Blizzard vs KeSPA

Mr.Gumby . Cikkek 2310

blizzkespa
A Blizzard és a KeSPA (Korean e-Sport Players Association / Koreai e-Sport Játékosok Szövetsége) összerúgta a port. Illetőleg már évek óta rugdossák azt a port, de csak mostanra zárta le a Blizzard a tárgyalásokat.

    Az egész ügy apropója az, hogy Koreában a Starcraft TV-s sugározása kizárólag a KeSPA kezében van, ami természetesen jó pénzt hoz nekik a konyhára. A Blizzard megpróbálta ezt a monopol helyzetet megváltoztatni, és elkezdte támogatni a GOM TV-t, hogy ők is sugározzanak versenyeket. Erre válaszul a KeSPA megfenyegette a profi válogatottakat, hogy kizárja őket saját versenyükből, amennyiben megjelennek bármilyen GOM TV által rendezett eseményen. Ennek eredményeképp gyakorlatilag az összes csapat ott kényszerült hagyni a GOM ligát.

      Szintén témához tartozik, hogy pár hete Koreában módosult a Starcraft 2 besorolása, 15+ helyett megkapta a 18+ bélyeget, ami már pusztán eladási szempontokból sem túl kecsegtető (minél nagyobb a korhatár annál kevesebb vevő), de ami ennél is is érzékenyebben érinti a SC2 sorsát, hogy a TV-s sugározás így jóformán ellehetetlenül. Sokan arra spekulálnak hogy ebben a döntésben is a KeSPA keze van, ami érthető is lenne : 18+ miatt nincs TV-s közvetítés, emiatt a SC2 pedig könnyen alulmaradhat elődjével szemben, ami fenntartaná a KeSPA virágzó és boldog monopol helyzetét.

        És van még egy ok ami miatt a KeSPA tart a SC2-től, nevezetesen a LAN „hiánya”, mivel így csak a Blizzard szerverein keresztül lehetne versenyeket, bajnokságokat szervezni, ezeket pedig a Blizzard tudná felügyelni, ami azt jelenti, hogy a KeSPA-nak végre csengetnie is kéne egy keveset a Blizzard számára.
        Koreában a Starcraft iszonyatos pénzeket termel. Reklámok, versenyek, bundázási botrányok stbstb. Érthető ha a Blizz szeretne egy keveset látni ezekből a pénzekből, lévén az ő szellemi termékükről van szó, ergó meg is illeti őket egy része.

          Mike Morhaime a következőket fűzte a dologhoz :

          Be fogjuk fejezni a tárgyalásokat velük és új partner után nézünk. A Blizzardnak nyilvánvalóan megvan a joga a Starcraft, mint szellemi tulajdon felett, de ezeket a jogokat nem tartották tiszteletben és nem tehetjük meg, hogy a Starcraft 2 megjelenésének közeledtével ilyen és ehhez hasonló eredménytelen tárgyalásokat folytassunk.

            Forrás : StarcraftWire


            Comments (60)

            • Desy

              |

              zone romanticon éjféltől blue hustler, koreai nemzeti csatorna 1en éjféltől sc2 közvetítés.

              Reply

            • Ludo

              |

              A játékosok pedig csak ülnek csendben és kel kelnek fel, hogy megvédék az érdekeiket? Viszont azt sem hiszem el, hogy a KeSPA inkább mindent tönkre tesz a saját bizniszét is, csak hogy BLIZZARD nak nejuson semmi. Elég őrült üzletpolitia ez.
              Egyébként szerintem lehetne európai SC2 TV közvetítés is ahelyett hogy a sport TV-ken mindent 40x megismételnek.

              Reply

            • prybaby

              |

              Ebben nem vagyok a Blizzard oldalán. Nem hinném, hogy a koreai sc örület a Blizzard eredményes marketing politikájának az eredménye. Szvsz pár koreai befektető felkarolta az sc-t, orrba-szájba reklámozta aminek meg lett a gyümölcse és amiből Blizzard most probál magának lopni. Blizzard elégedjen csak meg az eladásokkal illetve rendezzen versenyeket Amerikában meg Európában ha nagyon akar.

