Quantic.NaNiwa interjú: A második rész

esfrost . Interjú 1809

A „közkedvelt” NaNiwával készített interjú második részéhez érkeztünk, amiben szó esik többek között az első részben is sokat boncolgatott mind gamesről a nagyobb versenyeken, ki a legjobb nem koreai játékos? Stephanoról, matchupok közti imbalanceról és még sok más egyéb dologról is.

Nos versenyzés szempontjából egyes bajnokságok erősítik, az úgynevezett észjáték(mind games) részét a játéknak,  mint például a GSL. Amíg más versenyeken, ahol nyitott selejtezőn kell játszanod, LAN környezetben, pl. az IPL 4-en. Ott igazából sokkal gyakorlatiasabb, mivel csak játszol egymás után? Melyik környezetet szereted inkább?

Én a GSL félét szeretem, mivel amikor a nyomás a legmagasabb, megláthatod, ki is a legjobb játékos. Ez nem csak azt jelenti, hogy ki ismeri legjobban a játékot, ez minden másról is szól, például az érzelmeink kezeléséről, a nyomás elviseléséről, az elvárások teljesítéséről és emellett meg kell felelni önmagadnak, úgy, hogy végig higgadt maradj. Szerintem ez sokkal inkább egy csata magad ellen, mint egy ellenfél ellen.

 

Szerinted sok nyugati játékos nem is érti ezt a részét a játéknak még? Mert nem játszottak még Koreában ezen a szinten? MLG-ken játszanak állandóan, talán nem is érthetik egészen?

Nem kell értened ezt az egészet ahhoz, hogy jó legyél benne. Stephano személyisége remek példa erre, mert ha „le sem sz***” ezt az egészet, nem is leszel ideges miatta, ezért tud mindig jól játszani. De mondjuk, ha hirtelen sokkal jobban érdekelné ez az egész, talán sokkal rosszabbul is játszana emiatt. Tudod, ha minden ébren töltött percben a játékon gondolkodsz, gyakorolsz, aztán elvárod, hogy nyerj is. Nagyon sok játékos nem bírja elviselni a nyomást és összeroppan a teher alatt.

De azt mondtad egy játékos, akit érdekel ez az egész és nem idegeskedik sokkal jobb lehet, mint aki „le sem sz****-a” ezt az egészet? Nem?

Igen, ha tudja kontrollálni magát, természetesen. Ez olyan mint, amikor érzem, hogy a legjobbat kihozom magamból, tudom, hogy nyernem kell, de nagyon nehéz, hogy kezelni is tudjam, hogy a kezem ne remegjen, és a fejem teljesen, teljesen tiszta legyen.

Hát Stephano már majdnem biztos, hogy bekerül a Code S-be, ha ő is akarja. Mit gondolsz, hogy fog teljesíteni?

Nézd, mindenki azt mondta, amikor bekerültem, hogy egyből kiesek 0-2, 0-2-vel, nem akarom megjósolni az ő csoportját, vagy azt, hogy fog játszani. Ezt rá hagyom.

De ha csak a skillt nézzük, az észjátékot leszámítva, mit gondolsz, képes arra, hogy a Code S-ben helytálljon?

Ha a skillt nézzük, Stephano egy nagyon jó játékos. Nem rosszabb, mint a Code S játékosok többsége, ha a skillt nézzük, de tudjuk, hogy ez nem csak erről szól. Ha van időd felkészülni az ellenfeledre ez egy teljesen más játékká válik. Az a helyzet, hogy Stephano stílusát nagyon egyszerűen lehet counterelni. Ha egy ilyen „rossz” ellenfelet kap, aki nem fekszik neki, ki fog kapni, ebben biztos vagyok. Ha számára „kedvezőt”, hát szerintem még így is kikaphat, de nem tudom. Talán megutálnak majd emiatt, de kit érdekel ez az én őszinte véleményem, és örömmel látnám, ha rámcáfolna, mert mindig jó látni, ha a nyugati játékosok jól teljesítenek.

 

Eddig nem láttad azt az oldalát, ahogy egy olyan versenyre készül mint a GSL.

Hát, amit láttam, egy srác aki nyugodtan ladderezget, figyeli a timert, tökéletes időzített támadásokat hajt végre, de mi történik akkor, ha kivédik minden timingját? Akkor marad egy átlagos zerg játékos, aki pont azt csinálja mint a többi zerg. Nem olyan játékos, mint DongRaeGu, aki „Jó ez történt, nem jött össze, akkor most csináljuk *ezt*.. vagy *ezt* vagy bármit. És ez folytatódik…, tökéletes döntések folyamata hibátlanul végrehajtva.

Beszéljünk most egy másik nyugati játékosról, ThorZaINről, aki nemrég nyerte meg a DreamHack stockholmi állomását és mindenki felfújta ezt az ügyet. Most, hogy az EG bejelentette együttműködését a SlayerS-szel, Koreába szeretne jönni játszani. Szerinted, hogy menne neki itt a játék?

