Interjúk a StarCraft II-ről, BW-s szemmel: Bisu

esfrost . Interjú 1729

Most, hogy a 8 KeSPA csapat végre a StarCraft II felé irányította figyelmét, a TeamLiquid meginterjúvolt pár nagy Brood War tehetséget. Az interjúk fő témája természeten az átállás StarCraft II-re. Az SKT1 edzője, Bisu és Jaedong válaszolt a kérdésekre. Először Bisu válaszait olvashatjátok.

BISU, SK Telecom T1

Bisu a valaha volt egyik legjobb protoss játékos, ha nem a legjobb. Az ő áttörése az volt amikor a GomTV MBCGame Starleagueben legyőzte, az addig legyőzhetetlen Saviort 3-0-ra és ezzel bekerült a Brood War történelem könyveibe. Bisu rendkívüli nyugalommal alkalmazta az forradalmi corsair-dark templar játékát, és szinte egymaga megváltoztatta a PvZ meta-gamet, ami évekig nem változott. Ezután 2 MSL címet nyert és 3 Proleague bajnokságot az MBCGame Heroval illetve az SK T1-el. Híres  a szédítő multitaskjáról. Sokszoros Proleague címvédő.

Elég híres vagy külföldön, tudtál erről?

Bisu: (nevet) Nem, nem tudtam. Nem tudhattam, mert nem járok nyugati versenyekre.

Elkezdtél komolyan StarCraft II-vel is játszani, mit gondolsz a játékról?

Úgy érzem, hogy időbe telik, hogy belejöjjek, hosszú még az út. Gyakorlok talán már egy hónapja…
Mi gyakoroltunk tavaly, talán két hetet? Aztán úgy éreztem jól megy, de most, talán, mert mindenki sokkal jobb lett, nagyon nehéz nyerni. Még mindig nehéz számomra.

Mondják, hogy ez egy könnyebb játék az interface miatt, mit gondolsz erről?

Szerintem az, hogy az interface egyszerűbb és kényelmesebb az egy jó dolog. Összehasonlítva a Brood Warral, úgy érzem, hogy ha játszol a játék sokkal folyékonyabb.

Sok ember mondja, hogy az előnyöd a Brood Warban a kiemelkedő mechanikád és multitaskingod volt. De egy könnyebb inferface-szel az előnyöd csökkenhet, mit gondolsz?

A fajok közti balance egy kicsit más ebben a játékban és a unit counter kapcsolatok pedig teljesen különbözőek. Eddig én nem igazán érzem szükségét nagy multi-taskingnak a StarCraft II-ben protossal. Jelenleg nem tudom mi az előnye/hátránya a gyors kezeknek.

Nagyon másnak érzed a protosst a Brood War után?

Megpróbálhatod meggyőzni magad, hogy az alap elképzelés a két játékban hasonló, de szerintem teljesen más. Nekem jelenleg BW-vel és SCII-vel is játszanom kell, amikor gyakorlok úgy tekintek a két játékra, mint két teljesen különböző játék. Még hotkeyeket sem próbáltam  megváltoztatni SC2-ben.

Ha tovább játszol StarCraft II-vel és találsz egy fajt, ami közelebb áll a BW-s protosshoz, vagy csak jobban illik a stílusa hozzád, hajlandó lennél-e fajt váltani?

Hát, nekem protossal kell játszanom. Rengeteg ember várja ezt tőlem. Úgy gondolom az a helyes, ha protossal játszom. Ha rossz lennék, akkor talán váltanék, de nem tudom, de úgy gondolom protossal kell játszanom.

Mi jelenti a legnagyobb nehézséget, hogy alkalmazkodj a játékhoz, a unitok esetében?

Szerintem ez egy sokkal jobb faj, mint Brood Warban. Ha meg kéne nevezni valami nehézséget, akkor azt mondanám, hogy, mivel a játék 3d, a unitjaimat nem ott rakja ki (a warp prismből), ahol én szeretném. Gyakran  túlkattintok a mini-mapon, még meg kell szoknom.

Lenne bármi, amit szívesen látnál SC2-ből Brood Warban is? Force-fieldek?

Ha lettek volna force-fieldjeim Brood Warban, soha nem veszítettem volna.

Hogyan gyakorolsz jelenleg?