              Reply

            • kL_Xy

              |

              Válasz prybaby #3 üzenetére:
              Ebben igazad van blizz semmit nem csinált azért hogy a BW az legyen ami ma. A blizz dolga annyi volt hogy kiadja a szükséges patch-ket a game-hez. Amit megint korea kért mert ők játszottak vele annyit hogy tudják mit kellene javítani és most hogy sok pénz hoz házhoz a blizz is kér belőle de úgy se fogja megkapni

              Reply

            • Aston

              |

              Köszi Gumby a nagyszerű összefoglalást! Már napok óta akartam írni az ügyről, de sosem volt erőm 🙁 Amúgy ami nagyon érdekes ezzel a hírrel kapcsolatban az az, hogy az MR1 Kossuth rádiótól megkeresett egy szerkesztő (ismerősön keresztül), aki ezzel a hírrel kapcsolatban kikérte a véleményemet. Hétfőn 12:30-kor lehet majd meghallgatni a Magánhangzó című műsorban.

              Ha a 18+-os besorolás végleges marad, akkor sajnos a Starcraft2-ből nem lesz e-sport Koreában. Ez aggodalomra adhat okot mivel az egész Starcraftos közösség a koreai e-sporton „nőtt” fel, ez volt a minta, ott vannak a sztárok, satöbbi. Viszont annyira azért nem aggódom, mert a koreai e-sport felvirágzása óta eltelt már egy pár év, reméljük Európa vagy Amerika is melegágya lehet majd egy profi e-sport kialakulásának.

              Reply

            • SzuL

              |

              Válasz Aston #5 üzenetére:
              én személy szerint örülnék neki, még mindig nem látok benne annyi potenciált, mint ami a bw-ben még mindig van.

              Reply

            • Zedas

              |

              Telesen igazatok van, a Blizzard dolga annyi, hogy megírta a játékot, meg peccselte 12 évig, meg ingyen biztosította a bnetet hogy játszhassunk, meg még azt is megengedte hogy egy megvett példánnyal többen is játsszunk. Egyébként menjenek a picsába, paraszt népség.

              Ellenben a KeSPA! Ők teljesen korrekt módon lovagolták meg a kóreai internet kávézókba felrakott – kezdetben többnyire lopott – SC1-ek népszerűségét! Nyilván a Blizzardot egy büdös buznyák nem illeti meg ezért sem, hiszen onnantól hogy te elloptad… jaj elnézést, megvetted a játékukat, simán annyi pénzt keresel vele amennyit nem szégyellsz, hiszen benne van a felhasználói szerződésben hogy a Blizzard minden jogáról lemond a játékkal kapcsolatban. Vagy izé, lehet hogy mégsem? Lehet hogy nincs jogod terjeszteni, módosítani, játékteremben kirakni, vagy árúkapcsolásra használni a Blizzard engedélye nélkül? De igazatok van ez mind baromság, ilyet soha semelyik fejlesztő nem írna bele a felhasználói szerződésbe, amit a játék installálásával elfogadsz.

              Rohadt Blizzard!

              Reply

            • LagMatyi

              |

              Nézzük a dolog másik oldalát, no Blizzard – no SC,WC,WOW 😀

              Reply

            • kL_Xy

              |

              Válasz Zedas #7 üzenetére:
              Nice post

              Válasz LagMatyi #8 üzenetére:
              Ez nem igaz mert SC és WC3-at lehet LAN-on is játszani és persze vannak más szerverek is. Max a wow-nak annyi mert egyedül annak szar a tört szerver változata.

              Reply

            • LagMatyi

              |

              Am arra gondoltam hogy Blizzard adta ki ezeket

              Reply

            • kL_Xy

              |

              Válasz LagMatyi #10 üzenetére:
              Akkor ez nem jött össze:D

              Válasz Zedas #7 üzenetére:
              Így mellékesen az SC és BW eladási száma majdnem elérte a 10 milliós határt és a legtöbbet Dél-Koreában adták el. Szóval ennyit erről

              Reply

            • Zedas

              |

              #11: Igen csak tudod a Blizzard bevétele a kiadás után a teljes árú játékokból több volt mint az összesből amit kóreában budget áton elnyomtak. És akkor még a kóreaiak azt sem tudták, hogy eszik e vagy isszák az SC-t. Szóval ennyit erről.

