MLG – ahogy én látom

Hero . Cikkek 1673

Lefárasztott, elsorvadt aggyal úgy gondoltam, hogy „papírra vetem” a véleményem az e-Sport azon megcsúfolásáról, akit mi csak Idraként ismerünk. De ha már őt előrángatom, akkor a mostani MLG-ről is essék pár szó. Remélem szexi lett a Frei Tamásos cím.

A tovább mögött a saját MLG-s tapasztalataimat fogom taglalni. Figyelem! A cikk csakis az én véleményemet reprezentálja. Flame on!

Először is idézzük fel a Dallasi eseményeket: több órás késés a kiírt időpontokhoz képest; nem működő stream, de ha esetleg mégis bejött pár percre, akkor is undorító volt a minősége; folyamatos internet problémák, így hiába volt néha akár 15-30 percig is nézhető a stream, ha egyszer a meccsek felét folyamatosan restartolni kellett az állandó droppok miatt. Az MLG Dallas arra volt jó, hogy egy jót röhöghessünk Amerikán, és hogy megismerjük a mára már híressé vált sasokat. Röviden és tömören az utolsó nap kibeszélőjébe beékelt négy kép kifejez mindent. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy a meccsek izgalmasak voltak, mert az Idra-Huk rivalizáláson és a Naniwa győzelmi sorozaton kívül semmi érdekes sem volt.

Sundance nem győzött magyarázkodni és bocsánatért esedezni. Látszott rajta, hogy egyáltalán nem szarik az egészre, de minden kicsúszott a kezei közül. Tényleg jó arc, de csak ezért még nem lesz megbocsájtható ez a bakiparádé.

Ezt azonban ő is nagyon jól tudta, szóval szépen lekért pár milliót valamely bankszámlájáról (vagy a szponzorokéról, a Dr.Pepperes arcok szerintem észre sem vennék, lol) és belepumpálta a Starcraftos részlegbe. Mentek is a nagy ígéretek: idejönnek a legjobb koreaiak! A legjobb külföldiek kimehetnek a GSL-re! Új, sokkal jobb minőségű stream! Ideszállítják a legjobb közvetítő duót, Tastosit! Hoznak pótinternetet! Az első nap ingyenes lesz a HQ stream is! Sőt, a GSL-éhez hasonló fülkék is lesznek!

Lényegében a létező összes Teleshoppos klisét ellőtte, hogy a hallgató azt érezhesse, hogy ha felveszi azt az ocsmány alsóneműt, akkor attól kezdve már nem lesz kövér, sőt! A legszebb lány lesz a vidéken. Hát igen, mi pedig a legjobb SC2-tes tornát kapjuk. Jól hangzik, ez tény.

Engem elég könnyű ilyenekkel meggyőzni, szóval ráharaptam a dologra, de érthető mód a közösség nagy része hallani sem akart az MLG-ről. Az indulás előtti napok talán őket igazolták, hiszen egyszer csak kiderül, hogy nem jön Bomber. Végül is csak ~1 hónapjuk volt felkészülni az utazásra, valóban az utolsó nap kell rájönni, hogy itt gebasz van. Vicc. De legalább MC-t még időben fel tudták rugdosni a gépre, szóval a „4 top koreai” ígéretet be tudták tartani. Meg ott volt még Moon is. *KACSINT*

És hogy mit mondhatunk a 3 napos verseny befejezte után? Azt, hogy ez volt minden idők legjobb MLG-je – Starcraft2-tes szempontból legalábbis.

Raleighben a tehetségtelen Kiwikaki volt a döntőben, aki a mass stalkeren kívül SEMMI MÁST nem ismert. Közel álltam ahhoz, hogy elhányjam magam, de szerencsére még meg tudtam fékezni az ingereket. Kiwi máig az egyetlen olyan játékos, akit szívből gyűlölök. Nem is értem, hogy egy ilyen szürke és tehetségtelen játékos mit keres még itt. Koreában már rég elkezdtek kihullani az ilyenek. De sokan kedvelik, szóval valami biztos van benne… (not)

Washingtonban Kiwikaki nevet cserélt Selectre, és sikerült egy hasonlóan szánalmas döntőt látnunk. Select a marauderen kívül nem ismert semmi mást. Szerencsére itt sem hagyták győzedelmeskedni a játékgyilkos produkciót, mert míg Raleighben Huk, addig itt Idra bizonyult a legjobbnak.

Dallas nem lett volna olyan rossz, de van egy játékfejlesztő csapat, akik úgy adták ki az e-sportra szánt játékukat, hogy nincs LAN támogatás. Nem, nem fogom elárulni, hogy kikről beszélek. Nem-nem!

A 2011-es Dallasról pedig már beszéltem. Talán így nem is tűnik nagy produkciónak, hogy Columbus jobbnak bizonyult ezeknél, hiszen olyan magasugrás volt ez, ahol még léc sem volt. Viszont!

Ez a 3 nap szinte minden lehetséges igényt kielégített. Az emberek – most először – sajnálták, hogy véget ért egy MLG. Nézzük akkor, hogy mik is tettek rám pozitív, vagy épp negatív benyomást a verseny során.

