Fényűző vagy kizsákmányoló a koreai esport?

Astonkacser . Cikkek 2045

Szinte szavakat sem találok jelenleg. Két ok miatt is. Először is hatalmas nagy köszönet Encrypt olvasónknak, aki lefordított nekünk – angolnyelven nem beszélő vagy csak túl lusta – földi halandóknak. Encrypt jól fordít, változatosan fogalmaz és ráadásul egy nagyon érdekes téma érdekli: a koreai esport.

Nem szeretem lelőni semminek sem a poénját, de tartok attól, hogy sokan továbblapoznak, ezért itt van (számomra) a lényeg:

Az egész dolog úgy néz ki, hogy felnőtt iparmágnások szedik meg magukat szerencsétlen és tehetetlen gyermekeken, ez az igazság!!

A cikk eredetileg a nemrégiben csalás gyanúba keveredett progamereket akarta megvédeni, na de azért remélem azt elfogadjuk, hogy az teljesen mindegy, hogy valakinek van-e rá oka, a csalás az csalás. Mindenkinek megvan a maga választása, a körülmények nem szolgálnak felmentésként! Aztán hirtelen mikor elolvastam a cikket, picit elbizonytalanodtam. Kicsit más megvilágításba helyezte nekem az egész koreai „csodát” ez a cikk, éppen ezért ajánlom mindenkinek! Jó szórakozást hozzá, és a terjedelmesség miatt kérem ezúttal is készítsétek elő a popcornt meg a 2literes kólát!

Ja és ne felejtsetek el egy hatalmas WOOT-ot tolni a kommentekben Encryptnek. Eredeti cikk: Teamliquid.net.

Még mielőtt kritizálnánk a pro-gamereket, lássuk hát a tényeket!

Az eredeti cikket írta: Han Yoon Hyung, angolra fordította I10f, magyarra Encrypt

2010. május 16-án nagy  megrázkódtatás érte a koreai e-soport világát, amikor is egyes vérprofi játékosok bundázás gyanújába keveredtek. A nézőközönség elborzadva vette tudomásul, hogy még a legrangosabb profik között is sokan szereztek illegális pénzeket illegális fogadásokon és bundázáson keresztül :S

Sokan a fentiek miatt kritizálták ezeket a játékosokat, mondván, ez sportszerűtlenség, viszont csak kevés ember tudja igazán, mi vitte ezeket az embereket arra, hogy ily módon jussanak többlet „bevételhez”, mert hiszen ők mégiscsak sztárjátékosok, akiknek példaértékűen kéne cselekedni. minden sportok szellemében… Nagyon sok rajongóban alakult ki hamis elképzelés az e-sporttal kapcsolatban, mivel nem láthatnak a színfalak mögé!

A baj csak tovább fokozódik, amikor az emberekben valami ilyesmi világkép alakul ki: „számítógépes játékok által pénzhez jutni, ugyan már kérem,  ez nem is munka, hanem szórakozás”

Ne kritizáljuk hát a pro-gamereket, és nézzünk be a foncsor mögé! Ez a cikk a profi starcraft játékosok élet/munka körülményeit hivatott bemutatni a nagyérdeműnek.

Nem tudtam hol is kezdjek hozzá, veterán starleague rajongó vagyok, és a Progresszív Párt tagja, de nem tudtam, hogy a cikkem milyen visszajelzést keltene a pro-gamerek részéről, ugyanis az életüket érintő kérdések mindig érzékeny pontnak számítottak a köztudatban. Ha a Progresszív Párt kampányolna a pro-gamereket megillető jogokról, a rajongók és maguk a játékosok is joggal mondhatnák: „olyasmiről szónokolnak amihez még hozzá se szagoltak soha”.

2010 Május 15.-e Szombat este. A bundázásokkal kapcsolatos hivatalos közlemény megjelentetésének napja előtti estén történt.. Vajon nehezebb lett volna interjút készíteni, ha már megjelent volna a szóban forgó állásfoglalás? Nem tudom, mindenesetre megígértem nekik, hogy személyazonosságuk fölfedetlen marad majd. A találkozón jelen voltak: a Progresszív Párt (Progressive Party) megbízottja Noh, politikai kutató Hong, és egy e-sport újságíró Kim, egy pro-gamer „A”.

Csak a veleje éli túl: Starleague

Han: Olvastad már a „Mookhyang”-ot (regény harcművészetek témában)?

Progamer „A” : Igen

„A”, bár nem hittem volna, de nyíltan válaszolt. Ugyan teljesen más világból származtunk de mégis hasonló korú fiatal emberek voltunk..

Han: A regényben a főhős gyerek harcművészeteket sajátít el, más gyermekekkel egyetemben, teljesen névtelenül. Ahogyan fejlődik egyesével maradnak le mellőle egyenrangú vetélytársai, és így ő egyre magasabb és magasabb szintre jut. Azt hiszem, a  starleague is így működik. Amióta te feltörekvőben vagy, a társaid a regény egyenrangúihoz hasonlóan tünedeznek el mellőled.. Ma, hogy látod, milyen a pro-gamerek élete?

Amit elsőnek meg kell jegyezni, az a profi, nem éppen felhőtlen kapcsolata a szüleivel. A leghíresebb pro-gamer Boxer (http://www.teamliquid.net/tlpd/players/225_BoxeR) azt mondta, hogy eleinte a szülei nem is tudtak arról, hogy starcraftozik. Akkoriban még nem léteztek „pro-gamerek”, sőt még meccseket sem közvetítettek. Erre rácáfol Flash (http://www.teamliquid.net/tlpd/players/424_Flash) a mostani legjobb játékos példája, aki már szülői támogatással kezdhette meg karrierjét, ám itt meg kell jegyezni, hogy ő már egy olyan érában nőtt fel, ahol dollár ezreket keresni évente azzal, hogy játszol egy számítógépes játékkal elfogadott „társadalmi szerepnek”számított.

Maga „A” sem kerülhette el a szembekerülést az ősökkel.. A szülei nem nyugodtak bele abba, hogy pro-gamerré váljon , mivel ez szerintük túl bizonytalan jövőkép, és „A” meg tudta érteni a szüleit is mert hát „Miféle szülő akarná, hogy gyermekének nagyon nehéz élete legyen?! A leendő profi számára a jövő teljesen ködbe burkolózik….” Néhány hónappal később a szülei végül is belenyugodtak abba, hogy a gyermekük az álmait üldözze, és miután „A” átment a fölvételi teszt-ükön, csatlakozott egy profi csapathoz.

Manapság, ha egyáltalán egy profi csapat által tesztelésre akarsz kerülni, előtte rengeteg időt kell eltöltened különböző klánokban, ráadásul ha egyszer eléred a 20 éves kort, gyakorlatilag lehetetlenné válik a helyzeted, senkit sem érdekelsz többé.. Amikor „A”-t ez ügyben kérdeztük azt mondta: „legjobb ha a tízes éveidet taposod, 20 év az bizony a legfelső határ, annál öregebben ne is reménykedj.”

Gyakorlás, „szürke hétköznapok” és még több gyakorlás

Miután sikerül fölvételt nyerned valahova, akkor kezdődik csak az élet a csapattal. Mielőtt pénzes szponzorok támogatni kezdték volna a csapatokat: „Több mint tíz ember nyomorgott egy apartmanban, ahol egyszerre enni sem lehetett. 10 gép a nappaliban és néhány matrac, akinek nem jutott hely, az kénytelen volt a földön keresni magának….” Nem olyan gyakorisággal ugyan, de a csapattársak egyre csak cserélődtek és cserélődtek, egy pár elment, ugyanannyi csatlakozott, egyesek elmentek szolgálatba a katonasághoz, vagy csak feladták a küzdelmet és visszatértek tanulni. Természetesen voltak olyanok is akiket kirúgtak, mivel nem bizonyultak eléggé jónak. A B kategóriás csapatok tagjai általában úgy cserélődnek, hogy soha sem ismeri meg a nagyközönség.

Idővel, ezekben a csapatszállókban is javultak kicsit a körülmények, ahogy újabb és újabb támogatók csatlakoztak a mókához. Egyes talentumok átigazoltak jobb csapatokhoz, a tőke hatására, illetve gyakorló partnereket is egyre könnyebb volt találni. Elkezdtem gondolkodni azon, vajon milyen lehet egy ilyen csapattal együtt élni?

Han: Szigorú rend szerint éltek? Szerintem mindenképp így kell lennie, hiszen csak férfiak élnek együtt…

„A”: Nem, vannak fiatalabbak is, és idősebbek is.

Hong érdeklődött a napi átlag gyakorlási idővel kapcsolatban. Egy pro-gamer napirendje teljesen eltér az átlag emberétől. Délelőtt 10 kor kelnek, reggeli és gyakorlás késő estig. Ha megnézzük az OGN csapatokat a SPARKYZ délután négykor ebédelt, hogy a lehető legoptimálisabb állapotban legyenek a játékosok, az esti torna kezdetére. A gyakorlási időbe nem számít az étkezés. Ha ezt a Starleaguet vesszük, az A csapat11 óra 30 percet, míg a B csapat 13 óra 30 percet gyakorolt, mert ennyit rendeltek el.

Ki lehet hagyni egy edzést? Végül is megteheted, de nem javallott, jobb ha nyomós okod van rá. Erre egy jó példázat: az egyik csapat tagja  megakart nézni egy Beyonce koncertet, és lemaradt a gyakorlásról. Aznap a csapat silányan szerepelt, így őt büntették meg azzal, hogy visszafokozták a  tartalék csapathoz, amiért nem vett részt az edzésen. Ezek után kénytelen volt föladni az álmát, mert már nem tudott visszakapaszkodni, és a tartalékos B csapat névtelensége nem kifizetődő ugyebár..

„A”:„nekem azt mondta, hogy a fentiek miatt nem folytatta, de szerintem más, privát okai is voltak”

Egy profi számára aligha akad szabadnap, mivel meccseket rendeznek hétvégéken is, úgyhogy kénytelen vagy gyakorolni nonstop, 24/7!

Az MBCGame és OGN nagyon szoros beosztásokat szab a játékosainak. Egy évben csak egy hónap van amikor nincsenek tornák, de ugyebár a gyakorlás… Ahogy telt múlt az idő, a helyzet egyre csak rosszabb lett, a játékosok elégedetlenek, de nem adhatnak hangot a véleményüknek.

