Fejlesztői sarok: 1.1 balansz kérdései

Promie Motz . Hírek 2408

A Blizzard ezt a kis tájékoztató jellegű anyagot adta ki arról, mit is terveznek most, és nagyjából hogyan áll szerintük a játék. A Statisztikák az amerikai szerverre vonatkoznak (de az európai Battle.net oldalán van kint a cikk :). Köszi Zaki, hogy linkelted a hírt!

(A végén vannak a tervezett változtatások, akik nem akarják átrágni magukat az egészen)

izé

Since the release of Wings of Liberty, the StarCraft II balance team has been diligently studying how the game is being played, playing it ourselves, and seeing how evenly the three races match up on the battlefield. While we regularly examine Battle.net player data and statistics from all regions, the information we’re examining in this blog was pulled exclusively from the North American region for simplicity’s sake.

Protoss are played 38.5% of the time.

Terran are played 38.0% of the time.

Zerg are played 23.5% of the time.

These are overall percentages, but they’re mirrored in nearly the same exact separation through each of the leagues. This clearly shows that zerg are played less often than the other races. When we look at things like the Top 200 we like to have this data in-hand so we can ensure that it’s proportionate to the amount of each race actually being played. We don’t want to have a huge chunk of zerg players sitting somewhere further down unable to rise through the ranks.

Let’s take a look at win percentages on a race-versus-race basis. This is something else we look at to see how matchups are faring over many games. These numbers take individual player skill into account, which helps to avoid the 50% win/loss percentage effect that the matchmaking system can impart on straight win/loss ratios.

Win % in Diamond (accounting for player skill)

49.6% win rate for Protoss when fighting Terran.

52.8% win rate for Protoss when fighting Zerg.

49.6% win rate for Terran when fighting Zerg.

Win % in Platinum (accounting for player skill)

56.3% win rate for Protoss when fighting Terran.

47.3% win rate for Protoss when fighting Zerg.

44.5% win for Terran when fighting Zerg.

Win % in Gold (accounting for player skill)

61.0% win rate for Protoss when fighting Terran.

61.1% win rate for Protoss when fighting Zerg.

49.5% win rate for Terran when fighting Zerg.

Win % in Silver (accounting for player skill)

63.6% win rate for Protoss when fighting Terran.

50.7% win rate for Protoss when fighting Zerg.

51.6% win rate for Terran when fighting Zerg.

Win % in Bronze (accounting for player skill)

59.0% win rate for Protoss when fighting Terran.

55.1% win rate for Protoss when fighting Zerg.

45.4% win rate for Terran when fighting Zerg.

As you can see there are some issues with Protoss vs. Terran in many of the leagues. From our own play experience, as well as feedback from the community, this matches pretty closely with what we’re already aware of. We’re working on solutions. What we’re also aware of is that while the numbers don’t necessarily support the need for zerg changes across all leagues, the feedback from the community as well as our own play experience tells us that improvements are necessary to make zerg matchups feel and play better.

The balance changes in our next patch will primarily focus on improving the zerg.

Here are a few of the changes we currently have planned:

  • We’re increasing roach range. This will allow roaches to be more effective in large groups, giving the zerg more options in the mid to end game.
  • Fungal Growth will now prevent Blink, which will give zerg a way to stop endlessly Blinking stalkers which can be very challenging to deal with in large numbers.
  • The Barracks are going to require a Supply Depot, which will impact a lot of early terran reaper pushes.
  • The reaper speed upgrade will require the Factory, which is meant to weaken a lot of the early terran reaper attacks that dominate so many matches, especially in team games.
  • We’re making a number of increases to the health of zerg buildings, which will make the very vulnerable zerg technology structures more resistant to raids. We don’t expect these hit point changes to have a super significant impact on the game, but the current numbers felt way too low.