  • Gretorp 0-6-tal, Moonan 0-6-tal, *dopergés* Kiwi  pedig 1-5-tel esett ki a retekbe. Hála az égnek. Nem számolgattam a pontokat, de remélhetőleg Anaheim után már egyikőjük sem lesz automatikusan besorsolva a csoportkörbe. Emellett még TLO-nak és Drewbienak kellene távoznia, és ha Incontrol nem tudja összeszedni magát, akkor ő is idesorolható. Neki még megelőlegezhetjük a következő MLG-t, hiszen Columbus előtt nem sokkal jelentette be, hogy átszervezi az idejét, mert így szinte semmit sem tud gyakorolni. Drewbie is elég kétséges, hogy csoportkörbe való-e, TLO pedig menjen kommentátornak valahová amíg lábadozik. Imádom, meg minden, de ő jelenleg csak egy közönség kedvenc, akinek a játék körül, nem pedig a játékban a helye. Ezek után a csoportkörre VALÓBAN érdemes játékosoknak kell átvenni a helyüket, és akkor az MLG eléri a minőségi mérce tetejét. Legalábbis súrolni fogja azt. Mondjuk Tyler is kezdhetne magával valamit, mert már lassan egy éve csak azt hallom, hogy „majd ha egyszer Nony…”.
  • Haypro, Ret és Sheth jó szerepléseinek nagyon örülök. Jót tesz a közösségnek, ha végre új és régi új Zergek törnek fel, mert már nagyon kilátástalan volt az Idrázás. Slush az nem is tudom mit csinált – jó értelemben –, Vibe-ot pedig a csoportkörbe, de uzsgyi!
  • KawaiiRice, Vibe és Cruncher nagyon jól szerepeltek, ahhoz képest, hogy a béka segge alól kellett felmászniuk. Majort külön ki kell emelni, mert bár Vibe-bal egyetemben tőle is elvárható volt a jó szereplés, de a megterhelő menetelés ellenére nagyon szépen bírta. A csoportokban a helye, ez egyértelmű.
  • Örülök, hogy Thorzain továbbra is bizonyítja, hogy elképesztő potenciál van benne.
  • Mihai? Demuslim? LOLOLOLOLOL! De most tényleg. Destiny legalább egész sokáig eljutott most, bár őt is valami nímand ejtette ki.
  • Terran, Zerg és Protoss az első háromban! Gyönyörű. A T-k kissé pechesek voltak, mert a Vesztes ág alsó két sorában lényegében egymást gyilkolták széjjel, de hát ilyen az élet.
  • Ingyenes HQ stream az egész MLG-n, woo!

És most nézzük azokat a dolgokat, amikről bővebb rizsáznivalóm is van.

A LAN és az MLG

A bejegyzéseim kb. 70%-ában biztosan felemlegettem a témát, de amíg van mit, addig az örökkévalóságig sem fogom megunni, mert akkora vicc az egész dolog, hogy a Blizzard bőven kiérdemelte, hogy ezért folyamatosan ostorozzák őket. Itt vannak ezek az MLG-s srácok, akiknek Starcraft terén valahogy sosem sikerült belenyúlniuk a tutiba. Valami mindig belerondított az összképbe, már ha volt egyáltalán kép, ugyebár. Erre most tényleg összekapják magukat, betartják minden ígéretüket, emellett még pluszt is adnak, pl. úgy rendezik a meccseket, hogy mind képernyőre kerülhessen, ne kelljen lemaradni szinte semmiről. Igaz, az ág megint húzta őket, jött a vihar, az utolsó nap pedig a streammel is problémák adódtak. Az MLG-sek ekkor villámgyorsan (*KACSINT*) intézkedtek: azonnal kommunikálni kezdtek a nézőkkel, miközben javították a hibákat. És ezúttal valóban javították, nem csak életet leheltek a streambe, hogy aztán 2 perc múlva ismét meghalhasson. Szóval itt vannak ők, akik bár nyilvánvalóan pénzemberek, lelkiismeretesen foglalkoznak VELÜNK. És ki hágja meg őket hátulról? Természetesen az a cég, akinek úgymond szívességet tesznek (nyilván az MLG sem jár rosszul, egy szóval sem mondom : ) ).

Ismét volt meccs, amit a LAN hiánya miatt újra kellett játszani, és állandóak voltak az átmeneti akadozások. Esküszöm, én szégyelltem magam a koreaiak előtt. Tudjátok, van az az eset, amikor megkérdezik tőletek, hogy merre van az állomás, erre ti mutattok egy irányba, mondván „ott!”. Öt perccel később eszetekbe jut, hogy a lehető legrosszabb irányba mutattatok, és szegény szerencsétleneket félretájoltátok. Na jó, ez lehet csak velem esett meg, de a lényeg, hogy mind ismeritek azt az érzést, ami elkapja olyankor az embert. Na, a Blizzard kb. az egész Starcraft közösséget tájolta el a rossz irányba, és ez folyamatosan visszaüt. Jó vastag bőr lehet a pofájukon. És mi lesz a HoTS-ban? Új egységek, frankó új kampány? Nyenyenyenyenye? LAN? Esetleg? Bitte schön?

MC és Idra

A két fenegyerek. Vagy mégsem? Az biztos, hogy tőlük visszhangzott Columbus (Idra top10-es lett a twitter pofázások körében, az már valami), és látszólag majdnem ugyanazon okok miatt, pedig ég és föld a különbség. Idráról egészen eddig azt vallottam, hogy jót tesz a Starcraftnak és igenis szükség van egy ilyen alakra, de a mostani MLG felnyitotta a szemem. Most viszont kezdjük MC-vel.

