Hogyan vásároljunk magunknak egeret?

nfteamDexy . Leírások, Stratégia 3594

Elég régen kaptam egy felkérést (amit személyes okok miatt sokáig nem tudtam teljesíteni), hogy írjam meg, hogy én hogyan választottam ki a gamer equipmentjeimet. Talán azért is kaptam ezt a kérést, mert lassan 10 éves esport karrierem során sok fajtát próbáltam ki, vettem meg, használtam és bántam meg.

Akkor kezdjük is el.

A legfontosabb dolog, hogy legyünk tisztában mit is jelent az, hogy egy ilyen eszközt gamernek mernek nevezni.

Gamer kontra átlagos egér

Gaming Vs Casual

Az első dolog, ami rögtön szembeötlő az a csicsás kinézet. Némelyiknek fura a formája némelyik pedig úgy villog, mint egy karácsonyfa. Mégis felmerül a kérdés, hogy ha nekem van egy 1500 forintos egerem, ami tökéletesen kiszolgál, akkor miért fektessek be egy ilyen egérre?

A szép külső rejt egy belsőt is:

A legfontosabb különbség maga az érzékelő ami be van építve ezekbe a kütyükbe. Ezek általában nagyobb sebbességgel operálnak mint az áltagos egerek. Ezt a sebbességet DPI-nak is nevezzük, ami a Dot Per Inch rövíditése.  Dots Per Inch, az inch-enként előforduló képpontok számát hivatott meghatározni. Például, ha az egerünk 800 DPI-vel rendelkezik akkor 800 képpontot tud kezelni 1 inchen belül.

Ekkor jön a nagy kérdés, hogy miért vegyek egy márkás egeret ami akkor ugyanakkora DPI-t tud kezelni mint egy normális noname egér? Jogos a kérdés, s persze erre ennyit szoktam mondani, hogy olcsó húsnak híg a leve. Tény technikailag papíron ugyanazt tudják, de a két gyártó nem rendelkezik mégsem ugyanazzal a technológiával. (persze vannak kivételek, de ahoz szerencsésnek kell lenni nagyon). Ha játszani akarsz törekedjél arra, hogy az egered bármilyen felszínen, ugyanolyan pontossággal megállja a helyét. Ez általában nagyon fontos, mert így teljesen mind1, hogy milyen egéralátétet veszel hozzá, ugyanúgy kell hogy viselkedjen. Apropó egér alátét : Ebből is ügye van a normális meg a gamer változat. Ezt persze bizonyított tény, hogy a gamer változaton sokkal könnyebb az egeret mozgatni mert eleve erre fejlesztették, de valakinek erre nincs szüksége / pénze, ezért rátok bízom azt, hogy milyen alátétet is vesztek. Ha az egér minden felületen jól muzsikál akkor tényleg mindegy. (Vagy egyszerűen használd az asztalt :D)

Mostmár tudjuk mi a különbség a Gamer egér és a Sima egér között. Technikailag többet tud, gyorsabb pontosabb, több gomb is van rajta stb. Ekkor fel kell magadnak tenni a következő kérdést : Nekem mire van szükségem ?? Mivel Játszom ? Ügye ez teljesen játéktól, meg a te játékstílusodtól is függ ! Szereted az egeren váltani a fegyvered ? Vagy éppen egy WoW raid közepén az egereddel akarsz castolni spelleket ? Vagy csak spontán egy könnyű egérre van szükségem 3 gombbal ? Zsínoros ? Zsínor nélküli ? Ezt neked kell eldöntened… Vegyük az én példámat : Nekem nincsen akkora kezem és nem szeretem ha az egér súlyos. Számomra ki van lőve a nagy egér, és a súllyal változtatható egér. Mivel játszom ? Jelenleg SC2 és LoL … Hány gombra van ott szükségem ? Igazából 2,  jobb és bal!  Akkor kilövöm magamban azokat az egereket, amit 18 gombbal rendelkeznek, vagy esetleg 8-al. Egyszerű egér kell. Lézer vagy optikai ? Ez is ízlés kérdése, én nem igazán éreztem különbséget, max az árukon, mert ügye a lézeres általában mindig drágább pár ezer forinttal, technikailag meg pontosabb és jobb az élettartama, gyakorlatilag én ilyet nem vettem észre. S akkor jön az a kérdés, amire szinte senki nem szokott figyelni. Hogyan is fogom az egeret ? Igen, nem veszítek észre, maximum csak akkor, amikor megfogod az egeret elkezdesz vele játszani, és azt mondod magadban.. Hm ez fura, valami nem stimt. S akkor az egeret nézítek, pedig bennetek van a hiba. Ahány ember annyi fajta fogás. S ügye ezt nem szokták közölni a legtöbb site-n,  de a gyártók ezeket a fogásokat pontosan ismerik és úgy készítik el az egereiket. Mielőtt megveszed az egeret, fogd meg az egeret és nézd meg jól, hogyan tartod! Akkor vegyük is át gyorsan hogy milyenek vannak:

