E-sport kishazánkban #1 – Interjú Gorkyval

Astonkacser . Cikkek 3222

E-sport, sokat találkozhatunk ezzel a szóval ha kicsit követjük a híreket, foglalkozunk a Starcraft II-vel. A következő sorozat célja, hogy kicsit közelebb hozza hozzánk ezt a szót, bemutatva a magyar esport tehetségeit.

Az imént találkoztam Gorkyval, aki mint kiderült rengeteget szerepelt a médiában, televízióban, rádióban, újságban, pedig eddig én is csak internetről értesültem eredményeiről. Mielőtt az interjúra rátérnénk, lássuk, mit is kell tudni Gorkyról:

gorky_wcg_2007.jpg

Gorky, avagy Zentai György 20 éves, 7 éve számít e-sportolónak, és saját elmondása alapján a legfontosabb eredményei a következők:

Starcraft:

Command & Conquer:

Gorky IRL:

  • 4 éves kora óta sakkozik, immáron 16 éve. 4-szeres országos bajnok, jelenleg NB1-ben játszik, európa bajnoki ezüstéremmel és világbajnoki 11. hellyel büszkélkedhet
  • 2. éves a Corvinus Egyetemen alkalmazott közgazdász szakon
  • hobbyja a póker

Akkor az interjú:

A beszélgetés a Batthyány téren egy kávézóban történt, baráti hangulatban, nyílt kérdésekkel és őszinte válaszokkal. Volt is rá szükség, mivel előtapasztalataim alapján volt mit tisztázni. Ettől függetlenül persze a központi téma a készülődő Starcraft II volt, amivel kapcsolatban csak korlátozott ismeretei vannak, egyelőre.

Mi a véleményed eddig a Starcraft II-ről?

Idáig csak kevés időt tudtam szentelni a játék megismerésére, ezért csak kevés információnak vagyok birtokában. Szerintem túl korán van még a játék részletes elemzésére, majd talán a béta kulcs megjelenése után tudok többet mondani a játékról.

Megígérted, hogy megnézed a Zerg gameplay videót, arról van valami konkrét véleményed?

zerg_queen.jpgA grafika tetszik, de félek, hogy átláthatatlan lesz egy-egy csata. A fertőzés szerintem egy rossz ötlet, ahogy más stratégiában is, itt is tönkre teheti a játékmenetet. A Thor egy lassú egység, és félő hogy emiatt nem fogják használni, mert nem ér oda A pontból B pontba időben a pályán. A Queen viszont tetszik, hogy tud pl. gyógyítani. A legnagyobb félelmem viszont az, hogy nem lesz megfelelő makró a játékban. De mindez így első látásra, túl sokat nem foglalkoztam vele.

Megnyugtatlak, ezekben a kérdésekben már kaptunk visszajelzést a Blizzardtól, hogy dolgoznak rajta.

Efelől nem volt kétségem.

Jó. Hát akkor egy igen fontos kérdés. E-sport lesz az SCII?

Na ne viccelj, a Blizzard nem csinál rossz játékot, tuti Esport lesz, ez nem fontos hanem felesleges kérdés 🙂 . Egyrészt folyamatosan tesztelik, ahogy Te is mondtad, másrészt meg kiherélnék őket a koreaiak.

Jó-jó, azért nem kell egyből a torkomnak ugrani, a legtöbbeknek ez nem ilyen egyértelmű. Mivel Protoss játékos vagy, mesélj egy kicsit a fajodról. Fogsz váltani?

Amennyit láttam az alapján úgy tűnik, hogy a Protoss sokat változott, elég furcsa a Zealot Charge képessége, de ettől függetlenül kevés az esély arra, hogy fajt váltsak.

Az átlag játékosok körében szerinted nagy sikere lesz?

Egyértelmű, hogy hatalmas sikere lesz, kb. mint anno a WoW-nak.

Mit gondolsz arról, hogy a Blizzard fontolóra veszi azt, hogy a Battle.netet fizetőssé tegye?