Jang Min Chul, azaz MC e hónap 17-én tölti be a 20. életévét. A huszadikat. Tizenkilenc éves. Tizen. Kilenc. A „Starcraftos neveltetése” egy Brood Waros csapatban történt ahol csak a B-csapatig jutott, tehát sosem futott be igazán, ennek ellenére már akkor „Suicide Toss”-nak nevezték el, a védjegyévé vált torokmetszés miatt. Az SC2-ben MC volt a Protossok Coolja, vagyis FruitDealere. Akkor nyert Protossal GSL-t, amikor a fórumok attól voltak hangosak, hogy a Protosst akár ki is lehetne venni a játékból, mert annyira haszontalan, és már-már mémmé váltak az olyan viccek, hogy „persze, hogy nem győzhet. Protoss”. Igen, mára már mindenki elfelejtette ezt az időt, de bizony létezett – sőt, igazából a Protoss azóta nem is változott túl sokat; SŐT, inkább gyengült, mint erősödött, de ez már egy teljesen más témára tapint rá…:) MC-ről csak azért nem készült ríkatós youtube videó, mert ő teljesen más kaliberű embernek mutatta magát, mint Cool. Cool a tipikus mesehős, a szegény gyerek, aki a csúcsra ér. MC ezzel szemben nem érzelgősködöt, hanem kijelentette, hogy ő lesz a legjobb, és ezt a megosztó viselkedését folytatta is. Sztároltatta magát, ami érthetően sok emberből ellenszenvet, sok emberből pedig rajongást váltott ki. Felfuvalkodott hólyag? Rocksztár? Kinek mi, a lényeg, hogy ha Min Chul leül valaki ellen játszani, akkor az a meccs nem lehet unalmas, mert vagy fanatikus MC rajongó az ember, vagy az éltet, hogy végre valaki mosson be egy jó nagyot az arrogáns képébe.

Egyébként meg egy roppant előzékeny, és kedves srác, aki csak poénra fogja az egészet, egyszerűen csak szeret szerepelni. Ettől még persze viselnie kell a bohóckodásainak a következményét, hiszen ha arrogáns majomként pózol, akkor egyértelmű, hogy lesznek, akik arrogáns majomként fognak rá tekinteni, de ezzel semmi gond sincs. Az ilyen csak jót tesz a Starcraft 2-nek, mint e-sportnak. Egy igazi egyéniség.

Greg Fields, azaz Idra, nem sokkal idősebb MC-nél, mindössze 21 lesz az idén. Elvileg neki sem újdonság a fegyelem, rengeteg időt töltött Koreában professzionális Brood Waros csapatoknál, ahol a legjobbakkal élt és edzett együtt. Ott nem volt kicsapongás, csak szigor. Na jó, ez most úgy hangzik, mint valami rossz mozi előzetes, de higgyétek el, akik ott voltak, azok nem vizipisztolyoztak 0-24.

És most ugranék is egy jó nagyot, mert Idrát senkinek sem kell bővebben bemutatnom, mindenki tudja, hogy ő a bajos gyerek. Rengeteg vicces dolog fűzhető hozzá, de ezekkel nincs is túlzott baj, senki sem a Máltai Szeretetszolgálat tagjait akarja nézni, ahogy illedelmesen lejátsszák a meccseiket a több millió forintokért. Idra értelmesnek is egy viszonylag értelmes gyerek, az ember meglepődne, ha látná, hogy néha milyen okosakat tud mondani (nem, nem balance témában). Vegyük most ellenpéldának Naniwát, akiről szociológiai tanulmányt lehetne írni, mert anynira nem érzi otthon magát idegenek között.

De miért nem való Idra sem sport, sem e-sportembernek? Ha ez most a Monk című sorozat lenne, akkor Adrian Monk épp belekezdene a monológjába, hogy miképp is állt össze a fejében a puzzle. Nos, már a béta alatt is megmutatkoztak a gyökérség jelei: az HDH döntőt szabályosan eldobta, miután besértődött White-Rára. A GSL-en Jinro bunkerfalazása után rögtön feladta a meccset, Dallasban Huk hallucinált egységekkel nyert, most pedig az MMA-s eset után rögtön itt volt az MC-s is. Szembe kell nézni a tényekkel: amíg Idrát nem kezelik valahol, addig jobban tenné, ha távol tartaná magát a Starcrafttól. Most úgyis van egy szépséges kis barátnője, mulassa az időt vele, szabaduljon meg a sok stressztől, aztán majd valamikor térjen vissza.

Egykori Brood Waros mestere, SDM már a kezdetek kezdetén megmondta, hogy hatalmas tehetség ez a fiú, de amíg fejben nem hozza rendbe magát, addig hiába. Nos, ő megpróbált segíteni neki, de láthatóan hiába. Mikor Idra csapatot váltott, akkor egy közvetítés alkalmából SDM (Tastelessel közvetítettek egy időben a GOMnál) élő egyenes adásban hordta el Idrát mindennek, és úgy idézte vissza a dolgokat, hogy Idra nem kiérdemelte a Brood Waros pro licenszt, hanem szabályosan kikönyörögte tőle, ő pedig megelőlegezte neki (lévén megtehette, KeSPÁs arcról beszélünk). Egy State of The Game alkalmával Incontrol borult ki, és mondta el szinte szóról-szóra ugyanazt, amit SDM, miszerint Idra egy nagyon jó játékos, de amíg ilyen böszmén viselkedik, addig magára vessen. Állítása szerint többször is beszéltek már vele csapaton belül, de hiába.

Nézzünk rá, hogy mit is művelt Idra a mostani MLG-n. Az első nap láthattuk azt az Idrát, aki a világ egyik legjobb játékosa is lehetne, és akit csak az a Jinro tudott megállítani a GSL győzelemig való meneteléstől, aki ma már kétszeres GSL elődöntősnek mondhatja magát. Ez az az Idra, akit imádtam a béta alatt, ez az az Idra, akiért megőrülnek a rajongói. Én kétkedve állok az emberekhez, szóval engem azért nem tudott megvenni kilóra, tudtam jól, hogy el fog folyni az agya (mondjuk olyan mentális amortizációra, amin keresztülment, még álmomban sem számítottam), de a rajongók már vizionálták A Gracken tényleges visszatérését.

