Interjú Liquid’Sheth-tel és ST.Bomberrel

Hero . Interjú 1966

Egy Sheth interjúval nem lőhet mellé az ember, hiszen legszívesebben mind megölelnénk, miközben azt ordibálnánk, hogy „papamackó!”. Mindenki szeretne róla egy picit többet tudni, bár azt hiszem ő pont az az ember, akinek ha mi, számára noname kis emberkék küldtük volna el ezt a kérdéscsokrot, akkor ezeket nekünk is ugyanígy leírta volna. De hát ő egy ilyen ember, és csak összetehetjük érte a két kezünket, hiszen sokat halljuk, hogy kellenek a sportban a rosszcsontok, de kik sem tehetnék tökéletesebbé az összképet, mint az angyalok? Hát személyében most itt van egy. Többek közt beszél karrierje kezdetéről, szabadidős tevékenységéről, koreai tapasztalatairól és még pár egyéb érdekességről. Én csak arra buzdítanálak titeket, hogy amennyiben kedvelitek őt, bátran írjatok neki, még ha lányos megilletődöttségetekben nem is tudtok többet írni egy „You’re awesome, man!”-nél. Higgyétek el, nagyon jól fog esni neki. Az elérhetőségeit is az interjúban találjátok majd.

A második interjúalany Bomber, akinek nem terveztem lefordítani az interjúját, de egyrészt volt a válaszaiban egy kellemes harsányság, ami érdekes összképet alkot egy külföldi interjúja után, másrészt pedig mind kíváncsiak vagyunk, hogy miképp látja egy koreai a mi kis külföldünket, valamint a saját hazáját.

Sheth

Hogyan kezdődött az e-Sport pályafutásod?

Kilencéves voltam, amikor elkezdtem Brood Warozni. Először csak a barátaimmal játszogattam, de aztán online már másokkal is. Ez volt az első alkalom, hogy az interneten olyan emberekkel voltam együtt, akikkel nem is találkoztam azelőtt. Egyszerűen imádtam, és azóta is nagyon élvezem, hogy tagja lehetek az SC közösségnek és az e-Sport világának is.

Mit gondolsz az e-Sport kibontakozásáról?

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ez lesz belőle. Valahogy úgy képzeltem el, hogy megmarad egy kisebb közösség sajátjának, amin belül mindenki ismer mindenkit. (Így volt ez az SC1-en belül). Az SC2 jóval felhasználó-barátabb lett, vagy legalábbis jóval többen mélyültek el benne. Eleinte nem tudtam, hogy ez milyen hatással lesz rám, hiszen szokatlan volt, hogy ennyi emberrel kell felvenni a kesztyűt, de aztán rájöttem, hogy megtalálhatod a magad kis közösségét, akikkel együtt maradhattok. A hatalmas növekedés természetesen azt is eredményezte, hogy több pénzt pumpálnak a játékba, ez pedig lehetővé teszi számomra, hogy az SC2 legyen a munkám, a megélhetésem. Hogy mit gondolok erről? Egyszerűen mesés!

Milyen hatással volt rád, mint profi játékosra, az olyan cégek megjelenése, mint például a JustinTV/TwitchTV, akik streamelési lehetőséget ajánlottak?

Lehetővé tette számomra, hogy máshol is megmutathassam a játékomat azok számára, akiket ez érdekel. A StarCraft 2-t ez közönség-barátabbá tette, és azok is nézhetnek meccseket, akik amúgy nem is játszanak. Felváltotta a barátokkal való replay nézést, ami még a StarCraft 1 idején volt. Ezen kívül segített nekünk is, akik ebből a játékból élünk

Szerinted minek köszönhető, hogy az ez évi MLG-ken robbanásszerűen megnőtt a látogatók és az online nézők száma?

Az e-Sport piaca az, ami igazán berobbant. Olyan történetek kezdtek kibontakozni, amik mindenki számára könnyen elmagyarázhatóak. Ha már láttál SC2-es meccseket, akkor nagy valószínűséggel van is egy kedvenc játékosod. Ha az EG-ért vagy oda, akkor ott van számodra IdrA, Incontrol vagy Huk – olyan emberek, akiket a StarCraft 2-n kívüli tevékenységükről is ismersz, mint például a State of the game. Vagy itt van például a TeamLiquid; ki ne élvezte volna Jinro kétszeri menetelését a GSL-eken? Ezek olyan dolgok, amik elé könnyen le tudsz ülni és elmélyülni bennük. Az MLG remek alkalmat ad a rajongók számára, hogy élőben találkozhassanak azokkal az emberekkel, akiktől eddig tanultak, és akiknek nyomon követték az eddigi meccseiket. Én azért szeretem az MLG-t, mert találkozhatok a barátaimmal és kikapcsolódhatok egy olyan versenyen, ami csakis arról a játékról szól, amiért odavagyok. Egy olyan kis társasággá formálódott ez az esemény, ahol a résztvevők már személyesen is ismerik egymást, és ez szerintem szuper. Ha még nem voltál eddig egy MLG-n sem idén, akkor mindenképp látogass ki egyre és ne felejts el beköszönni sem!

