Blizzard vs KeSPA

Mr.Gumby . Cikkek 2328

blizzkespa
A Blizzard és a KeSPA (Korean e-Sport Players Association / Koreai e-Sport Játékosok Szövetsége) összerúgta a port. Illetőleg már évek óta rugdossák azt a port, de csak mostanra zárta le a Blizzard a tárgyalásokat.

    Az egész ügy apropója az, hogy Koreában a Starcraft TV-s sugározása kizárólag a KeSPA kezében van, ami természetesen jó pénzt hoz nekik a konyhára. A Blizzard megpróbálta ezt a monopol helyzetet megváltoztatni, és elkezdte támogatni a GOM TV-t, hogy ők is sugározzanak versenyeket. Erre válaszul a KeSPA megfenyegette a profi válogatottakat, hogy kizárja őket saját versenyükből, amennyiben megjelennek bármilyen GOM TV által rendezett eseményen. Ennek eredményeképp gyakorlatilag az összes csapat ott kényszerült hagyni a GOM ligát.

      Szintén témához tartozik, hogy pár hete Koreában módosult a Starcraft 2 besorolása, 15+ helyett megkapta a 18+ bélyeget, ami már pusztán eladási szempontokból sem túl kecsegtető (minél nagyobb a korhatár annál kevesebb vevő), de ami ennél is is érzékenyebben érinti a SC2 sorsát, hogy a TV-s sugározás így jóformán ellehetetlenül. Sokan arra spekulálnak hogy ebben a döntésben is a KeSPA keze van, ami érthető is lenne : 18+ miatt nincs TV-s közvetítés, emiatt a SC2 pedig könnyen alulmaradhat elődjével szemben, ami fenntartaná a KeSPA virágzó és boldog monopol helyzetét.

        És van még egy ok ami miatt a KeSPA tart a SC2-től, nevezetesen a LAN „hiánya”, mivel így csak a Blizzard szerverein keresztül lehetne versenyeket, bajnokságokat szervezni, ezeket pedig a Blizzard tudná felügyelni, ami azt jelenti, hogy a KeSPA-nak végre csengetnie is kéne egy keveset a Blizzard számára.
        Koreában a Starcraft iszonyatos pénzeket termel. Reklámok, versenyek, bundázási botrányok stbstb. Érthető ha a Blizz szeretne egy keveset látni ezekből a pénzekből, lévén az ő szellemi termékükről van szó, ergó meg is illeti őket egy része.

          Mike Morhaime a következőket fűzte a dologhoz :

          Be fogjuk fejezni a tárgyalásokat velük és új partner után nézünk. A Blizzardnak nyilvánvalóan megvan a joga a Starcraft, mint szellemi tulajdon felett, de ezeket a jogokat nem tartották tiszteletben és nem tehetjük meg, hogy a Starcraft 2 megjelenésének közeledtével ilyen és ehhez hasonló eredménytelen tárgyalásokat folytassunk.

            Forrás : StarcraftWire


            Comments (60)

            • Hunter Orion

              |

              Nevetséges amit a Kespa csinál, szinte nekik csinálták az SC2-t.
              Nem nagyon látnak az orruknál tovább azt kell mondjam, sajnos ez jellemző arrafelé.(már keleten)

              Reply

            • qman

              |

              Vicces valahol, amikor a világban annyi minden más bír politikai/társadalmi befolyással. Ezt tíz-tizenöt éve még nem gondolta volna senki.Igaz mást sem.

              Reply

            • Arek

              |

              nem akarok nagy hülyeséget mondani, de mintha úgy tudnám, hogy koreában a 18+ egy kicsit bonyolultabb mint itt, mivel úgy tudom kb egy személyi szám szintű dologgal tud a jóember regisztrálni a játékokhoz, amiket (gondolom persze csak kirívó esetekben) de figyelnek hogy ki mit és hogyan. Tehát egy 14 éves srác a saját számával nem tudná regelni az SC2-t, apuka meg lehet hogy kockul ugyanúgy 😛

              (amennyiben nagy hülyeséget írtam, moderáljátok nyugodtan, ha meg nem, akkor valaki megerősíthetné^^)

              Reply

            • Madeye

              |

              Nem értem miért ugrotok egymás nyakának, mindenkinek meg van a saját véleménye, egyébként meg nem sok közötök van a dologhoz, most szólok, hogy nem fogják megkérdezni a véleményeteket az ügyben :).