Kim a következőképpen fogalmaz:

„A KeSPA  a csapatokat szponzoráló nagyvállalatok szövetsége. A szövetség minél több meccset akar mivel így segíti a bevételeket, ezért az egész évet betáblázzák a profiknak. Nem mintha számukra több meccs többletköltségekkel járna..”

esportfinal

A pro-gamer élete a nagyközönség szemszögéből, csupa fényűzés és pompa. A színfalak mögött azonban ez egy korlátokkal teli élet, ahol még a véleményednek sem adhatsz hangot nyilvánosan… Hol marad hát a „játék öröme” és a „sport szelleme” ?

Egy profi jogai, avagy a játékos aki a velejét képezi a sportnak

Hong mutatott rá, hogy vannak bizonyos szerzői jogi gikszerek, a replayekkel kapcsolatban, ha lennének ilyenek, a KeSPA kétszer is meggondolná, hogy mennyi meccset ír elő a játékosainak.

Tegyük fel, ha egy drámát vetítenek egy TV csatornán, akkor az adott csatornának fizetnie kell a vetítési jogért. Egy zenész játszik egy hangszeren, akkor a zene a muzsikus szerzeménye,  „tulajdona” lesz. Valahogy így kéne lennie a replayekkel és a pro-gamerekkel is. Ne legyen se a Blizzard-é, sem pedig a KeSPA-jé.

A probléma tovább bonyolódik, a Tele-Vízióban lejátszott VoD ugyanis nem csak egyszerűen egy replay, mert benne van a kommentátorok, elemzők és játékosok munkája is. Amikor ezeket vesszük, nagyon sok különböző érdekközösség köreiről beszélünk, BLIZZARD, KeSPA, játékosok és műsor sugárzó csatornák stb..

Jelen pillanatban, a játékok a TV csatornák „tulajdonában” vannak, és a játékosok jogait a szponzoraik igazgatják, vagyis a KeSPA.. A BLIZZARD is igyekszik kivenni a részét a piacból, a Starcraft 2 megjelentetésével. Ezek a hatalmas szervezetek mind mind keretekbe foglalják, az átlag pro-gamer jogait.

Ha a szponzorok olyan könnyedséggel fizetnék meg a profi játékosokat, mint ahogyan a Starcraft jogait kisajátították, ezzel az egész szituációval nem is lenne akkora gond, csakhogy jelen pillanatban a pro-gamerek még csak nem is tekinthetőek valódi munkaerőnek, legalábbis jogilag..

Noh szerint a játékosoknak kijárna egy munkaszerződés, a támogatókkal. A baj ezzel csak az, hogy ez beleütközik a gyermek munkaügyi törvényekbe, ugyanis a törvények szerint 15 év alatt egy gyermek nem dolgozhat. Egyes játékosokat 15-16 éves korukban mutatnak be, ám vannak olyanok is mint pédául BaBy (http://www.teamliquid.net/tlpd/players/575_BaBy) aki 13 éves korában „debütált”..

Ugyan a 15-17 éves gamerek már dolgozhatnak, de a probláma az idővel van, a törvények ugyanis tiltják a serdülőkorú gyermekek éjszakai munkáltatását.

Noh hozott egy példát: „Egyszer Európában megesett, hogy egy nagy musicalhez szükség lett volna egy gyermek szereplőre, azonban a kislány akit kiszemeltek a feladatra túl fiatal volt ahhoz, hogy abban a napszakban „dolgozhasson”. Országszerte vitáztak az eset kapcsán..

Ez is azt mutatja, hogy ez egy sokrétű probléma, ami kiterjed az egész társadalomra.

A másik gond a fizetésekkel volna, ha munkaszerződést akarnának kötni. A minimálbér 2010 -ben 3.60$/óra. 44 óra egy héten 820$ lenne. A pro-gamernek azonban 60-75 óra gyakorlásra van szüksége hetente, amely időnek a fele éjszakai műszakra esik, ami viszont 1.5* több mint a nappali műszakra kiszabott minimálbér, ez így körülbelül 5.40$/órára jönne ki.

Ha azt mondjuk, hogy a profi 60 órát gyakorol egy héten, és mondjuk ennek az időnek csak a felén van 1.5*-ös szorzó,  akkor havonta 1180 USD -nyi Dél Koreai Won-t keresnének. Ez évente 17.600$ és minimálbérről van szó…

Talán ez megmutatja, hogy mennyit melóznak ezek az emberek valójában!

Ha ezeket a szabályozásokat a pro-gamerekre vonatkoztatnák, akkor a pro-gamerek számban csökkennének, és egyes cégek feladnák a dolgot, ráadásul ha időben vesszük az így keresett pénzt, akkor is rosszabb arány jönne ki, mint amilyen most a helyzet. Azonban ezek a szabályozások nagyban segítenék a játékosok mindennapjait.

A valóságban, egy B-kategóriás tartalékosnak nem is fizetnek semmit, nem ír alá semmit, és akad rengeteg vetélytárs akik közül a KeSPA-ba tartozó cégek válogathatnak. Az egyetlen dolog amit egy  B kategóriás tartalékos kap, az a szálláshely.

A nagyobb csapatok akár havi 500 ezer Won-t is fizetnek a jobbaknak (kb 300 ezer Won=270 USD, kalkuláljátok ki :] ).

Mi van akkor ha az igazi pro ligában játszol, ha így van, aláírsz egy szerződést, egy civil szerződést, nem munkaszerződés! Az átlag pro-gamer éves keresete 20 millió Won ami kb 17.600$, bár vannak olyan játékosok is akik akár 200 millió Won-t is megkeresnek egy éve alatt, de ez ritka.

A játékosok keresete azonban titkos, még maga „A” sem tudja, hogy mennyit kapnak a csapattársai.

Hong rákérdezett arra, hogy a polgári szerződés tartalmaz-e valamit az edzési időről, „A” azt mondja nem. Hong elmagyarázta, hogy ha meghatároznák a teljesítendő időt, akkor az munkaszerződésnek számítana amit ugyebár nem lehet, így a pro-gamerek maradnak a szponzoraik karmaiban, mivel a szponzor akkor tekinti semmisek ezeket a szerződéseket, amikor csak akarja!

Annak ellenére, hogy a Starcraft egy önálló sport, a játékos még csak a selejtezőkben sem indulhat a szponzorok engedélye nélkül. A rendszer úgy lett megcsinálva, hogy a támogatók teljes kontroll alatt tartják a játékosokat.

Ha a munkaszerződéses dolog túl sok is lenne, legalább valami garanciát vállalhatnának ezek a cégek a játékosok jövőjéért, és jogaiért. Sajnos azonban a játékos se nem a játék készítője, sempedíg munkaerő, jogilag…

„Első és legfontosabb kérdés: terveim a jövőmet tekintve.”

A legkényesebb probléma a pro-gamer számára az általános katonai szolgálat kérdése. Rengeteg B kategóriás játékos lép ki a bizniszből, a katonai szolgálat miatt. Híresebb profik egyetemekre jelentkeznek, hogy időt nyerjenek. A híres-neves Boxer is elment egyetemre mielőtt csatlakozott volna a légierőhöz .

Azok akik kevésbé híresek, a Koreai Kibernetikai Egyetemre jelentkeznek, ezzel késleltetve a kötelező katonáskodást. „Voltaképp nem tanulunk semmit, inkább csak gyakoroljuk a Starcraftot. Az előadások nagy részére be sem megyünk, és a vizsgákra is csak az utolsó pillanatokban jut időnk készülni. Amúgy, még a teszteket is online töltjük ki.

Azt hiszem, ha csak naponta pár órácska pihenőt kapnánk, már jutna időnk a jövőnkre is, esetleg…”

„A”-n látszott, hogy már épp eleget emésztette magát a fenti gondolatokkal. Mikor megkérdeztük, azt mondta nagyon nem biztos a saját jövőjében. „Nem mintha a tapasztalataid pro-gamerként számítanának más munkakörökben..  A játékosok többsége edzősködésre adja a fejét, vagy megpróbál kommentátorként elhelyezkedni. Néhányan külföldön tanulnak, de a többségének nem megy valami jól.”

Megkérdeztem, mi az, hogy nem megy nekik jól?

„Mivel nem értenek semmihez, nem tudnak sehol elhelyezkedni, és munka nélkül tengődnek.”

Mostanság egyre több profi gondolkodik a Starcraft 2-ben, csakhogy a BliZZARD ezt a folytatást az e-sportok szempontjait és saját érdekeit is szem előtt tartva fejlesztette. Mivel nincsen LAN sokan nem tudnak rendesen egymás ellen gyakorolni.

A KeSPA és a BLIZZARD ugyan soká tárgyaltak egymással, de nem ment túl jól. A KeSPA tiltja a játékosaiknak a sSarcraft 2-zést!

Hong tette föl a kérdést: „Most hogy van az, hogy megszabhatják mivel játszhattok, és mivel nem? Hiszen ez csak egy játék.!”

„A”: „Nem tudom, tényleg nem tudom..”

Az SC2 béta tesztelése mindenesetre továbbra is folyik.

Azt hiszem gondok lesznek, ha továbbra sem engednek minket játszani, miután hivatalosan is megjelent a játék. Lesznek olyanok akik áttérnek a SC2-re amennyiben nyereményekért lehet tornákon küzdeni. Általános ugyanis, hogy azok akiknek a Starcraft első része jól ment, a második részben is hasonlóképpen ügyesek.

Máris sok elvileg „visszavonult” profi vesz részt SC2 tornákban, és nem is akármilyen eredményekkel. A hivatalos megjelenést követően, sokaknak nagy csábítást fog jelenteni ez a második rész.

Lehet lesznek olyan játékosok, akik az egész jelenlegi e-sport rendszert otthagyva, valami újat próbálnak majd ki, amennyiben a KeSPA nem jut dűlőre a BLIZZARD-dal.

Mi lesz most: Bundázások, és e-sport az SC2 megjelenése után

Amikor ilyen ügyletek napvilágra kerülnek, a média hajlamos az egyes játékosok becsületességét kérdőre vonni..

Gondoljunk bele, ha kénytelen vagy napi 10 óra hosszat egy gép előtt ülve gyakorolni, az bizony okozhat gondokat.

A pro-gamer tudás tréningről érdeklődtem.

