Magyar Klánok: Corrupted Klán

Gepzsir . Interjú 8527

Kis Hazánkban nem sok Starcraft klán van. Ez nem baj, nem is lehet azt várni hogy mindenki aki ezt a játékot szereti, és valamilyen szinten űzi, klánokba tömörüljön, hiszen kevesen vagyunk. Azonban páran felismerték hogy klánban lenni jó, mert mindig van akire számíthatsz, akivel gyakorolhatsz, jó érzés ha vannak akiktől tanácsot kérhetsz, és motivációt kaphatsz. Ismerjétek meg a Magyar Starcraft II klánokat, legyetek büszkék rájuk. A tovább után a Corrupted klánnal készült intejút olvashatjátok.

 

Brutal-t kérdeztük a CT klán szóvívőjét 🙂

  • Szia, kérlek mutatkozz be, mesélj pár dolgot a klánról!
    Sziasztok! Ingame Brutal néven találtok meg, a való világban (nem az RTL-klubosban 😉 ) pedig László Dávidot keressétek. 25 éves vagyok, az utolsó lábujjaimmal még az egyetembe kapaszkodok, egyébként munkát keresek, azaz játszok egész nap. Zerggel próbálkozom, low-master szinten, több-kevesebb sikerrel.Klánunk, a Corrupted Team 2011 februárjában alakult. Alapító(g)atyáink Camcung és Kodiak, ha jól gondolom én voltam az első tag. Camcung és Kodi jó barátok, illetve CS-ben is működtek már együtt, így jött az ötlet, hogy SC-ben is életre hívnak egy klánt. Azt hiszem elég jól sikerült a munkájuk. 

    Tagjaink jelenleg:
    -hunSpirit
    -Pisti
    -mosten
    -Camcung
    -Aenteas
    -Kodiak
    -Rapture
    -Magyarharcos
    -JackOneal
    -Brutal
    -Toxic
    -nzANS

    Illetve elméletileg még hozzánk tartozik Alkeszatesz, Kraiu és Penge is, de ők sajnos mostanában inaktívak.

  • Miért ezt a nevet választottátok?
    Mert velejéig romlott, fertőzött gengszterek vagyunk!
  • Mi a véleményed a magyar Starcraft 2  közösségről, klánokról?
    Úgy gondolom kis hazánkban nehéz bármilyen e-sportot igazán komolyan űzni. Mindig ámulattal figyelem a külföldi klánház-bemutatókat, nyilván más dimenzió ami Koreában vagy az USA-ban zajlik. Éppen ezért lenne szerintem nagyon fontos az összetartás itthon. Ha minimális sikereket el szeretnénk érni, túl kellene lépni a személyes ellentéteken, a „kivagyiságon”.
    Tapasztaltam ilyet is, olyat is, de összességében meglehetősen negatív a képem a magyar starcraft társadalomról. A sárdobálástól most eltekintenék, szerintem mindenki látja, tudja miről beszélek.
    A mi klánunk próbált és próbál egy kis életet lehelni a langyos vízbe. Nálunk elsődleges szempont a jellem, aztán jön a játéktudás. Ez talán furán hangozhat, de ha belegondoltok, nem lehet együtt játszani érdemben valakivel, akit utálsz, vagy idegesít.
  • Mik a tapasztalataitok az itthoni esetleg a közeli kupákról és rendezvényekrõl?
    Azt hiszem kupából soha nem lehet eleget rendezni. Mindazonáltal az ilyen események több melóban vannak, mint hinnétek. Klánunk eddig több barátságos CW-n vett részt, illetve megrendeztük a „Pálesz-kupát’ – vagy másnéven Hungarian Invitational Clan League – amely a kezdeti közepes sikere után megtorpant. Egyszerűen nem jelentek meg azok az emberek, akik megígérték. Nem csak más klánokból, tőlünk sem. Az ilyen felfogást nem értem, de ahhoz elég, hogy csalódjon az ember. Sokunknak sok szervezése volt a Pálesz kupában, kaptunk érte-hideget meleget, összességében: nem érte meg.
    Szóval kupákból, rendezvényekből sosem elég, ha végre felnőne hozzá a játékostársadalom.
  • Van/Vannak-e olyan tagok akik indultak már ismertebb versenyen?
    Néhány tagunk aktív versenyző, például mosten, Pisti, ANS rendre indulnak nemzetközi kupákon. Úgy tudom ANS már nyert is néhány pénzdíjas versenyt is, abból megy a habzsi-dőzsi nála.
    Ha jól emlékszem annak idején az első platina kupát Camcung nyerte meg. A klánháborúkon viszonylag jól teljesítünk. Most csapat-szinten kicsit mi is leálltunk, reméljük jönnek még kihívások!
  • Hol lehet titeket megtalálni?
    Camcung készíti honlapunkat, amit sajnos keveset használunk, de ezen idővel igyekszünk majd változtatni. Ennek címe: http://corrupted-sc2.atw.hu/
    Ingame nyugodtan bekukkanthattok a szobánkba: Corrupted Clan
  • Mik a CT tervei?
    Szeretnénk végre összehozni egy fix A csapatot, akik rendszeresen képviselik klánunkat a versenyeken. Ha látjuk a hajlandóságot, akkor magunk is szívesen rendeznénk a Pálesz kupához hasonló rendezvényeket is. Egyébként jókat dumálunk, filmekről, játékokról, zsíros kenyérről és pornóról, szóval bármiről ami szóba jön. Néha meg egymás tökeit szorongatjuk a balance miatt, de ez belefér.
  • Milyen játékosokat vártok a klánba, mit vártok a tagoktól, és mit tud nyújtani a klán annak aki közétek tartozik?
    Tudjuk, hogy nehéz mostanában jó csapatot találni, ezért a mai napig nyitottak vagyunk a tagfelvételre. Alapvetően platina ligától várjuk az embereket, bármilyen fajból. Fontos egy kis lazaság, az aktivitás, és a csapatszellem. Nem gond, ha nem 400-as az APM, de ha azt látjuk valaki nem fejlődik, az bizony repül.
    Ezért kínálunk jó hangulatot, sok veszekedést, és még több gyakorlást. Próbáljuk komolyan venni a játékot, amennyire lehet, ezért kötelező egymás kisegítése, ha éppen edzőpartner kell.  Tervezünk egy találkozót is, sör-virsli versennyel egybekötve, reméljük összejön. Szóval aki közénk tartozik, az kap egy-két elvetemült játszópajtást.
  • Mit üzennél az olvasóknak?
    Próbálja meg mindenki kivenni a maga pozitív kis részét a Starcraft világából! Ne feledjétek, ez egy játék, arra való, hogy szórakoztasson, az pedig társaságban az igazi! Csatlakozzatok hozzánk, más klánokhoz, esetleg alapítsatok sajátot, a lényeg, hogy osszátok meg örömötöket, bánatotokat! Ha mindenki hozzátesz egy picit, talán felpezsdül végre a langyos víz, amely most jellemez minket! Hajrá! 😉

