E-sport kishazánkban #2 Interjú DNA-val

Astonkacser . Cikkek 1543

A sorozat következő epizódja következik. Ezúttal a profi Warcraft III játékossal, DNA-val beszélgettem.

img_5899.jpg

DNA és Moon – WCG 2007 Seattle

Megtennéd, hogy bemutatkozol és mesélsz nekünk egy kicsit az eddigi eredményeidről?

Agárdi Péternek hivnak, 18 éves vagyok, Ercsiben lakom, Budapestre a Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Gimnáziumba járok. Emellett már 5 éve Warcraft 3-azok lassan 2 éve profi szinten. Eddigi eredményeim magyar WCG 2005 3. hely WCG 2006 1. hely, kint Monzában top16, WCG 2007. 1. hely, Seattle-ben top24, ezek az eddig legnagyobb eredményeim, ezek mellett még jópár kisebb magyar lant is megnyertem.

A Moon elleni meccseidet nem tartod nagy eredménynek?

De, csak az online meccseimet valahogy mindig hátrébb rakom fontossági sorrendben. Talán azért mert olyankor sok egyéb indokot fel lehet hozni, például hogy valami előnyösebb volt az egyik fél számára mint a másikéra. Gondolok itt ilyen dolgokra mint például, milyen hoston játszottunk, laggos volt-e, stb. Élőben viszont egyenlő körülmények vannak és mindenki 100%-ot próbál kihozni magából.

Értem, akkor úgy kérdezem, hogy ki volt a legnagyobb „trófeád”? Gondolom kétségtelenül Moon.

Igen, de mellette pedig Grubby is.

Ó, hát ezt nem is tudtam, mikor?

Hát mostanában jópárszor, először körülbelül 2 éve. A mostani ECG (SEC) után viszont már nagyon jó kapcsolatom van vele, pont mellette ültem, és néha szoktunk együtt gamelni.

Ez számomra meglepő, tekintve hogy ő az egyik kedvencem – én is ork játékos voltam – és akkoriban ő volt a No.1.

Számomra még mindig az, a legnagyobb ork mester.

Warcraft III-ban talán kicsit nagyobb a szerepe a szerencsének, mint Starcraftban.

Ez tényleg így van. Mondjuk hősök és tárgyak nélkül ez kiküszöbölhető. Itt nem mindegy hogy mondjuk egy bizonyos creep (pályaszörny) 5 féle tárgyat dobhat és te mondjuk megkapod pont azt ami számodra a legjobb. Tényleg, Starcraft 2-ben is úgy lesz a sebzés mint Warcraft 3-ban? Például 15-21? Mert ezt nevezhetjük random faktornak.

Nem, nem lesz ilyen, se hősök, se tárgyak. Tényleg, Starcraftoztál régen? Miért pont a Warcraft III?

Warcraft II-vel kezdtem, egyik kedvenc játékom volt, aztán valaki megmutatta a Starcraftot de valahogy nem jött be, és folytattam a Warcraft 2-vel, aztán amikor már megjelent a Warcraft 3 és már javában játszottam és megismerkedtem a replays.hu közösséggel, akkor megvettem a Starcraftot – kiváncsi voltam rá – és nyomtam jópár fun gamet tesómmal és osztálytársaimmal.

És miért nem tetszett?

Jó kérdés, igazából ha jobban belegondolok, ha egy kicsit több időt szánok rá szerintem simán lehetett volna, hogy otthagyom érte a Warcraft 2-t és akkor talán nem is térek át Warcraft3-ra, ki tudja. Szerintem az is közrejátszott, hogy akkor még kicsi voltam, örültem, hogy már nagyjából tudok kampányt nyerni Warcraft 2-ben, így semmi kedvem nem volt egy új/szokatlan játékkal megismerkedni.

Tehát akkor te alapból ilyen maximalista vagy?

Igen ez elmondható rólam, ha valamit jól akarok csinálni akkor azt megpróbálom a legjobban csinálni.

Mikor döntötted el hogy profi játékos leszel? Ezek szerint akkor már a Warcraft 2-ben is 100%-ra akartad hozni magadat?