A második nap kikapott Thorzaintől, de ez talán még pont jókor jött neki, hiszen még időben észbe kaphatott volna, hogy a ZvT-jén talán még csiszolnia kéne. Ezen a napon esett meg, hogy MC – Thorzain elverése után – kiment a közönség közé, majd Idrának előadta a torokmetszős mutatványát. Idra erre bemutatott neki. Ész. Összehasonlításképp: White-Ra, akinek nem csak mutogatott MC (nem, ő nem a középső ujját, annál műveltebb), hanem még egy szinte életnagyságú képet is a pofájába tolt, mindössze visszamutogatta a „lúzer-jelet” és eljátszotta, hogy széttépi azt a bizonyos képet. A közönség pedig örült, mint majom a farkának, micsoda oltások! De erre bemutatni kb. olyan, mint fejberugni egy óvodást, amiért lelocsolt. Egyrészt nem stílusos, másrészt még csak nem is túl vicces. Mindegy, ezen végül is felesleges lovagolni, ez elenyésző szerepet játszik abban a kijelentésemben, hogy Idrának kívül tágasabb volna.

A lényeg a harmadik nappal jött. Az MMA elleni első meccset talán felesleges is tárgyalni, egyszerűen szánalmas volt, amit Idra művelt. Ez vitathatatlan, ez tény. Akárhogy csomagoljuk be, legbelül ugyanaz marad. De még ezzel sincs semmi gond, hiszen Idra csak saját magával cseszett ki, és érvényesítette az „aki hülye, haljon meg” szabályt. Az igazi probléma csak ezután következett: ismét elpárolgott az agya. A második meccsét már alapból feladta, bár ezen akkor talán még lehetett volna vitatkozni, de később egyértelművé vált, hogy ő itt már nem akar játszani. És nem, nem taktikai okokból tette, amit tett. Felesleges rációt erőszakolni a fekete lyukba – de amennyiben ez a magyarázat valakit megnyugtat, hát ragaszkodjon hozzá. Én nem erőszakolom rá senkire, hogy nincs Mikulás, meg Jézuska. Egyénre van bízva, hogy mikor ismeri be a tényeket.

gregwait

Slusht még megverte (ZvZ, itt nehezen lehetne bőgni), majd az MC elleni meccsét eldobta. Idráról egy valamit tud mindenki: ő egy only-macro Zerg. Tudja ő is, hogy tudjuk mi is, de ő ezt már elfogadta. Mondták neki nagyon sokszor, hogy ha kissé kiszámíthatatlanabb lenne, akkor kevésbé lenne sebezhető, de Idra makacs: ő macroban van otthon, azt fogja játszani. Ehhez mind a mai napig tartja magát. Csakis akkor all-inezik, ha sírhatnékja van: GSL-ben, Jungle Basinen, Jinro ellen: a map imba ZvT-ben, ezért ő all-inezik, hogy ezzel is mutassa, hogy csak így lehet esélye a Zergnek. Dreamhacken MC ellen: az első meccsen Idra béna volt, és győztes helyzetből kikapott. Ő azonban nem volt hajlandó elfogadni, hogy maga miatt, és nem valamiféle igazságtalanság miatt veszített, ezért tüntetőleg 6 poolozott a második meccsen.

És most itt volt az MC elleni meccse, aminél 2-0-ról indult, hiszen az első nap MC-t lemosta, túljátszotta. Mondhatni fel volt adva a lecke a koreainak. De nem, Idra ismét tüntetett, de ezúttal saját magával került szembe. A Zerg nem tudja legyőzni a Protosst? Akarva-akaratlanul is egy elmeroggyant ember képe tárul elém, amint habzó szájjal képtelenségeket állít, holott a szeme előtt az igazság. Sőt, ő maga az ellenpélda. Milyen állapot az, amikor saját magaddal vitatkozol publikusan? Most mondjam, hogy skizofrénia? A negyedik meccsen legalább macro game-re ment, de rossz volt nézni, hogy HAGYTA visszajönni MC-t a meccsbe. Losira is elhullajtott egy meccset MC ellen, de könyörgöm: látszott, hogy ő MINDENT elkövetett, hogy megfogja MC grabancát. Nem, nem várom el Idrától, hogy olyan jó legyen, mint Losira (akit Damno szétverne TvZ-ben, ha a Z nem lenne egyértelműen imba – hajrá Magyarország, hajrá magyarok!), de az, hogy szándékosan meg sem PRÓBÁL nyerni…

Az egy dolog, hogy a saját böszmesége miatt kicseszik (szándékos a „választékos” nyelvhasználat) valaki saját magával, mint pl. az éretlen, időelőtti gg-zés. Viszont neki van egy kötelessége: ki kell tolnia a farát a közönség elé, és játszania KELL. Játékot KELL mutatnia NEKÜNK. Azért nézzük a streamet, és azért megyünk ki – mi, rajongók – Columbusba, hogy játékot láthassunk. Ilyen nincs, hogy valaki meggondolja magát, és inkább durci-furci lesz. Akkor húzzon haza, de ne pazarolja pl. azoknak az idejét és pénzét, akik fizettek azért, hogy nézhessék a meccseket. Focis példával Mario Balotellihez tudnám hasonlítani ezt a srácot, hisz az egyetlen különbség köztük, hogy SuperMario alapesetben is fogyatékkal él, míg Idra amúgy nem. Egyik BL (Starcraft 2 nyelven: kb. GSL Super Tournament, ha a fontosságát nézzük) meccsen csak a 80. perc környékén cserélték be, az amúgy még roppant fiatal játékost. Erre ő jól megmutatta, hogy ki az úr a háznál. Szándékosan ellőtte a labdákat, szándékosan nem passzolt csapattársaknak, és szándékosan nem volt hajlandó még futni sem, míg a 37-40 éves játékostársai már 90 perce rohangáltak mindent beleadva. Biztosan szívesen mondták volna azt, hogy „na jó, ha ez a kis senki nem dolgozik, akkor én minek?”, aztán lesétáltak volna a pályáról, de JÁTSZANIUK KELL, ez a dolguk és elvileg ez az életük. Egy igazságtalan 11-es, vagy piros lap után sem bojkottálják a játékosok a meccset. Balotelli annyiban szánalmasabb, hogy ő a játék megcsúfolásán és a közönség hülyére vételén kívül a saját csapattársait is képes lett volna elgáncsolni a saját gőgje miatt.