              Reply

            • Mr.Gumby

              |

              Válasz Aston #5 üzenetére:
              You’re welcome! 🙂

              Reply

            • kL_Xy

              |

              Válasz Zedas #12 üzenetére:
              Jó de akkor mond meg nekem hogy miért pont most mondja azt a blizz hogy „mi is akarunk abból a pénzből amit az e-sport hoz””? A válasz egyszerű mert nem hitték hogy egy egyszerű játék lehet ilyen népszerű meg hogy létezhet ilyen hogy e-sport”
              Érdekes hogy ez a huzavona 2007-ben kezdődött de azelőtt a blizz-t nem érdekelte az e-sport csak miután látta hogy mennyit is ér.
              Amúgy hülyeség így utólag a játék jogaival jönni mert most már úgy se fog senki fizetni nekik hülyék lennének. Ez olyan lenne mint ha a görögök bejelentenék azt hogy „mivel mi találtuk ki a köztársaságot ezért miénk a jog és ezért minden ország ahol köztársaság van utólag fizet nekünk ezért mert nélkülünk nem jött volna létre”

              Reply

            • Tauren

              |

              Mindkettő szerintem nem érdemli meg! A Blizzard azért, mert már a legelején kellett volna beleszólnia, nem pár évre rá, míg a másik, hogy aztán nem érdemli meg KeSPA a nevére, mert egy szövetség ami egy játékra épül, nem az alkotóin húzná le a babérokat.
              Már bocs mindenkitől, de nálam az első a tisztelet mások iránt, a becsület, és ami az én munkám gyümölcse, jogosan az én tulajdonom.
              Tudom, hogy a Blizzard megint csak szerezni akar így pénzt, ami nekem is idegesít, mert a WOW szerintem eleget hozz nekik, de azért én is megértem, hogy ha az én játékom lenne világhírű, és másik országban más húzza le helyettem a babérokat!

              Úgy hogy annyit mondok, a Blizzardnak az elején kellett volna beavatkoznia, a KeSPA meg bekaphatja a …-at hiszen ilyen kétszínű senkiket, hogy fenyegetik a játékosokat, direkt 18+ teszik az SC2 mert nem lehet LAN-on, hát ez undorító. Ők csak egy kétszinű nyavajás hitvány becstelen barmok, akik azt hiszik van valakik, pedig mindent az SC-nek, és a játékosainak köszönhetnek!

              Reply

            • outro

              |

              Én ezen a 18-as besoroláson vagyok kiakadva. Az isten szerelmére ne akarja már nekem bemagyarázni senki, hogy bármilyen lelki sérülése lesz a gyereknek egy stratégiai játéktól. Ha valaki attól tömeggyilkos lesz hogy hangyafasznyi katonák meg robotok rohangásznak egy térképen és lövöldözik egymást akkor az meg is érdemli. Még egy FPS-nél meg is értem az aggodalmat -bár szerintem ez sem lehet káros egy normális családi háttérrel rendelkező kölyöknél- de egy stratégiánál!!! Akik ezeket a döntéseket hozzák kapcsolják már be a TV-készüléket és nézzék meg hogy mi folyik a TV-ből esténként csúcsműsoridőben… Röhej.

              A Blizznek meg igaza van hogy nem hagyja magát ebben a témában. Teljesen normális vállalati reakció hogy nem hagyja a lehetséges hasznot elveszni…. No meg a koreaiakat se bírom! 🙂 🙂

              Reply

            • kL_Xy

              |

              Válasz outro #16 üzenetére:
              Ennek elsősorban piaci és marketing oka van semmi köze nincs az erőszakhoz. Lényegében az sc2 olyan bánás módban részesül mint a japán termékek ez röviden a II. világháború miatt van. Az hogy te rasszista vagy az a te bajod.