Palm Grip

Palm Grip :

Az egyszerű leggyakrabban használt fogás. Ráfekteted a kezed és szinte pihenteted rajta. Ezzel a stílussal inkább a karodat használod az egér mozgatására. Ha neked ilyen fogásod van akkor neked egy nagy egérre van szükséged, mint pl. ami a képen látható egy Razer DeathAdderre.

 

Claw Grip

 

Claw Grip:

A karom fogás, (én is ezt használom) általában ez egy ritkább fogás, és csak bizonyos részeken fogsz rá az egérre. Nagy különbség a Palm Grip (Tenyér fogás)-hez képest, hogy itt szó szerint rákarmolsz az egér gombokra. Ezzel a stílussal általában az újjaiddal mozgatod az egeret. Ha ilyen fogásod van akkor a Razer a Lachesis-t ajánlja.

Fingertip Grip

Fingertip Grip :

S a legutolsó az újhegy fogás. Ez hasonlít a Claw Grip-re, sőt igazából úgy tekintik, mint egy változatát, de itt az a különbség, hogy amikor mozgatod az egeret főleg a csuklódat is beleviszed a mozdulatokba. Ha ilyen stílusod van, akkor a Razer a Salmosa-t ajánlja

Hozzáírnám, hogy ezek az alap típusok. Nem azt jelenti, hogy csak így lehet fogni az egeret, de ez a 3 alap fogás, aztán, hogy te neked milyen speciális képességed van egérmozgatás közben, az ember válogatja. De egy biztos: Az egér fogás az nem változik… Max, hogy hogy mozgatod.

Mostmár tudjuk, hogy milyen egérre van szükségem, melyik lenne a legkényelmesebb, akkor már csak az van hátra hogy, melyik gyártónak az egerét vásároljam is meg. Erre nem írok tanácsokat, izlések és pofonok.

Miért nem térek ki a billentyűzetekre meg fülesekre ? Mert teljesen más kategóriák, és általában bármelyik ki tudja szolgálni az embert 🙂

Köszönöm a figyelmet.
Dexy

Források :

http://www.razerzone.com/mouseguide/ergonomic


Comments (69)

  • ProNoob

    |

    Válasz breach #44 üzenetére:
    Az A4 tech x7-et is, a legújabbat 3600Dpi-ig lehet húzni és csak 6-7k ft körül van. Szerintem elég nagy a különbség az 1000 és a 2000dpi között, csak nem mindig a leggyorsabb a jobb és meg kell szokni egy sebességet, hogy pontos legyen vele az ember. Meg szerintem az se mindegy, hogy milyen az egérpad. És nem optikai, hanem lézeres, úgyhogy elég pontos.

    Reply

  • ProNoob

    |

    Válasz TalanEgyLOVAG #50 üzenetére:
    Razert még soha nem próbáltam, mert nagyon drága.

    Reply

  • lazlow

    |

    Az igazán fontos dolog maradt csak ki a cikkből, hogy van e valós tudásbeli különbség a gamer és a casual egerek közt. A válasz pedig az hogy van és elég nagy, sőt még a gémer eger közt is órási különbségek vannak. Amit dexy leirt az igaz mivel egeret 2-3 fő szempont alapján vásárol az ember.
    Az egyik az ergonómia, másik a technikai tudás! illetve a kinézet ami egyben összefügg az ergonómiával is. A cikkben pedig a technikai részről nem esett szó. Rengeteg gamer egeret volt szerencsém kiprobálni és bizony nagy különbség tapasztalható köztük technikailag. Az egyik legfontosabb különbség egy casual egérhez képest hogy a számitógéppel kommunikáló usb port frekvenciája állitható 125hzről akár 1000hzig ami sokkal gyorsabb adatáramot és válaszidőt eredményez ezáltal csökken az egér „inputlaggja”. Másik ami komoly techniaki különbséget eredményez az ugye maga az érzékelő /infa-laser/. A legtöbb ember abba a hibába esik hogy azt hiszi akkor jobb egy egér érzékelője ha nagyobb felbontást /dpi-cpi/-t tud pedig ez egyátalán nem fedi a valóságot ez a marketing része a dolognak. Ennél sokkal fontosabb tudnunk hogy az egér milyen gyorsulásokat és milyen sebességü mozgást képes pontosan lekövetni. Fontos azonban tudni hogy egerünk érzékelőjének gyengeségei ahogy breach is emlitette 1000-1500dpi felett kezdenek eltünni hiszen ilyenkor nem kell olyan nagy területet letapogatni az érzékelőnek mint előtte.

