[HotS] TvZ és a mű címe: A Hellbat visszatérése

CroW . Cikkek, Hírek, Ismertető, Leírások, Stratégia, Stratégiák 1689

Tüzeskedjünk kicsit, de ne be ne pisiljetek, ha sokáig nézitek a tüzet. Május 23-ai patch óta kicsit megváltozott a Hellbat play. Agresszívebb lett a Hellbat taktika, főleg Zergek ellen. Még szerencse, hogy nem fejlesztettek ki tűzálló kitin páncélt, de ki tudja ezekután biztos. A Hellbattel való nyitás arra szolgál, hogy gyorsan odapörkölj a greedy Zergnek, ezzel végetvetve a matchnek. Két fő sítlus létezik amibe belemegyünk, ezek a 2-base és a 3-base. Nézzük csak a jól bejárt ösvényt amit a nagy nevek vágtak ezzel a taktikával. Gondolok itt TaeJa-ra, Maru-ra, InnoVation-re és Flash-re.


2-Base Open
Egy kis agresszió ebben a felállásban:
1. Marine-first nyitás, amivel megvéded magad a Zerg early taktikák ellen;
2. Hellion opening, amivel korán lesz irányításod alatt a map és akár támadhatsz is;
3. Marine-heavy build, amivel gyorsan kikell írtani az Overlordokat a Zerg timingok előtt;
4. Banshee opening ami hasonlít a Hellion openinghez, de feláldozod a tartósságot a nagyobb sebzésért. Pedig milyen jó lenne egy Bansheevac.

Mind a négynek meg vannak az előnyei és hátrányai, minden csak a maptól függ. Mapok keskeny ösvényekkel vagy rampával inkább a tartósabb playeknek engednek teret, mert nehezen kerítik be a Hellbatek az ellenfelet és ez fordítva is igaz. Olyan mapokra gondolok, mint az Overgrowth és társai. Merry Go Round vagy a Catallena már jobban fekszik a Banshee buildeknek, mert több irányból támadhatsz és akár szétdarabolhatod a Zerg sereget.

Ezekkel a 2-base buildekkel a technológiád és az infrastruktúrád lassúbb lehet az átlagnál, de viszont a gazdaságod elég erős lesz a mid-game átéléséhez. Ezért muszáj lesz valamilyen sebzést okoznod a Zergnek. Legyen ez worker sorok ritkítása, gyorstámadással egységgyártásra fogni vagy a 3. base leszedése. Gyakran a jó timing attack be is fejezheti a matchet. Ha észreveszed, hogy jön az all-in, akkor rakj le néhány Bunkert és hozz Widow Minet vagy ha lehet Siege Tankot. Fő az, hogy megvédd a gazdaságod!

fanart-0035-large-640x429

Reaper First

Basic Build Order:
10 Supply Depot
12 Barracks
12 Gas
15 Reaper
17 Command Center
17 Reactor építése a Barracksra
18 Supply Depot
19 Factory
20 2 Marine
22 2. Gas

Ez a Standard build order, amit ajánlok mindenkinek. Elég lesz egyetlen egy Reaper, mert csak információt szerzel vele, nem éri meg agresszívnek lenni vele, annyit nem ér egy Reaper. Addig életben kell maradnia, míg megérkeznek a Hellbatek. Felderítés szempontjából a Reaper a legértékesebb egységed, az ezáltal nyert infók kulcsfontosságúak. Mert a Hellionok és a Hellbatek pont a korai Roach agressziónak vagy a Baneling all-innek nem tudnak ellenállni.