„Egy évben kettőt tartanak, amire köteles vagy elmenni, hogy megtarthasd az engedélyedet, és folytathasd a részvételt a tornákon.

Ezeken a továbbképzéseken lényegében arról papolnak, hogy milyen az ideális pro-gamer: szívós, elszánt és mindig a sport szellemében cselekszik.”

Megkérdeztem, hogy a játékosok hogyan állnak hozzá ezekhez a „tréningekhez”:

„Nem mondhatnám, hogy oda vannak érte, de hiába, a játék és a sport teljesen összeegyeztethetetlen fogalmak..”

Magamban párhuzamot vontam a katonai kiképzés és a profi játékosok élete között: ingerszegény környezet, bizonytalan jövő és a tény, hogy fizikai tulajdonként kezelnek. Nem hiszem, hogy két napnyi leckéztetés bármit is változtatna ezen.

A bundázás által szerezhető fekete pénzek biztosan nagyon csábítóak lehetnek, teljesen mindegy, hogy mennyit keresnek is ezek a játékosok, ugyanis nekik nem külön leckékre volna szükségük, hanem az alapvető emberi jogokra. Az az ami mindenkit megillet!

Szívszorító volt látni, külső szemlélőként, ahogyan ezek a tisztességes játékosok, akik életük középpontjába helyezték a sportszerű versenyt, ilyen kétes ügyletekbe keveredtek.

Hong megkérdezte: „Ismerős a „880 ezernyi Won érája” kifejezés? Mit gondolsz milyen lenne ha a minimum fizetése egy B kategóriás játékosnak, havi 880 ezer Won (kb 770 USD)  volna?

„A”: Nagyon klassz lenne, ha annyit keresnél akkor egészen fair munkakörnek számítana a pro-gamerség, nem?

Jelenleg vannak olyanok akik 200millió Won-t kapnak, de a többségének egy fityinget sem adnak.

A támogatók igyekeznek a kiadásaikat a minimumon tartani, ráadásul évről évre kevesebbet fizetnek, azoknak akiknek egyáltalán fizetnek… Ezért vagyunk sokan kénytelenek nyolcasával egy szűk szobában együtt élni és gyakorolni.

A találkozó a végéhez közeledett, és mindannyian kommentáltuk az eddigieket.

Noh: Ha csak a televízió képernyőjén keresztül látod az e-sportot, akkor csupa pompa és fényűzés az egész, rengeteg kamasz álmodozik arról, hogy egyszer pro-gamer lesz belőle. Ugyan ezek a játékosok, nemzetünk kitüntetett figyelmét élvezik, de mégis rossz életkörülményekkel kell szembenéznie annak aki profi Starcraft játékossá akar válni..

Létezik a pro-gamingnek ez a sötét oldala, amit csak kevesen ismernek, még így is, hogy média óriások tömkelege tudja, hogy is van ez valójában.

A dologban az a legrosszabb, hogy ezek fiatal emberek illetve szinte még gyerekek.

„A”: Az a baj, hogy túl sokan akartak pro-gamerek lenni….

Noh: Itt van a kutya elásva! Kihasználják a tényt, hogy mindenki profi akar lenni, és  megzabolázzák a már profi szintű játékosokat.

Kim: A csapatok könnyen kordában tarthatják a játékosokat, mivel rengeteg az alternatív gyakorló partner, akik egymással versengenek. Ezeknek a játékosoknak egy fillért nem fizet a KeSPA, bár ők azt állítják, hogy pont a nagy számok miatt nem engedhetik meg maguknak, mégis ők azok akik a középkategóriás engedélyeket kiosztják, és számban szabályozzák..

Ezek a srácok egy teljesen reménytelen versengésbe kezdenek egymás ellen, ez bizony szégyenletes!

„A”: Ezt a problémát régóta ismerik belső körökben, mégsem tettek még semmit az ügy érdekében.

Hon: Úgy rémlik, mintha Boxer beszélt volna valamilyen pro-gamer szövetség alapításáról, nem?

„A”: Igen, régóta megy a diskura a dologgal kapcsolatban, de a játékosok kezében túl kicsi önérvényesítéshez szükséges erő van, nekik nincs  hatalmuk ebben a kérdésben. Nem is tudom mi az amit egy játékos magától megtehet….

Noh: Azt hiszem, nagyon sok újat tanultam ma, most , hogy belátok egy kicsit a színfalak mögé, legközelebb háromszor is meggondolom, hogy elítéljem e a bunda ügyletbe keveredett pro-gamert…

Hogy állnak a politikával

Sokan azt mondanák: „Tök klassz lehet játékkal pénzt keresni, ki az aki munkának nevezné a dolgot?! Vagy, ha szerinted rossz dolog, hát ne csináld!”

A felnőttek azt mondanák „Te főzted fiacskám, edd is meg, az a minimum, hogy végig csinálod..”

Ha tényleg így gondolkodna mindenki, akkor soha egy sportoló vagy művész nem keresne annyit, amennyit valójában dolgozik…

Amikor egy kedvtelésből pénzpiac lesz, senkinek nem jut eszébe azoknak az embereknek a jogairól beszélni, akik a show-t csinálják. Néhány nagyfejű úgy gondolta, hogy az egész e-sport ipart nagyobb méretekbe kéne kiterjeszteni, csakhogy így is a piramis alján szenvedő névtelenek bizony túl sokan vannak, egyedül a kevés sztár játékosnak éri meg a dolog.

Az egész dolog úgy néz ki, hogy felnőtt iparmágnások szedik meg magukat szerencsétlen és tehetetlen gyermekeken, ez az igazság!!

A hosszúra nyúlt beszélgetés befejeztével aztán megvacsoráztunk. Kim és én „A” sikereiről beszéltünk, illetve a pro-gamerekről általában.

Amikor „A”-t a politikáról kérdeztük, azt mondta, sosem érdekelte annyira, és nem ásta bele magát a dologba, mondjuk ő a volt elnököt Roh-t találta szimpatikusnak. Amikor megkérdeztük, tudja e kicsoda Noh, „A” azt mondta, hogy igen, ismerős neki, és sosem volt negatív véleménnyel róla.

Amikor elment, szomorúan konstatáltam, hogy Rohra fog szavazni, mivel az legalább egy ismerős arc a számára.

Végül is arra a következtetésre jutottam, hogy mindegy kire, de legalább jöjjön el szavazni Június másodikán.


Comments (64)

  • Tuki

    |

    Elgondolkodtató iromány, köszi a fordítást, jó lett. Nekem a lényeg, hogy akik bundáztak, amúgy is a legjobbak közé tartoztak, ergo ahogy a cikkben is van, (a híres pro gamerek) jól kerestek és miért ne alapon „plusz jövedelemre” tettek szert. Nem ők nyomorogtak, hanem a nem elég jó, de a Kespa által alkalmazott játékosok, akikre ráférne a többletbevétel, de névtelenségük miatt nincs rá esélyük.

    Reply

  • csimpi

    |

    Thx a fordítást!

    Reply

  • DJackson

    |

    jajdejó. már azt hittem hoyg progémernek lenni milyen jó. Dejó hogy még 150 sincs az apm-em így biztos nemleszek progémer :DDD

    Reply

  • googlekereso

    |

    Na jó, azért nem kell úgy „megsajnálni” őket (nem azt mondom, hogy nem, de ne annyira)
    Kicsit nonszensz érzésem ezzel kapcsolatban… vagyis mi az, hogy nincs jövőjük, 10 órás munka, szar fizu meg minden?
    Mert ez szerintem nem „igazi” sport, mármint az „e-sport”, nem is igazi munka (mondok egy példát: ismerőseim egy építkezési vállalkozást visznek, ők minden nap 7-kor már mennek dolgozni (mármint az aktuális helyre) és délután 5-kor indulnak el onnan, mármost azért 12-13 óra gép előtt, néha egy kicsi lazítás vagy 10 óra kemény fizikai munka a hét minden napján (ők néha hétvégén is dolgoznak, mert szerződésre csinálják a munkát), azért az nem ugyanaz, hisz a gép előtt ülve csak az agyad zsibbad le meg a segged, míg ha ilyen munkát végzel tök kivagy és fejben is mert általában a fizikai fáradság ugye meglátszik a szellemin is)
    a fizetéssel kapcsolatban: sokaknak rossz a fizetése, ezt ugye tudjuk nem kell cifrázni, na de most ha megnézzük mi megy egy kínai gyárban vagy akár koreában akkor ez semmi ahhoz képest (sem fizetésre, sem munkakörülményekre, sem pedig jogra)
    nincs jövője?… ezt nem tudom megérteni, hogyha valaki tudja, hogy abból a dologból amit szeretne csinálni nem tud huzamosabb ideig megélni akkor miért csinálja (úgy értem, hogy most ezek olyan mennyi is? 7-8 évet SC-znek azt vége, még egy művész vagy sportoló azért tovább húzza és próbál profitálni azután is, hogy vége a karrierjének) (bár ha nagyon vicces fiú akarnék lenni akkor írhatnám, hogyha nincs jövője akkor menjen kulinak vagy katonának)

    igazából az a baj, hogy a dolog rendes kommentálása meghaladja a képességeimet (értem ezalatt, hogy mindkét oldalt megvizsgálom, objektív vagyok stb.), és a szókincsemet, főleg ebben a korai 🙂 órában 🙂

    na mindegy majd csak lehurrognak engem, de nem baj mert állom a sarat 🙂

    Reply

  • triazz

    |

    Ha hazajöttem a vizsgáról első dolgom lesz elolvasni, mert sajnos egyelőre nem vagyok pro, hogy megéljek az sc-ből…marad a tanulás :P! Bár most kettesem lett a lottón, gondolkodtam is, hogy abbahagyom a sulit és elutazok 😀 .

    Reply

  • MHz

    |

    Válasz googlekereso #4 üzenetére:
    Ő bocsi, szerintem kiragadva is ugyanaz marad: „…mármost azért 12-13 óra gép előtt, néha egy kicsi lazítás vagy 10 óra kemény fizikai munka a hét minden napján…” akkor a te véleményed szerint aki szellemi munkát végez az tulajdonképpen nem is dolgozik, csak lazít?