Nem tudom. Már járt Koreában, és jól is ment neki, azt hiszem. Mármint, nem olyan rosszul. Talán valamivel jobban játszott nálam, nyert 1 mapot Code A-ben YuGiOh ellen, de ez már nagyon régen volt. Szerintem ThorZaiN skillje csökkent, más játékosokhoz képest, akiknek viszont nőtt. Ez az amit én látok, amikor látom őt játszani. De igazából tévedtem ezzel kapcsolatban. Álmodni sem mertem arról, hogy megnyerheti a Dreamhacket. Talán megfeledkeztem arról, milyen jó is ő valójában, de amikor sűrűn játszottunk egymással, pl. a Red Bull lanon, úgy éreztem könnyű ellenfél számomra. De azt hiszem, a TvPje az ő legrosszabb matchupja, talán ha TvT-t kap tudna valamit alkotni, de Polt megint Code A játékos és ThorZaiN valószínűleg a Code S-ben kezdene, szóval nagyon nehéz lesz neki. De ő jó a versenyekre való felkészülésben, szerintem jó esélye van.

Igen. Úgy gondolod ő olyasvalaki, aki tudja, hogyan kell nyerni?

Thorzain? Ő nem egy született győztes.

Született győztes?

Igen úgy gondolom vannak olyan játékosok akik mindig a toppon van bármi is történjék.

De ő egy remek játékos, remek technikával.

Igen, Thorzain egy nagyon jó kivitelező. De ezzel nincs egyedül. Szerintem Korea egy nagy hely, ahol rengeteg játékos van. Rosszul érzem magam, hogy ilyesmit mondok róla, de majd meglátjuk. Kétlem, hogy az ő stílusa megállná a helyét itt Koreában. Talán elérhet valamit, ha gyakorol. A jelenlegi szintje szerint, nem mondanám elég jónak, de meg van benne a lehetőség.

Érdekel ez a hülyeség, hogy ki a legjobb nyugati játékos? Ez mindig szóba kerül, az emberek állandóan erről beszélnek. Olyan dolog ez, ami érdekel, vagy csak játszod a saját játékod és ezt figyelmen kívül hagyod?

Bárcsak azt mondhatnám, hogy csak a saját játékom érdekel, de ezt a játékot nem csak a pénzért játszom, szerintem ezt már rengetegszer elmondtam. Azért játszom, hogy bizonyítsam azt, hogy én vagyok a legjobb, vagy valami ilyesmi. Szóval természetesen, ha az emberek azt mondják, hogy most éppen „ő” a legjobb nyugati játékos, akkor azt akarom, hogy elbizonytalanodjanak. Kivéve ha rólam van éppen szó, természetesen. Remélem, hogy játszhatok Stephanoval és ThorZaiNnel, és ezt eldönthetjük.

 

Mit gondolsz te vagy jelenleg a legjobb nyugati játékos?

Nem tudom. Meglátjuk, mikor Stephano a Code S-ben fog játszani, azt hiszem.

Értem. Hagy tegyek fel neked pár kérdést a balanceról így a végére. Azt mondtad a legjobb matchupod jelenleg a PvT?

Igen.

Szerinted balanszos, vagy nem igazán?

Szerintem a szuper-szuper lategame-ben a Terran op, amikor mindenhol planetary fortressek vannak és van kb 10 scvjük, és rengeteg orbital, stb, nem igazán nyerhetsz onnan.

Mint amikor DayBreaken vagy 5 base ellen.

Igen, egyszer felmaxolsz, 3-3ad van a 2-2 ellen, szerintem ez előnyös a protossnak, de csak egy ideig, ameddig nem áldozzák fel az SCV-ket, stb. Szerintem talán egyszerűbb terrannal játszani. Egyértelmű miért, fejlesztened kell, expelni, ezt mind időre. De szerintem a protossban több a lehetőség.

Még most is?

Szerintem még most is több lehetőség van a protossban, mint a zergben, vagy  terranban. Ez talán még nem látszik, de majd idővel kialakul.

A szuper lategameről beszéltünk most, számít ez igazából? Nem igazán láthatsz ilyen gameket, GSL-ben egy ilyen meccs sem volt, ami idáig jutott volna szerintem.

Igen, emiatt összpontosít mindenki az early gamere és a midgamere.

Szóval emiatt kell a protossoknak állandóan timing attackokat csinálni.

Igen emiatt. Ezért csinál MC rengeteg all int, mert tudja, ha olyan szintre jut a játék nagyon nehéz lesz neki. De mégis van egy játékos aki még úgy is tud nyerni, könnyedén és ő nem más, mint Parting.

 

Folytatjuk…

Forrás:


Comments (2)

  • FaLtY

    |

    Stephano szerintem jó játékos, de azért megnéznék egy BO5-7et Naniwa ellen úgy, hogy mindkettőjüknek van felkészülési idő erre a meccsre. No meg ez a „Protoss-ban több lehetőség van” ! Lássuk !!! 😀

    No meg ez, hogy melyik unbalanced…inkább mondjuk azt, hogy amíg a föld kerek addig lesznek ilyen emberek [Terran szerint a másik két faj az OP és így tovább…gondolom nem kell taglalni, hogy a másik két fajnál is azonos a helyzet]

    + Jó Cikk várom a folytatást .

    Reply

  • Formaster

    |

    Szerintem mindegyik faj más időben OP. De mindnek megvan az eszköze, hogy elpics*zza a másikat. Jó a cikk, tetszik.
    Jah, és Stephano a Zerg Isten!

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.