We want our avid and talented StarCraft II players to know that we’re here, we’re listening, and that our intent is to continue making careful and measured approaches to balance based on community and fansite feedback, our numbers and data, watching pro players and tournaments, and our own time on Battle.net playing the game alongside you

Elvileg az 1.2-t korábban év végére ígérgették, konkrétumok nélkül, de az 1.1-ről is lenyilatkoztak egy hasonlót egy hónappal korábban, és szóról-szóra betartották, szóval én úgy érzem, van ebben valami, hogy ezek várhatóak most.

Forrás


Promie Motz

Életcélom megélni a Starcraft azon epizódját, amiben a Zergek elfoglalják a Világmindenséget... XD

Comments (139)

  • Delebriel

    |

    #98 Hopp, full elszámoltam a hónapokat 😀

    Reply

  • GeryGTK

    |

    Válasz Geo #96 üzenetére:
    nem kell egyetérteni, csak a stílus lehetne kicsit felnőttesebb nem pedig ez az én dimondban vagyok szal nagyobb a farkam hozzáállás.

    Reply

  • brave

    |

    végre újabb terran nerf. Bár még mindig nem a lényeget érinti. Ez a nerfeljünk mindent le csak ne kelljen hozzá nyúlni a marához és a MMM taktikához már kezd kicsit unalmassá válni. Egyet értek a zerg buffal, mert az, hogy kevés zerg játszik, illetve pro szinten is elég nehéz jó helyezést elérni, az azt mutatja hogy igenis szükség van erre. Egy korábbi hírrel kapcsolatban raktam ki egy részletesebb statisztikát, ami azt mutatta hogy mind a blizzes honlapon kitett ranglistán,mind gosugamersesen kitett ranglisták szerint mind Európában mind Korea-ban mind Amerikában és mind világviszonylatban a top 30 és top 10-et nézve az jött ki ,hogy kb 50-60%-a terran játékos volt, a megfelelő 30-33 % helyett. Úgy hogy ne tessék hőbörögni tisztelt terran urak a nerf miatt, maximum csak annak miben léte miatt. Mind a három fajjal játszom (randomként) szóval kíméljenek meg a „tuti zerg vagy protoss játékos” kommentektől (bár tény, hogy jobban szeretek a zergel játszani, kicsit pörgősebb a játékstílusa én meg szeretek kattingatni mint a félbarom:)). Egyébként ez a nerf szerintem inkább a több v több játékokra vonatkozik (pl 3v3 ill 4v4). Lehetne mondani hogy „AKKÓ A 6 PÚLT IS NERFELJÉK MÁN’ B+”. Nos több v több (főleg 3v3 és 4v4-ben) mapokon általában nagyobb a pálya, mire átérnek a pici lingek addigra nagy valószínűség szerint felhúztál 1 falat és mivel általában a bejárat szűk, ezért nem tud sok ling egyszerre odaférni(+alapból azt hiszem max 4 ling tudja ütni kb a supply-t), szóval akár 1-2 marine és megfelelő mennyiségű scv társaságában bőven ki lehet húzni, míg egy megjelenő reaper ármádia ellen amit a 3 méterre levő proxi barackból hoznak + ha sikerül akkor bunker, kicsit macerásabb a dolog. De ha mást nem, a reaper felugrálgatós képességét nézve is, jóval redukálja a védekező szempontjából a pálya nagysága nyújtotta előnyt.

    Reply

  • FlyInMyEye

    |

    Válasz brave #103 üzenetére:
    Haver vagy Brave, de vigyázz, hogy ne keverd a ranglistákat a statisztikákkal. Másképp működnek, és más a lényegük is, de ezt biztos te is tudod.:)

    Reply

  • brave

    |

    Válasz FlyInMyEye #104 üzenetére:
    Hát, annál jobb a statisztika minél nagyobb területet minél nagyobb számban vizsgál. Most nem volt kedvem megszámolni a top 10ezret:), de szerintem ez is bőségesen elég ahhoz, hogy állításomat alá támasszam. Túl sok helyen külön mért és túl sok területre külön lebontva és összegezve ezt külön világ viszonylatban mért statisztika mutatja ugyan ezt. Szerintem ez már megbízható így. Apropó, van kedved 2v2?:D