Egy rosszarc csak jót tehet egy sportnak, viszont egy debilre semmi szükség. Maradjon a streamelésnél, 2 hónaponként látogasson el egy-egy lanra, hogy megint hülyét csináljon magából, aztán kész. Senki sem kényszeríti, hogy progamer legyen.

A koreaiak

Bevallom őszintén, én nem erre számítottam. Még mindig abban a hitben voltam, hogy szorosan Korea nyomában vagyunk. Úgy gondoltam, hogy már pár „másodvonalas” (= nem annyira sztárolt) külföldivel jól meggyűlik a bajuk, de olyan szintű leiskolázás volt, hogy rossz volt nézni. Komolyan, MC még kb. félálomban volt, hiszen az utolsóelőtti pillanatban szóltak neki, hogy hát jönni kéne, ennek ellenére egészen a harmadik helyig menetelt. Losira és MC mellett Naniwa amatőrnek tűnt, MMA pedig sokszor azt se tudta, hogy mi van, ennek ellenére még a közelébe is csak alig értek. Moon is meglepően jól teljesített, July pedig az Open Bracketsből jutott oda, ahová. Minden elismerésem az övüké, remélem, hogy ez egy nagy pofon volt a külföldiek számára.

Azt mondjuk hozzá kell tenni, hogy amíg oda nem való emberek vannak a csoportkörben, addig 100%-kal nem jelenthetjük ki, hogy olyan nagyon-nagyon előttünk járnának a koreaiak, mert most lényegében félig zöld utat kaptak a csoportelsőségig.

Arra pedig kíváncsi leszek, hogy kik fogják elfogadni a Code A-s invitációkat. Idra már előzőleg mondta, hogy ő semmiképp sem megy most vissza Koreában, szóval az biztos, hogy ő nem. Naniwa viszont nagy valószínűséggel igen.

Extended Series

Ez még mindig egy vicc. Egy agyrém. Annyi keresnivalója van itt, mint Idrának.


Comments (44)

  • Delebriel

    |

    Remélem ezt az extended series cuccost mihamarabb elfelejtik a keves rendezők.

    Reply

  • Slamking007

    |

    Tökéletesen egyetértek mindennel, amit írtál.
    Korea vs külföldiek. Hát igen, sajnos még mindig nagyon előttünk vannak. Most képzeljétek el, mi lett volna, ha pl NesTea is beszabadul ide….annyival jobb az a srác jelenleg mindenkinél szerintem. Na mind1, go NA, EU, van még mit fejlődni!!!
    Ja, amúgy nekem ez volt az első MLG-m, amit végig követtem, szerintem fasza volt a szervezés, a stream, minden, teljesen meg voltam vele elégedve. Bár nálam a tavaszi Dreamhack viszi eddig a pálmát, az 10/10 volt minden szempontból.

    Reply

  • Julien

    |

    „(akit Damno szétverne TvZ-ben, ha a Z nem lenne egyértelműen imba – hajrá Magyarország, hajrá magyarok!)” – XD

    Reply

  • swarci

    |

    IdrA-val kapcsolatban teljesen egyetértek. Nagyon nem csípem az arcát, hogy szépen fejezzem ki magam.

    Reply

  • DACA

    |

    A koreaiak ennél már csak jobbak lesznek, jobb ha hozzászokik mindenki szerintem 😀

    Reply

  • ImiHUN

    |

    Szerintem meg van létjogosultsága főleg ha ekkora utálkozás megy ,hogy igen is legyen miért az utolsó csoport meccset is komolyan lejátszani ne,hogy az legyen ,hogy „megveretem magam és így nem jut tovább XY”.

    Reply

  • Gepzsir

    |

    IdrA a Streamjén is ezt csinálja: valaki valami 1base taktikot nyom? már gg is.
    Nincs lent az expoja az ellennek a 7.dik percre? gg.
    Viszont az kétségtelen hogyha hajlandó játszani egy neki tetsző játékossal ladderen, akkor az a mecs zseniális.
    Kár hogy egy paraszt.

    Reply

  • benz8

    |

    „Mátrai Szeretetszolgálat” máltai, nem?:)

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz benz8 #8 üzenetére:
    Az a fránya hungarizmus…

    Reply

  • Julien

    |

    Amúgy valaki legyen szíves, és magyarázza el nekem, hogy miért lépett ki MMA ellen. Az összes többi sírást értem, de az felfoghatatlan számomra….

    Reply

  • Szotyi88

    |

    „Extended Series

    Ez még mindig egy vicc. Egy agyrém. Annyi keresnivalója van itt, mint Idrának.”
    Szerintem itt tévedsz, mivel mással nem igazán lehet ösztönözni a játékosokat, hogy komolyan vegyék azokat a meccseket a csoport körben, amelyeknek már nem igazán van tétje, hiszen lehet, hogy újra összekerülsz ellene és akkor nem jön jól, hogy lelazsáltad azt a meccset.

    Reply

  • Slamking007

    |

    Válasz Szotyi88 #11 üzenetére:
    Ez minden sportban így van. Sehol nincs ilyen extended f**ág. Mindenhol működik.

