Starcraft AI párbaj

Astonkacser . Cikkek 839

A Twenty Sided egyik bloggere, Shamus írt egy nagyon jó kis cikket a Starcraft AI-ről. Nem ám egy statisztikákkal és algoritmusokkal, tudományos elemzésekkel teli elmélkedésre kell számítani, hanem egy jó ötletre, megvalósításra, és az eredmény leírására, közérthetően.

starcraft_hunters.jpgAz alap ötlet az, hogy vegyünk egy jó nagy pályát, tegyünk bele 7 számítógép vezérelte játékost (mivel egynek nekünk kell lenni), aztán hagyjuk őket magukra, és nézzük meg, „bírnak-e” egymással.

A számítógépek FFA-ban játszanak a Hunters nevű pályán, 2 protoss, 2 zerg, 3 terran eloszlásban. A srác első éjszakára ott hagyta a gépet, és azt remélte, hogy majd reggelre kap egy jó kis replayt, amit böngészhet, ehelyett reggelre a játék még mindig ment, és jópáran élve voltak, csak épületekkel, nyersanyag és egységek nélkül. Más szóval felélték az összes nyersanyagot aztán nem bírtak végül egymással.

starcraft_battle1.jpgCselhez kellett folyamodni, Shamus egy olyan cheattel futtatta a játszmákat, ami 2000 ásványt és gázt ad az AI-nak, akárhányszor az megszorul.

A végeredmény általában úgy alakult, hogy a Protossok leirtottak mindenkit, aztán közép mezőnyben végeztek a Zergek és végül a Terranok mindig hátul maradtak. Általában elmondható egyébként, hogy a játék első 10 perce döntően meghatározza a végkimenetelt, ugyanis az összes AI nekiáll termelni, majd 2-3 osztag alap egységgel (Zealot,Marine,Zergling) elindul, tökéletesen RANDOM-ra a pálya egyik pontjára. A cikk írója orosz ruletthez hasonlítja ezt az effektust, mert hát gyakorlatilag erről van szó.

starcraft_battle2.jpgA taktikai érzékük sem a legjobb a gépeknek, ugyanis mint az oldalt is látható, általában sosem a megfelelő egységet használják. A Siege Tank vs. Mutalisk vagy a Valkyrie vs. Dragoon harcok elég népszerűek. Emellett a High Templar, ami általában félelmetes pusztítást végez ha a gép ellenünk használja, a gépek harcában 1 darab árva egységre süti el, vagy a saját egységeire, de semmiképpen sem jól.

A teljes cikket is érdemes elolvasni, de ha te is szeretnél egy ilyen tesztet futtatni, akkor a teszt pályát is letöltheted.

Forrás:


Comments (10)

  • mex

    |

    hát azért én sajnálom h terranok végeztek utolsó helyen…
    ezt leszámítva sztem még mindig ők a legjobbak:D
    de amúgy ezt sima SP-vel is kilehet szűrni és sajnos sok játéknak hasonló az MI-je
    de azért sztem SC2 ben nem lesz ilyen 😉

    Reply

  • The Zerg Overmind

    |

    És a cheatet honnan szedhetem le. Amúgy ilyet már én is csináltam de ugyanerre jutottam.

    Reply

  • Worlon

    |

    Hát gép ellen csak 5v1 és fölötte izgalmas, mert tényleg nem sok mindenre mennek egymás ellen. Érdekes teszt, de szerintem aki már tolt 2-3 gamet az maga is rájöhetett erre.

    Reply

  • gemate

    |

    OMG! Nálam a 10. percben megjelent Chuck Norris és lepörgőrúgott mindenkit. Az összesítésben Ő lett az első három helyezett ^^

    Reply

  • ProfessorJ

    |

    Ez érdekes, végre 1 kicsit a kulisszatitkokba is beleláthatunk, elgondolkodtató az biztos.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.