    Reply

  • Vargos

    |

    Válasz brave #103 üzenetére:
    „Ez a nerfeljünk mindent le csak ne kelljen hozzá nyúlni a marához és a MMM taktikához már kezd kicsit unalmassá válni. ”

    Marauder nerf-el a terran nagyon legyengülne. Kis késleltetés a tech treejükben viszont szvsz nem árt, amit a supply építési idő ad. Igazán annak örülnék, ha az MMM-et nehezítenék úgy, hogy mikró igényessé tennék valamiképp. Mert a conc shell olyan, mintha bekapcsolnám főnixnél a graviton beamet és az automatice felkapkodná az ellenfelet.

    Reply

  • brave

    |

    Válasz Vargos #106 üzenetére:
    Teljesen egyetértek veled.

    Reply

  • Csenky

    |

    Most azon gondolkoztam el, nem vehetjuk-e balance problemanak, hogy a zerg az egyetlen faj, ami talajon nem tudja kijatszani a cliffeket? Colo, blink, warp prism, warpgate, reaper, lift-off… Zerg? MUTA!!!!
    Az egyik leginkabb harassolos race-nek van legkevesebb lehetosege harassolni. Oke-oke, nydus. Ami addig jo, amig balfasz az enemy es nem latja.
    Egyebkent ez az e-penis tema eleg szanalmas, marhara senkinek semmi koze hozza, hogy ki melyik ligaban jatszik, es mennyit BW-zett, ez meg mindig nyilt blog/forum, szolasszabadsag van, mondhat okosat barki. Ahogy hulyeseget is. Komolyan mondom ennyi erovel lehetne X mindenki nickje, es csak a hsz szamozast megtartani, hogy lehessen egymasnak valaszolni…

    Reply

  • FlyInMyEye

    |

    Válasz brave #105 üzenetére: Igen, jól mondod csak ugye a matchmaking úgy van kitalálva, hogy megpróbál olyan ellenfelek ellen rakni, hogy minél nagyobb eséllyel 1/1 arányú win/loss ratiod legyen, tehát a ranglistának valójában a játékos skilljét kéne mutatnia(hogy ez mennyire sikerül az már más kérdés) tehát az alapján listák alapján nem vonhatsz le valós következtetéseket. De még ha ki is vennéd a számításból (valahogy:) ) a matchmaking-et és a játékosok skilljeit (amit a bliz megtett…ismét valahogy) akkor is csak 22% zerg van tehát nem 33%, ezért csak akkor lesz reprezentatív a statisztikád, amit mondjuk egy ranglista alapján próbálsz elkészíteni, ha ezt is számításba veszed. Remélem érthetően magyaráztam, sosem ment a matek:). Amúgy még dolgozok, de ha hazaértem szerintem felnézek.

    Reply

  • Geo

    |

    Válasz FlyInMyEye #100 üzenetére:
    azokkal a statokkal az a baj hogy ferditenek de durvan. csak persze az atlagnak nem esik le. Ha nem szamitjak azokat a meccseket, vagy kevesbe sulyosnak ahol favored terran ver meg zerget akkor egy nagyon nagy hanyadat a meccseknek kiutik, mivel az atlag terran sokkal feljebb van a ranglistan mint az atlag zerg, lasd linket amit beraktam, legmagasabb levelen alig van zerg. Ekeppen rengeteg Terran TvZ wint ki tudnak utni a statisztikabol „jobb player nyert” alapon, amikor csak az a helyzet hogy az atlag zerg valamivel/joval gyengebben all a ladderen mint kene, egy tokeletesen balanced game eseten.

    igy a Blizzard kap egy gyonyoru 50%os statot, es megmutatja, hogy nezd mar bazz, dekurvabalanced gameunk van.