Rengeteg Starcraft II-t játszom most. Kb egy hét maradt a nyitónapig, szóval mindkét játékkal játszom. Még nem igazán értjük az SC2-t. Ha minőségi játékot szeretnénk mutatni az embereknek a TV-ben, ahhoz, úgy vélem szükségünk van legalább 3 hónapra.

Nehéz egyszerre két játékkal gyakorolni?

Nem, nem igazán. Úgy gondolom, hogy két különböző játék. Habár, amikor Brood Warral játszom nagyon szeretnék chrono-boostolni. A probeok olyan lassan készülnek. Ilyenkor nagyon bosszúsnak érzem magam.

Brood Warban a „Forradalmár” becenevet kaptad. Mit gondolsz megtarthatod ezt a nevet SC2-ben is? Megváltoztathatod a teljes meta-gamet újból?

(nevet) Ez lehetséges. Mindig jellemző volt rám, hogy kipróbáljak olyan dolgokat, amit a pro-gamerek nem igazán csinálnak. Ha találok valami hasznosat, használni fogom egy tv-ben közvetített játék során.

A corsair és dark templar használatod PvZ-ben, olyasvalami volt, ami azután jött, hogy a protossokat sorra ölték a zergek és úgy, hogy a Blizzardtól nem jött semmiféle patch. Mit gondolsz arról, hogy a Blizzard nagyon gyakran patcheli az SC2-t. Ez jó dolog? Vagy azt gondolod, hogy a játékosoknak maguknak kell megtalálniuk a saját útjukat?

A gyakori frissítés nagyon jó (nevet). A protoss úgy tűnik egyre csak jobb lesz.

Brood Warban, a protoss  csak rosszabb lett, ahogy láttam. Remélem a StarCraft II más lesz.

Szóval úgy véled a protoss jó StarCraft II-ben?

Amikor először láttam tavaly szeptemberben, elég rossznak tűnt. Azután elkezdték buffolni, a forge upgraddel, az árak változtatásával stb.

Páran, a te régi csapattáraid közül, az MBCGame Heroból és a SKT1-ből most StarCraft II-vel játszanak. Sokat beszéltél velük az SC2-ről? Vagy gyakoroltál velük?

Nem, nem igazán beszéltem velük StarCraft II-ről. Szerintem nem lenne szép megkérni őket, hogy segítsenek. Mindent megtettek a sikerért, és mi pedig, csak próbálunk felkapaszkodni hozzájuk, azután, hogy ilyen későn kezdtük.

Milyen a StarCraft II, tisztán spectator nézőpontból?

Szerintem a 3D játékok kellenek mostanság, habár én még nem tudtam teljesen megszokni. A csaták hamar véget érnek, szóval ez nem túl szerencsés, de ennek is megvan a maga érdeme. Arra kényszerít téged, hogy remekül microzz. Máshogy kell microznod, muszáj, hogy kifókuszálj egy egy unitot, ez  kicsit nehéz.

Van valaki az SC2 játékosok közül, akit kedvelsz? Valaki aki szerinted elég jó?

Hmm.. HerO? Hero, ő tudja mit csinál…

Nézed a GSL-t, mennyi időbe telik, hogy Code S játékossá válj?

(nevet) Code S? Nem tudom, olyan messzinek tűnik. Code B-ben kell kezdened. Nem tudom még.

Elmondhatjuk, hogy te valószínüleg mész az MLG anaheimi versenyére, ahol show matchet fogsz játszani Brood War prokkal. Rengeteg nyugati rajongó előtt.

Játszanom kell?

Hát nem is tudtad? Úgy tűnik ez egy egyeneskieséses bajnokság lesz 8 játékossal.

*Sóhajt* Jaj ne…

Mit gondolsz jónak tűnhetsz a rajongók szemében?

Elő kell állnom valami különleges taktikával.

Gondolom nehéz volt SC2-t gyakorolni a Proleague döntő miatt?

Igen, mi nem gyakoroltunk amíg a döntők véget nem értek. Nekünk és a másik döntős KT-nak lehetnek problémáink emiatt.

Téged meghívtak a Blizzconra tavaly, ahol a bnet invitationalt tartották, és a GSL Októberi döntőjét. Milyen volt?

A nyugati rajongók igazán szenvedélyesek. Nagyon irigy voltam emiatt Mvpre és MMA-ra. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi ember lesz ott.