Néhány szó a tagjainktól:

Jack: én azért szeretem a CT-t,mert mindig találni olyat akivel jókat lehet játszani, és itt sohasem unatkozok!

Pisti: én azért szerettem a klánt, mert családias a hangulat. Jó egy kisebb közösség tagjának lenni, ahol érzed a fejlődést.

hunSpirit: azért jó itt mert sok a zerg!

ANS: itt a legfontosabb az aktivitás, ez pedig mindennél többet elmond!

Magyarharcos: Számomra a CT a jó hangulatot jelenti. Az emberek egy részét már korábbról is ismertem, így öröm volt csatlakozni.

 

Köszönjük az interjút Brutalnak, és a Corrupted klánnak!


Comments (38)

  • nosu_ke

    |

    FoP KODIAK ? ^^

    Reply

  • Cupon

    |

    Szerintem ezzekkel a klánokkal az a baj hogy általában masteresek diások vannak benne, én nem vagyok egyik se, ezzel az a pici probléma hogy a master diamond közösség nem engedi be se a platosokat se a goldosokat a kezdőket meg még inkább sem, jó mondjuk a cikkben kiderül hogy a CT nél nem a inkább a játéktudás számít hanem maga az ember. De más klánoknál labdába se rúghat egy gyengébb játékos mert elhajtják. Szerintem az is egy motivációs tényező lehet ha valakit felvesznek egy klánba még ha nem is olyan jó játékos de elkezd többet játszani hogy bizonyítson és ténylegesen klántagnak érezze magát ne egy ilyen kis embernek aki csak ott van .
    Nekem ez a véleményem ha valakinek nem tetszik az ossza be magának akinek igen annak örülök 🙂

    Reply

  • Gepzsir

    |

    Én egy olyan klánban vagyok, ahol három „Squad” van. Piros Squad a bronz-gold, kékSquad a platina-gyémánt, Lila Squad a high gyémánt, master és afölött. Igaz ez egy nemzetközi klán ahová bárki csatlakozhat. Nem tartom rossz ötletnek ezt a felosztást. Mindig van kivel játszanom, az én szintemen (ami a legalja 🙂 ) és mindig van aki tanácsot ad, akár más Squadokból. Angolul kell tudni egy kicsit. Ha lenne egy ilyen magyarba, szerintem sikeres lenne. Nálunk mindig öröm ha valaki fellép egyik squadból a másikba.

    Reply

  • Julien

    |

    Kodiak sc2zik??? LOL. Amúgy nekem eddig ez a legszimpatikusabb magyar klán, a fentieket tekintve.

    Reply

  • viasz

    |

    Igen, ez a minimum háj platina, de inkább csak dia és master játékost várunk, nekem sem szimpatikus. Bár nem próbálkoztam még sehol, de eddig akár melyik klánnal volt interview ez volt a jellemző. Pedig az „utánpótlás nevelés” szerintem itt is fontos. Szerintem sok olyan játékos van, aki szeretne és tudna is fejlődni, ha lenne aki pártfogolja.

    Lehet mindjárt jelentkezek tagnak :p

    Reply

  • Cupon

    |

    jaja szerintem nagyon sokan lennének utánpótlásnak csak az a baj hogy az utánpótlás nevelés abból áll hogy legyél low dia és felhúzunk

    Reply

  • crepitation

    |

    Én silver ligás vagyok, de örülnék valamilyen klánnak, ahol hozzám hasonló skillesek is vannak. Mindenképp tudok valamennyit fejlődni, de ez egyedül sokkal lassabban megy.