    GeryGtk
    Kanri is diamond, s amilyen szarul megy a ladder mostanaban szerintem tobb pontja is van mint nekem, nem fogom leellenorizni csak tipp, szal nem ervenyes amit irtal .

    Reply

  • Csenky

    |

    Erre irtam azt a perverz mara-modositos otletemet, ami persze beturol beture nezve biztos baromsag, de alapvetoen jonak tunik nekem.
    Marmint hogy switchelheto tamadasa lenne, alapsebzes 8/16, es ha bekapcsolja a conc shellt, akkor leesne a sebzese 5/12re pl. Tovabba hp-t elvenni tole, es a rine hp fejlesztesbol kapna vissza. Kicsit tobbet lehetne vele szorakozni. A sebzes-valtozos dolgot jol ki kene szamolgatni, hasbol mondtam a szamokat. A switchelheto conc shellt ugy kepzelem el, mint a zealot charge-ot pl.

    Reply

  • Csenky

    |

    Erre igy en se gondoltam, de amugy eleg logikusnak tunik. Valszeg szintjukon belul jo win rate-juk van a jo zergeknek, es az ilyen favored T elleni lossok miatt nem tudnak feljebb menni..

    Reply

  • brave

    |

    Válasz FlyInMyEye #109 üzenetére:
    A korábban említett statisztika több honlap rankingját veszi figyelemben. Ez azért is jó, mert egyrészt forrás gazdagabb, másrészt más szempont alapján készített statisztikákat vettem figyelemben, mely alapján szerintem sokoldalúbb és értékesebb statisztikát tudtam felállítani. Blizzard honlapján ladder alapú az összeállítás (ezért is változik olyan sűrűn, de az átlag terran részvétel kb ugyan az marad) míg gosu gamersen a versenyeken elért helyezés alapján állították fel a rang listát (ez talán kicsit értékesebb és reprezentatívabb), de itt is hasonló eredmény jött ki.

    Reply

  • sweeping

    |

    Szerintem a marauder azaz egység, ami soha az életbe nem fognak módosítani a legkisebb mértékben se 🙂
    Én pedig kezdem úgy érezni, hogy tényleg nem is kell. Anno és is mondtam hogy ráférne a nerf, de jól van ez így ahogy van, de tényleg 🙂

    Amikor pedig az mondják egyesek hogy röhej hogy mmm mindent le lehet mosni arra csak azt mondanám hogy gondoljanak a bw-re, ott röhej volt az mm+vessel? Ezzel a bo-val bárkit le lehetett győzni tvz-ben ha megfelelő kezekben volt. (egyedül 4 gázos ultrázást nem szabadott megengedni de ezt meg tudták oldani)
    Vagy ott a vult+tank tvp-ben
    Szerintem így jó ahogy van

    Reply

  • brave

    |

    Válasz Csenky #111 üzenetére:
    Szerintem ez jó ötlet. Az alap problémám nekem az MMM-el mindig az volt, hogy kevésbé micro igényes mint a többi faj hadsereg kombója, ezért kvázi könnyebb vele játszani, pedig külön-külön mindegyik egység típusnak meg van a maga countere, de mégis, erősebb maga az mmm mint a többi fajnál a counter együttesből összeállított sereg. Ez amolyan egy dolog önmagában több, mint részeinek összege. Itt is, ez a helyzet szerintem.

    Reply

  • brave

    |

    Tehát szerintem nem az egységek értékeit kell változtatni (hp, sebzés stb.) hanem a meglévő képességeket,értékeket úgy formálni, hogy nehezebb legyen (micro igényesebb?) használni azokat.