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz MHz #6 üzenetére:
    Én is pont ugyan ezt akartam kérdezni tőle.
    Ráadásul a programozók, a többszörösét keresik a fizikai munkát végzőkhöz képest…
    Most akkor egy szoftverfejlesztőtől is sajnáljuk hogy 4x annyit keres mint egy fizikai munkát végző egyén?
    Az pedig hogy egy fizikai munkás hamarabb elfárad, és sokkal keményebben meg kell dolgozni a fizetéséért, ami nem is olyan sok, az egy tény. De ő választotta ezt az utat, akkor meg miről beszélünk

    De ha már a pc játékoknál és az s-sportnál tartunk vegyük alapul a golfot. Hú de nagyon megerőltető játék, hú de kimagasló kondíció kell hozzá… Mégse fikázza senki, hogy mi a faszért tud ezzel valaki milliárdokat megkeresni … Ehhez képest az E-sport kereset 0

    Reply

  • MHz

    |

    Válasz sweeping #7 üzenetére:
    Egyébként én nem értek egyet azzal, hogy egy szoftverfejlesztőnek 4x annyit kell keresnie mint egy fizikai munkásnak. Sőt igazságtalannak tartom. A baj az hogy egyik „fél” (már ha van ilyen felosztás) sem látja, hogy azért egymásra vagyunk utalva, mert a szellemi termékekből nagyon sokan jáirnak jól. De ahogy a mondás is tartja ha nem szánt a paraszt nem szarik az úr. (vagy valami ilyesmi)
    Egyébként a golf azért kemény sport ám hidd el. Én is „lenéztem” mondhatni aztán egyszer elvittek, hogy próbáljam ki. 🙂
    ON:
    Hát a csalás akkor is csalás. Morális „kimagyarázások” lehetségesek persze. Ez kicsit olyan mint amikor az éhező lop kenyeret. Bizony kérem szépen az is ugyanolyan lopás. És nem legitimizálni kell, hogy aki éhes az szabadon lophat, hanem meg kell mutatni, hogy hogy ne legyen rákényszerülve. (Tudom persze giccses mondat és demagógia, de valahol benne van az igazság).
    A fenti botrányban pedig nem a kespa meg a cégek a hibásak és még csak nem is a játékosok. A legnagyobb felelősök a szülők! Ha nem álltak mögéjük akkor azért (10-12 évesen hiába profi játékosok, fingjuk nincs az életről és az érdekvédelemről), ha pedig mögéjük állnak akkor ne csak azt nézzék, hogy mennyit ér a fiacskája (vagy lányocskája) neve, hanem hogy hosszútávon mi az érdeke a kölyöknek. Mondjuk ez az összes sportra jellemző ha a szülő támogat az kb ugyanaz mintha nem támogatna, mert valójában nem a gyereket támogatja, hanem a gyerek karrierjét. És a szülőknek sem individuálisan kellene fellépniük, hanem összefogva. És a végére hagytam, de azért az is meg kellene jegyezni, hogy ha már ilyen komolyan veszik ezt a sportot az egész országban akkor bizony egy törvényi hátteret is biztosítani kellene hozzá, mert hiába nem „melózhat” éjszaka, ugyanúgy játszik, csak nincsenek meg a jogai mellé.
    Ezzel bizony a Blizz megfoghatja a kespát. Emberi körülményeket biztosít. Pénzdíjas versenyek stb. Nem fognak annyit gondolkozni az sc1es játékosok, ha azt látják, hogy ni itt is sokat kell játszani, jó is a cucc, de 3-4 ezer dollárt is nyerhetnek egy-egy versenyen. Bár ez szerintem elég kicsi összeg, amit mondtam. És akkor jönne el az az idő amikor kompromisszumra kényszerülne a kespa, ha továbbra is a piacon szeretne maradni, hiszen már nem lesz monopolhelyzetben.
    Bocsi, nem akartam WoT-ot generálni… 🙂

    Reply

  • Encrypt

    |

    Természetesen nem kell legitimalizálni a lopást ^^”
    Azt azért meg kell jegyezzem, hogy a cikk eredetileg nem nekünk készült, hanem a koreai nagyközönségnek. Egyes politikai vonatkozásai is ködösek picit az angol cikknek, legalábbis számomra.
    Amúgy érdekesség, hogy azok az emberek akik ilyen ülő munkát végeznek, hamarabb kapnak gerinc sérvet mint a kétkezi munkások..

    Igazából szerintem az eredeti cikk írója sem akarta teljesen fölmenteni ezeket a játékosokat, viszont azt a sztereotípiát, hogy a pro-gamer élete csupa móka-kacagás, sikerül eltörölnie.

    Örülök, hogy ilyen szép kerek kommentárok születtek, remélem azért nem tűnik teljesen egyoldalúnak a cikk, sajnos már én sem az eredetit fordítottam, és lehet ha értenék koreaiul, teljesen más lenne a hangvétel és részben a tartalom..

    Amúgy köszönöm, hogy postoltátok a dolgot, és még egyszer elnézést, a helyenként gyatra mondattanért (semmi álszerénység!), és külön köszönet a dicsérő szavakért!

    Reply

  • mastajoda

    |

    Esetleg ezt a videot be lehetne fűzni a cikkhez, a megfelelő helyre

    http://www.youtube.com/watch?v=f2tQjgEQKuM&feature=related

    #7 ..egy fizikai munkás hamarabb elfárad, és sokkal keményebben meg kell dolgozni a fizetéséért..

    de lehet, hogy ez a fizikai munkás szimplán megszokta ezt, és nem fárad el olyan hamar, mert megfelelő étrenden él (tény, hogy nem vegáknak való dolog), és keményebben meg kell dolgoznia? hm a munka az munka, aki végzett már 12-16 órában kőkemény szellemi munkát az hiszem, hogy áttudja érezni a „mosott szar” fogalmát.

    Jó a cikk! Végre egy icipicit lehullott a lepel a csilli-vili pro gamer életről. Valahogy sosem bírtam ezt a Kespa dolgot, ahogyan a Blizzard-hoz hozzáállt és ezek után, ahogyan az őket eltartó progamerekhez viszonyul, mélyen felfordul a gyomrom tőlük. Megjegyzem ismerem az érdemeiket, hogy nélkülük a Starcraft nem ugyanaz a játék lenne, mint ami most, nade kérem, ezt azért ekkora pofátlansággal nem kéne művelni!
    Kiváncsi lennék a Blizz annak idején, hogyan állt a Kespa elé, milyen arányúak voltak a követeléseik, amiért a Kespa teljes középső ujjat mutatott nekik. Valószínűleg sohasem tudjuk meg, pedíg annak fényében lehet meg is érteném az álláspontjukat. De, hogy azokkal is kibasszon, akik milliárdokat tolnak a markukba és ezek csak zsebpénzt adnak cserébe ez egyszerűen undorító. Elszomorító, hogy a Koreai politikai elit mindezt csendben tűri (azok a drága politikusok mindenhol).
    Remélhetőleg egyre több újságíró fog a továbbiakban ezen a témán lovagolni, és a progamereknek is kinyílik a bicska a zsebében, talán úgy, hogy a kiöregedett sc játékosok kezükbe veszik saját, valamint a feltörekvő ifjoncok sorsát, és a médián keresztül szurkálják meg a Kespa nagy és zsíros testét. Sok sikert kívánnék hozzá nekik!

    Lenne még gondolatom a cikkhez, de inkább ajánlanék a bétásoknak egy ügyes kis progit, ha már volt róla szó itt az sc2.hu-n akkor előrre is sorry.

    http://sc2.nibbits.com/assets/starcrack-allin1/

    Offline sc2 launcher, replay néző funkcióval (nekem nem mindíg működik), viszonylag jó, állítható fokozatú AI-val.
    Béta kulcs nem szükséges hozzá, így akik idáig nem tudtak szerezni, azok is kipróbálhatják.
    Most, hogy hisztizik a battlenet, és hamarosan le is kapcsolják jól jöhet gyakorlásnak, vagy csak szimplán élvezni a játék örömét, amíg kihozzák a végleges verziót. Ámen.

    Reply

  • AdamoA

    |

    Válasz MHz #8 üzenetére:
    Ja csak egy fizikai munkásnak mit kell azért tenni, hogy tudjon ládát cipelni? Semmit. (Jó kondiban kell lenni)
    Míg egy szoftverfejlesztőcégnél dolgozó embernek ahhoz, hogy oda bekerüljön rengeteg időt kell arra fordítani, mielőtt elmegy dolgozni, hogy tudja mégis mit kell csinálni. Ez a különbség a kettő között 🙂

    Továbbá azt se felejtsük el, hogy (ha már ez lett felhozva) a szoftverfejlesztőcégnél dolgozónak is sokszor kell dolgoznia hétvégén, vagy a munkaidőn kívül. Mert sokszor nem lenne kész időre. Úgyhogy ne kezdjük el ezt a kommunista dumát, hogy jaj szegény fizikai munkás, az értelmiségi meg rohadjon meg, mert milyen sokat keres 🙂

    Egyébként meg elmondanám, hogy az építő iparban is csak a munkások járnak rosszul, mert ott is a (jobb esetben) 8 általánost végzett főnökök akasztják a pénzt. (Aztán meg csodálkozunk, hogy milyen szarok a magyar utak.)
    És itt is erről van szó. El vannak nyomva. Nincsen semmi joguk. A nagy pénzt nem ők kapják. Stb…
    De erre rögtön elkezdtek dobálózni a számokkal, hogy mennyit keres a „játékkal”.
    Még jó, hogy azzal kezdődik a cikk, hogy:
    „Az egész dolog úgy néz ki, hogy felnőtt iparmágnások szedik meg magukat szerencsétlen és tehetetlen gyermekeken, ez az igazság!!”
    Itt az a lényeg, hogy nincs szabadnapja. Nem döntheti el, hogy mit csináljon.
    Hm… ma nem játszom->kirúgva. Elmegyek egy koncertre->kirúgva. Játszok már egyet az SC2-vel->kirúgva.

    A te haverod „szerződésre csinálják a munkát” ? Pont arról van szó, hogy velük még egy normális szerződés sincs aláíratva. Kirúgtunk megszívtad, és most hova rohansz? Semmit nem tudsz csinálni.
    Na többek között ezért is bizonytalan a jövője.