    Reply

  • SkyMouz

    |

    HAJRÁ TÉRKÉPFIÚ!!!!!

    Reply

  • Nf.haXX.Mate

    |

    Amúgy van most ilyen új fejlesztés ahol gyorsan azonos szintűvel játszhatsz úgyhívják ladder és a find match funkcióval lehet elérni a multiplayer főmenüből 1.14.1 óta.
    Az ilyesfajta rendszer feleslegessé teszi a „klánon belüli” fejlődést.

    Reply

  • SkyMouz

    |

    Válasz Nf.haXX.Mate #9 üzenetére:
    naaa szóval te vagy 😀 látom beszervezett a Blizzard stompolonak..

    Reply

  • mod

    |

    szerintem is… csillagos platina alatt én inkább azt mondanám, hogy ne gyakorlópartnert keress, hanem inkább ladderozz.. Ha 2-3 emberrel gyakorolnál, akkor nem lát annyiféle variációt az ember 1 meccs alatt, illetve ha az egyik kicsit jobb mint a másik, akkor egyik félnek sem lesz kellemes lejátszani a 25. meccset, hogy konstans csak az egyik fél nyer. A másik rossz az az egészben, hogy nagyon könnyet átcsapna a dolog több vs több-be, ott meg közel sem fejlődik úgy az ember, ahogy 1v1-ben (ladderban) fejlődne. Én nem vagyok egy nagy játékos, de szerintem a fent említett szint alatt amit célszerű csinálni sorrendben – 1v1 ladder, repek nézése, vodok nézése (de nem hászkilófasz (habár én komálom a mókust)), hanem akkor már inkább ilyen day9, force2strategy, psy, akik normálisan el is mondják, hogy mit hogy és hogy miért. Remélem segíthettem! – mod

    Reply

  • dnbstep

    |

    #11 Sztem vodokat nézni hülyeség, repeket ha nem saját dettó, azzal nem fejlődsz csak elbaszod az idődet kb. mintha filmet néznél. Saját repet se sok értelme van mastersig mert ha nem tudod már játék végére mit basztál el a reptől sem leszel sokkal okosabb.

    Ladder high masterig és kész, 1 hónap alatt simán oda lehet érni, aztán ráér custom meg klán szvsz.

    Reply

  • Yenzoko

    |

    Totálisan egyetértek dnbstep meglátásával, de hozzáteszem, hogy nekem kb 4hónapomba tellett bronz ligából, high platinumig eljutni sok ladderezéssel, . Lehet én vagyok a hülye gyerek, de ha 1 hónap alatt valaki eljut nekem bronzból high masterig, azzal kezetfogok.

    Reply

  • Atlasy

    |

    Válasz dnbstep #12 üzenetére:
    igen, ha az embernek van RTS tapasztalata, de ez nem állja meg a helyét azzal szemben, akinek ez az első RTS-e és egyáltalán nem tehetséges. Játszhat akármennyi laddert, de nem fog tudni olyan gyorsan eljutni odáig.
    Egyik friendem bétában kezdte. S2-ben lett silver és most S3-ban gold ez több mint 1 év és úgy, hogy sokat ladderezik (170 winje van most éppen).
    Válasz SkyMouz #8 üzenetére:
    Neked meg nagyon szépen köszönöm, hogy ennyire elkötelezett fanom vagy, de inkább menj és beszélj Darc1nnak a korai magömléseidről.

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz Nf.haXX.Mate #9 üzenetére:
    Úgy látom az SC2-es gyakorlás fogalmáról is ki kellene dobnunk egy cikket, és akkor senki sem írna ilyeneket. A ladderezgetés és a klánon belül való gyakorlás között ég és föld a különbség. Utóbbi sokkal gyorsabb, koncentráltabb, ha jó a klán, akkor „örömtelibb” is, de ami a legfontosabb: jóval hasznosabb. Ezzel kár is vitatkozni, mert már vagy ~10 éve, hogy megmutatták a koreaiak, hogy ez bizony így van, de ha a sport történelmét nézzük, akkor nyugodtan beszélhetünk száz évekről is, hiszen a sportszervezetek nem épp azért jöttek létre anno, mert a játékosok úgy érezték, hogy frankó lenne ha valaki fizetné a mezt.
    Viszont amint kiad a Blizzard egy személyre szabott Zerg/Protoss/Terran gyakorlótársat mindenki számára (és ezeken belül is egyenként minimum 10-10 különböző játékfelfogással rendelkeznek majd a hihetetlen cheesytől, a microállaton át, az elképesztően macrosig), akkor szólunk! De ilyen az 1.14.1 óta sincs, így ezt továbbra is a klánoknak, vagy barátoknak/ismerősöknek kell leszervezniük maguk között.