    Reply

  • Delebriel

    |

    A randomot miért nem számolják külön? Elvégre gondolom nem teljesen egyenlő, hogy melyik fajt hányszor adja. Lehet sokkal több Terranos és Protossos nyom időnként randomot mint Zerges, persze ez csak spekuláció. Mindenesetre nem a 33% az optimális, mert a random is ott van, persze abbol se kell 25%, de akkor is.

    Reply

  • Promie Motz

    |

    Válasz Delebriel #117 üzenetére:
    nagy számok törvény. Közel egyenlő lesz, illetve arányaiban kicsi lesz az eltérés.

    És egyébként is lehet, hogy azokat a meccseket számolták csak bele, amikor konkrétan választott fajt, és a randomokat ebbe nem vették most bele

    Reply

  • sweeping

    |

    Amúgy ha csak a diamond statisztikai adatát nézzük akkor azt mondhatjuk, hogy a balansz tökéletes. 3% eltérés még megengedett mivel az még elenyésző, és lehet hogy ügyesebbek a másik faj játékosai
    tvz pvt statisztikai pedig szinte teljesen megegyezik 🙂

    A diamond szint pedig az a szint amikor már ismersz több bo-t és van valamennyi apm-ed is. Alatta kár figyelembe venni az eredményeket, mert azok az illetők még lassúak, kevés bo-t ismernek, rossz a timingjuk, micro és macroról már nem is beszélve 🙂

    Amúgy tudom ez a statisztikai adat semmit sem jelent, mert biztos hogy van mit csiszolni. De szerintem ahhoz képest, hogy nemrég jelent meg a játék, szerintem elég jó a balansz. Vannak apróbb problémák de ezt egyesek rettentően eltúlozzák, és ha a blizzard megpróbál változtatni rajta máris megy a sipítozás, pedig, ha rossz döntést hoznak, utólag úgy is visszacsinálják, ha látják ez rossz döntés volt

    Reply

  • Csenky

    |

    Ezt is meg lehetne csinálni szépen, hogy a conc shell kicsit máshogy működjön. Nem mondom, hogy nrg kelljen és kattintani mindig, de pl egy automata 15 seces CD lehetne rajta. De ettől még nem lenne micro igényes. A sebzés-piszkálással pont azt vélném elérni, hogy ne legyen mindegy, hogyan használja a játékos. Mit lassítson, mire üssön nagyobbat. Esetleg nem kell a kollektiv sebzést csökkenteni, csak elvenni az armored-es bónuszt ha conc shellt használ. Sőt, esetleg elvenni az armored elleni bónuszt ha stimet használ. Azért a dupla sebzés nagyon beteg. Vagy futás sebességet visszább venni, mert stimmes mara csúnyán leszalad sokmindent.

    Az MM Vessel imbaságáról annyit, hogy hasonlítsunk össze egy swarmot egy fungallal. Vagy nézzük a Lurkert. Rofl. Vagy a 40 HP-t az 55 illetve 125-tel. Vulture tank? Goon range vs Stalker range? Arbiter vs Mothership? Azért azokat a T-ket lehetett counterelni.

    Mielőtt beskatulyáznátok, pont T ellen vagyok most a legjobb a 3 közül. (P-vel) Csupán érzek némi hiányosságot a T counterelhetőségében, mert nem látom jó állapotnak, hogy 1-2 gate-em van, mikor már a templar archieves-t hozom le, hogy legyen esélyem, és ha véletlen más tactikot használok, 50%-om van nyerni. (vagy igen vagy nem, all-in szarok)