Igazából akkor kezdtem el komolyabban játszani, amikor meghallottam, hogy létezik egy olyan magyar évenként megrendezett LAN ahol a fődíj egy külföldi utazás a világbajnokságra (WCG). Ez nagy ösztönzéssel bírt és ekkor döntöttem 207_0786.JPGel, hogy elkezdek szólózni – addig team gameket nyomtam, 2v2, 3v3 – és megpróbálom megnyerni a következő évit. Aztán szépen lassan kapcsolatba kerültem a pro gaming közönséggel, megtudtam hogy mi az a progamer és hogy ebből meg lehet élni és kezdett vonzani a dolog.

Távoli célod az hogy progamer legyél?

Még nemtudom, sok minden szól mellette és ellene is csak egy párat szeretnék megemliteni. Pro: azt csinálod amit szeretsz, ha a legjobb vagy nagyon sokat kereshetsz és bejárhatod a Földet, szerepelhetsz rengeteg versenyen. Kontra: folyamatosan és sokat kell gyakorolni, ha mondjuk elmész 1 hétre nyaralni akkor a következő 2 hétben kétszer olyan keményen kell gyakorolnod hogy visszaszerezd az eredeti formád, jelen pillanatban kicsi a támogatottsága, tényleg csak a legjobbak tudnak ebből rendesen megélni, ahhoz hogy mondjuk 5 év múlva ne kelljen új munka után nézniük.

Akkor most térjünk át arra a témára, amire már a legtöbben kíváncsiak szerintem. Követed a Starcraft II körüli híreket?

Többé kevésbé, a gameplay videókat viszont mindig megnézem, meg általában a screenshotokat.

Várod már?

Nagyon! Ha annyira meg tud fogni mint a Warcraft 3, akkor szerintem simán váltanék. De természetesen ehhez nagyon jónak kell majd lennie… A Warcraft 3 túl magasra rakta a lécet RTS-ek terén nálam. A legtöbb ember elvan mindenféle új szép grafikájú játékkal.

Ez igaz. A Blizzard minőséget fejleszt, nem pedig grafikát, ez most is látszik.

Pontosan.

Szóval, amit eddig láttál a játékból, arról mi a véleményed?

Abszolút pozitív, tetszenek az új egységek és képességeik, hogy tudnak platformokon ugrálni például. A terepek és a világűr háttér is nagyon bejön.

Hogy tetszenek a Zergek?

Azok is jól ki vannak dolgozva – eddig -, de valahogy nem annyira szimpatikusak… talán azért mert külön élvezet az egységek hangját hallgatni míg a Zergeknél csak hörgések vannak 🙂 .

A Queent láttad már?

Érdekes, szerintem majd komoly balance problémákat fog felvetni.

Melyik fajt preferálod?

A Terrant.

Mi a véleményed a Thor-ról?

Persze bejön, de azért kíváncsi leszek, hogy ezek a „nagy” egységek mennyire lesznek majd kihasználhatók. Gondolok itt arra hogy nem lesznek-e túl drágák, vagy hogy milyen hamar lehet őket legyártani stb.

Általában véve, ügye egy Warcraft 3 játékos a masszív mikróhoz van szokva, a bázissal nagyon nem is kell foglalkozni, mennyire áll távol tőled az, hogy az SC2-ben majd jobban kell ügyelni a gyártásra, a terjeszkedésre, a termelésre?

Nem hiszem, hogy problémát okozna, mondjuk az tény hogy a Warcraft 3 inkább mikró, míg a Starcraft makró játék, de ahogy már említetted Starcraft 2-ben nagy szerepe lesz a mikrónak is, szóval szerintem a kettő valamilyen szinten mixelve lesz, úgyhogy mindkét fél játékosai egyenlő esélyekkel fognak majd indulni.

Szerintem is így lesz. A fejlesztők elmondásai alapján, a játékos döntése lesz hogy mikrózni akar többet vagy makrózni. És van valami ami nem tetszik?

Jah, így szerintem még korai kijelenteni hogy mi tetszik és mi nem, egyelőre még nincs véleményem. Talán annyi, hogy a tank egy kicsit hülyén néz ki.
img_5901.jpg
Warcraft III-as berkekben mit mondanak a Starcraft 2-ről?

Ők is várják nagyon, mindenki új lappal akar indulni és profi akar lenni Starcraftban szerintem.

Ez esetben, ha a Starcraft 2-nek sikere lesz, akkor a Warcraft 3 rövid időn belül meghal?

Ezt nem mondtam, de megvan a valószinűsége. Mondjuk úgy hogy csak annyira halna meg mint a sima Starcraft.

Most egy gyors felesleges kérdés. E-sport lesz az SC2?