    Reply

  • Livivs

    |

    Válasz Gepzsir #3 üzenetére:
    Ez a starcade-gaming talán? Érdekelne…

    Reply

  • Nf.haXX.Mate

    |

    Válasz Hero #15 üzenetére:
    Téged úgy sem lehet meggyőzni semmiről
    de azért olvasd el:
    Valóban akik a játékot a legmagasabb szinten űzik azok 1mással gyakorolnak főként, ez azért van mert
    1: Ladderozni számukra felesleges, hiszen a legjobb ellenfelek ellen játszhatnak
    2: a BO-ik így titkosak maradhatnak az ellenfél előtt

    de amíg nem vagy minimum oGs-es addig a ladder sokkal jobb, hiszen sokkal több játékstílussal tudsz megismerkedni, ami főleg ilyen master alatt fontos a fejlődéshez.
    8 éve valóban jobb volt, hiszen neten nem tudtad, hogy milyen ellenfél jön be, és mondjuk 10ből 1-2 használható game volt. De BW-ben is amikor megjelent iccup akkor kb felesleges lett koreán kívül a klánon belüli gyakorlás, hidd el tudom miről beszélek, csak hogy 2 nevet említsek akiket ismerek/ismertem és rengeteget ladderoztak és ladderoznak még most is: White-Ra, ips.radio (aka TLO)
    *kérlek ne káromkodj*

    Reply

  • Sabika

    |

    Válasz Nf.haXX.Mate #17 üzenetére:csak annyit szólok hozzá a megjegyzésedhez (Nem akarok belefolyni a vitátokba!)hogy régen készült egy videó is progamerekről hogy hogyan lesik egymás match history-át és nézegetik hogy miket csinált az ellenfél ellen!Szóval annyira titokban nem tudják tartani a BO-kat mert bármikor visszanézhetőek bárki számára!

    Én a klánból csak Hunspiritet nem értem hogy mért blockolt amikor soha nem szóltam be neki!Bár lehet azért mert Protoss vagyok és párszor elvertem?Sajna tanácsot nem fogad el és mindig OP-zik ami ezen a szinten már fáj.

    Reply

  • Sworn

    |

    nekem nagyon szimpatikus ez a Dávid, és a Corrupted klán is. Egy klán tényleg sokat tud segíteni a gyakorlásban, anno COD2-ben mi is sokat gyakoroltunk, bár ott egész más a gyakorlás… lehet bekéne lépnem egy klánba …:/:D

    Reply

  • Atesz

    |

    Itt is előjött, hogy miért csak diamondtól vesz fel sok klán embereket, ezért ha megengeditek leírom (szigorúan) a magam véleményét. Akár most kezded az RTS-ket akár nem, ma annyi de annyi anyag elérhető a neten sc2vel kapcsolatban(replayek, vodok, tutorialok) és annyiféle mód van(unit test ahol 2en is lehet gyakorolni a microt, micro tournament, macroordie etc….) hogy diamondig simán el kell tudni jutni az embernek ha érdekli a dolog és tényleg áldoz rá időt. Aki ezek mellett sem tudja ezt teljesíteni az valószínűleg soha nem lesz igazán jó játékos vagy nem igazán érdekli és egy klán (ha csak nem az a cél hogy haverokkal közös nevünk legyen) arra törekszik hogy jó eredményeket érjen el. A ladderezzés csak azért nem értek egyet mert kb mindenki allinnezik és ezzel nem igazán fejlődik az ember, viszont aki kicsit szétnéz a nemzetközi chateken mindig tud találni erősebb ellenfeleket(pl én több erős olasz masteres protossal játszottam már így).

    Reply

  • viasz

    |

    Válasz Nf.haXX.Mate üzenetére:
    Úgy látom, mint ha neked a klán egyet jelentene avval, hogy nem ladderezel, hanem klántagokkal játszol.
    Pedig egy klán nyilvánvalóan sokkal több. Egy társaság, akik pl. ha kérdésed, gondod van a játékkal kapcsolatban, segítenek.
    Persze, ladderezzen sokat aki még kezdő, egyetértünk. De ha valaki meg akarja tudni, mit rontott el, miért kapott ki, akkor mit tegyen? Nézze vissza a meccset. No de ki mondja el, hogy mi volt a hiba? Ha nincs aki elmondja, akkor max megtippelem mit csináltam rosszul. De mivel úgysem ugyanaz a felállás fog következni, nem tudom kipróbálni, vajon jól korrigálom e a hibámat.