              Válasz Tauren #15 üzenetére:
              Tény hogy mind a ketten hibáztak mert ez az egész csak a pénzről szól és semmi másról ez benne szomorú.

              Reply

            • aminemfoglalt

              |

              Nem tudom kinek mihez van joga egy ilyen helyzetben, nem is érdekel, gondolom nem is az fog dönteni.
              DE ami egyértelmű, hogy ennek a huzavonának a koreai sc2 felvirágzása fogja meginni a levét, mert sokkal lassabb lesz mint máshol(meg nem fog állni, az senkinek nem érdeke). És közvetve én iszom majd meg a levét, mert nem láthatok olyan nagyszerű sc2 meccseket esténként, mint az elmúlt évtizedében az scnek. Most mit fogok nézni? TV-t? 🙁

              Reply

            • kL_Xy

              |

              Válasz aminemfoglalt #18 üzenetére:
              Nos így megnyugtatásként elmondhatom hogy annak ellenére ami a blizz és kespa között van Dél-Koreában NYÍLT BÉTA van. Az hogy mi lesz az sc2 sorsa még nem lehet előre megmondani sokan mondják azt hogy e-sport lesz belőle sokan meg azt hogy nem. Sztem még kell pár év hogy végre kiderüljön hogy mi lesz. Time will tell

              Reply

            • Volband

              |

              Válasz kL_Xy #14 üzenetére:
              Atya. Úr. Isten. Ekkora hülyeséget, mint a görögök meg a köztársaság. Teljesen más, szóval elképesztően rossz példa volt. A Blizzard megcsinált egy játékot, amiből van aki úgy húz hatalmas hasznot, hogy a Blizz semmit sem kap. Naná, hogy felháborodnak, és igen, a pénz a pénz a pénz, nehogy már a Blizzardot szidjátok itt mintha ők lennének az EA, aki 5 éve ugyanazt a FIFÁt adja ki, meg a mostani C&C4… ami kommentálhatatlan. Ők „megteremtettek” egy játékot és más ebből húz hasznot.

              A görög példa azért hatalmas butaság, mert a köztársasághoz nem a Görögök adták ezt a Föld nevű bolygót, meg az embereket meg minden mást ami hozzá tartozik. A Starcraft viszont 100% Blizzard dolog, esetleg ha gonosza akarunk lenni, akkor mondhatjuk azt, hogy egy továbbfejlesztett, más utat bejárt Warcraft. De a Warcraftot is a Blizzard teremtette, szóval saját játékukból had vegyenek már át.

              Reply

            • pogix11

              |

              a Koreaiak nem egyszerűen kockák szerintem egy kockauniverzumba képzelik magukat ahol egy kocka az univerzum középpontja és a föld a Kropulu-szektorban van 😀 😀

              Reply

            • Volband

              |

              (a szerkesztés opciót igazán vissza lehetne tenni…)

              Válasz Volband #20 üzenetére:
              Itt most az én példám sem volt teljesen jó, hogy miért balfaszság a görög példa, mert a föld+emberek azt fel lehet úgy is fogni hogy a számítógép meg stb. Szóval szarul érveltem, de azért remélem mindenki másnak egyértelmű, hogy az miért más.

              Ha meg nem, akkor kívánom, hogy kL egyszer dolgozza ki a lelkét valamiért, aztán valaki más meg kapja érte a zsét, gondolom akkor is ilyen szabadelvű lesz! 🙂

              Reply

            • aminemfoglalt

              |

              #19: Én így megmondom, e-sport lesz. És Koreában is elterjed. De a problémám pont az idő… nem vagyok vmi türemelmes. Bár úgyse tehetek ellene/érte, szóval nincs más, mint várni.

              #20: Én nagyon szeretem a blizzard játékait, ha vmin meglátom a nevét, tudom jó vásár. De hogy mihez van joga és hogy mit érdemel munkája után, nehéz eldönteni. Főleg, hogy nem is egy személy, lehet már nincsennek is azok a cégnél, akiknek ez a pénz járna leginkább. Ne vegyétek olyan véresen komolyan… ez csak üzletpolitika.