Ha jó lesz akkor tuti.

Hogy áll itthon az E-sport?

Nem túl jól. Nagyon kevés az eredményes játékos. A régiek akik jók voltak, vagy abbahagyták vagy már csak keveset gamelnek.

Mi lehet az oka ennek?

Szerintem a főbb okai: kevés az online játékos, nem elég fejlett Magyarország, e-Sportok ritkán szerepelnek a médiában, ha meg mégis, akkor legtöbbször negatív kritikával illetve, és ami a legfontosabb: nincs elég szponzor.

Reményeid szerint az SC2 ezen fog változtatni?

Hát mivel az online playerek száma egyre növekszik, ha befut, akkor biztosan nagyot dobna a hazai E-sporton.

Ezúton is köszönöm DNA-nak, hogy rendelkezésemre állt. Ő is megígérte, ha kijön a játék, akkor ismét válaszol a kérdéseimre.

Hogy a következő részben kivel fogok beszélgetni, azt még nem tudom, de ötletek már vannak. Ha tetszenek ezek az interjúk, ne tartsd vissza érzelmeidet, és akkor biztosan lesz még ..


Comments (5)

  • PoOok

    |

    Nekem nagyon bejönnek az interjúk. Jó belesni a színfalak mögé, érdekes, kitartó, kocka(jó értelemben) emberkéket megismerni és szurkolni nekik. Becsületre méltó a kitartásuk és reményük egy hazánkban egyenlőre mostohán kezelt „szakma” irányába. Sok gamernek álma, hogy a játékszenvedélyéből éljen meg, mondjuk nagyon jól. Sok sikert, kitartást! Várunk még interjúkat! 😉

    Reply

  • bekor

    |

    Hat igen az E-Sport helyzet az a legrosszabb MO-n szerintem meg Romaniaba is jobb. A keves reklam , a negativ kritika csak a helyzetet rontja. Az erdekes csak az , hogy a kulfoldi cegek tudjak mit jelent az E-Sport nem ugy mint a magyar cegek. Kulfoldon aranykorat eli ez a vilag szerintem meg jopar evig. Sok penzt keresnek a tamogatok. Furcsa ,hogy MO-n a cegek meg nemjottek ra mekkora penz van ebben. Mintha itt fasltabbak lennenek az emberek mint mashol :D.

    Reply

  • 84Noname

    |

    Remélem még lesz interjú, nekem tetszenek. Az mekkora lenne, ha a w3-as interjúalanyokat összeültetnénk egy kis fun meccs erejéig a bw-s interjúalanyokkal, amikor megjelenik a starcraft2 🙂

    Reply

  • Promie Motz

    |

    Jók ezek az intejúk tényleg, mindig érdeklődéssel végigolvasom őket! Majd még jó sokat várunk ide! Köszönjük!

    Reply

  • bazsowicz

    |

    #2

    Nem szeretnék kötözködni, azonban ne általánosítsunk, itthon korántsem olyan borzasztó a helyzet, mint azt gondolod. Attól függően rossz a helyzet itthon, hogyan honnan nézed, valószínűleg a SC helyzetéből tekintve a dolgokat nem túl rózsás a helyzet, azonban nézzünk rá néhány egyéb játékra. Individuálisan ebből az országból senki sem fogja kiküldeni a legjobbjainkat külföldi lanokra, miért tenné? Miért érné meg ez a cégeknek? Ide látom, ahogy 120 kilométeres sebességgel érkezik a válasz: mert jók a magyar kraftosok. Sajnos ez még nem elég egy cégnek, vagy szponzornak. Miből gondolja bárki is, hogy egy itthoni vállalat figyelemmel követi egy StarCraft-os eredményeit és versenyeit? Miért nekik kell lépni a cél érdekében? Ezt így el kell felejteni.

    Itthon is rájöttek mi a helyzet, mindössze korrekt módon kell odaállni eléjük. Ellenben, hogyan szerezhettük volna meg a Microsoft, az Amex-Tec, az OGi.hu, a RedTower, a GameTrans és az ObiNet támogatását egy Counter-Strike: Source-os csapatnak? Itt nem a szponzorokkal van gond, hanem a fiatal játékosok éretlen hozzáállásával…

    Valamint kíváncsian várjuk mikor születik meg az első magyar SC egyesület. Egyesület? Igen egyesület. Egyesületi alapokon aztán minden határ lehull, kis csapatunk tudja.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.