A legtöbb 2-base Terran buildben a Reapert kövesse a második Command Center, majd a Reactor és a Factory. A nagy váltás csak a 22. supply után jön, mert le kell raknod a 2. Gast. Ez így már kinyitja az ötletek tárházát. Dupla Medivac gyártás, Cloaked Banshee vagy a Marine-heavy push, az utolsó kettőt részletezek.

starcraft-2-marine-2708

Marine Heavy

Build order:
23 2 Marine
27 Váltsd át a Factoryd a Barrackoddal (Reactor a Factoryn), indítsd el a Hellion gyártást
27 Starport
32 Reactor a Barracksra
40 Medivac mikor befejeződik a Starport
44 2 Marine
46 Armory
Első Medivac után váltsd át a Starportot a Barracksra ( Reactor a Starporton)

8 perc körül támadj 6 Marinenal, 1 Reaperrel, 1 Medivacel és 6 Hellionnal.

Vagy kicsit megvariálhatod a támadást és kiküldhetsz Marineoket Overlord vadászatra, amivel lehet, hogy supply blockba viszed a Zerg ellenfeled. Mivel a Reaper gyorsabb egység, így vele jobban megéri a mapon repdeső Overlordokat fel deríteni és ezután a Marineokkal leszedni. Ez a te döntésed.

Ha kész a sereged akkor csak A-move Zerg base és nézd a sütögetést. Csata közben kicsit összehúzhatod a Hellbateket, hogy egy kört alkossanak. A Marineok csak egy kis extra sebzés miatt kellenek, a Medivacek mindig a Hellbatakkel KELL, hogy foglalkozzanak. Ha vmelyiknek kevés az élete akkor felveheted és hátrébb lerakhatod, de óvakodj a Queenektől és a Spore Crawlerektől. Pár Marinennal letáborozhatsz a Watchtowereknél vagy járőrözhetsz velük. Ha gondolod megvárhatod a 8:30at, hogy több Medivaced és Hellbatad legyen, de akkor már komolyabb ellenállásba ütközhetsz.

Ez egy megszokott TaeJa taktika.

hellbat-zerg-thumb

Hellion Heavy

Build order:
25 Váltsd át a Factoryd a Barrackoddal (Reactor a Factoryn), indítsd el a Hellion gyártást
25 Starport
25 Reactor a Barracksra
34 Váltsd át a Starportot a Barracksra, majd 2 Medivac
42 Armory

8 percnél támadj 2 Marinenal, 1 Reaperrel, 2 Medivackel, 8 Hellbattel.

Map controlt ad az early gameben. A Marineok számát feláldozod a Hellbat javára. Overlord vadászat itt most nem fogja megérni, így erősebb védelem fog várni a Zerg base-en. A Marineok csak arra szolgálnak majd, hogy leszedjék a scoutoló Overlordokat amik a base-edbe akarnak jönni. Így kicsivel több mineralod marad a Hellion gyártásra. Ne felejtsd el a Hellionokkal leszedni a Creep Tumorokat!

2 Medivac ahogy kész lett, lehet gondolkodni, hogy mit is szeretnél velük. Droppot, esetleg kétfrontos támadást vagy valami egyedit? A Hellbataket vannak olyan kemények, hogy ki fognak bírni mindent ami a játék ebben a szakaszában jöhet. Mivel a Transformation Servos fejlesztés megjön automatikusan az Armoryval, így jobban megéri Hellionokat gyártani, mert azok gyorsabban odaérnek a Rally Pionthoz, és majd ott alakítsd át Hellbatekké. Így biztosítsd a folyamatos egység utánpótlást.

Flash hatalmas károkat szokott okozni ezzel a Hellbat/Medivac taktikával.

Marine First

Build order:
10 Supply Depot
12 Barracks
13 Refinery
15 Orbital Command
15 Marine, amit küldj el Overlord vadászatra
16 Supply Depot
16 Reaper
19 Command Center
20 Reactor a Barracksra
21 Factory

Ez csak a több playeres mapokon fog beválni, mert ott nem fogja tudni elsőre az ellenfeled, hogy merre is támadjon. Nyugodtan mehetsz Marinera, akit küldj Overlord vadászatra. Minél több Overlordot szedsz le annál jobb, mert a játék korai szakaszában elég visszatartó, ha elesik egy vagy két Overlord. A következő Marineokat is küld vadászni, ezekután jöhet egy Reaper amivel scoutolj és ellenőrizd a Watchtowereket is. Egy idő után kitapasztalod, hogy mikor scoutolnak a Zerg playerek.