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz Nf.haXX.Mate #17 üzenetére:
    1. Nem igaz, hogy felesleges számukra ladderozni, hiszen a GM ligában nem nehéz összekerülni egy-egy Code S-es ellenféllel, és ilyenkor lehet úgymond „élesben” tesztelni, valamint ez egy olyan gyakorlás, ahol az egyenletbe becsúszhatnak változók is, amire pedig fel kell készülni. Persze, ha összekerülsz ladderen egy Code S-es csoportellenfeleddel, akkor mindketten szándékosan mást fogtok játszani, de „nyugalmi időszakban” első kézből tapasztalhatod meg olyan emberek játékát, akikkel később még összefuthatsz élesben, és ezúttal már nem kell az idézőjel.
    2. Erre már Sabika írt, bár többen is ál-accounton játszogatnak, szóval azért nem lehetetlen elrejtőzni, de az ember nem is azért megy ezen a szinten ladderra, hogy az új, másokon MÁR letesztelt buildjeit most publikusan is tesztelje. Dehogy, de ettől még rengeteg pro-pro-pro is ladderozgat, ilyen vagy okok végett, tehát ha hinnem kell valakinek, akkor inkább a Code S bagázs majdnem 100%-ának hiszek, mint neked, no offense.
    — De elég a félreinformáltságod korrigálásából, térjünk vissza ontopikra: Csak a profiknak jó ez? Nem tudom, én ha elsétálok a futball gyep mellett akkor 10-16 éves gyerekeket is látok focizgatni, na de most hogy van ez? Ott miért nincs egy Máté, aki odamegy az edzőhöz, felveszi a tudósszemüveget, és elmagyarázza, hogy az oké, hogy Fabregas a világ legjobbjaival edz a Barcában, és ezért ő ott fejlődik, de te most minek rugdald a bőrt a Sanyival meg a Fecóval? Inkább lejársz a grundra, meg majd eljössz a rendes meccsekre. Ilyen nincs. Persze az egy másfajta sport, szóval maradjunk a Starcraftnál. Aki ladderen akar fejlődni, annak jóval nehézkesebb az útja. Egyrészt jószerint a saját tudásszintje alapján kap ellenfeleket, tehát aki bronzostól akar eljutni a Masterig, annak nehezebb dolga lesz, mert sokat nem fog tanulni a massolos játékból, ráadásul a felsőbb ligákban tanulhatja újra az egész játékot. Felsőbb szinteken is igaz ez, hiszen ha valaki elver, akkor nem fogja azt mondani, hogy „hé, az első expod picit korán húztad fel, scoutoltad a techemet, de úgy vettem észre nem sikerült leolvasnod a tervem, a gázoddal elkéstél, kicsit kevés volt az upgrade, a….”. Nem. Szépen te magad visszanézed a repet és megpróbálod elemezni, ami egy nagyon hasznos dolog, csak ha te platinás vagy, akkor valószínűséggel platinás szemmel nézed a repet, szóval egy mester ligás más dolgokat is kiszúrhat a játékodban. Ladderen rágyúrhatsz egy bizonyos MU-ra? Persze, ha instant feladod a meccset, amikor a két másik faj közül talál neked ellenfelet a masina. Ladderen megkérheted az ellenfeled, hogy játsszon macro-orientáltan, hogy gyakorolhasd a late-gamed? Persze… hogy nem. Megkérheted hogy játssza ellened ugyanazt újra és újra, amíg végül nem sikerül levédened? Vannak olyan játékosok ladderen, akik mindig ugyanazt tolják, de ahhoz, hogy összekerülj velük egymás után hússzor… hm, nem egyszerűbb klánon belül? És még lehetne sorolni az előnyeit, de elsősorban az interaktivitás, az irányított gyakorlás (amivel fejlesztheted a már meglévő erősségedet, vagy épp „kezelheted” a gyengeséged), valamint az, hogy platinásként is játszhatsz, valamint TANULHATSZ (ezen van a lényeg, kérem szépen), az kenterbe veri a ladderon való gyakorlást. Persze, mielőtt kiforgatnád a szavaim, a ladder is nagyon hasznos, és hiába vagy klánban, akkor is kell ott játszanod, de mennyivel jobb azért ladderre menni, hogy learasd, amit elvetettél, mintsem azért, hogy saját magad Settlerszezd össze a tudást, ami csak arra elég, hogy egy ligát feljebb lépj. A nagy klánok, akik összeköltöznek gyakorlás céljából, csak a jéghegy csúcsa. Igenis ott vannak a víz fenekén ezek az amatőr egyesületek, amik ugyanazt a célt szolgálják. Bármily borzalmasan is hangozzék ez számodra, de a Corrupted klán is egy oGs, és a Lombard Pápa ifi csapata is egy Barcelona. Csak más a tudásszint és mások az elvárások, de nem ugyanaz a cél mindenhol? Jobbá válni egy közösségen belül a folyamatos (ez a szó persze más időintervallumot takar itt, és mást ott) gyakorlással, és élesben legyőzni mindenkit. Igen, a Corrupted játékosnak lehet „csak” annyi lesz a gyümölcse, hogy top 5 masteres lesz, míg az oGs-es mondjuk GSL-t nyer, a Lombard ifinek meg „csak” annyi előnye lesz ebből, hogy felhívják a felnőtt csapatba, míg a Barcelona BL-t nyer, de mégis, ugyanaz a séma.
    Szóval, kedves Máté, ha csak nem tudsz valamit a Corrupted klán ellen, például, hogy velük nem lehet gyakorolni rendesen, vagy hasonló dolgok, amiért váltig állítod, hogy márpedig a ladder, akkor bizony nincs igazad. Téged persze senki sem tart vissza, hogy elvonult remeteként ladderozz, lehet neked ez jobban segít, én nem tudom, de egy fekete bárány nem csinál nyarat, tehát ezen ne is erőlködj.
    A szolid hülyézés és faszozás pedig remekül mutatja, hogy már te is érzed, hogy olyan vitába kezdtél, ahol a kezdetek óta falst állítottál, csak ugye a büszkeség – vagy csak ez felétek a megszokott virtus, végül is ez egy opció. Megnevelni nem az én dolgom volt/lesz, de kijavítani azért kijavítalak, mielőtt valakit tévútra térítesz. Bár ahogy néztem mindenki más levágta a dolgot, szóval vaklárma volt, de azért biztos ami tuti.:)

