Mi a véleményed? #1

Astonkacser . Hírek 1128

Kis sorozat indul hatalmas szavazások formájában. Az első dolog, amire kíváncsi lennék az az, hogy a nemrége bevezetett komment értékelés mennyire nyerte el a tetszéseteket.

Ugye a lényege ennek az, hogy mindenki véleményezi mások hozzászólásait, ezzel előszűri másoknak a kommenteket, így könnyen megtalálhatóak azok a hozzászólások, amelyeket lényegesen hasznosabb elolvasni egy újonnan érkezőnek. Ha mindenki egy kicsit hozzátesz ehhez a folyamathoz, akkor igen jó dolog sülhet belőle ki.

Hogy ki mi alapján szavaz, az is kérdéses. Lehet az alapján, hogy ki mennyire ért egyet a hozzászólással, vagy mennyire tetszett neki a stílus. Ezek alapján ha valaki bunkó, hiába mond okosat, ugyanúgy le lesz pontozva, viszont csak azért nem fog senki sem 5-st adni egy hozzászólásra, mert az stílusában megfelelő, mindamellett totális baromság az információ tartalma.

A későbbiekben majd ha sokan használják, akkor a bizonyos rating alatti kommentek majd nem jelennek meg, illetve lehet, hogy folyamatosan elhalványodnak, vagy ilyesmi.

Na de most a Ti véleményetekre vagyok kíváncsi!


Comments (27)

  • Zedas

    |

    Ennek onnantól lenne értelme, hogy ha a pontozás attól függően lenne súyozva, hogy a pontozó illetőnek mennyire jók a pontjai. Magyarán aki sokszor kap 8 feletti ratingot, annak érvényesebb lehetne a szavazata, mint akit állandóan leszavaznak a többiek. Ha már most így van, akkor elnézést.

    Reply

  • Aston

    |

    #1: Az szerintem azért nem jó rendszer, mert akkor sokan csinálhatnák azt, hogy együtt leszavaznak másokat, direkt, egymást viszont felpontozzák. Bár ezt most is meg lehet tenni, de amit te mondasz, ott azok akik ilyen módon „csalnak” egyre jobb és jobb helyezéseket érnek el (önmaguk által), míg mások háttérbe szorulnak. Most minden kommenttel mindenki új lappal indul és mindenki szavazata ugyanannyit ér. Ha lesz tömeg, akkor jó is fog működni, remélem 🙂 .

    Reply

  • Leto

    |

    De most ezt az egészet nem értem. Én már régóta vagyok itt, valamennyire ismerem a közösséget, és nem ismerek olyat akinek utálnánk az összes hozzászólását. Vannak akik egyszer-egyszer valami hülyeséget mondanak egy témához amihez nem értenek (nekem is volt ilyen), és néha vannak nézeteltérések 5-6 komment erejéig, de szerintem közülünk nincs olyan aki megérdemelné hogy sorozatosan leértékeljük a kommentjeit.

    „#1: Az szerintem azért nem jó rendszer, mert akkor sokan csinálhatnák azt, hogy együtt leszavaznak másokat, direkt, egymást viszont felpontozzák.”

    De most komolyan te ezt kinézed belőlünk? 😀 Én senkiről se tudok ilyet elképzelni. Jó, mondom, ha valaki hülyeséget mondd be akkor annak abban az egy topicban mindenki nyom egy -1-et, megérdemelte. De nem hiszem hogy folyamatosan hülyeségeket beszélni. Értelmes magyar emberek vagyunk, és büszke vagyok erre a normális közösségre, ahol nem beordibálnak meg egymást anyázva szitkozódnak, hanem kultúrált módon lehet megbeszélni a nézetletéréseket.

    Reply

  • Promie Motz

    |

    Én valahogy úgy szoktam szavazni, hogy ha jó a stílus és még értelme is van, akkor 5 pont rá, ha viszont valami nagy gyökérséget hangoztat az illető hosszan és hosszan, több hozzászólásban és anyázva, akkor 1 pont. A köztes értékekre ritkán szoktam szavazni, és ha már sok hozzászólás van egy témában, akkor is inkább a két végletet szoktam elolvasni, néha a közepes értékelésen átesetteket nem olvasom el, mert azért nem érek rá egész nap itt olvasgatni sajnos 🙂

    Reply

  • Aston

    |

    #3: Hidd el van aki képes erre. Akár egy személyben is kivitelezhető ez a művelet, ha sok a szabadideje az illetőnek (ugye HK? 🙂 ).