Hellbat / Medivac

Build order:
22 Refinery
24 Váltsd át a Factoryd a Barrackoddal (Reactor a Factoryn), indítsd el a Hellion gyártást
24 Starport
27 Reactor a Barracksra
36 Medivac,
39 2x Marine, majd Starportot váltsd át a Barracksra (Reactor a Starportra)
54 Tech labet a Barracksra

8:30kor támadj 3 Marinenal, 1 Reaperrel, 3 Medivackel és 8 Hellbattel.

Első Marinenal szokásos Overlord vadászat. Még ha nem is találsz egyet sem akkor is megéri előbb hoznod, mint a Reapert. A Marine-t azonnal kövesse a Reaper gyártása, mert azért egy jó felderítő mindig kell. Előbb van a Refinery, így több gasod lesz, igaz kell is, mert a dupla Medivac gyártás jobban igényli, mint a Banshee gyártás és a Cloak tech. Mint minden Medivac taktikánál, itt is megadatott a variálás. Mehetsz Creepet mosni, droppolhatsz vagy két oldalról is támadhatsz. Minden csak a fantáziád kérdése. Segítek kicsit dönteni, ha az ellenfelednek erős statikus védelme van a rampánál akkor megéri a Hellbat drop. Ha kicsi a Creep akkor megpróbálkozhatsz egy frontális támadással, csak, hogy meglepődjön kicsit, de szerintem számítani fog rá.

A Hellionokat ne felejtsd el versenyeztetni a pályán, mindig legyenek kint és körözzenek a létfontosságú pontokon. Egy Marine mindig legyen Overlord vadászaton, mert mindig megéri, ahogy írtam eddig is.
A Hellbatek a Roach és Baneling buildek ellen szinte hatástalanok, így mindig győződj meg róla, hogy az ellenfeled nem megy olyan build orderre. Mindig figyeld a Hellkionjaid életét és javíttasd meg a sérülteket, mert a veszteség az gyengíti a sereged. Hogy gyorsítsd a támadást a Medivaceket felgyorsíthatod a képességükkel mikor kijönnek a Starportból. Ha csata közben figyelsz a Queenek energiájára akkor lehet egy kis előnyöd, mert tudhatod, hogy melyik fog Injecttelni.

starcraft_2_banshee_paper_craft_1

The Cloak’ n’ Banshee

Build order:
23 2x Marine
27 Váltsd át a Factoryd a Barrackoddal (Reactor a Factoryn)
27 Reactor a Barracksra
27 2x Hellion
31 Starport
32 Második Refinery
39 2x Marine
41 Tech lab a Starportra
51 Banshee, MEGÁLLÁS NÉLKÜL!
54 Banshee Cloak
59 Armory

8:30kor támadj 11 Marinenal, 1 Reaperrel, 1 Bansheevel és 8 Hellbattel.

Ez egy kicsivel tér el a Medivac nyitástól, Reactort raksz a Barracksra a Factory előtt. A végén csak Marineod, Hellbated és Bansheed lesz a seregedben. Ezzel is támadhatsz frontálisan, de adott a lehetőség a Cloaked Banshee harassra. Míg a harass megy addig a Marine Hellbat csapatod ne tétlenkedjen tegye valahol a dolgát!

Ami teljesen elkülöníti ezt a build order az, hogy itt nincs Medivac, szóval több sebzés és gyengébb tartósság. De valamit valamiért fel kell áldozni. Jó micro tudást igénylő build, csak haladóknak! Egy jó tanács ezzel a build orderrel addig van időd, míg a Zerg nem kezdi hozni a Mutaliskeket! Sajnos a Mutaliskek lekörözik mind a három említett egységedet.