    Reply

  • viasz

    |

    Válasz Hero #22 üzenetére:
    Lájk! 😀

    Reply

  • L3G3n_D

    |

    Válasz Nf.haXX.Mate #17 üzenetére:
    azt adom

    Reply

  • Nf.haXX.Mate

    |

    Az állításaid 2 részre bonthatók: Érdektelen, hogy hosszabb legyen a komment, de legalább magadtól is beismered „Persze az egy másfajta sport, szóval maradjunk a Starcraftnál”.
    valamint hozzá nem értő
    Abben valóban igazad van, hogy nem lehet adott mapra adott MU-bol felkészülni, allright de aki mondjuk high master alatt van annak nem adott MU-ra kell felkészülnie, hiszen nem BO beli gondjai vannak, hidd el látom őket, oktatok / oktattam silvertől diamondig mindenkit, úgy fejlődik a leggyorsabban ha minden MU-ot egyszerre gyakorol, hiszen elsősorban a lassúsága és a rossz helyzetfelismerés a gondja.
    De tényleg nagyon okos fórumbetyár vagy, még a neved is kék, ez valószínűleg azt mutatja hogy irdatlan sok klánban játszottál már, én mondjuk 4 magyarban és 5 nemzetköziben,( valamint 2 másik magyarban amikor még nagyon rossz voltam). ami így hirtelen eszembejut , úgy hogy hidd el TAPASZTALATBÓL beszélek. Persze tudom, hogy te napi 5 órát ladderezel +5 óra csg, és teljeskörű rálátásod van arra, hogy egy gyengébb játékos hogyan tudna fejlődni, de akkor miért nem hozzád járnak oktatásra? Nem is értem.

    A klánosdi amúgy jó dolog és minden ilyen kezdeményezés király, minél több annál jobb, de fejlődni nem attól fog senki a legjobban, hogy 2 játékos (legyenek ők silverBéla és diamondJózsi) együtt játszanak, mivel 1 diamondos úgy veri majd el hogy nem lesz esélye se a tudatos játékra, veled kb egyszintűekkel kell játszani.
    Az meg hogy magas szinten mi megy és mi nem arról persze te megint sokat tudsz, én mondjuk rendszeresen megbeszélem az ellenfelemmel ha kikapok, vagy ha kérdez, pl a multkor darkforce-al dumáltam a pvzről 1 óráig.

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz Nf.haXX.Mate #25 üzenetére:
    Mit ismertem be? Csupán visszakalandoztam az SC-hez, ugyanis a futballnak vannak más aspektusai is, és nem akartam, hogy valaki kötözködő esetleg erre cuppanjon rá. Ettől még szemléletes példák maradnak azok számára, akik megértik.
    Egyébként hogyan mondtad, oktatsz? Akkor most had kérdezzek valamit: abból áll az oktatásod, hogy megmondod a gyereknek, hogy „go ladder, son!”, vagy játszol vele, figyeled a meccseit, elemzed a repeit, stb.? Mert ha nem az előbbi, akkor remélem észreveszed, hogy lényegében az érvelésem egyik alappillérévé léptetted magad elő. Ugyanúgy oktatsz te is silvereseket, holott Masteres vagy, nem igaz? Hát valami hasonló a klánon belül való gyakorlás. silverBéla és diamondJózsi edzése pedig nem abból áll, hogy Józsi 20-0-ra elveri Bélát, és megkérdezi a végén, hogy „na, tanultál valamit???”, hanem folyamatosan instruálja Bélát, amint meglát valami hibát. Most miért nem támadtál? Miért nem expeltél? Sikerült scoutolnod, mondd meg, hogy mikre techelhetek! Egy unit groupon van mindened? Miért teljesen védtelen két exped is? Már 20 perce játszunk és egy upgrade-ed sincs, miért? —- stb. stb. Igen, ezekre magadtól is rá tudsz jönni egy idő után a ladderen, de jóval lassabban. Mindenkinek vannak pozitív élményei ladderen, de csak mert te el tudtál beszélgetni darkforce-al, nem biztos, hogy silverBéla vagy diamondJózsi is ilyen szerencsés lesz- De ha ott van a csapatban masterFeri és masterJocó, akkor máris van két olyan ember, akiket bármikor, bármeddig faggathatnak, hiszen amíg nem lesznek ők is masteresek, addig BIZTOSAN tudnak valami újat mondani. A konkrét MU-ra való gyakorlás pedig csak egy példa volt, hiszen számtalan más előnye van még a klánosdinak.
    Oktatásra amúgy senki sem jelentkezett nálam, de szerintem téged sem keresett meg senki, hogy „két gombóc sztracsatellát kérek szépen”. Tudod miért? Mert sem én, sem te nem hirdettél ilyet, szóval nem tudom, hogy az a gondolatmeneted hová tartott. A magas szinten való dolgokról meg persze, hogy sokat tudok, hiszen szeretek tájékozódni, nem kell ehhez bennfentesnek lenni – valamint a kék név, amit szintén nem tudom miért hoztál fel, arra is jó, hogy összeköthetem a tájékozódás utáni éhségemet a szerkesztői tevékenységekkel, így amikor lefordítok valamit, azt nem csak más számára teszem elérhetővé, hanem magam számára is. Így lényegében tudom mit csinálnak a profik, és mit nem; tény, te pl. könnyebben átérzed, de az már egy másik téma.
    Olyan ez a csapaton belül való gyakorlás, mintha magántanárt fogadnál magad mellé. Ami pedig épp olyan, mintha valaki jelentkezne az oktatásodra. /Akik pedig már olyan szinten vannak, mint az adott klán legjobbjai, azok már nem a tanulás miatt gyakorolnak egymással, hanem az MU-k finomhangolása és/vagy új stratégiák kipróbálás miatt/