    Reply

  • Kasas

    |

    nem szoktam sose kommentelni, csak olvasom mindig a hozzászólásokat, most nem bírom megállni.
    tényleg sokat sírtok 🙂 én is sírok, ezt nem tagadom, de mindig belátom hogy a saját noobságom miatt kapok ki mindig. 1400 pont körül mozgok, idáig nem volt tul nehéz eljutni, de tartani ezt a szintet már nehéz. tök mind1 milyen faj ellen játszok, ha olyan az ellenfél, akkor porig lemos 10-15 perc alatt. a pvp-re nem térek ki, mert a mirror az tényleg skill. mindenki védi itt a saját faját, egyértelműen, én is szidom a zerget mert 10 perc alatt limiten van, szidom a terrat mert jön az MMM és gg vagy jön a mass banshee aztán meg alap gg.
    mostanában elemeztem a játékomat, reppeket nézegettem, és azt mondhatom hogy a terran és a protoss kb egálban van. a zerget erősebbnek érzem(legalábbis p ellen). én ezt azzal magyaráznám, hogy a zergnek az uj macromanagmentje tulságosan is „jó” lett. ezt ugy kell érteni, hogy rettentő sok munkával jár és sok odafigyelést igényel, de ha valaki elkapja vele a fonalat, akkor nem igazán van ellenfele. a másik dolog meg az, hogy protossal elég 1 hibát elkövetned a játék folyamán(legyen az early, mid, vagy late game)akkor kb diamond szinten irhatod is a gg-t. néha lehet még huzni, ha a másik kurva nagy hibát követ el, de az esetek 99%-ban vesztett a protoss. azért valljátok be hogy a másik két fajnál nem igy müködik. a terran pár tankkal + wallal vagy pf-el, simán fog egy nagyobb sereget. a zerg mivel gyors egységekkel rendelkezik, simán bent tudja tartani a p-t. vagy ha buksz egy csatát akkor max vesztesz 1 expet, de mivel szartig vagy lárvával, simán pótolod az egységeidet. ha a p bukik x mennyiségű pop-t azt vagy nem lehet pótolni időben, vagy épphogy lehet pótolni, de akkor már macrohátrányba kerül. de ez legyen az én véleményem. én azt mondom, hogy itt még biztos hogy sok idő kell, hogy belőjjék a balanszt normálisan, és pontosan ezért is vezetnek be olykor komolyabb nerfeket/buffokat, mert kísérleteznek. ezt máshogy nem nagyon lehet. mert ugyebár bw-nél véletlenül jött ki a majdnem tökéletes balansz, itt mesterségesen kicsit másabb a helyzet. sztem nem kéne itt osztani senkinek az eszet(nekem se :D) hanem hagyni a profikra(blizzard) és majd megoldják.

    Reply

  • Kanri

    |

    Félreértettétek a BW-s megjegyzésem (úgy értettem, hogy ebben a játékban 3 teljesen különböző faj van, nem úgy, mint az age of-ban, emiatt nincs ilyen, hogy a T-nek ez van, ezt tudja stb., holott a z-nek meg erre kell figyelni, arra kell figyelni stb.)…Egyébként sem nézem le Geo-t (top3 zerg moon, ez tény), se mást, de ő sír mindig, hogy imba T, és már agyamra megy, hogy 2 hónapja ezt hallgatom (nemcsak itt, hanem bneten gamek után is) még a tossoktól is, csak mert kikapott. Kevés a zerg player, ezen akar változtatni a Blizzard, csak nem úgy, ahogy kéne! Geo; őszintén, a patch óta kaptál ki mass reapertől? Reaper az inkább 2v2 unit lett (1v1-ben is csak z ellen ér vmit a játék elején, de kb. csak arra jó, hogy tudjon a T expelni), ott viszont a megfelelő támogatással tényleg imba tud lenni, de szintén csak a game elején, mert ha kijön a countere (stalker, marauder, roach), akkor már el is lehet felejteni. Szal így, hogy ilyen változtatásokat tesznek be, kb. ki is vehetnék a játékből imo.

    Hamár sokan a marauder miatt sírnak, akkor felajánlom, hogy kihívhat bárki úgy, hogy megígérem, hogy marauder nélkül nyerek ellene. 🙂

    Najó, többet nem vitázom ilyen faszságokon, mert fölösleges, inkább „elismerem”, hogy T IMBA, NERFELNI KELL!