Nem csak sebzésre való ez a build order, hanem egy nagyon is biztonságos nyitás a Roach/Baneling all-inek ellen. Fontos, hogy megállás nélkül gyártasd a Bansheeket és a Hellbateket, míg tervezed a következő támadásod. Annyi előnyöd lehet még, hogy hozol egy Vikinget és azzal is Overlord vadászatot hirdetsz, ezzel is értékes időt nyerhetsz.

A 2Base Agresszió

Megendeni neked, hogy gyorsan lerakd a 3. Comman Centered, amit még két Barracks és dupla Engineering Bay vagy ha mehcre mész akkor még két Factory és dupla Armory kövessen. Kicsit nehéz eldönteni Zerg oldalról, hogy ilyenkor mire is számítson pontosan, mert mindegyik nyitás elég standard ahhoz, hogy könnyen összekeverhető legyen. És nem győztem említeni az Overlord vadászatot, mert az még jobban ködösíti a Zerg látását.

3base nyitás

A Hellbat nyitásnál szokatlanabb már csak a 3base-es nyitás lehet. A harmadik base lerakásán kívül még az is különböző, hogy itt nem raksz második Refineryt. Minden erőddel a gazdaságod kell növelned az early gameben. Sajnos itt le kell mondanod a Starportról, de még 9 percnél így is ütőképes Marine/Hellbat sereged lehet, amivel elég kellemetlenséget okozhatsz az ellenfelednek. A Hellionok is csak egy kicsit fognak késni, ne aggódj, így is meg lesz a map control.

Tripla Command Center Build:
10 Supply Depot
12 Barracks
12 Refinery
15 Reaper
16 Supply Depot
17 Reaper
19 Command Center
20 Factory
22 Reactor a Barracksra
23 Command Center
25 Váltsd át a Factoryd a Barrackoddal (Reactor a Factoryn), indítsd el a Hellion gyártást
29 Tech lab a Barracksra
30 Supply Depot
34 Indítsd el a Marine gyártást.
37 Stim Pack fejlesztés
~7:40 Armory
~8:00 2 Barracks / 2 Factory
~8:15 2 Engineering Bay / 2 Armory

9percnél támadj 5 Marinenal, 1 Reaperrel és 10 Hellbattel.

Nem arra lett tervezve ez a build order, hogy nagyot üssön vagy, hogy gyorsan végezz az ellenfeleddel. De még semmi sincs veszve főleg, ha a Zerg nincs felkészülve. Annyira jó, hogy majd védekezésre fog költeni, nem techre. Az 1/1 fejlesztésed kicsit késik a 4M buildhez (Marine, Marauder, Medivac, Widow Mine) képest. Mert ugye az a megszokott, hogy TvZ match-upban arra mennek a Terran playerek. Mindennek meg van a maga előnye. Ennek a buildnek például az, hogy megsebezheted a Zerget előbb, mint a 4M-nél szokás. Még akkor sincs semmi veszve, ha nem nagy a sebzés, mert még így is talpon tudsz maradni a Zerg macroval szemben. Előnyei közé sorolható még ennek a buildnek a gyártása, az erős gazdasága és az, hogy lassacskán átveszi a standard macro playt más build orderektől.

Ezek a buildek le fogják kötni a Zerget annyira, hogy már aludni sem fog tőle rendesen. Esetleges mellékhatásokért nem vállalunk felelősséget.

Minden Terran player köszönje meg TaeJanak, INnoVationnek, Marunak és Flashnek ezt a Koreai BBQ-t, és azt, hogy megtanítottak mindenkit Zerget sütni Hellbattel!

Eleget károgtam mára, CroW voltam köszönöm, hogy végig olvastad.

Forrás: http://www.teamliquid.net/forum/sc2-strategy/461729-the-return-of-the-hellbats


Leave a comment

You must be logged in to post a comment.