Mivel ütöd el az időd, amikor épp nem játszol?

Nagy futballrajongó vagyok, legyen szó a barátokkal való közös játékról, vagy a szimpla meccsnézésről. A Ravensnek szurkolok, a Steelertst pedig ki nem állhatom. Ezen kívül szeretek zsonglőrködni és olvasni is.

A futball mellett más „igazi” sporttal is van tapasztalatod? Akár gyerekkorodból, akár most is.

A középiskolában teniszeztem. Végigutaztam a környéket, mint az iskolám egyik kiemelt teniszezője. Egyszer összekerültem Florida első helyen kiemelt játékosával. Őrületes volt, talán ha két pontot elvettem tőle! A barátokkal való játszadozást leszámítva, ez minden tapasztalatom az „igazi sportok”-kal.

Az általam meginterjúvolt profi játékosok közül többnek is van múltja az igazi sportokkal. Szerinted ez miképp segíti őket az e-Sportban?

Úgy vélem, hogy főleg a versenyhelyzetekben segít. A valódi sportokban (én az SC2-t is idesorolom) látod a hús-vér ellenfeledet, aki ellen versenybe kell, hogy szállj. Szinte minden sport az egy az egy ellen szituációkban dől el. A kosárlabdában vagy rávezeted valakire a labdát, vagy megpróbálod őrizni a labdást. A teniszben egy ember ellen játszol, a baseballban pedig általában az ütőjátékos van az eldobó ellen, vagy az ütőjátékos épp az ellen, akihez odaütötte a lasztit. Tudom, hogy ez így nem teljesen igaz, de mindenképp jó gyakorlást biztosítanak ezek a sportok az egy az egy elleni játékhoz. Ha már egyszer részed volt az ilyesmiben, akkor könnyen hasznosíthatod ezeket a tapasztalatokat az online versenyeken is.

Mással is játszol a StarCraft 2-n kívül?

Mindig is nagy kedvencem volt a sakk. Leginkább itt mérkőzhet meg egymás ellen két elme. Szinte érzed, ahogy az ellenfeled fejében babrálsz, és ezt igazán élvezem! De van, amivel csak kikapcsolódásképp játszom, ilyen például a League of Legends és a Starport Galaxies (amolyan űrfelfedezős játék). Ezek segítenek nyugton tartani az SC2 rendkívül komoly és kihívásokkal teli világától.

Mit gondolsz az MLG jövő évi tervezeteiről?

A négy különálló „szezon” egész jó ötletnek hangzik.

Te már megjártad Koreát. Mennyire van lemaradva a kinti profi élettől az amerikai?

Szerintem nagyon. Olyan szerverrel rendelkeznek, amin százával vannak a világ legjobbikai. Szó szerint értendő, amikor azt mondom, hogy a legeslegjobbak játszanak ott. Mindennek fejében maga a Blizzard pénzeli ezt a szervert, amit úgy hívnak, hogy a koreai szerver. Olyan játékosokat tudhatnak ott, akik az idejük nagy részét a játékra szánják, így a szerveren is jóval ügyesebbek játszanak, hiszen ha egész nap a legjobbak ellen meccselhetsz, akkor te is csak jobbá válhatsz. Az Észak-Amerikai  vagy az Európai szerverekre ha belépsz, akkor vagy jó, vagy közepes, vagy rossz játékosok ellen fogsz játszani. Nincs semmi garancia, hogy az ezeken a szervereken való gyakorlás segíteni fog neked. A koreai ladder sokkal-sokkal jobb és csakis a gyakorlásról szól. Úgy érzem, hogy jelenleg le van maradva Európa és Észak-Amerika. Hogy mennyivel? Nos, ez attól függ, hogy miket teszünk a felzárkózás céljából.

Szerinted mi lehet a koreaiak titka?