    Reply

  • Brutal

    |

    Ha szabad beleköhögnöm:

    A customozás, a klánban való gyakorlás nagyon sokat segít abban, hogy felderítsd mik a hibáid. Ugyanis ladderen az ellenfeled nem fogja megmondani mit rontottál el, és a repet sem fogja kielemezni veled. Ha meg önállóan teszed, talán észre sem veszed.

    Nagyon sok olyan embert ismerek, aki pontosan ettől szenved: nem érti mit ront el. Többek között én is ilyen vagyok egyébként. Ezért jó a klánon belüli gyakorlás. Lehet vannak olyan playerek, akik már annyira pro-k, hogy tudják pontosan mikor mit hibáztak, de tapasztalatom szerint master liga sem garantálja ezt.
    A repek, vodok nézése – szerintem – igen is hasznos. Nem tartom magam akkora sztárnak, hogy saját BO-kat találjak ki, vagy kitapasztaljam mi a tökéletes countere egy-egy buildnek. Úgy vagyok vele, ha ezt csinálta Nestea, July, Idra, stb. akkor akkora baromság nem lehet.

    Az tény és való, hogy az így megszerzett tudást és skillt be kell gyakorolni, az pedig csak customban nem megy. Ladderen meg kell próbálni alkalmazni a tanultakat.

    Abban meg Atesszel értek maximálisan egyet, hogy a ladder (legalábbis az én szintemen) jelenleg alll-in parádé. Persze azt is meg kell tanulni kivédeni, de óhatatlanul szív az ember.. aztán olyankor jön a rageeeeeee!:)

    Reply

  • Atesz

    |

    Válasz viasz #5 üzenetére:
    Válasz Cupon #6 üzenetére:
    Erre elfelejtettem reagálni azért irok most. Én tanitottam alacsonyabb szintű játékosokat és az a tapasztalatom, hogy nagyon időigényes, hisz mire figyeljen oda és mit tanuljon meg rendesen ezt hamar elmondod. Az edzés nálam az, hogy nézem ahogy játszik és felhivom a hibáira a figyelmet. Ez az amit személyesen kell csinálnod és rengeteg idő. Ha megnézed MrBitter is ugy tanitott, hogy folyamatosan játszatta a tanitványokat másokkal és mondta neki hogy mit csináljon, hogyan csinálja. Ha megnézel ma egy átlagos magyar masteres játékost, mindenki tanul/melózik melette és a napi 2-3 óráját a saját fejlesztésére akarja fordítani nem arra, hogy silveres játékost huzzon fel masterre. Magamból kiindulva nem hiszem, hogy sok embernek lenne erre ideje.

    Reply

  • Nf.haXX.Mate

    |

    Válasz Hero #26 üzenetére:
    igen vannak más aspektusai is pl hogy ott a csapat együtt játszik és fontos a csapatmunka míg cw-n ez maximum 2v2 ben fordul elő, arra meg úgy is külön páros van, de nem baj, reméltem h magadtól is levonod a következtetést.
    Nem valóban nem kértek tőlem fagyit, és hogy a faszba ne hirdettem volna?
    http://future.mscl.hu/students
    És akkor előadnád most hogy mik a forrásaid a magas szintű játékosok közti eszmecseréről meccsek után?

    Reply

  • viasz

    |

    Válasz Atesz #28 üzenetére:
    Na jó, nem akarlak meggyőzni, pláne hogy én amatőr vagyok, te pedig már tanítottál is valakit.
    Az viszont nem jó felfogás, hogy másnak nem segítesz, csak magadat fejleszted, csak azért mert viszonylag kevés az időd.
    Nem feltétlen kell intenzív tanítás egy játékosnak. Meglehet pl azt is csinálni, hogy minden alkalommal megnézed egy kiválasztott meccsét, és elmondod neki, mit kellett volna másként, aztán megy a pajtásaival/ladderre kipróbálni. Vagy ha szeretné megtanulni pl. a 4gét BO-t, akkor elmondod neki és megy gyakorolni.
    Aztán lehet rosszul gondolom, csak magamból indultam ki 🙂

    Reply

  • Nf.haXX.Mate

    |

    Válasz Hero #26 üzenetére:
    Ja megvan hogy értetted, de szted hozzád jönnének oktatásra? csak 1 tipp, tényleg

