hogy megtanulj kezdéseket, de nem kell olyan kötötten végrehajtanod, mint egy Build ordert, ahol ha valahol elcsúszol – ami megtörténhet saját hibádon kívül is – már nem tudod jól kivitelezni. Itt is vannak megkötések, de sokkal szabadabb vagy.

Miért ezen a módon másoljunk le kezdéseket?

  • Ha nem úgy hajtasz végre egy kezdést, ahogy a legjobb játékosok, annyira nem tudod elszúrni, mint a populáció alapú leírásnál (Build order-nél)
  • Nagyobb rálátásod lesz a felépítésre, és jobban megértheted, hogy miért működik.
  • Könnyedén módosíthatsz rajta, ha a szituáció megköveteli. Ha akarsz extra egységet/épületet, nyugodtan megteheted, csak add hozzá a megfelelő csoporthoz (erről lejjebb) Pl.: Lehet, hogy szükséged lesz még egy gatewayre hogy kivédhess egy korai támadást. Vagy 10-nél kell építened a Gatewayt, és nem 13-nál, ha látod, hogy 6pool várható. (nem tudom, hogy ez-e a helyes megoldás, csak példákat akartam hozni módosításokra)

Lássuk, hogyan lehet lemásolni egy Buildet

1. lépés: Készíts építési csoportokat

  • Készíts, három csoportot Az elsőbe rakd azokat az épületeket, amiket terjeszkedés előtt kell megépíteni, a másodikba azokat, amiket közben (miközben épül a második bázis) és a harmadikba azokat, amiket terjeszkedés után kell megépíteni. Lehet több csoportot is készíteni, de a játék első 7-13 percének leírásához elég szokott lenni három csoport is. Ezeket úgy tudod leírni, hogy nézed a Replayt vagy a Vod-ot, és pontokba szeded mit csinált terjeszkedés előtt, közben, és utána.
  • Játssz 2-3 játékot könnyű gép ellen; Fókuszálj csak az épületekre. Építs, amilyen egységet akarsz, de ne támadj, ne deríts, ezeknek a meccseknek nem ez a célja. Próbáld a csoportokban lévő épületeket megépíteni, úgy ahogy korábban leírtad. Próbáld úgy, hogy minél hamarabb meglegyenek a csoportok, próbálgasd a sorrendet. Ha ez megy, áttérhetsz a következő lépésre, ha elfelejted mit kéne építeni, játssz még egy-pár meccset, addig ne ugord át ezt a lépést, amíg nem tudod megvalósítani a csoportokat a játékban is, de ha meg tudod csinálni, menj tovább. Ne próbáld tökéletesre az időzítéseket, ebben a lépésben csak a csoportok megvalósítása a fontos.

 

2. lépés: Töltsd fel a csoportokat egységekkel

  • Töltsd fel a csoportokat mindenféle egységekkel, de nem kell pontosan meghatározni a számukat. Használd az egypár, a sok, a folyamatos szavakat (például folyamatos Colossus gyártás) Ne kösd meg a saját kezed azzal, hogy kikötöd: 2 Zealotot, és 5sentryt fogok csinálni. Nézd meg a játékot, amit másolsz, hogy ott milyen egységek vannak, milyen arányban.
  • Játssz 3-5 játékot; Megint könnyű gép ellen, de most arra koncentrálj, hogy az egységek a csoporton bellül jöjjenek. Elvileg az épületek már jól mennek, mert gyakoroltad annyit hogy emlékezz, mikor mi épül. Az első pár játékban lehetnek gondok, átcsúszhatnak egységek a másik csoportba, vagy nem úgy jönnek az épületek, ahogy szeretnéd, de változtass, rajta hogy meglegyen a csoport. Amikor úgy érzed, hogy az összes csoportot tudod teljesíteni egységekkel, épületekkel, átugorhatsz a következő lépésre. Ennél a lépésnél sem az a lényeg hogy tökéletes időzítéssel menjen minden, csak tudd teljesíteni a csoportokat, ennyi elég a következő lépéshez.

 

3. lépés: Finomítsd, finomítsd, FINOMÍTSD!