Biztos, hogy nem fogják fizetőssé tenni. A Blizzard ezt nem meri megtenni.

Megígéred nekem, hogy ha lesz béta, akkor többet mondasz majd a játékról?

Természetesen.

Akkor egy kicsit más téma. Véleményed szerint mi a helyzet Magyarországon az e-sporttal?

Hogy őszinte legyek, romokban hever. Vagyis ez egy rossz kifejezés mert az azt jelentené, hogy valaha volt egy fénykora. Sose volt. Az Esport itthon egy alacsony szinten stagnál. Nincsenek szponzorok, nincsen média támogatottság, így nincsenek új-és-új profi játékosok se, nincs fejlődés.

Ha jól tudom nincs jó viszonyod a Replays.Hu-val. Mi ennek az oka?

Úgy nagyjából 2 éve bannoltak, majd havonta hol engedélyeztek, hol letiltottak. Minden esetben azt mondták „kapok még egy esélyt”. A véleményem sokszor különbözött az adminokéval, és ez nem tetszett nekik. Akárhogy mondtam el a véleményem, a végén mindig szitkozódás lett a vége.

Hát azért ezt nem gondoltam volna. Nem lehet, hogy te sem voltál mindig a legmegfelelőbb?

Hát igen, lehet hogy nekem sem kellett volna néha annyira dacosnak lennem. Egy kicsi volt bennem is és egy kicsi volt bennük is.

Mi igaz abból, hogy a legjobbnak tartod magad?

Sajnos sokan félreértenek, mert amikor azt kérdezik tőlem egy-egy verseny előtt, hogy ki a legjobb, mindig azt mondom: természetesen én. Ez 80%-ban azért van, hogy felspannoljam magam, felkészüljek a meccsre és elhiggyem azt, hogy jó vagyok, ez sokszor segített már egy-egy fontosabb meccs megnyerésében. Ez olyan mint bármilyen sportban, ha nem hiszed, hogy jobb vagy az ellenfelednél, akkor sosem nyered meg a mérkőzést.

Oké. Céljaid a jövőben?

Egyetem, állás, család, stb. Emellett szeretném folytatni a „pályafutásomat”, ha lehet ilyet mondani. Ha idén lesz C&C a WCG-n akkor indulok. A jövő évtől pedig Starcraft II-vel szeretnék nemzetközi sikereket elérni.

Köszönöm, hogy szakítottál időt erre a beszélgetésre. Remélem másoknak legalább olyan érdekes lesz a cikket elolvasni, mint nekem megírni.

Részemről a szerencse.

Tehát amint láthatjuk nem kell aggódnunk az SCII jövője miatt, talán a hazai e-sport helyzete mutat rossz képet, de reménykedjünk benne, hogy egyszer lesz még hatalmas fellángolás, amely elhozza Magyarországnak az e-sport nagyhatalom címet 🙂 . Addig is terjesszétek Ti is az igét, a Starcraft II minden bizonnyal sok mindenen változtathat majd, mind külföldön, mint itthon.

Ha minden jól megy, legközelebb lesz alkalmam beszélgetni DNA-val is, aki legjobb hazai Warcraft III játékos, aki többszörös magyar WCG győztes, és az élő War3 legendát, a koreai Moon-t is megverte már, igaz csak egy meccsen.


Comments (20)

  • Beast

    |

    Jo kis interju, tetszik 🙂 … Remelem tenyleg fellendul majd a hazai esport. Manapsag amugy is eleg gyakran latni hogy ilyen olyan konzol/pc jatekokkal foglalkozik a media, elobb utobb a „szponzorok” is megtalaljak a penzuket benne 😀

    Reply

  • Laci

    |

    Hát én is remélem h itt MO-n is fellendül majd ez az e-sport!!!! Jó cikk Aston!