              Én tudnék egy vicces dolgot:
              Blizzard támogassa Észak-Koreát xDDDD (jójó, tudom, hogy progéming szempontjából csak Dél-Korea számít, mielőtt bárki belekötne, csak vicc) és akkor nyomhatják a következő háborút, csak mostmár a battle net-en 😛

              Reply

            • qman

              |

              Madeye: ez az 😀 make sc, not war…

              Reply

            • ropi

              |

              IonGun

              Egyetértek az elöttem szolokkal egy gyereknek gyerek kor is kell nem lehet áttanulni az egészet! Mondjuk átkockulni sem szabad mert akkor max 1 vézna utcasöprő lesz belöle ami mint tudjuk nem tul jövedelmező! De mondjuk napi 1 max. 2 óra játék sztem belefér ha mellete jok az eredményei és nem csak a géppel játszik hanem emberekkel is.

              Am. lehet velem vitázni mert nagyon elfogult vagyok a dologban mivvel én is gyerek vok!!!

              😀 😀 😀 😀 …..(itt még lenne sok csak lusta vok.)

              UI: Igen a helyesírásomban is van kivetnivaló XD

              Reply

            • ropi

              |

              Veszem észre sokszor használtam a vok-t elég hülyén nézz ki! Jó lenne már az a szerkeztés-gomb újra!

              Reply

            • puebla90

              |

              Nahh itt vagyok nem olvastam végig az összes kommentet szóval csak arra írok most amibe azt állítjátok, hogy a
              blizzard fogja be a pofáját merthogy akkor kellett volna beleszólnia stb.
              nahh a mi családunk is a kereskedelemben van otthon külön terméket is forgalmazunk (nem mondom a nevét.)
              ez nem jelent semmit persze, csak tudom hogy megy ez.
              Minden terméknél aki kreálta feltalálta, produkálta annak jár mindennképpen részesedés az összes többi abból
              származó vagy azon alapuló termékből.
              És szerintem ez így van rendjén.
              Blizzard készítette így szerintem mindenből részesedés illetti ami ezzel kapcsolatos ha ő nem lenne nem lenne az
              összes többi se.se koreai prok se esport, és nekünk se fasza játék szóval szerintem lehet örülni hogy van.

              Reply

            • prybaby

              |

              Válasz Volband #48 üzenetére:
              Arra próbáltam célozni, hogy az e-sport még igencsak gyerekcipőben jár és támogatásra van szüksége és nem szívatásra. A Blizzard elfelejti, hogy azzal, hogy a TV-ben ingyen! mutatták a játékat sok milliót vettek belőle és várhatóan a folytatásból is. Inkább köszönetet kéne mondania, hogy így felfutatták a játékat Koreában és nem kakaskodni.

              Reply

            • Antares

              |

              Nem tartom elfogadhatónak a Blizzard pénzügyi követeléseit, mert nagyon sokat köszönhetnek Koreának: igazi brand-dé tették a Starcraft nevet az országon belül és kívül is. A világon először itt emeltek E-Sport szintre egy játékot és mindmáig csak itt élnek a szűk értelemben vett profi starcraftosok. Korea mindvégig iránymutatás volt az Európai és az Amerikai progamingnek és úgy hiszem más E-Sport kezdeményeknek is (pl. Warcraft3). A Blizzardnak a kezdetektől fogva egy nagy ingyen marketinget jelentett és nem lehet mondani azt se, hogy nem kaptak ebből egy fityinget se – az a sokmillió eladott példány után bezsebelt pénz mégis mi? Viszont a Kespa hozzáállása is megérne egy misét. Amiben van pénz, abban lesznek nagyvállalatok meg sötét ügyletek is. Itt mindenki jól járt a Koreai E-Sporttal, de mindkét fél még jobban akar járni. Persze ennek az SC2 ihatja meg a levét.

              Reply

            Leave a comment

            You must be logged in to post a comment.