    Reply

  • 8ER

    |

    Kommentek ill. egy adott komment elolvasása után gondolom mindenki le tudje szűrni hogy ez számára mennyire hasznos információ, vagy mennyire építő/romboló hatású. Ha pl. BrutálJancsika hozzászólásait mindenki leminősíti akkor is el fogják olvasni. Akkor látnám értelmét ha rengeteg hsz születne a hírek kapcsán (amit sajnos jelenleg nem lehet elmondani, talán majd a kezdésnél) és épp nincs idő az összes végignyálazására max. a kiemeltekre. Persze ennek alapfeltétele hogy mindenki (sokan) szavaz(-nak).

    Reply

  • Raymond

    |

    Eleg bonyolult szamomra egyes kommenteket osztalyozni, mivel maganvelemenyek, igy ha vki azt mondja, hogy neki vmi feketebe tetszik, de nekem nem, azert nem fogok 1est adni erte.
    A jo okfejtesekre, es a humoros dolgokra szoktam 5ost adni, vagy ha vkit vmilyen okbol nagyon leszavaznak, es en nem ertek egyet veluk, pl szerintem 3-4est erdemelne, es 1eseket kap, akkor en 5ost adok.
    Azert ennek a rendszernek talan a forumon meg nagyobb haszna lenne, mert ott tenyleg mar van 1-2 komment, amit szivesen leosztalyoznek.

    Reply

  • butcher

    |

    Szerintem mennyetek a fenébe! :DDD

    Reply

  • nop

    |

    Szerintem ez tök béna rendszer, én általában szeretem elolvasni az összes kommentet, a hülyeségeket is, ha most eltűnne pár értelmetlen komment akkor a válaszokkal rá mi lenne?
    Ha nagyon sok hozzászólás van, vagy nem érdekel annyira a téma, nincs időm, akkor név alapján elolvasok pár kommentet akikre adok, de sosem osztályozás alapján, mert az rohadtul nem az én véleményem…
    Egy 70+ hozzászólásos postban pl.ha meglátom CraftyFox wall of textes tudományos okfejtését, ami kiterjed az ókori étkezési szokásokra is, és ebből egyenes ágon leszűri, hogy a gázmechanika szar, na akkor inkább lejjebb tekerek:D
    No offense crafty jókat írsz, csak nekem néha szőrszálhasogatásba megy át:D

    Adtam egy ötöst butchernek(pedig nagyon ritkán osztályozok), most tényleg ennyi hülye van, hogy dobálni kell az 1eseket, csak azért mert vicces akart lenni? Akkor miért ne essenek cenzúra alá a kommentek mielőtt megjelennek?
    Különben is kurvaunalamas ha nincs flame:/

    Reply

  • SzuL

    |

    akkor lenne maximum értelme, ha nem névtelen lenne az egész, és láthatná mindenki, hogy ki adott egyest/ötöst, ilyeneket. aki folyamatosan ad mindenkinek egyest, az max kap pár figyut/bant/ilyesmit 🙂

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz SzuL #10 üzenetére:
    Jaja, mondasz valamit.
    Anno én is kérdeztem Astontól, hogy az adminok látják-e hogy ki milyen értékelést adott. Akkor azt mondta hogy nem. Talán kérdeztem is, hogy megoldható lenne-e hogy lássák, ki milyen értékelést adott. De nem emlékszem már a válaszra.
    Gondolom Astonnak nem nagyon lenne ideje, hogy nézegesse a kommenteket, hogy ki kinek adott értékelést, és hogy hányast.
    De én pl nagyon szívesen olvasom a hozzászólásokat, ezeket is most gyorsan végigolvastam.
    Szóval én akár szívesen vállalnék ilyen feladatot 🙂

    Aki pedig hobbi szerűen adja az egyeseket az büntit kap 🙂
    Én most adtam neked egy ötöst szul 🙂

    Reply

  • nrvn

    |

    Olyan cukipofák vagytok, könnybe lábad a szemem 🙂

    Amúgy sztem is felesleges a rendszer, idáig is meg voltam nélküle, ez után is megleszek…