    És most megyek mert nem lesz kész a project időre és megint lehet gürizni hétvégén 🙂

    Reply

  • prybaby

    |

    A szellemi munkát azért fizetik meg, mert munkaba állást megelőzte +x év tanulás mint egyfajta befektetés. Egyébként folyamatos informatikus hiány van az EU-ban, nyitva van az ajtó bárki előtt 😉
    A cikkhez hozzászólva én nem sajnálok senkit, mert mindenkinek a saját döntése. Az egyik férfimagazin mostani számában irtak a szumóról, ahol a fiatalok pont ugyanígy beköltöztek és megszabták, hogy mit csinálhatnak és mit nem. Ebből nekem az jön le, hogy ott ez a normális, hogy ha valamit komolyan csinálnak akkor azt nagyon. Talán emiatt lesznek ezekben a sportokban mindig is jobbak mint az amerikaiak vagy az európaikak.

    Reply

  • MHz

    |

    ON:
    De mint írtam ez minden sportra igaz. Ahol már a pénz is belép a képbe, na meg a szponzorok ott ez megy. Én sosem ringattam magam abba hogy nekik fenékig tejfel az élet, mert nyilván nem. Gondoljatok csak bele egy olimpikon életébe. Azért a dicsőséges (jó esetben) 2 percért hány évet dolgoznak át keményen, hétvégéket és magánéletet feladva. Persze ők azért kapnak relatíve rendesen. Ha jól tudom még az állam is alapból ad nekik valami járadékot és persze ott vannak még a szponzori meg a reklám pénzek.
    Igen persze ők választották, de ne felejtsük el, hogy amit csinálnak nem csak nekik jó, hanem azoknak az egyszerű embereknek is aki a napi fizikai vagy szellemi munka után megnézik, hogy mit csináltak és az ő show-jukra kapcsolódnak ki (ez még mindig bármilyen sportra igaz). És becsülendő, hogy mennyi mindent feláldoznak érte.
    OFF:
    fizikai vs szellemi. Igen ám, de szerinted azt az x év tanulást ki finanszírozta?? Informatikus vagyok, pontosabban szoftverfejlesztő, de nem érzem azt hogy a munkám annyival többet érne azoknak az embereknek a munkájánál akik fizikai munkát végeznek. Egész egyszerűen azt a tényt nem szeretem, hogy szemben állnak egymással ezek az emberek és nem látják a szimbiózist a dologban, mert ha nem lenne aki búzát termeszt -> aki ebből lisztet csinál -> kenyeret süt -> kiszállítja a boltba -> árulná az embereknek, akkor nem ennénk kenyeret. Ha nem lenne aki kibányászná a fémet, feldolgoznás stb. Akkor bizony hiába tanul valaki egyetemen, hogy milyen jó dolog akár az informatika, mert nem lenne számítógép ha azt a fizikai munkások tömege nem készítené el neki. Ugyanez a másik oldalról, ha nem lenne ember aki megtervezné, megálmodná ezeket a dolgokat, akkor nem is lenne szükség rengeteg fizikai munkásra. Remélem sikerült megvilágítanom az én perspektívámat.
    Hétvégén meg mindig van munka 😀
    OFF2:
    Encryptnek köszönjük szépen a belefektetett munkát, amivel az érdeklődőknek megspórolt rengeteg kényelmetlenséget az angol szöveg megértésében. Egyébként (bár nem láttam az „eredeti” angol szöveget) szerintem nagyon jó fordítás.

    Reply

  • laox

    |

    @11 AdamoA, ha buta vagy, legalább ne vállald fel ennyire nyilvánvalóan. Látom, hogy az építőiparról, meg úgy általában az élethez fogalmad sincs, vagy még nem mozogtál olyan körökben, ahol valami pénzmozgás is volt.

    De legalább a téma jó, hasonlóság van a cikk és a magyar autópálya között:

    Az autópálya-építés külön történet, pont, hogy a hozzáértő kisvállalkozók, akik igényesen és töredékpénzért megcsinálnák a munkát, azok vannak mindig átverve, mert nem kapják meg a pénzt, nem úgy kapják meg, stb.

    Pl. az MSZP kormány idején el volt osztva, hogy nagyjából 60% az MSZP-é, 30% a Fideszé és 10% az SZDSZ-é a különböző közbeszerzésekből vagy nagy munkákból. Tehát az adott munkára kiutalt pénz nagy részét az a párt rakhatja el, amelyik megkapta. Valójában ők puszipajtások, csak a sok hülye ember nem képes felfogni, vagy elhinni.

    Csak egy dolog… 200-300 milliárdba kerül egy kilométer autópálya itthon. Ismerősünk egy fejes, és fater egyszer azt mondta neki, hogy ő megépíti 70 milliárdból kilométerét jóval jobb minőségben, de abból így is 20 milliárd megmarad neki, utalva ezzel a mérhetetlen mennyiségű sikkasztásra. Nyilván nem kapta meg a melót… 🙂

    Aztán a sok hülye embernek, aki keres havonta 100-200 ezret, odadobják a csonkokat, hogy hú, a bkv-nál 100 millió végkielégítést kapott az a nő… Tudjátok mennyit kapott? LÓFASZT. Kapott max. 10-et, a többit meg azok, akik rábeszélték, hogy csinálják már ezt meg, mert jó üzlet.

    Ugyanez a helyzet a progamerekkel is ott távol. Sosem az jár jól, aki legalul van. Lényegében semmit sem érnek, és ha nem lennétek naivak, be is látnátok. Kit érdekel egy 13-16 éves kisgyerek? Előtte van még a jövő, ha majd benő a feje lágya, elmegy egyetemre vagy szakmát tanulni. Addig meg hozza a pénzt a médiaóriásoknak.

    Azt sem értem, hogy ezen miért kell meglepődni. A világ legjobb üzlete, csak ne legyél alul.

    Reply

  • Lageron

    |

    ON:
    Encrypt köszi ennek a cikknek a fordítását, nagyon érdekes volt.
    OFF:
    MHz szerintem jól látja a dolgokat, és szívesen felvennélek a sc2-be barátokhoz, örülök ha értelmes emberekkel játszhatok. Az én ID-m: Lageron.hun
    Mastajoda: Vegetárius vagyok és suli mellett fizikai munkát dolgozok és nincs semmi gond:P

    Reply

  • spedirt

    |

    Szegény Idra átruccant koreába hogy progamer legyen, mehet majd a ragequit ott is 🙂

    Jó volt a cikk, köszönjük a fordítást. Az érem másik oldala.

    Itt is érvényes szerintem hogy addig tudsz igazán élvezni valamit, amíg nem pénzért csinálod.
    Az SC nekem fun, nem szeretnék szenvedni vele a megélhetésért.

    Reply

  • Aston

    |

    #14: Szia laox, örülök a véleményednek, nyilván van benne sok-sok igazság, de
    – Az értelmetlen sértegetést légyszíves fejezd be, itt próbálunk dzsentlömenként viselkedni, még akkor is amikor valaki butaságot mond esetleg
    – A politikai vonalat próbáljuk meg inkább a fórumon erőltetni, nem szeretném ha a téma átmenne a esztelen politikai vitába

    Reply

  • laox

    |

    @17 Azt a 8 általánosos sértést magamra vettem, mert az ilyen beszűkült emberek nem látnak semmit, csak mondják a véleményüket, amiről persze tükröződik az értelmi szintjük.

    A politikai vonalat pusztán érdekességnek és a teljesebb hasonlat végett hoztam fel, nem kötődöm semmilyen párthoz, ne is ez legyen a téma 🙂

    Reply

  • mastajoda

    |

    Válasz Lageron #15 üzenetére: 🙂

    10-16 órában próbáltad már? 🙂 mind1 nyilván emberre válogatja. Apósomból indultam ki, aki 40éve beton csuszizik, 50-60 méter magasban napi több mint 10 órában 65 évesen, éjjel hétvégén is. Ha húst nem enne valószínűleg nem bírna, tudod ő amolyan húst hússal típus:) Több mint valószínű, hogy vega étrendben is vannak jó energia pótló típusok, de egyik sem képes überelni a hús tápanyag értékét. próbáltam rövid lenni, de nem ment. 🙂 Le is zárom, majd vmi gasztro fórumon folytatjuk. 😉

    Reply

  • dN

    |

    #14 laox, ha buta vagy, legalább ne vállald fel ennyire nyilvánvalóan. Látom, hogy az építőiparról, meg úgy általában az élethez fogalmad sincs, vagy még nem mozogtál olyan körökben, ahol valami pénzmozgás is volt.

    Látod, bárki tud felsőbbrendű módon személyeskedni, úgy, hogy a kijelentései mindenféle objektív alapot nélkülöznek.
    MHz véleményét osztom, a progamerek egyetlen reménye (najó ez most drámaian hangzik) az, hogy versenyhelyzet alakul ki a kespa és a blizzard (vagy igazából bármilyen másik szervezet) között.

    Reply

  • Promie Motz

    |

    #4 Én végeztem már rendes, irodai munkát, és az csak 8 óra, heti 40, és azért ne megy hajmeresztő tempó, és az is rohadt fárasztó. Szóval aki 70+ órát dolgozik gép lőtt, és igen, ekkora mélységben már a starcraft is munka, az elképzelhetetlenül fárasztó. Én legalább eddig azt hittem, hogy megfizetik majd őket.