Várod már, hogy mi fog kisülni ebből az MLG-KeSPA kapcsolatból? Lehetőséget kaptok, hogy külföldön versenyezzetek.

Már nagyon régóta szeretnék nemzetközi versenyeken résztvenni. Egy buta álom, de eltűnődtem azon milyen lenne bekerülni egy nagy nyugati csapatba, mint a többi koreai, akik nagy csapatoknak játszanak a Premier League-ben vagy a Major Leagueben. De ez a fajta álom, nem hiszem, hogy valóság lenne jelenleg.

Igen, nem hiszem, hogy van rá pénzük. Mindegy, ki a legjobb a T1-ben jelenleg?

Szerintem hasonlóak vagyunk. Túl korai az, hogy megmondjuk, ki jobb, ki rosszabb. Mi mindannyian prok voltunk BW-ben, szóval mindenki elég jó valamennyire.

Flash megvert egy nyugati prot ladderen…

Igazán? Ő  jó…

Mit gondolsz szerinted sok skillt lehet „átvinni” Brood Warból SC2-be? A nyugatiak nagyon izgatottak, hogy a TaekBaengLeeSsang* (Flash, Jaedong, Bisu, Stork) StarCraft II-vel játszanak.
Valamennyire igen. Flash jó, és úgy hallottam Jaedong szintén. De Storkról nem sokat tudok. Én magabiztos vagyok a képességeimet illetően, hogy jól fog menni.

Te és a többi játékos a TBLS*-ből, mit gondolsz mi az erősségetek?

Az enyém? Az én erősségem az, hogy sokat gyakorlok. Nem az, hogy nagyon is érteném a játékot, úgy érzem, fontos, hogy tapasztalatot szerezz rengeteg helyzetről, szóval én a rengeteg gyakorlásra koncentrálok.

 

Egy gyors Brood War kérdés. Beszélhetünk az Ace meccsről a Proleague döntőben? Ideges voltál, hogy a meccsen Flash ellen játszottál? Már sok döntőn vagy túl.

Nagyon nagyon ideges voltam, őrület. Az eredmény 3-3 volt, és Flash ellen mentem. Még mindig tudok nagyon ideges lenni. Ha nem egy ace meccs, akkor annyira nem rossz, de, ha igen akkor még mindig. De, ha ideges is vagyok nem befolyásolja a skillem, tudom kontrollálni. Soha nem éreztem úgy, hogy azért veszítettem, mert izgultam vagy ideges voltam – csak azért mert rosszul játszottam.

Úgy gondolod SKT1 megnyerheti ezt a szezont?

Nem tudom! (nevet) A StarCraft II miatt. Ha csak Brood Warrol lenne szó, magabiztosabb lennék. De mi tényleg nem tudtunk eleget StarCraft II-vel  játszani, és sokat kell még gyakorolnunk. Ha fel tudunk készülni, szerintem jók lehetünk.

Sok Brood War játékossal találkoztál ladderen? Milyenek?

Igen, nem igazán ismerem őket, de sokkal játszottam. Szerintem le vagyok maradva.

Figyelembe véve ezt, úgy véled, jobb lenne a cheesy stratégiákra koncentrálni mostanság?

Nem, én játszok mindenféle stílust. Szerintem jó hosszú játékokat játszani, mert fejlesztenem kell azt a képességem, hogy átlássam az egész képet a játékról.

Kiestél az OSLből a bevezőben, ebben a szezonban. Ha ez nem az utolsó OSL, és lesz még egy ezután, mi lesz a terved, mit fogsz csinálni? Proleague teljesen SC II-es lesz hamarosan, de te nagyon szeretnél nyerni egy OSL-t.

Mint pro-gamer, mindig is szerettem volna nyerni egy OSL-t. De nem tudom, hogy mit tegyek. Ha Brood Warra vagy ha SC2-re mennek a következő szezonban.  Ha Brood Warra, akkor igazán meg szeretném nyerni. De ha SC2-t választják, azt hiszem, az sem lenne rossz.

A Brood War el fog tűnni a Proleagueből 5 hónapon belül. Gondoltad volna ezt, hogy nem fogod már azt a játékot játszani, amivel annyi évet töltöttél?