    Reply

  • 84Noname

    |

    Olyan szempontból szar a rendszer, hogy nincs hitele…
    Attól hogy jó pontja van valamelyik hozzászólásnak, abból nem következik, hogy az tényleg értékes hozzászólás. Legalábbis az én értékrendszerem szerint. Persze van amikor tényleg azt mondom én is magamban, hogy „na ez 5 pontos hozászólás volt”, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak azokat érdemes nézni.
    Én is elsősorban bizonyos neveket keresek, akik véleményére kíváncsi vagyok. Ha vitahelyzet van, akkor meg elolvasom az összes hozzá fűződő kommentet, de mindezt pontszámnézegetés nélkül teszem. Lepontozni nem szoktam csakis kizárólag 5 pontot szoktam adni néha-néha, ha valami jót találok… Szóval nem használom, de azért hozzájárulok a működéséhez valamilyen szinten.

    Szerintem a nyilvános pontozásnak nem lenne semmi értelme. Egyébként azért baromság az egész, mert akinek véleménye van, az ír, és nem pontoz helyette. Főleg a negatív pontozásra gondolok…
    Én biztos nem nézegetném ki hogy pontozta a hozzászólásomat. Abszolúte nem érdekel, az már annál inkább, hogy mit válaszolt rá. Így most Szulnak adok egy kampót 🙂 …kivétel erősíti a szabályt 🙂

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #9 😀 köszönöm hogy észrevetted. Na igen jó lenne mindig valami rövidet és frappánsat osztani de vannak témák ahol ez nem működik. És ha valami túl van pontositva vagy fogalmazva az többnyire azért van mert mindig mindenhol akad 1-2 ember akik imádják tovább pontosítani a dolgokat, így viszont nem tudnak mit csinálni és nem tárgyaljuk 50 kommenten át hogy oda kelett volna még egy „és” hogy pontos legyen a magyarázat, meg hogy én hogy gondotlam és te hogy értetted és mi a differencia, ha pontos és egyértelmű akkor nincs félreértés.

    Tekinsd ezt karakternek 😛 ha mindenhova annyit írnék mint bárki más, mivel adnék hozzá töbet egy témához mint bárki, akkor meg egyátalán minek olvasnád el akár néha is ?

    Nállam kicsit forditva működik általában átfutom a kommenteket és elfilozok rajta hogy mi értelme 2 sort irni „höhö cool mikor jön már ki” stilusban, szóval akkor irjunk ha van hozzátenni valónk… szerintem (szerencsére ált az ir akinek van). Egyébként pont ezért nem kommentelek mindig minden témához, mert ha az ügy olyan hogy magáért beszél akkor no comment vagy ha már valaki beirta hogy „WOOOT” és egyetértek, nincs értelme nekem is beirni ugyanazt…

    Szóval amikor wall of text van részemről az leginkább azért van mert amikor nem az lenne nem is veszem a fáradságot hogy beirjak..

    U.I.: Ide is irhattam volna ennyit: #9 kösz np van igazad

    Reply

  • aarchie

    |

    Milyen abuse, milyen lepontozás, meg micsoda??? Teljesen jól működött eddig is. Akié nem volt érdekes, kapott 0-4 csillagot, aki valami figyelemfelkeltőt mondott, az kapott 20at legalább. Ha Valaki jót mondott, 5 csillag körül volt a kommentje, aki balfütyiséget mond, annak 1-2 körül. Ennyi.
    Ajánlom, hogy csak az 1est és az 5öst használjátok, ami olyan semleges, azt nem kell csillagozni. Teljesen jó így minden, ahogy van. A Battlenet huszároknak meg úgyis szar lesz minden, bármi lesz ezen az oldalon.

    Reply

  • starbug

    |

    A jelenlegi értékelős rendszer annyiból jó, hogy mindenki itt hagyhatja a véleményét, de szerintem ennél többet nem kellene, hogy jelentsen. Gondolok itt arra, hogy ha már valaki olyat írt be, amit nem kell moderálni, az hadd maradjon is itt, ne tűnjön el vagy ilyesmi.
    A „tömeges” leértékelések elkerülése végett pedig talán lehetne szimpla szavazással értékelni. Ha tetszik, szavazok, ha nem tetszik, nem, és akinek több szavazat van a kommentje mellett, az volt szimpatikusabb, értékesebb. Ebben véletlenül sem lenne áskálódás, csak szó szerint értékelés.