              Reply

            • kL_Xy

              |

              Válasz Volband #22 üzenetére:
              Igaz rossz példa volt. Ma valahogy nem megy. A lényeg amit el akartam mondani hogy így utólag lehet a játék jogaival jönni csak hogy most már senkit se fogja érdekelni

              Reply

            • IonGun

              |

              Felőlem akár fel is fordulhatnak a kespások, igazából nem nagyon izgat! Sztem pont a nagy felhajtás tesz rosszat egy játéknak! Mert egy játék akkor jó, ha élvezetből játszák nem azért, mert az edzőjük azt mondja! Az ilyen pénzes cukrosbácsik teszik tönkre az egészet!

              Reply

            • IonGun

              |

              Jah és utólag még annyit, hogy a Blizzard szemét-nem szemét…Nos, ha jól tudom, egy vadiúj játékkal játszanak egy csomóan teljesen ingyen…jól tudom???

              Reply

            • blackjoker00

              |

              ezzel már kurvára elkésett a blizzard.. akkora pénzek mozognak a Kespánál hogy hülyék lennének engedni bármit is..
              ja megy hogy gomtv-t mér hagyták ott a játékosok olyan mint az 1×1 nem poénból csinálják…
              gomtv- amugy elég jó volt

              Reply

            • blackjoker00

              |

              Válasz IonGun #25 üzenetére:
              kapnál érte annyit bazzeg bárki csinálná..és nem teljesen úgy müködik ahogy elkébzeled

              Reply

            • ropi

              |

              Én 2 dpégpt nem értek:

              1. 18+ (nem most látom elöször hírben de még mindig meglepp)? Van olyan FPS ami 14+-os pedig arrol szol ,hogy halomra kell gyilkolni egymást! Erre meg rányomják az sc2-re ,hogy 18+??? Ennyi erövvel minden ami a TV-ben megy és nem gyerekmüsor (és még azok között is van pár amiben szerepel minimális erőszak) 18+ !! Az elöző rész ugyan ilyen volt mégis más besorolást kapott. Értelmetlen. És ez a duma a drog-gal hát ehezz hozá se szolok.

              2. A kespa meg menjen a bús fenébe! Kítiltják a pro játékosokat ha egy másik versenyen is rész vesznek nagyon fair play!

              Reply

            • gorgo

              |

              sok kis búza koreai…x)
              Jogos a Blizz felől,teljesen egyet értek!
              Amúgy srácok,honnan veszitek,hogy a +18-as játékot kevesebben vennék meg?Mert azt megértem,hogy 5 éves gyerek ilyet nem vehet meg magának,de egy 13-14 éves gyereknek ha nem is neki,haverjának kiadják,ez olyan mint a pia,ha neked nem,majd a báttyádnak…x)
              Am,ha ellenzi a Kespa az SC2-t ezek után,meg is érdemlik a kis mocskok,hogy ne játszanak velük,majd én streamelek személyesen a koreaiaknak,csak keressenek fel!=)

              Reply

            • ropi

              |

              Bocsi a helyesírási hibákért nem figyeltem rá és már nincs szerkesztés sem.

              Reply

            • Animebj

              |

              Én a Blizzard oldalán állok! Az ő csapata készítette, ő tesztelte, és ő szedte a pénzt arra, hogy el tudja adni. Dél-Koreában (is) pedig vették-vitték, és a KeSPA meg ráment, és pénzt csinált a belőle kivirágzott e-sportból. Ezek után pedig miért ne húzhatna hasznot magát a videojátékot, mint szellemi terméket alkotó Blizzard is?

              Ez olyan lenne, mint ha Leonardo da Vinci (ha még élne persze), elzárnák a párizsi Louvre múzeum kasszájától, akik pont az évi több százezer(!) látogatót vonzó Mona Lisájából gazdagodnak meg.

