Quantic.NaNiwa interjú: A harmadik rész

esfrost . Interjú 1993

Elérkeztünk az interjú végéhez, ahol NaNiwa tovább taglalja a balance kérdést az összes matchupban. A végén pedig megismerhetünk egy érdekes sztorit az ő koreai életéből. Az interjú előző részei itt és itt találhatóak meg.

Térjünk rá a PvZ-re, azt mondtad sokáig ez a matchup volt számodra a legrosszabb, annak ellenére, hogy remekül játszottál Providenceben és a Winter Arenaban is, ahol az összes top koreai akit megvertél zerg volt.

NesTea és én nagyon hasonló játékosok vagyunk. Mi mindketten a stratégiákra koncentrálunk, a gondolkodásunk is nagyon hasonló, de rengeteg olyan zerg van akik gyorsabbak nála, ők sok dolgot jobban csinálnak, de neki van mindig a legjobb terve a játékra. Ezért vagyok hasonló személyiség mint, ő, nekem is megvannak a saját terveim. Kioltjuk egymás stratégiáit, így néha én nyerek, néha ő. De szerintem én jobban olvasom az ő játékát, mint ő az enyémet.

Leenockot és DRG-t is megverted.

Öhm, kikaptam DongRaeGutól. Ó igen, Providenceben igen. Hát, Leenock… Lendületben voltam akkor, mert épp megvertem NesTeat, és utána játszottam egy másik zerggel (Leenock), szóval ez olyan volt, hogy.. „Oké, tudom mit kell tennem.”

Mit gondolsz erről a matchupról?

Van egy pár dolog, amit nem szeretek, néha túl random az egész. Vannak olyan pontok a játékban, amikor nem tudhatod, hogy most túl sok dronet csinál, és neked menni kell és megbüntetni emiatt, vagy nem is csinál annyit, helyette egységeket gyárt és megöl velük. Ez egy hiba a játék tervezésében szerintem, de mindent összevetve rendben van. A baj a mapok miatt van. Entombed Valley túl jó a protossoknak, Tal’Darim pedig nagyon nehéz lategameben, mivel hatalmas, nem tudsz sok mindent tenni.

De sok zerg ugyanezt mondja, hogy a derítés nagyon nehezükre esik, és nem tudják mit is csinál a protoss.

Már nem.

Ó igen, ez igaz. Mit gondolsz a patchről?

Ez egy „nagy rakás s***” haha. Elvették minden lehetőségét az allineknek, és ennek nem így kéne lennie. Látnod kéne jeleket, hogy jön, de most nem lehetséges kijátszani a másikat azzal, hogy valaki gázd szed, probeozik stb. Csak egyenesen berepülnek és már látnak is mindent.

Szóval minden gameben 9 perc körüli expre kell számítani?

Ez nem igazán működik, nyilván sokkal több dronet csinalhatsz mint probeot. De rengeteg új dolgot fedeztek fel már a protossok. Sok sentry/immortal timingot, azután leszedik az exped, és ezzel arra kényszeríted őket, hogy roachozzanak, és ez elég jónak tűnik. Szerintem én túl rossz vagyok PvZben jelenleg, hogy megítéljem a PvZ-t, de így is elég jó zergeket tudok megverni, amikor sokat játszom.

És végül a PvP. Ez az a matchup amire régóta mondják, hogy a legtöbb szerence kell hozzá. De nem is olyan rég Oz elég jól játszotta ezt a matchupot és most meg Squirtle állt elő egy elképesztő rekorddal. Mit gondolsz, azoknak a játékosoknak akiknek szuper magas győzelmi arányuk van csak a szerencsének köszönhetik, vagy ezen az igazán magas szinten a játékban már nem számít a szerencse?

Nem hiszem, hogy köze lenne a szerencséhez vagy bármi máshoz. Mikor egy játékos hihetetlenül jól szerepel, nem számít, hogy az most épp PvT PvP vagy PvZ. Mint Squirtle aki csak nyert, nem számított a matchup. Ő csak simán a legjobb játékos jelenleg. De visszatérve a PvPre, szerintem ez a játékosok hozzáállásán múlik, eldobhatod a kockát minden játékban és vagy nyersz vagy veszítessz, így tényleg csak a szerencsén múlik. De csinálhatod úgy is, mint Oz, aki különböző mapokra különböző buildeket dolgoz ki, és ezek emiatt működnek is. De sok játékos a 4gatet választja – ez vagy működik vagy veszítek. Neked kell megválasztanod, hogyan is játszod ezt a matchupot szerintem.

Szerinted az Oz féle módszer jobb? És az emberek elkezdenek így játszani?

Hát az Oz féle játékmód hozza a messze legmagasabb győzelmi arányt  és ez az ami számít. De senki sem nyerheti meg minden játékát.

 

Mi az oka annak, hogy az emberek nem játszanak gyakrabban úgy, mint Oz? Nem elég magabiztosak, ezért inkább a szerencsében bíznak?

Ez egy egyszerűbb megoldás nekik. Ha azonos stílust játszol valaki ellen, akkor a lehetőségeid leszűkülnek. Oz sokkal régebb óta játsza a saját stílusát, mint mások. A játékosok többségében az a tudat él, hogy a PvP csak szerencse, minek is gyakoroljam?

Hát neked elég jó PvP eredményeid vannak. Mit mondanál magadról, miért vagy ilyen jó PvP-ben?