    Reply

  • MHz

    |

    Én általánosságban még annyit tennék hozzá, hogy nyilván vélemény és szólásszabadság van. Nekem is mindenről megvan a véleményem (nyilván mindenkinek, max azt mondja, hogy nincs, vagy pedig nem ért abszolút a témához és akkor nyilván azért nincs), de lényeg amit le kell – és nagyrészt ha más nem íratlan szabályokban le is van – szabályozni, hogy hogyan tálalod azt.
    Ha valaki személyeskedik vagdalkozik ész nélkül akkor az trollkodás, provokáció semmi több és nyilván ekkora súllyal is fogják figyelembe venni bármihez is szól.
    A politikának annyi köze van a dologhoz – persze nem a magyar politikának és bárminemű párhuzam a koreai és a magyar politika között értelmetlen – , hogy az ottani politikusoknak fel kellene ismerni a „speciális” helyzetet és annak megfelelően szabályozni, hogy ne tegyenek tönkre egy jó üzleti ágazatot – mert ismerjük el a starcraft ott a cégek szempontjából az – ,de a benne résztvevők érdekeit védjük meg rendesen. Bár nyilván ez valahol egy kicsit ellentmondásos, de nem is én akarom megoldani a dolgot. Nem vagyok egy nagy polihisztor 🙂
    Válasz Lageron #15 üzenetére:
    Már nincs kettős azonosító szóval az enyém egész egyszerűen az hogy „Peti” 😀

    Egyébként nyilván megvannak a különbségek a fizikai munkák között is. Nem akarok nagy hülyeséget mondani, de kalóriában is többszörös a különbség a megfelelő mennyiségek között. Azt hiszem valami 2k-10k attól függően hogy mit csinálsz és nyilván ezért van az hogy egy olyan embernek akinek 10knál van az ajánlott annak nem ajánlatos kihagyni a húst. A növényevő állatok sem véletlenül idejük nagy részét töltik evéssel, míg a húsevők legfeljebb 1-2 naponta vadásznak. Sokkal alacsonyabb a tápértékük. ( természetesen nem vonok semmiféle párhuzamot az állatok és a vegetáriánusok között, mielőtt valaki fentáziája meglódulna Magam részéről húskedvelő vagyok, de tiszteletben tartom azokat akik lemondanak erről, még akkor is ha nem feltétlenül értem meg. Ez a döntés szabadsága 🙂

    Itt a végén viszont újfent megemlítem, mert látom, hogy erről nem nagyon megy a vita, a szülők felelőségét. Erről ne feledkezzünk meg. Mert nyilvánvalóan nem termesztik ezeket a gamer zseniket, hanem van két szülője (így leírva furcsa, hisz egyetlen ember szülte meg :D), akik felelőséggel tartoznak poronytyuk iránt.

    Reply

  • Potilaszlo

    |

    Ez az interview olyan mintha szegény srác nem maga választotta volna ezt. Ha ilyen nehéz a sorsa akkor még ilyen fiatalon siman elkezdhet tanulni. Azt azért remélem senki nem gondolja hogy ezek a sracok 10 évesen következetesen kitalálják hogy ők elkezdenek játszani hogy majd ebből éljenek. Szerintem elég erős faktor a ,,hú csak videojatekolnom kell és tanulni meg dolgozni se”. Aztan persze elhiszem hogy később van akinek ez befut, de akinek nem az ne sírjon már. Pláne ilyen fiatalon.

    Baromság az életedet elbszni egy videojatekkal.

    Reply

  • Zedas

    |

    „Egyébként én nem értek egyet azzal, hogy egy szoftverfejlesztőnek 4x annyit kell keresnie mint egy fizikai munkásnak. Sőt igazságtalannak tartom. ”

    Az ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokon baromira el szoktam azért csodálkozni. Ti hol éltek? Mit láttatok eddig a világból?

    Egy ember nem azért keres annyit mert fel van cimkézve, hogy ő szoftverfejlesztő, és neki 4x annyit kell kapni mint az esztergályosnak meg 10x annyit mint a takarítónak. Azért keres 10x annyit, mert 10x kevesebb van azokból akik el tudják végezni a munkáját, mint azokból akik 24/7 órában takarítanak. Ha nem tetszik valakinek a dolog, menjen el szoftverfejlesztőnek, akkor lesz 10x annyi szofverfejlesztő, és majd keresnek minimálbért, és vagyonokat fognak keresni a takarítók.

    Az eszem megáll, komolyan.

    Reply

  • mastajoda

    |

    Válasz

    #22 üzenetére: miden nap vadásznak legfeljebb 1-2-3 naponta esznek ;P

    #23 sosem késő elkezdeni tanulni! csak támogató legyen hozzá.. szülő, munkaügyi központ vagy a jóisten 🙂

    #24 Zedas ott a pont!

    Reply

  • AdamoA

    |

    Válasz laox #18 üzenetére:
    „Azt a 8 általánosos sértést magamra vettem…”
    Az a te bajod. Egyébként, nem tudom te hol laksz de sajnos itt Debrecenben ez a helyzet.
    Van egy ember aki elvállalja a munkát (aki kétszer bukott matekból, érettségin alig tudták átrugdalni. Sajnos ismerünk ilyet), majd kiadja 6 kisvállalkozónak azt, de mire szerencsétlenekhez eljut a pénz, már a fele sincs meg, ők meg nem tudnak szarból várat építeni. Az egészet munkafolyamatot a káosz uralja, ezért tart hatszor annyi ideig, mint kéne, mivel fent egyszerűen nem értenek hozzá. És ilyenekből lesz az a csodálatos végeredmény, hogy a korlát az úttól 15 méterre van az árok túloldalán, vagy hogy a munka befejezte után még hatszor fel kell vágni az utat, mert ez kimaradt, az kimaradt, azt nem úgy kellett volna stb. És mire kész lesz a vadonatúj útszakasz tele van foltokkal és a következő télen már szépen szét is fagy és lehet megint csinálni.

    Továbbá azt írtam, hogy ott is a munkások járnak rosszul mert a fejesek elrakják a pénzt.
    Erre te leírod, hogy nem, mert buta vagy… ott a kisemberek járnak rosszul mert a fejes elrakják a pénzt.
    Aham, jó. Tudod mit? Legyen igazad 🙂

    Továbbá olyan szarul még nem állunk, hogy 200-300 milliárdba kerüljön egy kilométer autópálya. Vagy annak valami nagyon spécinek kell lenni, tele hidakkal és alagutakkal. De kizárt dolog, hogy az átlag kilométer annyi legyen.

    Arról nem is beszélve, hogy attól még, hogy teletűzdeled a hozzászólásod
    „…, ha buta vagy…”,
    „…mert az ilyen beszűkült emberek nem látnak semmit…”,
    „…amiről persze tükröződik az értelmi szintjük…”
    és hasonló értelmes megjegyzésekkel, még nem lesz igazad. Persze ez is egyfajta érvelés., csak semmi nincs a háttérben. Dobálózol a sértegetésekkel, meg a számokkal, CAPS LOCK-os lófaszokkal. Te buta vagy mert semmi rálátásod bezzeg én… beszólásokkal.
    A 18 sorban egyetlen egy darab normális érvet nem tudtál megfogalmazni.

    Egyébként örülök neked, hogy te olyan körökben mozgol, ahol nagy pénzmozgás van, továbbá tökéletes rálátásod van a politikára is, így mindent tudsz, és felvilágosítasz minket „általában az élethez (ami egyébként -ről na mindegy) fogalmad sincs” átlagokat akik keresnek 100-200-at és csak a csonton tudnak rágódni.

    Reply

  • 84Noname

    |

    12: Informatikushiány? Nem tudom mennyire fedi a magyar valóság az eu-sat. De közgazdászból és informatikusból hihetetlen túlképzés van. Kb 6 éve ezt a tendenciát harsogja a sajtó meg az állásbörzék. Villamosmérnökre és gépészmérnökre van kereslet, meg a jó szakmunkásra, utóbbinál sok hiányszakma alakult ki. Aztán lehet én vagyok félretájékoztatva…

    A cikkhez… azért tényleg kemény, hogy nem kötnek velük munkaszerződést. De így, hogy 13 évesen már vadásszák őket nem is csoda. Nem tudom ott hogy szól a munka törvénykönyve… Nálunk ugye 16 év alatt csak gyám hozzájárulásával nyári szünetben végezhető munka. Szóval nálunk miután a 16-ot betöltötted már köthetnél munkaszerződést, gondolom ott is, csak hát nekik nyilván az az érdekük, hogy ne legyen szerződés. De ez egy olyan dolog, hogy ha apámhoz kimennek ellenőrzést tartani, és az egyik munkását nem tudja igazolni, hogy be van jelentve apehnél, akkor mi 2 millió forintig büntethetőek vagyunk. Ha fogná valami törvényi szabályozás a kespa tökét is, akkor ők se játszanának a gamerekkel így.

    Reply

  • Link

    |

    Én sem tudom mennyi idősek az emberek akik itt írnak, de azt nem egészen értem, hogy miért baj, hogy egy szoftverfejlesztő 5-10x annyit keres mint egy fizikai munkás. Én egy 3. éves mérnök informatikus hallgató vagyok és marha nagy szopás a suli, nem tudja bárki elvégezni (v nem akarja stb). Fizikai munkás meg bárki lehet, nem kell sok ész hozzá, csak valamennyi erőnlét, de az mindenkinek megvan valamilyen szinten, nem kell élsportolónak lenni, hogy zsákokat cipelj. És igen is, akik elvégzik az egyetemet/fősulit stb. azok kapjanak is sok pénzt ;-D pont

    Reply

  • MHz

    |

    Válasz Zedas #24 üzenetére:
    Tudod nem mindenkinek van meg az a kis plussz, hogy elvégezzen egy felsőfukú iskolát, nem beszélve arról hogy néha sajnos hiába tehetséges valaki nincs meg az anyagi háttér és a mai világban csupán a tehetséggel kitörölheted. Nagyon ritka az amikor a tehetség is elég.
    A másik amit fentebb is írt 84Noname, hogy a szoftverfejlesztő nem hiányszakma. Ma már a bokorban is programozó terem (persze rengeteg tehetségtelen is van, de az miden szakmában megvan. ahogy régen mondták ők a kontárok 🙂 ). De pl az informatikában a nettó 6-7k nem olyan kiugró mint pl az asztalosszakmában (na jó ahhoz speciel sokkal nagyobb tehetség kell, hogy ne tucatholmit csinálj).
    Azt meg ne hidjétek hogy nulla tudás kell a fizikai melóhoz. Nyilván van amihez nem kell semmi, de ilyen a szellemi ágazatban is van. Tegye fel a kezét aki még nem látott naplopó ügyintézőt, vagy ásón támaszkodó árokásót.
    Ennyi erővel aki hülye halljon meg? Ugyanmár. A Te hozzászólásod is van annyira demagóg mint az enyém.
    Szívesen elbeszélgetek ilyen témákról is de azt hiszem, hogy nagyon off irányba halad a dolog és a végén még Aston kipenderít innen mindet, szóval ha van kedvetek a fórumon egész nyugodtan cserélgethetjük az eszméket 😀 Szóval ha ezek után esetleg nem írnék vissza az csak azért van mert nem akarom teleírni oda nem illő dolgokkal ezt a posztot.
    Edit: Most nézem hogy közben Link írt. Bocsánat, de erre semmiképpen nem vagyok hajlandó reagálni, mert … nem akarok személyeskedni és sértegetni 😉 😀

    Reply

  • mastajoda

    |

    Válasz Link #28 üzenetére:

    Asszem a szakmunka nem csak a zsákok cipelésében nyilvánul meg, a te iskoláddal ezt be kellene tudni látni, és nem egyszer találkoztam olyan esettel, hogy a szakmunkás javította ki a mérnök urak hibáit, mert a gyakorlati oldallal ők rendelkeznek, nem azok akik az elméletben és papíron jók pont ^^ Kéretik a szakmunkát nem összekeverni a segédmunkával 😛 Ez utóbbi nem hinném, hogy képes zéró intelligenciával egy fütésrendszert megtervezni és kivitelezni hibátlanul, ilyet ugyanis a szakmunkás is elvégez mindenféle mérnöki segédlet nélkül. 🙂 Tisztelet a kivételnek akik azért kerültek segéd munkaviszonyba, mert jelenleg nem adatott jobb de élni kéne vmiből.