    Reply

  • Vargos

    |

    Mondjuk Tyler is kezdhetne magával valamit, mert már lassan egy éve csak azt hallom, hogy „majd ha egyszer Nony…” – Nemrég néztem a streamjét, ott azt írta, miután csúnyán kikapott sen-től fontolgatja, hogy felfüggeszti a karrierjét.

    Seth kár hogy nem bírja még az ilyen típusú irl versenyeket, mert tehetséges zerg. Izgul és bakizik, nem olyan mint otthon nyugodtan bőrfotelből.

    A pool-t egyetértek elqrták olyanokkal, akik nem kellettek volna bele.

    Reply

  • Damnosaurus

    |

    nem olvastam el, de mivel láttam a szerzőt, csak rákerestem „damno”-ra és hát nem kiadta, szánalmas egy pubi vagy:D

    Amugy tényleg geciszarul TvZik kár ebbe belemenni:)

    Reply

  • SunshineStealer

    |

    én szeretem Idrát, de ez a „hozzáállás” kiakasztott …. főleg MC ellen, de MMA ellen is ami volt…. /// amúgy jó cikk 😉

    Reply

  • IonGun

    |

    Bazeg Hero nem mondták még, ha fáradt vagy akkor feküdj le és aludj??? Most mit csináltál velem!! Úgysem fogom kibírni, hogy ne olvassam el! XD

    „…vagy fanatikus MC rajongó az ember, vagy az éltet, hogy végre valaki mosson be egy jó nagyot az arrogáns képébe.” Itt tartok most, de eszembe jutott valam MC-ről:
    A díjátadón, amikor ott álltak egymás mellett MMA-val látszott, hogy váltottak pár szót és MC mit csinált??? Mosolygott!! (OMG a toss félisten ilyet is tud) Innentől kezdve az arroganciája tutira csak a szerepléshez kell!

    Reply

  • Szotyi88

    |

    Válasz Slamking007 #12 üzenetére:
    És valami hihetetlen unalmas meccseket is produkálnak, sör nélkül meg se nézném…

    Reply

  • Jugin

    |

    Jó kis cikk. De igazából akkor tudnánk (EU, NA) felzárkózni Koreához, ha mi is smárolnánk percekig a kupával és az anyukánk is elkísérne a meccsekre 😀 Tehát a következő Mondoconra mindenki hozza magával a szüleit 😀

    Reply

  • Darc1n

    |

    Na elolvastam én is (ritka alkalmak egyike :D) és összességében tetszik, Idra tényleg elvetette már a sulykot kissé és bár óránként $300-ért tud normális is lenni, ez a viselkedés már tényleg nem tesz jót neki..

    Reply

  • Hero

    |

    Válasz Darc1n #19 üzenetére:
    Na, neked is csak a bulvár kell. 🙁 Legalább hazudd, hogy elolvastad azokat a cikkeket is, amikbe ekcsöli még némi munkát is öltem! 😀

    Reply

  • spani

    |

    Idra kb 10x jobban játszik az MLG résztvevőinél, csak kár hogy rossz fajt választott bétában. A hozzáállásról meg annyit, ha majd a zerget is attack move-al kell csatába küldeni mint a protosst, akkor lehet ő sem fogja szarba venni a gamet a fos ballance miatt! Béke

    Reply

  • Harusz

    |

    Válasz spani #21 üzenetére:
    Gratulálok. Csak annyit fűznék hozzá, hogy Losira (zerg) a vesztesági döntőben verte MC-t (protoss), akit Idra is vert még a pool idején, amikor volt kedve játszani. Szal ennyit arról, hogy a „fos balance”-ról írkálsz itt. De gondolom Idra pajtástól hallottad, szóval biztos igaz… Béke.

    Reply

  • DACA

    |

    Válasz spani #21 üzenetére:
    Másik fajjal is hasonlóan gyenge idegzetű lenne, és akár nyertes meccsből is kllépne. Tényleg nagyon rossz faj a Zerg, Losira ott volt a döntőben vele, tulajdonképpen ő teljesen látványosan végiggázolt mindenkin a döntőkig.
    Ez az attack move pedig vicc, ajánlom hogy Idra, és te is játsz a Protossal, mert az csak „attack move”, és nem lehet megverni. Idra is ezt hangoztatta, miután MC elverte a nem kis arcát, és megfordítottaz állást 🙂

    „Zerg isn’t supposed to beat Protoss” – Ezt azt követően mondta, hogy az 1. napon Zerggel verte 2-0-ra MC-t.

    Idrát én is bírtam eddig (de nem volt a kedvencem soha), de megint megmutatta a közönségnek, hogy nem tud saját maga fölött uralkodni, olyan mint egy 10 éves gyerek.

    Reply

  • Bender

    |

    Miért van az, hogy minden zerg sír mint az állat? Én is zerg vagyok, s ha kikapok, azt nem azért kapom ki mert imba az ellenfél faja, hanem azért mert 1.jobb nálam az ellenfél Vagy 2.szarul játszottam. Idra nagyon jól rendezi a gazdaságát, de fejetlenül megy bele a csatákba, ott elvérzik, azt csokolom, gg IMBA.
    2. Szerintem Kiwi azért nem annyira noob mint amennyire itt beállítod, hány embert láttál már versenyben(nem falusi LAN-bajnokságra gondolok) mothership-et, jól használni? Azonkívül ugyanígy mondhatnád, h MC is csak 1-2 dolgot tud(ott), 4gate P ellen(prepatch), T ellen meg gyors bust Zealot-al ha nincs wall, Voidray ha van wall. ….
    Én szamély szerint picit csalódtam Colombus-on Kiwi-ben és Select-ben, ők azért ennél többet tudnak….
    recommend to watch:

    http://blip.tv/day9tv/day-9-daily-236-machine-vs-kiwikaki-zvp-4635054

    Reply

  • Spirit

    |

    Válasz Harusz #22 üzenetére:
    Válasz DACA #23 üzenetére:
    Én protossal is kb master szint vagyok, és nyugodtan kijelentem, hogy a protoss egy attack move race (pvp-ben azért nem).
    Hero te meg nem tudom mi a szarnak szidod egy egész cikken keresztül Idrát, szerintem nagyon jó játékos, most az, hogy gyakran kiborul, az hozzá tartozik, de ilyeneket állítani, hogy semmi szüksége rá az e-sportnak, az pofátlanság.