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz Nf.haXX.Mate #29 üzenetére:
    Válasz Nf.haXX.Mate #31 üzenetére:
    Látod, épp ezért nem merültem el benne jobban, mert sajnos ki lehet forgatni. A focinak is ugyanúgy van egyéni része, és én erről beszéltem, mert az párhuzamba állítható a StarCrafttal, valamint a fociCSAPAT és az SC2-es klánok között is lehet például párhuzamot vonni. Nem nekem kell rájönni a foci és az SC közti különbségre, hanem neked a kettő közti hasonlóságra.
    Az oktatásos példád pedig még mindig vak vágány, mert még csak szóba SEM került az én tudás szintem az SC2 terén. Eleve, nem tudom, hogy a klán vs ladder vitából hogyan hoztad ki azt, hogy senki sem járna hozzám gyakorolni? Két külön dolog jól ismerni az SC scenet és a „mechanikáját”, valamint jónak lenni a játékban. Te vagy kevered a szezont a fazonnal, vagy pedig valamiféle önpromóció áldozata lettem. Esetleg egy olyan érvet próbálsz meg nyomosítani, miszerint te jobban játszol, ergo igazad van? Csak mert az ide nem jó, hiszen nem a 4gate hasznosságáról, vagy az infestor balance-osságáról folyik a vita.
    „de csak mert te el tudtál beszélgetni darkforce-al, nem biztos, hogy silverBéla vagy diamondJózsi is ilyen szerencsés lesz” – ezt én írtam. Hol látod ebben, hogy én tudom, hogy mi folyik a magas szintű játékosok között egy-egy meccs után? Igen, jól ismerem a scene-t, de azért azt ne kérd rajtam számon, hogy pl. IMMVP mondjuk épp ad-e pár tanácsot az aktuális ladder ellenfelének vagy sem. Elképzelhető, ki tudja, de teljesen triviális ebben a vitában. Azt tudom, hogy mi folyik egy „átlagos” ladder meccs után, és az bizony nem egy óra önfeledt teázgatás. De magasabb szinten is hasznosabb a klánon belül gyakorlás, amennyiben olyan klántársaid vannak, akikből – nagyon csúnya szóval – profitálhatsz. Ha nincsenek ilyen játékosok, akkor persze kénytelen vagy ladderezni, de úgy gondolom most a legjobbakat feltételezzük a dolgokról. De most képzeld el ha Darkforce a csapattársad lenne, és bármikor gyakorolhatnál vele orrba-szájba. Jó, számtalan példát látunk arra, hogy az egyes játékosok nem csak a saját klánjaikon belül gyakorolnak (pl. ha jóban vagy darkf.-al, akkor így is gyakorolhattok), de ezt a mostani vitában ugyanide kell sorolni, ugyanis nem ott ütköznek a vélemények, hogy a custom gyakorláshoz kell-e klán, vagy sem, hanem ott, hogy ladder vs custom (amit jelen esetben a klán testesít meg). És ha tetszik, ha nem, akinek vannak magasabb ligás ismerősei, vagy egy jó klánban van, az a custom gyakorlással sokkalta jobban és gyorsabban tud fejlődni, mint ladderen.
    Szóval mellébeszélhetsz itt ezzel az oktatással, meg tök szupi, hogy ladderből IS lehet tanulni (lásd a darkforce-os példád), de a tényeken nem változtat. Persze, ha valakit meggyőzött a „Herohoz nem járnának oktatásra, hozzám pedig igen, ergo a ladder jobb!”-érv, az előtt emelem kalapom, hiszen hasonlóan erős a „Mátétól nem kérnek fagylaltot” riposztom is, de itt a realitás földjén ez kissé gyengus.
    Fun fact: aki helyesen tudja értelmezni ezt az oktatásos gondolatmenetet, az ráadásul pont azt szűrheti csak le, hogy custom>ladder, hiszen ha többet lehetne tanulni ladderből, akkor ki az anyám FIZETNE azért, hogy jobbakkal játsszon, jobbak elemezgessék a játékaikat, stb. stb. 🙂 Öngól, hogy stílusosan egy focis példával zárjam.

    Reply

  • Brutal

    |

    Hero és Máté közti „vita” tökéletes példa arra amiről az interjúban beszéltem. 🙁

    Reply

  • Yenzoko

    |

    Jah szeressétek egymást.

    Reply

  • lokids

    |

    Én amondó vagyok, hogy van egy olyan tényező az alacsonyabb szintűek klánba tömörülése mellett ami ellen talán már Mate sem tud mit felhozni: A Társaság.

    Reply

  • Vargos

    |

    Tanuljatok meg játszani utána már nem lesz nevetséges a HUN student…

    Tanács. Játsszatok először koreai szerveren (ha nem tettétek eddig), hogy felmérjétek a reális tudásotok, addig szerintem minden fent elhangzott írás alaptalan, hogy ki hova teszi magát tudásban. Ha ott valaki felmutat egy high-mid master szintet elismerem, hogy ért a játékhoz. Díjazandó a dolgokat kezdeményeztek, de valahol ironikus. Szerver merge lesz előbb-utóbb, az nagy pofon lesz, akit felkészületlenül ér 🙂

    Elnézést, ha erős szavak, de igazak.

    Reply

  • Yenzoko

    |

    Hogy kell szervert váltani amúgy?

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.