    Reply

  • lazlow

    |

    Javaslom aki ugy gondolja hogy az a4tech x7 legaláébb olyan jo egér mint egy steelseries xai egyszer probálja ki hogy 400dpi s beállitás mellett gyorsabban rángatja az egerét látni fogja hogy az érzékelő nem képes követni a mozgást mert hiába 4000dpi s a a mozgás lekövetés sokkal gyengébb mint egy razer/ss vagy hasonló drága egereknél.

    Mindezek ellenére azt kell hogy mondjam a starcraft 2 -t nagyon kevés ember játsza 400dpis senssel és nincs is szükség ilyen finom letapogatásra sőt elég nehezen kivitelezhető mivel az sc2 alapvetően már egy hd felbontásra irt játék -> az emberek nagy része 1000dpi felett használja egerét ahol a különbségek már elenyészőek igy nincs is SZÜKSÉG nagyon DRÁGA émer egerekre.
    Ennyivel egésziteném ki diohéjba dexy írását.

    Reply

  • Rayen

    |

    Nekem Razer Spectre van. Egyetlen haszna van számomra: van az oldalán két gomb, egyikre rakom a Queeneket a másik meg a kamera gomb. Igy könnyebb a larva injekt.

    Reply

  • nfteamDexy

    |

    Végigolvasva a kommenteket mindenki azt várja, hogy írjam le a valós különbségeket a Gamer egerek között.. Amint ti is bizonyítottátok itt a kommentekben, mindenki a saját egerére esküszik, ahogy láttam vannak régi szériásoktól egészen a legújabb szériásokig legalább egy egeret… (Razer Kraiten mosolyogtam :), tényleg jó egér volt ). Most leírhattam volna, hogy miért jó egy Razer, Miért jó egy Steelseries, jah várj… Nem szabad általánosítani… Akkor már írjam bele, hogy melyik egér miért jobb, S akkor ott tartok, hogy egy olyan hosszú cikket írok ebből, amit simán kiskönyvbe lehetne nyomtatni. Ha ennyire kiváncsiak vagytok a részletekre ügye ott a google, vagy kérdezzétek egymást. Én ezzel azon a véleményen vagyok, hogy leírtam az ALAP szempontokat, tovább nem akarom bonyolítani mert ugyanaz a vége! „Erre miért nem tértél ki?” „S ezzel a fajtával mi a helyzet?” Szóval utoljára írom minden kedves kommentelőnek, hogy a cikk direkt hiányos, én csak alapelveket írtam le, de ahogy láttam, a legtöbben megértették (hála az égnek), hogy mit is akartam leírni. Köszönöm az építő jellegű kritikákat, máskor úgy próbálok egy cikket megírni.

    U.i.: Valaki írta, hogy csináljak egyet a billentyűzetekről… Ha elolvassa az utolsó mondatomat a cikkben, akkor már erre jó előre adtam egy választ 😛

    Reply

  • lazlow

    |

    Válasz nfteamDexy #56 üzenetére:
    akkor legközelebb ennél 1 picit bövebben ird meg mert igy ebből tényleg semmi nem derül ki. no offense

    Reply

  • nfteamDexy

    |

    #57 Lazlow : Mi nem derült ki neked, kérlek fejtsd ki.

    Reply

  • lazlow

    |

    Válasz nfteamDexy #58 üzenetére:
    Semmise derült ki, ha úgy olvasom a cikket mint egy nem hozzáértő, bár nem tudom ki volt a célcsoport.