    Reply

  • FlyInMyEye

    |

    Válasz Kanri #122 üzenetére: Ebben az esetben mea culpa csak megütötte a szememet, akkor fölöslegesen írtam kis regényt meh:).

    Válasz Geo #110 üzenetére: Egyről beszélünk, az ilyen-olyan weblapokon lévő statok ferdítenek, így van, viszont ebben most az a szép, hogy (accounting for player skill) megjegyzést tettek mellé, tehát mivel ők ismerik a mm működését illetve valószínűleg reprezentetív felmérést készítettek, ezért ezek a statok most nem ferdítenek.

    Válasz brave #113 üzenetére: Elfáradtam és szomorú vagyok, azt hittem jól elmondtam…mindegy, akkor nem megyek matek tanárnak nyertél:)

    Reply

  • sweeping

    |

    Egyébként szerintem már réges-rég nem a balanszról folyik a téma, hanem próbálunk egymásnak visszavágni.
    Igen te azt mondod hogy imba a marauder, na én erre azt mondom kis pajtás hogy imba a storm.
    Szóval azt állítod hogy imba a zerg, hát szerintem meg rohadt imba a terran mmm egy attack moves faj.

    Na kb ilyennek érzem a jelenlegi helyzetet, mindenki próbál visszavágni a másiknak. Saját faja ellen persze senki nem beszél, az teljes mértékben tökéletes, de amivel más játszik abban folyamatosan keresi a hibát hogy beleköthessen.

    Reply

  • FlyInMyEye

    |

    Válasz sweeping #124 üzenetére: Szerintem azért nem ennyire durva a helyzet habár én a BALANCE, IMBA, OP, REAPER, MARAUDER, STORM, EMP, BANELING, VOID RAY, VÁLTOZTASSUK MEG, VEGYÜK KI, VEGYÜK EL, NERFELJÜK, OKOSABB VAGYOK, HÜLYÉBB VAGY, NAGYOBB AZ E-FARKAM, DIAMOND, BRONZE, WOOD, stbstb…szavakat tartalmazó bejegyzéseket sajna nem tudom elolvasni. Új szűrő addon a chrome-hoz úgy hívják: Ignorátor 3000:)

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz FlyInMyEye #125 üzenetére:
    hehehe ez tetszett :d
    Amúgy direkt fogalmaztam ennyire sarkalatosan, tudom ennyire még nem vészes a helyzet. De előbb vagy utóbb szerintem még ezt is elérhetjük 🙂

    Reply

  • Damnosaurus

    |

    köszönmö a tippet hellion marauder push zerg ellen, ekkora fost még senki se talált ki 😀 hogy lehet ettől kikapni? grat

    Reply

  • SZM

    |

    rettenet faszság:
    # The Barracks are going to require a Supply Depot, which will impact a lot of early terran reaper pushes.

    Reply

  • Damnosaurus

    |

    Válasz SZM #128 üzenetére: mert minden nyomorek azt csinalja 2v2be, mert broken szar, de probaljak balancolni 1v1 rovására :d

    Reply

  • rici

    |

    faj a fejem a sok hulye kommenttol….

    Reply

  • Delebriel

    |

    #130 Vegyél be egy Saridont 😛

    SZM, Damno…. nem vook 1v1 pro, közel se 😀 szal kíváncsiságból. Milyen gyakran kezdtek ti 9 vagy 10rax-al 1v1ben, hogy ennyire zavar titeket ez a változás? Én szinte csak több v több-özök és szerintem oda ez egy remek változás lesz. Kevesebb lesz az esztelen rush game.