Öhm, szerintem én kiemelkedően jól olvasom az ellenfél játékát, ahogy azt említettem, pl. NesTeanél. Nagyon jól felkészülök. Amikor Geniusszal és Puzzle-lel játsozttam a GSL-ben minden vodot megnéztem a meccseikről, ami PvP volt.Láttam mik a jellemzőik a játékuknak, hogyan derítenek, milyen buildeket szeretnek használni különböző mapokon, stb. Aztán elkészítettem a saját buildjeim. Csak így működik a GSL-ben.

Ez igaz.

De ez nem működik egy bajnokságon. Sokkal nehezebb volt számomra a Dreamhacken, ahol Geniust győztem le 2-1-re. Veszítettem egy mapot, sokkal szorosabb volt. De úgy vélem ők mindketten alábecsültek engem. Nem hiszem, hogy készültek volna belőlem. Valamilyen oknál fogva Genius azt hitte jó ötlet engem választania.

Szerintem ez úgy volt, hogy Marut szerette volna, de MC megkérte őt, hogy hagy vigye Marut, és azt hiszem, te talán a top3-ban voltál az ő választásánál. Aztán beszélt a többiekkel, és végül te maradtál.

Nem tudom. Beszélhetnél vele valamikor, és megkérdezhetnéd őt erről, hogy is volt pontosan. Nagyon szeretném megtudni.

Mindenki azt mondta, hogy ők Marut akarták, ez minden amit az ügyről tudok.

Én azt hiszem, ő egy nyugati játékossal akart játszani, csak ennyi.

Igen, igen.. Lehet.

Térjünk vissza a PvPre. Általában próbálok olyan stratégiákat kitalálni ami countereli a játékosokat, és az ő stílusukat is. Nem a buildeket. A stílusuk. Tudtam azt, hogy Puzzle nem szokott expelni. Pontosan azt csinálta, amit gondoltam, hogy fog. Egy kicsit ideges voltam, emiatt veszítettem is meccset ellene, de Genius ellen teljesen nyugodtan játszottam. Bizonyítana akartam magamnak, mert ő választott engem. Különlegesen készültem rá. Minden vodot megnéztem tőle, amit Antiga Shipyardon játszott (ez volt az első map), és úgy láttam, hogy ő mindig blink stalkerekre megy Antigán, és az esetemben is ez történt. Megtámadott engem, és elveszítette a seregét. Számítottam arra, hogy ezt a buildet választja. A második játékunkban én 4gateltem és ő is. Gyorsabban készült el a gázom, mint az övé, tudtam mit is akar, gyorsabban gyártottam a probejaim, a lehető legjobban játszottam azt a gamet. Expelt, és ezzel kockázatot vállalt, és meghalt, ennyi.

 

 

Rendben hát az interjú végéhez értünk, szeretnél még valamit mondani?

Persze, szeretnék gratulálni Sase-nak, hogy végre nyert valamit (NASL Sunday Showdown, PuMa ellen). Szép munka volt!

Ó és van még valami, amit meg akartam kérdezni. Mi is van azzal a zoknilopásos dologgal Partinggal?

Ja igen, Parting. Oké, megérkeztem a Startale házba, aztán kétségtelenül valamelyik koreai ellopta a zoknim, amikor a mosásban voltak.

Miért lopták el a zoknid?

Nem tudom. Nem értem mi történt. Van saját szennyesládánk, és valószínűleg összekeverték a koreai szennyessel. Aztán én elvettem pár random zoknit, és pont Partinggé volt. És amikor mentem a GSL studióba ő meglátott, és odajött hozzám. „Micsoda?! Te, zokni, lop!” Nagyon mérges lett, hahaha.

A zokni talán a legrosszabb dolog, amit lophatsz. Talán az utolsó dolog ami érdekel téged.

Jaja, de Partingnak a legfontosabb. 🙂

Oké, rendben utolsó szavak!

Sase, szép munka volt, hogy nyertél. Szeretnék köszönetet mondani anyukámnak és apukámnak, hogy követik a meccseim. És szeretnék bocsánatot kérni, hogy nem tudtam elérni eddig a saját álmaim.

Képzeld Anyák Napja van.

Nem tudom, Svédországban nem hiszem.

Ó ez az amerikai? Mindegy.

Nem vagyok benne biztos, de ha igen, akkor üdvözlöm anyut, haha.

Boldog Anyák Napját, NaNiwa anyukája!

És üdvözlöm apát is.
Szeretnék köszönetet mondani a csapatomnak, a Quanticnak és a Razernek a támogatásukért.

Végül szeretném megköszönni minden svédnek, aki támogat. Amikor a GSL-ben játszottam, rengetegen voltatok a stúdióban, Koreában. Bocsánatot kérek attól, akire mérges lettem, miután vesztettem. Feljött hozzám, és azt mondta minden rendben, de nyilván semmi sem volt rendben akkor. De ez nem az ő hibája. És szeretném megköszönni, hogy támogatott. Remélem a következő alkalommal jobban fog menni.

 

Forrás:


Comments (3)

  • FaLtY

    |

    = ) jó volt! remélem lesznek még ilyenek : ) meg, hogy nem csak én olvasom el ezeket 😀

    Reply

  • arnold11

    |

    nagyon jo interju volt de stephano nestea es drg is adhatna ilyet 😀

    Reply

  • Julien

    |

    Végre egy értelmes cikk ezen az oldalon. Remélem folytatni fogod a dolgokat, és nem veszik ki belőled a lelkesedés, csak így tovább.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.