    Reply

  • TalanEgyLOVAG

    |

    Válasz nfteamDexy #58 üzenetére:
    egészen teátrális, ahogyan vérbő fasszal ütlegeled a trollokat, de önkritikát azért használhatnál mellvédként, lehet nem fájna annyira sok megjegyzés

    Reply

  • snipz

    |

    1. 1000 illetve 2000 dpi között óriási érezhető különbség van, bármilyen felhasználó számára
    2. 4-5000 dpi már parasztvakítás, semmi gyakorlati haszna illetve értelme nincs
    3. igen fpst is lehet low dpivel játszani, más beállítottság kell hozzá illetve sok esetben fegyver specifikus
    4. igen a régi diamondback, copperhead illetve mx500/10/18 voltak a klasszikus gamer egerek, azóta nagyon elterjedt ez az egész móka, tonnaszám jönnek ki az újabbnál újabbak és higyjétek el nem azért mert minden hónapban forradalmian új felfedezéseket érnek el az egereknél, ennek a nagyrésze inkább lehúzásra megy, aki megbízható terméket akar az válasszon a régiek közül, szerintem a maiak rizikósabbak, de persze ugyanúgy vannak jó darabok.
    Kiváncsi vagyok van-e itt olyan aki emlékszik még arra mikor a razer termékskálája csoportonként 1-2 termékből állt, pedig már akkor is erősen az élmezőnyhöz tartozott… meg lehet nézni ehhez képet a mait.

    Reply

  • Kaeiir

    |

    Válasz nfteamDexy #58 üzenetére:
    Példák? Hát ha már kérdezted 🙂

    Pl. lazlow említette, hogy hiányzik az usb polling rate fogalma.

    Aztán írtad, hogy vannak vezeték nélküli egerek is a piacon. Ezek előnyeiről és hátrányairól viszont nem mondtál semmit.

    Viszont ami talán a legfontosabb, hogy számomra nem derülne ki, miért is jó a magasabb DPI-t tudó egér? Mire jó a magasabb DPI?

    Láttam olyan érthetetlen configokat, hogy valaki felnyomta 3200 DPI-re az egerét, majd windows alatt vagy épp sc2 alatt visszavette a sensitivity-t. És mindezt azért, mert belé lett sulykolva, hogy a minél nagyobb a DPI, annál pontosabban lesz lekövetve a kézmozgás.

    Én mondjuk belevettem volna a cikkbe az egérgyorsítás kikapcsolását is, mert ez szintén sebességérzetet ad, és megtéveszti az embert. Ugyan ez már nem kapcsolódik szorosan az egérvásárláshoz, szóval nem is róható fel hiányként, azonban én azt vallom, hogy hiába van akármilyen csili-vili egered, ha a beállításaid elrontják az egészet.

    No drift controlról szintén nem írtál. Ennek megléte is zavar sokakat, bár ha jól tudom, ez kizárólag razer technológia.

    Azt is megemlítettem volna, hogy általában a maximálisan elérhető DPI-re beállítva általában romlik az egerek perfect controllja (gyak. gyors rántások lekövetése).

    Én kb. ezeket tettem volna bele. Így a cikk ad némi alapot a vásárláshoz, de szerintem közel sem annyit, hogy ne kelljen még fórumokat bújnod az alapfogalmak megtalálásához. Tehát olvasmányként jó, de referenciaként nem használnám. Ezeket ajánlom:
    http://prohardver.hu/tema/milyen_egeret_valasszak/hsz_1-50.html
    http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=174311

    Az első minden fogalmat lefed, a másodikban viszont még találhat az ember információt egy-két típusról, ami az elsőben nincs benne.

    Reply

  • nfteamDexy

    |

    #lazlow A célcsoport általában az átlagos felhasználók, játékosok… Én egy útirányt adtam, hogy mekkora, milyen ergonómiai jellemzőkkel ellátott egeret válasszatok ki… Illetve, hogy hány gomb legyen rajta. Mivel egy egér felhasználójának elég sok célcsoportja van, és ahogy snipz is megírt egy pár jellemzőt, arra próbálok rávilágítani, hogy lehetetlen minden célcsoportnak a kérdéseit kielégíteni ebben a témában.