    Reply

  • MHz

    |

    Huh. Ezt még be kell linkelnem. Remélem nem minősül spamnek. Ez a válaszom mindenkinek aki nem ért velem egyet 😀 http://www.youtube.com/watch?v=0MRmxfLuNto&NR=1
    Na jó csak a szélsőségeseknek… Have fun. Mhz out.
    May God Have Mercy On Your Soul.

    Reply

  • prybaby

    |

    bocsi hogy OFF:
    27: itt egy régi cikk a hiányról: http://www.origo.hu/allas/tipp/20090420-tobb-ezer-allas-betoltetlen-valsagban-is.html , ugyan 1 éves már, de az érdekessége, hogy válság közepén is hiány volt ami azért jelent valamit. Lusta vagyok előkeresni, de valahol irták, hogy Németországban évek óta infos hiány van, mert évről évre több ember kell mint ami az egyetemekről kikerül.
    24: kicsit pontosítok ha nem bánod 🙂 Szerintem lassan több infos van mint takarító. Viszont az a infos munkája sokszorosát éri a takarítónak, mert például ha egy programmal egy cég 10% költégcsökkenést tud elérni akkor azt nyilván jól megfizeti mert még ugyis bőven megéri neki.
    Lényeg, hogy a szellemi munka bizonyos környezetben skálázodhat (föl/le egyaránt) míg a fizikai munka kvázi fix értéket képvisel.

    Reply

  • googlekereso

    |

    Hát most értem a géphez úgyhogy gondoltam írogatok még egy kicsit 🙂
    Én nem mondom azt, hogy aki pl. szoftverfejlesztő ne keressen többet mint aki csak kulizik, hisz én is tudom milyen tanulni egy szakmát (igazi „kemény” munkát csak egyszer végeztem életemben és akkor el is döntöttem, hogy soha többet ilyet nem, pedig csak egy nap volt a répaföldön kapálni, de rohadtul kész voltam, 14 voltam akkor vagyis, mint a koreaiaknál a kezdő gamerek)
    az építőipart meg elnézést, de nem szabad lebecsülni, mert az oké, hogy nem kell egy Einstein oda, de akkor is meg kell tanulni a dolgokat (gondolok itt vezetékezésre, víz, gáz, elektromos rendszerek, stb.)
    nekem a leginkább furcsa az, amit most már többen le is írtak, hogy ez a saját választásuk, senki sem kényszeríti rá őket
    tanulni tényleg soha nem késő, aki meg a játék mellett nem tud tanulni akkor, hagyja abba, nem ér meg annyit, legalábbis sztem (tudom, tudom, hogy akkor nem lennének sportolók, művészek, de oda sokkal több kell, mint ide ide,kell egy testi adottság vagy tehetség, mert valljuk be ez azért ha nagyon leegyszerűsítjük nem több mint annyi, hogy ki tud gyorsabban és pontosabban klikkelni ami nem nagy cucc, mert bárki begyakorolhatja, nem kell ehhez koreainak lenni)
    „off”
    azokat a vegákat akik csak azért nem esznek húst, mert „húst enni gyilkosság”, azokat egész egyszerűen hülyének tartom, mert nem azért adta a jó Isten, Darwin bácsi vagy mit tudom én még ki azokat a fogakat, hogy csak díszek legyenek mosolygáskor 🙂
    ja és én is amolyan húst hússal típus vagyok csak nem mindig adnak nekem 🙂
    „off vége”

    Reply

  • Stormblast

    |

    Halljátok ebből a témából fasza filmet lehetne csinálni. Egy pro-gamer felemelkedése és bukása, stb stb . Simán jó lenne 🙂

    Reply

  • mastajoda

    |

    Válasz Stormblast #34 üzenetére:

    főszerepben Tom Cruise ^^

    Reply

  • IonGun

    |

    Fentebb írta valaki és sztem tök igaza van: a csúcs versenyeket nem olyanok adták el, akik nem kapnak egy lukas garast sem, hanem a megfizetett profi játékosok!

    Egyébként meg egy kicsit sem sajnálom őket, hiába sírnak! Senki sem tartott pisztolyt a tarkójukhoz, hogy márpedig fiam te progamer leszel és nem mehetsz iskolába, hogy tanulj! Erre most mindenki érezzen együtt velük…
    Ezért nem árt néha hallgatni a szülőkre!

    Reply

  • Rokalesocipo

    |

    Válasz googlekereso #4 üzenetére:
    Maximálisan egyet értek! Amíg világ a világ, addig abból, hogy valaki egész nap játszik a számítógépen, nem lehet lesz megélni, pont. Ez így van rendjén! Ezt a legnagyobb jóindulattal sem lehet munkának nevezni! A számítógépes játék sohasem lesz sport, még ha annak is nevezik. Én is nagyon szeretnék havi 39-40 ezret keresni (mert forintba kb annyi) úgy hogy anyuciéknál lakom és egész nap a kedvenc játékommal kell játszanom. Ez így van jól! Ha keresni akar fejezze be a sulit és álljon munkába! A világ kifordulna a sarkaiból, ha pusztán játékkal lehetne pénzt keresni. Ezt csak az nevezi munkának, aki szeretné, hogy az legyen, de nem lesz az! A számítógépes játék az számítógépes játék, pont. Mint ahogy az én édesapám se abból él, hogy országos szinten versenyszerűen ultizik!

    Reply

  • Rokalesocipo

    |

    Válasz MHz #6 üzenetére:
    A Starcraftozás az miért is szellemi munka? Mégha versenyszerűen csinálják is? Akkor bárki aki játszik a gépen az szellemi munkát végez? Legyünk már tisztában a dolgok jelentésével! A szoftverfejlesztő az igen, az szellemi munka! De a versenyszerű StarCraftozás az nem! Mi az hogy munkaszerződést keljen velük kötni? A versenyszerűen ultizókkal sem köt munkaszerződést az adott ultiszövetség, nemhogy még fizut is adjon érte? Egy oklevél, jobb helyezésért serleg oszt kész.

    Reply

  • MHz

    |

    Csak pár szót írok. Sakk, foci, kosár… Ez mind mind játék. Nekünk hétköznapi embereknek. De van aki ebből él és nem hobbi szinten űzi. Akkor már szakma (számára persze). Ennyi. Nem csak a maga örömére játszik, hanem mert sok ezren nézik és amiért sok ezren nézik a reklámspotokat jó pénzért el lehet adni, amiből vissza kellene juttatni a játékosoknak is hiszen miattuk nagy a nézetség és kezdődik előlről a körforgás. Az hogy mi munka, mi nem nehogy már mi döntsük el. Ha hoz pénzt a konyhára, akkor hivatás. Az hogy Te nem tartod annak és még esetleg sokan mások attól még nem az fog definiálni egy foglamat.

    Reply

  • Sabika

    |

    Válasz prybaby #32 üzenetére:
    Sziasztok!
    Először is a fizetés nem úgy meg hogy ha amiből 10x kevesebb van az 10x többet kap mint az xy!
    Másodszor én informatikus vagyok én mire letettem a szakmát addigra már nem keresték!
    Harmadszor a munkáltatók ugy csinálják hogy mivel munkanélküliség van ezért egy ember végzi több ember munkáját ua. pénzért és ha nem tetszik neki akkor 100 ember van a helyére!!
    Én tudom mert 2 éve dolgozom szellemi állományban és a válság óta ez megy!

    Reply

  • dN

    |

    #37
    Más viszont megél abból, hogy versenyszerűen pókerezik. Van aki a neten, gép előtt. Tehát pusztán játékkal, egész nap a gép előtt ülve lehet pénzt keresni. Vagy mert szeret úszni, vagy focizni, kosárlabdázni, teniszezni, stb. Ezek is mind játékként kezdték, és az emberek azért játszották mert szerették ezt játszani. Tragédia, igaz?
    A Starcraftot versenyszerűen űzik, napi sok órában gyakorolnak, emberek millió rajonganak egy-egy profi játékosért, hatalmas pénzeket mozgat meg, tv-ben közvetítik, profi kommentátorokkal, rendezvények, bajnokságok vannak. Szerintem ez pont úgy hangzik ez mint egy sport.
    És ahogy Federer, vagy Ronaldo számára is a tenisz és a foci már munka, úgy kedves Progamer A számára is a starcraft már nem kikapcsolódás, hanem munka.

    Reply

  • ImiHUN

    |

    Lenne pár kérdésem, megállapításom:

    Miért 20 év a felső korhatár?

    Starleague gondolom az egyik csapat lehet. A team 11 óra 30 percet, B 13 órát 30 percet gyakorol. Basszus nekem pár óra alatt kifolyna a szeme ,de nyáron egyszer megpróbálom meg csinálni amit ők mindennap.

    Ha a replay-ek a játékosok kezében lennének az valószínűleg egész szép summát tudna nekik utólag is adni ,de ez ugye megint a jogok amik meg nincsenek (az utólagos munkanélküliség miatt írom).

    KeSPA vs. BLIZZARD remélem az lesz ,hogy a játékosok tovább állnak aminek hála ha a KeSPA vissza akarja édesgetni őket akkor valódi munkavállalói jogokat kell adni nekik (vagyis ezt fogják követelni bár még ezer módon folytatódhat a „mese”).