    Reply

  • glutin

    |

    volt egy kis négyzeteltérés az adminokkal:DDDDD …enyhe kifejezés , gorky stílusa nem volt túl nyerő azokban az időkben:D mondjuk azóta kétlem hogy vki nagyon tartaná a haragot: ) ha lesz cnc a wcgn hát good luck:) ha sc2 lesz akkor meg go go go : )
    ja igen: Hogy sc2-vel mennyit fog változni az esport?semmit….komoly szponzor nem hinném,hogy lesz valaha is..

    Reply

  • SzuL

    |

    nem pont itt kezdődött, de ez is rátett egy lapáttal

    Reply

  • mojze4e

    |

    hi ! jó cikk 🙂 Én cod2-ben játszok egy team-mel és elég jók vagyunk ( eu top 40 , hun top 5 ) És szerintem is elég rosz az magyar eSport ! nem is foglalkoznak velünk gamerekkel , nem ugy mint külföldön….
    de remélem most fellendül ez a dolog föleg hogy ESPORTS az Olimpián !!! és akkor ott megmutathatjuk mi magyarok is ! és egyre több magyar sponsor lesz ! Az uj játékokkal mindig többet foglalkoznak és SC2-t biztos fogják támogatni 🙂 gg

    Reply

  • SzuL

    |

    „…ez a dolog föleg hogy ESPORTS az Olimpián…” álmodj, királylány 😀
    mindenesetre ahogy már rshu-n is írta, asszem naib, kb 3-4 év múlva bejön mo-ra is az e-sport, mert (mint mindenben) majmoljuk a nyugatiakat, és kb addigra már nyugat-európában is elterjedt lesz.

    Reply

  • Beast

    |

    #7 Ebben az esetben nem is bannam ha majmolnank nyugatot 😉

    Reply

  • nrvn

    |

    Minimális sponzor támoagás van azért itt is, persze nem mint külföldön.
    A cod szériákban a külföldiek rengeteg dolgot kapnak (egér, monitor, talán komplett gép is) minamellet hogy versenyekre (lan) járnak.
    Nálunk magyaroknál maximum a szerver és ventri jár de hogy valaha is szopnzor cuccot kapjak az ahogy mondtátok… min 3-4 év ha nem több 🙁

    Reply

  • Aston

    |

    Válasz Beast #1 üzenetére: Válasz Laci #2 üzenetére: Válasz mojze4e #6 üzenetére:
    Köszi, igyekszem.

    Ami a kis négyzetreemelést illeti, természetes módon mivel nem vagyok régóta képben így nem ismerem a múlt eseményeit, csak abból tudok következtetni amit tegnap előtt tapasztaltam, és az számomra pozitív volt. Ha Gorky nem is az a visszafogott úriember, attól függetlenül teljesen normális, és remélem ahogy glutin mondta, már senki sem tartja ezt a haragot, mert az teljesen értelmetlen.

    A hazai e-sport felemelkedése pedig még tényleg odébb van.

    Reply

  • Skyless

    |

    Válasz Mauser #4 üzenetére:

    Feltétlenül fontos egy 3 (!) évvel ezelőtti hírt belinkelned… Hát hiába na, az irígység nagy úr..

    Reply

  • SzuL

    |

    skyless, sztem hülyeség irigységgel magyarázni egy csalás-esetet, amit be is bizonyítottak. én nem akarok most nagyon belemenni ebbe az ügybe, biztos sokat változott gorky, nem is ismerem közelről, de tény, hogy nagyobb (volt) az arca, mint amekkorának kéne / kellett volna lennie

    Reply

  • Mauser

    |

    Válasz Skyless #11 üzenetére:
    Ha te mondod, akkor biztos írígy vagyok…Szó szerint megszégyenült az egész SC scene előtt, bannolták szinte az összes online ligából, a HUN A-ból, stb. Azt hiszem nagyon irígy lehetek rá…És, hogy Gorky azok után se vett vissza az arcából, csak őt minősíti. Azt nem tudom, hogy azóta mik történtek, mert elég messzire sodródtam az SC-től. Most az SC2 megjelenésének „köszübén” került fel újra a játék a gépemre. A hírt szimplán azért kerestem elő és linkeltem be, mert a kommentek között szóba került Gorky „kisebb” nézeteltérése a replays.hu-val és úgy gondoltam azok is ismerhetik az előzményeket, akik akkor még nem voltak jelen.