              A +18-as karikát pedig lehetne ragozni, lehetne előállni a tv híradókkal, a tömegkultúra egyéb (mellék?)termékeivel, mint az amerikai tucatakciófilmekkel- és sorozatokkal, ha már annyira számít az a pixelvér. Megjegyzem, hogy bár tényleg brutális az, ahogy szegény Marine kettészakad, de a StarCraft 1 sem volt éppen gyermekbarát, mikor a Hydralisk szinte felrobbanva hullott el…

              Reply

            • Zordlord

              |

              Küldjük a KeSPAra a „jobb” koreaiakat. Muhaha.
              18as karika? Hehe.. meg fogják oldani, max interneten nézik nem a tévében.. hol élnek ezek a kis retardált szardarabok? A kőkorban? Kapják be.
              És a blizzardnak igen is joga pénzt lehúzni a saját játékukról, bocsánat.

              Reply

            • K4E

              |

              Nem számít… aki megvette az elődjét Koreában az megfogja venni ezt is függetlenül attól ,hogy most 18+ vagy sem. Biztos ,hogy találni fognak valami alternatívát azok a koreaiak akik ezzel ténylegesen foglalkozni akarnak a KeSPA hatáskörén kívül. Illetve ha abba marad a „havi vérzés” akkor azon belül is akár.

              Reply

            • Crafty_FOX

              |

              Jól nyomja a kespa… kinyírja az egyetlen dolgot amiről világhírű lett.. vagy hallott már valaki a koreai unreal tournament válogatottról ?

              Reply

            • Plevi

              |

              Hát nem értitek azért 18+os mert a Marine-ok cigiznek és ez elfogadhatatlan.Mi lesz szegény koreai 16,17 évesekkel ha cigiznek ajjaj.

              Reply

            • Tokman

              |

              Ugyan már marakodnak a pénz kupac felett….
              Starcraft 2ből meg nem lesz e-sports játék mert már az és az is marad.
              Mindenki nagyon durván rávan kockulva, ti is látjátok.

              Reply

            • prybaby

              |

              Nem értem miért véditek a Blizzardot. Az emberek megveszik az sc2-t továbbá vesznek op.rendszert, processzort, egert, monitort stb. a versenyhez. A felsorolt eszközök gyártói nemhogy engedélyt nem kérnek a használatért, hanem kifejezetten fizetnek, hogy reklámozzák magukat. Ellenben csak a Blizzard az, aki pénz akar húzni a rendezvényből. Blizzard Dél-Koreában dupla vagy semmit játszik, amiből (nagy sajnálatomra) a semmi lesz.

              Reply

            • Crafty_FOX

              |

              és egy nagyon cinikus általánosító gonosz komment: Korreának olyan sok volt az a (hivatalosan csak) 3 év polgár háború nélkül ?

              Reply

            • TavariS

              |

              Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba… bár ahogy nézem felesleges, mert mindenkinek megvan a saját véleménye anélkül, hogy akármit is tudna az egészről. Kedves „kL_Xy” nem tudom mit kötözködsz Zedassal mikor teljesen igaza van… elfelejtitek a tényeket, sőt nem is vettétek a fáradtságot hogy utána ovlassatok, tisztára mint a hw…

              1. Nem a KeSPA a koreai e-sport szülőatyja, hanem az MBC és az OGN, akik szervezték a versenyeket, majd megalapították a KPGA-t, ami a KeSPA elődje volt. Ahogy minden területen, itt is szükség volt egy hivatalosan elismert szervezetre, hogy minél több és nevesebb szponzort be lehessen vonni, bizonyára sokan tapasztalták már ezt, hogy ami nincs hivatalosan lepapírozva azt magasabb szinteken nem veszik komolyan… Tehát a KPGA csak egy kis szervezet volt, amibe aztán a csapatokat támogató szponzorok hathatós segítségével bekerültek a progamer teamek vezetői, azaz a KeSPA maga a profi csapatok szerveződése. Az, hogy ezt most minek nevezik az tökmindegy, mert többször is volt névcsere a két változat között.