    Reply

  • Delebriel

    |

    Válasz Spirit #25 üzenetére:
    Én meg multkor Zerggel hülyéskedtem poénból három meccs erejéig. Only roach-al úgy elgyaláztam két tosst, hogy egy pillanatig nem volt esélyük. 🙂 Mondjuk hozzáteszem a harmadik meccsen a terran ellen a ling, baneling, muta-nál már kicsit több micro kellett.

    FLAME ON! 😀

    Reply

  • Sabika

    |

    Én azt nem szeretem amikor master ligás játékosok elkezdenek sírni hogy nincs balansz meg op ez meg az!
    Akkor ne játszon könyörgöm!!!
    Majd 5 év múlva nézzen fel b.netre és akkor kezdjen el játszani!

    Reply

  • papirsarkany

    |

    én sem értem miért kell folyamatosan szidni idrát, oké csinál hülyeséget, de ki nem. az meg hogy állandóan kilép ha az ellenfél 1base-ezik cheesel, egy akkora baromság, meglehet nézni a statját ladderen, majd ötszáz meccset játszott ebben a szezonban, és 79%-os a win rate-je… btw mc ellen nem azért próbált egy allin taktikát mert elszállt az agya, hanem pontosan hogy mindenki azt várja tőle hogy dronezik 10 percig, megpróbálta meglepeni MC-t. az tény hogy másodszor már felesleges volt megpróbálni.
    MMA ellen benézte a droppot, missclickelt a drone-okkal és mikor visszanézett látta hogy nem bányászik (mert minden drone a gázon volt) azthitte hogy bukta a gazdaságot, plusz látta hogy MMA kitelepül az aranyra (azt nem hogy szétlövi a saját CC-jét) és kombinálva az jött ki hogy macró hátrányba van, és macro terran> macro zerg.
    a zerg OP-UP témához kapcsolódva, egy egysége van a zergnek ami nagyon durva : az infenstor. az egész tornára jellemző volt, hogy aki infestor alapú buildel tolta az nyert.

    Reply

  • spani

    |

    Sry. Itt hatalmas pro játékosok vannak, akik tuják mi a ballance, de a kommnetekben való ugatáson kívül kívül lófaszt sem mutattak még. Báta alatt még normálisan működött az oldal, de azóta hirtelen mindenki szakértőnek hiszi magát. Bender hol is játszol mellesleg?
    Válasz DACA #23 üzenetére: Zerg akkor ver tosst, ha az bassza el. És a ballance probléma ott van, hogy 3x annyi munka van 1 gamben a zergel mint a tossal. És aki ezt nem látja be, az még soha nem is probálta. Ezért van az, hogy azok a játékosok akik nyerni szeretnek csak játszani nem, a protosst választják a másik 2vel ellentétben.

    Reply

  • Harusz

    |

    Válasz spani #29 üzenetére:
    Rossz olvasni azt, ahogy írsz. Balance az egy l, a többi „elgépelésről” nem is beszélve.
    I feeded the troll. Kedves adminok, nyugodtan töröljétek ezen hozzászólásom.

    Reply

  • AdamoA

    |

    Válasz spani #29 üzenetére:
    Te mit is tudsz felmutatni spani? (#21) A hozzászólásokban az ugatások 90% tőled, Linoge-től meg Spirit-től jön és kis részben piistii87-től. 4 dolog közös bennetek. Magyarok vagytok, zergek vagytok, semmi eredményetek nincs amit feltudnátok mutatni és mind a 4-en sírtok.

    Bár meg kell jegyeznem, téged egy ideje nem lehetett látni, piistii egész normális mostanság, Linoge eltűnt vagy csak én nem látom, Spirit… ő csak nagyon elfogultan néz az egészre.

    Örülnék ha lehetne olyan opció, hogy megnézzük a régebbi hozzászólásaid. Meglepődnél te is.

    Reply

  • Gate

    |

    Válasz spani #21 üzenetére:
    Gratulálok, hogy sikerült 1 normális postból megint balance sírást csinálni. Ha tudnád értelmezni amit olvasol, és meg is tennéd mielőtt ugatsz rájönnél, hogy az ég világon senki nem vitatta, hogy Idra skilles-e. Igen, jó player, de azért nem fejlődik sehova és nem nyer meg jóideje semmit mert forrófejű idióta aki állandóan eldobja magától a lehetőségeket.

    Reply

  • Vargos

    |

    Válasz Sabika #27 üzenetére:

    „Én azt nem szeretem amikor master ligás játékosok elkezdenek sírni hogy nincs balansz meg op ez meg az!”

    Na igen, láthattuk, hogy mit művelt egy középszerű koreai EU, US GM-ekkel. Szerintem értelmetlen balance kérdésről vitatkozni.