Nekik vannak a leginkább elszánt gyakorlópartnereik, legalábbis ami az ebbe beleölt időt illeti. Koreában megszokott az, hogy valaki StarCraft játékos lesz, a Brood Wart a televízió is közvetíti. Amikor először voltam kint a konditeremben, akkor csak ültem a tévé előtt és vártam, hogy végre elkezdődjön. Másképp állnak ott ehhez a dologhoz, és a rengeteg gyakorlóház és első osztályú játékos mellett egyszerűen mesés környezetbe kerül az ember, ha jobbá szeretne válni a játékban. Hihetetlen mennyivel többet játszanak a legjobb koreaiak nálunk. Az „a gyakorlás tökéletesít” szállóige itt teljes egészében megvalósul.

Mi a te titkod?

Igyekszem olyanok ellen játszani, akik jobbak, mint én, és lassan, NAGYON lassan próbálok úgy változtatni a játékomon, hogy az az előnyömre váljon. Nem szabad megrémülnöd attól, hogy egy darabig rosszul játszol, ha ez hosszútávon a fejlődésedet eredményezi. A StarCraft 2-ben nélkülözhetetlen az új dolgok kipróbálása.

Versenyezni fogsz a 2011-es BlizzConon. Mesélnél arról, hogy milyen szerepet tölt be a verseny a résztvevők és a rajongók körében?

Számomra ez egy már-már legendássá vált esemény a Blizzard részéről. Mindig is úgy ismertem, hogy egy rendezvény, ahová a Blizzard játékaival játszó versenyzők mennek. Eddig még sosem volt szerencsém kilátogatni egyre, de mindig is élvezettel olvastam róluk. A BlizzConra kiírt selejtezőn sok pénzt lehetett nyerni, de a valódi főnyeremény a BlizzConra való kvalifikáció volt. A játékosok számára ez az egyik leginkább várt torna, ahol megmérkőzhetnek egymással, a rajongók pedig remélhetőleg már nagyon odavannak. Nagy izgalommal várom, hogy megtudhassuk, milyen újdonságokat tervez a Blizzard, és hogy részt vehessek a versenyen.

Mit gondolsz az MLG SC2 Invitational-ről?

Én is játszom benne, úgyhogy nagyon örülök neki, remélhetőleg sikerül is megnyernem. Ez az első online MLG torna, szóval jó érzés, hogy a részese lehetek, és szeretnék a jövőben is részt venni jó sok, ha nem az összes, MLG versenyen.

Hogyan tartod a kapcsolatot a rajongóiddal?

Van, hogy e-mailt küldenek, van, hogy beszélek velük, miközben streamelek, de előfordul, hogy írok nekik a fórumon vagy privát üzenetben a teamliquid.neten. Lényegében bármit is csinálok, szeretek velük beszélgetni. Néha még akkor is próbálok velük beszélni, mikor játszom, noha ez néha kényelmetlenné válik, hiszen épp a gyakorlás kellős közepén vagyok. Legegyszerűbben úgy lehet elérni, ha küldtök egy privát üzenetet a Teamliquid.neten, vagy pedig egy e-mailt a sheth@gosucoaching.com-ra

Milyen tanácsot adnál annak, aki profi StarCraft 2-es játékos akar lenni?

Légy hű önmagadhoz. Ha a hosszú meccseket élvezed igazán, akkor még ha nem is ez az erősséged, próbáld meg azt játszani. Keress valamit, amit szeretni tudsz, és kovácsold az erősségeddé. Ésszel játssz, és akkor nem lesz gond.

Miképp látod az amerikai profi SC2 növekedését az elkövetkezendő 10 évben?

Szeretném, ha minél nagyobb közönséget tudhatna magáénak a játék. Jó lenne, ha az olyan szerveződések, mint például a „Barcraft” (lényegében olyan ez, mint amikor rengeteg ember összegyűlik egy pubban focit nézni, csak itt épp egy SC2-es verseny megy a sok-sok tévéképernyőn), az egész világon elterjednének és gyakoribbakká válnának. Abban biztos vagyok, hogy az elkövetkezendő 10 évben a rajongók és a szponzorok száma megtöbbszöröződik. Szeretném, ha eljönne majd az az idő, amikor a profi SC2-es karrier egy rendes megélhetést biztosító munkának számít majd. Ezen kívül biztosra veszem, hogy más csatornák is megnyílnak a játékosok és a rajongók közti kommunikációban. Én ezekre számítok.

Melyik a kedvenc Scarlett Johansson filmed, és miért kedveled őt annyira?