              2. Ez a 18+ os dolog egyszerűen egy politikai döntés, ők is tisztában vannak vele hogy hülyeségre hivatkoznak, még annyi fáradtságot sem vettek, hogy ésszerű indokokat fogalmazzanak meg a korlátozás mellett, ezt is egy fricskának szánták a blizzardnak.

              3. A Blizzard indoka érthető és teljesen elfogadható, ezt Zedas tökéletesen leírta, a KeSPA indokát is el tudom fogadni, de nem tudom megérteni. Igen, el tudom fogadni, mert ha a Blizzarddal egyezkednek, akkor neki is kell adni részesedést, ergó kevesebb a haszon. Viszont nem tudom megérteni, mert az sc2 pont azt kínálja számukra, amire már évek óta vágynak: arra, hogy a starcraft világméretű e-sport legyen, hogy minél több és több szponzor legyen minél magasabb nézőszámmal, mert ezt igényli az e-sport fejlődése. Ha átállnak a progamer csapatok, akkor nagy előnnyel indulnak, és nagy valószínűséggel lemossák az amerikai, európai csapatokat, a pénz pedig mindig győztesé. Hiába tűnik az átlagnak úgy, hogy húú ebben mennyi pénz van egy játékos számára, az az igazság hogy ez csak egy látszat. Talán ha 20-25 olyan játékos van, aki normális összeget keres, amit elvárnál egy sztárjátékostól, a többi 250 szerencsétlen az ottani minimálbér körülit sem keresi meg. És akkor még nem is beszéltünk a több ezer semi-pro játékosról, mert igen, nem egy ilyen szintű csapat van, ahol a játékosok fizetnek a csapat vezetőinek kb 70.000 forint összeget, hogy tagok lehessenek(persze ehhez meg kell ütni a szintet is, nem csak fizetni), és ezután éjt nappallá téve gyakorolnak, hogy liszenszet szerezzenek és elmehessenek a nagy csapatokba gyakorlópartnernek(a „B” teambe, aki segítenek készülni a sztároknak a proleague és egyéb meccsekre, a különböző mapokra tesztelik a bo-kat stb., aztán a legjobbak bekerülnek a „kezdőbe”, az „A” csapatba).

              Szóval egy szó mint száz, az e-sport és a koreai starcraft ipar is azt kívánná meg, hogy kurva gyorsan megegyezzenek a blizzarddal, mert az sc2 már nem csak Koreában fog tarolni a jelek szerint.

              Reply

            • Crafty_FOX

              |

              Ja tényleg egy keresztkérdés a vita hevében: Ö mióta az e-sport szövetség hatásköre a korhatár megállapítása ? Vagy ott a Kespa egyben a fogyasztó védelem is ? 😀

              Reply

            • SzuL

              |

              Válasz Animebj #32 üzenetére:
              a példa jogos, viszont van talán jobb is: olyan ez a helyzet, mintha egy brahmin egy időgép segítségével a jelenkorba jönne és komoly pénzeket kérne el az általa 2000 éve feltalált játék után.

              a te példád is abban jó, hogy attól még nem lesz valami híres, hogy ki van dolgozva, vagy sok időt fordított rá a készítő. kismillió olyan kép/játék/akármi van, ami nem terjedt el – pedig megállná a helyét -, csak azért, mert nem volt mögötte megfelelő marketing. a starcraft se lett volna ennyire híres és valószínűleg nem játszanák ennyien, ha a kespa nem öleli fel.

              Reply

            • IonGun

              |

              Válasz blackjoker00 #28 üzenetére:
              Bocs, nálunk ez teljesen máshogy működik! A szüleim rendes munkából élnek meg, én is abból akarok és nem egész életemben egy k…a játékkal akarok kockulni! Különbséget kéne tenni a hivatás és a hobbi között! Igazából hiába mondok erről bármit is, teljesen felesleges, Korea egy teljesen más világ! (szvsz SZERENCSÉRE)

              Reply

            • IonGun

              |

              a 18+ -os dolog meg, ha belegondoltok nem akkora baromság! A 18 év alatti kölköknek elsősorban tanulniuk kéne, nem játszani! Egy fejlett/fejlődő országnak pedig olyan szakember kell, aki megcsinálja, amit rábíznak, nem olyan, aki 500-at kattint egy perc alatt!