    Reply

  • Aston

    |

    Felesleges vitatkozni egy 3 éve történt eseten. Kíméljük meg egymást ettől légyszives.

    Reply

  • Gorky_hu

    |

    Sziasztok!

    Sajnálom egy kicsit, hogy az első commentemet egy ilyen üggyel kapcsolatban fog megszületni, de mivel az interjuban érintett vagyok és érintett lettem egy kritikus témában, így végül úgy döntöttem, hogy leirom ( az én véleményemet) a dologgal kapcsolatban.

    Elöször is szeretném megköszönni a lehetőséget hogy én lehettem az első interjú alany az oldalon:)

    Visszatérve a replays.hu-ra, nem szeretnék ismét egy olyan topicot ahol erről megy a spammelés, de ennyi comment után elmondom hogy mikénnt történt: Biztos Mauser hogy a leirtak igazak? feltehetném a kérdést, de nem is ez a lényeg. Tényleg nem voltam jóban az adminokkal, néha más emberekkel is összevesztem, ennek sok oka volt( interjúban levan irva a lényeg:))

    A csalással kapcsolatban: 3 meccsen segített az obs 1 dologgal kapcsolatban, szerintem feles részletezni, persze hogy hibáztam, de ez már mult részemről. 1 ligábol zártak ki, amibe már 2 éve játszok, más ligákbol nem zártak ki, ha jól tudom megközelítően 4 éve folyamatosan játszok a magyar vállogatotban, és az esemény után is folyamatos tagja voltam a csapatnak. Nem kívánom hogy büszke legyél Mauser, azt se hogy irigykedj, csak szépen megkérlek most mindeki elött hogy ne irj olyat amiről nincs fogalmad, vagy kevés információt ismersz a dologgal kapcsolatban.

    Remélem az ezzel kapcsolatos commentekre sikerült kielégítő választ adnom, amennyiben bármivel kapcsolatban lesz kérdés nyugodtan irjatok, és megprobálok rá válaszolni:)

    GL HF ALL
    HUNGARY FIGHTING!

    Reply

  • Mauser

    |

    Válasz Gorky_hu #15 üzenetére:
    Örülök neki, hogy írtál, így legalább nem oltok hülyeségekkel. Szeretnék is elnézést kérni az utolsó kommentemben írtak helytelenésge miatt. Ahogy írtam akkoriban abbahagytam a starcraftozást és azok az információk maradtak meg bennem, amikról akkor szólt a fáma. Ha jól emlékszem akkor megszüntették a hun A tagságodat is. Ezek szerint visszakerültél még akkor. Vagy a sok alkohol volt a memóriámra hatással. Akkoriban sok mindenről volt szó, én meg megszüntettem közben minden kapcsolatomat az SCvel. Tehát mégegyszer szeretnék elnézést kérni mindenkitől. Nem állt szándékomban semmiféle flamewart indítani, vagy neveket sározni be. Szimplán nem gondoltam át rendesen amit írtam. Bocsesz 🙁

    Reply

  • Gorky_hu

    |

    Részemről nincs harag senki felé, én is hibáztam, más is hibázott már, megtörtént ez van.
    Szerintem meg is beszéltük ezt:)

    további jó forumozást:D

    Reply

  • mrobed

    |

    Pisz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(beke) Fiuk!!!!!!!!!!!! Na eszt szeretyük!!!

    Reply

  • Wolf

    |

    Grat Gorky sztem nem semmi amit elértél, jó stratéga vagy 😉
    És még annyít tennék hozzá hogy DNA nem 1x verte meg Moont … a legútobbi hoorai vs mym WC3L cwn 2:1 re megverte !

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.