  • Készíts időzítéseket; a lényeg hogy lásd menyire vagy jó a másik játékoshoz képest, akinek másolod a játékát. Nézd meg újra a játékot, amit másolsz, és írd, le mikor kezdi építeni a kulcsfontosságú épületeket, mikor indul támadni, minden fontos dolog idejét írd le. Ilyenek általában Protossnál a Robo, Második bázis, harmadik Gateway, vagy a Proxy Pylon építése, vagy az utolsó nagy támadás ideje. Ezeknél az időzítéseknél is hagyj szabadságot magadnak, nem biztos, hogy másodpercre pontosan úgy fog menni. Ha például 04:33-kor épített Gatewayt, te írj 04:30-04:35-öt. Olyan időket írj, amiben bele szeretnél férni, de ne pontosan akkor próbáld te is megépíteni, éles játékban nem fogod tudni betartani, mert mindig változik a szituáció. Ezután írj le egységszámokat, sereg összetételeket a fontosabb pillanatokban. Ilyen pillanat mikor épp terjeszkedik, vagy, hogy mivel történt az első kisebb támadás, milyen egységei voltak a nagy támadásnál stb.
  • Játssz egy játékot, és értékeld! Nézd vissza, és ellenőrizd az időzítéseidet, illetve hogy kimaradt-e valami. Nézd meg a felderítésed nem-e volt túl kései, vagy a proxy Pylon lehet, hogy csúszott 1percet, talán a második bázist túlkésőn vagy túl korán raktad le. Mennyi egységed van a másolandó játékoshoz képest ugyanabban az időben? Értékeld a játékod, a listád alapján, és készíts jegyzeteket, hogy mit kéne javítani legközelebb.
  • Játssz több játékot, és összpontosíts a gyengepontjaidra, amiket már felírtál az előző játékok során. Ennél a lépésnél rengeteg játékot játszhatsz, mert mindig lehet találni hibákat, vagy van, ami visszatérő probléma, de amikor úgy gondolod, hogy már jól megy, nézd meg az utolsó játékod, és értékeld. Ha úgy érzed ennél a játéknál, hogy már jól ment, akkor ugorj a következő lépésre. A végtelenségig lehet finomítani, a lényeg hogy úgy érezd, hogy már jól megy minden. Hogy igazold önmagad, nézd meg és hasonlítsd össze a különböző lépésekben lejátszott gyakorlásaidat, így láthatod, hogy honnan jutottál hova.

4. Menj és játssz pár ladder játékot!

  • az első játék nagyon rossz lesz. (ajánlok egy köztes lépést, Ladder előtt érdemes játszani baráttal, vagy nehéz gép ellen).

Egy példa a másolásra

Day[9] készített egy videót, ahol bemutat egy megvalósított másolást. Az egyik játékos beküldte neki (a cikk eredeti írója), hogy ő hogy valósította meg, leírta a saját fejlődését, lépésről lépésre.

Jöjjön a videóban lévő Példa

Naniwa az MLG Dallason az egyik PvT meccsén  2 Gate Expandra ment, így elég agresszív tudott lenni a játék elején. Ezt a kezdést fogjuk lemásolni.
1. lépés: Készítünk építési csoportokat
2. lépés: A csoportokat feltöltjük egységekkel

Csoport 1 — Terjeszkedés előtt

  • 2 Gateway
  • 1 CyberCore
  • 1 Gáz
  • —————
  • 1 Zealot
  • 1 Sentry
  • néhány Stalker

Csoport 2 — Terjeszkedés alatt

  • Nexus
  • mégegy Gáz? (mégmielött kész a Nexus)
  • —————
  • néhány Zealot
  • néhány Stalker

Csoport 3 — Terjeszkedés után

  • Robo Facility
  • 2 Gáz
  • Robo Bay
  • 3 Gateway
  • —————
  • 1 Observer
  • Néhány Sentry
  • sok Zealot
  • sok Stalker
  • sok Colossus

3. lépés: Finomítás

Naniwa időzítései
Naniwa épületei és támadásai
4:50 Proxy Pylon!
5:30 terjeszkedés
6:40 Robo Facility + támadás
8:40 Robo Bay
9:10 2 Gateway (harmadik és a negyedik)
10:00 Extended Thermal Lance (ETL) fejlesztés
11:30 ötödik Gateway
~12:00 Kimegy nagytámadásra!

Naniwa egységszámai
5:30 26 probe, 1 zealot, 2 stalker, 1 sentry
6:40 27 probe, 3 zealot, 4 stalker, 1 sentry

10:00 49 probe, 6 stalker, 2 sentry (Néhány egység meghalt a támadásban)
12:00 59 probe, 3 zealot, 10 stalker, 2 sentry, 2 colossus + 4 zealot Proxy pylont épít!

Saját időzítéseim (eredeti szerző)

3.lépés – 1. játék
Saját épületek és támadások
Elfelejtem a PROXY PYLONT
5:10 terjeszkedés (20másodpercel korábbi)
6:10 Robo Facility
7:40 Robo Bay (1percel korábbi!)
8:30 2 Gateway
9:50 5. Gateway (sokkal korábbi!)
12:00 Nagy támadás (Ez pont időben)

Egység szám
5:30 25 probe, 1 zealot, 2 stalker, 1 sentry (kevesebb probe)
6:40 28 probe, 3 zealot, 3 stalker, 1 sentry (1 stalkerrel kevesebb)
10:00 43 probe, 5 zealot, 7 stalker, 1 sentry (Sok egységgel kevesebb van… Nem volt támadás…)
12:00 53 probe, 9 zealot, 14 stalker, 2 sentrie, 2 colossus

Következtetés
Ne felejtsem el a PYLONT és a PROBE gyártást! Ne expeljek túl korán, korai a robo és a Gate is! Chronoboostot többet használni!