              Reply

            • venzi0

              |

              OFF:

              Hello!

              Lenne 1 kis problémám, ha custom map-pal játszok akkor a szövegek helyett ilyeneket hoz ki Para/value/3F3H53TZ meg hasonlók, ezeket hol tudom kikapcsolni??? V agy ez normális jelenség??

              Reply

            • kiddler

              |

              IonGun most érezhetnéd úgy,h kiskorúak milliói néznek rád fél szemmel. 🙂 A játék MINDENKIÉ.
              Pofátlanság a Blizz részéről a más sikeres üzletéből pénzt kunyizni, de pofátlanság a KeSPA részéről a játékosok fenyegetése. Attól,hogy betojtak az alkotóktól a nézők megtartására más eszközöket kellene bevetniük.

              Reply

            • Chob

              |

              Válasz IonGun #44 üzenetére:

              Nem. A helyzet az, hogy a szülőknek kéne észben lenni és megfelelően nevelni a gyereküket, de nem azt kéne megtapasztalni, hogy nyáladzik valamiiért és mégsem kapja meg. Jó az ha megkapja csak a háttérben ne engedjék elharapódzni a dolgot a szülők/szülő.

              Reply

            • Volband

              |

              Válasz prybaby #38 üzenetére:
              Jaj ne már, komolyan a hülye egeret hasonlítod a játékhoz? Gondolkozz már ember, ha rinyál az egér gyártója, akkor ott van még 5-6 másik alternatíva, sőt, mindenre van alternatíva, kivéve a Starcraftra, mert abból csak egy van. Rohadtul ne hasonlítsd már a játékot az egérhez meg a tudom is én mihez. Igen, fizetnek azért, hogy azt lássa a nép, hogy „nééézd, Boyer XP-n tolja, lodzsitekkel meg blablabla” és akkor mindenki így akarja. Ez egy reklám, de ez a reklám a Starcraftból él meg, vegyük már észre. No Starcraft no party. Ja vagy várj, te úgy gondolod, hogy a Blizzard akkor majd fizetne, hogy „léééégyszi, itt ez a szar Starcraft, könyörgöm, futtassátok XP alatt!!!! Talán akkor valaki meg is veszi ezt az ócskaságot!!” .

              A Blizzard megcsinálta, más pedig folyamatosan nyeli belőle a pénzt. Blizz ott baszta el, hogy nem gondolta, hogy ez ekkorára fog nőni, de ettől még nem jogtalan ha a saját eszmei termékéért ő is szeretne némi járadékot. Elkeserít, hogy páran ezt nem képesek felfogni és az egérhez meg az OP rendszerhez hasonlítják ebben a vitában a vita tárgyát.

              Reply

            • Volband

              |

              Válasz IonGun #44 üzenetére:
              Nem tudom láttál e már magyar parlamenti közvetítést. Csak mert szerintem jobban jártunk volna ha azok ott ma inkább „500-at kattintgatnának” valahol, minthogy most… na, érted.

              De Chob jól mondja, általában a szülő azért van, hogy nevelje a gyereket, persze egyszerűbb a játékokra kenni a dolgokat. 🙂

              Reply

            • Crafty_FOX

              |

              #44 Ez egy nagyon szertegágató társadalmi probléma lehet ne mszerencsés itt msot fejtegetni. Egyáltalán nem biztos hogy szakemberként bárkinek is szüksége van rád,m mint ahogy az se hogy játékosként.
              Attól, hogy egy 18 év alatt kölök tanul még marad szabad ideje, aki azt hiszi nem, annak vagy nemvolt gyerekkora vagy már nem emlékszik rá. Ha pedig megnézzük a csodálatos alternatívákat a függésre mint pl hogy narkózhat alkoholizálhat hogy a többi „kulturális” tevékenységet ne is említsem, ahhoz képest kevésbé haszontalan ha megszálottan tolja a gamet.

              Reply

            Leave a comment

            You must be logged in to post a comment.