    Ha megváltoztatják a balancet, akkor átalakul a metagame ennyi. És pont ehhez illik az, hogy valaki az infestorról írt mennyire dominált. Nos nani-losira döntőn egy darab nem lett kihozva (még baneling bomba se), ráadásul az egyik meccsen „offcreep lassú játékba se való hydra” verte le 🙂 Oldschool játékkal úgy kiütötte, hogy köpni-nyelni nem bírt. Másik a prottal kevesebbet kell dolgozni kérdés: nézzétek meg a replayokat (játékos kiválaszt és „c”). Az elsőket érdemes, amikor MC még nem fáradt, soxor 300 APM felett dolgozik (harcban 360-400) és úgy sincs ideje mindenre (pl. chrono a forge-n). Látszódott a nani-mc meccsen, mikor már kimerült volt és nem is dobta le az FF-et a feljárón. Az only first person nézet soxor érthetetlen kérdésekre választ ad.

    Reply

  • Csenky

    |

    Na igen, elméletben nagyon szépen hangzik a zerg whine-mestereknek, hogy bezzeg a lárva, meg az infestor, meg a banelingek. Közben meg a nexus magától szarja a CB-t, az AI meg dobálja az FF-et a legjobb helyekre csak úgy, a stalkerek blinkelgetnek, a stormon is autoaim van, és úgy egyébként is, minden tossnak van egy „winscript”-je, amit benyom meccs elején és csak hátradől. 😀

    Reply

  • DirksunHU

    |

    Az én szintemen (platina) kicsit erősnek érzem a prot ellenfelet. Azon már túl is vagyok, hogy az elején több kedves dologgal meglephetnek (dt, 4 gate, phonix, immo) stb… Ja és még tud nyomni halucinált egységeket is (az is durva tud lenni). Tudom ha nem derítek én vagyok a béna. Az viszont idegesít, hogy ha jól nyomja az ff-t, akkor az expjét ki nem lehet ütni és ha összeszed 4-5 colot esélyt sem érzek a nyerésre.

    Reply

  • Bender

    |

    Válasz Csenky #34 üzenetére:
    lenne it egy Like gomb.. 🙂
    #29 spani >> az edesanyamat nem akarnad-e mar emlegetni… Ha meg kommentelni akarsz akkor mondd meg hogy mivel nem ertessz egyet, s akkor van ertelme…. Se te sem en nem vagyunk olyan helyzetben, hogy a masikat lenezzuk szoval….

    Reply

  • Al-Bundy

    |

    Válasz DirksunHU #35 üzenetére:
    Ha terranként játszol, akkor 1 scant eltolsz az elején mule helyett mainre pl. Másik hogy derítesz és látod, h fast two gas van neki akkor plat ligában is azt jelenti, h vagy dt vagy void ray cheese-t próbál meg. Ha meg sok az ff viszel 1 thor-t az meg ugye massziv tulajdonságának köszönhetően semlegesíti az ff-et 🙂 4-5 colo ellen meg vagy viszel vikinget vagy banshee-t és kész.

    Reply

  • Ishmael

    |

    Hero, bár olyan egyszerű lenne a világ ahogy elképzeled! Nem mindig a szimpatikus csapat az ügyesebb, nem mindig a jobb nyer. Az élet ilyen. Ha lesz hivatásod, rájössz milyen igazságtalan a világ… Addig nyugodtan töltsd ki a dühöd Idrán, ő örül ennek, legalább több helyen írnak róla. Igazad van, nem tökéletesen tehetséges, nemsokára sokkal jobb zergek lesznek nála „külföldön”. De egészen addig ő marad a legügyesebb troll, te meg csak egy hater Magyarországról. No offense, legalábbis nem annyi mint a cikkben.

    Reply

  • Ishmael

    |

    Nem Hero dühöng hanem én, és én is csak azokra haragszom akik szerint ha elmondod a negatív véleményed a másiknak fogyatékos leszel. Idra amikor rinyál a ballaszt vagy bármi miatt ugyanannyira lesz számomra ellenszenves mint amikor Hero írja, hogy semmi keresnivalója a nagyok (értsd: korea) között. Igazad van Hero, hogy most is a hozzáállásával és motivációjával volt probléma, messze nem úgy játszott ahogy tudna. De szerintem a nagy „bemutatás” is maximum olyan tiszteletlenség mint győztesen azt mutatni, hogy megöllek/megöltelek.

    Ezért egy posztot csinálni nagyobb elfogulatlanság ellene mint az enyém iránta, pedig sokat nézem őt. Ettől függetlenül sok mindenben igazad van, csupán jelezném, hogy van aki még hisz benne.

    Reply

  • L4.ZsukoV

    |

    Hero! Akarsz róla beszélni? 🙂

    Lassan majd megjelennek (vagy már vannak? :P) külföldön az elit játékosokról szóló vicces magazinok, hogy Idra hogyan vezeti le feszültségét? Jinro hogyan borotválkozik? MC és az egója a mindennapos helyzetekben és stb.

    Reply

  • Csenky

    |

    Akárhogyis, MC provokációi után IdrA-t egyáltalán nem kéne meghurcolni a beintése miatt. Pusztán azért, mert őszinte? Hát elmehet a bánatba MC, egy 3:2-re veri a mellét, amit az idegrendszerével nyert meg? Mert tudásban IdrA lemosta volna az első két meccs alapján, mint a szart. Csak szerencsétlen nem tudja kordában tartani az indulatait. Relaxálnia kéne a tengerparton pár hetet, megdolgozni néhány thai masszőr-lánykát, aztán kipihenten visszatérni és behúzni legalább egy gsl wint.

    Nem, nem IdrA-fanboy vagyok, csak sajnálom, hogy egy piszokjó játékost visszaránt a saját idegállapota/korlátoltsága.

    Reply

  • Vargos

    |

    Válasz Csenky #42 üzenetére:
    „nem kéne meghurcolni a beintése miatt”

    Dehát nincs meghurcolva. Tiszta tények vannak leírva, ami igaz. A médiumok általában véleményt formálnak a celebekről, és nem magyarázzák el olyan szájba rágóan, mint Hero. Nem csak a beintésről van szó 🙂

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.