Scarlett Johansson egy nagyon, nagyon gyönyörű színésznő. Ha arról faggatnának, hogy milyen nő a „típusom”, akkor ő lenne a válaszom. A kedvenc filmem, amiben szerepelt, az A sziget. Rendkívüli színésznek tartom és bármilyen szerepben megállja a helyét. Másik nagy kedvencem A tökéletes trükk, és mit ad Isten, ebben is szerepel. De hisz ki ne szeretné Scarlett Johanssont?

Bomber

Hogy sikerült az amerikai kiruccanásod?

Még ha el is tekintek az elért eredményemtől, akkor is azt kell mondanom, hogy nagyon élvezetes és hasznos lecke volt a számomra. Mivel szeretek részt venni a külföldi versenyeken, el akarok menni annyira, amennyire csak lehetséges.

Mi a véleményed az MLG-ről?

Nagyon, nagyon részt szerettem volna venni ezen a versenyen. Már korábban is megpróbáltam kijutni, de akkor sajnos lemaradtam róla. Hálás vagyok, hogy részt vehettem a Raleigh-i versenyen. Szerintem az MLG és a GSL a két legjelentőségteljesebb torna.

Miként látod a professzionális SC2 fejlődését Amerikában?

Derülátó vagyok ezzel kapcsolatban. Szerintem Amerikának még nagy szerepe lesz, ahogy az e-Sport piaca növekszik. Remélem, hogy még ez a versenysorozat is jobbá válik az MLG és a GSL közti virágzó kapcsolat révén.

Koreában is nézik az MLG-t?

Természetesen. Ha jól tudom ez a legnépszerűbb verseny a GSL után.

Milyen a megmérettetés szintje az MLG-n ahhoz képest, amit Koreában megszokhattál?

Én úgy gondolom, hogy egy összetettebb rendszer, mint ami az MLG-n is van, jobban kedvez a játékosok számára, mint az általános versenystruktúra. Még ha remek játékos is vagy, egy-két meccset mindenképp veszíteni fogsz, és ez egy nagy piros pont az MLG-nek. Ha mindent egybevetünk, akkor a sorrend úgy néz ki, hogy GSL Code S, MLG, GSL Code A. Ez persze csak az én véleményem.

Mennyire népszerűek a profi küzdelmek Koreában?

A StarCraft 2 esetében továbbra sem túl népszerű, ha azt vesszük, hogy itt találhatóak a legjobb játékosok és a legjobb liga.

Mi lehet az e-Sport vonzereje?

Szerintem sokban hasonlít a rendes sportokra. A dráma és az izgalom sok embert beránt.

Mi teszi ennyire alkalmassá a StarCraft 2-t, hogy e-Sport legyen?

Elsősorban a 3D, hiszen így sokkal élvezetesebb a nézők számára, ráadásul a közvetítési felület is jókora fejlődésen ment keresztül.

Mit gondolsz a League of Legendsről és szerinted mi teszi azt a játékot jó e-Sporttá?

Egy percet sem játszottam még vele, és látni sem láttam még, úgyhogy nem tudom. De ha majd egyszer abbahagyom a StarCraft 2-t, akkor vannak olyan elképzeléseim, hogy esetleg a LoL-ra váltok át.

Mit gondolsz a Gears of War 3-ról, lehet belőle e-Sport? Ez is ezen a hétvégén ment az MLG-n.

Emlékszem, hogy olyan népszerű volt, mint a StarCraft 2, úgyhogy szerintem nagy jövő előtt áll.

Az MLG-s tapasztalataid után mit gondolsz, milyen irányt vesz majd az Egyesült Államokban az e-Sport?

Szerintem nagy piaca lesz a jövőben, és jóval elterjedtebb lesz, mint ma.

Forrás: 1, 2


Comments (5)

  • Julien

    |

    Kösz.

    Reply

  • csana

    |

    jó fej ez a Sheth meg minden, de sztem enyhén szólva sem üti meg a progamer szintet…

    Reply

  • Szabe

    |

    Ezt komolyan gondoltad? Nyert egy meccset Code A-ban és nem üti meg a progamer szintet?

    Reply

  • Vargos

    |

    Válasz csana #2 üzenetére:

    Akit szponzorálnak az progamer. Azt ő is kerek-perec elmondja, hogy hatalmas különbség van tudásban nyugat és kelet közt. (Ezért kedvelem annyira az EU/NA okostónikat, akik löttyedt metagamehoz szoktak hozzá 😉 tisztelet a kivételnek) Gondolj bele Sethnek, jó szériával 70-80%-os win rate-ja volt NA-n zerggel. Nagyon intelligens játékos, de valamiért nem stabil verseny helyzetben, amit ő az elmondása szerint tud kezelni.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.