Nem, azt hittem addig fogok játszani a Brood Warral, amíg vissza nem vonulok. De az idő. Eljött az idő. Követnünk kell a korunk trendjeit. Ha én StarCraft II-t fogok játszani, szerintem azt is sok ember fogja élvezni.

Úgy gondolod, sokkal kiábrándultabb lettél az esporttal kapcsolatban, ahogy múltak az évek? Vagy olyan mint régen?

Minden veterán visszavonult, nem olyan nosztalgikus már.

És manapság az összes játék hasonló. Nincsenek már taktikus győzelmek, az emberek csak haladnak előre, a biztonságos mid-late gamebe, és ott eldöntik hogyan is tovább. Nincs olyan játék, ami olyan lenne mint régen.

StarCraft II is ilyen úton halad, az emberek  biztonságosan expelnek, és late gamet játszanak.

Hát, StarCraft II lehet még más. Még csak két éve van kint. Szerintem rengeteg taktikai játék lehet még. És ott van még a Heart of the Swarm is, ami nemsokára kijön, nagy reményeket fűzök ezekhez.

Úgy gondolod fogsz még Brood Warozni alkalmanként?

Igen, szerintem. Egy vagy két ital után.

Rendben, bármi utolsó gondolat, így a végére?

Ha végül Anaheimbe megyek, kérlek titeket szurkoljatok nekem akkor is, ha nem megy túl jól. Tényleg hallani szeretném a szurkolását a nyugati közönségnek, mutassátok meg! Nem jártam a TeamLiquiden ez előtt túl gyakran, de hallottam, hogy remek oldala a StarCraft II-es híreknek, szerintem gyakrabban fogom látogatni.

Köszönöm a támogatásotok!

 

 

Folytatjuk…
/A következő részben a Jaedonggal készült interjút olvashatjátok/

 

Forrás:

 

 


Comments (11)

  • esfrost

    |

    Remélem lesz időm a héten, de nem tudom biztosra mikor jön a 2. rész 🙂

    Reply

  • FaLtY

    |

    Jó volt! =) remélem nyom majd valami „új taktikát” a saját repertoárjából

    Reply

  • FoPǂSpirit

    |

    Hajaj, megint pirulhatnak a protossok :)!

    Reply

  • sweeping

    |

    Hajrá Bisu 😀
    Te vagy a legjobb

    Remélem hamar belejön az sc2-be, bw-ben anno nagyon jó volt nézni. Epic meccsek voltak azok, istenem, azok a régi szép idők…

    Reply

  • esox

    |

    Áh egy ősellenség. 🙂 Nagy port kavarnak majd rendesen ha belejönnek a srácok. Jó cikk kösz a fordítást de legközelebb azért átolvashatnád. Hemzseg a hibáktól és sok helyen rossz szó szerepel amitől értelmét veszti a mondat.

    Reply

  • esfrost

    |

    Éjjel fordítottam így lehetséges, hogy vannak benne hibák, bocsánat 🙂

    Reply

  • Eyesis

    |

    Ő izé jó cikk, és korrekt fordítás, bár nem fogom kivesézni, meg ilyenek, de izé, merjem -e írni, hogy én szeretnék a TL hatásából indult spec magyar cikksorozatokat is? 🙂 Pl magyar BW játékosról riport, aki SC2zni kezd mégis, vagy magyar playerek eredményeiről a világban, vagy magyar események castok versenyekről összefoglalót, vagy külföldi playerrel eredeti interjú? Pl. rákérdezni, hogy ismer e valakit hazánkból stb…
    Jó lenne ha nem pusztán fordítás lenne a starcraft2.hu 🙂

    Reply

  • sayanfighter

    |

    Nagyon jó, tetszenek ezek a cikkek, kiváncsivá tesznek ezek a nagy koreai prók, miket gondolnak. Köszi a fordítást! 🙂

    Reply

  • Zea

    |

    Nagyon nagy kösz a cikkért, alig vártam, hogy valami hírt kapjak Brood War-os prokról. Esfrost légyszi fordítsd le Jaedongot is, ő a kedvencem 🙂 Kösz

    Reply

  • viasz

    |

    Válasz Eyesis #7 üzenetére:
    Ha jól tudom, Máté elég jóban van White-Raval még BW-ből. Rávehetnéd egy interjúra 🙂

    Reply

  • esox

    |

    Én meg egy Chameleon interjút olvasnék már szívesen!

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.