    Egyébként a valódi sportokban (nincs semmi bajom a e-sporttal) is rengeteg a névtelen akikről soha nem fogunk tudni akik csak próbálkoznak és itt is csak a legjobbakat akik szintén rengeteget gyakorolnak és edzenek ismerjük. Több lábon kell állni nincs mese mert hamarosan tényleg munka nélküli pro gamerek fognak állni Koreában mivel nem értenek semmihez.

    Na aztán lehet ,hogy hüJJeséget írok és rosszul látom:)

    Reply

  • googlekereso

    |

    Válasz Rokalesocipo #37 üzenetére:
    Köszönöm 🙂 🙂 🙂 Végre aki teljesen egyetért velem! Ilyen még soha nem volt, hüpp hüpp, annyira jól esik. 🙂 (de most tényleg, köszi :))

    Válasz dN #41 üzenetére:
    Hát ez a versenyszerű póker nekem is szúrja szemem egy kicsit, mert csak ott ül azt vagy nagyon nyeri a lóvét vagy nem, abban is igazad van, hogy valakinek a szórakozás az már munka, de a sporthoz pl.: focihoz „igazi” tehetség kell, míg mint már fentebb írtam csak klikkelés, annak sebessége, precizitása, stb. jó persze kell hozzá érzék, de ugyan ez az érzék másra is jó nem csak erre, vagyis ehhez nem kell specifikus tehetség (megint foci: labdakezelés, játékinteligencia, labdaérzék, stb.)

    Válasz ImiHUN #42 üzenetére:
    Nem tudom a helyes választ, de ez egy lehetséges magyarázat: Mivel Koreában sorkatonaság van, vagyis mindenképp behívnak és a játékosok ennek elkerülése végett egyetemre mennek, de ugye a játék/munka miatt nem tudnak eleget tanulni, akkor kb. ekkora vágják ki őket az egyetemről és akkor jön a szép kis katonaság és besorozza
    Szerintem ez egy életképes teória, nem?

    Azt meg én sem értem, mért nem harcolnak a jogaikért? oké, oké ázsiaik, vagyis „bírják” az ilyen jellegű dolgokat (pl.: nem véletlen Kínába mennek a gyárak, mert senki nem panaszkodik, vagy legalábbis nem hangosan), mert ha nincs igazi szerződés akkor ezek a szervezetek nem tudják megbüntetni (szankcionálni) a játékosokat, főleg ha azok együttesen lépnek föl (sztrájk)

    Reply

  • Animebj

    |

    A világon mindenütt (így Magyarországon is) van rabszolgamunka, de a távol-keleti országokban, ahol a gyermekprostitúció is nagyban folyik, az e-sport elkorcsosulása nem lehetett kivétel. Az ottani kis tigrisek (gazdasági éllovas országok) döntő többségében elfogadott dolog a munkaerő mérhetetlen kizsákmányolása, így több ok mellett nyilvánvalóan ez a tény is szerepet játszott abban, hogy miért tudták a brit gyarmati sorsban tengődő Hongkong viharos felemelkedését követni a szomszédos szigeti-félszigeti államok is.

    De legalább mindenki láthatja, hogy a játék és a sport a virtuális viszonylatban sem tud elrugaszkodni a kegyetlen valóságtól.

    Reply

  • dN

    |

    #43
    Mitől igazibb az egyik tehetség a másiknál? Mondjuk nem is értem, azt mondod a „sporthoz pl.: focihoz “igazi” tehetség kell” akkor most attól lesz „sport” a sport, hogy tehetség kell hozzá?

    Reply

  • Nevermoar

    |

    Erről az egész „hiány van az informatikusokból”, „de nincs is” témáról annyit, hogy minőségi (!) informatikusból van hiány. Ha valóban tehetséges, kreatív, a saját szegmensét mélyen ismerő az az informatikus, akkor mindig fog tudni válogatni a munkahelyek közül.

    Azt hiszem ezzel mindenki egyet tud érteni.

    Reply

  • mastajoda

    |

    #36 Nem feltétlen arról szól a cikk, hogy sajnálni kellene őket, mint inkább, hogy a Kespa önkényesen viselkedik velük határok nélkül.

    #37-#38 Kezdjük az elején! Mi a munka? Energia befektetés.
    Az energiaátalakítások egyik célja, hogy közben munkavégzés történjen. A munkavégzés alapja két rendszer kölcsönhatása, ahol az egyik rendszer energiája csökken, míg a másiké nő. A bekövetkező energiaváltozás nagysága, vagyis a munkavégzés mértéke a munka. (copy paste)
    Akárcsak a sportoló befekteti az energiát az edzésekbe, majd a versenyeken kamatoztatja a befektetett energiát. Az e-sportoló ugyanezt teszi, csak fejben, minimális fizikai, de annál több szellemi igénybevétel által (hiszed-nem hiszed ez fárasztó, csak próbálj meg 13 órát teljes koncentráció mellett starcraftozni és mond azt hogy friss vagy és üde? hazudsz!) A világ legtöbb pontján a befektetett idő és energia közös kombója pénzt termel egy üzletágnak, munkabérrel díjjazzák, ahol nem, azt úgy nevezik rabszolgatartás. Az a szörnyű, hogy mindezt gyerekekkel teszik, akik (hiszed-nemhiszed) képtelenek objektív véleményt alkotni jövöjükkel kapcsolatban. Szomorú tény, hogy a szülő aki erre hivatott ezt nem képes átlátni és próbája megértetni porontyával a dolog veszélyeit, esetleg képtelen kordában tartani a korlátait feszegető, lázadó tinit.
    Ez az üzletág, nevezzük akár Kespának, akár pénzéhes „felnőtt iparmágnás”-nak, kihasználja a gyermeki hiszékenységet, csillogásba csomagolt álmokat ébreszt bennük, használja őket amíg pénzt termelnek majd kidobja őket mint a megunt húsvéti nyuszit, amikor haszontalanná, pótolhatóvá válnak. Kiváncsi lennék hányan választanának sportolói hivatást ilyen feltételek tudatában!? Sajnos Ők valjuk be kicsik még átgondolni ezt (tisztelet a kivételnek, ugye nem minden kisrác akar Gosu lenni Koreában), de talán majd most, hogy borult a bili, lesz egy két ember, szülő aki felemeli hangját a pofátlanság ellen.
    Munkaszerződés? Ahol ilyen összegekről beszélünk mint amelyeket a Kespa zsíros valaga felszippant, ott igenis szükség van szerződésre, mint minden normális országban a visszaélések elkerülése végett. Ha más nem legalább a szülők, vagy a törvényes gyámok tisztább képet kaphatnának róla, hogy mi vár a kis sztárcsemetére. Röviden ennyi erről a véleményem 😉

    #43 Nekem semmi bajom a kommentjeiddel :P, de van egy ami szemet szúrt, ez nem egyszerű klikkelés. Én is csináltam 500apm-t de csak bohóckodásból céltalanul, de amint makro- és mikromanagementre került a sor rögtön visszaestem 80-100ra (apm=percenként végrehajtott akció) és a büdös életbe akárhogy próbálom nem megy feljebb (13 órát nem gyakorlom azért), szóval nekem ennyi a max és kész, elfogadtam. Ők mindezt képesek 200-300on tartani folyamatosan úgy, hogy közben gondolkoznak, stratégiáznak. Szerintem erre nem mindenki képes! Szóval van benne némi tehetség dolog.

    #46 Cáfolhatatlanul igazad van!

    Reply

  • Rokalesocipo

    |

    Válasz dN #41 üzenetére:
    Ne hasonlítsuk már a pókert az ultihoz, kommersz tömeg”sport”.Én még kevés olyat hallottam, hogy valaki online pókerből tart el egy családot. De megnyugtatlak, hogy egyik profi pókeres sem kizárólag versenyekből él, ha nézel ilyen versenyeket ott meg is szokták említeni eredeti foglalkozásukat. A teniszt meg a focit se hasonlítsuk már a StarCraft-hoz könyörgöm. Milliók rajonganak egy-egy profi játékosért? Az adott ország lakosságának egy elenyésző része. Csak egy-két országban ilyen népszerű. Szerinted hány ember tudná, hogy ki az a Tigi-Tagi-Nyam-nyam nevű nádszálvékony emberke? Egy nagyon szűk réteg rajong csak értük. Ha egyszer majd a koreaiak vagy a japók (inkább utóbbiak) kitalálják majd a profi f*szv*r* versenyeket, akkor onnantól az is majd sportnak számít? Nézhetsz akármekkora hülyének, számomra a számítógépes játék sohasem lesz sport. Ez csak egy olyan társadalomban sport ahol a fiatalok már videójáték karakterekkel házasodnak, alap háziállat a robotkutya. (igazit csak állatkertben lát)

    Reply

  • mastajoda

    |

    HVálasz Rokalesocipo #48 üzenetére:

    Hm! Tudtad, hogy Dél-koreában kb. 50 millió ember él és, hogy főműsoridőben mennek a starcraft meccsek? Asszem ilyen számok tekintetében beszélhetünk milliós rajongótáborról ebben az esetben is. Hiszen a Mónika shownak is milliós nézőserege volt (az értékét nem taglalnám), még ha csak nagyjából 2 milla akkor is. Nyilván nem hasonlítható össze a forma1-el vagy a focival stb. De valljuk be ott millióan rajonganak egy-egy profi játékosért! Nem beszélve a kb. 7 milla külföldön élő koreairól, vagy azokról a külföldiekről akik imádnak pro sc meccset nézni, közéjük számolva egy szánalmas kis magyart, magamat.
    Számodra nem sport (és sokak számára szintén nem), de nem mindenki osztja a véleményedet(teket). Ez sosem fog eldölni!

    Reply

  • googlekereso

    |

    Válasz mastajoda #47 üzenetére:
    Én se azt mondom, hogy nem kell tehetség, csak az ilyesfajta tevékenység egyszerű gyakorlással is elérhető, akár a sakk bemagolhatod az összes variációt (azért nem hinném, hogy lenne valaki képes lenne rá 🙂 ), de akár hangszeren is tudsz játszani egy szintig, azután kell a tehetség

    Az is oké, hogy gondolkoznak miközben klikkelget, de pl.: az arcképfestőnek sem kell folyton a vásznat bámulnia, mert lehet olyan jó, hogy nem kell neki

    Persze szerintem se egyszerű klikkelgetés az egész, csak azt mondom, hogy ehhez nem kell „igazi” tehetség 🙂

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.