3. lépés – 6.játék

Saját időzítéseim (eredeti szerző)
4:50 Proxy Pylon (Lol nem néztem az időt, késeinek éreztem, de nem volt az…)
5:25 Terjeszkedés
6:20 Támadás (1probe, és a meglévő egységekkel)
6:40 Robo Facility (30másodpercel későbbi)
8:30 Robo Bay
9:30 2 Gateways (20másodpercel későbbi)
9:40 ETL fejlesztés (20mp korai)
10:50 5.Gateway (még midig túl korai!!!)
11:50 Nagy támadás

Egység szám
5:30 25 probe, 1 zealot, 2 stalker, 1 sentry

6:40 27 probe, 1 zealot, 4 stalker, 1 sentry
10:00 43 probe, 2 zealot, 4 stalker, 1 sentry (kevesebb a probe)
12:00 56 probe, 7 zealot, 8 stalker, 2 sentry (lemaradt egy sentry és néhány stalker, de mindjárt tudok még warpolni még stalkereket)

Replayek
Néhány játékot újra indítottam mikor lemaradt a pylon, vagy más dolgok miatt. Nem játszottam végig, ha nagyon elszúrtam valamit.

Naniwa Replay (ezt másoltam):
VTPokebunny vs. dignitasnani

1. lépés:
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part1-1
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part1-2
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part1-3

2. lépés:
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part2-1
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part2-2
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part2-3
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part2-4
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part2-5
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part2-6

3. lépés:
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part3-1
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part3-2
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part3-3
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part3-4
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part3-5
Stealing Naniwa 2gw+exp PvT part3-6

 

 

Forrás:


Comments (13)

  • RaptoXx

    |

    Miért érzem azt hogy ez bonyolultabb mint supply szerint csinálni?

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz RaptoXx #1 üzenetére:
    Mert ez így is van :DDD

    Én amikor még aktív voltam, úgy tanultam meg egy bo-t, hogy szépen lejegyzeteltem papírra.
    Gyorsan toltam egyet gép ellen, hogy rögzüljön is ne kelljen folyamatosan a papírt nézni.
    Majd ezután jöhetett az éles, elsőre nem mindig sikerült, de magasról tojtam rá.
    Néhány game alatt pedig belejöttem, eszerint a leírás szerint, meg órákon át gyakorolhatod hogy tökéletesítsd a gép ellen.
    A másik módszerrel 20 perc alatt elsajátítod az alapjait, aztán mész ladderezni, majd ott belejössz

    Reply

  • Delebriel

    |

    Válasz sweeping #2 üzenetére:
    Van a harmadik módszer is, amit én is űzök.
    Meglátom mondjuk GSL-en… és úgy találomra megpróbálom megcsinálni. 🙂 Nem túl hatékony, de ez is egy lehetőség. 😀

    Reply

  • Xerv

    |

    Válasz Delebriel #3 üzenetére:
    En is igy csinalom:D

    Reply

  • Gepzsir

    |

    Én ezt szoktam keverni a Build Orderrel. Követem a BO-t ami általában csak a kezdést tartalmazza, és ezzel finomítom a BO utolsó pár lépését, vagy a további játékot. Vagy meghatározom a csoportokba hogy mit szeretnék, és beírom egy BO kalkulátorba, ami kiszámolja hogy lehet a leggyorsabban elérni, és azt követem. Ha nem tetszik mert valami hiányzik vagy nem kell, módosítom a kalkulátorba, és az újjabbat követem. Gyorsabb mintha sok játékon keresztül, magam jönnék rá. Így 3-4gyakorló játékkal száguldok végig az egész folyamaton.

    Reply

  • Julien

    |

    Válasz Gepzsir #5 üzenetére:
    Lol, BO kalkulátor??? Honnan szedted? Megnézném én is 😛

    Reply

  • Julien

    |

    Válasz Gepzsir #7 üzenetére:
    Kösz

    Reply

  • Spirit

    |

    Day9 olyan idegesítő, én tuti nem tanulnék tőle.

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz Spirit #9 üzenetére:
    Hogy érted, hogy idegesítő? Egyébként ezzel nem tőle tanulsz, hanem másoktól. Ő csak az utat mutatja.

    Reply

  • kalmi

    |

    Válasz Spirit #9 üzenetére:
    akkor nem vagyok egyedul 🙂
    jo kommentator, de a videoi borzalmasak. Nem ertem miert ot kene neznem ahelyett hogy rogton mutatna azt amirol beszel.

    Reply

  • XXXaviCE

    |

    ahhh, ezek a dolgok faszán hangzanak sztem, de sokat nem érnek.
    úgy vélem egy jó játkosnak nincs szüksége ilyesmire, sem bo-ra. persze a kevésbé jóknak/tanulóknak jól jön (bár én még egy előre megírt bo betartásához is béna vagyok 🙂 aki tud, az zsigerből nyomja érzi/tudja mit kell csinálni. úgy mint bármi mást az életben, sofőrködés, pókerezés, foci stb stb

    a „nem sokat érnek” alatt azt értem, h pl elküldöm a bunkót felderíteni és béna vagyok, mellé kattintok 2cm-vel, az meg modnjuk beakad…. ezek után csak pisloghatok meg elemezgethetem a bo-mat….

    //pedig ha minden igaz csak matek az egész game, ha nem ember játsza, aki ért hozzá javítson ki 🙂

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.