    Reply

  • GoTReX

    |

    Nem minden Imba azért ami oda tud verni:) Ha ilyen egységek nem lennének ,amik pillanatok alatt szétszednek más unitokat,elég lapos game lenne…:P (pl.:Void,Colo,Siege,Baneling)

    Addig jár a korsó a kútra ,amíg kapunk egy WarCraft 2-t, te jössz az Ogréval,én meg a Lovaggal,és az nyer aki előbb kezd el ütni!:D

    Reply

  • Csenky

    |

    Válasz GoTReX #132 üzenetére:
    Pedig hogy örültünk annak valamikor.. Hát még a WC1, amiben nem volt többszörös kijelölés, micro powa. xD

    Reply

  • GoTReX

    |

    Válasz Csenky #133 üzenetére:
    Nagyon hangulatos volt:)!Zenére mai napig emlékszem:) WarCraft 1 nálam kimaradt.Azt hallottam róla nem volt jobbklikk ,csak move-To gomb stb…

    Reply

  • arius82

    |

    Válasz GoTReX #132 üzenetére:

    „Addig jár a korsó a kútra ,amíg kapunk egy WarCraft 2-t, te jössz az Ogréval,én meg a Lovaggal,és az nyer aki előbb kezd el ütni!:D”

    😀 Ebben van valami, de azért az is számított ki milyen gyorsan pakolta a bloodlustot az ogrékra, vagy a heal-t a lovagokra. 🙂

    Reply

  • arius82

    |

    Válasz GoTReX #134 üzenetére:

    Kb. 10 lehettem mikor Warcraft 1 eztem és volt egy über stratégiám, volt egy varázsló és tudott ilyen vizelemantalt, na az annyira brutál volt, h bevédekeztél és csak esztelenül csináltad az elementalokat és attack al ráküldted az ellen base-ére, 2-3 kanyar tutira kivégezte. 😀

    Reply

  • h143570

    |

    Csak egy kosza gonndolat a Zerg „gyengulese”-vel a hozajuk kepest viszonylagos Terran es Protos erosodessel kapcsolatban, APM szempontjabol. Szvsz az MBS es korlatlan egyseg szamu kontrol csoportok a gond. Mivel SC1ben 1 epulet 1 control group volt, illetve maximum 12 egyseg lehett egy csoportban. Igy a termelo epuletekbol csak korlatozott mertekben lehett fokusz valtas nelkul gyartatni. Illetve a sereg iranyitas is korlatos volt, ugyan ezen ok miat.

    Mivel a Zergnek az MBS semmit nem jelent, a fo makro lehetoseg (larva injektalas) pedig nem MBS kompatibilis. A korlatlan egyseg szamu kontrol csoportok miat szinten boven eleg a 10 kontrol csoport sot. Emiat kellhet a Zergnek joval nagyobb APM es jobb multi tasking kepeseg.

    Persze kerdes, hogy mit lehet kezdeni vele. Az MBS kiszedese valoszinuleg tul nagy ellenallasba utkozne. Az egyseg szam korlat kontrol csoportonkent, az MBS miatt nem jelentene sokat, max a zergnek kellene megtobb APM.
    Igy maradna valami macro erositesi lehetoseg. Persze kerdes, hogy akarjak-e egyaltalan, vagy a magasabb APM az zerg specifikus faji sajatossag.

    Reply

  • rici

    |

    Válasz Delebriel #131 üzenetére:
    soha

    Reply

  • SZM

    |

    Válasz Damnosaurus #129 üzenetére:
    Nem hinném, hogy csak 2v2 miatt csinálnák, mert 1v1 ben is olyan faszságokat szoktak barakk kezdéssel játszani (6/8 rax proxy reaper és hasonló rettenetek tvz és tvt ben) bár a bc-t is azért nerfelték, mert sokvsokban erős volt (lol?)
    Egy ilyen változtatással fölöttébb „érdekes” lenne a pvt 2 személyes mapokon sztem.

    Ám nem tudom mi a bajod a hellion+marauder pushal. Egy all-innak elég jó taktika főleg ha scv-t is viszel mellé és közeli pozícióban vagytok. A zerg léphet is, ha nem tudja, hogy mi jön. Bár ha rájön akkor a terrannak gg

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.