    Vegyünk egy példát : Én azt mondom, hogy szerintem egy SC2es egérnek, könnyűnek kell lennie és max 3 gombosnak, mert többre nincs is szükség! Ekkor fog jönni egy comment rá rögtön, hogy nekem egy 5 gombos egerem van és tökéletesen kiszolgál engem sőt, valamelyik kommentben olvastam, hogy őt még segíti is a több gombos egér. Nehéz megírni ebben a témában egy olyan cikket, ahol tökéletesen ki tudom elegíteni mindenkinek a vágyát, sőt inkább lehetetlen. Ezért írtam egy nagy általánosságot, amibe nehezebb belekötni, hogy egy egér hogy van kialakítva, és te hogyan is teszed rá a kezet, milyen kéztartásban, hogyan mozgatod. Sajnálom, hogy nem volt tiszta, máskor ezekre mindenképp kitérek, nem mondom, hogy nincs igazad, mert ügye ezt bele kellett volna írni Köszönöm még egyszer 🙂

    #60 TalanEgyLOVAG Egyáltalán nem fájnak a bejegyzések, és a trollok igazán szeretik, ha ütlegelik őket, mivel ők ebből élnek, hogy legyen mire válaszolniuk. Addig üsd a vasat amíg meleg ^^. Egyébként most erőltetetnek vagy színpadiasnak akarod titluláni ezt a dolgot ? 😀

    Reply

  • lazlow

    |

    Válasz nfteamDexy #62 üzenetére:
    Elnézést az akadékoskodásér! Troll4ever peace…

    Reply

  • 84Noname

    |

    Na ha már idetévedtem….
    Nekem régen genius egereim voltak… Meg voltam elégedve velük. Aztán mondom itt az ideje befektetni egy gamer egérbe. Az akkor új deathadderre esett a választás. Egyszerűen azért mert jó nekem a fogása. Azóta kivágtam, mert egyik mikrokapcsolója beszart. Most 2.0 deathadderem van, mert a mai napig nem találtam a kezemhez jobban passzoló egeret… Szóval a semmirekellő geniusom az ergonómiát leszágmítva mindenben ütötte a razert. Noha elméletileg sokkal szarabb a szenzora…ezt a különbséget masszív játékban sem veszed észre. Azok az idők elmúltak, hogy a szenzorok érezhető különbséget mutatnának. Szerintem jelenleg 1 szempont van, ami alapján vásárolni lehet, es ez az ergonómia, a többit a tartós használat dönti el. És itt még a márka se szentírás, mint pl az én esetemben.

    Reply

  • lazlow

    |

    Válasz 84Noname #64 üzenetére:
    Neharagudj hogy ezt mondom de nincs igazad. Nagy különbségek vannak az érzékelők közt csak gondolom te és a lgetöbb ember nem használtok mousefixet igy aztán sose láttátok még az egerek közti különbséget. Pedig egy jominőségü gamer egér tényleg sokkal precizebb mind egy egyszerü mezei (genius… stb) egér, persze vannak kivételek. Ezek a különbségek csak kis felbontáson(dpi) n ütköznek ki melyet leginkább csak fps játékokban használnak ugyhogy iylen szempontbol kicsi az a réteg akinek tényleg jóminőségü egérre van szüksége. mousefix nélkül teljesen mind1 mien egered van ugyanis a windows egy algoritmus alapján gyorsitja az egérmutatódat mind1 hogy milyen érzékelőjü egered van. Amit pedig a kapcsolokrol irtál abban igazad van sok gamer egérnek nagy problémája hogy a kapcsolok relative gyorsan(használattól függően) szétkopnak. De ha mindene tökéletes lenne soe vennétek ujjat.

    Reply

  • Eyesis

    |

    Válasz lazlow #65 üzenetére:
    Nekem első dolgom kikapcsolni a gyorsítást, és szerintem sokan vannak még így.
    Nekem Mambam van pont azért, mert nagyon kényelmes NEKEM és szeretem ha vezeték nélküli egy egér, ha meg lemerülne, lehet vezetékes is. Vezetékes egereknél is más a „gamer”, hiszen a fonott kábel sokkal kevésbé zavaró, mint a műanyag borítású…
    A különbséget, amit az FPS játékosok valóban jobban észre vesznek, pont magas felbontáson, dpi-n lehet érezni.

    Reply

  • DirksunHU

    |

    A környezetemet zavarta az egércincogás, így kénytelen voltam néma egeret keresni. Nem volt könnyű, mert mindegyik iszonyú hangos. Sikerült találnom, így most kattogás nélkül, nékül teljesen némán nyomom.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.