    Reply

  • SzuL

    |

    Válasz aarchie #15 üzenetére:
    ez hülyeség. az kapott eddig is mindig 4-5 pontokat, akiknek nem volt véleménye, csak benyögött valami vicceset. akinek nem tetszett valami, az már alapból 4>1-eket, teljesen mindegy volt, hogy hogy teszi. így értelmetlen az egész.

    Reply

  • L4.ZsukoV

    |

    Az eddigi tapasztalataim alapján úgy vettem észre, hogy olyan 70-80%-a tagoknak komolyan veszi ezt a komment értékelést. Azonban a maradék 20-30% azért rontja el ezt a rendszert, mert amikor olyan téma van, hogy a hozzászólások nagy része csupán szubjektív vagy különösebben nem tartalmazz semmi érdemlegeset, akkor a „poén gárda” megjelenik és mindenkinek 1-est osztogatnak, mert AZ MILYEN JÓ, UGYE? Persze akkor is előfordulhatnak irreális értékelések mikor egy téma során a 2 ellentétes gondolkozású csoport egymásnak esik, mert egyértelmű, hogy csoporton belül 5-öt adnak egymásnak a fiúk, a másik csoportnak meg csak az egyeseket osztogatják.
    Ennek ellenére én figyelembe veszem, akik értékelték a hozzászólásaimat és levonom belőle a tanulságot, akár jót vagy rosszat írtam, mert végülis ezért van, nem?

    Szóval az ötlet szép és jó, de számomra úgy tűnik, mintha „nem oszt, nem szoroz” a dolog…

    Reply

  • Antares

    |

    Válasz L4.ZsukoV #18 üzenetére:
    Én ugyan kevesebbet tartózkodok erre, mint te, de erősen túlzónak érzem azt a 70-80%-ot. Mindegy a szavazás után kiderül. Ha valakinek határozott véleménye van a kommentemről ír rá egy választ, ahol kifejti miért és akkor elrendeződhet így a konfliktus (vagy nem). A lepontozás szimplán értelmetlen, mivel névtelen és ezért tanulságot se lehet belőle levonni. Szóval szerintem totál fölösleges funkció.

    Eleve már az, hogy neten vagyunk alapjában véve elvékonyítja az emberek között ki alakuló kommunikációt, de az, hogy még az írásos forma is hiányzik szerintem teljesen hiteltelenné és haszontalanná teszi az értékelés ezen módját.

    Mivel ebből világosan kiderül, hogy nem vagyok a 70-80% része, akkor a 20-30% része kell, hogy legyek, amelyik el akarja rontani a dolgot. Ennek fejében adok is egy egyest, mert nem egyezik a véleményünk, jó? 🙂 Száááni 🙂

    Reply

  • aarchie

    |

    Poén Gárda? Attól mert egyes „rshu proarcok” rendszeresen 1-2 csillagot kapnak? Antares, az általad becsült 20-30%nak nagy része azért ad 1*-ot mert elege van az arrogáns májerkedésből amit ugyanaz a 3 ember letol minden kommentnél. Attól még lehet valaki rendszeresen 2-3 csillagos, mert ő itt az egyetemista nagymegmondó kisisten, aki ráadásul beverte fél Battlenetet is valami ócska magyar „kupán”. Amúgy is jó időtöltés ezen a blogon egy kicsit beszélgetni, veszekedni, flamelni. Ezt hívják hobbinak:)

    Reply

  • gtoma

    |

    Én a némán értékelők kategóriájába tartozom.

    Ennek oka, hogy egy időben valamiért szarozott a belépés, és leszoktam a kommentelgetésről.

    Így a véleményemnek csak úgy tudok hangot adni, hogy értékelek.

    Ne felejtsétek el, hogy értékelni belépés és regisztráció nélkül is lehet. Ez egy „előny”.
    (a regisztrációval egybekötött komment pedig hátrány, bár lehet, hogy némileg védi a fórumot.)

    Általában 3 módon adok hangot az értékelésnek:
    1 csillag: valami, amiről azt gondolom badarság. Vagy egyáltalán nem oda illik ahol van…
    (pl butcher, akinek nop 5-öst adott. Most leeggyesezem 🙂 indok: Menjetek a fenébe? ki? miért? Eltévedt a srác?! A poén jó dolog, ha legalább a témához vág. Nem csak ő és 2 haverja jár ide, akik esetleg a tegnapi kocsma után ezt poénosnak tartják, hanem pl én is, aki ránéz, és nem érti, minek kellett ilyet ideírni…)

    5 csillag: igaza van.

    nincs csillag: nemtom, nem érdekes. nem különösen igaz, és nem különösen lényeges. (részemről)

    Nagyon ritka 2,3,4 csillag.

    Igazából azért tetszik, mert a lehető legegyszerűbben tudok támogatni egy jó gondolatot, vagy egyszerűen fejezhetem ki az egyet nem értésemet.

    Szóval az értékelési lehetőség jó. Némi érdekességet tesz bele a fórum olvasásába.

    Hozzátenném a hátrányát. Rendszeresen találok 5 csillagos badarságokat, és 1 csillagos okosságokat.
    Így természetesen a csillagok száma EGYÁLTALÁN NEM mutatja a komment értékét.

    Ezért ezt nem is veszem figyelembe.
    Inkább az összes kommentet átfutom. 2 soronként 2 szó elolvasásával, és az érdekesebbekre harapok, és értékelek, ha éppen ahhoz van kedvem. (ezért kapott ma pl #13 84Noname is 5 csillagot tőlem, bár én azt gondolom, hogy nem baj, ha nincs a rendszernek hitele, hisz mit venne belőle?)

    Reply

  • Promie Motz

    |

    #20 nem tudom, miért olyan jó időtöltés itt a blogon veszekedni. Én mindig is inkább a fórum kulturált vitaköreit részesítettem előnyben. De most már sokkal többen írnak ide, mint a fórumra, nem tudom miért… de ezen lehet, változtatni kellene.

    Reply

  • Glad-Rags

    |

    Annyira ráveti az árnyékát a SC2-re való várakozás a lelki világotokra, hogy 2 fontosabb hír közt már nem tudtok mit kitalálni, és elkezdünk szavazni 5ös skálán a másik kommentjére. Mindenki vonja le magának a következtetést abból amit ír a másik. Ez a rendszer soha nem fogja hűen tükrözni egy-egy hozzászólás szellemi étékét.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #20 Promienak abban például tökéletesen igaza van hogy minden embert jellemez az hogy mi szórakoztatja. Ha flame party neked hobby akkor irány a youtube (magyar gárdás video szekció :D) vagy az rshu (bocs ha már nem olyan 2 éve még full flame volt azóta rá se nézek)ez meg legyen kivételesen egy olyan oldal ahol a témával foglalkozunk és nem egymás lelkivilágával. A téma pedig hogy jön…. illetve most éppen az hogy nem jön 😛 és ezért okosságokon agyalunk 🙂

    Reply

  • Antares

    |

    Válasz aarchie #20 üzenetére:
    A százelékok nem az enyémek, Zsukovét használtam fel. Mondom, túl keveset tartózkodok itt, hogy én magam becsüljem meg ráadásul a csillagokat nem figyelem. Egyébként miért írsz magyarázatot? Én szerintem nem panaszkodtam, nem nagyon figyelek a csillagokra, mint már mondtam. Magamra kéne esetleg vennem?

    Válasz Crafty_FOX #24 üzenetére:
    Szerintem nem rossz közösség, legalábbis a starcraftos, noha most már az én „nemzedékem” eltűnt onnan nagyrészt. Flamek voltak, de flamek itt is vannak, de ez általában 1-1 ember vagy egy kicsi klikk viselkedésétől függ és nem egy egész közösségétől (mint itt se) véleményem szerint.

    Reply

  • aarchie

    |

    Antares, téged szeretünk 🙂 Aki(k)re én gondoltam, azzal pont 1-2 hete összeszólaltam.
    Válasz Crafty_FOX #24, csak Neked ajándékba :)Áh ez a vidi túl jó!!
    http://www.youtube.com/watch?v=_QyYaPWasos

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #26 Igen ezt annyira összefoglalták ez annyira ott van és annyira igy működik hogy ezt 30 wall of textel se tudnám jobban elmagyarázni 11/10 xD nagyon zsér 😀

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.